Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
piupiu

#22351 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by piupiu »

Djeca su vojska najjača ... :bih:

Image
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#22352 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Meni ništa nije promaklo pa odgovaram :
MuaDib wrote: Ovaj jeftini spin "pozicija-opozicija" jasno pokazuje tvoju nemoć da sagledaš širu sliku političke situacije u zemlji. DF je ostao na vlasti, gdje god mu nisu podmetane noge i gdje god je našao partnere s kojim može ostavriti konstruktivnu sardanju i ostvariti konkretne rezultate. To što DF neće da bude ikebana, niti privjesak federalne vlaste niti ne želi biti dio vlasti koja je slijepi poslušnik tajkuniziranih krugova u pojedinim kantonima je legitiman stav. DF je preuzeo rizik i pokazao kako se vodi politika, pokazao je zube svima koji su mislili dobiti poslušnu igračku sa rukama u parlamentima.
Ova opaska o radničkoj klasi pokazala mi je stvarnu sliku i priliku odnosa većine članova i simpatizera NS, kako oni vide radničku klasu. Oni je ne vide nikako, slijepi su na njene potrebe i to pitanje posmatraju kroz ružičaste naočale liberalizma. U stilu, ma pusti te artefakte socijalizma, neka ih pravila ovog doba dokusure u svom neoliberalnom stilu ekonomske likvidacije. Dok su NS-ovci istovremeno na jaslama raznoraznih budžeta i gle čuda budžetlije nazivaju punjačima budžeta. Pa fakat, jer ti misliš da su ovdje svi ludi. NS je podržala zakon koji je legalizovao svo kršenje odredbi predhodnog zakona o radu i od te činjenice ne m,ožete pobjeći. Pogotovo jer je vaš glasi za to bio presudan, i bez obzira što ste ga ušminkali predstavom amandman.
Što se tiće institucija kulture pokazali ste se u SKS-u, kod pomenutog glasanja. A i vaša demgoginca Sabina Čudić napisa tekst u kom je sablažnjavajući kadrovsku križaljku u Narodnom pozorištu pobacala drvlje i kamenje na pomenuta imenovanja, sa ironičnim stavom kako politika ponovo odbacila ljude o imena Jasmilu Žbanić. A ta koju mudro prešuti da je visokopozicionirani član NS. Ili opet mislte da je narod lud i da niste porčitani.

Ne znam šta je više potrebno da se svaki stav ili odluka Naše Stranke nepoistovjećuje sa Sabinom Ćudić.
Recimo opština Novo Sarajevo u kojoj živim bi danas bila neka super priča da je na njenom čelu Sabina umjesto dosadnog , nemaštovitog,marketinškog manipulatora Koldže.
Sabina Ćudić je članica Naše Stranke i kantonalna parlamentarka. Ako Sabina Ćudić napiše da je mercedes dobar automobil to nikako ne znači da se svi članovi Naše Stranke voze u automobilima marke mercedes ili nedaj Bože da posjeduju automobile marke mercedes. Da bi se takvi automobili posjedovali , potebno je biti makar u vladi na entiteskom nivou....ili makar na kantonalnom u najbogatijem Kantonu....kada god argumenti savladaju bilo kakvu apstrakciju kao neki džoker nečega pominje se....Sabina Ćudić...dajte ljudi citirajte Tanovića , Kojovića , Fortu , Gratza I ĆUDIĆ.....namjerno apostrofiranje Ćudićeve ne predstavlja ništa drugo nego upravo najbrutalniji politički spin tobožnjeg snobizma i uhljebljenja u redovima Naše Stranke.

Pošto navodiš netačne navode , uzeću slobodu i upitati ili Peđu Kojovića ili Albina Zuhrića , da li je Jasmila Žbanić visokopozicionirana članica Naše Stranke ? Hvala. (unaprijed ti odgovoram - nije).

