kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica???

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
miki.ba

#226 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by miki.ba »

Evo da i ja oblatim uciteljicu.
Treci razred, kontrolni iz matematike.
Kontrolni nije pregledala uciteljica, jer moja kcerka nije napisala datum.
Tacnije, napisala je ime, prezime, kontrolni rad....pa onda ide uciteljicin "upitnik" gdje bi trebao biti datum, pa "kec" razmjera 1 cm u širinu, i 4 cm u visinu.
Ostatak kontrolnog je 100% tacan bez greškice.
Dijete ima sve petice, osim iz muzickog jer stvarno ne zna pjevati.

Kratko da vam opišem uciteljicu.
Oficijalni pozdrav joj je "eselamu alejkum", svaki put kad kažem "dobar dan" ne odgovara.
Ide u penziju iduce godine...

Kako biste vi reagovali?
Ja nisam reagovao, samo sam djetetu objasnio da nema potrebe da se nervira, baš iz razloga što ide u penziju i nece joj više biti uciteljica.
Pomislio sam da bi svaka moja reakcija mogla biti kontraproduktivna.
otherside

#227 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by otherside »

miki.ba wrote:Evo da i ja oblatim uciteljicu.
Tacnije, napisala je ime, prezime, kontrolni rad....pa onda ide uciteljicin "upitnik" gdje bi trebao biti datum, pa "kec" razmjera 1 cm u širinu, i 4 cm u visinu.

Oficijalni pozdrav joj je "eselamu alejkum", svaki put kad kažem "dobar dan" ne odgovara.

Kako biste vi reagovali?
Ja nisam reagovao, samo sam djetetu objasnio da nema potrebe da se nervira, baš iz razloga što ide u penziju i nece joj više biti uciteljica.
ja bih je iste sekunde prijavila direktoru a ako treba i dalje pod uslovom da je istina sve ovo sto si napisao.
kontrolni je iz matematike a ne iz podrucja "postavite datum na pravo mjesto na praznom listu papira".
u svakom slucaju, divim ti se na dobrim zivcima :)
miki.ba

#228 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by miki.ba »

otherside wrote:

Kako biste vi reagovali?
ja bih je iste sekunde prijavila direktoru a ako treba i dalje pod uslovom da je istina sve ovo sto si napisao.
kontrolni je iz matematike a ne iz podrucja "postavite datum na pravo mjesto na praznom listu papira".
Fakat živa istina, nemam razloga da lažem.
mahir985

#229 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by mahir985 »

miki.ba wrote:
otherside wrote:

Kako biste vi reagovali?
Fakat živa istina, nemam razloga da lažem.
Najozbiljnije otidjite direktoru, ne toliko radi matore koja ce ionako u penziju, nego stvarno nebi bilo ok da dijetetu ostane kec radi gluposti. A kada slijedeci put vidite nastavnicu iskljucivo ekavski pricajte sa njom :mrgreen:
MajcinaDusica

#230 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by MajcinaDusica »

Samo još jednom na ovu temu, i neću više. Ne bih da branim staru kravetinu (čuuuj, a nije posljeratni kadar), ja bih zbog tog ignorisanja "dobardan" prebacila dijete negdje drugo...

Ali otkud vi znate koliko je ona njima puta rekla da moraju napisati datum na taj kontrolni i zašto je to važno? To dijete više nikad neće zaboraviti napisati datum na kontrolni, a ako joj je to jedina greška, vjerovatno joj ta jedinica neće uticati na zaključnu. Ja bih razgovarala s učiteljicom na informacijama (zato informacije služe) i pitala je o čemu se radi prije dizanja halabuke kod direktora.

I na kraju, opet njušim da se radi o povrijeđenoj sujeti roditelja odlikašice (a muke danas biti odlikaš u trećem razredu) jer se navode dimenzije keca.
miki.ba

#231 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by miki.ba »

MajcinaDusica wrote:Samo još jednom na ovu temu, i neću više. Ne bih da branim staru kravetinu (čuuuj, a nije posljeratni kadar), ja bih zbog tog ignorisanja "dobardan" prebacila dijete negdje drugo...

