Dovoljno je pogledati spisak dobitnika Oscara, nema potrebe da Pedja bilo šta pojašnjavaultima_palabra wrote:Molim Peđu za komentar.Na spisku onih koji su za male novce riješili svoja stambeno pitanje nalazi se i bh. režiser Danis Tanović koji stan od 184 m2 u ulici Hadžiristića plaća samo 138 KM.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
ins
#22451 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Heartbeats
#22452 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nije Danis dobio stan od 70 m2 kao neko ko bi mozda trebao dobiti neko od 190 m2!!!Banksy wrote:Priča ima par nivoa i nije crno-bijela.
Pravo pitanje je kako Danis Tanović dosad nije dobio stan od države, a ne kako je povlašten pri zakupu.
Možda se na prste jedne ruke mogu pobrojati oni koji su svojim radom zadužili BiH, promovirali u pozitivnom smislu njeno ime i učinili da se za BiH u svijetu čuje i mimo onih ružnih, depresivnih, tragičnih i ratnih priča. Danis Tanović je, odmah nakon Oscara, morao dobiti bar stan, priznanje ili bilo kakvu konkretnu, značajnu finansijsku nadoknadu za ono što je učinio. Po meni, odvratno je što je njegovo ime navedeno tik uz imena beznačajnih anonimusa koji su se po političkoj liniji ogrebali za ovu povlasticu, a da niko ne zna ni ko su, ni šta su, ni čime se bave, a eno ih, cijeli spisak.
Drugi nivo je vrtić njegove supruge koji je, zaista, nepravedno bio povlašten pri dobijanju poslovnog prostora u Starom Gradu, kao što je bio povlašten i kad ga je finasijski pomagalo Min. kulture i sporta iako je vrtić privatan i iako su mjesečne naknade koje roditelji odvajaju astronomske.
Da je država kako treba, znala bi i morala bi - i u ovom slučaju i u onom koje se tiče doprinosa za zaslužne umjetnike, ona poznata Deen lista - jasno razgraničiti kategorije i definirati uslove za dobijanje bilo kakvih povlastica, i u smislu zaslužnih građana i po pitanju onih u stanju socijalne potrebe.
Sramota je da Sidran, koliko god se odvratno ponašao i koliko god nisko pao u zadnje vrijeme, jedva krpi kraj s krajem i nije na Deen listi zaslužnih građana, kao što je sramota i da Danis Tanović danas mora pravdati prednost koju je dobio pri odabiru onih koji mogu koristiti ''državne stanove''.
A vise je nego adekvatno nagradjen nvcima od oskara. Da ima imalo morala, kakvim se vole predstavljati, rekao bi neka hvala, dajte nekome kome je potrbnije, a ne prodavati socijalu i pricu..fuj..
Ovim je NS (opet) pokazao da nije ni socijalna ni libralna stranka nego supljak grupe pojedinaca koji glume opozoiciju a ubiru plodove sistema kako stignu i umiju...ma fuj..dobro im je farukl sehic rekao..
-
ins
#22453 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Banksy wrote:Priča ima par nivoa i nije crno-bijela.
... Po meni, odvratno je što je njegovo ime navedeno tik uz imena beznačajnih anonimusa koji su se po političkoj liniji ogrebali za ovu povlasticu, a da niko ne zna ni ko su, ni šta su, ni čime se bave, a eno ih, cijeli spisak.
Sasvim je jasno da je onu listu koju je Klix objavio sastavila SDA, jer su probrana opoziciona imena.
"Zaboravljeni" su svi SDA-ovci, počevši od onih iz 1994. tipa Ganić i Omer Behmen (stanu od cca 160 m2 Tode Kurtovića) do cijele gomile njihovih poslijeratnih uhljeba
Vrtić njegove supruge, prije nego je to postao, je bila razvalina od nekadašnje četverogodišnje školske zgrade na Hridu, koja je bila napuštena još od kada su je izbjeglice napustile 1995-1996., dakle punih 15-ak godina. Ko je god išao kod Bibana mogao se sam uvjeriti u "vrijednost" tog objekta prije renoviranja.Drugi nivo je vrtić njegove supruge koji je, zaista, nepravedno bio povlašten pri dobijanju poslovnog prostora u Starom Gradu, kao što je bio povlašten i kad ga je finasijski pomagalo Min. kulture i sporta iako je vrtić privatan i iako su mjesečne naknade koje roditelji odvajaju astronomske.
Iste takve razvaline doslovno u ovom trenutku možeš i ti dobiti na korištenje u Arapovoj na Medrese, Bistriku u Hulusinoj, Mahmutovcu, Kobiljači, Blažuju, Hrasnici, ako znaš šta češ sa njima...
