citroen xm wrote:
Ja sam se bar vozio u 80% auta koje sam uporedio sa nečim, ako ne u isti model onda bar u nešto najpribližnije od te firme. Dok on kaže da nikada nije sjeo u Citroena.
A što se tiče izuma, onda to svakako nisu varijacije motora tipa V6, V8, V10, V12, to nije izum. Ako ćemo u novinama na dizel motorima tu je Fiat bez premca.
Drugo, kada je Audi uveo adaptivni ovjes?
Šta je električni biturbo dizel? Ovo električni mi nije jasno. Misliš na elektro turbinu?
Ti svi izumi nisu ništa epohijalno niti bitno za auto industriju.
Po tvojim komentarima da bog da da je i 8%, ali nije ni bitno...
Po tvojoj opasci da su samo varijacije motora u pitanju, vidi se da ne znaš o čemu pričam. Ja sam rekao TDI+izumi do danas. To je zbog toga što je prvi Audijev TDI bio Audi 100 2.5 V5 TDI. Pa su kasnije došli V6, V8, sve također prvi Audiji. Istina prvi turbodizel je predstavljen 1978. god., međutim td-i kakve danas poznajemo su po Audijevom receptu, jer su oni ujedinili direktno ubrizgavanje goriva, turbo punjenje i potpuno elektronsko upravljanje motorom. Savremni turbodizeli se temelje na tom konceptu i zato se Audi smatra pionirom savremenih dizelaša. I nisu samo varijacije u pitanju, pogledaj ove linkove. To da je Fiat bez premca je samo još jedna priča napamet, krojenje istine kakva tebi odgovara, i nema veze sa pameti. Pogledaj npr. onaj link što sam dao (ili ovo
http://www.autoportal.ba/index.php?opti ... &Itemid=26) , i vidjet ćeš koliko ti je ta tvrdnja smiješna.
Električni biturbo motor koristi standardni turbo punjač koji koristi energiju ispušnih plinova, i električno upravljani punjač.
Quattro, ASF, DSG, TDI je sasvim dovoljan broj epohalnih otkrića za jednog proizvođača. Razvodni ta epohalna otkrića po proizvođačima, pa ćeš vidjet koliko ko izmislio velikih stvari. Pola njih nisu ni izumili autoproizvođači, nego kompanije koje su svojom djelatnošću povezane sa autoindustrijom. Najveće otkriće s kojim se u Citroenu busaju u prsa – hidroaktivni ovjes, nije uopšte za autoindustriju u cjelini epohalno otkriće, nego samo za Citroen, jer je dio njegovog identiteta. Da jeste ne bi ga samo Citroen koristio, nego manje-više svi proizvođači. Danas ga čak ni oni ne koriste u mjeri u kojoj su ga ranije upotrebljavali. Prednji pogonon i par ostalih stvari stoje kao veliki izumi, ali opet kad sve sabereš i tu važi ono što sam rekao da rasporediš “epohalna” otkrića.
S druge strane danas svaki proizvođač koji drži do sebe ima awd u ponudi na običnim autima, imaju mjenjač sa dvostrukim kvačilom, imaju turbodizele, a mnogi su počeli kopirat i ASF (prije svega konkurencija BMW i Mercedes), i danas prave auta od aluminija i drugih komponenti koje Audi već 20 god. koristi. A o kopiranju LED tehnologije je suvišno pričat, jer ga danas svaka šuša ima.
Na kraju krajeva, tehnološka naprednost se računa prema količini u kojoj se ona koristi, i koliko je napredna, a ne koje je prvi izmislio.
Što se ostalih tiče, za dvostruko kvačilo, ako tačno gledamo koje pokrenuo to je onda kompanija Automotive Products , a razvoje je nastavio Porsche, i onda se u isto vrijeme pojavio na dva Porschea i jednom Audiju, koji ga je prilagodio za rally. Kao što sam rekao mnoge su kompanije zapravo izumile mnoge stvari koje se pripisuju u cjelosti jednom proizvođaču. Baš kao što u BMW-u ili Mercedesu se vole pohvalit kako su izmislili ESP, a ustvari ga je patentirao Bosch, a za eksperimente je koristio auta ta dva proizvođača. Ostalo komentari manje-više nisu vrijedni spomena, jer sve što je rečeno već sam objasnio, ili sam dao link.