Ali otkud vi znate koliko je ona njima puta rekla da moraju napisati datum na taj kontrolni i zašto je to važno? To dijete više nikad neće zaboraviti napisati datum na kontrolni, a ako joj je to jedina greška, vjerovatno joj ta jedinica neće uticati na zaključnu. Ja bih razgovarala s učiteljicom na informacijama (zato informacije služe) i pitala je o čemu se radi prije dizanja halabuke kod direktora.

I na kraju, opet njušim da se radi o povrijeđenoj sujeti roditelja odlikašice (a muke danas biti odlikaš u trećem razredu) jer se navode dimenzije keca.
Ne radi se o tome, nisam ništa ni pitao uciteljicu, uopšte nije bilo nikakve reakcije sa moje strane.
Dimenzije kece više govore o uciteljici nego o meni, zato sam ih i naveo.
Napisao sam ovo jer vidim da veliki broj forumaša opravdava uciteljice i ako veze nemaju o kakvim se uciteljicama radi.
Sad kad je evidentno da je uciteljica napravila grešku, koja najprije negativno utice na djecu, a ne na mene, govoriš mi da sam kompleksaš...ako sam dobro shvatio.
otherside

#232 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by otherside »

kao i na svakoj forumskoj temi (uostalom, kao i u zivotu inace) sve bolje znaju oni koji nisu u datoj situaciji nego direktni ucesnici problema o kome se diskutuje.
o (ne)odgoju djece i njihovom problematicnom ponasanju pitajte SAMO one koji nemaju djecu jer ce vam oni to najbolje objasniti.
naime, danasnja djeca su buduci narkomani i delikventi i od malih nogu ih treba prevaspitavati. sem toga su i prilicno glupa, na nastavi nista ne nauce i poneka jedinica data 'nako, sigurno ima opravdan vaspitni karakter.
o roditeljskoj sujeti, subjektivnosti, manjku paznje i vremena za odgoj, takodje pitajte ove prve.
NIPOSTO za savjet nemojte pitati roditelje jer su oni pacenici koji ocekuju da im drugi odgajaju djecu i pri tom se bahato ponasaju na prvu naznaku nepostovanja "njegovog visocanstva DJETETA" :oops:
safran

#233 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

IceQueen wrote:
safran wrote:A sada ozbiljno - molim vas da odgovorite na sljedeća pitanja - dakle, samo odgovorite na konkretno pitanje.

1. Da li je dizanje tona na roditelja učenika pedagoški opravdano?
2. Da li je moguće da je učiteljica pogriješila u pripremi testa ?
3. Da li je pedagoški prihvatljivo nadoknađivanje opravdano propuštenog kontrolnog za vrijeme obrade novog gradiva iz drugog predmeta?
4. Na koji način je ta nadoknada trebala biti organizovana?
5. Šta sam ja, kao pravni zastupnik maloljetnog učenika, trebala postupiti da zaštitim njegove interese ? (izuzev, naravno to roll over and play dead)
1. Naravno da nije, ali budimo realni i učitelj je čovjek od krvi i mesa, a ne robot.
2. Naravno da jeste. Ali jos nikad nisam vidjela da su se roditelji organizovali i tražili da se uvede rezim sistemske evaluacije znanja nastavnika, što bi za mene bilo sasvim normalno i uklopilo bi u "lifelong learning program".
3. To bi trebalo drugačije organizirati, ali kontrolni se mora nadoknaditi, a na koji način o tome bi se moralo i trebalo diskutovati.
4. Trebali biste prvo procijeniti koliko su prava učenika povrijedjena zaista, a koliko vrijedjaju vašu sujetu. A kad utvrdite da prava djeteta jesu povrijedjena, okrenite nebo i zemlju i tražite potporu drugih roditelja, jer individualno necete moci učiniti nista.
Pitanja su bila upućena Lutjeni jer je napisala kilometarske postove kako bi opravdala, objasnila, zaobišla odgovore na ista. Da ne bude zablude - vaši odgovori su zamalo pa savršeni. Zašto zamalo? Zato što iza svakog sasvim jasnog odgovora ide jedno ali ...... koje služi kako bi se opravdalo/objasnilo/odbranilo ponašanje učitelja.
Vi mi recite da li su prava učenika povrijeđena. Da li je 7-godišnjak u stanju da se potpuno skoncentriše na izradu testa dok se istovremeno ostatak odjeljenja bavi novom zanimljivom pričom? Ako je odgovor potvrdan, šta ćemo sa propuštenim gradivom? Sudeći prema odgovoru koji ste dali pod 3. jasno je vama u potpunosti šta je povrjeđeno u ovom slučaju. Zašto, umjesto jednostavnog odgovora i, ne znam, možda savjeta, morate u to uplitati moju sujetu?