-
ins
#22454 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Halo pisac, piše li se šta...Heartbeats wrote:
Nije Danis dobio stan od 70 m2 kao neko ko bi mozda trebao dobiti neko od 190 m2!!!
A vise je nego adekvatno nagradjen nvcima od oskara. Da ima imalo morala, kakvim se vole predstavljati, rekao bi neka hvala, dajte nekome kome je potrbnije, a ne prodavati socijalu i pricu..fuj..
Ovim je NS (opet) pokazao da nije ni socijalna ni libralna stranka nego supljak grupe pojedinaca koji glume opozoiciju a ubiru plodove sistema kako stignu i umiju...ma fuj..dobro im je farukl sehic rekao..
- DaffyDuck
#22455 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Koju razvalinu u Arapovoj??ins wrote:Banksy wrote:Priča ima par nivoa i nije crno-bijela.
... Po meni, odvratno je što je njegovo ime navedeno tik uz imena beznačajnih anonimusa koji su se po političkoj liniji ogrebali za ovu povlasticu, a da niko ne zna ni ko su, ni šta su, ni čime se bave, a eno ih, cijeli spisak.
Sasvim je jasno da je onu listu koju je Klix objavio sastavila SDA, jer su probrana opoziciona imena.
"Zaboravljeni" su svi SDA-ovci, počevši od onih iz 1994. tipa Ganić i Omer Behmen (stanu od cca 160 m2 Tode Kurtovića) do cijele gomile njihovih poslijeratnih uhljeba
Vrtić njegove supruge, prije nego je to postao, je bila razvalina od nekadašnje četverogodišnje školske zgrade na Hridu, koja je bila napuštena još od kada su je izbjeglice napustile 1995-1996., dakle punih 15-ak godina. Ko je god išao kod Bibana mogao se sam uvjeriti u "vrijednost" tog objekta prije renoviranja.Drugi nivo je vrtić njegove supruge koji je, zaista, nepravedno bio povlašten pri dobijanju poslovnog prostora u Starom Gradu, kao što je bio povlašten i kad ga je finasijski pomagalo Min. kulture i sporta iako je vrtić privatan i iako su mjesečne naknade koje roditelji odvajaju astronomske.
Iste takve razvaline doslovno u ovom trenutku možeš i ti dobiti na korištenje u Arapovoj na Medrese, Bistriku u Hulusinoj, Mahmutovcu, Kobiljači, Blažuju, Hrasnici, ako znaš šta češ sa njima...
- ultima_palabra
#22456 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Upravo tako.palermo wrote:Sve ok.Banksy wrote:
Da je država kako treba, znala bi i morala bi - i u ovom slučaju i u onom koje se tiče doprinosa za zaslužne umjetnike, ona poznata Deen lista - jasno razgraničiti kategorije i definirati uslove za dobijanje bilo kakvih povlastica, i u smislu zaslužnih građana i po pitanju onih u stanju socijalne potrebe.
Sramota je da Sidran, koliko god se odvratno ponašao i koliko god nisko pao u zadnje vrijeme, jedva krpi kraj s krajem i nije na Deen listi zaslužnih građana, kao što je sramota i da Danis Tanović danas mora pravdati prednost koju je dobio pri odabiru onih koji mogu koristiti ''državne stanove''.
Ali Danisu Tanoviću koji je svojim trudom i radom zaradio pare, ovo jednostavno ne treba. Drugima treba, kao Sidranu, recimo.
A ono što ti ne treba jednostavno ne tražiš. Ostaviš drugima kojima to treba. Pa to su nekako elementarne stvari iz etike
-
Heartbeats
#22457 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja i?ins wrote:Banksy wrote:Priča ima par nivoa i nije crno-bijela.
To on sada dobrotvor, filantrop?
Do kada cemo slijediti tu logiku ''ta ti pricas protiv njega, vidi sta ovi drugi rade'.
Na stranu sad sto ima gorih, sto se tekst ciljano plasira kako bi se neko diskreditovao, itd..ali je li normalno da neko ko je milioner zivi u opstinskom stanu od 190 kvadrata koji placa 130 KM mjesecno?
- ultima_palabra
#22458 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Upravo tako, pogledaj spisak dobitnika Oscara, pa onda pogledaj koliko ih je na državnoj grbači. Coppolla, Spielberg, Allen, Bertolucci, Scorsese sigurno nisu u državnim stanovima po cijenama za socijalne slučajeve.ins wrote:Dovoljno je pogledati spisak dobitnika Oscara, nema potrebe da Pedja bilo šta pojašnjavaultima_palabra wrote:Molim Peđu za komentar.Na spisku onih koji su za male novce riješili svoja stambeno pitanje nalazi se i bh. režiser Danis Tanović koji stan od 184 m2 u ulici Hadžiristića plaća samo 138 KM.
