KINA

Post Reply
Challenger__

#226 Re: KINA

Post by Challenger__ »

Prvi susret Obame i novog kineskog lidera Hi Jinpinga (Xi Jinping)

Image

Zanimljivo mi je to što je "jedna od ključnih tema" bila - sajber napadi, kojima, navodno, Kina dolazi do novih tehnologija.

- LINK
- LINK
Last edited by Challenger__ on 21/07/2013 18:34, edited 2 times in total.
Co0l

#227 Re: KINA

Post by Co0l »

Kina zabranila Winnieja the Pooha zbog sličnosti sa predsjednikom

Kineski cenzori zabranili su internet pretraživanja vezana uz čuvenog Disneyevog animiranog junaka, medvjeda Winnieja the Pooha, zbog sličnosti sa njihovim predsjednikom Xijem Jinpingom.

Image

http://www.klix.ba/scitech/tehnologija/ ... /130616026
:lol:
Co0l

#228 Re: KINA

Post by Co0l »

Desetine mrtvih u neredima u Kini

26 juni 2013 Izmijenjeno 10:10 CEST

U neredima blizu Turpana, u kineskoj regiji Xinjiang na sjeverozapadu zemlje, smrtno je stradalo 27 ljudi.

Lukqun, Ujguri, Han, Rasni problemi, Neredi, Policija, Xinjiang Xinjiang je često poprište nemira i sukoba zbog velikih napetosti između pripadnika naroda Han i Ujgura, turkofonih muslimana [AFP/Getty - Arhiva]

U neredima koji su se dogodili u srijedu ujutro blizu Turpana, kineskoj regiji s većinskim muslimanskim ujgurskim stanovništvom Xinjiang na sjeverozapadu zemlje, smrtno je stradalo 27 ljudi, izvijestila je agencija Nova Kina.

Prije nego što je policija otvorila vatru i ubila 10 izgrednika, ubijeno je 17 osoba, među kojima devet policajaca i osam civila, rekao je za Novu Kinu dužnosnik koji je želio ostati anoniman, prenosi Hina.

U srijedu su izgrednici naoružani noževima napali policijske postaje i zgrade mjesne vlade u gradu Lukqun, od glavnog regionalnog grada Urumqija udaljenog oko 250 kilometara i nedaleko od Turpana.

Napad na civile

Izgrednici su tukli civile i zapalili nekoliko policijskih automobila, prenosi Nova Kina, pozivajući se na izjave regionalnih dužnosnika Komunističke partije Kine.

Trojica izgrednika uhapšena su na mjestu incidenta.

Xinjiang je često poprište nemira i sukoba zbog velikih napetosti između pripadnika naroda Han i Ujgura, turkofonih muslimana.

Brojni Ujguri optužuju kineske vlasti da guše njihovu vjeru i kulturu te se protive masovnom useljavanju Hana u tu regiju, još uvijek jako siromašnu unatoč bogatstvu prirodnim resursima.

Ujguri se protive kolonijalnoj politici u svojoj domovini i nemiri su u porastu u tom području od rasnih pobuna 2009. godine, u kojima je poginulo skoro 200 osoba.

Muslimanski narod Ujguri čini oko polovice stanovništva Xinjianga.

Izvor: Agencije

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/de ... ima-u-kini
Tako to rade Kinezi,nista suzavac,vodeni topovi i te gluposti,odmah metak.
Sto bi reko drug Staljin-nema covjeka,nema problema.
Avetinho

#229 Re: KINA

Post by Avetinho »

Co0l wrote:
Desetine mrtvih u neredima u Kini

26 juni 2013 Izmijenjeno 10:10 CEST

U neredima blizu Turpana, u kineskoj regiji Xinjiang na sjeverozapadu zemlje, smrtno je stradalo 27 ljudi.

