u ime svih nas ...
Slike starog Sarajeva
- Dervencanka1939
- Dervencanka1939
#22428 Re: Slike starog Sarajeva
Razglednica iz austrougarskog vakta

- muha_sa
#22429 Re: Slike starog Sarajeva
Zaista ne znam kad je pocela rekonstrukcija--al znam da su moji redovno kupovali na tad jedinoj pijaci u našem komšiluku ovoj preko mosta

Onda sam ja ko vrijedni djecak za piljara Turcila koji je ispod Kovača imao piljaru sabah zorom zauzimao hastal na ovoj pijaci--onda on dovuce robu a ja mu pomognem istovarit i on me lovom nagradi
Kad se preselila u sarace tad sam bio ko malo odrasli momak i na ovoj tvojoj pijaci smo krali jabuke
Stovarište iliti magacin za robu sa te pijace je bio u Morica hanu.
Uh-jesam se raskokodako
- Dervencanka1939
#22430 Re: Slike starog Sarajeva
Koliko znam, dijelom već u 1970im, a onda u predolimpijskom periodu:muha_sa wrote: ↑14/09/2023 10:36Zaista ne znam kad je pocela rekonstrukcija--al znam da su moji redovno kupovali na tad jedinoj pijaci u našem komšiluku ovoj preko mosta
Onda sam ja ko vrijedni djecak za piljara Turcila koji je ispod Kovača imao piljaru sabah zorom zauzimao hastal na ovoj pijaci--onda on dovuce robu a ja mu pomognem istovarit i on me lovom nagradi![]()
Kad se preselila u sarace tad sam bio ko malo odrasli momak i na ovoj tvojoj pijaci smo krali jabuke![]()
Stovarište iliti magacin za robu sa te pijace je bio u Morica hanu.
Uh-jesam se raskokodako![]()
![]()
VECERNJE_NOVINE,
19.04.1983
Druga mladost Baščaršije
Autori: M.T. N.L.
Staro jezgro Sarajeva, Baščaršija, koju ni jedan gost olimpijskog grada ne mimoiđe, ove godine doživljava istinski preporod. Veliki broj oronulih objekata je porušen, a na njihovom mjestu su sagrađene nove trgovke, koje se u potpunosti uklapaju u stil nekadašnje gradnje. Međutim, »umivanje« trgovačkih objekata je samo jedan u nizu poslova, koje koordinira novoformirani Fond za zaštitu Baščaršije i Turistički savez opštine Stari grad. — Nedavno smo usvojili Projekat života i rada Baščaršije u kome je naveden veliki broj obaveza i zadataka u cilju osposobljavanja ovog starog jezgra grada — rekao nam je Ibrahim Halvadžija, sekretar Turističkog saveza Stari grad. — Da bi Baščaršija što prije bila spremna, uz svu atraktivnost koju već posjeduje, gostima će pružiti i druge neophodne turističke sadržaje, potrebno je da se angažuje veliki broj subjekata, od ugostiteljsko-turističkih organizacija do samostalnih zanatlija. Šta će sve biti izmijenjeno tokom ove godine? Uz već pomenutu rekonstrukciju dućana u Saračima, koja treba biti završena do juna, slična »akcija« je predviđena i u ulicama Čurčiluk, Bravadžiluk, Ćulhan, Baščaršija i Abadžiluk. Ovaj dio rekonstrukcije trgovki biće završen do septembra. Istovremeno će biti izvršena rekonstrukcija baščaršijskog trga, a u Saračima će biti zamijenjena postojeća kaldrma. Uz ovaj građevinski dio predviđeno je da revitalizacija obuhvati čitav niz drugih oblasti: formiranje turističkog informativnog biroa, turističke inspekcije, male berze i aukcije, vodičke službe, obogaćivanje ugostiteljske i kulturno-umjetničke ponude...
http://www.infobiro.ba/article/1058010
- Dervencanka1939
#22431 Re: Slike starog Sarajeva
"Požar koji je nepovratno uništio Kolobara han, progutao je 1938. g. i trgovke naslonjene na njega u ulicama Sarači, Trgovke, Bazerdžani i Kazazi.
Potom je srušeno “ostrvo” između Kasapa gornjih i Nove teste, čiji posljednji objekat je nestao odmah po okončanju Drugog svjetskog rata. U to vrijeme porušeni su i dućani između najnižih dijelova Kovača i ulice Miloša Obilića (op.a.: u toj zoni nekadašnje ulice Potok). Umjesto njih izgrađena je dvospratnica velikih etažnih visina, koja kao kulisa zaklanja pogled iz pravca Čaršije prema Nadkovačima i mahalskoj džamiji šejha Feraha, u narodu poznatoj kao Abdesthana.
Neposredno nakon Drugog svjetskog rata nestala je i grupacija objekata između Sagrdžija i ulice Miloša Obilića Ubrzo su porušene i trgovke između ulica Baščaršija i Halači, kao i ispred Čaršijske džamije.
Slijedili su dućani u Gornjim i Donjim trgovkama, odnosno njihove tri grupacije između Kolobara hana, Sarača i Bazerdžana (sl. 20). I taj demolicijski zahvat bio je iznimnog obima i značajem ga je moguće uporediti sa uklanjanjem grupacije između ulice Baščaršija i Halvadžiluka."
...
Tridesetak godina kasnije pripreme za XIV zimske olimpijske igre rezultirale su, između ostalog, i zamašnom obnovom Sarajevske čaršije. Nanovo su izgrađene trgovke oko Kolobara hana, Brusa bezistana i u ulicama Gornje i Donje Trgovke i Bazerdžani, te preuređene sve ostale, do tada sačuvane. Ta obnova je, kada se posmatra u svjetlu teorije o aktivnoj zaštiti arhitektonske baštine, obavljena u tzv. stilu. Iako je obim poduzetog zahvata bio značajan, on je samo u manjoj mjeri (ako je uopće) uspio sanirati ono najznačajnije - memoriju mjesta. Tada je propuštena jedinstvena šansa da se uklanjanjem “kulisa” poradi i na rješavanju tog krucijalnog problema."
(pod "kulisama" se podrazumijeva par visokih objekata čija je gradnja dopuštena - Rizvanbegovića kuća, zgrada Srpsko-pravodlavne opštine itd.)
Emir Fejzić, Irma Fejzić: Sarajevska čaršija / Od Mustaj-pašinog mejdana do Telala
https://af.unsa.ba/publikacije/Fejzic_E ... Telala.pdf

