Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vjeshalica

#22351 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

kakaljin wrote:Sinoc se vracam uz Ivan i frajer vozi lijevom trakom 50 i pravi guzvu iza, ljudi mu blicaju, a on nece da se skloni u desnu traku ima mjesta da se skloni, poceli ga ljudi preticati lijevom trakom koja je za suprotan pravac, a jos mu P na zadnoj sajbi stoji, a vozi audija 6 i vidi se da je neki jaci audi nije bez veze, pa ako vec imam auto takvo vozi normalno, a u ostalom da li po zakonu oni koji su tek polozili smiju voziti jaca auta nekoliko godina.
Pofetnicima nema ograniceno koliko jako auto mogu voziti ali je ogranicena brzina kojom se krecu mislim ne skiju preko 70 uopce voziti i imati alkohol
To sto pocetnik pila u lijevoj je ometanje saobracaja ako nije sivuran ili ne smije ima desna traka i bog te veselio :)
JavierBosnia

#22352 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

Ne smiju uopce preko 70? Lupas
Koliko znam po naselju i gradu je identicno kao svima ostalima, mogu i do 10 kmh iznad ogranicenja -tolerancija
Samo na autoputu je nesto ako ostali mogu 110, oni 10 manje tako nesto
Bakir1

#22353 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

član 186 stav 8
basicm

#22354 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by basicm »

JavierBosnia wrote:Kakav zakon o jacim autima? :run:
Mozes voziti i dvojku i poršea, sta zakon ima s tim

Izmedjuostalog to P mi je glupost i nemam nekog postovanja prema tome u vidu veceg razumjevanja
Razumjevamje iman prema autoskolama gdje se kandidati jos uce i mogu biti na prvom i 31 casu to ne znam, ali kad polozis onda bi trebalo da imas sve potrebne vjestine za normalnu voznju, ne ocekujem nikakvo divljanje, ali ne vidim opravdanje za voznju 40 tamo gdje je ogranicenje 60 i slicno. To je nesposobnost
I ti si odmah nakon skole vozio k’o montoya?
dobar osjecaj

#22355 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dobar osjecaj »

JavierBosnia wrote:ali kad polozis onda bi trebalo da imas sve potrebne vjestine za normalnu voznju
Da u slučajevima kad si prije obuke već godinama vozio tatino ili nečije tuđe vozilo pa si obuku odradio jer moraš po zakonu a inače se osjećaš već godinama komotno u vožnji, imaš rutinu i ne plašiš se ničega.
Većina stvarnih početnika koji su prvi put sjeli za volan kada su uzeli prvi službeni čas vožnje imaju razumljivu dozu nesigurnosti i straha, manjak rutine od kojeg nisu u stanju da brzo reaguju prvih mjeseci nakon što su tek položili vožnju i počnu sami da se izlažu svemu što vožnja iziskuje.
Ja imam razumijevanja i za stvarne početnike kao i za ljude koji dolaze iz drugih mjesta, ne poznaju ulice i imaju potrebu da voze sporije da shvate gdje trebaju skrenuti.
Navikla sam viđati mlađe dječake od desetak godina da voze u pratnji ponosnih očeva po prigradskim naseljima. U zadnje vrijeme viđam jako puno djece od desetak godina kako voze po šumskim putevima. Jučer je na jednom izletištu pored nas prošlo neko staro neregistovano vozilo. Za volanom dječak od desetak godina. Sam u vozilu. Kada postane punoljetan i položi vožnju nikako neće moći biti u istom rangu kao neki njegov vršnjak koji je prvi put sjeo za volan sa instruktorom i imao tu ograničenu mogućnost časova vožnje.
JavierBosnia

#22356 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

@basicm Ne kazem ni da jesam ni da ocekujem, vec se nadam da su sposobni voziti tako da ne usporavaju saobracaj ili eto kao ovaj da ne poznaje elementarno pravilo kojom stranom treba voziti

Dzaba, ako si polozio znaci da si sposoban za voznju i da si se kroz odredjeni broj casova morao osloboditi straha i steci potrebne vjestine za voznju. To sto je kod nas cilj autoskole da znas eto pritiskati gas i kocnicu dok ne polozis, pa se snalazi je druga prica
drug_profi