Lukqun, Ujguri, Han, Rasni problemi, Neredi, Policija, Xinjiang Xinjiang je često poprište nemira i sukoba zbog velikih napetosti između pripadnika naroda Han i Ujgura, turkofonih muslimana [AFP/Getty - Arhiva]

U neredima koji su se dogodili u srijedu ujutro blizu Turpana, kineskoj regiji s većinskim muslimanskim ujgurskim stanovništvom Xinjiang na sjeverozapadu zemlje, smrtno je stradalo 27 ljudi, izvijestila je agencija Nova Kina.

Prije nego što je policija otvorila vatru i ubila 10 izgrednika, ubijeno je 17 osoba, među kojima devet policajaca i osam civila, rekao je za Novu Kinu dužnosnik koji je želio ostati anoniman, prenosi Hina.

U srijedu su izgrednici naoružani noževima napali policijske postaje i zgrade mjesne vlade u gradu Lukqun, od glavnog regionalnog grada Urumqija udaljenog oko 250 kilometara i nedaleko od Turpana.

Napad na civile

Izgrednici su tukli civile i zapalili nekoliko policijskih automobila, prenosi Nova Kina, pozivajući se na izjave regionalnih dužnosnika Komunističke partije Kine.

Trojica izgrednika uhapšena su na mjestu incidenta.

Xinjiang je često poprište nemira i sukoba zbog velikih napetosti između pripadnika naroda Han i Ujgura, turkofonih muslimana.

Brojni Ujguri optužuju kineske vlasti da guše njihovu vjeru i kulturu te se protive masovnom useljavanju Hana u tu regiju, još uvijek jako siromašnu unatoč bogatstvu prirodnim resursima.

Ujguri se protive kolonijalnoj politici u svojoj domovini i nemiri su u porastu u tom području od rasnih pobuna 2009. godine, u kojima je poginulo skoro 200 osoba.

Muslimanski narod Ujguri čini oko polovice stanovništva Xinjianga.

Izvor: Agencije

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/de ... ima-u-kini
Tako to rade Kinezi,nista suzavac,vodeni topovi i te gluposti,odmah metak.
Sto bi reko drug Staljin-nema covjeka,nema problema.
A tenkove cuvaju za Trg Tiananmen.
cyprus

#230 Re: KINA

Post by cyprus »

Challenger__ wrote:Prvi susret Obame i novog kineskog lidera Hi Jinpinga (Xi Jinping)
Hi Jinping? Jesi siguran da si dobro napiso? :mrgreen:
Co0l

#231 Re: KINA

Post by Co0l »

cyprus wrote:
Challenger__ wrote:Prvi susret Obame i novog kineskog lidera Hi Jinpinga (Xi Jinping)
Hi Jinping? Jesi siguran da si dobro napiso? :mrgreen:
Omaklo se,trebalo je Hi Jinring :-D
Challenger__

#232 Re: KINA

Post by Challenger__ »

Sji (ili Si) Đinping

____

Da li znate da je Kina izgradila i najduži most na svijetu?

Image

Riječ je o mostu na istoku Kine u provonciji Šandong.

Image

Image

Inače, na listi najdužih mostova na svijetu Kina drži prva tri mjesta, odnosno 9 od 12 najdužih. Toliko o "nekompetentnosti" ove velike i slavne kulture i civilizacije.

Idemo dalje!
eman

#233 Re: KINA

Post by eman »

:D
jeza u ledja

#234 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

Sve najvece dolazi iz Kine naravno. Najvece znaci i najbolje jelte. :oops:

Inace nije Sji, niti Si, vec Ši Ćinpin. Ovo Ć je ono smijesno kinesko ć, a more bit bidne i Đ po naski. Mozda bolje Ši Đinpin. :-? No ovo kinesko x u transliteraciji je uvijek ko nase š.
No dobro, valjda ljubitelj Kine i svega kineskog zna to bolje. :oops:
Mastermind30

#235 Re: KINA

Post by Mastermind30 »

Challenger__ wrote:Sji (ili Si) Đinping

____

Da li znate da je Kina izgradila i najduži most na svijetu?