-
Pedja Kojovic
#22459 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nisam osjecao potrebu da odgovaram na tweet poruke Emira Suljagica, ali osjecam obavezu prema ovom forumu...
Naravno, ne mislim zastupati Danisa jer je on vise nego sposoban to raditi ukoliko ocijeni da treba i zeli.
Ipak, nekoliko cinjenica, koje su mi sticajem okolnosti poznate a spominju se u nekoliko prethodnih postova i naravno moje licno misljenje...
Kada se Danis Tanovic nakon osvajanja Oscara odlucio vratiti u Sarajevo svi nacelnici i duznosnici kantona su izrazili zelju da mu pomognu u rjesavanju
stambenog pitanja. Ja licno mislim da je Danis Tanovic jedan od najznacajnih umjetnika nase zemlje, da je veliku srecu i priznanje donio nasoj drzavi i da se, izmedju ostalog, i zbog njega ime nase zemlje proculo po svijetu i to po necemu dobrom.
Stan koji je Opstina Stari Grad ponudila Danisu u najam je bio prazan, neuslovan za zivot i zahtijevao je ogromna, zaista ogromna, ulaganja.
To je, koliko znam, najvise i uticalo na visinu najma.
(Ista je praksa i za devastirane poslovne prostorekod kojih se renoviranje objekta odbija od potrazivanja opstine).
Ovaj stan je,koliko ja znam, uvijek bio privremeno rjesenje i Danis je uveliko u procesu trajnog rjesenja stambenog pitanja za svoju veliku porodicu (7).
Ruine bivse osnovne skole koja je data na koristenje Danisovoj supruzi i u kojoj se sada nalazi privatna Montesori skola...
Od te zgrade su postojali samo vanjski zidovi i objekat je, nakon sto je opstina Stari Grad, i zbog nedostatka sredstava i zbog cinjenice da im tu ne treba jos jedna skola (postoji nova skola u toj mahali) bilo presretno da se rijesi tog objekta koji je, zbog rusivosti, predstavljao opasnost za djecu koja su se tu dolazila igrati.
Skola, jedan od najljepsih objekata te vrste u BiH, je izgradjena kreditnim sredstvima i objekat kao i zemljiste na kojoj se nalazi su i dalje vlasnistvo Opstine Stari Grad. Skolom upravlja UG "Bloom" a sve odluke, ukljucujuci i cijenu, donosi vijece roditelja, kao i u svim drugim skolama.
Meni nije poznato da je ova skola ikada dobila neka sredstva od bilo kojeg nivoa vlasti i mislim da bi svako ko tvrdi drugacije to morao potkrijepiti barem nekim cinjenicnim dokazom.
(S druge strane, znam da su bili izlozeni...vrlo cestim i vrlo detaljnim kontrolama kantonalnog ministarstva i inspekcija i covjek samo moze da zali sto se isti ili slicni standardi ne primjenjuju prilikom kontrola drugih, ukljucujuci i javne, skola.
Ako sam nesto propustio, podsjetite me.
p.k.
Rastuzuje me sto se socijalno tkivo BiH trga na jedan tako mucan nacin. U jednom trenutku slavimo ljude a u sljedecem ih blatimo za stvari koje, po mom misljenju, nemaju osnova. Koliko ce proci prije nego cemo na isti ovaj nacin pricati o, recimo, stanovima koji su nakon osvajanja krova Evrope dodjeljeni mladim kosarkasima. Meni je jos uvijek neshvatljvo, recimo, da KS nije Jadranki Stojakovic vratio njen ili, kada je to trazila prije nego je otisla u BL, dodjelio na koristenje neki od praznih, dobro ocuvanih.Potpuno razumijem da neko moze imati sasvim oprecno misljenje ali ja to dozivljavam kao kidanje socijalnog tkiva BiH. Istu sam tu zaprepastenost osjetio kada sam shvatio da ovaj grad nije nista ucinio za kcerku Olge Sucic ili sina Davorina Popovica, itd. Mozda ja zivim u nekom drugom vremenu, u kome su takve stvari bile nezamislive.
Naravno, ne mislim zastupati Danisa jer je on vise nego sposoban to raditi ukoliko ocijeni da treba i zeli.
Ipak, nekoliko cinjenica, koje su mi sticajem okolnosti poznate a spominju se u nekoliko prethodnih postova i naravno moje licno misljenje...
