Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
ilkbahar

#22376 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ilkbahar »

ja ne shvatam kako administratori ovu temu ne ociste od ovih gluposti, koliko vidim naslov teme je DF a ne nacionalno hrvatsko pitanje i pitanje konstitutivnosti naroda i slicno. ja ocekujem ovdje uskoro informacije vezane za demokratsku frontu, a za ostale rasprave otvorite prikladne teme.
madner

#22377 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

vivaldi wrote:
daddy-kool wrote:
vivaldi wrote:

pa nije ni to bas sretno rjesenje, grude su i prije rata bile haman 100% hrvati. ne mozes ti sada dovlaciti srbe iz gacka da idu na posao u grude ili obrnuto, niti vidim razlog.

shvatam sta hoce da kazes, ali se ne moze ignorisat cinjenica da je etnicko ciscenje legalizovano kao i samovoljni odlasci jer su ljudi masovno prodali ili zamjenili imovinu. popis iz 91 vise nema nikakvog smisla, kao ni anex IV mada se to povlaci korz dnevnu politiku
Rješenje nije jeftino, niti prirodno, ali nije ni nečuveno. Ovo je bilo default rješenje kojem je MZ pribjegavala kada je rješavala probleme kod nas : Brčko distrikt, ukidanje Vojske FBiH i Vojske RS, VSTV, sva državna tijela ...

Ako je preduslov za člana predsjedništva da bude B/S/H, šta fali policajcu - a to bi bio i jedan način da se promijeni trend etničkog (samo)čišćenja. Naravno od svega ovoga nema ništa, što ne znači da Sarajevo ne treba insistirati na multikulturalnosti i promovisati je, ne zbog separatista nego zbog sebe. Dugoročno je to jedina ispravna strategija.
brcko je parazit na grbaci oba entiteta i ne primjenjiv je na cijelu drzavu. sjecam se jedne godine da se u brckom uvezlo goriva skoro ko u cijeloj rs, kao i slika slepera iz tuzle koji toce gorivo u brckom jer koliko se sjecam ikunili su neke namete pa je bilo osjetno jeftinije. osim toga, koliko znam oba entiteta su duzna dotirati distrikt..tako da je to neprimjenjivo jer je vjestacki.

reforma vojske je uspjela jer niko nije imao para da ima svoju vojsku. cijeli proces su finansirali stranci, uvalili nekog starog oruzja, a od tada do danas mislim da nikada nista nije novo kupljeno jer vojni budzet sav ide samo na plate. osim toga, vojska je opet etnicki podjeljena po komponentama.

i sudstvo su finansirali stranci, a tome koliko je efikasno, mislim da je suvisno
Nije bas tacno za vojsku.
Dio vojske jeste podjeljen, no veci dio nije i rade skladno i unitarno. :D

Reforma vojske je uspjela jer su obje strane nesto dobile i izgubile.
vivaldi

#22378 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

jes vala rade skladno, samo ne znam s kim. malo, malo pa se omakne neki "slucajni" susret. posljednji je bio cini mi se onaj "slucajni" susret cetnika i os bih u banjaluci prije mjesec, dva.

al haj, ako kazes da je uspjelo neka bude..
madner

#22379 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Pa sve po prioritetima. Sarajevu je bilo bitno da ima monopol nad teskom tehnikom. To je dobilo. Uz to i komandu nad jedinicom koja bi djelovala u slucaju neke ozbiljnije potrebe unutar drzave.

Srbi i Hrvati su dobili pukove koji nemaju nikakvu prakticnu svrhu, osim sto sluze za takve provokacije i pokoji pjesadijski bataljon. Sve u svemu, OS funkcionisu sada (mirovne misije i slicno) i sto je za Sarajevo najbitnije u slucaju raspada tehnika je na sigurnom.
vivaldi

#22380 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

madner wrote:Pa sve po prioritetima. Sarajevu je bilo bitno da ima monopol nad teskom tehnikom. To je dobilo. Uz to i komandu nad jedinicom koja bi djelovala u slucaju neke ozbiljnije potrebe unutar drzave.

