Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drug_profi
#22426 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Osim u gradu, na svim drugim cestama desna traka je namjenjena za voznju. Iskljucivo desna.
Lijeva je samo za preticanje i ako te ko sustize MORAS se skloniti desno cim ti saobracaj dozvoli.
Ako imaju tri trake u jednom smjeru, onda je saobracajnom signalizacijom regulisano koje su brzine za koju traku minimalne.
Osim u gradu, ofc.
Pa u svezi sa ponuđenim performansom na Dobrinji:
ako pocetnik mora voziti -10 od ogranicenja, ispada da ne smije ici lijevom/brzom trakom jer ce da smeta drugima.
Samo ako pretice jos sporije vozilo moze da se pojavi.
Jel ovo dovoljno makar da se ono malo performansa napravi, do pojasa, npr.
Lijeva je samo za preticanje i ako te ko sustize MORAS se skloniti desno cim ti saobracaj dozvoli.
Ako imaju tri trake u jednom smjeru, onda je saobracajnom signalizacijom regulisano koje su brzine za koju traku minimalne.
Osim u gradu, ofc.
ako pocetnik mora voziti -10 od ogranicenja, ispada da ne smije ici lijevom/brzom trakom jer ce da smeta drugima.
- drug_profi
#22427 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Za obradu tvog zahtjeva za dozvolu ulaska u Shengenski prostor. Oni ce navodno da u roku 96 sati obrade tvoj zahtjev i daju ti dozvolu ili zatraze dodatne papire (?). Za to vrijeme ce da te provuku kroz interpol, ciu, fbi, mi5, mosad....Optimist wrote:Nisam u toku. Za sta ce se placati ta taksa?drug_profi wrote:Cek dok od 2021. godine budes morao placati taksu za ulazak. 7 eura po glavi. I to internetom najkasnije 96 sati prije putovanja. Jedna uplata vrijedi doduse 3 godine.
Znas koliko ce ovde raje znati uplatiti internetom?
- Optimist
#22428 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A sada ulazimo u shengen bez ikakve naknade?drug_profi wrote:Za obradu tvog zahtjeva za dozvolu ulaska u Shengenski prostor. Oni ce navodno da u roku 96 sati obrade tvoj zahtjev i daju ti dozvolu ili zatraze dodatne papire (?). Za to vrijeme ce da te provuku kroz interpol, ciu, fbi, mi5, mosad....Optimist wrote:Nisam u toku. Za sta ce se placati ta taksa?drug_profi wrote:Cek dok od 2021. godine budes morao placati taksu za ulazak. 7 eura po glavi. I to internetom najkasnije 96 sati prije putovanja. Jedna uplata vrijedi doduse 3 godine.
Znas koliko ce ovde raje znati uplatiti internetom?
Sta ako mi nesto iskrsne pa moram krenuti na put istog momenta od poziva, sta cemo onda sa tih 96 sati?
-
kakaljin
#22429 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Molim te možeš li mi pokazati član zakona koji dijeli gdje se primjenjuje, a gdje ne član 39. stav 3. Možda ja griješim ali ja nigdje to nisam našao. Pa da se mogu izvinuti jer potenciram primjenu ovog člana zakona.drug_profi wrote:Osim u gradu, na svim drugim cestama desna traka je namjenjena za voznju. Iskljucivo desna.
Osim u gradu, ofc.
Hvala
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#22430 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa nećeš moći uci, nema veze sto se tebi žuri. Zato izvadiš na vrijeme, jer vrijedi tri godine. Prema tome možeš i par mjeseci prije puta obaviti.Optimist wrote: Sta ako mi nesto iskrsne pa moram krenuti na put istog momenta od poziva, sta cemo onda sa tih 96 sati?
