nekavalaitrebatako wrote:hAZNADAR wrote:Skijaš wrote:
Ti to namećeš i ustvari pokušavaš dati legitimitet šovinističkim ideologijama koje se već dvije decenije trude uništiti državu. Sarajevo je zadnjih 20 godina sačuvalo moralnu prednost u odnosu na neprijatelje države i nema nikakvog opravdanja za to da se tim tvojim genijalnim idejama izjednačava strane.
Klin se klinom izbija.
Mi vec jesmo izjednaceni - rezultat popisa ce to sam pokazati - dzaba nam utjeha ko se kako iseljavao.
Sovinisti ne razumiju drugaciji jezik nego svoj.
Oba se klina izbiju. A gura i njihov klin kao i tvoj. Nikada ne zaboravi da bi u slučaju da se Bošnjaci opredijele za takvu politiku, međunarodnoj zajednici bilo daleko lakše, brže i jeftinije podvući crtu i podijeliti BiH, nego sjediti na mravinjaku i čekati da svaka Bošnjakinja rodi petero djece. Lijepo bi uzdahnuli, slegnuli ramenima i rekli "Ha, pokušali smo, al' kad neće, šta da se radi. Buši Hans!"
MZ uglavnom popusta onom ko vise talasa. A potapse po ledjima moralne budale samo zato sto im olaksavaju posao. Jer negdje se neciji klin mora izbiti - nema ovdje kod nas kompromisa - nekome svane a nekome smrkne - to ti je tako. Koliko se god ne slagao sa time - to je tako postavito, nametnuto,.. Nije bilo morala u agresiji na BiH i dehumanizaciji Bosnjaka, nemas morala ni danas u nastavku iste te politike i jos manje morala u MZ.
Ne vidim razloga zato bi se bojali MZ - ovo nije Srbija gdje tehnicki i mogu povuci crtu oko jednog coska - ovdje bi morali praviti geto koji nema ni teoretske ni prakticne sanse za opstanak. Pa neka onda i povlace - krajnje je vrijeme da se mnoge stvari dovedu pred svrsen cin. A u to bas sumnjam - nekako previse imamo tog podanickog mentaliteta i straha sta ce nam sve uraditi. Povukli bi oni davno crtu da hoce, a mogu i danas - mislis da to zavisi od naseg ponasanja mozda?
Pa vidi samo kako je danas i kako se stvari odvijaju - ovo je vec getoizacija na djelu - sta imamo izgubiti.
Ne zagovaram rat - vec pripremu - za svaku slucaj - zahebi autoputeve, tunele, projekte, krpljene rupa - stancaj, nabavljaj, skladisti oruzje i hranu. Demobilisane i ostale socijalne potrazioce obuci u uniformu ponovo pa neka rade za te naknade navedenom pripremom.
Ne zagovaram kurcenje - vec jasne i definisane ciljeve bosnjacke politike - i to javno i otvoreno - zelimo perspektivu i drzavu za nas na svakom pedlju BiH bez obzira ko gdje bio u vecini - ne prihvatamo srpski ekluzivitet na pola drzave jer je to onda okupacija. Nikakav multi-kulti sa takvima i kompromisi.
Dejton je svoje ispunio u svoje vrijeme i tim okolnostima .- danas se mora ukinuti ili mijenjati.
Sta mozemo tu uraditi - iz ovih cipela ili u ovoj godini, deceniji,.. skoro nista,. - ali barem ne moramo sminkati stvarnost i traziti komprmisna rjesenja poput dokumenta drzavnosti, zastave, himne, - i uvazavati misljenja, stavove, politike onih koji rade o glavi i nama i drzavi. De da vratimo ljiljane, sami skontamo himnu, vratimo Republiku, krenemo praviti zalihe i proglasimo vanredno stanje jer je zemlja okupirana a mi getoizirani.
Prije 10 god se mozda cinilo da su entiteti neko prijelezno rjesenje kada je MZ ukidala nadleznosti i jacala drzavu - danas to sve ide u drugom pravcu - i slijedi nam lagana getoizacija i lagano cijepanje drzave koje ce kao vremenom postati neprimjetno. Cega se onda plasis - sta to imamo puno sad izgubiti ako barem javno kazemo kako jeste i sta zelimo. Poslije 20 god. je jasno da sa njima nema kompromisa. Oni samo nametnuto postuju, a gledajuci kakva je nova generacija odrasla u ovome - ovo danas razvlacenje pameti od Dodika je mila majka sta nas ceka u ovakvoj zajednici. U dubini duse sam i dalje multietnicar ali to nas sam oslabi i pravi vecim budalama nego sto jesmo.