volta dzontra wrote:@Skijas
Ako se potpise neki sporazum pa se onda nacionalna politika jednog naroda 17 godina nakon potpisivanja u cijelosti zasnuje na promjeni toga sporazuma te se stalno kroz medije i akademsku i intelektualnu zajednicu gradi frustracija o nepravednosti, viktimizaciji, moralnoj superiornosti strane koja zeli mijenjati sporazum te se demonizira druga strana
Kako mozes ocekivati da druga strana prihvati radikalnu reviziju sporazuma?
Druga strana je to izazvala i nebitno je kako će reagovati. Da se zastavu nije moralo nametati, da se genocid ne negira, da se ne gura prst u oko Sarajevu provokacijama o tom kako je manji entitet država i da BiH može u EU samo kao unija država, lako bi se argumentovalo potrebu za dijalogom. Međutim, velikosrbi su nastavili rat protiv BiH i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i potpuno je nebitno hoće li se oni ljutiti ako OHR dekretom stavi van snage mehanizme blokada. A ako izazovu oružani sukob, tim gore po njih.
Zasto se problem ne nazove pravim imenom? Zasto se ne kaze sporazum je bio greska?
Nije bio greška, greška je napravljena kada su sarajevski političari prihvatili laž da je dijalog s velikosrbima moguć. Stvar je skoro deceniju dobro funkcionisala, Sarajevo ima svoj stav, velikosrbi svoj, OHR interveniše i riješi dilemu. Odnosno, sporazum je potpisan s nadom da će se kroz predstavljanje argumenata naći saveznike u svijetu za stabilizaciju društva, bez daljeg prolijevanja krvi. Kada to prestane biti cilj i ograničiš se na sastanak u četiri oka s veprom iz Laktaša, tu si unaprijed osuđen na poraz.
Zasto nitko ne izadje s platformom raskida sporazuma i nastavka oruzane borbe?
Pa i to je moguće. To nije razvoj situacije koji ja podržavam jer se ovo može riješiti bez nasilja, ali me ne bi iznenadilo da ojačaju oni koji odluče inscenirati sukob s Dodikovom policijom u Podrinju a onda to iskoriste za širi sukob s velikosrbima iz kojeg velikosrbi ne mogu izaći kao pobjednici. Još jednom, mislim da to nije potrebno jer se velikosrbe može suzbiti unutar sistema i bez nasilja.
Ovako sludjujete bosnjacko biracko tijelo obecanjem da iznad sporazuma lebdi propast koja samo sto nije i sve ce biti kako je rekao Haris, Alija, Zlatko itd...
To o propasti sporazuma Dodik potvrđuje, raspad zemlje je prema RTRS-u neminovnost.
Zastupas politiku da svi trebaju prihvatiti zahtjeve bosnjackih stranaka zato sto je njihovo biracko tijelo frustirano neispunjenjim obecanjima istih tih stranaka. Ukidanje RS i manjiniziranje Hrvata u FBIH je konstantno obecanje bosnjackih politickih stranaka cija odgoda realizacije smanjuje manevarski prostor istim tim strankama. To sto netko to naziva "funkcionalnijom drzavom" pa se maskira strateskim ciljevima EU i Nato i sl. ne mijenja sustinu. Kao sto ti volis reci "Nisu Srbi i Hrvati pavijani..." ...danas prica o zajednickoj drzavi i multikulturi i protiv etno-torova a sutra Sefer u udzbeniku kao ratni heroj...
Pa ja redovno ukazujem na to da Sarajevu fali dosljednosti. Ali manjak dosljednosti u tvom multietničkom nastupu je puno manji grijeh od ksenofobne politike nekog drugog. Prvo treba korigirati, drugo treba poraziti.