S obzirom da si napisao gomile političkih postova na ovom forumu . zbilja me čudi da svjesno ili nesvjesno ne razlikuješ pojmove pozicija i opozicija pa stvaraš neke polusloženice koje su opet "najobičnija podmetanja i spinovi" , termin pozicija-opozicija ne postoji NIGDJE osim u Bosni i Hercegovini i njime se služi SAMO DEMOKRATSKI FRONT ILI DEMOKRATSKA FRONTA kako vam je već ime.
To što vi radite je suludo ali ponavljam HILJADITI PUT , to me ne interesuje , Vas će kazniti ili nagraditi Vaši glasači , nervira me samo što je Naša Stranka kriva Vama za sve vaše NEUSPJEŠNE POLITIČKE ODLUKE...ne bi me čudilo da Našu Stranku okrivitie za probleme na Islandu jer vam na nerve ide upravo transparentnost , principjelnost i kvalitetne odluke političara Naše Stranke. Na koji jezik da prevedem - svahili možda , političke gluposti Demokratske Fronte će platiti ista jer njeni glasači neće glasati za nju. Zato je liderima te partije VAŽNIJE OPTUŽITI Našu Stranku da je podržala navodno loš Zakon o radu , nego dati doprinos tom istom Zakonu o Radu iako imate PUN KAPACITET KAO DIO VLADAJUĆE KOALICIJE da isto učinite. Na koji jezik postaviti pitanje , koliko ste podnijeli amandmana i kakav je odgovor vašeg koalicionog partnera bio , vi tobožnji "borci za prava radničke klase"?
Stav Naše Stranke prema radničkoj klasi je JASAN , koliko shvatam njihova politika NIJE UTOPIJSKO OBEĆANJE ili UTOPIJSKO ZAPOŠLJAVANJE zarad glasova. Nego jasna i nedvosmislena EKONOMSKA politika jer je zemlja u situaciji u kojoj jeste. A u ova g**** nas Naša Stranka nije uvalila...
Neka je upravo Vas sramota što je glas Naše Stranke bio presudan zbog tolikog broja ljudi koji su vam pružili podršku....

I da , konkretno navedite koji su to NS-ovci "na jaslama budžeta" u kom obimu i obliku i koliko je procnetualno njihov broj u odnosu na procente i kadrove Demokratske Fronte. Hvala.
MuaDib wrote: Uzimajući retrospektivu cijelog toka rasprave oko ZOR, upadljiva je činjenica kako su samo amandmani NS usvojeni i pružene garancije SBiH i BPS oko kolektivnih ugovora. A ta činjenica govori kako je to samo bila predstava za javnost, u stilu mi ćemo podržati zakon, ali malo ćemo se igrati amandmana. I vuk sit i ovce na broju. E moja ti, opet igrate na blef "SDA pristala na konkretne i jasne prijedloge", da nije žalosno bilo bi smješno. A nećeš da kažeš da je cijeli komplet amandmana opozicije, ekspresno odbačen. Iznad ti je objašnjeno da DF nije dio federalne vlasti, ali ti udaraš u isti doboš i ne popuštaš DF vezati za u ovom slučaju federalnu vlast. Dalje, niko nije niti tražio niti vas molio da podržite kako kažeš nelogičnosti. A ova opaska o samozvanoj ljevici kao zaštitnici privilegija i nekretnina, samo pokazuje vašu ideološku patologiju, koja očigledno ide na onu foru držite lopova. Međutim ne ide to tako, jer mi dobro znamo ko su vaši kadrovi, šta oni imaju, gdje su uhljebljeni, ko ih finansira i šta oni u krajnjem cilju žele. Tako da epitet stranka razuma, još više mi otvara oči da vi niste samo malograđanska stranka, već stranka koja se uzda u spinove i zamjene teza. Na kraju se pitam kako ste mogli vidjeti DF u kampanji, kada niste glavu pomolili iz Sarajeva tokom iste. Samo kad se uporedi slika Doma mladih kad je NS držala tribinu, sa slikom iste kad je DF održao tribinu dovoljno govori odakle toliki kompleksi.
Sve dok Demokratski Front ili Fronta kako se već zovete bude imala predsjednike i članove vlada ona JE DIO VLADE , možete vi sebe zvati opozicijom pet dana , deset dana , deset godina , vi ste LEGITIMAN DIO VLASTI.VI STE KOALICIONI PARTNER STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE.
Ako je Vama kapacitet Doma mladih relevantan pokazatelj POLITIKA jedne i druge partije , relevantan pokazatelj kadroviranja i relevantan pokazatelj DJELOVANJA u okvirima političkog parlamentarizma (broj poslanika) onda mi zaista nije jasno..kome vi pišete ?
Vi pokušavate na osnovu ovoga voditi političku raspravu i kritiku politike ?

