Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kakavdanakneiskustvu wrote:
a na koji način bi naše min .pravde nekog natjeralo da plati kaznu iz npr. austrije?,ljudi i naše kazne ne plaćaju nego prebacuju vozilo na nekog drugog ko nema kazni samo da ne plačali kazne
Otprilike tako sto nalozi nadleznom sudu i MUP-u da sprovede saknciju isto kao da si prekrsaj napravio u BiH.
Nema veze sto prebacuju kazne, kazna se moral platiti i pare odose iz dzepa, a hoce li je platiti onaj ko je napravio prekrsaj ili ztrveno jagnje je druga stvar.
moguće ali to se u praksi ne radi,jer IDDEEEA sistem nije uvezan sa sličnim sistemima u drugim državama,niti će zadugo biti
pa baš i ne plaćaju svi kazne,ima ih puno sa preko 1000 maraka neplaćenih kazni,ne plaćaju nikako
Ne mora biti uvezan jer druga drzava naravno ne pristupa direknto bazi pdataka nego od nase zatrazi podatke vlasnika auta odredjengo reg. br. ili identifikovanog lica, pa bazi pristupa ovlasteni organ nase drzave.
Naravn da ih ima puno, ali je broj minimalan u odonosu na ranije i tu ljudi su zbog sankcija bez VD, reg, auta itd gradjani drugog reda.
a na koji način bi naše min .pravde nekog natjeralo da plati kaznu iz npr. austrije?,ljudi i naše kazne ne plaćaju nego prebacuju vozilo na nekog drugog ko nema kazni samo da ne plačali kazne
Otprilike tako sto nalozi nadleznom sudu i MUP-u da sprovede saknciju isto kao da si prekrsaj napravio u BiH.
Nema veze sto prebacuju kazne, kazna se moral platiti i pare odose iz dzepa, a hoce li je platiti onaj ko je napravio prekrsaj ili ztrveno jagnje je druga stvar.
moguće ali to se u praksi ne radi,jer IDDEEEA sistem nije uvezan sa sličnim sistemima u drugim državama,niti će zadugo biti
pa baš i ne plaćaju svi kazne,ima ih puno sa preko 1000 maraka neplaćenih kazni,ne plaćaju nikako
Ne mora biti uvezan jer druga drzava naravno ne pristupa direknto bazi pdataka nego od nase zatrazi podatke vlasnika auta odredjengo reg. br. ili identifikovanog lica, pa bazi pristupa ovlasteni organ nase drzave.
Naravn da ih ima puno, ali je broj minimalan u odonosu na ranije i tu ljudi su zbog sankcija bez VD, reg, auta itd gradjani drugog reda.[/quote]
mislim da po nekom zakonu ili propisu ovlašteni organ ne bi smio u registar kazni bih unijeti prekršajni nalog iz druge države,možda griješim,ali mislim da bi to bio paradoks
mislim da po nekom zakonu ili propisu ovlašteni organ ne bi smio u registar kazni bih unijeti prekršajni nalog iz druge države,možda griješim,ali mislim da bi to bio paradoks
To fakat ne znam, ali ako postoje neki sporazumi ne vidim razloga zasto ne bi i sta bi tu bio paradoks.
To fakat ne znam, ali ako postoje neki sporazumi ne vidim razloga zasto ne bi i sta bi tu bio paradoks.
lavic wrote:Ja sam svojim ocima vidio kaznu od 250 Eurica iz Austrije u koverti dosla na adresu u SA.
Nisam se raspitivao ali mislim da su ga zaustavili zapisali ga pa mu poslali kaznu.
Vi sad mozete raspravljati funcionise li nesto ili ne.
moguće je,,nešto mi teško povjerovati ali eto,ko zna,ali ne vidim način na koji će policija austrije natjerati tu osobu da plati tu kaznu?
mozda nece moci natjerati osobu da plati kad se vratila u bosnu, ali je pitanje hoce li ta osoba moci uci u EU dok ne plati.
lavic wrote:Ja sam svojim ocima vidio kaznu od 250 Eurica iz Austrije u koverti dosla na adresu u SA.
Nisam se raspitivao ali mislim da su ga zaustavili zapisali ga pa mu poslali kaznu.
Vi sad mozete raspravljati funcionise li nesto ili ne.
moguće je,,nešto mi teško povjerovati ali eto,ko zna,ali ne vidim način na koji će policija austrije natjerati tu osobu da plati tu kaznu?
mozda nece moci natjerati osobu da plati kad se vratila u bosnu, ali je pitanje hoce li ta osoba moci uci u EU dok ne plati.
