Nova fetva reisuleme

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
elmirčo

#226 Re: Nova fetva reisuleme

Post by elmirčo »

NoWayOut wrote: :shock: :run:

hvata me na foru rekla kazala :x ;-)
NoWayOut

#227 Re: Nova fetva reisuleme

Post by NoWayOut »

mistek wrote:A kome vi prkosite protivljenjem ovoj fetvi? Reisu, IZ, kome li? Što sebe dovoditi u nezgodan položaj? Valjda je cilj steći Allahovo dž.š. zadooljstvo, a što se onda praviti pametan i zanovijetati? Nisam dovoljno učen (kao ni 99% foruma) da procjenim da li je ovakva fetva opravdana ili nije, ali šta vam fali dati zekat IZ, i riješiti svoje, a onda nek oni pred Allahom dž.š. odgovaraju za ta sredstva? Uostalom, rasporede ih na slična mjesta ko što bi i vi sami.

Uostalom, ko što neko rečen, najglasniji u tome šta treba i šta ne treba su oni kojih se ovo najmanje tiče, a ko god je u dinu cijeloga života, ko je predan Allahu dž.š. uopšte ne diskutuje o ovome i ne dovodi u pitanje treba li ili ne.
E moj brate, cilj je steci Allahovo dz.s. zadovoljstvo i tome treba svaki vjernik teziti, ali brate slijepim sljedjenjem se ne stice Allahovo zadovolojstvo.
" ...nedvosmisleno prenesu našu fetvu da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra. Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama, to jeste Khilāfeta, Imāmeta i Menšūre, a to znači ne poštivanje značenja i značaja "

E vako hajmo redom:
Prvo: ova "fetva" nije zasnovana ni nakakvim dokazima iz serijata niti je naveden, ako ima dokaze za ovo sto tvdi trebao ih je navesti
Drugo: mnogi ovdje napadaju na KSA i ljude koji su dole zavrsili fakultete i propagiraju Islam na drugaciji nacin nego sto smo to muslimani BiH naucili, a napaduju ih iz razloga sto su okrutni, neljubazni, tvrde da su samo oni u pravu, itd itd a ova fetva je upravo to sto se napadalo kod tih ljudi isti metod se koristi "iskljucivosti" samo sam ja upravu, samo ovako je ispravno, sve ostalo je dzehenem vjecna vatra :evil: .
Trece: uslov isparvnosi sadekatul fitra je taj da se on mora podijeliti prije bajram namaza, davanje poslije toga je obicna sadaka. Ibn Abbas r.a. je rekao: "Allahov Poslanik , s.a.v.s., je propisao sadekatul-fitr kako bi se njime cistili oni koji poste od praznog i razvratnog govora i kako bi se njime nahranili siromašni. Ko ga podijeli prije namaza(bajram), to mu se pise kao sadekatul- fitr, a ko ga udijeli poslije namaza(bajrama), onda mu se to piše kao obična sadaka." (prenose Ebu Davud, Ibn Madze, Ed-Darekutni)
Cetvrto: kateogorije kojima se daje zekat, prema misljenju uleme mogi biti ljudi koji se bave pozivanjem ljudi u Islam ili ljudima koji se na tom putu skoluju znaci hodze, softe, itd. ali izvinite Prva bosnjacka gimnazija :? , pa tamo 90% idu djeca bogatih, finansira ih kanton i zasto ce njima zekat?? a i medrese a ni fakulteti nisu besplatni placaju se upisnine, internati, knjige, dobivaju kao i ostale skole/fakulteti od kantona itd. za sta se onda izdvaja zekat, ako se sve placa?
Peto: sto mene najvise boli jeste recenica koja kaze: da ce zekat ili sadekatul-fitr koji dadnem komsinici ili poznaniku koji nema sta da jede, da obuce, nema osnovnih sredstava za zivot itd da je takav zekat ili sadekatul fitr haram isto kao da ga nisam ni dao, a nikad ni jedan hodza te ljude nije obisao, pokucao na vrata da vidi imaju li vode platit cime ce se iftarit, sta ce za bajram spremit. I onda meni kaze da je davanje ovim ljudima zabranjeno nego je ispravno njima i samo njima... tuzno.
Kako god molim Allaha da nam se smiluje, da nam oprosti nase grijehe i uvede nas u dzennetske basce kroz koje ce rijeke teci, i da On swt bude s nama zadovoljan na oba svijeta Amin.
okolonaokolo