Srbi i Hrvati su dobili pukove koji nemaju nikakvu prakticnu svrhu, osim sto sluze za takve provokacije i pokoji pjesadijski bataljon. Sve u svemu, OS funkcionisu sada (mirovne misije i slicno) i sto je za Sarajevo najbitnije u slucaju raspada tehnika je na sigurnom.
os bih su kompromis (kao npr mmf krediti) koji je svima odgovarao i tada i sada. cak i ovakva reducirana vojska je ogroman finansijski balast, jer kao sto rekoh i danas se obnavlja iskljucivo ponekom donacijom jer para domacih nema, ko sto ih nema ni za milion drugih stvari.

logicno je da je cilj sarajeva bio kontrola teskog naoruzanja, kao neki garant da im se vise nikad ne ponovi srebrenica, ali je i logican pristanak banjaluke na to jer ako im tenkovi nisu donjeli nezavisnost 92 ili 93 nece nikad. od nezavisnosti kao krajnjeg cilja vjerovatno nece nikad odustat, mada se retorika moze mijenjati od zapaljive do hinjske, ali svima im je jasno da do nezavisnosti mogu samo uz aminovanje amerike. u tom slucaju im tenkovi svakako nebi trebali
madner

#22381 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Da je ogroman balast nije, da za modernu vojsku treba fina cifra je jasno.

RS je pristao na to jer je VFBiH mogla vojno izbrisati RSa, uz aminovanje USA. Ova OS, sa umanjenim kapacitetima to ne moze uraditi u nekom razumnom roku, a RS nije bila u stanju da prati VF po izdacima.

Ne bih se slozio, sasvim je jasno da velike sile aminuju samo promjene za koje se mozes izboriti.
vivaldi

#22382 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

madner wrote:Da je ogroman balast nije, da za modernu vojsku treba fina cifra je jasno.

RS je pristao na to jer je VFBiH mogla vojno izbrisati RSa, uz aminovanje USA. Ova OS, sa umanjenim kapacitetima to ne moze uraditi u nekom razumnom roku, a RS nije bila u stanju da prati VF po izdacima.

Ne bih se slozio, sasvim je jasno da velike sile aminuju samo promjene za koje se mozes izboriti.
vrs su razbucali ameri za par dana, a oni su napravili i mirovni ugovor. kad su ameri ukljucili u tom paragrafu vise nema mjesta za spominjanje ni vrs ni vfbih. expresno samaranje vrs, zavrtanje ruke i pravac dejton. ne vidim uopste mjesta ni prilike ovom tvom scenariju.

ne slazem se ni sa ovom zadnjom recenicom, jer u 99% slucajeva prevaga su upravo ameri, a nikakvi lokalni ciljevi, kapaciteti ni promjene.

rat u siriji traje vec par godina. da se danas ameri aktivno ukljuce na stranu fsa, asadu bih dao fore do, ako je danas ponedjeljak...znaci tamo negdje do petka..kosovo je doslo do nezavisnosti bez ijednog tenka jer im nije trebao kad su ameri poslali ptice..
madner

#22383 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Razbucali je pogresna kvalifikacija. Ameri su stavili koju kilu na vagu koja je bila u egalu.

Direktna intervencija USA je obicno izuzetak, jer za takvo nesto je potrebno mobilizovati javnost kod kuce, proci cijeli krug rostiljanja u oba doma itd itd... Ako nisu direktni interesi USA u pitanju, ona to ne radi.

No ono sto moze uraditi kada interesi jesu u pitanju ali je javna cijena previse visoka jeste podrska lokalnoj opciji. To se vec moze uraditi bez ikakvih problema. Kada ta podrska nije dovoljna imamo Siriju. Da se USA ukljuci naravno bi bilo jasno ko ce pobjediti, no sanse za to su minimalne, mada je USA ta koja aktivno daje podrsku jednoj strani.

Najizgledniji (ne izgledan, najizgledniji) scenario za nestanak RSa je bilo opremanje i obucavanje VFBiH, te mig da se nastavi gdje se stalo. Upravo to je bio i glavni scenario sa kojim je USA zavrtala ruke ovdje, nije prijetila da ce poslati svoje avione.
sumirprimus

#22384 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sumirprimus »

madner wrote:Razbucali je pogresna kvalifikacija. Ameri su stavili koju kilu na vagu koja je bila u egalu.

