jahh wrote:fiza wrote:jahh Nije argument napadati nekog na osnovu namaza, eno i Jasarevic je obavljao sve vakte, klanjao nocne namaze ( u zatvoru pricaju da jos klanja) pa je u stanju da ucini nesta sto npr. neko ko ne klanja redovno nije u stanju da uradi. Sta je najgore ostavila ga je zena. Drugo, pametnije bi bilo da na miran nacin pozivas u vjeru a ne odmah cim neko ima neko drugo misljenje napadate na osnovu vjere i islamskih propisa. Mislim cemu znanje Kur ana ako je neko u stanju da ubije drugog muslimana (iako ga ne smatra muslimanom-a ovaj klanja 2, 2 ali klanja, ibolje dva nego 100 a nijedan da se ne primi) ?
Kazete da ne obiljezavate rodjendane a vamo politika dersovi, hutbe, sijela na dan poslanikovog s.a.v.s. rodjendana.. Po mom misljenju jedno se prica drugo radi, pa cemu pricanje ako ce neko nastaviti s onim cemu ga je ucio "dedo".
Ne vjerujem da se iko razuman slaze sa onim sto je Jasarevic uradio, ali mozda je on na vecem stepenu od Allaha od nas, Allah najbolje zna.
Ne znam sto govoris o tome za dedu i poslanikov s.a.v.s. rođendanan, ja baš te stvari izbjegavam, pogotovo politiku.
Helenejse siguran sam da ne možeš obavljati namaz onako kako ga je poslanik s.a.v.s. obavljao bez hadisa ili tradicije, tj. da se baziraš jedino na Kur'anu. Ali možda tefsire neke ajete tako da ih prebace u brojeve i toliko klanjaju rekata, haj ga ti znaj. Zato hoću da vidim. Nije valjda da se oslanjaju na tradiciju (baš to naučio od dede), a hadis odbijaju.
Nasa duznost je da osudimo Jasarevica koji jeste lose postupio,zato ce ga drustvo kazniti,a sta ce Bog to ne znamoi ne mozemo ni pretpostaviti pa tako je besmisleno pogadjati ,ono sto znamo jeste da je na ovom svijetu uradio nesto u cemu ga nikako ne treba podrzati i gotovo!I nemojte takvih primjera,od milijardu muslimana bas treba da ovdje brinemo o njemu i komenterisemo nesto sto je jasno ko dan los primjer!
Dobro si rekao niko od nas ne zna pa cak i kad obavlja sve sto Islam od njega trazi da li je bolji od nekog drugog ko mozda ne radi to sve,mozemo samo nagadjati,a nagadjanje nije nesto sto je dobro.
Bilo ko od nas ko slijedi bilo koji pravac u Islamu ili je pripadnik skroz druge religije ili je ateist,agnostik itd.misli za sebe da je na pravom putu i da je to sto misli ispravno,nema u tome nista lose sve dok to svoje misljenje ne pokusava uzeti kao jedino mjerilo za ispravno i dobro,a sve drugo je lose samim tim sto je drugcije.
Svi smo izrazili znatizelju

glede forumasice koja odbija Hadise,sabur,pa objasnila je veliki dio toga doce i do namaza....
Ali vec gotovo mjesec dana otkako je pocela ova prica oko Hadisa stalno se zaboravlja da je ona muslimanka koja se ne uklapa u sunitsku sliku Islama ali ipak muslimanka!
Ja tako gledam na pripadnike svih pravaca u Islamu,oni su prije svega muslimani,a tek onda pripadnici nekog pravca!