Potom je srušeno “ostrvo” između Kasapa gornjih i Nove teste, čiji posljednji objekat je nestao odmah po okončanju Drugog svjetskog rata. U to vrijeme porušeni su i dućani između najnižih dijelova Kovača i ulice Miloša Obilića (op.a.: u toj zoni nekadašnje ulice Potok). Umjesto njih izgrađena je dvospratnica velikih etažnih visina, koja kao kulisa zaklanja pogled iz pravca Čaršije prema Nadkovačima i mahalskoj džamiji šejha Feraha, u narodu poznatoj kao Abdesthana.
Neposredno nakon Drugog svjetskog rata nestala je i grupacija objekata između Sagrdžija i ulice Miloša Obilića Ubrzo su porušene i trgovke između ulica Baščaršija i Halači, kao i ispred Čaršijske džamije.
Slijedili su dućani u Gornjim i Donjim trgovkama, odnosno njihove tri grupacije između Kolobara hana, Sarača i Bazerdžana (sl. 20). I taj demolicijski zahvat bio je iznimnog obima i značajem ga je moguće uporediti sa uklanjanjem grupacije između ulice Baščaršija i Halvadžiluka."
...
Tridesetak godina kasnije pripreme za XIV zimske olimpijske igre rezultirale su, između ostalog, i zamašnom obnovom Sarajevske čaršije. Nanovo su izgrađene trgovke oko Kolobara hana, Brusa bezistana i u ulicama Gornje i Donje Trgovke i Bazerdžani, te preuređene sve ostale, do tada sačuvane. Ta obnova je, kada se posmatra u svjetlu teorije o aktivnoj zaštiti arhitektonske baštine, obavljena u tzv. stilu. Iako je obim poduzetog zahvata bio značajan, on je samo u manjoj mjeri (ako je uopće) uspio sanirati ono najznačajnije - memoriju mjesta. Tada je propuštena jedinstvena šansa da se uklanjanjem “kulisa” poradi i na rješavanju tog krucijalnog problema."
(pod "kulisama" se podrazumijeva par visokih objekata čija je gradnja dopuštena - Rizvanbegovića kuća, zgrada Srpsko-pravodlavne opštine itd.)
Emir Fejzić, Irma Fejzić: Sarajevska čaršija / Od Mustaj-pašinog mejdana do Telala
https://af.unsa.ba/publikacije/Fejzic_E ... Telala.pdf

- muha_sa
#22436 Re: Slike starog Sarajeva
Na čošku gradina gdje je vazda bila
-
PM72
#22437 Re: Slike starog Sarajeva
Kako neću znati...i sad me blesimetar boli kad sam zjalio okolo i sastavio o stub...
-
PM72
#22438 Re: Slike starog Sarajeva
- Dervencanka1939
#22440 Re: Slike starog Sarajeva
Jahorina, vojno odmaralište. Razglednica sa žigom iz 80 i koje (ne vidi se dobro).