- vjeshalica
#22431 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pocetbicima nije zabranjeno da voze i lijevom trakom nema tog clana koji njih kao pocetnike tretira da MORAJU 2 GODINE VIZITI SAMO DESNOM TRAKOM
Osim toga ogranicenja brzine vrijede u sve tri trake ili koliko god ih ima
- vjeshalica
#22432 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nemam ja heheh ima zakon samo ga treba citatiSantic_Aleksa wrote:Koliko sam upućen, ne smiju ni kap alkohola popit dok su početnici. Ove zabrane da ne smiju vozit iza 11:00PM i da ne mogu sami preko granice više ne vrijede. Ima to vjeshalica u malom prstu, pa nek kaže.kakaljin wrote:vjeshalica wrote:Eh nema od golotinje ništau tom slučaju
Ali moj clan govori da i pocetnici moraju koristi desnu traku ako smetaju u lijevoj![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Znam da neke zabrane imaju pocetnici, ali sad mi mrsko traziti, neka napise neko
Sve ima bapisano ogranicenja za pocetnike al eto bosnjanin dobri ne cita jer dobrota svugdhe vrata otvara
-
kakaljin
#22433 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
vjeshalica wrote:Pocetbicima nije zabranjeno da voze i lijevom trakom nema tog clana koji njih kao pocetnike tretira da MORAJU 2 GODINE VIZITI SAMO DESNOM TRAKOM
Postoje ograncenja, i niko od nas ne smije sprecavati nekoga da vozi brze od ogranicenja, vec je tu radar kamera i policija da kaznjavaju brzu voznju.
Nase kao ucesnika u saobracaju je da se na bezbjedan nacin pomjerimo da taj neko koji vozi brze moze na bezbjedan nacin nas zaobici i produziti dalje, a ne da ga blokiramo i ne dozvoljavamo da nas obidje.
- holowey
#22434 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
jel' zabranjeno proci kroz crveno? ali lik hladno prodje na crveno... a vi raspravljate smije li pocetnik lijevom trakom 
- vjeshalica
- drug_profi
#22436 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa kad 39/3 upariš sa 66/3 šta dobiješ?kakaljin wrote:Molim te možeš li mi pokazati član zakona koji dijeli gdje se primjenjuje, a gdje ne član 39. stav 3. Možda ja griješim ali ja nigdje to nisam našao. Pa da se mogu izvinuti jer potenciram primjenu ovog člana zakona.drug_profi wrote:Osim u gradu, na svim drugim cestama desna traka je namjenjena za voznju. Iskljucivo desna.
Osim u gradu, ofc.
Hvala
- vjeshalica
#22437 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne siri bzvz pricu u besmislicekakaljin wrote:vjeshalica wrote:Pocetbicima nije zabranjeno da voze i lijevom trakom nema tog clana koji njih kao pocetnike tretira da MORAJU 2 GODINE VIZITI SAMO DESNOM TRAKOM
Postoje ograncenja, i niko od nas ne smije sprecavati nekoga da vozi brze od ogranicenja, vec je tu radar kamera i policija da kaznjavaju brzu voznju.
Nase kao ucesnika u saobracaju je da se na bezbjedan nacin pomjerimo da taj neko koji vozi brze moze na bezbjedan nacin nas zaobici i produziti dalje, a ne da ga blokiramo i ne dozvoljavamo da nas obidje.
Takljucak je da nema zakonske odredbe da pocetnici moraju voziti 2 godine iskljucivo desnom trakom i kraj diskusije
Malo malo ovdje se izvala neka napravi
- drug_profi
#22438 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Znači ništa od performansa na Dobrinji?
- vjeshalica
#22439 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma gdje pocetnik mora viziti -10 od ogranicenja?
Gdje je taj vlan da u naseljejom mjestu ako je kod nas u SA 60 ograjiceno MORA VOZITI PPCETNIK 50??
Gdje je taj vlan da u naseljejom mjestu ako je kod nas u SA 60 ograjiceno MORA VOZITI PPCETNIK 50??