Image

Riječ je o mostu na istoku Kine u provonciji Šandong.

Image

Image

Inače, na listi najdužih mostova na svijetu Kina drži prva tri mjesta, odnosno 9 od 12 najdužih. Toliko o "nekompetentnosti" ove velike i slavne kulture i civilizacije.

Idemo dalje!
Ja sam nedavno boravio desetak dana u Kini, obisao sam neke gradove koji danas imaju preko 30 miliona ljudi a unazad desetak godina skoro da nisu ni postojali.
Nema rijeci za opisati koliko ti ljudi rade, koliko se trenutno objekata gradi tamo, poslovnih zona, naselja pored tih zona...onako jedno veliko iskustvo ali sa druge strane oni su kulturoloski pod kapom Engleza i Amerikanaca.
jeza u ledja

#236 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

Mastermind30 wrote:ali sa druge strane oni su kulturoloski pod kapom Engleza i Amerikanaca.
Zato sto su se dobro potrudili da sami uniste svoju kulturu sa komunistickim ublehama.
PerverzMusharaf

#237 Re: KINA

Post by PerverzMusharaf »

kina, bastion modernog kapitalizma.
PerverzMusharaf

#238 Re: KINA

Post by PerverzMusharaf »

jeza u ledja wrote:
Mastermind30 wrote:ali sa druge strane oni su kulturoloski pod kapom Engleza i Amerikanaca.
Zato sto su se dobro potrudili da sami uniste svoju kulturu sa komunistickim ublehama.

obratno. pseudo komercijalni budizam dozivljava najvecu ekspanziju na zapadu. cijeli new age i self help market koji se mjeri u milijardama je kineska filzofija prepakovana za fast - food konzumaciju na zapadu.
Mastermind30

#239 Re: KINA

Post by Mastermind30 »

jeza u ledja wrote:
Ma kakvi, oni njih uce Engleski jezik i i pri tome oni dobiju Engleska imena, kada se upoznajes sa vecinom njih oni se prestavljaju tim imenima, potpuno ignorisu svoja izvorna imena, na recepciji u hotelu svi imaju plocice sa engleskim imenima.
Pored kompleksa od bijaca tu su i filmovi, sport, muzika...
Challenger__

#240 Re: KINA

Post by Challenger__ »

Mastermind30 wrote:Pored kompleksa od bijaca tu su i filmovi, sport, muzika...

Čuj Kina "kulturološki pod" američkom gurbtskom pseudokulturološkom šaradom, kojom je fascinirana samo duhovna fukara, trećesvjetski polusvijet... :-)

Ovakve, kapitalne primjere debilizma, a u osnovi autoprojekcije, možete pročitati samo od državljana zemlje (BiH) koja je zakucana na samo evropsko dno.

p.s.

Tebe sam, Ježu, očekivao na ovoj temi, ali, uzzalud. Oportunizam, strah, nigdje nikog.

Znam ja nas *ebo ti nas.
Last edited by Challenger__ on 21/07/2013 13:23, edited 1 time in total.
Mastermind30

#241 Re: KINA

Post by Mastermind30 »

Challenger__ wrote:
Mastermind30 wrote:Pored kompleksa od bijaca tu su i filmovi, sport, muzika...

