Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑16/07/2026 12:36
Pitam se jel se ovdje namjerno podmeće da se dižu nemiri ili ljudi ne razumiju jednostavnu stvar da padom vlade, tj. smjenom premijerke, ide smjena svih ministara.
Novi premijer bira sebi ministre. Fedorov ima velike šanse da ostane tu.
Nije samo to u pitanju, Zelenski je direktno izjavio da smjenjuje Fedorova i da na toj poziciji zeli Klimenka koji je trenutno ministar MUP-a. Konkretan problem koji je naveo je da nije rijesio probleme sa mobilizacijom. Klimenko je koliko sam upratio klasican "red-rad-disciplina" drot koji bi mobilizaciji pristupio strozije.
Drugi problem je sukob Fedorova i Sirskog, navodno je Fedorov ljut zato sto Sirski blokira neke reforme, a Sirski je ljut zato sto Fedorov stavlja prioritet na drugu vrstu oruzja i dronova od onoga sto mu vojska trazi za front, te sto hoce da direktno upravlja operacijama. Zvanicno je Sirski izdao pomirljivu izjavu u kojoj zeli da Fedorov ostane na poziciji.
Da su obična vremena to bi bile samo admistrativne zarfrkancije.
Ovdje ima nesuglasica u pogledu na situaciju.
Digitalni pogled protiv analognog. I jedan i drugi imaju svoj značaj ali nakon svih ovih godina nije lako biti raspoložen za sve organizacione kerefeke.
President Zelensky on the reasons for Fedorov's dismissal: "Without me, the leadership of the Ministry of Defense and the military were not communicating. I very much wanted to see unity. They couldn't find it. And that's not only their responsibility—it's mine as well. I'm not avoiding responsibility. As I told you, I respect both sides. I know their strengths, I know their weaknesses, and I wanted them to strengthen Ukraine together. But things turned out the way they did," the President said.
Smjena komandanta armije je posljedično uvijek teža nego smjena nekog ministra.
drug_profi wrote: ↑16/07/2026 12:36
Pitam se jel se ovdje namjerno podmeće da se dižu nemiri ili ljudi ne razumiju jednostavnu stvar da padom vlade, tj. smjenom premijerke, ide smjena svih ministara.
Novi premijer bira sebi ministre. Fedorov ima velike šanse da ostane tu.
Nema to veze sa vladom i Fedorov nema sanse da ostane. Ovo se znalo jos prije mjesec dana zbog sukoba sa Sirskim, a uz to je Fedorov po anketama imao najvecu podrsku od svih ministara. Zelenski nije ljubitelj popularnijih od samog sebe.
pici wrote: ↑15/07/2026 19:46
po mapama, nije bas veselo za ukrajinu, rusi su pred limanom a sa juga polako idu prema kramatorsku i slovanjsku... fakticki ulaze u liman i pitanje je dana kada ce ga ponovo zauzet... takticki, ukrajinci su u kotlicu... mislim da se ceka pad ova dva grada i da kremlj zvanicno pocne pregovore... sve vise mi smrdi na vec pripremljen dogovor
Jebaža je što su rutalji već ušli u Liman. Jebeš rafinerije.
Ode Krematorsk i Sovljanjsk, a Ukrajinci se moguj jebat sa gađanjem rafinerija u pripizdini Sibira.
po mapama, nije bas veselo za ukrajinu, rusi su pred limanom a sa juga polako idu prema kramatorsku i slovanjsku... fakticki ulaze u liman i pitanje je dana kada ce ga ponovo zauzet... takticki, ukrajinci su u kotlicu... mislim da se ceka pad ova dva grada i da kremlj zvanicno pocne pregovore... sve vise mi smrdi na vec pripremljen dogovor
Ode Krematorsk i Sovljanjsk, a Ukrajinci se moguj jebat sa gađanjem rafinerija u pripizdini Sibira.
To je vjerovatno i kljuc sukoba ministarstva i generalstaba. Strategija vs. taktika. Gadjanje rafinerija i brodova jeste strateski bitno za Ukrajinu, ali vojnik koji sjedi u rovu u Limanu ne vidi direktnu korist od toga.
Prateći upise ovdje čovjek dobije osjećaj da se rutalji ne smiju pojavit a da ih dron ne skine. Neka se sela oslobađaju, ovo-ono. Kad ono qrko, likovi i dalje napreduju. Koliko se sjećam taj Liman je strateški jako bitan, ne radi se samo o nekim tamo srušenim zgradama. Padom Liman urusava se cijeli sektor odbrane. Gdje si bio, sta si radio, kako si se na vlastiti.... nasadio
A Ukrainian Armed Forces commander brutally beat a mobilized Ukrainian Kyokushin karate champion, Serhiy Malenko (2009 champion), in front of a formation of troops.
What happened:
Malenko was tied up and beaten in front of assembled troops
The assailant told him: "You're an assault trooper; you owe your life to the commander, you ought to be kissing his feet"
The brigade claimed the abuser was not the commander but a UAV operator who went AWOL after the beating
No explanation was given for why the UAV operator beat the mobilized soldier or how he managed to line up the troops
About the victim:
Serhiy Malenko, 2009 Ukrainian Kyokushin karate champion
A photo of him in civilian clothes at a sports event was posted on social media as recently as April 25
This indicates Malenko had been mobilized only very recently