Sarajevski derbi

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Logovan

#22426 Re: Sarajevski derbi

Post by Logovan »

hrasno38 wrote: Vrlo jednostavno jer postoji jednostavno uhodano pravilo da to uvijek rade vise manje isti budalasi. Kad je registrovano ko je kupio kartu policija odlicno zna ko su ti fitilji kao i kad se opljacka neka prodavnica oni vec imaju listu potencijalnih donatora bubrega:) Ne brini mozemo mi misliti svasta o policiji i naravno kao i svi imaju dobrih i losih stvari ali isto tako imaju i te kako kvalitetnu zbirku imena. Da ti to uradis to bi bilo van sablona jer vjerovao ili ne iskusan policajac kad te pogleda otprilike moze da prosudi da li si dosao da gledac utakmicu ili da pravis sranja.
Znači ja odem sad ovaj derbi na Grbavicu i sa petoricom drugova razvalim 25 stolica i 3 ograde i skupim sve ovo na jedno mjesto i zapalim. Hoće li potražiti ko je uradio ili će automatski optužiti osobe koji su im poznati? Nepravedno je da njih optuže kad nisu to uradili, logično.

Naravno, veće su šanse da će ovako nešto uraditi neko ko je problematičan, ali opet se mora istražiti ko je rušio i palio.
omega369

#22427 Re: Sarajevski derbi

Post by omega369 »

Ko im udari mandal? Vi? :wink:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#22428 Re: Sarajevski derbi

Post by mali_milojica »

omega369 wrote:Ko im udari mandal? Vi? :wink:
Mislis da ne moze?
Logovan

#22429 Re: Sarajevski derbi

Post by Logovan »

Haris.ba wrote: Ima spisak prisutnih na utakmici. Prije utakmice se može izvršiti provjera imena za poznate huligane. I onda izvršiti po potrebi ovlaštene radnje.

Onda, mnogo je lakše preko video snimka sa spiskom kupaca karte pronaći počinioca.

Kod nas je policija katastrofa, ali nije baš da se može tako arbitražno samo na osnovu lične nekome prišiti belaj.
Huligani mogu biti mirni na derbiju, a odjednom na istom tom derbiju mogu ja podivljati i obavljati njihov "posao" na tribini. Izvlakuša će mi biti to što prije nisam pravio belaje, nego mi je ovo prvi, tako da se ne može saznati. Jebi ga, trebaju kamere i zakoni i profesionalci u policijskim uniformama i šta ja znam šta još. :skoljka:
kudrilo

#22430 Re: Sarajevski derbi

Post by kudrilo »

MUP. Svako ko je čupao ili zapalio neku od stolica prošli derbi, kao i oni koji su razvaljivali derbije prije toga, kao i oni koji su bakljom gađali sektore gdje ima djece i ljudi koji nisu od tih nekih navijačkih furki, ne bi trebali više biti na stadionima. Ako je to pola Hordi Zla, nek je, ako je to pola Manijaka, nek je, do tada ćemo imati 2 slova kao tampon zone i bojkote i prijetnje.
studiorum_tuzlaensis

#22431 Re: Sarajevski derbi

Post by studiorum_tuzlaensis »

karanana wrote:Odlicno pitanje. Sta pokazivanje licne pri kupovini rjesava u slucaju neceg na utakmici?
Ne pokazivanje lične, već broj lične karte. Sutra kad izbije problem, imaju bazu podataka iz CIPSa sa svim ljudima koji su bili na utakmici u gostujućem sektoru. Dakle, imaju i sliku i dokaz da je on to uradio.

Ovakav način prikupljanja podataka ne krši nikakve zakone (prvenstveno Zakon o zašiti ličnih podataka), s obzirom da je u pitanju javni skup, koji je MUP ocijenio kao skup visokog rizika. Zakon o javnom okupljanju u KS dosta ovoga pokriva što sam rekao, kao i onaj zakon iz Zvizdićevog vremena kojim su navijače pokrili.

