pa svugdje u svijetu postoje državni stanovi, gdje su naše izbjeglice bile smještene, gdje ide njihova socijala...al nebitno, ovdje ja ne pričam o tome da li to treba ili ne, da li postoji korupcija ili ne......ovdje pričam o tome da Danis Tanović nije trebao niti smio na ovaj način rješavati svoje stambeno pitanje....volta dzontra wrote:
Bolan sto puta sam cuo kad netko ostvari uspjeh "treba mu drzava dati stan....". I to bas karakteristicno u Bosni. U primitivnijim varijantama "daj mu stan i drzavni poso (ko neku penziju)". Imao si slucaj dodjele stankva kosarkasima na opce svrsavanje "razdraganih gradjana"....
Sad kad je Danis dobio stan od "drzave", Oscar se zaboravio sad ne valja....bjezi tamo....
Vracam se na pocetak. Drzavne stanove rasprodati jer se dodjeljuju politickim odlukama. Drzava ne treba biti stanodavac i sto je god veci drzavni aparat veca je mogucnost korupcije
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
palermo
#22476 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Heartbeats
#22477 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Po ovoj logici Danis moze komotno i u javnu kuhinju da se prijavi - sedmero ih je, opstinski stan, neusulvno, svi po kanticu i kod tetke Zilhe na hagraš, Majliz nek' vekne hljeba ponese. Iam para za bifteka ali jbg, zaduzio nas je.. 
Last edited by Heartbeats on 15/09/2015 15:15, edited 1 time in total.
- volta dzontra
#22478 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Postoje stanovi sa subvencioniranom najamninom. Losija gradnja, manji, na losijim lokacijama za ljude s nizim primanjima. Projekti socijalnog stanovanja su u pravili napravili slumove, upropasitili cijela sredista gradova itd.palermo wrote:pa svugdje u svijetu postoje državni stanovi, gdje su naše izbjeglice bile smještene, gdje ide njihova socijala...al nebitno, ovdje ja ne pričam o tome da li to treba ili ne, da li postoji korupcija ili ne......ovdje pričam o tome da Danis Tanović nije trebao niti smio na ovaj način rješavati svoje stambeno pitanje....volta dzontra wrote:
Bolan sto puta sam cuo kad netko ostvari uspjeh "treba mu drzava dati stan....". I to bas karakteristicno u Bosni. U primitivnijim varijantama "daj mu stan i drzavni poso (ko neku penziju)". Imao si slucaj dodjele stankva kosarkasima na opce svrsavanje "razdraganih gradjana"....
Sad kad je Danis dobio stan od "drzave", Oscar se zaboravio sad ne valja....bjezi tamo....
Vracam se na pocetak. Drzavne stanove rasprodati jer se dodjeljuju politickim odlukama. Drzava ne treba biti stanodavac i sto je god veci drzavni aparat veca je mogucnost korupcije
Ovdje se radi o komunistickoj ostavstini funkcionerski stancina u centru gdje se "zasluzni gradjani" komodaju na racun obicnih. Zato ih treba rasprodati. Ali dok se ne rasprodaju licemjerno je razvlaciti covjeka kojemu je stan doslovno tutnut u ruke kad se gledalo ogrebsti od njegov uglad
-
omar little
#22479 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
.
Last edited by omar little on 16/09/2015 03:01, edited 1 time in total.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#22480 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
DaffyDuck wrote:Gledaj Pedja, ja sam socijalno neosjetljiva na ljude koji se malo prave ludi, i na tu istu Jadranku Stojakovic koja nije izganjala sve sto je trebala i aplicirala za povrat stana jer joj je bilo dobro u Japanu i nije je bilo briga pa se sad pravi luda jer je bolest stigla. Ti si u tom istom KS pa je godinama na spisku Deen i Selma M. i ini za koje se izdvajaju NASA sredstva.
Ja sam socijalno osjetljiva na ovo situaciju u JAVNOJ USTANOVI Djeca Sarajeva koja je u nadleznosti tog istog Kantona. Gdje je sad Sabina da se oglasava? Ili ustrajava u lovu na vjestice, borbi protiv firme. Nije firma kriva- sistem je kriv. Sistem nije uradio NISTA da bi ispravio gresku i pobrinuo se da se ne ponovi.
Sta sada da rade roditelji koji NE MOGU da placaju vrtic 600-1000KM mjesecno, a moraju da rade jer je gospodi palo na pamet da dignu ruke od svega? Gdje je odgovornost za ista? Za tu djecu, roditelje, njihove poslove? Ko je preuzeo odgovornost za trovanje? Ko je preuzeo odgovornost sto u Javnoj ustanovi ni dan danas, u 2015 godini nije sproveden HACCAP plan, a kamoli obuceno osoblje?
Danis Tanovic je gradjanin ovog grada i nek se za svoje umjetnicke podvige bori kao i svi umjetnici u gradu.
Ako vi stanete ispred njega kao CLANA stranke sve sto govorite ubuduce uzimam sa rezervom jer kad vas covjek dodje u pitanje "realno je ovo ili ono" i dobro ali dobro se razlikuje od vase dogme.