#228 Re: Nova fetva reisuleme

Post by okolonaokolo »

[quote="addem"]Poslije danasnje hutbe jasno se vidi da Islamskoj zajednici u BiH fali novca i da ga je ocigledno svake godine sve manje i manje. Ovakve fetve ucinice da to novca bude sve manje i manje, jer ovakav arogantan i bezobziran stav koji je reis izrazio u danasnjoj hutbi mogu samo da naljute ljude. Za smanjenje uplata kriva u kasu IZ krivi su direktno vrhovni ljudi IZ na celu sa reisom. Sa danasnjom hutbom vidi se da su to ljudi koji su totalno izgubli kompas i koji sve manje dodira sa narodom imaju.

Procitajte iz hadisa u kakvoj je kuci zivio poslanik Muhamed, odabran od Boga da nam primjer bude. Onda poslije toga pogledajte kako nas reis zivi u najskupljoj vili u centru Sarajeva vrijednoj nekoliko miliona. Kome reis moze biti primjer i u cemu? :thumbup:
okolonaokolo

#229 Re: Nova fetva reisuleme

Post by okolonaokolo »

shecher wrote:
addem wrote:Poslije danasnje hutbe jasno se vidi da Islamskoj zajednici u BiH fali novca i da ga je ocigledno svake godine sve manje i manje. Ovakve fetve ucinice da to novca bude sve manje i manje, jer ovakav arogantan i bezobziran stav koji je reis izrazio u danasnjoj hutbi mogu samo da naljute ljude. Za smanjenje uplata kriva u kasu IZ krivi su direktno vrhovni ljudi IZ na celu sa reisom. Sa danasnjom hutbom vidi se da su to ljudi koji su totalno izgubli kompas i koji sve manje dodira sa narodom imaju.

Procitajte iz hadisa u kakvoj je kuci zivio poslanik Muhamed, odabran od Boga da nam primjer bude. Onda poslije toga pogledajte kako nas reis zivi u najskupljoj vili u centru Sarajeva vrijednoj nekoliko miliona. Kome reis moze biti primjer i u cemu?
Griješiš u dvije stvari.
Prvo, resi niti imami ne kupuju svoje kuće, auta od zekata.
Drugo, svake godine je sve više zekata.

Rezultati prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u 2011./1432. godini

Na području djelovanja Islamske zajednice u BiH i dijaspori ukupno je prikupljeno sredstava zekata i sadekatu-l-fitra u iznosu od 8.596.653,00 KM.

Ukupno prikupljeni iznos po medžlisima u BiH bio je 6.173.642,00KM, što je za 701.886,00KM ili 12,88% više nego u 2010. godini.

Od tog iznosa u Bejtu-l-mal je uplaćeno 4.321.221,21KM, što je za 490.695,00KM ili 12,9% više u odnosu na 2010. godinu.

Medžlisi su zadržali predviđenih 30% ili 1.852.421,00KM.

Od ukupno prikupljenog iznosa po medžlisima u BiH 2.353.034,00 KM ili 39% je prikupljeno na ime zekata, a 3.796.191,00 KM ili 61% na ime sadekatu-l-fitra.

Prikupljeni zekat je veći za 23%, a sadekatu-l-fitr za 7% u odnosu na 2010. godinu.
dobro a kako ih kupuju, tj kako dolaze do tog novca
S4mpion

#230 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

Ne smijes ni pitati kako dolaze do tog novca,slijepci ce reci "posteno zaradio" :lol:
Odlika muslimana je skromnost tako da uopste nije uredu da jedan hodza vozi mercedes od 100 000KM,nije uredu da jedan hodza gradi vilu od nekoliko miliona KM.Za muslimane je bitno da znaju razluciti ispravno od neispravnog.Ova fetva je u potpunosti neispravna.''Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhu na Allahovom putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako! A Allah sve zna i mudar je.''(Et-Tevbe, 60.)-ajet iz Kur´ana koji pokazuje pogresnost fetve IZ-e.I kako jedan vjernik moze dati povjerenje IZ-i kada se iz prilozenog da zakljuciti da svaki prosjecni vjernik ima vise znanja od njih :? Kako ukazati povjerenje neznalicama :?
_Korisnicko_ime_

