Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post Reply
mO k3

#226 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by mO k3 »

tacka broj 1!!!
Borba protiv nacionalizma
Bodkin

#227 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Bodkin »

Ženski Dr.Med wrote:tacka broj 1!!!
dok je ovo tacka 1 necemo se maknuti sa mjesta. mozemo samo nazad
mO k3

#228 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by mO k3 »

Bodkin wrote:
ali tu cemo se uvijek spoticati , za mene je to najvaznija tacka
Propast i katastrofa

#229 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Propast i katastrofa »

Ženski Dr.Med wrote:
Bodkin wrote:
Evo jednostavnog testa: Sta si po nacionalnosti?
Bodkin

#231 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Bodkin »

Ženski Dr.Med wrote:
Bodkin wrote:
bez uvrede ali to je najvaznija tacka iz njemacke. dakle ti bi zapeo na necemo sto se NIKAD nece raspetljati kako nam je historija pokazala. ti bi na pocetku zapeo oko necega sto nikad nece biti zajednicki interes svih gradjana. gdje je tu logika
Propast i katastrofa

#232 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Ja sam Bosanac (po nacionalnosti/drzavljanstvu i po etnickoj pripadnosti).
Sta mislis ko je od nas dvoje veci nacionalista?
mO k3

#233 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by mO k3 »

Propast i katastrofa wrote:Ja sam Bosanac (po nacionalnosti/drzavljanstvu i po etnickoj pripadnosti).
znao sam da ces na tu kartu igrati ,ali vidis tu je razlika izmedju mene i tebe ,ja tebe nisam pitao sta si ,niti me zanima
Propast i katastrofa

#234 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Ženski Dr.Med wrote:
Propast i katastrofa wrote:Ja sam Bosanac (po nacionalnosti/drzavljanstvu i po etnickoj pripadnosti).
znao sam da ces na tu kartu igrati ,ali vidis tu je razlika izmedju mene i tebe ,ja tebe nisam pitao sta si ,niti me zanima
:?: Nisi me pitao, ja tebe jesam,,, i? Nisi odgovorio.
Bodkin

#235 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Bodkin »

Ženski Dr.Med wrote:
reci ti meni kako borba protiv nacionalizma moze biti zajednicki interes?
Propast i katastrofa

#236 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Bodkin wrote: reci ti meni kako borba protiv nacionalizma moze biti zajednicki interes?
Izgleda da kolega ima sklonost da odgovori sta hoce, a ne sta je pitanje.
mO k3

#237 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by mO k3 »

Propast i katastrofa wrote:
Ženski Dr.Med wrote:
:?: Nisi me pitao, ja tebe jesam,,, i? Nisi odgovorio.
Pa ocito ti ,jer tebe zanima sta sam ja ,ne mene ,kako ces se ti na popisu izjasniti to je tvoja stvar ,dok ne prestanemo da gledamo kako se onaj,ovaj izjasnjava nece bit napretka ovoj zemlji

@bodkin ... pitanje zasto borba protiv nacionalizma ne bude zajednicki interes sve se svodi ko si, sta si
mO k3

#238 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by mO k3 »

Bodkin wrote: reci ti meni kako borba protiv nacionalizma moze biti zajednicki interes?
a ne gledam californication :)
Propast i katastrofa

#239 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Ženski Dr.Med wrote: Pa ocito ti ,jer tebe zanima sta sam ja ,ne mene ,kako ces se ti na popisu izjasniti to je tvoja stvar ,dok ne prestanemo da gledamo kako se onaj,ovaj izjasnjava nece bit napretka ovoj zemlji

@bodkin ... pitanje zasto borba protiv nacionalizma ne bude zajednicki interes sve se svodi ko si, sta si
Pa covjece napravi vezu izmedju te svoje izjavne recenice o pitanju i svog zakljucka, mozes li to uradit ili ne? :)
Propast i katastrofa

#240 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Ženski Dr.Med wrote:
a ne gledam californication :)
u dure :|
etovidis

#241 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by etovidis »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
Je li ovo poenta ?
Imas na osnovu onog citata prosjecnog Srbina naci zajednicke interese, imas prethodno objasnjeno u opsirnim postovima svu poentu mimo izvucenih konteksta,... i dok to ignorises - dalja rasprava nema smisla. Ako neznas drugacije nego uvredama, spocitavanjima i stvaranjem tenzija - necemo nikako diskutovati.