- nivla
#22440 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pocetnicima je najbolje da voze izmedju dvije trake pa da imaju prostora kad motaju desno/lijevo
ovo za brze trake u gradu ne bih komentarisao, postoji samo nesto sto nasa policija ne primjenjuje a to je kaznjavanje ovih sto ometaju normalan tok saobracaja vozeci 30-40 na sat tamo gdje uslovi/znakovi dozvoljavaju 60, pa kad vozis 60 pored njih izgledas ko vanesica, posebno se isticu ovi sto kad vide radar spuste sa 60 na 25
ovo za brze trake u gradu ne bih komentarisao, postoji samo nesto sto nasa policija ne primjenjuje a to je kaznjavanje ovih sto ometaju normalan tok saobracaja vozeci 30-40 na sat tamo gdje uslovi/znakovi dozvoljavaju 60, pa kad vozis 60 pored njih izgledas ko vanesica, posebno se isticu ovi sto kad vide radar spuste sa 60 na 25
-
kakaljin
#22441 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dobijem da i na autoputu mogu sa desne strane preci onoga koji sporije vozi od mene, sto je nonsens.drug_profi wrote:Pa kad 39/3 upariš sa 66/3 šta dobiješ?kakaljin wrote:Molim te možeš li mi pokazati član zakona koji dijeli gdje se primjenjuje, a gdje ne član 39. stav 3. Možda ja griješim ali ja nigdje to nisam našao. Pa da se mogu izvinuti jer potenciram primjenu ovog člana zakona.drug_profi wrote:Osim u gradu, na svim drugim cestama desna traka je namjenjena za voznju. Iskljucivo desna.
Osim u gradu, ofc.
Hvala
Ali opet ovaj clan ne odvaja gradsku cestu, od magistrale i autoputa, kao sto do sada navodis u gradu i van grada
I ovaj član 66 nema sankcija, dok član 39 ima sankcije, Takko da cu se ja prije pridrzavati onog člana koji ima sankcije.
- vjeshalica
#22442 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Na osnovu kojeg clana ces kazniti covjeka koji vozi 40 tamo gdje je 60? Izmjeris mu brzinu radrom jer je dokaz jedini koliko vozis i sta onda?????nivla wrote:pocetnicima je najbolje da voze izmedju dvije trake pa da imaju prostora kad motaju desno/lijevo
Mozda na autoputu jer je postavljena donja granica da ne smijes ispod 40 voziti tj.vozila koja ne mogu razviti vecu brzinu od 40 ne smiju se vucarat po AP
-
kakaljin
#22443 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja nisam odgovorio za pocetnike vec za ogranicenje brzine za sve ucesnike, u koje spadaju i pocetnici.vjeshalica wrote:Ne siri bzvz pricu u besmislicekakaljin wrote:vjeshalica wrote:Pocetbicima nije zabranjeno da voze i lijevom trakom nema tog clana koji njih kao pocetnike tretira da MORAJU 2 GODINE VIZITI SAMO DESNOM TRAKOM
Takljucak je da nema zakonske odredbe da pocetnici moraju voziti 2 godine iskljucivo desnom trakom i kraj diskusije
Malo malo ovdje se izvala neka napravi
- vjeshalica
#22444 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije nonsens,to je pravilo kretanjakakaljin wrote:
Dobijem da i na autoputu mogu sa desne strane preci onoga koji sporije vozi od mene, sto je nonsens.
Ali opet ovaj clan ne odvaja gradsku cestu, od magistrale i autoputa, kao sto do sada navodis u gradu i van grada
I ovaj član 66 nema sankcija, dok član 39 ima sankcije, Takko da cu se ja prije pridrzavati onog člana koji ima sankcije.
Ne smatra se preticanjem kuzis li sta ti covjek govori? Ta radnja se ne smatra preticanjem sto ces ti brze poci desnom trakom a ja se vozim sporije u lijevoj
Moras procitati sta je preticanje i kako se obavlna
-
kakaljin
#22445 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Na Autoputu je minimalna brzina 80 km/hvjeshalica wrote:Na osnovu kojeg clana ces kazniti covjeka koji vozi 40 tamo gdje je 60? Izmjeris mu brzinu radrom jer je dokaz jedini koliko vozis i sta onda?????nivla wrote:pocetnicima je najbolje da voze izmedju dvije trake pa da imaju prostora kad motaju desno/lijevo
Mozda na autoputu jer je postavljena donja granica da ne smijes ispod 40 voziti tj.vozila koja ne mogu razviti vecu brzinu od 40 ne smiju se vucarat po AP
- vjeshalica
#22446 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne mogu sada lajati nisam sama dok pisemkakaljin wrote:Na Autoputu je minimalna brzina 80 km/hvjeshalica wrote:Na osnovu kojeg clana ces kazniti covjeka koji vozi 40 tamo gdje je 60? Izmjeris mu brzinu radrom jer je dokaz jedini koliko vozis i sta onda?????nivla wrote:pocetnicima je najbolje da voze izmedju dvije trake pa da imaju prostora kad motaju desno/lijevo
-
kakaljin
#22447 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Po tebi se na autoputu moze obilaziti sa desne stranevjeshalica wrote:Nije nonsens,to je pravilo kretanjakakaljin wrote:
Dobijem da i na autoputu mogu sa desne strane preci onoga koji sporije vozi od mene, sto je nonsens.
