Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
JOHNNYJUVE

#226 Re: Za predane Životu

Post by JOHNNYJUVE »

odr0n wrote:
Great Cornholio wrote:
Čovjek kaže da se ništa ne dešava slučajno, slučajnosti ne postoje, sve se odvija na principu akcija-rekcija. nama se možečiniti da se nešto desilo slučajno, ali to je nemoguće, slučajnosti ne postoje.
JOHNNYJUVE wrote:snema slucajnosti :) sve funkcionise po ZAKONU , i sve je poredano po propisu :)
Prirodni zakon koji vi pominjete mjesate sa onim ljudskim kada govorite o propisima i odredjenosti kao da ih je neko napisao te koji nemaju nikakve veze, zargonsku slucajnost mjesate sa naucnom prirodnom selekcijom, kao sto se cesto mjesa zargonski termin teorije sa naucnom teorijom, pa onda mjesate smisao funkcionisanja koje je ljudsko selektivno poimanje nacina funkcionisanja, tipa vadjenje harmonije i haosa, sa nacinom funkcionisanja (nauka) kod kojeg je pogresno i besmisleno postavljati stvar na taj nacin.
prirodnom selekcijom

darwine jesi to ti? :D

necemo o prirodnoj selekciji, to je davno prezvakana tema :D
Great Cornholio

#227 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

odr0n wrote:
I za tebe zadatak da definises termin slucajnosti i odredjenosti u vezi nastanka svega jer konstanstno tu petljate greske.

Zakon je princip po kojem nesto funkcionise, dok zakon nit funkcionisanje istog ne predstavljaju uvid u potpunu harmoniju necega koju samo vi vidite i selektivno izdvajate, ali ni potpuni haos kojeg odbacujete, te su takva shvatanja pogresna te ne postoji smisao i razlog kakvog ga vi vidite. Postoji samo nacin funkcionisanja ne i smisao cime vi karakterisete jel nesto harmonija ili ne. Cinjenica je da je u pitanju velika zbrka svega, dok bi ljudi da iz toga selektivno vade djelove koje im odgovaraju, sto je povrsno.
Nema slučajnosti, slučajanost može opstati jedinu u našim glavama, kao na željama stvorena iluzija.

Ako je nešto eksplodiralo pa iz toga nastao Svemir, to se nije moglo desiti slučajno, nešto je moralo tu eksploziju potaknuti. E sad tu logičku činjenicu naučnici ne mogu da priznaju, govore da se to desilo slučajno, pa se poslije toga opet sve slučajno posložilo i nastali svrsishodni sistemi zasnovani na zakonima koji su se slučajno formirali. I sve slučajno :?
odr0n

#228 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:
I za tebe zadatak da definises termin slucajnosti i odredjenosti u vezi nastanka svega jer konstanstno tu petljate greske.

Zakon je princip po kojem nesto funkcionise, dok zakon nit funkcionisanje istog ne predstavljaju uvid u potpunu harmoniju necega koju samo vi vidite i selektivno izdvajate, ali ni potpuni haos kojeg odbacujete, te su takva shvatanja pogresna te ne postoji smisao i razlog kakvog ga vi vidite. Postoji samo nacin funkcionisanja ne i smisao cime vi karakterisete jel nesto harmonija ili ne. Cinjenica je da je u pitanju velika zbrka svega, dok bi ljudi da iz toga selektivno vade djelove koje im odgovaraju, sto je povrsno.
Nema slučajnosti, slučajanost može opstati jedinu u našim glavama, kao na željama stvorena iluzija.

Ako je nešto eksplodiralo pa iz toga nastao Svemir, to se nije moglo desiti slučajno, nešto je moralo tu eksploziju potaknuti. E sad tu logičku činjenicu naučnici ne mogu da priznaju, govore da se to desilo slučajno, pa se poslije toga opet sve slučajno posložilo i nastali svrsishodni sistemi zasnovani na zakonima koji su se slučajno formirali. I sve slučajno :?
Opet ignoriras, pa ovo nije normalno ozbiljno. Jesam naveo sta je uzrokovalo eksploziju big banga, higsov bozon, prati nekad nauku. Ne znamo na koji nacin je doslo do toga, ali znamo sta ga je uzrokovalo, higsov bozon, te da li treba opet mjesati boga sa onim sto ne znamo, rekoh takodjer koja je hipoteza u opticaju nacina nastanka. Opet ti govoris da su naucnici rekli da je slucajno i mjesas zargonsku slucajnost sa naucnom prirodnom selekcijom, nevjerovatno.
JOHNNYJUVE