Direktna intervencija USA je obicno izuzetak, jer za takvo nesto je potrebno mobilizovati javnost kod kuce, proci cijeli krug rostiljanja u oba doma itd itd... Ako nisu direktni interesi USA u pitanju, ona to ne radi.

No ono sto moze uraditi kada interesi jesu u pitanju ali je javna cijena previse visoka jeste podrska lokalnoj opciji. To se vec moze uraditi bez ikakvih problema. Kada ta podrska nije dovoljna imamo Siriju. Da se USA ukljuci naravno bi bilo jasno ko ce pobjediti, no sanse za to su minimalne, mada je USA ta koja aktivno daje podrsku jednoj strani.

Najizgledniji (ne izgledan, najizgledniji) scenario za nestanak RSa je bilo opremanje i obucavanje VFBiH, te mig da se nastavi gdje se stalo. Upravo to je bio i glavni scenario sa kojim je USA zavrtala ruke ovdje, nije prijetila da ce poslati svoje avione.
naš šta,ništa.ja se ne bih usudio kontrirat... :D
vivaldi

#22385 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

madner wrote: Direktna intervencija USA je obicno izuzetak,
Amerika postoji 239 godina, a ratovala je 222 godine

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/ ... 222-godine

prije ce biti da je mir izuzetak, a ne rat, al nije to ni vazno.

moje misljenje je da ameri ovdje (u regionu) nemaju nikakvih interesa sem mira i supervizije "sumnjivih lica", i da se shodno tome ponasaju, a intervencije 90-ih su bile rezultat slobinih visegodisnjih lazi i onda im je puko film i prelomili preko koljena.
BenDover

#22386 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by BenDover »

Za BiH je, paradoksalno, blagoslov sto ima komplikovan ustav i "nefunkcionalan" sistem. Zbog toga ljudi mogu da mastaju kako se ekonomija moze pokrenuti samo ako za to bude politicke volje da se nesto uradi na animiranju investitira. Ali istina je cak i da imamo najprakticniji moguci sustav, nula korupcije i najjace kadrove nista se znacajno ne bi promjenilo za vecinu ljudi. Kod nas je ekonomski rast ili pad potpuno zavisan od globalne ekonomije. Drzave koje su "funkcionalne" takodje ekonomski propadaju.
madner

#22387 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

vivaldi wrote:
madner wrote: Direktna intervencija USA je obicno izuzetak,
Amerika postoji 239 godina, a ratovala je 222 godine

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/ ... 222-godine

prije ce biti da je mir izuzetak, a ne rat, al nije to ni vazno.

moje misljenje je da ameri ovdje (u regionu) nemaju nikakvih interesa sem mira i supervizije "sumnjivih lica", i da se shodno tome ponasaju, a intervencije 90-ih su bile rezultat slobinih visegodisnjih lazi i onda im je puko film i prelomili preko koljena.
Sada se pravis malo glup. Nema veze. :D
vivaldi

#22388 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

ma ne pravim se glup nego evidentno ne razmisljamo na isti nacin. postoji x razlicitih scenarija, od slicnih do totalno suprotnih, koji su se mogli desavati. tesko je sada iz toga izvuci samo jedan i samo njega obrazlagat sa svih aspekata.

na kraju krajeva nije sad ni vazno jer je to vec proslost
madner

#22389 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Evidetno smatras da to sto su 30 godina ratovali protiv Indijanca predstavlja argument. :D
vivaldi

#22390 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

madner wrote:Evidetno smatras da to sto su 30 godina ratovali protiv Indijanca predstavlja argument. :D
e jbg sad, nisam ja ono pisao, vise zanimljivost nego argument, mogu i ja tebi reci da se pravis glup :D , ali nije bas da su ameri teski na obaracu.

ali posto znam da si tvrdoglav ko mazga popusticu, ameri se ne odlucuju lako na intervenciju
madner

#22391 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Jes jes, pravo si popustio.