Kada se Danis Tanovic nakon osvajanja Oscara odlucio vratiti u Sarajevo svi nacelnici i duznosnici kantona su izrazili zelju da mu pomognu u rjesavanju
stambenog pitanja. Ja licno mislim da je Danis Tanovic jedan od najznacajnih umjetnika nase zemlje, da je veliku srecu i priznanje donio nasoj drzavi i da se, izmedju ostalog, i zbog njega ime nase zemlje proculo po svijetu i to po necemu dobrom.
Stan koji je Opstina Stari Grad ponudila Danisu u najam je bio prazan, neuslovan za zivot i zahtijevao je ogromna, zaista ogromna, ulaganja.
(Ista je praksa i za devastirane poslovne prostorekod kojih se renoviranje objekta odbija od potrazivanja opstine).
Ovaj stan je,koliko ja znam, uvijek bio privremeno rjesenje i Danis je uveliko u procesu trajnog rjesenja stambenog pitanja za svoju veliku porodicu (7).
Ruine bivse osnovne skole koja je data na koristenje Danisovoj supruzi i u kojoj se sada nalazi privatna Montesori skola...
Od te zgrade su postojali samo vanjski zidovi i objekat je, nakon sto je opstina Stari Grad, i zbog nedostatka sredstava i zbog cinjenice da im tu ne treba jos jedna skola (postoji nova skola u toj mahali) bilo presretno da se rijesi tog objekta koji je, zbog rusivosti, predstavljao opasnost za djecu koja su se tu dolazila igrati.
Skola, jedan od najljepsih objekata te vrste u BiH, je izgradjena kreditnim sredstvima i objekat kao i zemljiste na kojoj se nalazi su i dalje vlasnistvo Opstine Stari Grad. Skolom upravlja UG "Bloom" a sve odluke, ukljucujuci i cijenu, donosi vijece roditelja, kao i u svim drugim skolama.
Meni nije poznato da je ova skola ikada dobila neka sredstva od bilo kojeg nivoa vlasti i mislim da bi svako ko tvrdi drugacije to morao potkrijepiti barem nekim cinjenicnim dokazom.
(S druge strane, znam da su bili izlozeni...vrlo cestim i vrlo detaljnim kontrolama kantonalnog ministarstva i inspekcija i covjek samo moze da zali sto se isti ili slicni standardi ne primjenjuju prilikom kontrola drugih, ukljucujuci i javne, skola.
p.k.
Rastuzuje me sto se socijalno tkivo BiH trga na jedan tako mucan nacin. U jednom trenutku slavimo ljude a u sljedecem ih blatimo za stvari koje, po mom misljenju, nemaju osnova. Koliko ce proci prije nego cemo na isti ovaj nacin pricati o, recimo, stanovima koji su nakon osvajanja krova Evrope dodjeljeni mladim kosarkasima. Meni je jos uvijek neshvatljvo, recimo, da KS nije Jadranki Stojakovic vratio njen ili, kada je to trazila prije nego je otisla u BL, dodjelio na koristenje neki od praznih, dobro ocuvanih.Potpuno razumijem da neko moze imati sasvim oprecno misljenje ali ja to dozivljavam kao kidanje socijalnog tkiva BiH. Istu sam tu zaprepastenost osjetio kada sam shvatio da ovaj grad nije nista ucinio za kcerku Olge Sucic ili sina Davorina Popovica, itd. Mozda ja zivim u nekom drugom vremenu, u kome su takve stvari bile nezamislive.
- DaffyDuck
#22460 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Gledaj Pedja, ja sam socijalno neosjetljiva na ljude koji se malo prave ludi, i na tu istu Jadranku Stojakovic koja nije izganjala sve sto je trebala i aplicirala za povrat stana jer joj je bilo dobro u Japanu i nije je bilo briga pa se sad pravi luda jer je bolest stigla. Ti si u tom istom KS pa je godinama na spisku Deen i Selma M. i ini za koje se izdvajaju NASA sredstva.
Ja sam socijalno osjetljiva na ovo situaciju u JAVNOJ USTANOVI Djeca Sarajeva koja je u nadleznosti tog istog Kantona. Gdje je sad Sabina da se oglasava? Ili ustrajava u lovu na vjestice, borbi protiv firme. Nije firma kriva- sistem je kriv. Sistem nije uradio NISTA da bi ispravio gresku i pobrinuo se da se ne ponovi.
Sta sada da rade roditelji koji NE MOGU da placaju vrtic 600-1000KM mjesecno, a moraju da rade jer je gospodi palo na pamet da dignu ruke od svega? Gdje je odgovornost za ista? Za tu djecu, roditelje, njihove poslove? Ko je preuzeo odgovornost za trovanje? Ko je preuzeo odgovornost sto u Javnoj ustanovi ni dan danas, u 2015 godini nije sproveden HACCAP plan, a kamoli obuceno osoblje?