Našoj Stranci su usvojeni KONKRETNI AMANDMANI koje je tražila . SDA ih je PRIHVATILA. Moje mišljene kao glasačica je da su amandmani DOBRI. Ukoliko postoje glasači NS-a koji to smatraju lošim , pokazaće se na izborima. Mislim da je Naša Stranka napravila tri dobre stvari :
- nametnula amandmane koji mijenjaju Zakon o radu itekako nabolje.
- politički proširila bazu glasača i to najviše na račun Demokratske Fronte.
- natjerala SDA da se prilagodi pravilima igre bez ikakve koalicije (forumaš Riđorbrki to zahtjeva od postanka svijeta :wink: ).

Našu Stanku ne vidim kao stranku ljevice , vidim je kao onu koja će ubaciti pojedine postulate te ideje ali je još manje vidim kao POLITIČKU ŠTAKU DF-a ili SDP-a koji sa ljevicom osim imena i imovine imaju veze mnogo ali mnogo manje od Naše Stranke i to jasno pokazuju političkim djelovanjem tako da se NS nikako nije mogala prikazati kao neki lažni"zaštitnik ljevice" već nažalost istinski i JEDINI s obzirom (ponavljam) da NS nije klasična stranka ljevice.....
Peđa je ovdje napisao referate i referate oko amandmana Zakona o Radu.
Čitajte gospodo...

MuaDib wrote: Dobro, od sada NS zovem SČLJ (stranka čestitih ljudi). :D
Toliko ste čestiti da vam je silovanje Ustava i Poslovnika o radu sasvim normalna pojava, koju godinama kritikujete u SKS.
Toliko ste čestiti da u Domu naroda kažete jedno, a Prestavničkom domu drugo.
Toliko ste čestiti kad kažete da nećet u vlast s onima koji smrde, što je eufemizam za lojave, a mi dobro znamo ko je koristio taj termin.
Za razliku od NS, DF je čestito izašao iz društva ljudi kojima su reforme samo mrtvo slovo na papiru i jeftina reklama na jeziku.
Ali me čudi što ste vi uskočili u ključnom momentu, da spasite labavu većinu i pogurate ZOR koji je na vrlo grub način usvojen, način koji ne poznaje ni minimum demokratskih standarda. Tako da je sva tvoja priča presipanje iz šupljeg u prazno ili mlaćenje prazne slame. Ali ostaje činenica da ste podržali ZOR i da ste time sebe trajno ostavili ispod cenzusa. Uživajt još 3,5 godine na budžetu.
Kada ponestanu argumenti spominje se u malograđanskom stilu Ćudićeva a kad i to prođe onda sa još malograđanskijim tonom kreću promjene imena stranci.....kakvi spinovi....

Naša Stranka ima jednog poslanika u Predstavničkom domu a dva u Domu Naroda.
Na sreću svih nas oni rade - sjajno.

Politika Demokratske Fronte je kreirana onog dana kada je njen predsjednik (a tadašnji predsjednik države) otvorio američki Mc Donalds a politička dosljednost je jasna, jer nisu ni formirani a već su koalirali, i tamo gdje ide - ide a tamo gdje ne ide - ama ne ide ali idu plate, primanja , službena vozila.....opozicijo......

Valjda zbog svega nabrojanog Damir Marjanović još uvijek predstavlja jednog od najistaknutijih i visokopozicioniranih članova Demokratske Fronte ili Fronta....

Srdačan Pozdrav.
Albin Zuhric

#22353 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Albin Zuhric »

tvsabina,

Da odgovorim na vase retoricko pitanje, Jasmila Zbanic nije visokopozicionirana clanica Nase stranke. Nije clanica NS uopste.

Lijep pozdrav.
komandant mark

#22354 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by komandant mark »

Pedja Kojovic wrote:maystor

Ako nisam bio dovoljno jasan i ako neko moj komentar shvata kao kvalifikaciju ministra Mandilovica - izvinjavam se.
Moj se komentar odnosio na opis generalne atmosfere i politickog prepucavanja u vezi sa ovim zakonom.
Stav ministra Mandilovica o ovom zakonu je skoro identican nasem - cak su i argumenti identicni onim koje iznosimo na tribinama koje ovih dana organizujemo po FBIH.

p.k.
Zar ne bi Mandilovic trebao da se izvinjava i pravda? Kako i kome moze biti normalno ovo sto je on uradio?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#22355 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Albin Zuhric wrote:tvsabina,

Da odgovorim na vase retoricko pitanje, Jasmila Zbanic nije visokopozicionirana clanica Nase stranke. Nije clanica NS uopste.