Neka Danis Tanovic sam rijesava svoj stambeni problem pa to je valjda liberalizam za koji se zalazete?
Ako mu treba pomoc drzave....sta fali Vogosci ili Sipu.....?
Srdacan pozdrav.
- Corto Maltese
#22481 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ukoliko je sve gore navedeno tačno, ovo pojašnjenje je prihvatljivo.Pedja Kojovic wrote: Kada se Danis Tanovic nakon osvajanja Oscara odlucio vratiti u Sarajevo svi nacelnici i duznosnici kantona su izrazili zelju da mu pomognu u rjesavanju
stambenog pitanja.
Stan koji je Opstina Stari Grad ponudila Danisu u najam je bio prazan, neuslovan za zivot i zahtijevao je ogromna, zaista ogromna, ulaganja.
To je, koliko znam, najvise i uticalo na visinu najma.
(Ista je praksa i za devastirane poslovne prostorekod kojih se renoviranje objekta odbija od potrazivanja opstine)..
Ruine bivse osnovne skole koja je data na koristenje Danisovoj supruzi i u kojoj se sada nalazi privatna Montesori skola...
Od te zgrade su postojali samo vanjski zidovi i objekat je, nakon sto je opstina Stari Grad, i zbog nedostatka sredstava i zbog cinjenice da im tu ne treba jos jedna skola (postoji nova skola u toj mahali) bilo presretno da se rijesi tog objekta koji je, zbog rusivosti, predstavljao opasnost za djecu koja su se tu dolazila igrati.
Skola, jedan od najljepsih objekata te vrste u BiH, je izgradjena kreditnim sredstvima i objekat kao i zemljiste na kojoj se nalazi su i dalje vlasnistvo Opstine Stari Grad.
Ali tema je jako pipava, i sumnjam da će se propitivanje zaustaviti na ovom forumu.
I to je u redu, obzirom da je Danis javna ličnost, kao takav podliježe sudu javnosti,
Nadam se da je bio dovoljno pametan i sačuvao račune o obavljenim radovima na navedenim objektima.
Kao i da se u ugovorima o najmu navodi zatečeno stanje objekata i jasno definiše obaveza renoviranja, te da sve prate odgovarajući zapisnici i foto-dokumentacija.
Dodao bih da stranka nema ništa sa ovim slučajem, tako da se ne bi trebala u ovo petljati.
-
Heartbeats
#22482 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ni SDP nema nista sa Zlatkovim nekratninama, ni SDA nema nista sto je Seka direktorica Opste bolnice, ni DF nema nista sa Zeljkinim skijanjem...tako da.Corto Maltese wrote:Ukoliko je sve gore navedeno tačno, ovo pojašnjenje je prihvatljivo.Pedja Kojovic wrote: Kada se Danis Tanovic nakon osvajanja Oscara odlucio vratiti u Sarajevo svi nacelnici i duznosnici kantona su izrazili zelju da mu pomognu u rjesavanju
stambenog pitanja.
Stan koji je Opstina Stari Grad ponudila Danisu u najam je bio prazan, neuslovan za zivot i zahtijevao je ogromna, zaista ogromna, ulaganja.
To je, koliko znam, najvise i uticalo na visinu najma.
(Ista je praksa i za devastirane poslovne prostorekod kojih se renoviranje objekta odbija od potrazivanja opstine)..
Ruine bivse osnovne skole koja je data na koristenje Danisovoj supruzi i u kojoj se sada nalazi privatna Montesori skola...
Od te zgrade su postojali samo vanjski zidovi i objekat je, nakon sto je opstina Stari Grad, i zbog nedostatka sredstava i zbog cinjenice da im tu ne treba jos jedna skola (postoji nova skola u toj mahali) bilo presretno da se rijesi tog objekta koji je, zbog rusivosti, predstavljao opasnost za djecu koja su se tu dolazila igrati.
Skola, jedan od najljepsih objekata te vrste u BiH, je izgradjena kreditnim sredstvima i objekat kao i zemljiste na kojoj se nalazi su i dalje vlasnistvo Opstine Stari Grad.
Ali tema je jako pipava, i sumnjam da će se propitivanje zaustaviti na ovom forumu.
I to je u redu, obzirom da je Danis javna ličnost, kao takav podliježe sudu javnosti,
Nadam se da je bio dovoljno pametan i sačuvao račune o obavljenim radovima na navedenim objektima.
Kao i da se u ugovorima o najmu navodi zatečeno stanje objekata i jasno definiše obaveza renoviranja, te da sve prate odgovarajući zapisnici i foto-dokumentacija.
Dodao bih da stranka nema ništa sa ovim slučajem, tako da se ne bi trebala u ovo petljati.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#22483 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja, tvoj osvrt/odgovor, je fino upakovana relativizacija.tvsabina wrote:[
Danis Tanovic je gradjanin ovog grada i nek se za svoje umjetnicke podvige bori kao i svi umjetnici u gradu.