Ja sam socijalno osjetljiva na ovo situaciju u JAVNOJ USTANOVI Djeca Sarajeva koja je u nadleznosti tog istog Kantona. Gdje je sad Sabina da se oglasava? Ili ustrajava u lovu na vjestice, borbi protiv firme. Nije firma kriva- sistem je kriv. Sistem nije uradio NISTA da bi ispravio gresku i pobrinuo se da se ne ponovi.
Sta sada da rade roditelji koji NE MOGU da placaju vrtic 600-1000KM mjesecno, a moraju da rade jer je gospodi palo na pamet da dignu ruke od svega? Gdje je odgovornost za ista? Za tu djecu, roditelje, njihove poslove? Ko je preuzeo odgovornost za trovanje? Ko je preuzeo odgovornost sto u Javnoj ustanovi ni dan danas, u 2015 godini nije sproveden HACCAP plan, a kamoli obuceno osoblje?
-
ins
#22461 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Peđa,
Nema potreba da odgovaraš na napade na Danisa, jasno je da Danisov uspjeh boli sve "budžetske korisnike"
Oni su u javnosti po nalogu svoje strankice...
Nema potreba da odgovaraš na napade na Danisa, jasno je da Danisov uspjeh boli sve "budžetske korisnike"
Oni su u javnosti po nalogu svoje strankice...
- DaffyDuck
#22462 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
@ins, molim te konstruktivno, a ne klasicno forumski 
-
ins
#22463 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Četverogodišnja škola se nalazi sa lijeve strane idući od Medrese, prizemna zgradica bez fasade. Koristila se kasnije i za privremeni smještaj izbjeglica iz Banja Luke nakon zemljotresa 1969.DaffyDuck wrote: Koju razvalinu u Arapovoj??
Sada u jednom dijelu objekta živi neka žena koja čeka da joj opština riješi stambeno pitanje, a veći dio objekta samo što se nije urušio
-
Heartbeats
#22464 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Izvini Pedja,Pedja Kojovic wrote:Nisam osjecao potrebu da odgovaram na tweet poruke Emira Suljagica, ali osjecam obavezu prema ovom forumu...
p.k.
ali branis neodbranjivo. Sin Davorina Popovica nije u istoj socijalnoj situaciji kao Tanovic. O Stojakovicki da ne govorim.
Problem je sto ne zivite ono sto zagovarate! I tu vasa vjerodostojnost pada u vodu. Covjek koji izuzetno dobro zivi za nase uslove, koji zasigurno raspolaze znacajnim sredstvima, iskoristava ovo malo socijalne mreze koju drzava ima. Jeste sigurno proslo i redovnu proceduru i sve po zakonu ali je eticki neodbranjivo. Ne zelim da ulazim i porodicne odnose danisa tanovica ali koliko je danis imao djece kad je dobio oskara, koliko kad je dobio stan? Ni to poredjenje sa kadetima nije primjerno! Opet kazem nije dobio stan od 60-70m2 nego stancugu od 190m2. Da si ne znam koliko zasluzan..
I najiskrenije, da se Danis nije politicki ocitovao i svrstao uz vas, ne bi vas niko nista ni pitao a niti bi danisu nista iko rekao..
Kao sto rekoh, ne ziviet ono sto zagovarate, iako u ovom slucaju ste konkretno mogli dokazati da ste zaista drugaciji..ovako nista drugo nego ostatak etablirane politicke mocvare, opet kazem zao mi je.
-
omar little
#22465 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ti stranacki lakeji i uhljebi sute, kradu i iskoristavaju za razliku od nekih koji pisu manifesta po danima i kojima su usta puna morala i etike.ali da se to odnosi na druge, normalno, jer cim se meni ukaze povoljnost ja cu je iskoristiti. naustrb socijalnog slucaja.
i kako da se taj stan do sada nije posteno stavio na sto? tanovic je bio politicki aktivan zar nije tada trebao pricati o svojoj imovini pa da kaze ja imam opcinski stan? zar se to tako ne radi u "normalnim" drzavama (kad sam vec kod manifesta iz dana)?
i kako da se taj stan do sada nije posteno stavio na sto? tanovic je bio politicki aktivan zar nije tada trebao pricati o svojoj imovini pa da kaze ja imam opcinski stan? zar se to tako ne radi u "normalnim" drzavama (kad sam vec kod manifesta iz dana)?