Znamo kako prolaze ovdje oni koje ti naznacis kao fasiste, soviniste,.. i koji tvoje vizije i ideje prostim cinjenicama razvale.

Napisao sam ti dosta toga, izvoli to pobij, pa da bar imam nekog osnova za nastavak.
Definicija 'prosjecnog Srbina' na osnovu jednog citata je, blago receno, problematicna.
Treba izbjegavati generaliziranje, negativne sterotipe i, u krajnjoj liniji, nacionalizam, sto ovo jeste.
Ovakvi ljudi (kao onaj gore iz citata) naravno postoje, ali ogromna vecina svih BiH gradjana ima slicne vitalne interese; EU, ekonomija, borba protiv korupcije, sigurnost itd. To je odlicna prilika za bolju buducnost.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#242 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by antimobbing »

l wrote:Ja ti lijepo napišem da postoje ljudi kojima RS nije bitna, koji bi sutra (ili ako hoćeš danas) podržali ukidanje ne imena, već entiteta, ljudi koji, kako se @sezam pita, navijaju za BiH, raduju se uspjesima Bosne i podržavaju što veće prisustvo Bošnjaka u političkom, društvenom i kulturnom životu Banjaluke.
Dragane raduju me ovi tvoji postovi.

Prije rata sam živio sa srbima i zaista sam imao prelijepo djetinjstvo.

Međutim poslije rata više mi uopće nije stalo da živim NAZOR sa bilo kime.

Ukoliko srpski i hrvatski TRENUTNO ne želi da se miješa sa bilo kim, meni je to sasvim uredu jer ne treba ništa provoditi NA SILU.

Ono čemu treba da težimo jeste jedno sasvim PRIRODNO STANJE u kojem više ne moramo živjeti zajedno ali se možemo okupljati i graditi državu na NORMALNIM osnovama, a to je ANTIFAŠIZAM.

Dakle, ANTIFAŠISTI poput tebe u Banja Luci, Sarajevu i Mostaru u svome okruženju treba da se bore protiv FAŠISTA.

Vremenom kroz ovu borbu će doći do NORMALNOG PRIRODNOG STANJA a to je zajednički život.

Treba se boriti za ideje ANTIFAŠIZMA jer to je u interesu FUKARE i SIROTINJE koje su gurnuli u doživotno ropstvo kod stranih BANAKA.

FAŠIZAM, i nesloboda odgovara samo KORUPTOKRACIJI to jeste pojedincima MULTI-MILIONERIMA koji kroz STRAH i NASILJE neprimjetno vrše ekstremnu EKSPLOATACIJU iste ove SIROTINJE i FUKARE.

Dobri i pošteni ljudi ANTIFAŠISTI koje su DEMONIZIRALI treba da se uključe u borbu za BiH USKOK i povratak LEGALNOG i LEGITIMNOG Ustava REPUBLIKE Bosne i Hercegovine koji svim narodima daje ista prava.
http://www.antidaytongroup.com

Daytonska FRANKENŠTAJ tvorevina TOROVA odgovara samo MULTI-MILIONERIMA za što veću eksploataciju FUKARE i SIROTINJE.

Trenutno u BiH ne postoji DEMOkratija – vladavina naroda!

Postoji samo DEMONkratija – vladavina DEMONA!

U ovakvo NEuređenoj državi mogu živjeti samo TOTALNI hajvani (koji ništa ne razmišljaju) i DEMONI.

Dobri ljudi UMIRU!