#229 Re: Za predane Životu

Post by JOHNNYJUVE »

a sta je uzrokovalo pokretanje higsovog bozona? slucajnost?
Great Cornholio

#230 Re: Za predane Životu

[quote="odr0n"]

Opet ignoriras, pa ovo nije normalno ozbiljno. Jesam naveo sta je uzrokovalo eksploziju big banga, higsov bozon, prati nekad nauku. Ne znamo na koji nacin je doslo do toga, ali znamo sta ga je uzrokovalo, higsov bozon, te da li treba opet mjesati boga sa onim sto ne znamo, rekoh takodjer koja je hipoteza u opticaju nacina nastanka. Opet ti govoris da su n

A ko je otog bozona stvorio :D
Odosmo mi od teme :)
odr0n

#231 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

JOHNNYJUVE wrote:
odr0n wrote:
Great Cornholio wrote:
Čovjek kaže da se ništa ne dešava slučajno, slučajnosti ne postoje, sve se odvija na principu akcija-rekcija. nama se možečiniti da se nešto desilo slučajno, ali to je nemoguće, slučajnosti ne postoje.
JOHNNYJUVE wrote:snema slucajnosti :) sve funkcionise po ZAKONU , i sve je poredano po propisu :)
Prirodni zakon koji vi pominjete mjesate sa onim ljudskim kada govorite o propisima i odredjenosti kao da ih je neko napisao te koji nemaju nikakve veze, zargonsku slucajnost mjesate sa naucnom prirodnom selekcijom, kao sto se cesto mjesa zargonski termin teorije sa naucnom teorijom, pa onda mjesate smisao funkcionisanja koje je ljudsko selektivno poimanje nacina funkcionisanja, tipa vadjenje harmonije i haosa, sa nacinom funkcionisanja (nauka) kod kojeg je pogresno i besmisleno postavljati stvar na taj nacin.
prirodnom selekcijom

darwine jesi to ti? :D

necemo o prirodnoj selekciji, to je davno prezvakana tema :D
Obrazuj se ziv bio, sramota je koliko ne znate i koliko ignorisete nauku i znanje, to je vise bolest nema drugog objasnjenja. Slucajnost koju vi pominjete je pogresno shvatanje, dok naucna radi na principu prirodne selekcije, znaci stvari se desavaju nasumicno ovisno o funkciji, poziciji, velicini i ostalim stavkama u prostoru i vremenu.
odr0n

#232 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote: A ko je otog bozona stvorio :D
JOHNNYJUVE wrote:a sta je uzrokovalo pokretanje higsovog bozona? slucajnost?
Ako se mislilo da je bog stvorio univerzum tj. predstavlja i nacin i uzrok nastanka, a nauka otkrila da je higsov bozon uzrok cime je tvrdnja da je bog kao uzrok oborena, da li cete opet uprkos tome i za nacin stvaranja koji je doveo do eksplozije uzimati boga kao faktora? Problem je sto bog kao faktor pada li pada, pa ce kao i za uzrok pasti i za nacin nastanka jer su naucnici vec uzeli hipotezu i za to u vidu spajanja i razdvanja univerzuma.
Great Cornholio

#233 Re: Za predane Životu

odr0n wrote:
Ako se mislilo da je bog stvorio univerzum tj. predstavlja i nacin i uzrok nastanka, a nauka otkrila da je higsov bozon uzrok cime je tvrdnja da je bog kao uzrok oborena, da li cete opet uprkos tome i za nacin stvaranja koji je doveo do eksplozije uzimati boga kao faktora? Problem je sto bog kao faktor pada li pada, pa ce kao i za uzrok pasti i za nacin nastanka jer su naucnici vec uzeli hipotezu i za to u vidu spajanja i razdvanja univerzuma.
I šta , sad će postojanje čestice koja je bila inicijalna kapisla za aktiviranje " Big benga " dokazati da Bog ne postoji, da je bozon taj koji je stvorio svijet.
odr0n