Meni je savršeno jasno šta sam trebala uraditi ali sam odvagala moguće namjerne i nenamjerne ishode postupka i, ako baš hoćete, provjerila stanje moje sujete. Naime, ja bih bila postigla svoj cilj ali prateći nenamjerni ishodi mogu biti jako loši:
- dijete stiče percepciju da će "mama rješavati probleme u školi" i sve ode do :evil: ;
- dijete postaje meta odmazde učiteljice - sasvim legalno, sitni zlobni postupci koji vas natjeraju da zažalite što ste bilo šta učinili;
- odnos između mene i učiteljice je trajno uništen a to ne želim - želim jedan fin odnos suradnje jer, za razliku od brojnih mojih poznanika, ja nisam sposobna svoje dijete samostalno provesti kroz školu i smatram da meni i mom djetetu učiteljica treba;
- odnos ostalih nastavnika u školi kao i pedagoga prema mom djetetu biće formiran kroz prizmu ovog događaja itd.
Nisam dizala bunu, mobilisala roditelje, opsjedala direktora - razgovarala sam sa učiteljicom, dala sam joj do znanja da znam da to nije u redu i vjerujem da je to dovoljno.

Nadam se da sam u dosadašnjem dijalogu bila razumna i jasna ali čini mi se da sam u nekim stvarima ostavila pogrešan dojam (ili je namjerno pogrešno shvaćeno) pa da pojasnim:
1. Učitelji, policajci, ljekari, inženjeri, tehnolozi ...... svi su od krvi i mesa i imaju pravo na grešku. Ali, da bi se greška otklonila prvo se mora uočiti i identifikovati a to nije moguće ako se ignoriše ili prikriva. Razumijete li sad u čemu je problem?
2. I roditelji i učitelji/nastavnici imaju druge brige i obaveze osim škole - većina se hrve sa kreditima, računima, jadom i bijedom od zdravstvenog osiguranja, gubitkom zaposlenja i sl. Svake godine se otvaraju neke nove (polu)privatne škole a državne škole gube odjeljenja. Veliki dio mlađeg nastavnog kadra radi na određeno i krpi normu u 3,4 pa i više škola. Ne pamtim kad sam vidjela konkurs za prijem nastavnika na neodređeno. Niti mogu planirati brak, niti porodicu, čak i za onu kompenzaciju od Kantona kad žena ode na porodiljno moraju planirati porod - jer ako se porode nakon isteka ugovora gube pravo na kompenzaciju. Istovremeno PPZ i ministarstva se bave normativima, srednjim vrijednostima i normalnim raspodjelama. Meni je potpunosti jasno da su nastavnici pod velikim pritiskom ali to ne znači da odgovornost u potpunosti treba prebaciti na roditelje.
3. Društvo je davno prepoznalo da roditelji nisu sposobni samostalno odgajati djecu pa je zato osnovna škola zakonom definisana kao ODGOJNO-OBRAZOVNA ustanova u kojoj rade osobe educirane za odgoj djece. To ni u kom slučaju ne znači da roditelji trebaju sve prepustiti učiteljima i odgajateljima. Uspjeh se može postići samo zajedničkim snagama brige roditelja i stručne pomoći odgajatelja. Ovu tezu zagovaram cijelo vrijeme i, rekla bih da su i ostali roditelji koji su se javili sa svojim iskustvima tu negdje međutim, vaše (i Lutjenino) preventivno zauzimanje defanzivnog stava me zaista brine. EDIT: Upravo sam pročitala onaj vaš prethodni dugački post - tim prije mi nisu jasni vaši odgovori na moja pitanja Lutjeni.
3. Normalna raspodjela vrijedi i ovdje - nit su svi roditelji niti učitelji jednako zainteresovani za svoj dio posla.
Last edited by safran on 26/11/2012 12:06, edited 1 time in total.
Veliko Stopalo