#231 Re: Nova fetva reisuleme

Post by _Korisnicko_ime_ »

Slucajno naletih na temu i povuce me da se registrujem. Sto se tice zekata i sadekatul-fitra, na ovom linku je sve fino objasnjeno...
http://islamunur.com/serijat/fikh/zekat/

A sto se tice price o imamskim platama, to zavisi od dzmata do dzemata. Na nasem medzlisu je situacija, da svaki dzemat ima svoj fond, koji se puni iskljucivo od clanarina, tako da visina plate imama zavisi od jacine dzemata, ukupna godisnja clanarina se podijeli na 12 mjeseci. Evo npr. kod nas na medzlisu ima imama koji imaju 1200KM a ima i onih koji imaju 550KM, + oko 150KM na ime toplog obroka (5KM/dan), a vecina ih je VSS. Neko od imama je imao nafaku da bude u dzematu sa 1000, a drugi sa 200 domacinstava.Isto tako kakvu je nafaku imao neki inzinjer i gdje se zaposlio, da li u EP, Telecom, TTU, ili nekoj tamo firmi. Tako da poredjenje imam-inzinjer nije mjerodavno, jer i jedan VK majstor u termoelektrani izadje na 1500KM mjesecno, a ima 3 godine zanata i godinu neke VK skole.
okolonaokolo

#232 Re: Nova fetva reisuleme

Post by okolonaokolo »

S4mpion wrote:Ne smijes ni pitati kako dolaze do tog novca,slijepci ce reci "posteno zaradio" :lol:
Odlika muslimana je skromnost tako da uopste nije uredu da jedan hodza vozi mercedes od 100 000KM,nije uredu da jedan hodza gradi vilu od nekoliko miliona KM.Za muslimane je bitno da znaju razluciti ispravno od neispravnog.Ova fetva je u potpunosti neispravna.''Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhu na Allahovom putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako! A Allah sve zna i mudar je.''(Et-Tevbe, 60.)-ajet iz Kur´ana koji pokazuje pogresnost fetve IZ-e.I kako jedan vjernik moze dati povjerenje IZ-i kada se iz prilozenog da zakljuciti da svaki prosjecni vjernik ima vise znanja od njih :? Kako ukazati povjerenje neznalicama :?
Meni je ovo tuzno, nije problem dajem svake godine, dacu i ove, ali zar ja nemam prava da znam kako oni trose te pare i kako ih skupljaju, mislim generalno, odakle ima pare za ova auta i bdv sto ce im, narod nam je gladan ljudi, skapacemo ovako, a mi se glozimo niokocega, uzas
S4mpion

#233 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

mistek wrote:A kome vi prkosite protivljenjem ovoj fetvi? Reisu, IZ, kome li? Što sebe dovoditi u nezgodan položaj? Valjda je cilj steći Allahovo dž.š. zadooljstvo, a što se onda praviti pametan i zanovijetati? Nisam dovoljno učen (kao ni 99% foruma) da procjenim da li je ovakva fetva opravdana ili nije, ali šta vam fali dati zekat IZ, i riješiti svoje, a onda nek oni pred Allahom dž.š. odgovaraju za ta sredstva? Uostalom, rasporede ih na slična mjesta ko što bi i vi sami.

Uostalom, ko što neko rečen, najglasniji u tome šta treba i šta ne treba su oni kojih se ovo najmanje tiče, a ko god je u dinu cijeloga života, ko je predan Allahu dž.š. uopšte ne diskutuje o ovome i ne dovodi u pitanje treba li ili ne.
:run:
S4mpion

#234 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

okolonaokolo wrote:
S4mpion wrote:Ne smijes ni pitati kako dolaze do tog novca,slijepci ce reci "posteno zaradio" :lol:
Meni je ovo tuzno, nije problem dajem svake godine, dacu i ove, ali zar ja nemam prava da znam kako oni trose te pare i kako ih skupljaju, mislim generalno, odakle ima pare za ova auta i bdv sto ce im, narod nam je gladan ljudi, skapacemo ovako, a mi se glozimo niokocega, uzas
OK je da covjek sam bira gdje ce dati zekat,pogresno je nametati iskljucivost u davanju zekata.Zna se dobro kome se moze dati zekat(u Kur´anu je to navedeno),a posten vjernik ne treba biti neznalica,nego se treba uhvatiti Knjige i upoznati svoju vjeru,a ne da pusta mozak na pasu i da drugi odlucuju umjesto njega.Ja,kao vjernik,ne mogu staviti nikakvu IZ ispred Kur´ana i hadisa ;-)
NoWayOut