- Dervencanka1939
#22441 Re: Slike starog Sarajeva
Dolina Koševskog potoka, april 1914.

- Dervencanka1939
#22442 Re: Slike starog Sarajeva
Marindwor, razglednica sa žigom iz 1943.

-
grunf 11
#22443 Re: Slike starog Sarajeva
Na jednoj od prethodnih stranica pojavila se stara fotografija nepoznatog muskarca i zene iz Sarajeva. Na njoj je nasmijani i preplanuli Mladen Popara, zvani Subara, i njegova supruga Zorka. Otac mu je bio narodni neprijatelj i spekulant, streljan je neposredno nakon rata zbog saradnje sa okupatorom. Mladenov otac je bio pripadnik Mlade Bosne i imao je velelijepnu vilu u Kovacicima koja mu je oduzeta nakon Drugog svjetskog rata. Kao mladac je najcistijim srcem drugovao u Paviljonima sa istomisljenicima i revolucionarima, koji osim dizanja revolucije i pisanja stihova drugog zanimanja nisu imali. Mladen je imao brijacnicu u kojoj je radio zajedno sa sinom alkoholicarem i zgubidanom kome su vremenom popustili zivci, te je tragicno zavrsio u sarajevskoj ludnici Jagomir. Zorka je izgledala kao glumica iz nijemih filmova Carlija Caplina, i zbog nje su svi muskarci u komsiluku pazili da izgledaju kao bogatasi koji se vracaju iz Venecije sa odmora.
Bilo je to lijepo vrijeme, ljudi se nisu zivcirali i trovali glupostima i novotarijama koje unistavaju dusevni i umni razvoj. Popara je zivio u Novosadskoj ulici. Tu su zivjeli striktno ljudi koji su imali smisao za lijepo ponasanje, za vrline, za cast.
Covjek moze hodati satima po Sarajevu bez prilike da sretne starog Sarajliju. Danima i sedmicama dok ne sretne - ako sretne - nekoga ko se sjeca Novosadske ulice.
Zato vecina djevojaka i udatih zena (a bogami i poprilican broj muskaraca) upraznjava sex in the mouth, trecerazredne Mae West, bez njenog intelekta, a pitu zna napraviti svaka dvadeseta koja prodje pored tebe na ulici.
Ko bi mogao da ih shvati ozbiljno. Kad su ih sarajevske ulice prvi put vidjele, smijale su im se. Sada ih gledaju i groze se. Grad je smrvljen od sramote i prostaka.
A tek dolazi ono najgore.
Bilo je to lijepo vrijeme, ljudi se nisu zivcirali i trovali glupostima i novotarijama koje unistavaju dusevni i umni razvoj. Popara je zivio u Novosadskoj ulici. Tu su zivjeli striktno ljudi koji su imali smisao za lijepo ponasanje, za vrline, za cast.
Covjek moze hodati satima po Sarajevu bez prilike da sretne starog Sarajliju. Danima i sedmicama dok ne sretne - ako sretne - nekoga ko se sjeca Novosadske ulice.
Zato vecina djevojaka i udatih zena (a bogami i poprilican broj muskaraca) upraznjava sex in the mouth, trecerazredne Mae West, bez njenog intelekta, a pitu zna napraviti svaka dvadeseta koja prodje pored tebe na ulici.
Ko bi mogao da ih shvati ozbiljno. Kad su ih sarajevske ulice prvi put vidjele, smijale su im se. Sada ih gledaju i groze se. Grad je smrvljen od sramote i prostaka.
A tek dolazi ono najgore.
- Tvrtko II Kotromanić
#22444 Re: Slike starog Sarajeva
kakva patetika 
- Dervencanka1939
#22445 Re: Slike starog Sarajeva
Ima malo grešaka, Bistrika vidilo nije, Šeheher ćehajin most i sl., ali dobre fotke.

- muha_sa
#22446 Re: Slike starog Sarajeva
Dervencanka1939 wrote: ↑15/09/2023 20:44 Ima malo grešaka, Bistrika vidilo nije, Šeheher ćehajin most i sl., ali dobre fotke.
![]()
- dječak sa šibicama
#22447 Re: Slike starog Sarajeva
Most i okolica se kolokvijalno zvalo Trg Cvijeca
jasno je i zasto
- zateznistub
#22448 Re: Slike starog Sarajeva
Jel samo ja ne kontam ovo "fotošopirana" kasarna Jajce
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#22449 Re: Slike starog Sarajeva
Bila je priča o toj fotki prije možda godinu dana...
Ako se sjećam , potvrđeno je da je fotošopirano.