- Banksy
#22466 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ko je taj koji utvrđuje kome treba, a kome ne, i ko je to ''zaradio'', a ko ne? Možda mu treba? Ko su ti drugi kojima zaista ''treba'' i prema kojim i čijim kriterijima?palermo wrote:Sve ok.Banksy wrote:
Ali Danisu Tanoviću koji je svojim trudom i radom zaradio pare, ovo jednostavno ne treba. Drugima treba, kao Sidranu, recimo.
A ono što ti ne treba jednostavno ne tražiš. Ostaviš drugima kojima to treba. Pa to su nekako elementarne stvari iz etike
Možda je Danis proslavio Bosnu u cijelom svijetu, a Sidran samo lokalno, možda Danis ima petero djece, Sidran jedno, možda je Danis štedio novac, a Sidran propio deset puta više? Koji su to kriteriji i ko ih određuje?
Svaka civilizirana zemlja ima zaslužne umjetnike i sve ih jednako, s čašću tretira. Samo kod nas ih se nosa na rukama, a onda svali u blato. Mjeriti im pojedinačno invidualne zasluge, potrebe i simpatije čaršije je mjera čaršije, ne civilizirane zemlje.
Uspoređivati Bosnu i Danisa s Amerikom i Spilbergom je ...
Guglati neću, ali bez obzira na profitabilne blokbastere, bez obzira i na povremenu angažiranost, sigurna sam da je Amerika na pravi način, i novcem i počastima, i Spilbergu i sličnima, odala adekvatno priznanje za njihova umjetnička dostignuća.
Nego, ko je još na toj listi? Ima li zaslužnih SDA ili DF kadrova, priča li ko o njima, pita li se o njihovim kriterijima?
-
Hakiz
#22467 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pokušaću dati jedan ugao gledanja, koji, bio ispravan ili ne, može dati odgovor.Pedja Kojovic wrote:Nisam osjecao potrebu da odgovaram na tweet poruke Emira Suljagica, ali osjecam obavezu prema ovom forumu...
p.k.
Danis Tanovć je ličnost koju svi mogu vidjeti u raznim situacijama, na prijemima, u društvu sa vladajućim ljudima u državi/kantonu i slično. Odmah da kažem da ništa ne impliciram, samo kažem da sticajem okolnosti Danisa svi mogu vidjeti u tom društvu.
Sada zamislimo jednog na primje RVi ili bivšeg borca ABiH koji ne može riješiti stambeno pitanje, nema posla, svake 2 godine mu se prijeti revizijom invalidnosti i smanjenjem naknade itd. Taj čovjek ne zna kakvo je stvarno stanje, on samo na TV-u vidi Danisa u društvu ljudi na vlasti i pročita vijest da mu se rješava stambeno pitanje. I spoji te dvije informacije. I tada taj invalid ili borac postaje ogorčen (Što je to Danis više zaslužan od mene koji sam proveo 4 godina u rovu ili izgubio zdravlje u ratu).
Problem nije u istini, problem je u percepciji.
A veliki broj ljudi percipira političare, bilo na vlasti bilo u opoziciji, kao iste, kao interesdžije, ljude koji imaju oraha u džepu (kada si u bazenu sa ajkulama moraš i ti biti ajkula da bi preživio), ljude koji nam stvari kriju, sklapaju tajne ugovore, primaju mito od uvozničkih, prevozničkih, bankrskih itd lobija.
Čovjek, glasač, ima pravo da pretpostavlja. Čak i pogrešno. Na političarima, onim nekorumpiranim, je da mijenjaju tu percepciju. Arogantan je stav "Nismo svi isti, a vi, glasači, sami se potrudite da dođete do dokaza koji će vam pokazati da nismo svi isti". Ne ide to tako. Ja kao glasač, neću da tražim informacije po portalima, člancima, itd, Informacije mi moraju biti date, moraju biti lako i brzo dostupne. Ako nisu date, ja ću pretpostavljati, ispravno ili pogrešno, i na osnovu tih pretpostavki formirati mišljenje. To nije ispravno, ali to je moje pravo.
Dakle, stvar je u tome šta ljudi misle a ne šta je istina, A šta ljudi misle zavisi od onoga šta im je dostupno da vide/čuju. Ako
Da ponovim, problem nije u istini, problem je u percepciji.
