Fatko je agnostik tako da je za njega primjenjivo sve....kojeime wrote:Kad to recefatamorgana wrote:
Poselami,
U mojoj porodici kada se ispraca neko obicaj je da se isprati rijecima: "Poselami (onoga) ko je za poselamiti i pozdravi (onoga) ko je za pozdraviti".
U zagradama su rijeci koje se ne kazu, ali se podrazumijevaju.
Be|smrt
- nasa
#226 Re: Be|smrt
- Kroksica
#227 Re: Be|smrt
A sad 'vako realno, mislite li vi spavat nocas?
- fatamorgana
#229 Re: Be|smrt
ma ja sam ti više k'o Bostik, ljepilo, lijepim se za sve,nasa wrote:
Fatko je agnostik tako da je za njega primjenjivo sve....
- miskin
#230 Re: Be|smrt
mislis jutros, sad ce i sabah brzoKroksica wrote:A sad 'vako realno, mislite li vi spavat nocas?
-
kojeime
#231 Re: Be|smrt
Mislim da je to taj.4m3l wrote:Je'l to ovaj filmic:
- Kroksica
#232 Re: Be|smrt
Kako god, valja meni sutra na pos'o.miskin wrote:mislis jutros, sad ce i sabah brzoKroksica wrote:A sad 'vako realno, mislite li vi spavat nocas?
Celjadi, selam i laku noc.
-
kojeime
#233 Re: Be|smrt
I ti sutra radis? Jos ce ispasti da radimo u istoj firmi i da se znamoKroksica wrote:Kako god, valja meni sutra na pos'o.miskin wrote:mislis jutros, sad ce i sabah brzoKroksica wrote:A sad 'vako realno, mislite li vi spavat nocas?
Celjadi, selam i laku noc.
Laku noc i dobro jutro
-
Great Cornholio
#234 Re: Be|smrt
Nisam ja ni katolik, ni pravoslavac, a nisam ni pripadnik adventističke crkve. Moral koji proizilazi iz učenja hrišćanske adventističke crkve mi je najprihvatljiviji, njihovo viđenje Boga, odnosa između Boga i Čovjeka, onoga šta Mi možemo očekivati od Boga i šta Bog očekuje od nas se 99% podudara sa učenjem Hrišćanske adventističke crkve.nasa wrote: OK je meni da je to uvjerenje bez nekih obrazlozenja i mogu shvatiti ali mislila sam da mozda ima neko objasnjenje jer G.C.nije katolik ni pravoslavac ,on je pripadnik adventisticke crkve!
Oni ne vjeruju u postojanje pakla, postoji samo raj - tu se slažemo, ali ja ne isključujem ni mogućnost postojanja "čistilišta", nečega kroz šta će morati proći oni koji se nisu pokajali i promijenili za ovozemljakog života. Prema učenju hrišćanske adventističke crkve oni koji se ne pokaju biće zauvijek uništeni, neće ih Bog vječno patiti u paklu /džehenemu.
Kao objašnjenje nastanka svijeta, čovjeka i ostalih živih bića, adventisti uzimaju Biblijsko objašnjenje, i tu se razlikujemo, jer ja ne odbacujem evoluciju, ali u evoluciju uključujem i Boga.
Treća stvar po čemu se razlikujemo je ta što ja ne vjerujem u postojanje đavola, nastanak razvoj i održavanje zla pripisujem ljudima.
Ono što i ja a i oni prihvatamo je to da je Isus bio Bog koji se otjelovio u ljudskom obilku, a ako me pitate zašto ja u to vjerujem, reći ću vam samo da je Isus bio onakav kakvim ja zamišljam Boga
-
Great Cornholio
#235 Re: Be|smrt
Boj se vatre koju je Alah za tebe pripremioharač wrote: primijetio sam to. na ovom forumu ima više tih a la carte vjernika, od kojih je, čini mi se, Great Cornholio i najpoznatiji. ja u tome prepoznajem latentni ateizam
Neka hvala, bio sam ja i nekad i ateista, ali se nisam pronašao u toj vjeri.
-
Great Cornholio
#236 Re: Be|smrt
Dobro je, ima za tebe nadeKroksica wrote:
Ja sam ti islamski outcast, dosta stvari u koje ja vjerujem su u sukobu sa mainstream Islamom, tako i pojam vjecnosti. Ne bih da sad zalazim u to, jer se gubim u nekim pitanjima ali vjerujem u Bozju pravdu pa mi je malo tesko vjerovati da ce se neki tek tako izvuci sa ogromnim zlom koje su pocinili.