Čitava poenta je da je MUP zadužen za sigurnost zvaničnim Ugovorom sa klubovima i to im se plaća. MUP daje odobrenje za sve aspekte sigurnosti. Ni FK Željezničar ni FK Sarajevo ne mogu promijeniti Odluku MUP-a zasebno. Jedini način je da i jedni i drugi zaprijete skupa sa navijačima da se utakmica neće ni odigrati ukoliko bude kako je zasad.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#22432 Re: Sarajevski derbi

Post by hrasno38 »

Logovan wrote:
hrasno38 wrote: Vrlo jednostavno jer postoji jednostavno uhodano pravilo da to uvijek rade vise manje isti budalasi. Kad je registrovano ko je kupio kartu policija odlicno zna ko su ti fitilji kao i kad se opljacka neka prodavnica oni vec imaju listu potencijalnih donatora bubrega:) Ne brini mozemo mi misliti svasta o policiji i naravno kao i svi imaju dobrih i losih stvari ali isto tako imaju i te kako kvalitetnu zbirku imena. Da ti to uradis to bi bilo van sablona jer vjerovao ili ne iskusan policajac kad te pogleda otprilike moze da prosudi da li si dosao da gledac utakmicu ili da pravis sranja.
Znači ja odem sad ovaj derbi na Grbavicu i sa petoricom drugova razvalim 25 stolica i 3 ograde i skupim sve ovo na jedno mjesto i zapalim. Hoće li potražiti ko je uradio ili će automatski optužiti osobe koji su im poznati? Nepravedno je da njih optuže kad nisu to uradili, logično.

Naravno, veće su šanse da će ovako nešto uraditi neko ko je problematičan, ali opet se mora istražiti ko je rušio i palio.
Tako je ali je puno lakse istrazivati kad ti imas imena na spisku i radis raznorazne metode eliminacije
Logovan

#22433 Re: Sarajevski derbi

Post by Logovan »

mali_milojica wrote:
karanana wrote:Odlicno pitanje. Sta pokazivanje licne pri kupovini rjesava u slucaju neceg na utakmici?
Hajmo reci da FKS ima 150k navijaca u gradu.
Kad sa licnom prodas 1100 karata broj onih koje ces traziti nakon belaja si smanjio za 149k.
Pa krenes redom,ispitujes ko je sta vidio,ko je sta cuo,znas li ko je cupao stolice i palio baklje. Onda taj broj svedes na njih 100 koji se seru po derbiju vec godinama.
Udaris im mandal i vise nikada ne mogu doci na Grbavicu. Obiljeziti ga za cijeli zivot.
Ostali normalni bujrum ponovo
Opet ne mogu saznati.
Ko je šta vidio? Niko ništa nije vidio. Ko je šta čuo? Niko ništa nije čuo. Itd... Svi navijači mogu namjerno prešutjeti. Čuvaju jedni druge.

Ko može znati da ja neću stolice počupati, pusti to što nisam srao nikada po derbijima.

Udaranje zabrana nema kod nas, što ne znači da neće biti.
Last edited by Logovan on 12/04/2017 15:55, edited 1 time in total.
hrasno38

#22434 Re: Sarajevski derbi

Post by hrasno38 »

studiorum_tuzlaensis wrote:
Ne pokazivanje lične, već broj lične karte. Sutra kad izbije problem, imaju bazu podataka iz CIPSa sa svim ljudima koji su bili na utakmici u gostujućem sektoru. Dakle, imaju i sliku i dokaz da je on to uradio.

Ovakav način prikupljanja podataka ne krši nikakve zakone (prvenstveno Zakon o zašiti ličnih podataka), s obzirom da je u pitanju javni skup, koji je MUP ocijenio kao skup visokog rizika. Zakon o javnom okupljanju u KS dosta ovoga pokriva što sam rekao, kao i onaj zakon iz Zvizdićevog vremena kojim su navijače pokrili.

Čitava poenta je da je MUP zadužen za sigurnost zvaničnim Ugovorom sa klubovima i to im se plaća. MUP daje odobrenje za sve aspekte sigurnosti. Ni FK Željezničar ni FK Sarajevo ne mogu promijeniti Odluku MUP-a zasebno. Jedini način je da i jedni i drugi zaprijete skupa sa navijačima da se utakmica neće ni odigrati ukoliko bude kako je zasad.
Naravno da ne krsi ako to policija postavi kao uslov za osiguranje utakmice
Haris.ba

#22435 Re: Sarajevski derbi

Post by Haris.ba »

Logovan wrote:
Haris.ba wrote: Ima spisak prisutnih na utakmici. Prije utakmice se može izvršiti provjera imena za poznate huligane. I onda izvršiti po potrebi ovlaštene radnje.

Onda, mnogo je lakše preko video snimka sa spiskom kupaca karte pronaći počinioca.