Čuj Kina "kulturološki pod" američkom gurbtskom pseudokulturološkom šaradom, kojom je fascinirana samo duhovna fukara, trećesvjetski polusvijet... :-)

Ovakve, kapitalne primjere debilizma, a u osnovi autoprojekcije, možete pročitati samo od državljana zemlje (BiH) koja je zakucana na samo evropsko dno.
Koliko si puta do sada bio u Kini i koje si gradove obisao???...
Challenger__

#242 Re: KINA

Post by Challenger__ »

Dovoljno da bih mogao da zapazim da ti je moć zapažanja ravna nuli i da svoje facinacije prirpisuješ Kini (autoprojekcija). Samo nastavi pisati besmislice, tebe prosvjetliti ne mogu Buda i Konfučije zajedno.
Mastermind30

#243 Re: KINA

Post by Mastermind30 »

Challenger__ wrote:Dovoljno da bih mogao da zapazim da ti je moć zapažanja ravna nuli i da svoje facinacije prirpisuješ Kini (autoprojekcija). Samo nastavi pisati besmislice, tebe prosvjetliti ne mogu Buda i Konfučije zajedno.
Pitam te koliko puta si bio, u kojem periodu i koje gradove si obisao i naravno razlozi putovanja..???
Kakva glupa bosanska bahatost za ovako sta napisati ali da si otisao u bilo koji ozbiljniji hotel u Kini ( a sto nisi) vidio bi da ljudi koji rade u hotelu (Kinezi) imaju na plocicama britanska imena, pa evo kada si pametan i imas iskustva sa njima reci nam zasto je to tako, zasto svaki ozbiljniji manager u Kini ima isto neko od Britanskih imena, zasto u Kini na svakom cosku imas KFC, MC, Subway i slicna sranja.
Zasto gledaju u svakog bijelca sa divljenjem i kompleksom..
Challenger__

#244 Re: KINA

Post by Challenger__ »

ts,ts,ts... :-)

Nema nama spasa.

____

Over and out!
Mastermind30

#245 Re: KINA

Post by Mastermind30 »

Challenger__ wrote:ts,ts,ts... :-)

Nema nama spasa.

____

Over and out!
Pricas o Kini iz Sarajeva, odes majstore par puta i vidis, cemu kmecanje toliko :shock:
Challenger__

#246 Re: KINA

Post by Challenger__ »

Image

Zanimljivo mi je to što je "jedna od ključnih tema" bila - sajber napadi, kojima, navodno, Kina dolazi do novih tehnologija.

- LINK
- LINK
Ova Obamina "drž'te lopova" taktika je mogla da prođe TADA, jer je ovaj sastanak prethodio Snowden-ovom dokumentovanju mega-kriminala u organizaciji američkih, vladinih agencija . Moj komentar:

Buahahahaha, Obumba liar, buahahahaha!
udrch

#247 Re: KINA

Post by udrch »

Challenger__ wrote:ts,ts,ts... :-)

Nema nama spasa.

____

Over and out!
jel to sve što si uspio reći nakon što te čovjek razvalio činjenicama koje je vidio vlastitim očima..

:lol: :lol: :lol:
jeza u ledja

#248 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

PerverzMusharaf wrote:
jeza u ledja wrote:

obratno. pseudo komercijalni budizam dozivljava najvecu ekspanziju na zapadu. cijeli new age i self help market koji se mjeri u milijardama je kineska filzofija prepakovana za fast - food konzumaciju na zapadu.
ovaaaj, nisam te bas skonto.
pricamo o kini, ne o zapadu. nju ejdz zajebancije, budizam, zen, i ostale stvarcice nisu nuzno vezane samo za kinu, vec generalno za daleki istok.

ja sam govorio o komunistickoj posasti koja se dobro potrudila da unisti kinesku kulturu.
jeza u ledja

#249 Re: KINA

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:
p.s.

Tebe sam, Ježu, očekivao na ovoj temi, ali, uzzalud. Oportunizam, strah, nigdje nikog.
ta tema me ne zanima.
nisam siguran da znas znacenje rijeci "oportunizam" :D , ali siguran sam da ces sada potraziti i obrazloziti sta si htio reci.
Challenger__

#250 Re: KINA

Post by Challenger__ »

Pusti demagogiju u funkciji skretanja sa teme. Reci nam koju o Obumbi lažovu.

:-D
Post Reply