Ako vi stanete ispred njega kao CLANA stranke sve sto govorite ubuduce uzimam sa rezervom jer kad vas covjek dodje u pitanje "realno je ovo ili ono" i dobro ali dobro se razlikuje od vase dogme.
Neka Danis Tanovic sam rijesava svoj stambeni problem pa to je valjda liberalizam za koji se zalazete?
Srdacan pozdrav.
Koliko puta je NS prozivala i pozivala da se ukinu privilegije politicarima, da se ukinu sluzbena auta...da se dolazi na skupstinu/posao, licnim prevozom, GRAS-om.
Koliko puta je NS pozivala da socijalne projekte, gdje bi se po veicini primanja, placali porezi ili racuni za energente i slicno?
Pedja, ili zivite ( ne odnosi se na Tebe, jer znam da si ti spartanski fanatican u uvjerenju i principima
Fazon je u tome, sto vasi clanovi, simpatizeri, glasaci...ali i potencijalni glasaci, bas i favorizuju vas zbog principijelnosti, tvrdoglavosti u tome, i zbog socijalne i drustvene osjetlivosti.
Personifikacija NS i Danisa je jos uvjek jako izrazena. Ja licno NS povezujem najvise uz tebe, i jos par drugih likova, a ne Danisa. Ali vecina drugih to rezonuje na prvi navedeni nacin/princip. Danis = NS.
Ovo direktno, utice na umanjivanje autenticnosti onoga sto pricate, a posebno poslije tvog pokusaja da to 'upakujes' na taj nacin nekog vida relativizacije.
Ne odstupajte od svojih principa, zivite ih, ili ih ne zastupajte. Jednostavno.
Narocito jer populacija i profil glasaca kojima se obracate, kao eventualno glasacko tijelo, itekako dobro pazi sve korake i principe koje pricate i zivite. Nismo 'mi'
Onda moze prolaziti i vise od ovoga.
-
detroit-mercy
#22484 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Koji umjetnici, Fudo ili Kike Budaliketvsabina wrote:DaffyDuck wrote:Gledaj Pedja, ja sam socijalno neosjetljiva na ljude koji se malo prave ludi, i na tu istu Jadranku Stojakovic koja nije izganjala sve sto je trebala i aplicirala za povrat stana jer joj je bilo dobro u Japanu i nije je bilo briga pa se sad pravi luda jer je bolest stigla. Ti si u tom istom KS pa je godinama na spisku Deen i Selma M. i ini za koje se izdvajaju NASA sredstva.
Ja sam socijalno osjetljiva na ovo situaciju u JAVNOJ USTANOVI Djeca Sarajeva koja je u nadleznosti tog istog Kantona. Gdje je sad Sabina da se oglasava? Ili ustrajava u lovu na vjestice, borbi protiv firme. Nije firma kriva- sistem je kriv. Sistem nije uradio NISTA da bi ispravio gresku i pobrinuo se da se ne ponovi.
Sta sada da rade roditelji koji NE MOGU da placaju vrtic 600-1000KM mjesecno, a moraju da rade jer je gospodi palo na pamet da dignu ruke od svega? Gdje je odgovornost za ista? Za tu djecu, roditelje, njihove poslove? Ko je preuzeo odgovornost za trovanje? Ko je preuzeo odgovornost sto u Javnoj ustanovi ni dan danas, u 2015 godini nije sproveden HACCAP plan, a kamoli obuceno osoblje?![]()
![]()
Srdacan pozdrav.
-
Pedja Kojovic
#22485 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
libero
Nisam pokusavao relativizirati, nego iznijeti cinjenice.
Takode, ne mislim braniti Danisa, niti mislim da za to uopste ima potrebe.
Opstine iznajmljuju stanove koji su u njihovom vlasnistvu, po cijeni i pravilima koje odredi vijece.
Opstine izdaju stanove jer nemaju para da ih odrzavaju pa ih od prosle godine izdaju i svojim uposlenicima).
Ukoliko su to zakonska pravila - onda smatram da je Danis svojim uspjesima zasluzio da mu opstina da u najam stan po uslovima pod kojima ih inace izdaje.
(Na kraju krajeva, nije onod njih trazio stan nego su oni(Stari Grad) - kao i drugi nacelnici opstina - dosli njemu i ponudili mu).
Ako se, s druge strane radi o promjeni tih pravila, ja sam, kao sto sam ovdje napisao mnogo puta i u to vjerujem, za promjenu.
Ja ne mislim da opstina, ili drzava uopste, treba da bude vlasnik stanova (i mnogih drugih stvari).
Postoje mnoga zakonska pravila u BiH sa kojima se ne slazem, ali nemam izbora nego da zivim po njima iako se zalazem za njihovu promjenu.
Dapace, mnoga "budalasta" pravila, koja mnogi gradjani krse ja moram postovati upravo zbog posla kojim se bavim.
