Ukrajina

Crvene_brigade

#224926 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Isti obrazac i rukopis zločinačkog djelovanja fašističkog agresora u Ukrajini i Republici Bosni i Hercegovini. Barbari našeg doba…

Crvene_brigade

#224927 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Novi napad: Masovni napad Ukrajinaca na Moskvu, poslali 400 dronova! Gori naftno skladište, bukti i ‘ruski Amazon‘…

Opširnije na: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... rva_pasica

I “Magyarove ptice” su vrijedno radile tokom noći…

drug_profi

#224928 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

FP-9 pretpostavljam...
Vjerovatno borbena validacija u realnim uslovima.

Crvene_brigade

#224929 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Nezvanično: Odlazi Syrskyi…

Nedavno zarobljeni agresorski vojnici…

Crvene_brigade

#224930 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Nevjerovatan snimak: Ukrajinci kontroliraju nebo. Putinovi fašistički agresori više nigdje nisu sigurni…

furlan

#224931 Re: Ukrajina

Post by furlan »

Ne znam je li stvarni cilj udara na brodove gadjanje kontrolne kabine ili dronovi nemaju dovoljno snage da onesposobe totalno brod do potapanja. Ovo sve sto vidimo, u normalnim uslovima je brzo popravljivo.
Crvene_brigade

#224932 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

furlan wrote: 20/07/2026 17:10 Ne znam je li stvarni cilj udara na brodove gadjanje kontrolne kabine ili dronovi nemaju dovoljno snage da onesposobe totalno brod do potapanja. Ovo sve sto vidimo, u normalnim uslovima je brzo popravljivo.
Šta je brzo "popravljivo"? Pogledaj malo bolje snimke. Pola plovila je izgorilo, nisu ih uspjeli ni remorkerima prevesti u luke jer su i oni pogođeni, a druga polovina je izgorila u kormilarskim, kapetanskim kućicama.

Šta kažeš, malo jupola, sintelana, pokoji var, i eto ih opet na moru...

Last edited by Crvene_brigade on 20/07/2026 19:10, edited 1 time in total.
geralt

#224933 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Manji vazdusni dronovi ne mogu prenijeti dovoljnu kolicinu eksploziva da potope brod, a veci ne mogu pogoditi metu u pokretu. Za to je potreban ili morski dron (koji ne moze uci u Azovsko more) ili prava antibrodska raketa kao sto je Neptun, sto je opet preskupo i neisplativo trositi za ovakve mete.

Ovo sto rade je sasvim ok i ispunjava cilj.
drug_profi

#224934 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Svaki danasnji brod je ovisan od elektronike. A ona je zna se gdje.
tokio25

#224935 Re: Ukrajina

Post by tokio25 »

kao sto rekoh u azovu ce samo pedaline ploviti :lol:
Crvene_brigade

#224936 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Zanimljiv snimak koji prikazuje u kojoj mjeri dronovi pokrivaju ceste daleko iza linija ratišta...

Last edited by Crvene_brigade on 20/07/2026 19:32, edited 1 time in total.
Čitalac

#224937 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Sirski: Nisam znao da smo Fedorov i ja u sukobu, strategija je moja odgovornost.
Zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski ispričao se bivšem ministru obrane Mihailu Fedorovu i rekao da nije znao za sukob među njima.
"Bilo mi je iznenađenje saznati da postoji sukob s gospodinom ministrom. Naš odnos sam doživljavao kao funkcionalan: sa složenim pitanjima, s različitim stavovima. Tako bi trebalo biti između dvije institucije tijekom velikog rata. Ako sam nekoga nečim uvrijedio: Mihailo Albertoviču, oprostite. Mogu biti strog. Ali molim vas i sve koji sada s entuzijazmom prate ovu priču: usredotočimo se ne na osobno, već na globalno. Na pobjedu", rekao je Sirski.
Po njegovim riječima, svođenje ovog rata na sukob između dvije osobe "najveća je usluga koju možemo učiniti neprijatelju".
„I druga misao, iz koje proizlazi sve što ću sljedeće reći: rat se dobiva pravim radom, a ne javnom dramom oko njega. Stoga ono što slijedi neće biti o odnosima, već o radu. Krenimo s osnovnim stvarima koje su se izgubile u raspravi. Ministarstvo obrane je opskrba vojske, nabava, razvoj politike, civilna kontrola nad Oružanim snagama Ukrajine. To je ogroman posao, bez kojeg se vojska ne bori. Ministar osobno ne bi trebao biti na prvoj crti i ne bi trebao biti ratni strateg. To nije njegov zadatak i nije njegova odgovornost. Strategija rata, planiranje operacija, situacija na frontu - prema zakonu, moja je odgovornost. Udari dugog dometa, izolacija Krima - to rade Oružane snage Ukrajine, Služba sigurnosti Ukrajine, Glavna obavještajna uprava, Državna granična straža, a koordiniramo vrhovni zapovjednik i ja. Ne zato što "ne dopuštam" da netko uspije, već zato što se tako grade institucionalni procesi u svim vojskama svijeta", kaže Sirski.
On dodaje da ga uzalud optužuju za "nedostatak strategije", jer je, prema njegovim riječima, rezultat strategije vidljiv na frontu.
"Služim u vojsci više od 40 godina. Ja sam vojnik: ne dajem ultimatume svom vođi i ne zapovijedam trupama putem aplikacija. Milijunskom vojskom se ne upravlja WhatsAppom. Njome se upravlja putem stožera, naredbi i odgovornosti zapovjednika na terenu", kaže Sirski.
Post Reply