#234 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Veliko Stopalo »

dragi roditelji jedan chiko je jednom rekao "tucite djecu kad vidite da pochinju da liche na vas". i to je to. :D
safran

#235 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

MajcinaDusica wrote:Samo još jednom na ovu temu, i neću više. Ne bih da branim staru kravetinu (čuuuj, a nije posljeratni kadar), ja bih zbog tog ignorisanja "dobardan" prebacila dijete negdje drugo...

I na kraju, opet njušim da se radi o povrijeđenoj sujeti roditelja odlikašice (a muke danas biti odlikaš u trećem razredu) jer se navode dimenzije keca
.
Ma dajte više stvarno sa tom sujetom. Ako se ne pojavljujem u školi - nije me briga i ne preuzimam odgovornost za njegov odgoj. Ako dolazim i primjećujem da nešto nije u redu - sujetna sam.
Na prvoj strani nam je neko već dao dijagnozu - samo klimati glavnom, vikat yes, yes i nabaviti kvalitetan vazelin.
safran

#236 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

otherside wrote:kao i na svakoj forumskoj temi (uostalom, kao i u zivotu inace) sve bolje znaju oni koji nisu u datoj situaciji nego direktni ucesnici problema o kome se diskutuje.
o (ne)odgoju djece i njihovom problematicnom ponasanju pitajte SAMO one koji nemaju djecu jer ce vam oni to najbolje objasniti.
naime, danasnja djeca su buduci narkomani i delikventi i od malih nogu ih treba prevaspitavati. sem toga su i prilicno glupa, na nastavi nista ne nauce i poneka jedinica data 'nako, sigurno ima opravdan vaspitni karakter.
o roditeljskoj sujeti, subjektivnosti, manjku paznje i vremena za odgoj, takodje pitajte ove prve.
NIPOSTO za savjet nemojte pitati roditelje jer su oni pacenici koji ocekuju da im drugi odgajaju djecu i pri tom se bahato ponasaju na prvu naznaku nepostovanja "njegovog visocanstva DJETETA" :oops:
Uh, dobro je, prepade me malo na početku ..... :lol:
otherside

#237 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by otherside »

Veliko Stopalo wrote:dragi roditelji jedan chiko je jednom rekao "tucite djecu kad vidite da pochinju da liche na vas". i to je to. :D
dusko radovic je svoj profesionalni dio zivota posvetio pisanju za djecu a nisam sigurna je li svoju uopce imao.
to, naravno, ne umanjuje njegov opus, naprotiv... uostalom, poznat je po svojim aforizmima a ovo sto si ti naveo je upravo to - aforizam iz njegove "kuhinje" :)
iskreno receno, sad bih potpisala da mi djeca budu barem priblizno poput mene ili muza.
u kakvom vremenu zivimo, prosto se bojim na sta ce taj izvankucni odgoj izaci.
otherside

#238 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by otherside »

safran wrote: Uh, dobro je, prepade me malo na početku ..... :lol:
:lol: :lol: :lol:
'ta ti znas :lol:
Veliko Stopalo

#239 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Veliko Stopalo »

otherside wrote:
Veliko Stopalo wrote:dragi roditelji jedan chiko je jednom rekao "tucite djecu kad vidite da pochinju da liche na vas". i to je to. :D
dusko radovic je svoj profesionalni dio zivota posvetio pisanju za djecu a nisam sigurna je li svoju uopce imao.
to, naravno, ne umanjuje njegov opus, naprotiv... uostalom, poznat je po svojim aforizmima a ovo sto si ti naveo je upravo to - aforizam iz njegove "kuhinje" :)
iskreno receno, sad bih potpisala da mi djeca budu barem priblizno poput mene ili muza.
u kakvom vremenu zivimo, prosto se bojim na sta ce taj izvankucni odgoj izaci.
hvalite me usta moja. :D da se ti mozhda ne zovesh narcisa? :P
safran