Last edited by antimobbing on 16/11/2012 10:49, edited 4 times in total.
draganbl

#243 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by draganbl »

Molim te da mene ne svrstavaš u te tvoje antifašiste. Ja živim svoj život koji nema veze ni sa fašizmom niti sa antifašiznim, niti se u to petljam.
Meni se tvoji stavovi ne dopadaju i ne mislim biti dio bilo koje grupacije, koliko god ona bila deklarisano i civilizacijski napredna.
Da završim, nemam ništa protiv da i dalje propagiraš svoje stavove, ali mene u njih nemoj uključivati.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#244 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by antimobbing »

draganbl wrote:Molim te da mene ne svrstavaš u te tvoje antifašiste. Ja živim svoj život koji nema veze ni sa fašizmom niti sa antifašiznim, niti se u to petljam.
Meni se tvoji stavovi ne dopadaju i ne mislim biti dio bilo koje grupacije, koliko god ona bila deklarisano i civilizacijski napredna.
Da završim, nemam ništa protiv da i dalje propagiraš svoje stavove, ali mene u njih nemoj uključivati.
Nije problem ...

Dragane ti si vjerovatno mlad i uopće ne znaš kako je normalno živjeti. Non stop putujem po rs-u i vidim da to nije onaj srpski narod sa kojima sam živio prije rata. Srbi su danas veoma nesretni i očajni, kao i svi mi ostali.

Image

Na ovakvim temeljima tuđe NESREĆE, ne može se izgraditi vlastita SREĆA!
Skijaš

#245 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Skijaš »

Restart wrote:Samo evolucija mozgova moze pomaknuti iz mjesta ali evolucija mozgova i Muje i Jove a ne samo Sarajeva i Banja Luke.
Do te evolucije ne može doći dok ne dođe do sloma velikosrpske opcije. S tom ideologijom nema dijaloga i napretka.
Skijaš

#246 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Skijaš »

Restart wrote:
Skijaš wrote:
Restart wrote:Samo evolucija mozgova moze pomaknuti iz mjesta ali evolucija mozgova i Muje i Jove a ne samo Sarajeva i Banja Luke.
Do te evolucije ne može doći dok ne dođe do sloma velikosrpske opcije. S tom ideologijom nema dijaloga i napretka.
To je lom srpske opcije.

Ako se srpski narod ne distancira od velikosrpstva, to će značiti političku devastaciju srpskog naroda i svođenje istog na status nacionalne manjine. Kao što su uostalom Amerikanci zaprijetili Dodiku, a što Kecmanović potvrđuje. Ne možeš stvar svesti na izbor; ti ili BiH, jer će to sigurno završiti loše po tebe. A tvoje i moje je da takav razvoj situacije nekako pokušamo izbjeći dok je to još moguće.
hAZNADAR

#247 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by hAZNADAR »

Restart wrote:
hAZNADAR wrote:
draganbl wrote: Zašto nisi neke moje rečenice uzeo za rečenice "prosječnog Srbina". Je li zato što ja nisam prosječan? A kako je onda moguće da ti ni samnom ne možeš da se dogovoriš? Možda ti nisi Bošnjak sa kojim bih se ja, kao prosječan Srbin mogao dogovoriti.
Tebi sam ja vec odgovorio ranije na prethodnoj stranici, pa krenimo prvo od toga. A zemo(pretpostavljam da je ono bl u imenu kratica za Banjaluku), valjda znamo i ti i ja kakva je atmosfera u BL i opcenito u RS glede bosnjackog interesa o jedinstvenoj drzavi, slabljenju uticaja i znacaja entiteta, oduzimanju srpskog eksluziviteta u RS pocev od imena pa nadalje, veceg bosnjackog prisustva i ujedno time i prisustva bosnjacke politike u nizu gradova u RS,...