Iskreno, ja mogu prihvatiti da se ukinu "obicaji" da se ljudima za koje postoji koncenzus da su izuzetni i da su svojim radom znacajno doprinjeli nasoj zemlji ili gradu ponude takve stvari kao sto su stanovi, penzijska i zdravstvena osiguranja itd. ali mi se ne cini dugorocno dobrom politikom.
Volio bih da je Jadranka Stojakovic u Sarajevu, drago mi je da su Musa i Sikiras dobili stanove - iako je sasvim izvjesno da biti svjetski kosarkasi sa milionskim prihodima. Jednostavno, ponekad je vazno da gdje god ti ljudi idu ili cak zive u njihovim licnim kartama pise sarajevska adresa.
S druge strane, moguce je da sasvim pogresno razmisljam, sto ne bi bilo prvi a sigurno nece biti ni posljednji put.
p.k.
Opstine iznajmljuju stanove koji su u njihovom vlasnistvu, po cijeni i pravilima koje odredi vijece.
Opstine izdaju stanove jer nemaju para da ih odrzavaju pa ih od prosle godine izdaju i svojim uposlenicima).
Ukoliko su to zakonska pravila - onda smatram da je Danis svojim uspjesima zasluzio da mu opstina da u najam stan po uslovima pod kojima ih inace izdaje.
(Na kraju krajeva, nije onod njih trazio stan nego su oni(Stari Grad) - kao i drugi nacelnici opstina - dosli njemu i ponudili mu).
Ako se, s druge strane radi o promjeni tih pravila, ja sam, kao sto sam ovdje napisao mnogo puta i u to vjerujem, za promjenu.
Ja ne mislim da opstina, ili drzava uopste, treba da bude vlasnik stanova (i mnogih drugih stvari).
Postoje mnoga zakonska pravila u BiH sa kojima se ne slazem, ali nemam izbora nego da zivim po njima iako se zalazem za njihovu promjenu.
Dapace, mnoga "budalasta" pravila, koja mnogi gradjani krse ja moram postovati upravo zbog posla kojim se bavim.
Iskreno, ja mogu prihvatiti da se ukinu "obicaji" da se ljudima za koje postoji koncenzus da su izuzetni i da su svojim radom znacajno doprinjeli nasoj zemlji ili gradu ponude takve stvari kao sto su stanovi, penzijska i zdravstvena osiguranja itd. ali mi se ne cini dugorocno dobrom politikom.
Volio bih da je Jadranka Stojakovic u Sarajevu, drago mi je da su Musa i Sikiras dobili stanove - iako je sasvim izvjesno da biti svjetski kosarkasi sa milionskim prihodima. Jednostavno, ponekad je vazno da gdje god ti ljudi idu ili cak zive u njihovim licnim kartama pise sarajevska adresa.
S druge strane, moguce je da sasvim pogresno razmisljam, sto ne bi bilo prvi a sigurno nece biti ni posljednji put.
p.k.
-
45cents
#22486 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja Kojovic wrote:libero
p.k.
Tačno je da sasvim pogrešno razmišljaš.
Taj preferirani status se nije smio desiti takvim osobama (poput Danisa Tanovića) niti njihovim suprugama.
Toga su svjesni svi koji posmatraju svoj lik i svoje ime u 3D formatu.
Ako se pak gledaš samo u ogledalu, vjerovatno je OK da sebi budeš najveći (u svojim očima).
Oni koji su svjesni svoje odličnosti i svoje društvene uloge, svjesniji su kakve posljedice i konotacije koju može proizvesti glas o privilegiji koju uživaju - da imaju neustavan, nejednaki, dakle, privilegirani "extra-građanski" '(supracivilni) status koji se ne može ni u šali desiti smrtnicima koji samo plaćaju porez ovoj državi i ništa od nje ne dobijaju po osnovu privilegije ili preferencije.
Praktično: po uzoru na Danisovu suprugu, već određeno vrijeme traje jurišno kidisanje na prostor bivšeg vrtića na Mejtašu, a donedavno Ambasade SR Njemačke. I onda još ko zna koliko će biti takvih slučajeva. Pa se neka hanuma poziva na Danisovu, a Danisova na Danisa, a Danis na Peđu Kojovića.. Ili obratno, ko zna...
Pokleknuli ste. Nije čudo. Razumijem sve.
Takva su vremena.
Predatorska - "ko umije njemu dvije" (nekretnine, preduzeća, filma, itd.).
Razumijem, ali ne mogu podržati.
P.S. Vrijedi napomenuti... Danis je vertikala kojoj ni ja ni 2/3 Sarajeva ne može "cipela okrenuti". Tim više, nije mu trebalo. Neki se moraju sačuvati čistim. Ne treba im preferencijalni status, jer ga imaju ostvarenog svojim djelom. Ni njihovim suprugama, ni braći, sestrama, rođacima... Neki moraju biti i ostati čisti, čak i da se svi uprljamo. Shvatamo li se? Da li se vidi kolika je to tektonska pukotina, a na malom mjestu i za male pare?