Šta ima Bog, i šta bi mi imali od toga što bi se neko ko je činio zla na Zemlji pržio na vatri cijelu vječnost, ja u tome ne vidim pravdu nego latentni sadizam, a kako je to negativna ljudska osobina ne vidim zašto bi je Bog imao.
-
Great Cornholio
#237 Re: Be|smrt
Pa lijepo je to kad bi svi ljudi odvojili jedan dan samo za sebe i Boga, odmakli se od sumorne svakodnevnice, odmorili i dušu i tijelo.fatamorgana wrote:A zato ga nema nikad subotom,nasa wrote:.... ali mislila sam da mozda ima neko objasnjenje jer G.C.nije katolik ni pravoslavac ,on je pripadnik adventisticke crkve!
Nažalost, ja sam u subotu bio u njivi, obar'o mi jedan čoek s motorkom šljive koje su se osušile, neće me adventisti, pa da mogu odmoriti subotom.
- harač
#238 Re: Be|smrt
David Hume prije tristo godina reče da se iz jeste ne može izvoditi treba, bez prethodne normativne premise. Ako pakla ima bit će onakav kakav je opisan u ovim vjerskim bestsellerima, a ne onakav kakav bi ti želio da on (ne)bude. u tome se sastoji taj a la carte momenat u kojem vas nekoliko ne vidi kontradikcijuGreat Cornholio wrote:Dobro je, ima za tebe nadeKroksica wrote:
Ja sam ti islamski outcast, dosta stvari u koje ja vjerujem su u sukobu sa mainstream Islamom, tako i pojam vjecnosti. Ne bih da sad zalazim u to, jer se gubim u nekim pitanjima ali vjerujem u Bozju pravdu pa mi je malo tesko vjerovati da ce se neki tek tako izvuci sa ogromnim zlom koje su pocinili.![]()
![]()
Šta ima Bog, i šta bi mi imali od toga što bi se neko ko je činio zla na Zemlji pržio na vatri cijelu vječnost, ja u tome ne vidim pravdu nego latentni sadizam, a kako je to negativna ljudska osobina ne vidim zašto bi je Bog imao.
-
Great Cornholio
#239 Re: Be|smrt
Niče reče " Onaj ko zna da je dubok trudi se oko jasnoće; onaj ko bi gomili htio da izgleda dubok, trudi se da bude mutan ".harač wrote:David Hume prije tristo godina reče da se iz jeste ne može izvoditi treba, bez prethodne normativne premise. Ako pakla ima bit će onakav kakav je opisan u ovim vjerskim bestsellerima, a ne onakav kakav bi ti želio da on (ne)bude. u tome se sastoji taj a la carte momenat u kojem vas nekoliko ne vidi kontradikcijuGreat Cornholio wrote:Dobro je, ima za tebe nadeKroksica wrote:
Ja sam ti islamski outcast, dosta stvari u koje ja vjerujem su u sukobu sa mainstream Islamom, tako i pojam vjecnosti. Ne bih da sad zalazim u to, jer se gubim u nekim pitanjima ali vjerujem u Bozju pravdu pa mi je malo tesko vjerovati da ce se neki tek tako izvuci sa ogromnim zlom koje su pocinili.![]()
![]()
Nemamo mi sve odgovore, niti ćemo ih ikada imati, ali ti izgleda ne vidiš kontradikciju u tome što se "kuneš" u logiku, a istovremeno želiš da se mi koji vjerujemo u Boga iste odreknemo, da prihvatimo nelogičnost po kojoj je nešto moglo nastati iz ničega.
Sad ćeš mi reći da po toj istoj logici možemo "odbaciti" i Boga, i bićeš logičan, ali nije sve logično, i s tim se čovjek mora pomiriti, mora se pomiriti s tim da je ograničen, da može u potpunosti shvatiti samo ono što je logično i što mu je dostupno.