-
palermo
#22468 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Čekaj bona, o čemu ti ovdje uopšte pričaš. Ja sam za to da se po Danisu Tanoviću nazove neka ulica, da se njegova bista stavi tamo sa nobelovcima, da njegov budući film se finasira iz državnog budžeta....ali ovdje nije priča o tome. Priča je o tome da ti promoviraš potpuno drugačiji sistem vrijednosti sve do trenutka dok tebi ne zatreba ovaj sadašnji. Danis Tanović nije imao neriješeno stambeno pitanje, svatko ko ima pare ima i riješeno stambeno pitanje......odeš na pik.ba pogledaš oglase, bite calen i riješio stambeno pitanje. Ja mogu prihvatiti da je to bila neopreznost Danisa, pogrešan izbor , greška u koracima.....ali nemogu prihvatiti da je to nešto što treba pravdati.Banksy wrote:
Ko je taj koji utvrđuje kome treba, a kome ne, i ko je to ''zaradio'', a ko ne? Možda mu treba? Ko su ti drugi kojima zaista ''treba'' i prema kojim i čijim kriterijima?
Možda je Danis proslavio Bosnu u cijelom svijetu, a Sidran samo lokalno, možda Danis ima petero djece, Sidran jedno, možda je Danis štedio novac, a Sidran propio deset puta više? Koji su to kriteriji i ko ih određuje?
Svaka civilizirana zemlja ima zaslužne umjetnike i sve ih jednako, s čašću tretira. Samo kod nas ih se nosa na rukama, a onda svali u blato. Mjeriti im pojedinačno invidualne zasluge, potrebe i simpatije čaršije je mjera čaršije, ne civilizirane zemlje.
Uspoređivati Bosnu i Danisa s Amerikom i Spilbergom je ...![]()
Guglati neću, ali bez obzira na profitabilne blokbastere, bez obzira i na povremenu angažiranost, sigurna sam da je Amerika na pravi način, i novcem i počastima, i Spilbergu i sličnima, odala adekvatno priznanje za njihova umjetnička dostignuća.
Nego, ko je još na toj listi? Ima li zaslužnih SDA ili DF kadrova, priča li ko o njima, pita li se o njihovim kriterijima?
- volta dzontra
#22469 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sjecam se euforije oko Oscara. Po cevabdzinicama su bili Danisovi posteri. I politicari i obicni gradjani su se natjecali u hvalospjevima i obecanjima kako je Danis vjecno zaduzio domovinu itd....da je provedena anketa "Treba li Danisu dodijeliti stan?" pozitivno bi odgovorilo 95% gradjana Sarajeva.
Sad se isti, i gradjanj i politicari iscudjavaju i mahalaju "jo stana, dze ba meni drzavni stan itd..."
NS kao stranka i i njihova ideologija av-mau-ngo liberalizma mi je neprihvatljiva. "Amelie" mi je bolji film od "Nicije Zemlje". Gadi mi se to zasluzno stanovanje i ukinuo bih kategoriju "drzavni stan" i sve to podhitno rasprodao.
Ali kad se sjetim ulizivanja , velicanja i kolektivnog grebanja o osobni uspjeh gosp. Tanovica da sam na njegovom ne bi mi palo napamet da izidjem iz tog stana a javnosti bih se obratio sa "Zavidna, uskogrudna, jadna, nerealizirana bagro nikad necu napustiti taj stan i popusite mi svaki kvadrat..."
Sad se isti, i gradjanj i politicari iscudjavaju i mahalaju "jo stana, dze ba meni drzavni stan itd..."
NS kao stranka i i njihova ideologija av-mau-ngo liberalizma mi je neprihvatljiva. "Amelie" mi je bolji film od "Nicije Zemlje". Gadi mi se to zasluzno stanovanje i ukinuo bih kategoriju "drzavni stan" i sve to podhitno rasprodao.
Ali kad se sjetim ulizivanja , velicanja i kolektivnog grebanja o osobni uspjeh gosp. Tanovica da sam na njegovom ne bi mi palo napamet da izidjem iz tog stana a javnosti bih se obratio sa "Zavidna, uskogrudna, jadna, nerealizirana bagro nikad necu napustiti taj stan i popusite mi svaki kvadrat..."
- Banksy
#22470 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
''Čekaj, bolan'' jedno jedino ime u državi imamo da valja, da se možemo pohvaliti, i država mu ne da kako kažeš ni ulicu ni bistu ni novac (u fondovima dobija koliko i ostali, pretpostavljam) nego mu država da stan na korištenje s minimalnom kirijom i mi sad dižemo dževu zbog toga i to proglašavamo nemoralnim? Pa ne mogu da vjerujem ...palermo wrote:Čekaj bona, o čemu ti ovdje uopšte pričaš. Ja sam za to da se po Danisu Tanoviću nazove neka ulica, da se njegova bista stavi tamo sa nobelovcima, da njegov budući film se finasira iz državnog budžeta....ali ovdje nije priča o tome. Priča je o tome da ti promoviraš potpuno drugačiji sistem vrijednosti sve do trenutka dok tebi ne zatreba ovaj sadašnji. Danis Tanović nije imao neriješeno stambeno pitanje, svatko ko ima pare ima i riješeno stambeno pitanje......odeš na pik.ba pogledaš oglase, bite calen i riješio stambeno pitanje. Ja mogu prihvatiti da je to bila neopreznost Danisa, pogrešan izbor , greška u koracima.....ali nemogu prihvatiti da je to nešto što treba pravdati.Banksy wrote:
Ko je taj koji utvrđuje kome treba, a kome ne, i ko je to ''zaradio'', a ko ne? Možda mu treba? Ko su ti drugi kojima zaista ''treba'' i prema kojim i čijim kriterijima?