#234 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:
I šta , sad će postojanje čestice koja je bila inicijalna kapisla za aktiviranje " Big benga " dokazati da Bog ne postoji, da je bozon taj koji je stvorio svijet.
Pa gdje je i u kom obliku bog faktor ako su svi uslovi vec popunjenim necim drugim ?
vazi

#235 Re: Za predane Životu

Post by vazi »

odr0n wrote:
Upravo u tome i jeste kvaka, naucnici koji to otkriju kazu cuvene recenice "lice Boga" i sl koje govore u njihovom uvjerenju u postojanje Boga.
Great Cornholio

#236 Re: Za predane Životu

odr0n wrote:
Pa gdje je i u kom obliku bog faktor ako su svi uslovi vec popunjenim necim drugim ?
Pa kako će postojanje Higsovog bozona dokazati nepostojanje Boga?

Vjera u Boga je zasnovana na logici, jer nije logično da je nešto moglo nastati iz ničega, pa tako ni Higsov bozon.
odr0n

#237 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

vazi wrote:
odr0n wrote:
Upravo u tome i jeste kvaka, naucnici koji to otkriju kazu cuvene recenice "lice Boga" i sl koje govore u njihovom uvjerenju u postojanje Boga.
To se najvise cini kako bi dokucili javnosti o bitnosti i velicini nekog otkrica, te da bi ljudi bolje shvatili. Takodjer i mediji igraju ulogu pa senzacionalizmom stvaraju pompu, bas u primjeru higsovog bozona kojeg su nazvali bozjom cesticom, mnogi su ovo cak i bukvalno shvatili.
odr0n

#238 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:
Pa kako će postojanje Higsovog bozona dokazati nepostojanje Boga?

Vjera u Boga je zasnovana na logici, jer nije logično da je nešto moglo nastati iz ničega, pa tako ni Higsov bozon.
Faktor djelovanja higsovog bozona je dokaz da bog nije imao nikakve veze sa nastankom naseg univerzuma, stoga je vjera u boga besmislena tj. suprotnost logici.
fatamorgana

#239 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Kako ne može, ja sam juče slučajno sreo jednog čo'eka na ulici, :D
JOHNNYJUVE

#240 Re: Za predane Životu

Post by JOHNNYJUVE »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
to ti mislis da je slucajno :)
tare89

#241 Re: Za predane Životu

Post by tare89 »

Nema recepta za svjesnost, niti tehnike... Ako tražite tehniku, na pogrešnom ste mjestu... Kad se zapitati jeste li vi ludi, a svi oko vas normalni, tada ste budni... I da, najvažnije, ne etiketirajte ljude, osim možda one da je ljudsko biće, ne čovjek, nego ljudsko biće, jer smi smo mi ljudska bića, ali malo ko je čovjek...

http://sr.scribd.com/doc/21112798/Anton ... o-BUDJENJE

Image
Great Cornholio

#242 Re: Za predane Životu

JOHNNYJUVE wrote:
fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
to ti mislis da je slucajno :)
I ja mu to kažem. al' neće on promijeniti svoj stav šta mu god kažeš, tak'i su ti budisti :D
Great Cornholio

#243 Re: Za predane Životu

tare89 wrote:Nema recepta za svjesnost, niti tehnike... Ako tražite tehniku, na pogrešnom ste mjestu... Kad se zapitati jeste li vi ludi, a svi oko vas normalni, tada ste budni... I da, najvažnije, ne etiketirajte ljude, osim možda one da je ljudsko biće, ne čovjek, nego ljudsko biće, jer smi smo mi ljudska bića, ali malo ko je čovjek...

http://sr.scribd.com/doc/21112798/Anton ... o-BUDJENJE

Image
Ja se zapitam isto to, al' kad spavam, kad sam budan postavljam sebi kontra -pitanje :lol:

Nije džaba neko pametan rekao " Jedna slika vrijedi hiljadu riječi" :)
JOHNNYJUVE

#244 Re: Za predane Životu

Post by JOHNNYJUVE »

pa dobro , svako ima pravo , nego im nedavno glavni u "raji"