Kod nas je policija katastrofa, ali nije baš da se može tako arbitražno samo na osnovu lične nekome prišiti belaj.
Huligani mogu biti mirni na derbiju, a odjednom na istom tom derbiju mogu ja podivljati i obavljati njihov "posao" na tribini. Izvlakuša će mi biti to što prije nisam pravio belaje, nego mi je ovo prvi, tako da se ne može saznati. Jebi ga, trebaju kamere i zakoni i profesionalci u policijskim uniformama i šta ja znam šta još. :skoljka:
Vjerovao ili ne, zločini su se rješavali i rješavaju se i bez kamera.

Postoji i institut poziva. Pa krene pozivati u policiju sve sa spiska (mada nema potrebe). Iz iskustva - neko će sve ispričati šta je vidio. Sve sa imenima, nadimcima, brojem tena.
kudrilo

#22436 Re: Sarajevski derbi

Post by kudrilo »

Da je postojala bilo kakva evidencija, prošli derbi ne bi bilo počupano pola stolica. Lako je biti mudonja kad znaš da nećeš odgovarati. Definitivno treba ići u tom pravcu, pa nek bojkotuju navijačke grupe koliko hoće. Vremenom će na ta mjesta početi dolaziti normalan narod i normalni navijači, koji su došli navijati, a ne paliti i čupati.
Logovan

#22437 Re: Sarajevski derbi

Post by Logovan »

hrasno38 wrote: Tako je ali je puno lakse istrazivati kad ti imas imena na spisku i radis raznorazne metode eliminacije
Velika imena se čuvaju, kako između sebe, tako čuvaju i one ostale svoje.
relativno84

#22438 Re: Sarajevski derbi

Post by relativno84 »

Dosli bi divovi, ali su prekucali zdenku sa svojim divljanjem, kako nisu u mogucnosti slicno napraviti na istoku nije im zanimljivo.
Haris.ba

#22439 Re: Sarajevski derbi

Post by Haris.ba »

Logovan wrote:
hrasno38 wrote: Tako je ali je puno lakse istrazivati kad ti imas imena na spisku i radis raznorazne metode eliminacije
Cosa Nostra propjeva, a pitari sada imaju omertu? Smiješno.
mali_milojica

#22440 Re: Sarajevski derbi

Post by mali_milojica »

Logovan wrote:
mali_milojica wrote:
Hajmo reci da FKS ima 150k navijaca u gradu.
Kad sa licnom prodas 1100 karata broj onih koje ces traziti nakon belaja si smanjio za 149k.
Pa krenes redom,ispitujes ko je sta vidio,ko je sta cuo,znas li ko je cupao stolice i palio baklje. Onda taj broj svedes na njih 100 koji se seru po derbiju vec godinama.
Udaris im mandal i vise nikada ne mogu doci na Grbavicu. Obiljeziti ga za cijeli zivot.
Ostali normalni bujrum ponovo
Opet ne mogu saznati.
Ko je šta vidio? Niko ništa nije vidio. Ko je šta čuo? Niko ništa nije čuo. Itd... Svi navijači mogu namjerno prešutjeti. Čuvaju jedni druge.

Ko može znati da ja neću stolice počupati, pusti to što nisam srao nikada po derbijima.

Udaranje zabrana nema kod nas, što ne znači da neće biti.
Drazi ti je supak sa tribine koji pravi sranja od tebe normalnog navijaca? Super.
Svih 1100 narednih 10god nece moci uci na Grbavicu. Pa cuvajte jedan drugom ledja u kaficu gledajuci derbije preko TV
Da se razumijemo,isto bi uradio navijacima sa nase strane.
Last edited by mali_milojica on 12/04/2017 16:00, edited 1 time in total.
mekaba

#22441 Re: Sarajevski derbi

Post by mekaba »

kudrilo wrote:Da je postojala bilo kakva evidencija, prošli derbi ne bi bilo počupano pola stolica. Lako je biti mudonja kad znaš da nećeš odgovarati. Definitivno treba ići u tom pravcu, pa nek bojkotuju navijačke grupe koliko hoće. Vremenom će na ta mjesta početi dolaziti normalan narod i normalni navijači, koji su došli navijati, a ne paliti i čupati.
Cupali ste i vi na Kosevu ,samo ti lafo zaboravio :lol: :lol: Ne kaki ziv bio.
omega369

#22442 Re: Sarajevski derbi

Post by omega369 »

mali_milojica wrote:
Mislis da ne moze?
Ne mislim. samo pitam, jer me zanimaju motivi svega ovoga.