Lijep pozdrav.
Albine ,

moje pitanje nije bilo retoričko , bilo je konkretno.
Kao glasačica Naše Stranke dosada bih (sa)znala bilo kakav angažman naše cijenjene rediteljke u Našoj Stranci odnosno znala bih za koga glasam.....ipak morala sam pitati da budem sigurna da mi takva informacija nije promakla....

Hvala Vam na odgovoru.
Maystor

#22356 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Maystor »

komandant mark wrote:
Pedja Kojovic wrote:maystor

Ako nisam bio dovoljno jasan i ako neko moj komentar shvata kao kvalifikaciju ministra Mandilovica - izvinjavam se.
Moj se komentar odnosio na opis generalne atmosfere i politickog prepucavanja u vezi sa ovim zakonom.
Stav ministra Mandilovica o ovom zakonu je skoro identican nasem - cak su i argumenti identicni onim koje iznosimo na tribinama koje ovih dana organizujemo po FBIH.

p.k.
Zar ne bi Mandilovic trebao da se izvinjava i pravda? Kako i kome moze biti normalno ovo sto je on uradio?
Diskusija mene i Peđe, to što citiraš, se odvijala nakon intervjua, a prije demanta. Peđa je pojasnio da nije ministra nazvao ludim i to je u redu. Ne treba se spuštati na taj nivo.
Ali ovo što je uradio Mandilović pokazuju da je DF zajebancija od stranke, ne samo zbog Suljagića i Ajfona, već komplet.
gubljenje_vremena

#22357 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by gubljenje_vremena »

Opet pitanje za NS?

Čini mi se da je na sljedećoj sjednici kantonalne skupštine i izvještaj MUP-a. Isti sadrži sljedeći podatak: "Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela prijavljena su 242 lica (20 ili 9% više), od čega je 161 povratnik (20 ili 14,2% više) u izvršenju krivičnih djela (ili 66,5% od broja prijavljenih lica)", znači dvije trećine.

Analogno odredbi iz ZOR-u o većoj kazni za "ponovljeni prekršaj", jeste li razmišljali o inicijativi da se isto uvede i u Krivični zakon FBiH. Činjenica je da imamo katastrofalno blagu kaznenu politiku (najveći broj izrečenih kazni su uvjetne), a rezultat iste je porast broja učinjenih krivičnih djela posebno razbojništava i teških krađa.
Nekoliko malih izmjena zakona bi moglo puno promjeniti stvari:
- uvođenje odredbe da se uvjetna kazna može izreći samo za prvi put učinjeno krivično djelo (član 62)
- uvećanjem minimalno dozvoljene kazne (ili uvođenjem pravila uvećanih kazni) u slučaju ponovljenog krivičnog djela. Istina zakon (član 49) navodi da će se prilikom odmjeravanje kazne „uzeti u obzir“ i okolnosti ukoliko je djelo učinjeno u povratu, ali ovo „uzeti u obzir“ nije dovoljno eksplicitno, i ostavlja mogućnost za blago kažnjavanje.
- jasnijim određivanjem olakšavajuće okonosti. Posebno je član 50. stav b (kad sud utvrdi da postoje naročito olakšavajuće okolnosti koje ukazuju da se i ublaženom kaznom može postići svrha kažnjavanja) nedoređen i ostavlja preveliku slobodu sudijama, i eventualno bi se mogao ograničiti samo na saradnju u istrazi.
- povećanjem minimalne kazne za najčešće učinjena krivična djela (napr. razbojništvo i krađa sa minimalne jedne na tri ili pet godina)
- smanjenjem razlika između pokušaja i učinjenog krivičnog djela, posebno brisanje dijela koji kaže da se počinilac može i blaže kazniti (Član 28. stav (2) Učinitelj će se za pokušaj krivičnog djela kazniti u granicama kazne propisane za to krivično djelo, a može se i blaže kazniti.“).
- generalno na nekoliko mjesta se u zakonu spominje „može i blaže“, što dodatno stvara prostor za blago kažnjavanje.