#235 Re: Nova fetva reisuleme

Post by NoWayOut »

S4mpion wrote:
okolonaokolo wrote:
OK je da covjek sam bira gdje ce dati zekat,pogresno je nametati iskljucivost u davanju zekata.Zna se dobro kome se moze dati zekat(u Kur´anu je to navedeno),a posten vjernik ne treba biti neznalica,nego se treba uhvatiti Knjige i upoznati svoju vjeru,a ne da pusta mozak na pasu i da drugi odlucuju umjesto njega.Ja,kao vjernik,ne mogu staviti nikakvu IZ ispred Kur´ana i hadisa ;-)
Meni kroz ovu pricu pade na um Omer r.a., kada se jedne prilike popeo na minber nakon kratkog govora pitao prisutne: " kako ce te postupiti samnom ako skrenem s pravog puta i prestanem suditi po Kuranu i Sunnetu?, prisutni ashabi sute zbog straha od Omera r.a. znajuci ko je on, tako je Omer r.a. ponovio to pitanje tri puta, poslije treceg pitanja javlja se jedan ashab, i pokazuje na sablju. Omer r.a. odahnu, i rece dok je takvih medju vama nemam se ja za sta bojati" ( prenosim u prenesenom znacenju nije doslovno ovako bilo, ako neko ima originalan tekst neka me ispravi, hvala)
vatrogasac

#236 Re: Nova fetva reisuleme

Post by vatrogasac »

Sve se plašim da je onih koji su ostavili i jednu marku u ovih 8,5 miliona, a pišu komentare više od 20%. Takav se dojam stiče čitajući komentare za i protiv. Sličan se dojam stekne da je malo članova IZ što nije teško zaključiti o poznavanju stvari kada je u pitanju ustrojstvo IZ i stvarna atmosfera unutar džemata.

Šta god vi ovdje trunili ove godine će se iznos Bejtul-mala popeti možda na 10 miliona. Sve je do za deset samo što bi iz ove sume (koja iskreno govoreći i nije nešto jer je manja od predviđenog poticaja za poljoprivredu u budžetu jednog većeg kantona) trebao izdvojiti veći procenat za siromašne i stipendije i studenata izvan obrazovnih institucija IZ. Te potrebe bi morali imami na terenu da utvrde jer oni najbolje poznaju imovinsko stanje svojih džematlija. Zatim Medžlisima kao prikupljačima koji imaju pravo na taj procenat smanjiti ga u korist Bejtul-mala da bi se mogao obuhvatiti što veći broj materijalno ugroženih.

Obavezno nakon svakog kvartala davati izvještaje javnosti o ulazu i izlazu sa svim stavkama. Ako se osjeti taj pozitivan efekat zekata koji je svega 2,5 % od imovine koju godinu dana nismo koristili, nego nam je ležao pod dušecima ili u bankama mnogi će povećati i neće biti ovakvih tema.
S4mpion

#237 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

vatrogasac wrote:Sve se plašim da je onih koji su ostavili i jednu marku u ovih 8,5 miliona, a pišu komentare više od 20%. Takav se dojam stiče čitajući komentare za i protiv. Sličan se dojam stekne da je malo članova IZ što nije teško zaključiti o poznavanju stvari kada je u pitanju ustrojstvo IZ i stvarna atmosfera unutar džemata.

Šta god vi ovdje trunili ove godine će se iznos Bejtul-mala popeti možda na 10 miliona. Sve je do za deset samo što bi iz ove sume (koja iskreno govoreći i nije nešto jer je manja od predviđenog poticaja za poljoprivredu u budžetu jednog većeg kantona) trebao izdvojiti veći procenat za siromašne i stipendije i studenata izvan obrazovnih institucija IZ. Te potrebe bi morali imami na terenu da utvrde jer oni najbolje poznaju imovinsko stanje svojih džematlija. Zatim Medžlisima kao prikupljačima koji imaju pravo na taj procenat smanjiti ga u korist Bejtul-mala da bi se mogao obuhvatiti što veći broj materijalno ugroženih.