-
VjecitiStudent
#22487 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Taj je prostor već zauzet, još jedan Montesori se tamo udobno ugnijezdio ima više od godine dana. Umjesto da vrati vrtić Djeci Sarajeva, općina Centar je prostor dala privatniku.45cents wrote: ...
Praktično: po uzoru na Danisovu suprugu, već određeno vrijeme traje jurišno kidisanje na prostor bivšeg vrtića na Mejtašu, a donedavno Ambasade SR Njemačke. I onda još ko zna koliko će biti takvih slučajeva. Pa se neka hanuma poziva na Danisovu, a Danisova na Danisa, a Danis na Peđu Kojovića.. Ili obratno, ko zna...
...
Naravno, cijelu transakciju su podržale ručice NS u općini Centar.
-
45cents
#22488 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nisam znao detalje, samo je jasno da "drugi" koriste "prve" kao pokazne primjere.VjecitiStudent wrote: Taj je prostor već zauzet, još jedan Montesori se tamo udobno ugnijezdio ima više od godine dana. Umjesto da vrati vrtić Djeci Sarajeva, općina Centar je prostor dala privatniku.
Uzgred, sve su to karamele (džepni sitniš) u odnosu na slučajeve kakve su "parcele" od stanova i preduzeća maznute, nestale, trajno potopljene u periodu "tranzicije"...
Ali, to su uradili oni za koje znamo pouzdano da su rak-rana našeg društva.
Ono što nije dobro jeste da se to proširilo na osobe koje su se javno usprotivile praksi privilegija; osnovali su stranku da sačuvaju druge i mladost od kancerogene prakse...
I onda...
- gospodja profiterka
#22489 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nemoj Banksy... Funkcionalne države ne "tretiraju" potpuno likvidne umjetnike ogromnim stanovima po socijalnim cijenama kao da su, neuzubillah, azilanti. Funkcionalne države svojim umjetnicima daju nagrade, otiske ruku i nogu u svježem cementu, kad umru nazovu neku nagradu po njima. Danis nije socijalni slučaj. Ni prije ni poslije Oscara, bez obzira što je on "odlučio živjeti u Sarajevu" (grada bez čije mučeničke aure ne bi dobio Oscara ni da se triput rodio, kao što ga više nikada neće ni dobiti), Danisu nije trebala asistencija vlasti da se negdje smjesti. Ja sam svoje stambeno pitanje rješavala kreditima. Pa sam onda mijenjala cijevi u hali - kreditima. Pa sam onda radijatore popravljala - kreditima. Nisam dobila Oscara, ali sam ovoj zemlji ostavila više poreskog novca, krvi i znoja, nego što će joj Danisova gospođa ostaviti prosvijećene djece u vrtiću koji košta hiljadu maraka.Banksy wrote:Ko je taj koji utvrđuje kome treba, a kome ne, i ko je to ''zaradio'', a ko ne? Možda mu treba? Ko su ti drugi kojima zaista ''treba'' i prema kojim i čijim kriterijima?palermo wrote:Sve ok.Banksy wrote:
Da je država kako treba, znala bi i morala bi - i u ovom slučaju i u onom koje se tiče doprinosa za zaslužne umjetnike, ona poznata Deen lista - jasno razgraničiti kategorije i definirati uslove za dobijanje bilo kakvih povlastica, i u smislu zaslužnih građana i po pitanju onih u stanju socijalne potrebe.
Sramota je da Sidran, koliko god se odvratno ponašao i koliko god nisko pao u zadnje vrijeme, jedva krpi kraj s krajem i nije na Deen listi zaslužnih građana, kao što je sramota i da Danis Tanović danas mora pravdati prednost koju je dobio pri odabiru onih koji mogu koristiti ''državne stanove''.
Ali Danisu Tanoviću koji je svojim trudom i radom zaradio pare, ovo jednostavno ne treba. Drugima treba, kao Sidranu, recimo.
A ono što ti ne treba jednostavno ne tražiš. Ostaviš drugima kojima to treba. Pa to su nekako elementarne stvari iz etike
Možda je Danis proslavio Bosnu u cijelom svijetu, a Sidran samo lokalno, možda Danis ima petero djece, Sidran jedno, možda je Danis štedio novac, a Sidran propio deset puta više? Koji su to kriteriji i ko ih određuje?
Svaka civilizirana zemlja ima zaslužne umjetnike i sve ih jednako, s čašću tretira. Samo kod nas ih se nosa na rukama, a onda svali u blato. Mjeriti im pojedinačno invidualne zasluge, potrebe i simpatije čaršije je mjera čaršije, ne civilizirane zemlje.
Uspoređivati Bosnu i Danisa s Amerikom i Spilbergom je ...![]()
Guglati neću, ali bez obzira na profitabilne blokbastere, bez obzira i na povremenu angažiranost, sigurna sam da je Amerika na pravi način, i novcem i počastima, i Spilbergu i sličnima, odala adekvatno priznanje za njihova umjetnička dostignuća.
Nego, ko je još na toj listi? Ima li zaslužnih SDA ili DF kadrova, priča li ko o njima, pita li se o njihovim kriterijima?