Pozdrav i sve najbolje...
hzsa22

#22358 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by hzsa22 »

S obzirom da ste jedna od rijetkih stranki koja ima direktnu komunikaciju sa biracima, interesuje me vas stav o razlicitim cijenama ulaska u Vijecnicu. Naime, neugodno se iznenadih kada portir zatrazi 50 KM za slikanje unutra Vijecnice jer je valjda odluka Grada da se vjencanje naplacuje petobanku. Naravno, to nit je istaknuto niti postoji racun. Iza nas 2 stranaca udjose za 6/10 KM oboje. Koja je razlika osoba koje dolaze tu zbog nekih svecanih fotograija i drugih posjetitelja koji isto tako slikaju sebe i Vijecnicu?
kluz franjo

#22359 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

"Comedia oscura" u izvedbi Vlade i Skupštine KS se nastavlja...
Dnevni red sljedeće sjednice je opet "impresivan". Ili možda samo impresionistički, tko to zna?
http://skupstina.ks.gov.ba/najave/sjednica/4365
Već nakon brzog pregleda, evidentiramo mnoštvo kandidata za Nobela.
Pored futurističkih uradaka (fin. izvješća za ZOI, Skenderiju, Butmir i Veterinarsku postaju), možemo naći i literaturne izlete u "Poesia morbida". Npr. Studija o zdravstvenom stanju u KS i Informacija o fin. poslovanju ustanova naobrazbe i znanosti KS.
Ipak, meni najdraže je "Priručnik za akrobatske djelatnosti" ili u narodu poznato kao Budžet KS.
Naime, dok NS vodi široku diskusiju sa građanima o efektima ZoR-a, 'vamo prof. dr. Jasmin Halebić u javnoj raspravi o budžetu "upisa" još preko 140 novih zaposlenih. A gdje su novi zaposleni, tu je i novi milionček povećanja ionako uvećanog budžetskog nacrta.
Nego, nešto ne vidim onaj Dinin nacrt o podrijetlu imovine dužnosnika KS od prije godinu i pol (trebao biti 40-ak dana u javnoj raspravi).
Može li neko iz NS dati kratak osvrt na dnevni red sjednice?
Unaprijed zahvalan.
VjecitiStudent

#22360 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

S obzirom da je u ovih 140+ novozaposlenih i Forto, vjerujem da NS u ovoj oblasti neće imati primjedbi.
NS u Kantonu je sada 100% na budžetu. Mora se priznati da su ispunili predizbornu "mi nudimo rješenja", za svoje kadrove.
Pedja Kojovic

#22361 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

hzsa22

Zaista nisam znao da se tako nesto radi.
Albin ce proslijediti vas komentar/pitanje nasim vjecnicima u GV a odgovor/objasnjenje cemo vam dati cim ga mi dobijemo.

p.k.
Pedja Kojovic

#22362 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

FInansijski izvjestaji za 2013. osim epiteta koji ste im dali zasluzuju i kvalifikaciju "apsurdno".
Nasa ostra intervencija na prosloj sjednici, povodom nacrta rebalansa, kada smo trazili da se u borbi protiv korupcija i organizovanog kriminala napokon predje s rijeci na djela, je rezultirala uposljavanjem 10-tak novih tuzioca, vise od 20 inspektora i 60-tak policijaca. To je potez koji pozdravljamo.
Ostatak novozaposlenih je najvecim dijelom u skolstvu i jednim dijelom u KJP.
Na ovo smo vec reagovali i Vlada ce za ovu sjednicu pripremiti infomaciju o nezakonitom zaposljavanju.

Potpuno se slazem s vama u vezi sa Zakonom o utvrdjivanju porijekla imovine izabranih i imenovanih duznosnika.
MInistarstvo pravde, sada je vec jasno, je u ionako losem timu (Vlada) sasvim sigurno jedna od najslabijih "karika".
Na ovoj sjednici cemo traziti da - s obzirom da Vlada ocito nije u stanju definisati i predloziiti - de facto gotov, napisan, zakon koji smo im dali i prepustili - da ga mi dovrsimo i stavimo na dnevni red.

Generalno...
Usvajanja rebalansa budzeta u septembru naravno ima vrlo ogranicen finansijski efekat i moze, eventualno, samo posluziti, kao indikacija u kojem se pravcu planira budzet za 2016. Mi cemo predloziti nekoliko amandmana upravo s tim ciljem - da pokazemo u kojem bi pravcu trebao ici budzet za 2016.