#240 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

miki.ba wrote:

Ne radi se o tome, nisam ništa ni pitao uciteljicu, uopšte nije bilo nikakve reakcije sa moje strane.
Dimenzije kece više govore o uciteljici nego o meni, zato sam ih i naveo.
Napisao sam ovo jer vidim da veliki broj forumaša opravdava uciteljice i ako veze nemaju o kakvim se uciteljicama radi.
Sad kad je evidentno da je uciteljica napravila grešku, koja najprije negativno utice na djecu, a ne na mene, govoriš mi da sam kompleksaš...ako sam dobro shvatio.
Odlično si shvatio - ti si kompleksaš a učiteljica, kao i obično, ima valjan razlog za svoj postupak. Deseta stranica teme a ti to još nisi naučio? :-) :-) :-) :-)
otherside

#241 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by otherside »

Veliko Stopalo wrote: hvalite me usta moja. :D da se ti mozhda ne zovesh narcisa? :P
danas sam bas dobre volje pa bih mogla nastaviti i sa djecijom zezancijom ali tema je bas ozbiljna i ne bih da oftopicim :D
Veliko Stopalo

#242 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Veliko Stopalo »

otherside wrote:
Veliko Stopalo wrote: hvalite me usta moja. :D da se ti mozhda ne zovesh narcisa? :P
danas sam bas dobre volje pa bih mogla nastaviti i sa djecijom zezancijom ali tema je bas ozbiljna i ne bih da oftopicim :D
mozhda djeluje kao zezancija ali je u biti ozbiljno pitanje. svi mi o sebi imamo visoko mishljenje a mozhda drugima nismo tako dobri, kako mi tako i nasha djeca. shto su nama vrline za drugog su mozhda mane. da smo toliko dobri zar bi nam se deshavalo sve ovo shto nam se deshava? mislim da je o tome chika dushko mislio, koji je josh i zhivio u iole dobro vrijeme.
otherside

#243 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by otherside »

Veliko Stopalo wrote: mozhda djeluje kao zezancija ali je u biti ozbiljno pitanje. svi mi o sebi imamo visoko mishljenje a mozhda drugima nismo tako dobri, kako mi tako i nasha djeca. shto su nama vrline za drugog su mozhda mane. da smo toliko dobri zar bi nam se deshavalo sve ovo shto nam se deshava? mislim da je o tome chika dushko mislio, koji je josh i zhivio u iole dobro vrijeme.
ma to je materijal za neku skroz drugu emisiju :D
svako odgaja svoje dijete prema vlastitom poimanju vrlina cime se opet vracamo na sebe, zar ne?
u neka doba, "dijete" pocinje graditi svoj sistem vrijednosti koji je djelimicno odredjen normativima drustva ali neke bazicne smjernice dobije u djetinjstvu.
Veliko Stopalo

#244 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Veliko Stopalo »

otherside wrote:
Veliko Stopalo wrote: mozhda djeluje kao zezancija ali je u biti ozbiljno pitanje. svi mi o sebi imamo visoko mishljenje a mozhda drugima nismo tako dobri, kako mi tako i nasha djeca. shto su nama vrline za drugog su mozhda mane. da smo toliko dobri zar bi nam se deshavalo sve ovo shto nam se deshava? mislim da je o tome chika dushko mislio, koji je josh i zhivio u iole dobro vrijeme.
ma to je materijal za neku skroz drugu emisiju :D
svako odgaja svoje dijete prema vlastitom poimanju vrlina cime se opet vracamo na sebe, zar ne?
u neka doba, "dijete" pocinje graditi svoj sistem vrijednosti koji je djelimicno odredjen normativima drustva ali neke bazicne smjernice dobije u djetinjstvu.
ok, u pravu si. :)
Lutijena

#245 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

safran wrote:A sada ozbiljno - molim vas da odgovorite na sljedeća pitanja - dakle, samo odgovorite na konkretno pitanje.