pa ako bi ti odustao recino od samo srpske svojine i ekskluziviteta na 49% drzave, zarad bolje ekonomije - stvarno bi bio izuzetak. Ukoliko bas ne,. onda u citiranju i nema neke vece razlike, zar ne?
Tebi kao Banjalucaninu smeta sto je Banja Luka postala srpska iako to nikad nije bila, Jovi koji je otisao iz Sarajeva smeta to sto je Sarajevo postalo bosnjacko iako to nikad nije bilo. U medjuvremenu ste zamrzili Srbe ili Bosnjake i zato vam novi identiteti smetaju. Ne smata ti sto je Berlin njemacki i vrlo rado bi zivio u njemu. Onima sto su ostali u Banja Luci ili Sarajevu smetaju Bosnjaci ili Srbi ali rasirenih ruku ce primiti Njemca u svoj grad i jos se hvaliti preko TVa.
Sve je to bolesno i ti i Jovo cete ostariti a necete se dogovoriti ili naci zajednici interes. Proci ce vam zivot u mrznji koje mozda niste ni svjesni a nazalost i mnogima koji nisu u tom filmu ali moraju biti jer vecina vlada.
U Berlinu, Londonu, Lionu,.. imam bolju perspektivu i veca prava negoli u BL gdje sam rodjen i odrastao. I tu postoji velika razlika, jer njemacki, engleski, francuski,.. nacionalni ciljevi nisu usmjereni protiv mog naroda, njihova drzavnorpavna tradicija nije nastala na pokolju mog naroda. Sarajevo nije bosnjacki grad osim ako cemo gledati brojnost, Banjaluka i entiet je samo srpska i u formulaciji, ima krsnu slavu grada, a ratno rusenje vjeskih objekata i promjene imena cijelih naselja ne treba napominjati. Mozda u BL prolazi teza kako je SA i BL nesto isto po pitanju etnicke dominacije - ali ne drugdje. Meni ne smetaju Srbi, njihova brojnost, njihova kultura,.. ali mi smeta ta srpski okvir koji je u svemu nametnut kao jedini okvir i opca stigmatizacija mog naroda koja je postala standard.

Ne prolazi mene zivot u mrznji, ali ako nisi primijetio - mi smo u BiH u sukobu politika, interesa,.. i ja odavno nisam samo individualac koji gleda samo svoju guzicu - ja sam dio bosnjackog nacionalnog korpusa, dio ovog islamskog umeta, i dio ove drzave zajedno sa svima koji je vole. Svaki napad na ovu naciju , drzavu , vjeru ili pokusaj da se zagorca buducnost dozivljavam kao napad na samog sebe i tu nisam sam. Ne treba mi mrznja da bi se borio protiv napada, diskriminacije, nepravde - dovoljno je imati principe, cilj, i zelju.
hAZNADAR

#248 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by hAZNADAR »

draganbl wrote: Ovaj tvoj post najbolje pokazuje kakve kontradiktorne stavove zastupaš.
Ja ti lijepo napišem da postoje ljudi kojima RS nije bitna, koji bi sutra (ili ako hoćeš danas) podržali ukidanje ne imena, već entiteta, ljudi koji, kako se @sezam pita, navijaju za BiH, raduju se uspjesima Bosne i podržavaju što veće prisustvo Bošnjaka u političkom, društvenom i kulturnom životu Banjaluke.
Međutim, ti si se na ovoj temi patetično deklarisao da zajedničkih interesa nema, jer pobogu, citiram, "Evo ja koji dolazim iz RS, i koji zna malo vise kakva je realnost izvan okruga sarajevske fine gradske raje... ". Dalje, na moju primjedbu da pokušaš razgovarati samnom, kao "prosječnim Srbinom", jedino si uspio da zbog mojih vjerovatnih stavova konstatuješ da sam vjerovatno isti kao i ti tvoji "prosječni, te stoga "...onda u citiranju i nema neke vece razlike, zar ne?"
Umjesto toga, pošto si od mene "mlađi" na forumu, trebao si pročitati moje stavove o Dodiku, Republici Srpskoj, Srebrenici, Bosni itd, umjesto da me "po difoltu" svrstavaš među one od kojih se čitav život distanciram.
Tek kada dođeš do tog nivoa da mene prihvatiš kao konstruktivnog, normalnog, ja ću razmisliti da li uopšte ima smisla i tebe smatrati takvim. Za sada, ne bih rekao.
Ne treba onda moje pisanje da te pogadja jer ja pisem o prosjecnim Srbima u RS, a ti to nisi - uz duzan respekt ali tako je. A i prosjecne Srbe ne opisujem kao rogate, vec ljude koji su svjesno opredjeljeni da je RS samo srpska. Nemoj reci da nije tako - mozda nije u tvom uskom krugu - ali tako je generalno. Ima ekstremista, ima normalnih, ima ljudi u Srba svakakvih politickih opredjeljenja(kao i svugdje),.. ali velika vecina bez obzira mrzili ili volili ove ili one,.. velika vecina ipak zeli da je RS samo srpska. A to je bosnjackom korpusu omca oko vrata.
Restart wrote:
Skijaš wrote:
To je lom srpske opcije. Koliko je to vjerovatno znas i sam.
Prije ce biti da sa politicke scene mora nestati generacija koja je sve ovo zakuhala. To ce potrajati al druge nam nema i zato trebamo biti srecni kad sklapaju dogovore koji nas bar malo po malo vade iz blata.
PS. Ne mislim da ti trebas biti srecan tako da mi ne moras odgovarati, vec si hiljadu puta ponovio svoj stav.
Bojim se da su ove mladje generacije daleko ekstremnije negoli starije koje su zakuhale. Ja se u BL bezbjednije osjecam u drustvu ratnih veterana(popularno u ratu nazvani - cetnici), negoli njihove djece koje je vise drustvo napravilo ekstremistima negoli kucni odgoj. Pravi problemi tek dolaze.
antimobbing