Obavezno nakon svakog kvartala davati izvještaje javnosti o ulazu i izlazu sa svim stavkama. Ako se osjeti taj pozitivan efekat zekata koji je svega 2,5 % od imovine koju godinu dana nismo koristili, nego nam je ležao pod dušecima ili u bankama mnogi će povećati i neće biti ovakvih tema.
Nisi u potpunosti shvatio u cemu je problem.Problem je sljedeci:Kako jedna fetva i IZ moze drasticno ograniciti propise iz Kur´ana :?
vatrogasac

#238 Re: Nova fetva reisuleme

Post by vatrogasac »

S4mpion wrote:
Nisi u potpunosti shvatio u cemu je problem.Problem je sljedeci:Kako jedna fetva i IZ moze drasticno ograniciti propise iz Kur´ana :?
A gdje je u koliziji? Šerijat ima četiri izvora i nije samo Kur'an. Imamo li mi halifu?
S4mpion

#239 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

vatrogasac wrote:
S4mpion wrote:
A gdje je u koliziji? Šerijat ima četiri izvora i nije samo Kur'an. Imamo li mi halifu?
Nebitno,zar postoji ijedna stvar koja moze poreci propise iz Kur´ana :?
addem

#240 Re: Nova fetva reisuleme

Post by addem »

Zekat se mora placati isto tako lijepo je davati i sadekatul fitr. Onaj ko ima dileme oko toga zaista ne bi trebao da bude na ovim stranicama. Problem nastaje kada pogledamo sta Kur´an casni kaze oko Zekata kome pripada i kako ga treba dijeliti, i kada vidimo kako ga dijeli IZ BiH. Isto tako je i sa Sadekatul fitrom (mada su ove dvije stvari potpuno odvojene). I onda pored svih sumnji koje jedan clan zajednice ima nas uskoro bivsi reis se odvazi i napise hutbu u kojoj proglasava one koji zekat i sadekatul fitr ne placaju IZ "svjesnim krsiteljima treceg stuba islama kao i onima koji nepostuju prva dva stuba".
Dakle ukoliko podijelite svoj sadekatul fitr siromahu komsiji, poznaniku ili rodbini pije dolazeceg bajram namaza vi ste time postali "svjesni krsitelj treceg stuba islama i ne postujete prva dva stuba".
Ovo je van svake sumnje strasno da jedan vjerski lider napise u svetom mjesecu ramazanu. Ja pitam sve ove koji brane stav reisul uleme dal onaj koji dal oni vjeruju u ovo?
vatrogasac

#241 Re: Nova fetva reisuleme

Post by vatrogasac »

S4mpion wrote:
vatrogasac wrote:
S4mpion wrote:
Nebitno,zar postoji ijedna stvar koja moze poreci propise iz Kur´ana :?
Zato sam te i pitao gdje je u koliziji i sa Kur'anom kao jednim od četiri izvora? Kategorije koje mogu primiti zekat su sasvim jasne. Kada je rahmetli Đozo izašao sa ovom idejom centralizacije zekata i vitara mnogi su se pobunili zašto ne može i dalje polovica sa’a pšenice ili čitav sa’a ječma. Shvataš? :wink:
S4mpion

#242 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

vatrogasac wrote:
Zato sam te i pitao gdje je u koliziji i sa Kur'anom kao jednim od četiri izvora? Kategorije koje mogu primiti zekat su sasvim jasne. Kada je rahmetli Đozo izašao sa ovom idejom centralizacije zekata i vitara mnogi su se pobunili zašto ne može i dalje polovica sa’a pšenice ili čitav sa’a ječma. Shvataš? :wink:
Kolizija postoji,evo primjer:
Ja svoj zekat dam svom siromasnom komsiji koji jedva kraj sa krajem sastavlja.
Sa gledista IZ-e i ove fetve koju su iznijeli,ja sam narusio 3.stub vjere.
Kur´anskim propisima,ja sam svoju duznost sasvim korektno izvrsio.-Jasna kolizija ;-)
Zato sam rekao da ne moze jedna fetva ograniciti propise Kur´ana,preciznije,nista ne moze ograniciti te propise. ;-)
vatrogasac