Cemu toliko palamudjenje kada niko ne zna konkretno? Sacekajte da se javi neko sa iskustvom. Ne znam kako je obrnuto, ali znam da na svedsku adresu nije dosla nijedna kazna od nasih radara.
plucna mahramica wrote:Cemu toliko palamudjenje kada niko ne zna konkretno? Sacekajte da se javi neko sa iskustvom. Ne znam kako je obrnuto, ali znam da na svedsku adresu nije dosla nijedna kazna od nasih radara.
nece nikad ni doci,ko bi platio poštarinu do švedske,prije nekoliko godina su u zeničkom mup-u zbog smanjenja troškova poštarine šefovi naredili da se uz obavijesti o prekršaju odmah šalju i prek. nalozi ,a prije toga su svima,i pravnim i fizičkim licima prvo slane samo obavijesti
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 26/10/2013 20:57, edited 1 time in total.
Jučer me put nanio u SBK. Vidim neka pametan glava je odlučila promijeniti sve saobraćajne znakove koji upozoravaju na to kolika je dozvoljena brzina. Negdje su povećali brzine negdje na 80 negdje samnjili na 40.
Kakve ovo veze ima sa temom emisije.
Ograničenja 80 ili 70 se nevjerovatno smjenjuju sa ogeaničenjima od 40. Naravno da iz tabli "ograničenje brzine 40" stoji radar. Onaj ko je odgovoran za ovu smijuriju od smijriju od saobraćajne signalizacije zna da...
- se sa brzine 80 na na brzinu 40 može spustiti samo žestokim pritiskom na kočnicu. Sudar vrlo vjerovatan.
- da vozači koji voze malo jače automobile ( ja vozim snažnog dizelaša od 2000 kubika i stotinjak KS) neće dopusti da ima se auto "pati" na brzini od 40 i da će staviti malo nago na gas makar do brzine oko 60. Opet radar.
Od Donjeg Vakufa do Jajca skoro cijela dionica pokrivenima znakovljem sa brojem 40. Cesta obnovljena, bez izrazito oštrih krivina, bez većih naselja oko ceste. I ono stavi ograničenje 40.
Država je smislila i ovu fintu da vozače nasuka. Od Jajca do Donjeg vakufa ima na par mjesta ograničenje 60. naročito prije krivina iza kojih čeka znak "Prestanak ograničenja 40".
Nisu normalni.
Da im je u interesu da se zaista smanji brzina (a ne da uzimaju pare), stavili bi 200-300m prije kamera fiksni znak RADARSKA KONTROLA, i svako bi zaista smanjio brzinu.
Nisam siguran da li će ono kod mostarskog prije škole biti radar ili brojač prometa, ali neće ispuniti svrhu ako ne stave upozorenje da je radarska kontrola. Ovako će samo biti sredstvo da se popunjava budžet, ali ne i da se zaista uspori. U svakom slučaju, nije mi jasno šta im onde treba brojač prometa, kao i na Č.Vili?! Garant opet našli dobar način da zagrabe para i da se rastale?!
maxell_sarajevo wrote:Danas i u Nedžaricima u pravcu grada bušili cestu i stavljali one senzore u asfalt.
Da li je radar ili brojanje saobracaja pojma nemam.
Dobru su se sjetili ... Koliko je osoba tu stradalo
Mislim da ih neki zakon obavezuje da upozore na radarsku kontrolu.
Samo, interesantno je da ove "brojace" stavljaju samo na mjesta gdje se fakat vozi uglavnom dosta preko 60.
Smrdi.
Nemam ja nista protiv da se ljudi drze propisa, ali imam protiv nacina na koji se to zavodi, pa to osjetio i na licnom primjeru jer tri sam kazne platio prije par godina za samo 7 dana za brzine 62 i 63 km/h. Cirkus. Da bi par dana nakon toga digli radar na 71.
Nek mi samo neko dokaze da je to u interesu bezbjednosti, kad i ona trula dvicina ili jugo istom brzinom mogu tu voziti. Samo pljacka ljudi, drumski razbojnici iz zasjede, a ne bezbjednost.
Cuj mjerac prometa. Postavili su i senzore prema pofalicima, ako se ne varam negdje blizu bosmala.. Koji im je klinac ??? sto neko rece, sumnjam da su mjeraci.. prije da ce biti kamere.. kad pocnu stizati kazne raji.. Zar po zakonu nisu obavezni da stave znak bar 100ak metara prije da je radarska kontrola ???
WildRedRose wrote:Cuj mjerac prometa. Postavili su i senzore prema pofalicima, ako se ne varam negdje blizu bosmala.. Koji im je klinac ??? sto neko rece, sumnjam da su mjeraci.. prije da ce biti kamere.. kad pocnu stizati kazne raji.. Zar po zakonu nisu obavezni da stave znak bar 100ak metara prije da je radarska kontrola ???
Kamera mora biti postavljena fizicki negdje blizu ceste da bi ispravno snimala, ako je ne vidis onda je nema. Uz to ide i naravno obiljezavanje uredjaja znakom, i brojaci su obiljezeni.