1. Da li je dizanje tona na roditelja učenika pedagoški opravdano?
2. Da li je moguće da je učiteljica pogriješila u pripremi testa ?
3. Da li je pedagoški prihvatljivo nadoknađivanje opravdano propuštenog kontrolnog za vrijeme obrade novog gradiva iz drugog predmeta?
4. Na koji način je ta nadoknada trebala biti organizovana?
5. Šta sam ja, kao pravni zastupnik maloljetnog učenika, trebala postupiti da zaštitim njegove interese ? (izuzev, naravno to roll over and play dead)

Šta je PEDAGOGIJA?
Sam naziv pedagogija potiče od izvorne grčke riječi PAIDAGOGOS, pais-dijete;agein-voditi, što znači voditi dijete. Paidagogom se u antičkoj Grčkoj zvao rob koji je vodio djecu svojih vladara na igru, u školu i sl. Vremenom se ovaj naziv proširuje na sve osobe koje se bave odgojom kao što su učitelji, roditelji,odgajatelji.Pedagogija kao znanost istražuje odgojni proces i zato je taj proces, kao dio društvene stvarnosti predmet kojim se ona bavi, proučava ga i unaprijedjuje.Ukratko rečeno predmet proučavanja pedagogijske znanosti je odgoj ili oblikovanje, izgradjivanje čovjeka kao ljudksog bića. :D :D :D

1. Pedagoški nije, ali je zato funkcionalno, čim je gospođa otvorila temu, znači da je obratila pažnju na ponašanje djeteta, mada svim silama pokušava ocrniti učiteljicu :D
2. U pripremi garant nije, ali u realizaciji najverojatnije jeste.
3. Pedagoški nije, trebala ga je ostaviti na dopunskoj nastavi (nije sve crno-bijelo i ne znam koji je razlog da je baš na času bos. jez. dala test iz MO, ali možda je razlog što je to bio zadnji termin prije tromjesječja, učiteljica je morala imati dovoljan broj ocjena da preda izvještaj, možda bi Vaše dijete bilo neocjenjeno ...Pitajte učiteljicu)
4.Na dopunskoj nastavi ili na času istog predmeta kada se radi ispravak, s tim da se učeniku da novi test, ili isti, ali da ne može prepisivati sa table - staviti ga u zadnju klupu i okrenuti klupu prema zidu, da ne gleda u tablu jer bi bilo smješno da učenik radi test koji će prepisati sa table (pedag. standar. nije određeno, zavisi od procjene učitelja kada bi taj propušteni test mogao dati).
5.Škola nije zatvor niti je Vaše dijete optuženik, i vaše dijete ne treba pravnog zastupnika, porazgovarajte sa učiteljicom i riješite problem u učionici.

swanfilter wrote:Moji nastavnici su bili svi prijeratni kadrovi. Osim nastavnice Englaskog jezika. I razlika se je vidjela... Par doslovnih budala - profesora, koji su bili gori od lokalnih Bully-a sto se tice vaspitnh metoda ali tuzakanja roditaljima nikada nije bilo. Stari profa je uvijek bio u pravu, a ti po labrnji .. Od nas nekih 100 ucenika jedne generacije, niko nije postao narkomancina, nije umro zbog upotrebe iste ili zavrsio u cuzi, ako sta znaci. A, bilo nas je svakakvih ptica .. Ona iz Engleskog nikada nije imala nase postovanje uprkos metodama ..

Kažu da su to bila dobra stara vremena, kada se znalo gdje je kome mjesto, ko je učitelj, a ko učenik. Danas djeca žele da pametuju i vaspitaju roditelje i učitelje. Saradnja roditelja i učitelja nije u tome da učitelji "pametuju" i "savjetuju" učitelje kako i šta da radi, da non-stop procjenjuje šta i kako je učitelj rekao i uradio, nego da se posvewte više svome djeteu da izraste u samosvjesnu i poštenu osobu. "Gdje je puno baba kilava su djeca" - narodna poslovica.
PS Negdje pročitah da su danas učitelji needukovani.. bez obzira što mislite da je Nastavnički fakultet površan i da završeni studenti ne usvoje dovoljno znanja i vještina da mogu da predaju u školi, nije tačno. Upišite se Vi koji sumnjate u stručnost nastavnog kadra, pa ćete vidjeti kroz šta prolaze studenti, od časova prakse (časovi se polažu u učionici), preko metodika, psihologija, pedagogija i ostalih 40-tak predmeta... Osim toga još jednom ću napomenuti da svi mi imamo konstantna stučna usavršavanja, konstantne kontrole rada, a to što imamo nakaradnu demokratiju, pa je poremećen odnos učitelj-roditelj-učenik to je do viših nivoa vlasti i do nakaradnog sistema , gdje niko nikoga ne poštuje i ne cijeni njegov trud i rad, a u isto vrijeme svi žele da kontrolišu, ocjenjuju i procjenjuju svakoga. Nama niko nije dobar, a ni mi sami sebi . :D