da se razumijemo, nisam protiv legitimisanja cak i evidencije LK prilikom kupovine karte ali samo pod uslovima da:

- to vazi za sve navijace na stadionu (kako za domace tako i za goste)
- da imam odgovarajuce numerisano mjesto ( da znam tacno gdje sjedim)
- naravno, imam ostalu komociju kako bi me tretirali kao covjeka

a to da ti samo mene i jos grupu zavedes u nekakvu evidenciju, da me smjestis i nabijes u nekakav tor sa siljcima, da mi uz to mozes kad hoces prisiti prijavu a da ostali na stadionu landaraju, e to nece moci majstore. Ja tu vidim cistu namjeru da se provocira, vidim motiv da se "protivniku" naudi na bilo koji nacin :wink: to je nekim ljudima u krvi. vase uprave zadnjih 15 godina hrane se time, da se ne lazemo
hrasno38

#22443 Re: Sarajevski derbi

Post by hrasno38 »

Logovan wrote:
aha al u kurcu......velika imena ne idu da prave sranja po utakmicama vjeruj mi. To su uglavnom vise manje kokosari klasicni koji cinkaju jedan drugoga....ali da ti ne objasnjavam.,...valjda si ponesto i sam skonto iz nase price:) Dakle MUP KS je postavio ove uslove i doticna gospodjica bi trebala da uputi javno izvinjenje FK Zeljeznicar za prozivanje:

Aktivnosti koje FK Željezničar treba realizirati da bi se utakmica igrala (ko ne vjeruje nek provjeri u MUP-u KS):

* Postavljanje zaštitne mreže i ograde ispred istočne tribine. (FK Željezničar smatra da takve mjere nisu neophodne obzirom da je istočna tribina porodična te da navijači posjeduju svijest o tome da bilo koji incident šteti njihovom voljenom klubu. Ipak, FK Željezničar će ispoštovati odluku MUP-a KS)
* Postavljanje dodatne zaštitne mreže i ograde na sjevernoj tribini
* Asfaltiranje površine iza istočne tribine te tamponiranje i asfaltiranje prolaza između istočne i južne tribine
* Demontaža stolica na dijelu sjeverne tribine gdje će biti smješteni navijači FK Sarajevo
Istočna tribina će biti otvorena za navijače znatno prije početka utakmice i navijači će biti obavezni doći ranije na istočnu tribinu. Pristup istočnoj tribini će biti onemogućen u toku i nakon dolaska gostujućih navijača
* Navijači FK Sarajevo će biti smješteni na sjevernoj tribini Sadiona Grbavica između dvije tampon zone. Na istočnoj tribini to će biti cijeli sektor sa slovom G, dok će na sjevernoj tribini tampon zonu činiti sektori sa slovima E i LJ.
* FK Željezničar će FK Sarajevo dostaviti maksimalni broj od 1090 ulaznica za odobreni sektor sa gostujućim navijačima. Te ulaznice će se prodavati navijačima FK Sarajevo, uz prikaz lične karte i evidentiranje imena i prezimena u Fan Shop-u FK Sarajevo. Evidencija prodatih karata biće dostavljena MUP-u KS.
* Prodaja ulaznica neće biti moguća na dan utakmice te će se karte prodavati u četvrtak i petak
* Prema preporuci MUP-a KS, ulaznice za ostale tribine će moći kupiti samo navijači FK Željezničar u Fan Shopu kluba uz pokaz članske karte
Ulaznice za navijače Sarajeva imat će poseban dizajn i razlikovaće se od ostalih ulaznica koje će biti u prodaji za sjevernu tribinu jer se ranije dešavalo da navijači Sarajeva kupuju karte za ostatak sjeverne tribine, a onda ulaze u prostor ograđen za gostujuće navijače stvarajući veliku gužvu na tom dijelu tribine.
last mohicans

#22444 Re: Sarajevski derbi

Post by last mohicans »

A zakon o zaštiti i zloupotrebi ličnih podataka. Po njemu ti ne moze svak kome se ceifne traziti podatke, jos ih evidentirati. Policija, granična, opcinske sluzbe i bankari prilikom evidentiranja lica koji posjeduju racune mogu, ako se ne varam. Pri tome, svaki evidentirani bi morao opet biti legitimisan na ulazu i morao bi se uporediti njegov evidentirani broj karte sa onom koju ima. Ko sprečava svakog tog sto kupi kartu i da je dadne nekom drugom. Na koji način ce povezati te osobe. Osoba xy napravi problem i uhvate ge uz pomoc kamera. Zatraze mu kartu, pitaju na koji način je ušao, kaze bacio kartu, nema je, našao je, ispala nekome. Hiljadu zašto, hiljadu zato. Ako ga na osnovu imena ne pronađu na spisku onih koji su kupili kartu, onda moze imati problem. I tada moze reci provuko se, pustili ga bez karte.To je sve pod uslovom da ga otkriju kao nekog ko je napravio neko sranje.
hrasno38