#243 Re: Nova fetva reisuleme

Post by vatrogasac »

S4mpion wrote:
vatrogasac wrote:
Kur´anskim propisima,ja sam svoju duznost sasvim korektno izvrsio.-Jasna kolizija ;-)
Zato sam rekao da ne moze jedna fetva ograniciti propise Kur´ana,preciznije,nista ne moze ograniciti te propise. ;-)
Po tvojoj logici ja ovogodišnje vitre mogu odužiti sa tri kg pšenice pa neka taj napravi sebi bajramski ručak. Ispoštovao sam hadis koji objašnjava kako se daju vitre. :wink:

Zekat se daje cijelu godinu i što se Bosne tiče procentualno je malo obveznika davanja zekata. Da ne govorimo o tome koliko će od onih koji trebaju svi ispoštovati četvrtu islamsku dužnost. Tebi ne trebam govoriti da o svom komšiji ne brineš samo krajem ramazana kada daješ vitre da bi sebi napravio bajramski ručak nego ta dužnost je svako veče. Nismo ni ti ni ja muslimani ako nam komšija zanoći gladan, a mi siti, a to su stotine noći.
NoWayOut

#244 Re: Nova fetva reisuleme

Post by NoWayOut »

Postao/la NoWayOut
Peto: sto mene najvise boli jeste recenica koja kaze: da ce zekat ili sadekatul-fitr koji dadnem komsinici ili poznaniku koji nema sta da jede, da obuce, nema osnovnih sredstava za zivot itd da je takav zekat ili sadekatul fitr haram isto kao da ga nisam ni dao, a nikad ni jedan hodza te ljude nije obisao, pokucao na vrata da vidi imaju li vode platit cime ce se iftarit, sta ce za bajram spremit. I onda meni kaze da je davanje ovim ljudima zabranjeno nego je ispravno njima i samo njima... tuzno.
Ovo nigdje ne piše u fetvi, tako da neko ko je u stanju da izmisli ovakvu konstrukciju nije neko kome se može vjerovati da iskreno misli kada kaže:
Kako god molim Allaha da nam se smiluje, da nam oprosti nase grijehe i uvede nas u dzennetske basce kroz koje ce rijeke teci, i da On swt bude s nama zadovoljan na oba svijeta Amin.
Izvini brate, ili ja ili ti nismo procitali doticnu fetvu, citirat cu je iz prvog posta:

....nedvosmisleno prenesu našu fetvu da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra. Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama, to jeste Khilāfeta, Imāmeta i Menšūre, a to znači ne poštivanje značenja i značaja

,a drugo brate nemas potrebe da me utjerujes u laz, moju iskrenost u onoj dovi zna Allah dz.s., postac sam, a ti sumnjas, a sumnje su od sejtana brate.
Očito je da je ovo napad na IZ kao instituciju. Oni koji ne priznaju ovaj propis ne moraju ni da postupaju prema njemu. To neće značiti da su prestali biti muslimani, već da su prestali biti dio IZ, a koliko vidim ne postoji razlog za žalost kod dotičnih.
Nismo prestali biti muslimani, ali si nas izbacio iz Islamske zajednice(citaj zajednice muslimana), kojoj, cijoj zajednici pripadamo, Allah swt ti se smilovo :)
S4mpion

#245 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

vatrogasac wrote:
S4mpion wrote:
vatrogasac wrote:
Po tvojoj logici ja ovogodišnje vitre mogu odužiti sa tri kg pšenice pa neka taj napravi sebi bajramski ručak. Ispoštovao sam hadis koji objašnjava kako se daju vitre. :wink:

Zekat se daje cijelu godinu i što se Bosne tiče procentualno je malo obveznika davanja zekata. Da ne govorimo o tome koliko će od onih koji trebaju svi ispoštovati četvrtu islamsku dužnost. Tebi ne trebam govoriti da o svom komšiji ne brineš samo krajem ramazana kada daješ vitre da bi sebi napravio bajramski ručak nego ta dužnost je svako veče. Nismo ni ti ni ja muslimani ako nam komšija zanoći gladan, a mi siti, a to su stotine noći.
Nigdje nisam spomenuo vitre,ali i vitre se mogu dati u namirnicama,moji postovi se odnose na zekat cija je kolicina odredjena na 2.5% one imovine koja nam je visak,a prelazi nisab.Zekat ti i sada moze biti psenica ako je imas viska(imas 10 tona psenice-250kg odvojis za zekat-sto da ne?).Fetva se odnosi na zekat ;-) Jos uvijek nismo razbistrili ovu koliziju izmedju fetve i Kur´ana,a kolizija postoji.Fetva je pogresna,ili je u najboljem slucaju pogresno formulisana.
S4mpion