Image :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
relevantan

#246 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by relevantan »

safran wrote:
Uz dužno poštovanje, ne znam kojih si godina, ali ja sam stigla srednju školu završiti prije rata, bilo je i odgojno-obrazovnih metoda sa sl. 1 ali sa ovih drugih fotografija je nedostajao samo mobitel. Ni davanje apsolutne moći učiteljima/nastavnicima nad djecom nije nam ništa dobrog donijelo. Naravno, ne treba im se petljati u posao sve dok ga dobro rade. Međutim, ako ga ne rade dobro, ne treba leći i čekati da prođe. Isto kako ljekarima ne možete oprostiti grešku ne biste trebali ni učiteljima - razlika između dobrog i lošeg učitelja znači razliku između ljubavi i mržnji prema školi i edukaciji.

Baš tako, završila OŠ i prva dva SSS prije agresije, tako da mogu napraviti osvrt na prije i sada :) Kod mene se u kući znalo za autoritet (otac i mati) tako da se to prenijelo u školu. Učiteljica se poštovala bez obzira bila simpatična ili ne :) Ako se i desi kakav ''belaj'' u školi bolje mi je bilo da starci ne saznaju jer sam tek tada u govnima :D Znalo se za red, rad i disciplinu. Domaću zadaću mi nikada, ali baš nikada roditelji nisu radili ili objašnjavali, sama sam (kao i 95% mojih vršnjaka) radila sama, ne napuštaš zadatak po nekoliko sati dok ga ne savladaš, prihvatiš knjigu dok se stranice ne rastope....al' naučiš i to dobro naučiš. A danas ovako: mama pročita lektiru, otac uradi zadatke, tetka engleski....a ''malo pile, uzdanica nanina, život jedini...'' sjedi i ne propušta ni jednu seriju turske produkcije, zna sve moguće tračeve, krv ispija kako kome stigne i provodi na internetu toliko da mu se guzica zalijepi za stolicu.

Što neko reče, pretjeranim tetošenjem djeteta i idealiziranjem slike o njemu samom, samo sebi zabadate nož u leđa. Vršnjaci u školi znaju biti užasno okrutni jedni prema drugima, ne prihvataju mamine i tatine maze, ''zjenica oka'' može biti samo kod kuće u školi to ne prolazi.Ovo navedeno naročito dolazi do izražaja u adolescentnoj dobi djeteta, tada vas neće trebati u školi (bit će ga sramota i blam da dolazite) ali ni samo neće znati da se nosi sa nastalom situacijom.....i tada nastaje ona asocijalna faza i otvaranje teme na forumu: ''Nešto čudno mi se dešava sa djetetom....molim pomoć''.

@Pokretačici teme, jednom u osnovnoj ja napravila neko sranje :oops: :D razrednik pred svim roditeljima ospe paljbu po meni, moja mati samo se zacrvenila i rekla: dok dođem kući.... :oops: :oops: fasovala sam žestoko jasenovim prutom :oops: :cry: :cry: :D ali nikada više nije imala razloga da se zacrveni radi mene, ni tada niti do dana današnjeg. :) :)
safran

#247 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

relevantan wrote:
safran wrote: .
Baš tako, završila OŠ i prva dva SSS prije agresije, tako da mogu napraviti osvrt na prije i sada :) ......
Slušaj, ja ništa od ovoga ne dovodim u pitanje. Sve je to postigla i moja mati ali bez jasenovog pruta i s tom razlikom da sa mnom i bratom jeste radila. Meni je bilo dovoljan prvi razred a kasnije nenametljiva supervizija. Sa bratom je trajalo duže ali ni on nije loše ispao. Ali i u ta doba je bilo problematične djece i svakakvih roditelja pa i nastavnika. U mom razredu, u osnovnoj školi, bile su dvije djevojčice koje su od 7. razreda odlazile od kuće. Par dječaka koji su redovno mlađoj djeci otimali užinu - nije bilo idealno, unatoč širim ovlastima nastavnika.
Ali činjenica je da se nisu boli noževima po tramvajima i nosili pištolje.
safran