Nije Danisu ovo prvo posrtanje i nije Peđi prvi put da svoj obraz prlja da njega odbrani. Ni u rovu ni u kafani.
-
direstraits0078
#22490 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
45cents wrote:Nisam znao detalje, samo je jasno da "drugi" koriste "prve" kao pokazne primjere.VjecitiStudent wrote: Taj je prostor već zauzet, još jedan Montesori se tamo udobno ugnijezdio ima više od godine dana. Umjesto da vrati vrtić Djeci Sarajeva, općina Centar je prostor dala privatniku.
Uzgred, sve su to karamele (džepni sitniš) u odnosu na slučajeve kakve su "parcele" od stanova i preduzeća maznute, nestale, trajno potopljene u periodu "tranzicije"...
Ali, to su uradili oni za koje znamo pouzdano da su rak-rana našeg društva.
Ono što nije dobro jeste da se to proširilo na osobe koje su se javno usprotivile praksi privilegija; osnovali su stranku da sačuvaju druge i mladost od kancerogene prakse...
I onda...
Ne laje kucka radi sela...
- gospodja profiterka
#22491 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pogrešno razmišljaš i svakako ti nije prvi put.Pedja Kojovic wrote:libero
p.k.
U ozbiljnim zemljama režiseri, muzičari i košarkaši nisu uspješni zato da bi im država, preko leđa dažbinama osedlanog naroda, dala veliki stan ili neku drugu materijalnu beneficiju. Uspješni su zato što im je to posao, zato što ih profesionalni ponos goni ka tome. Žive od novca koji sami zarade u skladu sa svojim mogućnostima. U ozbiljnim zemljama, država daje samo socijalnim slučajevima, a svakako ne hiperuspješnim estradnjacima, sportistima i kreativcima. Oni koji glasaju za liberalizaciju tržišta roba, usluga i rada morali bi biti svjesniji toga od svih drugih. Opet ste se vratili na početak, na isti način, zbog istih ljudi i njihovih ljigavih navika.
-
palermo
#22492 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma Danis je zaslužniji i od mene i od tebe za ovu zemlju. I nije problem što smo i ja i ti kreditima rješavali stambeno pitanje. Ne treba da se mi uspoređujemo sa njim. I njemu zaista treb dati zasluženo priznaanje.gospodja profiterka wrote: Nemoj Banksy... Funkcionalne države ne "tretiraju" potpuno likvidne umjetnike ogromnim stanovima po socijalnim cijenama kao da su, neuzubillah, azilanti. Funkcionalne države svojim umjetnicima daju nagrade, otiske ruku i nogu u svježem cementu, kad umru nazovu neku nagradu po njima. Danis nije socijalni slučaj. Ni prije ni poslije Oscara, bez obzira što je on "odlučio živjeti u Sarajevu" (grada bez čije mučeničke aure ne bi dobio Oscara ni da se triput rodio, kao što ga više nikada neće ni dobiti), Danisu nije trebala asistencija vlasti da se negdje smjesti. Ja sam svoje stambeno pitanje rješavala kreditima. Pa sam onda mijenjala cijevi u hali - kreditima. Pa sam onda radijatore popravljala - kreditima. Nisam dobila Oscara, ali sam ovoj zemlji ostavila više poreskog novca, krvi i znoja, nego što će joj Danisova gospođa ostaviti prosvijećene djece u vrtiću koji košta hiljadu maraka.
Nije Danisu ovo prvo posrtanje i nije Peđi prvi put da svoj obraz prlja da njega odbrani. Ni u rovu ni u kafani.
Ali on ovo nije smio da prihvati, posebno da traži. Prilikom povratka u Sarajevo on nije imao neriješeno stambeno pitanje, on je imao pare...a kao što rekoh, pik.ba oglasi i sutra je riješeno pitanje.
Da je on tražio od općina, kantona ovog onog, da mu se pomogne u novim filmovima ili tako nečem.....prvi bih rekao, on je to zaslužio.
Ali ovako se ne radi....jbg...