#249 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by antimobbing »

Restart wrote:Sve je to bolesno i ti i Jovo cete ostariti a necete se dogovoriti ili naci zajednici interes. Proci ce vam zivot u mrznji koje mozda niste ni svjesni a nazalost i mnogima koji nisu u tom filmu ali moraju biti jer vecina vlada.
:thumbup:
Skijaš

#250 Re: Zajednički interes većine gradjana Bosne i Hercegovine?

Post by Skijaš »

Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote: Kako gubiš to nabrojano ? A to za civilizacijske i moralne vrijednosti, zašto se buniš kada kažem da širiš šovinizam ako sam tvrdiš da je tvoj prijedlog nemoralan ?
Zato sto kod tebe ne postoji umjereni nacionalizam - sve sto je izvan tvog multietnickog okvira po inerciji standarda iz bivse drzave - to je tebi sovinizam i fasizam. Moral u politici ne postoji i to je jednostavno tako. Ne mozes ti to skontati - bosnjacki nacionalizam ti jedino mozes skontati kao kopiju velikosrpskog sa svim sto uz to ide i tu te ne moze niko razuvjeriti.

Umjereni bosnjacki nacionalizam je jedini odgovor na susjedne i da pri tome i dalje sacuva osnovne civilizacijske norme - ali da ne stedi fasiste. Ne moras se spustati na njihov nivo da bi ih pobijedio - ali nemora se biti ni tolerantan kao do sada i ufuravati u neko zajednostvo koje vise ne postoji.

Buduce generacije ako im mislis dobro moras pripremiti na iskusenja. Mogu biti homogeni i slozni samo pod okriljem nacionalizma - od tvoje interpetacije multikulture u politici mogu biti samo dezorjentisani i oko identiteta i zajednickih ciljeva.
Hajde da vidimo tu "umjerenost"; šta bi ti mijenjao u odnosu na dosadašnju deklarisanu politiku Sarajeva ? Počeo bi sa tezom da je BiH država bošnjačkog naroda, a ostali mogu dobiti status nacionalne manjine ? I da li bi Bošnjacima bilo lakše kada bi HDZ i velikosrbe ojačali Hrvatima i Srbima koji danas podržavaju multietnički koncept, a koje bi ti odjebao i istisnuo iz tabora bosanskohercegovačkih patriota gurajući ih u Dodikov i Čovićev tabor ?
Izvini, ne mogu naći odgovor na postavljeno pitanje. Kakav je to umjereni nacionalizam i da li bi Bošnjacima bilo lakše da od sebe na Dodikovu i Čovićevu stranu otjeraju one Srbe i Hrvate koji danas podržavaju multietnički koncept ?
Post Reply