Ne smatra se preticanjem kuzis li sta ti covjek govori? Ta radnja se ne smatra preticanjem sto ces ti brze poci desnom trakom a ja se vozim sporije u lijevoj
Moras procitati sta je preticanje i kako se obavlna
Ti ako vozis sporije lijevom trakom imaju sankcije za tu sporu voznju i ometanje onoga iza
- drug_profi
#22448 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
kako ba dobiješ?kakaljin wrote:Dobijem da i na autoputu mogu sa desne strane preci onoga koji sporije vozi od mene, sto je nonsens.drug_profi wrote:
Pa kad 39/3 upariš sa 66/3 šta dobiješ?
Jesam ja lud ili šta?
I jel ti zakon poštuješ samo u dijelu koji ima sankcije?
Znači:
Član 39
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava (3) ovog člana ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu ne može da razvije brzinu kretanja veću od 40 km na čas i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
Član 66
(1) Na putu na kojem postoje najmanje dvije saobraćajne trake namijenjene za saobraćaj vozila u istom smjeru i na kojoj su kolone vozila vozač može da napusti traku na kojoj se nalazi samo radi skretanja ulijevo ili udesno, ili radi parkiranja vozila.
(2) Na putevima i pod uslovom iz stava (1) ovog člana brže kretanje vozila na jednoj traci od kretanja na drugoj traci ne smatra se preticanjem.
(3) Ne smatra se preticanjem ni prolaženje sa desne strane vozila koje prema odredbi člana 39. stav (3) ovog zakona za svoje kretanje ne koristi saobraćajnu traku uz desnu ivicu kolovoza.
- vjeshalica
#22449 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Član 116
(1) Autoputem ne smiju da se kreću pješaci, stoka, ni vozila koja se prema odredbama ovog
zakona ne smatraju motornim vozilima.
(2) Autoputem ne smiju da se kreću ni motorna vozila koja prema svojim konstrukcionim
osobinama ne mogu da se kreću brzinom većom od 40 km na čas.
(3) Odredba stava (2) ovog člana ne odnosi se na vojna vozila i na vozila organa unutrašnjih
poslova, te vozila za održavanje puta kada daju posebne svjetlosne znake
Hahahahah
Da je istinita tvoja tvrdnja da je min 80kmh na autoputu onda ne bi istim smjela saobracati vozila teretna sa prikolicom cije je kretanje zakonom na AP ograniceno na 70 tj vozila cija je masa +7500kg i ostalo
Hahahahahah
Hahahahhaha
Hahahahahhaha
(1) Autoputem ne smiju da se kreću pješaci, stoka, ni vozila koja se prema odredbama ovog
zakona ne smatraju motornim vozilima.
(2) Autoputem ne smiju da se kreću ni motorna vozila koja prema svojim konstrukcionim
osobinama ne mogu da se kreću brzinom većom od 40 km na čas.
(3) Odredba stava (2) ovog člana ne odnosi se na vojna vozila i na vozila organa unutrašnjih
poslova, te vozila za održavanje puta kada daju posebne svjetlosne znake
Hahahahah
Da je istinita tvoja tvrdnja da je min 80kmh na autoputu onda ne bi istim smjela saobracati vozila teretna sa prikolicom cije je kretanje zakonom na AP ograniceno na 70 tj vozila cija je masa +7500kg i ostalo
Hahahahahah
Hahahahhaha
Hahahahahhaha
- vjeshalica
#22450 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovdje neki ljudi ne znaju sta je obilazenje i kako se uopce obavlja