- gospodja profiterka
#22493 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ama pobogu... Baš zato što je zaslužan (ili zaslužniji od nas nezaslužnih) nije smio pasti tako nisko. Pa nije socijalni slučaj zaboga. Puna nam je zemlja ljudi koji u šupama i ruševinama žive, a čovjek koji, skupa sa suprugom, dobro zarađuje, grebe se za socijalni stan od milion kvadrata. Za svoje zasluge bit će i već jeste proslavljen, dobit će i već dobija sredstva za svoje kreativne projekte (mada u ozbiljnoj tržišnoj privredi za kakvu se njegova stranka zalaže nema ni takvih dotacija) i to je sve što bi trebao dobiti i tražiti. Pa i radi se zato da bi se zaradilo za život.palermo wrote:Ma Danis je zaslužniji i od mene i od tebe za ovu zemlju. I nije problem što smo i ja i ti kreditima rješavali stambeno pitanje. Ne treba da se mi uspoređujemo sa njim. I njemu zaista treb dati zasluženo priznaanje.gospodja profiterka wrote: Nemoj Banksy... Funkcionalne države ne "tretiraju" potpuno likvidne umjetnike ogromnim stanovima po socijalnim cijenama kao da su, neuzubillah, azilanti. Funkcionalne države svojim umjetnicima daju nagrade, otiske ruku i nogu u svježem cementu, kad umru nazovu neku nagradu po njima. Danis nije socijalni slučaj. Ni prije ni poslije Oscara, bez obzira što je on "odlučio živjeti u Sarajevu" (grada bez čije mučeničke aure ne bi dobio Oscara ni da se triput rodio, kao što ga više nikada neće ni dobiti), Danisu nije trebala asistencija vlasti da se negdje smjesti. Ja sam svoje stambeno pitanje rješavala kreditima. Pa sam onda mijenjala cijevi u hali - kreditima. Pa sam onda radijatore popravljala - kreditima. Nisam dobila Oscara, ali sam ovoj zemlji ostavila više poreskog novca, krvi i znoja, nego što će joj Danisova gospođa ostaviti prosvijećene djece u vrtiću koji košta hiljadu maraka.
Ali on ovo nije smio da prihvati, posebno da traži. Prilikom povratka u Sarajevo on nije imao neriješeno stambeno pitanje, on je imao pare...a kao što rekoh, pik.ba oglasi i sutra je riješeno pitanje.
Da je on tražio od općina, kantona ovog onog, da mu se pomogne u novim filmovima ili tako nečem.....prvi bih rekao, on je to zaslužio.
Ali ovako se ne radi....jbg...
Ne, ne i ne.
- Banksy
#22494 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To nije tačno. ''Estradnjacima'' ne daje, ali zaslužnim piscima, slikarima, rediteljima, kompozitorima, sportistima, apsolutno. Uglavnom su u pitanju nacionalne penzije.gospodja profiterka wrote:
U ozbiljnim zemljama, država daje samo socijalnim slučajevima, a svakako ne hiperuspješnim estradnjacima, sportistima i kreativcima.
Tako je bilo u bivšoj državi, tako je u zemljama u okruženju, a razvijenu, bogatu Evropu, i njene države pojedinačno, da i ne spominjem.
Socijalni slučajevi su posebna kategorija i ona, koliko znam, nije uslovljena profesijom i društevnim statusom, možda tek kroz cehovske organiziracije.
Naš ''najzaslužniji'' je (koliko sam shvatila privremeno) dobio stan pod ''povlaštenu'' kiriju.
- gospodja profiterka
#22495 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Naglasak na uvećano.Banksy wrote:To nije tačno. ''Estradnjacima'' ne daje, ali zaslužnim piscima, slikarima, rediteljima, kompozitorima, sportistima, apsolutno. Uglavnom su u pitanju nacionalne penzije.gospodja profiterka wrote:
U ozbiljnim zemljama, država daje samo socijalnim slučajevima, a svakako ne hiperuspješnim estradnjacima, sportistima i kreativcima.
Tako je bilo u bivšoj državi, tako je u zemljama u okruženju, a razvijenu, bogatu Evropu, i njene države pojedinačno, da i ne spominjem.
Socijalni slučajevi su posebna kategorija i ona, koliko znam, nije uslovljena profesijom i društevnim statusom, možda tek kroz cehovske organiziracije.
Naš ''najzaslužniji'' je, koliko sam shvatila privremeno, dobio stan pod ''povlaštenu'' kiriju.
A poseban naglasak na to da se stranka koja stoji iza Danisa ne zalaže za ekonomski poredak kakav vlada u "susjednim državama", a koji je naslijeđen iz bivše države i sistema. Bogme se ne zalažu ni za francusku buržoasku nirvanu na samrti u kojoj se filozofima i šansonjerima daju državni stanovi i pare za kurve. Režiseri koji su pritom i uspješni poduzetnici sami kupuju svoje stanove, a svakako im smještaj ne subvencionira država od poreskog novca izmuženog iz propalog poduzetništva i od iznurene sirotinje.
Free market for all!
- Banksy
#22496 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Hajde onda da naglasimo i ono drugo.gospodja profiterka wrote:Naglasak na uvećano.Banksy wrote:To nije tačno. ''Estradnjacima'' ne daje, ali zaslužnim piscima, slikarima, rediteljima, kompozitorima, sportistima, apsolutno. Uglavnom su u pitanju nacionalne penzije.gospodja profiterka wrote:
Naš ''najzaslužniji'' je, koliko sam shvatila privremeno, dobio stan pod ''povlaštenu'' kiriju.
A poseban naglasak na to da se stranka koja stoji iza Danisa ne zalaže za ekonomski poredak kakav vlada u "susjednim državama", a koji je naslijeđen iz bivše države i sistema. Bogme se ne zalažu ni za francusku buržoasku nirvanu na samrti u kojoj se filozofima i šansonjerima daju državni stanovi i pare za kurve. Režiseri koji su pritom i uspješni poduzetnici sami kupuju svoje stanove, a svakako im smještaj ne subvencionira država od poreskog novca izmuženog iz propalog poduzetništva i od iznurene sirotinje.