#246 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

NoWayOut wrote:
Postao/la NoWayOut
Ovo nigdje ne piše u fetvi, tako da neko ko je u stanju da izmisli ovakvu konstrukciju nije neko kome se može vjerovati da iskreno misli kada kaže:
Izvini brate, ili ja ili ti nismo procitali doticnu fetvu, citirat cu je iz prvog posta:

....nedvosmisleno prenesu našu fetvu da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra. Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama, to jeste Khilāfeta, Imāmeta i Menšūre, a to znači ne poštivanje značenja i značaja

,a drugo brate nemas potrebe da me utjerujes u laz, moju iskrenost u onoj dovi zna Allah dz.s., postac sam, a ti sumnjas, a sumnje su od sejtana brate.
Očito je da je ovo napad na IZ kao instituciju. Oni koji ne priznaju ovaj propis ne moraju ni da postupaju prema njemu. To neće značiti da su prestali biti muslimani, već da su prestali biti dio IZ, a koliko vidim ne postoji razlog za žalost kod dotičnih.
Nismo prestali biti muslimani, ali si nas izbacio iz Islamske zajednice(citaj zajednice muslimana), kojoj, cijoj zajednici pripadamo, Allah swt ti se smilovo :)
Slazem se sa tobom. :thumbup:
S4mpion

#247 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

cetmi wrote:
Postao/la S4mpion
Pokušaću tebi i drugim koji su pogođeni ovom fetvom da pokažem svrhu njenog donošenja. Bojim se da mnogi govorite u afektu i bez osnovnog znanja. Ja nisam učen čovjek, ali za podlogu imam završenu medresu, iako se ne bavim imamskim poslom, osim što sam kroz ramazanske prakse i jedno vrijeme sam paralelno radeći druge poslove bio angažovan na klanjanju džume namaza u jednom povratničkom podrinjskom džematu, stekao određeno iskustvo, pa tako i oko ovog pitanja.
Na području djelovanja Islamske zajednice u BiH i dijaspori ukupno je prikupljeno sredstava zekata i sadekatu-l-fitra u iznosu od 8.596.653,00 KM.
Ukupno prikupljeni iznos po medžlisima u BiH bio je 6.173.642,00KM, što je za 701.886,00KM ili 12,88% više nego u 2010. godini.
Neko nam je postao ove podatke i molim da obratite pažnju na njih.
Iz ovih podataka, a i iz svog iskustva u prikupljanju sadekatul-fitra i zekata kao softa, ali i iz onoga što danas, desetinu godina kasnije vidim, mi kada su ova sredstva u pitanju govorimo o sredstvima koja su data kao sadekatul-fitr. U ovim sredstvima Zekat zauzima vjerujte mi maximalno 2%.
Matematika kaže: 6.173.642 : 7 = 881.949
Davanje sadekatul-fitra u našoj zemlji je vrlo rasprostranjeno. To su nam potvrdili i određeni forumaši koji se ovdje javno deklarišu kao ateisti ili u najmanju ruku ljudi koji uopće ne praktikuju i koja ih ne zanima.
Ako je sadekatul-fitr obaveza za svog pojedinačnog člana onda vidimo da prema ovim podacima mi ispunjavamo tu obavezu koliko toliko, ali davanje Zeakata je jako rijetko. U desetinu ovih godina samo su mi se dva čovjeka obratila sa zahtjevom da im pomognem u obračunu Zekata.
Osim toga, treba znati da je Sadekatul-fitr obaveza u ramazanu, a Zekat uopšte nije povezan sa ramazanom i može se dati tokom čitave godine. Izgleda da mnogi i to ovdje miješaju.

