prevod auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
izbjeglica_iz_besmisla

#226 Re: prevod auta

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Reglan wrote: 05/02/2025 05:08 Kupljeno auto iz RS-a koje je registrovano.
Prodavac mi dostavio odjavu, kupoprodajni vlasnicku. Ja predao za prijavu, smijem li ja vozati taj jedan dan dok ne bude gotova prijava na mene, jer je auto registrovano i ima tablice.
Cisto zbog ovih kamera, da ne bi dosla neka kazna trenutnom vlasniku, obzirom da su entiteti razliciti. :mrgreen:
Bolje je nemoj, murija bi te i pustila al kamera nece. Da si svoje auto vozio dan izmedju dvije registracije, dobio bi kaznu.

Jesi ono ti gledao Focusa i Sportagea neki dan, sta si kupio?
Reglan

#227 Re: prevod auta

Post by Reglan »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 05/02/2025 19:31
Reglan wrote: 05/02/2025 05:08 Kupljeno auto iz RS-a koje je registrovano.
Prodavac mi dostavio odjavu, kupoprodajni vlasnicku. Ja predao za prijavu, smijem li ja vozati taj jedan dan dok ne bude gotova prijava na mene, jer je auto registrovano i ima tablice.
Cisto zbog ovih kamera, da ne bi dosla neka kazna trenutnom vlasniku, obzirom da su entiteti razliciti. :mrgreen:
Bolje je nemoj, murija bi te i pustila al kamera nece. Da si svoje auto vozio dan izmedju dvije registracije, dobio bi kaznu.

Jesi ono ti gledao Focusa i Sportagea neki dan, sta si kupio?
Meni covjek koji ce raditi registrciju rece da mogu uredno voziti auto, jer je auto registrovano….
ZoomZoomKiwi

#228 Re: prevod auta

Post by ZoomZoomKiwi »

Može se voziti bez problema.

Odjava vlasništva ne znači prekid registracije.

Čak i polisa osiguranja od autoodgovornosti važi sve dok se ne zaključi nova na ime novog vlasnika.
alkishar

#229 Re: prevod auta

Post by alkishar »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/02/2025 21:14 Čak i polisa osiguranja od autoodgovornosti važi sve dok se ne zaključi nova na ime novog vlasnika.
. E u ovom grmu lezi zec. Prodam ja covjeku auto (ja iz Sarajeva, on iz Tuzle, dosao sa zenom i djetetom), kaze covjek: ti zadrzi svoju policu, napravicemo kupoprodajni ovdje u Sarajevu, odjavit auto u Sarajevu, a ja kad dodjem u Tuzlu imam svoju agenciju u kojoj imam povoljno osiguranje, ja cu to odmah tamo prevest (dan dva) i posaljem ti ovjerenu kopiju svoje (na njemu, nove) police, i to je to. Moze, kontam ja siguran, imam sve (kupoprodajni, orginal polica moja kod mene ostala, odjave, imam sve, pecat.. sve... ). Ja mislio da povratim razliku u novcu koji je ostao na mojoj polici (ostalo do isteka police jos...). Poslije dva tri dana, nidje police, nema postara. Zovem...salji poruke...zovi... nece lik da se javi ....zovi osiguravajuce drustvo da vidim u kakvoj sam situaciji...teska situacija...sve prekrsaje (ostecenja) koje lik napravi idu meni na moju policu, jer je aktivna i vezana za auto, znaci tek kada lik prijavi auto na sebe u Tuzli i otvori policu na njegovo ime, tek tada deaktviraju moju policu i mogu podnijet zahtjev za povrat razlike. Sjednem i napisem liku da sutra idem u mup/sipu i da cu ga prijaviti, istice mu mu rok za prijavu promjene vlasnistva, imam sve sto mi treba od dokaza i nek se onda oni sa njim zajeb.. Kad navece lik zove sutra ujutru ce mi poslati ovjernu kopiju i da mu nepravim probleme, ne treba mu to u zivotu itd...itd....rekoh sutra kad napravis policu u osiguranju, posalji mi na viber sliku ovjerene police a, od poste sliku da si mi poslao, inace ja idem da to zavsim svojim nacinom. I tako je i bilo hvala Bogu, poslao mi policu, ja predao zahtjev i povratio novac. ZNACI POUKA: AKO KUPAC NIJE ZAKLJUCIO POLICU OSIGURANJA, NA SVOJE IME, NA DAN KUPOPRODAJE, AUTO JE I DALJE VEZANO ZA VAS I MOZETE ZAVRSTITI U PROBLEMIMA.
Optimist

#230 Re: prevod auta

Post by Optimist »

Jedini ispravan nacin je, ako ne vjerujes kupcu, da odjavis auto i vratis tablice.
Time imas mogucnost da odmah trazis povrat sa preostalog dijela svoje police.
Spektakluk

#231 Re: prevod auta

Post by Spektakluk »

Pozdrav, molim za jedno pojasnjenje procedure za prevod automobila.
Prodajem auto poznaniku, dakle radi se o istom mjestu prebivalista. Dogovoreno je da se nadjemo u osiguravajucoj kuci par dana prije isteka registracije. Plan je da se tamo potpise kupoprodajni ugovor, uradi tehnicki itd kako bi se produzila registracija, ali sada na novog vlasnika, tj on bi odmah zakljucivao policu na svoje ime.
Da li ja kao prodavac, nakon potpisivanja ugovora, moram licno ici u MUP da odjavim auto, ili i to moze zavrsiti osiguravajuca kuca?

Hvala!
Better Man

#232 Re: prevod auta

Post by Better Man »

Spektakluk wrote: 23/10/2025 08:28 Pozdrav, molim za jedno pojasnjenje procedure za prevod automobila.
Prodajem auto poznaniku, dakle radi se o istom mjestu prebivalista. Dogovoreno je da se nadjemo u osiguravajucoj kuci par dana prije isteka registracije. Plan je da se tamo potpise kupoprodajni ugovor, uradi tehnicki itd kako bi se produzila registracija, ali sada na novog vlasnika, tj on bi odmah zakljucivao policu na svoje ime.
Da li ja kao prodavac, nakon potpisivanja ugovora, moram licno ici u MUP da odjavim auto, ili i to moze zavrsiti osiguravajuca kuca?

Hvala!
Može osiguravajuća kuća da to uradi.
Post Reply