#22357 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Samo budalast otac moze nezrelom djetetu dozvoliti da vozi.
Travnički Noćni Šetač

#22358 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

JavierBosnia wrote:Ne smiju uopce preko 70? Lupas
Koliko znam po naselju i gradu je identicno kao svima ostalima, mogu i do 10 kmh iznad ogranicenja -tolerancija
Samo na autoputu je nesto ako ostali mogu 110, oni 10 manje tako nesto
Ne lupa nego je tacno rekla....
Bakir ti je dao clan ZOBSa....
...
Naravno i dalje je greska voziti lijevom trakom u toj situaciji i to ni pocetnicima ne bi trebalo biti normalno niti nekaznjivo...
...
Nema potrebe odmah napadati da je neko nesto "lupio", bolje je provjeriti stvarno kako se propisuje.....
JavierBosnia

#22359 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

brzinom većom od 70 km na čas, na putu namijenjenom isključivo za saobraćaj motornih
vozila i brzom putu brzinom većom od 90 km na čas, odnosno 120 km na čas na autoputu

Nisam citav clan al eto, jel to znaci da na autoputu moze do 120 voziti ili sam nesto pogresno protumacio
amar1994

#22360 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

jeste ne smije brze i mora se uvijek drzat desne trake u prve 2god :thumbup:

btw.u HR je bilo ogranicenje snage za pocetnike do 80KW,da hoce kod nas uvest :)
JavierBosnia

#22361 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

Pa na to sam ja i mislio, da imaju ogranicenja u odnosu na vrstu puta, ja sam protumacio da je ona rekla da ne smiju vise od 70kmh nikako, sto mi je malo glupo

Ta ogranicenja nista ne znace kad oni svakako voze 20-30kmh ispod toga sto mogu i/ili trebaju

A to za igranicenje kw, pricalo se i kod nas, sigurno dobra stvar, koliko toliko ograniciti one mozgove kao sto je onaj sa BMW na autoputu i slicni njemu
Throttle

#22362 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Ma cemu ogranicenje snage, 100KS moze nagurat 170-180 bez problema tako da, kome se gine poginut ce i s biciklom. Ne vidim poentu tog ogranicavanja snage
Ogranicavanje brzine podrzavam
JavierBosnia

#22363 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

I to sto kazes
Travnički Noćni Šetač

#22364 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

JavierBosnia wrote:brzinom većom od 70 km na čas, na putu namijenjenom isključivo za saobraćaj motornih
vozila i brzom putu brzinom većom od 90 km na čas, odnosno 120 km na čas na autoputu

Nisam citav clan al eto, jel to znaci da na autoputu moze do 120 voziti ili sam nesto pogresno protumacio
Pogresno si u startu postavio tezu da osim autoputa mogu voziti kao i svi ostali.... Bradina je magistralni put i ne smiju preko 70 bas kako je kolegica Vjeshalica rekla... :thumbup:
...
No evo raspetljali smo i to i dobro je znamo sada svi kako to ide....
Travnički Noćni Šetač

#22365 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Ali u opisanom slucaju ionako nije bila brzina problem vec konstantno koristenje lijeve trake sto je u svakom slucaju prekrsaj bio on pocetnik ili ne....
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#22366 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sime_cipol »