#248 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

Lutijena wrote:

Šta je PEDAGOGIJA?
Sam naziv pedagogija potiče od izvorne grčke riječi PAIDAGOGOS, pais-dijete;agein-voditi, što znači voditi dijete. Paidagogom se u antičkoj Grčkoj zvao rob koji je vodio djecu svojih vladara na igru, u školu i sl. Vremenom se ovaj naziv proširuje na sve osobe koje se bave odgojom kao što su učitelji, roditelji,odgajatelji.Pedagogija kao znanost istražuje odgojni proces i zato je taj proces, kao dio društvene stvarnosti predmet kojim se ona bavi, proučava ga i unaprijedjuje.Ukratko rečeno predmet proučavanja pedagogijske znanosti je odgoj ili oblikovanje, izgradjivanje čovjeka kao ljudksog bića. :D :D :D

1. Pedagoški nije, ali je zato funkcionalno, čim je gospođa otvorila temu, znači da je obratila pažnju na ponašanje djeteta, mada svim silama pokušava ocrniti učiteljicu :D
2. U pripremi garant nije, ali u realizaciji najverojatnije jeste.
3. Pedagoški nije, trebala ga je ostaviti na dopunskoj nastavi (nije sve crno-bijelo i ne znam koji je razlog da je baš na času bos. jez. dala test iz MO, ali možda je razlog što je to bio zadnji termin prije tromjesječja, učiteljica je morala imati dovoljan broj ocjena da preda izvještaj, možda bi Vaše dijete bilo neocjenjeno ...Pitajte učiteljicu)
4.Na dopunskoj nastavi ili na času istog predmeta kada se radi ispravak, s tim da se učeniku da novi test, ili isti, ali da ne može prepisivati sa table - staviti ga u zadnju klupu i okrenuti klupu prema zidu, da ne gleda u tablu jer bi bilo smješno da učenik radi test koji će prepisati sa table (pedag. standar. nije određeno, zavisi od procjene učitelja kada bi taj propušteni test mogao dati).
5.Škola nije zatvor niti je Vaše dijete optuženik, i vaše dijete ne treba pravnog zastupnika, porazgovarajte sa učiteljicom i riješite problem u učionici.
I evo odgovora. I ipak nije moglo bez ali.
FrozenCastle

#249 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by FrozenCastle »

Čitam po novinama ovih dana članke o odnosu škole i učenika kako bi onaj incident u mašinskoj.

U prvom dijelu članka, škola je odgojna ustanova, a u drugom dijelu članka se peru ruke od odgoja djece jer oni su sve to donijeli od kuće i oni ne mogu remetiti nastavu zbog 2-3 djece. Nisam znala da se djeca kod kuće bodu noževima pa to donesu u školu. Kako je pisalo, uloga nastavnika je da prijavi takvo dijete pedagogu i direktoru pa direktor zove roditelje ili eventualno socijalnu službu. Znači nastavnik je policajac a ne odgojno-prosvjetni radnik.

Nastavnici su plaćeni da vrše pozitivan utjecaj na dijete i da ga odvikavaju kao odgojna ustanova od loših stvari, a ne prati ruke od djece. I kao fali još nastavnog osoblja da bi se adekvatno radilo, što je suprotnost sve opadajućem broju djece u školama.
Lutijena

#250 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

safran wrote:
I evo odgovora. I ipak nije moglo bez ali.
Ne može se situacija posmatrati tako skučeno i jednosmjerno. ... U svim aspektima nastave postoje faktori koji utječu da se stvari odvijaju na jedan ili drugi način ... Škola nije fabrika u kojoj se prave šarafi, zato uvijek postoji ono ali koje je veoma bitno. :D
Post Reply