- Kroksica
#240 Re: Be|smrt
To sto ti nazivas sadizmom, za mene je pravda. Pored svih divnih Bozjih atributa, meni je najdrazi i najvazniji bas taj - Pravedni. Spomenuo si ranije, da na koncu, ljudi s kojim Bog nije (bio) zadovoljan bivaju zauvijek unisteni. Meni je to nepravedno. Znaci, ja mogu biti dno dna, ljudski sljam i svasta nesta losega bez ikakvih posljedica, tj. bicu zauvjek unistena, nakon cega necu imati ni priliku da shvatim da to sto sam radila nije bilo dobro.Great Cornholio wrote:Dobro je, ima za tebe nadeKroksica wrote:
![]()
-
Great Cornholio
#241 Re: Be|smrt
Bog koji bi nekoga podvrgao neprestanoj, vječnoj, patnji,osudio ga na vječni život u paklu zbog zlodjela koja je taj neko činio za vrijeme života na Zemlji, bez obzira na težinu tih zlodjela, za mene je sadista, i u takvog Boga ja ne mogu, niti želim da vjerujem.Kroksica wrote: To sto ti nazivas sadizmom, za mene je pravda. Pored svih divnih Bozjih atributa, meni je najdrazi i najvazniji bas taj - Pravedni. Spomenuo si ranije, da na koncu, ljudi s kojim Bog nije (bio) zadovoljan bivaju zauvijek unisteni. Meni je to nepravedno. Znaci, ja mogu biti dno dna, ljudski sljam i svasta nesta losega bez ikakvih posljedica, tj. bicu zauvjek unistena, nakon cega necu imati ni priliku da shvatim da to sto sam radila nije bilo dobro.
Ne bi pravedno bilo kad bi se neko ko je činio zlodjela tretirao isto kao neko ko je činio dobro ( niko od nas nije činio samo dobro), pravedno bi bilo da svako odgovara za ono što je učinio, da se pokaje i promijeni ako je činio zlo, a pošto znamo da je svaka promjena bolna, onda bi Bog bio pravedan u slučaju ako bi samo privremeno "patio" one koji su tokom života patili druge. Ili "čistilište" pa raj, ili potpuno uništenje, pakao/ džehenem nije opcija kojom bi se služio pravedni Bog, Bog u kojeg ja vjerujem.
- Kroksica
#242 Re: Be|smrt
Vec sam rekla da imam problem sa vjerovanjem u "vjecnu patnju", da sam jos uvjek u procesu svarivanja tih nekih koncepta, tako da ne bi valjalo da ulazim u raspravu o necemu sto ne kontam. S druge strane, ni najmanje ne sumnjam u Bozju pravdu i vjerujem da cemo svi dobiti ono sto smo zasluzili.Great Cornholio wrote:Bog koji bi nekoga podvrgao neprestanoj, vječnoj, patnji,osudio ga na vječni život u paklu zbog zlodjela koja je taj neko činio za vrijeme života na Zemlji, bez obzira na težinu tih zlodjela, za mene je sadista, i u takvog Boga ja ne mogu, niti želim da vjerujem.Kroksica wrote: To sto ti nazivas sadizmom, za mene je pravda. Pored svih divnih Bozjih atributa, meni je najdrazi i najvazniji bas taj - Pravedni. Spomenuo si ranije, da na koncu, ljudi s kojim Bog nije (bio) zadovoljan bivaju zauvijek unisteni. Meni je to nepravedno. Znaci, ja mogu biti dno dna, ljudski sljam i svasta nesta losega bez ikakvih posljedica, tj. bicu zauvjek unistena, nakon cega necu imati ni priliku da shvatim da to sto sam radila nije bilo dobro.
Ne bi pravedno bilo kad bi se neko ko je činio zlodjela tretirao isto kao neko ko je činio dobro ( niko od nas nije činio samo dobro), pravedno bi bilo da svako odgovara za ono što je učinio, da se pokaje i promijeni ako je činio zlo, a pošto znamo da je svaka promjena bolna, onda bi Bog bio pravedan u slučaju ako bi samo privremeno "patio" one koji su tokom života patili druge. Ili "čistilište" pa raj, ili potpuno uništenje, pakao/ džehenem nije opcija kojom bi se služio pravedni Bog, Bog u kojeg ja vjerujem.
-
Great Cornholio
#243 Re: Be|smrt
Da, Bog je pravedan, ali i milostivKroksica wrote: Vec sam rekla da imam problem sa vjerovanjem u "vjecnu patnju", da sam jos uvjek u procesu svarivanja tih nekih koncepta, tako da ne bi valjalo da ulazim u raspravu o necemu sto ne kontam. S druge strane, ni najmanje ne sumnjam u Bozju pravdu i vjerujem da cemo svi dobiti ono sto smo zasluzili.
Ne vjerujem da citiram Dinu Merlina
- Kroksica
#244 Re: Be|smrt
E tu se slazem, skroz.Great Cornholio wrote:Da, Bog je pravedan, ali i milostivKroksica wrote: Vec sam rekla da imam problem sa vjerovanjem u "vjecnu patnju", da sam jos uvjek u procesu svarivanja tih nekih koncepta, tako da ne bi valjalo da ulazim u raspravu o necemu sto ne kontam. S druge strane, ni najmanje ne sumnjam u Bozju pravdu i vjerujem da cemo svi dobiti ono sto smo zasluzili.![]()
Ne vjerujem da citiram Dinu Merlina![]()
![]()
ali fakat ja bih ja volio da nam svima Bog da po svojoj milosti, a ne onako kako smo zaslužili.