Nisam znao za ovo ograničenje brzine za P :D :thumbup:
kakaljin

#22367 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

dobar osjecaj wrote:
JavierBosnia wrote:ali kad polozis onda bi trebalo da imas sve potrebne vjestine za normalnu voznju
Da u slučajevima kad si prije obuke već godinama vozio tatino ili nečije tuđe vozilo pa si obuku odradio jer moraš po zakonu a inače se osjećaš već godinama komotno u vožnji, imaš rutinu i ne plašiš se ničega.
Većina stvarnih početnika koji su prvi put sjeli za volan kada su uzeli prvi službeni čas vožnje imaju razumljivu dozu nesigurnosti i straha, manjak rutine od kojeg nisu u stanju da brzo reaguju prvih mjeseci nakon što su tek položili vožnju i počnu sami da se izlažu svemu što vožnja iziskuje.
Ja imam razumijevanja i za stvarne početnike kao i za ljude koji dolaze iz drugih mjesta, ne poznaju ulice i imaju potrebu da voze sporije da shvate gdje trebaju skrenuti.
Navikla sam viđati mlađe dječake od desetak godina da voze u pratnji ponosnih očeva po prigradskim naseljima. U zadnje vrijeme viđam jako puno djece od desetak godina kako voze po šumskim putevima. Jučer je na jednom izletištu pored nas prošlo neko staro neregistovano vozilo. Za volanom dječak od desetak godina. Sam u vozilu. Kada postane punoljetan i položi vožnju nikako neće moći biti u istom rangu kao neki njegov vršnjak koji je prvi put sjeo za volan sa instruktorom i imao tu ograničenu mogućnost časova vožnje.

Dok god imas pretjerani strah kada sjednes u auto, bolje j ne sjedati i voziti nego ovo sto rade, ako se bojis voziti nemoj voziti jer vecu opasnost pravis prema sebi i ostalim ucesnicima u saobracaju nego da ne vozis
basicm

#22368 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by basicm »

sime_cipol wrote:Nisam znao za ovo ograničenje brzine za P :D :thumbup:
Nisam ni ja :)
Travnički Noćni Šetač

#22369 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

evo slicna situacija kao gore opisana.... blokiranje lijeve trake uzbrdo vozilima iza sebe koja su brža.... u jednom momentu i upozoravam blicanjem ali nema reakcije....
...
pogledati od 02:48...
...
dobar osjecaj

#22370 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dobar osjecaj »

kakaljin wrote: Dok god imas pretjerani strah kada sjednes u auto, bolje j ne sjedati i voziti nego ovo sto rade, ako se bojis voziti nemoj voziti jer vecu opasnost pravis prema sebi i ostalim ucesnicima u saobracaju nego da ne vozis
Ne govorim ja ni o kakvom pretjeranom ni iracionalnom strahu nego o običnom, razumljivom strahu koji ide u paketu sa manjkom praktičnog iskustva i rutine. Strah od vožnje neće nestati izbjegavanjem vožnje. Polako i naučićeš i izvježbaćeš sve.
Nisu nesigurni početnici bez iskustva u vožnji nažalost jedini koji izazivaju opasnost na cestama i sebi i ostalim učesnicima u saobraćaju. Lista i raznolikost primjera i situacija je suviše duga.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#22371 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Puštena okretaljka na Mojmilu i dalje se ceka na semaforu za skretanje desno, i dalje kolona na semaforu radi toga :shock:
JavierBosnia

#22372 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

mk ultra wrote:Puštena okretaljka na Mojmilu i dalje se ceka na semaforu za skretanje desno, i dalje kolona na semaforu radi toga :shock:
Da :lol:
I onda je i ono skretanje zablokirano, al valjda dok se raja malo navikne, vidi od drugih, valjda procepi8
kakaljin

#22373 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Jos sam sinoc primjetio, na naplatnim kucicama u Tarcinu ulaz na autoput, Kolona stoji svi stoje u jednom redu, a slobnodne jos 3 trake, ali ljudi i dalje stoje u jednom redu.

Ne mogu da vjerujem koji mozak moras biti, da stojis a vamo ti put slobodan.
Qler

#22374 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Qler »

fakat, svako jutro ljudi ondje cekaju na semaforu da skrenu desno... niko jos nije skontao da moze preko okretaljke...
JavierBosnia

#22375 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

kakaljin wrote:Jos sam sinoc primjetio, na naplatnim kucicama u Tarcinu ulaz na autoput, Kolona stoji svi stoje u jednom redu, a slobnodne jos 3 trake, ali ljudi i dalje stoje u jednom redu.

Ne mogu da vjerujem koji mozak moras biti, da stojis a vamo ti put slobodan.
Ne zna raja za sta je sta, neki misle da nije ona elektronska naplata, neki ne znaju mogu li tu proci sa svojim autom i idu tamo gdje su svi..
Post Reply