Uspoređivati Bosnu i Danisa s Amerikom i Spilbergom je ...![]()
Da ne govorim kako je uz njegovo desetine imena, s koca i konopca, niko nikad čuo, sve SDA, SDP i DF kadar, pa niko ni da upita, ni da se počeše.
Danisa Tanovića sam na ovoj temi u negativnom svjetlu pretresla hiljadu puta, ali ovo je ono, baš dno ...
- ultima_palabra
#22471 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Treba li Edinu Džeki dodijeliti jedan stan? Očigledno je da se ima državnih stanova na bacanje, a čovjek nas je zadužio... Bosna je poznatija po njemu nego po Danisu.
A i bezveze vala kad dođe u svoje Sarajevo da se potuca po hotelima ili da se gura sa Belmom i Midhatom po kući...
A i bezveze vala kad dođe u svoje Sarajevo da se potuca po hotelima ili da se gura sa Belmom i Midhatom po kući...
-
palermo
#22472 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kao što rekoh, tipično hercegovačko tajkunsko razmišljanje "Zavidna, uskogrudna, jadna, nerealizirana bagro, svima sam vam dao posao a vi sada tako, nikad necu napustiti taj stan i popusite mi svaki kvadrat..ma neću odsutati od ovih 60 KM invalidnine, popušite mi svaku marku koju dobijem".....al od njih se to i očekuje, to je važeći sistem vrijednosti, oni i slični njima su ga proizveli, etablirali....volta dzontra wrote:Sjecam se euforije oko Oscara. Po cevabdzinicama su bili Danisovi posteri. I politicari i obicni gradjani su se natjecali u hvalospjevima i obecanjima kako je Danis vjecno zaduzio domovinu itd....da je provedena anketa "Treba li Danisu dodijeliti stan?" pozitivno bi odgovorilo 95% gradjana Sarajeva.
Od Danisa očekujemo nešto drugo......
-
palermo
#22473 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ultima_palabra wrote:Treba li Edinu Džeki dodijeliti jedan stan? Očigledno je da se ima državnih stanova na bacanje, a čovjek nas je zadužio... Bosna je poznatija po njemu nego po Danisu.
- Adriatic
#22474 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja Kojovic wrote:Nisam osjecao potrebu da odgovaram na tweet poruke Emira Suljagica, ali osjecam obavezu prema ovom forumu...
p.k.
Nekad je bolje šutjeti.
- volta dzontra
#22475 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bolan sto puta sam cuo kad netko ostvari uspjeh "treba mu drzava dati stan....". I to bas karakteristicno u Bosni. U primitivnijim varijantama "daj mu stan i drzavni poso (ko neku penziju)". Imao si slucaj dodjele stankva kosarkasima na opce svrsavanje "razdraganih gradjana"....palermo wrote:Kao što rekoh, tipično hercegovačko tajkunsko razmišljanje "Zavidna, uskogrudna, jadna, nerealizirana bagro, svima sam vam dao posao a vi sada tako, nikad necu napustiti taj stan i popusite mi svaki kvadrat..ma neću odsutati od ovih 60 KM invalidnine, popušite mi svaku marku koju dobijem".....al od njih se to i očekuje, to je važeći sistem vrijednosti, oni i slični njima su ga proizveli, etablirali....volta dzontra wrote:Sjecam se euforije oko Oscara. Po cevabdzinicama su bili Danisovi posteri. I politicari i obicni gradjani su se natjecali u hvalospjevima i obecanjima kako je Danis vjecno zaduzio domovinu itd....da je provedena anketa "Treba li Danisu dodijeliti stan?" pozitivno bi odgovorilo 95% gradjana Sarajeva.
Od Danisa očekujemo nešto drugo......
Sad kad je Danis dobio stan od "drzave", Oscar se zaboravio sad ne valja....bjezi tamo....
Vracam se na pocetak. Drzavne stanove rasprodati jer se dodjeljuju politickim odlukama. Drzava ne treba biti stanodavac i sto je god veci drzavni aparat veca je mogucnost korupcije