#22445 Re: Sarajevski derbi

Post by hrasno38 »

omega369 wrote:
mali_milojica wrote:
Mislis da ne moze?

da se razumijemo, nisam protiv legitimisanja cak i evidencije LK prilikom kupovine karte ali samo pod uslovima da:

a to da ti samo mene i jos grupu zavedes u nekakvu evidenciju, da me smjestis i nabijes u nekakav tor sa siljcima, da mi uz to mozes kad hoces prisiti prijavu a da ostali na stadionu landaraju, e to nece moci majstore. Ja tu vidim cistu namjeru da se provocira, vidim motiv da se "protivniku" naudi na bilo koji nacin :wink: to je nekim ljudima u krvi. vase uprave zadnjih 15 godina hrane se time, da se ne lazemo
Pa imao bi numerisano mjesto da ti drugovi sa tribine nisu zadnji put izvalili mjesta i natakarili na ogradu!
hrasno38

#22446 Re: Sarajevski derbi

Post by hrasno38 »

last mohicans wrote:A zakon o zaštiti i zloupotrebi ličnih podataka. Po njemu ti ne moze svak kome se ceifne traziti podatke, jos ih evidentirati. Policija, granična, opcinske sluzbe i bankari prilikom evidentiranja lica koji posjeduju racune mogu, ako se ne varam. Pri tome, svaki evidentirani bi morao opet biti legitimisan na ulazu i morao bi se uporediti njegov evidentirani broj karte sa onom koju ima. Ko sprečava svakog tog sto kupi kartu i da je dadne nekom drugom. Na koji način ce povezati te osobe. Osoba xy napravi problem i uhvate ge uz pomoc kamera. Zatraze mu kartu, pitaju na koji način je ušao, kaze bacio kartu, nema je, našao je, ispala nekome. Hiljadu zašto, hiljadu zato. Ako ga na osnovu imena ne pronađu na spisku onih koji su kupili kartu, onda moze imati problem. I tada moze reci provuko se, pustili ga bez karte.To je sve pod uslovom da ga otkriju kao nekog ko je napravio neko sranje.
Moze ako policija nekoga ovlasti onda i te kako moze.
kudrilo

#22447 Re: Sarajevski derbi

Post by kudrilo »

mekaba wrote:
kudrilo wrote:Da je postojala bilo kakva evidencija, prošli derbi ne bi bilo počupano pola stolica. Lako je biti mudonja kad znaš da nećeš odgovarati. Definitivno treba ići u tom pravcu, pa nek bojkotuju navijačke grupe koliko hoće. Vremenom će na ta mjesta početi dolaziti normalan narod i normalni navijači, koji su došli navijati, a ne paliti i čupati.
Cupali ste i vi na Kosevu ,samo ti lafo zaboravio :lol: :lol: Ne kaki ziv bio.
Pričam o navijačkim grupama općenito i uzeo sam za primjer zadnji derbi gdje je bilo frke. Imaš par postova prije nešto drugo što sam napisao, ali na to nisi reagovao. Bit je samo braniti svoje idiote, a tuđe idiote napadati.
mali_milojica

#22448 Re: Sarajevski derbi

Post by mali_milojica »

omega369 wrote:
mali_milojica wrote:
Mislis da ne moze?

Pa pise da samo clanovi mogu kupiti karte i sa nase strane,znaci tefterit ce i nase.
Za komociju se slazem i govorio sam o tome. Tacan broj karata,tacan broj ljudi na stadionu,tacan broj na karti,tacno mjesto na tribini i svi cemo uzivati. :thumbup:
omega369

#22449 Re: Sarajevski derbi

Post by omega369 »

nije tacno to za clanove :wink:

i ta idealna situacija se znaci nikada nece dogoditi. barem nece za jos 10 godinam min :wink:

ali, eto nek se sad neko sjetio da fol insistira na tome
LSD

#22450 Re: Sarajevski derbi

Post by LSD »

Manijaci su za tri klase bolji navijači od nebitne skupine hordica :nargila:
Post Reply