Free market for all!
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1029082
http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/veli ... nih-hrvata
A kome zaslužni francuski šansonjeri ostavljaju ''državne'' novce, to je već njihova privatna stvar, kurve, alkohol ili lijekovi
Stariji od trideset, significantly contributed to the enrichment of the French cultural inheritance.
I koliko sam shvatila, stan pod ''povlaštenom kirijom'' stigao je nakon Oscara, a prije NS-e.
- gospodja profiterka
#22497 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
De sestro, pažljivije pročitaj šta ti je tvoja gospoja napisala...
Nikada nije smio pasti taj stan, ni prije ni poslije... ahm... kurvi i to...
Ako se zaslužnima već trebaju davati državni stanovi, onda to moraju biti zaslužni koji NE MOGU živjeti od svoga rada, umjesto da se imovina koju je platila i plaća sirotinja daju šampionima buržoaske dokolice jer je njihov stalež odlučio da tako treba, ak' me bereš.
Poenta je da Danis može sebi kupiti stan te mu ga ne mora kupiti država. E sad, ako po stare dane naš veliki režiser padne klincu za uši, onda će mu naša čovjekolika država platiti smještaj u staračkom domu i novu jetru. Jel' pošteno i po francuski?
Nikada nije smio pasti taj stan, ni prije ni poslije... ahm... kurvi i to...
Ako se zaslužnima već trebaju davati državni stanovi, onda to moraju biti zaslužni koji NE MOGU živjeti od svoga rada, umjesto da se imovina koju je platila i plaća sirotinja daju šampionima buržoaske dokolice jer je njihov stalež odlučio da tako treba, ak' me bereš.
Poenta je da Danis može sebi kupiti stan te mu ga ne mora kupiti država. E sad, ako po stare dane naš veliki režiser padne klincu za uši, onda će mu naša čovjekolika država platiti smještaj u staračkom domu i novu jetru. Jel' pošteno i po francuski?
- Banksy
#22498 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Uz nacionalnu penziju zaslužnog umjetnika, imaće valjda za staračkog doma, a jetru će mu kupiti Francuska (k'o Italija Arsenu).
Jel to pošteno?
Jel to pošteno?
-
sarlo
#22499 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Danis Tanovic je najznacajnija licnost koja hoda bosanskom Zemljom i Gradom Sarajevom.palermo wrote:Ma Danis je zaslužniji i od mene i od tebe za ovu zemlju...gospodja profiterka wrote: Nemoj Banksy... Funkcionalne države ne "tretiraju" potpuno likvidne umjetnike ogromnim stanovima po socijalnim cijenama kao da su, neuzubillah, azilanti. Funkcionalne države svojim umjetnicima daju nagrade, otiske ruku i nogu u svježem cementu, kad umru nazovu neku nagradu po njima. Danis nije socijalni slučaj. Ni prije ni poslije Oscara, bez obzira što je on "odlučio živjeti u Sarajevu" (grada bez čije mučeničke aure ne bi dobio Oscara ni da se triput rodio, kao što ga više nikada neće ni dobiti), Danisu nije trebala asistencija vlasti da se negdje smjesti. Ja sam svoje stambeno pitanje rješavala kreditima. Pa sam onda mijenjala cijevi u hali - kreditima. Pa sam onda radijatore popravljala - kreditima. Nisam dobila Oscara, ali sam ovoj zemlji ostavila više poreskog novca, krvi i znoja, nego što će joj Danisova gospođa ostaviti prosvijećene djece u vrtiću koji košta hiljadu maraka.
Sarajevo dobija na znacaju time sto u njemu zivi jedan oskarevac (beograd, zagreb i druge selendre nikad, pazi nikad nisu imali takvu privilegiju).
Sto je nekad bio Ivo Andric za Yugoslaviju to je sada D.T. za ovu zemlju.
Tuzno je to i sto je Ivo Andric prvi stan dobio u 66 godini, do tada je bio podstanar.
Dosta velikih umjetnika i umjetnicikih djela je bilo osporavano... Naprimjer: U kategoriji u kojoj je No man's Land dobio oskara isto je bilo sa Rasomonom, koji je dugo bio osporavan od strane Japanaca.
Nazalost, takva je sudbina mnogih velikih ljudi i umjetnickih dijela.
U danasnjim funkcionalnim drzavama veliki ljudi u pravilu bez izuzetka zive egistencionalno i materijalno na visokom nivou. Kako? Pravila se skroje i prilagode za njih.
- gospodja profiterka
#22500 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
E ako će Francuska kupiti Danisu jetru, mi ćemo Komšiću mozak. Pa nismo ni mi najgora fukara...Banksy wrote:Uz nacionalnu penziju zaslužnog umjetnika, imaće valjda za staračkog doma, a jetru će mu kupiti Francuska (k'o Italija Arsenu).
Jel to pošteno?