povremeno naletim i procitam sta ima o ljubmcima
@zengi, nemoj molim te o napustenim psima kao o psima drugog reda
vjerujem ja da su tvoje misli daleko od toga, ali kad citam uzmi takvog jednog dok se ne ispraksas dize mi se dlaka na vratu i imam zelju da grizem
mi smo htjeli tornjaka, nekad davno...pa smo cekali da stvorimo uslove za takvog psa...pa se jedan dan samo stvorila pred nama jedna mala curica koja, ruku na srce i bez imalo pretjerivanja, umije da prica
ne bi je dala ne za tornjaka, nego za sve najbolje, najljepse, najdresiranjije pse na svijetu
ona je davno prestala biti hajvan, sad je vise kao insan koliko se razumije u ljude i kako se dobro ponasa
mozda bubam, ali ja sam sigurna da je tako...na psu se vidi kakav ce biti...kao sto i svaki covjek ima svoju čehru, tako i zivotinja...vidis na licu da je to dobar ili ne tako dobar pas...i nema to veze sa rasom
nisu lutalice pokusni kunici za neznalce...oni su zivi i jednako dobri i lijepi kao bilo koji drugi psi...naravno ja sam za da ljudi krenu usvajati lutalice, iz dva razloga, pomazu im i napokon ce te zivotinje dobiti dom i potrebnu ljubav, a i dobro bi bilo za narod kad bi ih sto manje hodalo ulicama...znaju napraviti belaj, pogotovo sad kad upekne minus, ma srce me vec unaprijed ziga i zbog njih zbog ljudi
vidi mene, branitelj lutalica...a jesam, sta bi sad...usvojili smo jos jednog mazdrpana (nismo znali da ce bas toliki izdzikljati, ali naraslo "dijete" ko iz vode u kratkom vremenu...prevario nas

)...e ovaj je malo ljut, ali samo prema strancima...ima u sebi svakakvih gena
ja se vise ne bih mogla zamisliti kako vodam nekog rasnog psa...toliko sam se svezala za lutalice da su oni u mojim ocima najljepsi...ima ih sad pogotovo raznih...od malenih i cupavih, do ogromnih i kratkodlakih...ima ih po parkovima i sa dlakom najobicnijeg avlijanera a sa ocima husky-ja...joj jedan ima jedno oko smedje a drugo stakleno plavo...ma to je bolan cista egzotika
naravno za ovu sarolikost su jednako krivi i vlasnici pasa...ne sterilisu svog psa, boli njih briga sto ce neki husky opaliti neku avlijanerku dok se secu po parku...i tako dobijamo mix svega i svacega...pse koji vise ne znaju ko su i sta su, a i kote se nekontrolisano, a to malo ko hoce usvojiti....bole ovakve stvari
u svakom slucaju lutalice znaju biti odlicni psi...i nisu za vjezbanja covjeka, nego za paznje i ljubavi jednako kao bilo koji drugi psi...druga je prica ako neko hoce namjensku zivotinju pa je nabavlja prema genima i sposobnostima za odredjene poslove koje ce ta zivotinja obavljati...to je vec vise odnos poslodavac - uposlenik, sa velikom medjusobnom ljubavi i postovanjem vjerujem