Tako dolazimo do vrlo važne činjenice koja nam je bitna da bi ispravno razumjeli ovu fetvu.
Kategorije za davanja Sadaketul-fitra i zekata jesu iste i utemeljenu su na ovom ajetu koji ste citirali, ali pojam sirotinje i nevoljnika za Sadekatul-fitr i Zekat nisu iste.
Siromah kojem se može dati Zekat je onaj ko nema šestomjesečne zalihe za sebe i svoju porodicu i siguran je da neće naći način da pronađe ta sredstva.
Siromah kojem se može dati Sadekatul-fitr je onaj ko nema obezbjeđenja dva obroka.

Ja svoj Sadekatul-fitr isključivo dajem u IZ, jer nisam sreo, osim u ratu ljude koji su bili u ovakvoj potrebi. Zekat često dadnem i druge svrhe kada sam u prilici.

IZ i reis kada su donosili ovu fetvu su se vodili ovom nepobitnom činjenicom da većina ljudi u ramazanu daju Sadekatul-fitr, a samo rijetki Zekat. S obzirom da je sadekatul-fitr uslov da bi naš post bio ispravan, a imajući u vidu da se isti davao svakome i na sve načine, te time doveo u pitanje svoj post, tako je prvi put i donesena ova fetva.
Mnogi neće da primjete da se ova fetva donosi svake godine u ramazanu i da joj je trajanje ograničeno samo na tu kalendarsku godinu. To se radi upravo zbog ove specifične situacije. Niko nema pravo niti to pokušava, da trajno promjeni propis. Pokušava se samo uvesti red, jer na terenu je potpuni nered.
Dok sam bio imam u ovom povratničkom džematu, jedne godine nas je posjetio čovjek koji je tražio da Sadekatul-fitr predamo njemu za liječenje njegovog bolesnog bratića. Pokazao nam je papire, a istovremeno nam je pokazao i potvrde iz nekih drugih džemata koji su mu dali sadekatul-fitr. Pokazao nam je takođe i potvrdu medžlisa Čelić da ga oni preporučuju. S obzirom da je glavni imam u Čeliću bio moj rođak, izašao sam i pozvao ga na telefon i dobio odgovor da je to davno završeno i da je dijete hvala Bogu ozdravilo, a da njemu ne dajemo nikakve pare, jer ih odavno zloupotrebljava. Istog tog čovjeka sam vidio ove godine u Srebrenici sa istim papirima.
Da ne govorim ovdje da se sadekatul-fitr daje svojim srodnicima, pa se daje za potrebe džamije i slično.
Postao/la NoWayOut
Trece: uslov isparvnosi sadekatul fitra je taj da se on mora podijeliti prije bajram namaza, davanje poslije toga je obicna sadaka.
Kada ja dam svoj novac na blok, nisam li ja svoju obavezu ispunio prije bajrama, pa stoga ne vidim da ti je ovo neki argument. Ne razumijem zašto vas je nekoliko poteglo isti ovaj argument.
Postao/la NoWayOut
Fetva je poprilicno jasna,dok tvoje objasnjenje bas i nije.I ne uvodi sumnju u neciju vjeru,nije to dobro.
S4mpion

#248 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

Nije uredu uvoditi sumnju u neciju vjeru,bar ti bi to trebao znati,posto kazes da si zavrsio medresu :?
S4mpion

#249 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

cetmi wrote:
Ogromna razlika. Ovo gore je fetva, ovo tvoje je zlonamjerna konstrukcija.
Tvojoj komšinici ne pripada Sadekatul-fitr, njoj pripada PRAVO. Ona ima pravo u tvom imetku ako si iskren musliman. Provjeri šta je Poslanik rekao Ebu-Bekru kada je on rekao da neće više podržavati svog siromašnog rođaka koji je prenosio potvoru o hazreti Aiši.

Postao/la S4mpion
Fetva je poprilicno jasna,dok tvoje objasnjenje bas i nije.I ne uvodi sumnju u neciju vjeru,nije to dobro.
Konstrukcije, kao što je ova boldirana je upravo ono što vas diskredituje.
Konstrukcija nije zlonamjerna,vec je krajnje objektivna.Hajde sada ti nama daj dobronamjernu konstrukciju iste fetve koja nam govori da je haram licno dati zekat nekom pored IZ??
S4mpion

#250 Re: Nova fetva reisuleme

Post by S4mpion »

cetmi wrote:

Postao/la NoWayOut

Ovdje si uveo sumnju u tudju vjeru.
Post Reply