-
Great Cornholio
#245 Re: Be|smrt
Slažem se sa Dinom, samo poštenoKroksica wrote: E tu se slazem, skroz.
- nasa
#247 Re: Be|smrt
Pravo pitanje je sta je vjecnost izvan neseg poimanja vremena odnosno da li je vjecnost na nekom drugom svijetu isto kao sto mi zamisljamo,mozda na nekom drugom svijetu vrijeme ne igra nikakvu ulogu...Kroksica wrote:Vec sam rekla da imam problem sa vjerovanjem u "vjecnu patnju", da sam jos uvjek u procesu svarivanja tih nekih koncepta, tako da ne bi valjalo da ulazim u raspravu o necemu sto ne kontam. S druge strane, ni najmanje ne sumnjam u Bozju pravdu i vjerujem da cemo svi dobiti ono sto smo zasluzili.Great Cornholio wrote:Bog koji bi nekoga podvrgao neprestanoj, vječnoj, patnji,osudio ga na vječni život u paklu zbog zlodjela koja je taj neko činio za vrijeme života na Zemlji, bez obzira na težinu tih zlodjela, za mene je sadista, i u takvog Boga ja ne mogu, niti želim da vjerujem.Kroksica wrote: To sto ti nazivas sadizmom, za mene je pravda. Pored svih divnih Bozjih atributa, meni je najdrazi i najvazniji bas taj - Pravedni. Spomenuo si ranije, da na koncu, ljudi s kojim Bog nije (bio) zadovoljan bivaju zauvijek unisteni. Meni je to nepravedno. Znaci, ja mogu biti dno dna, ljudski sljam i svasta nesta losega bez ikakvih posljedica, tj. bicu zauvjek unistena, nakon cega necu imati ni priliku da shvatim da to sto sam radila nije bilo dobro.
Osim toga,tesko je zamisliti vjecni dzehenem ali tesko je zamisliti i vjecni dzenet...
Tako da ja mislim da bi bilo bezveze da pise odredjeno vrijeme cete boraviti negdje pa onda negdje drugdje ili bicete vjecnost ali vi ne znate kakvu vjecnost i sl.
Kada se uzme u obzir cijela Kur'anska prica jasno je da ljudi ne trebaju vjeru graditi oko stvari koje su im skrivene i za koje imaju malo znanja vec se treba skoncentrisati na ovaj svijet s cvrstom vjerom da postoji i neki drugi.
- Kroksica
#248 Re: Be|smrt
nasa wrote: Pravo pitanje je sta je vjecnost izvan neseg poimanja vremena odnosno da li je vjecnost na nekom drugom svijetu isto kao sto mi zamisljamo,mozda na nekom drugom svijetu vrijeme ne igra nikakvu ulogu...
Osim toga,tesko je zamisliti vjecni dzehenem ali tesko je zamisliti i vjecni dzenet...
Tako da ja mislim da bi bilo bezveze da pise odredjeno vrijeme cete boraviti negdje pa onda negdje drugdje ili bicete vjecnost ali vi ne znate kakvu vjecnost i sl.
Kada se uzme u obzir cijela Kur'anska prica jasno je da ljudi ne trebaju vjeru graditi oko stvari koje su im skrivene i za koje imaju malo znanja vec se treba skoncentrisati na ovaj svijet s cvrstom vjerom da postoji i neki drugi.
- nasa
#249 Re: Be|smrt
Great Cornholio;
Ono što i ja a i oni prihvatamo je to da je Isus bio Bog koji se otjelovio u ljudskom obilku, a ako me pitate zašto ja u to vjerujem, reći ću vam samo da je Isus bio onakav kakvim ja zamišljam![]()
Znaci ne vjerujes da je bio Boziji sin vec da se Bog ljudima obratio licno putem Isusa?
-
Great Cornholio
#250 Re: Be|smrt
Ne vjerujem da je Isus bio samo posrednik između Boga i ljudi.nasa wrote:Great Cornholio;
Ono što i ja a i oni prihvatamo je to da je Isus bio Bog koji se otjelovio u ljudskom obilku, a ako me pitate zašto ja u to vjerujem, reći ću vam samo da je Isus bio onakav kakvim ja zamišljam![]()
Znaci ne vjerujes da je bio Boziji sin vec da se Bog ljudima obratio licno putem Isusa?
Čovjek ne može činiti čuda, to može samo Bog, Isus je činio čuda, znači da Isus bio Bog.