(Prvo pitanje): „Gospodine Flu, ja u rucim držim Bibliju. Gde je nastala ova knjiga?“
Dr Flu je odgovorio: „Nastala je u štampariji, naravno.“
Onda mu je religiozni naučnik prigovorio: „U ovoj knjizi se nalazi informacija, što znači da je knjiga nastala u umu pisca, a ne u štampariji. Da li se slažete?“
Dr Flu se složio: „Da, u pravu ste, ta knjiga je nastala u umu pisca.“
A onda je usledilo pitanje na koje dr Flu nije znao da odgovori:
(Drugo pitanje): „Gospodine Flu, pošto svi živi organizmi imaju u sebi veoma složenu informaciju, zapisanu u genima, u čijem umu je nastala ta informacija?“
Dugotrajno ćutanje dr Flua bilo je šokantno za njegove ateističke simpatizere, pa je razgovor skrenut na drugu temu, a pomenuto pitanje ostalo je neodgovoreno.

http://www.vitovnica.rs/2012/08/najveci ... znao-boga/

8-)

„Ovima mogu i mrtvi da ustaju iz grobova, ali neće verovati.“ Dr Flu
Great Cornholio

#245 Re: Za predane Životu

@JOHNNYJUVE, hajde da na ovoj temi ne vodimo religijske rasprave, da se ovdje koncentrišemo na ono što mi kao ljudi možemo učiniti da nam život bude bolji :)

Odgoj je najvažniji za stvaranje Čovjeka, a onaj koji odgaja ne smije da laže djeci, jer kao što Niče kaže " ne boli me to što si me slagao, već to što ti više ne mogu vjerovati.

A da se malo i nasmijemo, a istovremeno se malo i "osvjestimo" jednim video klipom

Na zapadu 18 psihijatara objašnjava djetetu zašto ima dvije mame :D
Great Cornholio

#247 Re: Za predane Životu

JOHNNYJUVE wrote:[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=1vucBboCsyo [/youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1vucBboCsyo

COVJEK OBJASNIO ! :lol: :lol: :lol:
Ne znam da li je do mene, ali meni ovo nije smiješno. Ne kontam šta je poruka :?
JOHNNYJUVE

#248 Re: Za predane Životu

Post by JOHNNYJUVE »

Great Cornholio wrote:
JOHNNYJUVE wrote:[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=1vucBboCsyo [/youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1vucBboCsyo

Ne znam da li je do mene, ali meni ovo nije smiješno. Ne kontam šta je poruka :?
poruka je da ljudi ne rade ono sto trebaju, da im sav tuđi trud nij bitan, da su samoživi (istina malo voli koju prostu rijec, ali sve sto kaze je u pravu) da imaju sta citati ali ne citaju a pricaju o tome :) poslusaj vise puta mozda ti bude jasnije
Great Cornholio

#249 Re: Za predane Životu

JOHNNYJUVE wrote:
Great Cornholio wrote:

poruka je da ljudi ne rade ono sto trebaju, da im sav tuđi trud nij bitan, da su samoživi (istina malo voli koju prostu rijec, ali sve sto kaze je u pravu) da imaju sta citati ali ne citaju a pricaju o tome :) poslusaj vise puta mozda ti bude jasnije
Ma džaba, pogledah opet, ali ne ostavi na mene pozitivan utisak, možda zato što se isus zloupotrebljava, ne predstavlja se onakvim kakav je bio, a On je bio predan životu.

Na mene je ovi stihovi iz Biblije ostavil veoma jak dojam, pa možda zato imam odbojnost prema ovom klipu.
Jevanjđele po Marku, glava druga, stihovi 16 i 17.

16 A književnici i fariseji videvši Ga gde jede s carinicima i s grešnicima govorahu učenicima Njegovim: Zašto s carinicima i grešnicima jede i pije?

17 I čuvši Isus reče im: Ne trebaju zdravi lekara nego bolesni. Ja nisam došao da dozovem pravednike no grešnike na pokajanje.
mentalist

#250 Re: Za predane Životu

Post by mentalist »

ovo je pandan bombi umjesto turbana :|
Post Reply