No ja sam prije odustao od ozbiljnog posta, clanak me je ubio u pojam. :D
vivaldi

#22392 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

al ti si stvarno expert za skretanje na periferne stvari, ne znam uopste kako mi se to desi, jer skoro nikada ne ulazim u diskusiju oko tema koje me ne zanimaju, ne smatram ih bitnim, ili od pocetka slute na jalovu beskonacnost..

al ti si stvarno dobar u tome :D
pametolog

#22393 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pametolog »

Koliko se DF borio da uzme sto vise ministarstava, ja sam mislio da ce isti dan ispaliti imena kandidata, 100 projekata, mocne programe, imena timova strucnjaka spremnih kao zapete puske,... A evo danima nakon dogovora ne mogu da sakupe ni ministre, a tek timovi ni na vidiku.
Koja je onda razlika borbe za sto vise "fotelja" (kako se to ovdje obicno kaze "uhljebljenja") izmedju SDA i DF. Stavise, SDA galantno prepousta mjesta potencijalnog "uhljebhljenja" u cilju sto brzeg napretka zemlje, a g. Suljagic sebi osigurava fotelju PM odbrane - sto se prilicno razlikuje od njegog prethodnog ministarskog angazmana u oblasti obrazovanja.
kamen spoticanja

#22394 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kamen spoticanja »

Lahko cemo za haubice, nego odkud zelenim šesto ministarstvo? :D
HM 2011

#22395 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

kamen spoticanja wrote:Lahko cemo za haubice, nego odkud zelenim šesto ministarstvo? :D
Koje ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22396 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by _BataZiv_0809 »

madner wrote:Mital je dosao u trenutku kada su se pocele praviti nove zeljezare. Kao sto je i cementara Kakanj prodana sa jasnom racunicom da je to siguran profit.

To je to od stranih investitora, ostalo su domace pare.

Uslovi za investiranje su odlicni, sto se tice poreza i cijene rada, sta se jos moze uraditi?
Konkretno, bez uopstenih gluposti.

Korporacije tebi kucaju, ne ti njima, to be bar osnovno.

Dodik je bio americki covjek ciji zadatak je bio da pilulu Kosova progura. Sto je i uradio. Sada je postao problem i sada se sklanja.
Dobio je rundu.
Trebao bi barem znati da su uradili ono sto si naveo da ce uraditi ako ga misle skloniti.
Tako sto je oteta Hidrogradnji. Ali nije tema. :zzzz:
gospodja profiterka

#22397 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by gospodja profiterka »

Zna li se zašto DF još nije potvrdio svoje kandidate za federalni nivo? Sad na klixu vidim da se i na državnom nivou kao potvrđen spominje samo Matanović za komunikacije i promet. Gdje je zapelo?
kamen spoticanja

#22398 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kamen spoticanja »

HM 2011 wrote:
kamen spoticanja wrote:Lahko cemo za haubice, nego odkud zelenim šesto ministarstvo? :D
Koje ?
Mup
Izbjeglice
Poljoprivreda
Obrt
Borci
Obrazovanje
cadburry

#22399 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by cadburry »

Na kraju se pokazalo da je model 5+5+5+1 bilo čisto mazanje očiju glasačima DF-a i sakrivanje činjenice da je DF pristala na dogovor u kojem niti jedan njihov zahtjev nije ispoštovan.

Krajnji rezultat:
SDA - 6 ministarstava + premijer
HDZ - 6 ministarstava
DF - 4 ministarstva

DF je insistirao na dvije stvari: ministru finansija i istom broju ministarstava kolio dobije HDZ. Na kraju, ni jedno ni drugo. Samo su pokazali da dijele Draganovu i Bakirovu logiku po kojoj glasač DF-a vrijedi manje od glasača HDZ-a.

Ako ovako pregovaraju o svojim pozicijama, kako će tek pregovarati o državnim interesima...
HM 2011

#22400 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

kamen spoticanja wrote:
HM 2011 wrote:
Koje ?
Mup
Izbjeglice
Poljoprivreda
Obrt
Borci
Obrazovanje

Pošto je SDA naša stranka, 6-7 gore dole, to su naša ministarstva....

Ja Vam ne govorim džaba - samo SDA na svim nivoima - U jedinstvu je snaga !
Post Reply