Dio sjednice koji se bavi Finansijskim izvjestajima komunalnih preduzeca je isti kao i svih proslih godina.
Pokazuje da Vlada KS i dalje ceka i spas ocekuje od federalnih zakona o konsolidaciji duga javnih preduzeca, uvezivanja staza i neuplacenih PIO/MIO obaveza. Novi Zakon o radu i konsekvetni kolektivni ugovori ce napokon stvoriti osnov da zahtijevi za racionalizacijom prestanu biti odbijani argumentom nepostojanja zakonskog osnova.

p.k.
DaffyDuck

#22363 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by DaffyDuck »

hzsa22 wrote:S obzirom da ste jedna od rijetkih stranki koja ima direktnu komunikaciju sa biracima, interesuje me vas stav o razlicitim cijenama ulaska u Vijecnicu. Naime, neugodno se iznenadih kada portir zatrazi 50 KM za slikanje unutra Vijecnice jer je valjda odluka Grada da se vjencanje naplacuje petobanku. Naravno, to nit je istaknuto niti postoji racun. Iza nas 2 stranaca udjose za 6/10 KM oboje. Koja je razlika osoba koje dolaze tu zbog nekih svecanih fotograija i drugih posjetitelja koji isto tako slikaju sebe i Vijecnicu?
Pedja Kojovic wrote:
p.k.
Jos pitanja za Vijecnicu... Kome sada vijecnica pripada??? Vjerujem da je ovo odokativno naplacivanje uradjeno od strane portira koji koristi situaciju, ali mu je neko dopustio.
Pedja, moje pitanje je zasto racun za ulaz u Vijecnicu izdaje JP Bazeni OTOKA?! Gdje odlazi taj novac, ko ga i na sta trosi?
Moze pricat ko sta hoce, ali Vijecnica je jako posjecena i zivo me interesuje koliko karata ti portiri prodaju za sebe a za koliko izdaju racun.

Drugo pitanje je, zasto od 2010 godine Zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva KS nije izvrsilo sistematsku deratizaciju KS? Umjesto da napredujemo, debelo nazadujemo.

Ove godine vidim, neki profesori srednjih skola u KS mole za donaciju lopti radi normalnog odrzavanja nastave sporta, jer nadlezno ministarstvo iz godine u godinu smanjuje budzete skolama :twisted:
spacek

#22364 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:24, edited 1 time in total.
komandant mark

#22365 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by komandant mark »

spacek wrote:Na ovaj tekst nadam se odgovoru/komentaru gosp.Kojovića:
Glodari okupirali Sarajevo: Pacova ima na svakom koraku, sistemska deratizacija nije urađena od 2010.!

U KS-u, zbog samog sistema javnih nabavki, firme koje se bave deratizacijom, a koje su bile na tenderu žalile su se na izabranu firmu tako da je Ured za žalbe skoro dva mjeseca držao materijal kod sebe. Sada se ponovo provodi postupak javne nabavke. Firme se kontinuirano bore za posao, poštuje se zakon, a građane niko ništa ne pita.
Komentar:
U Sarajevu 5 godina nije uradjena deratizacija? :shock:
Situacija u gradu nikad nije bila gora po pitanju higijene i ovo je stravično, a nigdje ne vidim aktivnost bilo koje stranke po ovom pitanju, pa ni od Naše Stranke. Jeste li svjesni šta ovo znači po građane i koje su posljedice???
Ovo je posljedica dugogodisnje agonije sa psima lutalicama, gdje NS podrzava direktno ili indirektno postojece stanje (da se ne bi zamjerila NGO-vima finansiranim od stranih ambasada)...
starisalko

#22366 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

spacek wrote:Na ovaj tekst nadam se odgovoru/komentaru gosp.Kojovića:
Glodari okupirali Sarajevo: Pacova ima na svakom koraku, sistemska deratizacija nije urađena od 2010.!

U KS-u, zbog samog sistema javnih nabavki, firme koje se bave deratizacijom, a koje su bile na tenderu žalile su se na izabranu firmu tako da je Ured za žalbe skoro dva mjeseca držao materijal kod sebe. Sada se ponovo provodi postupak javne nabavke. Firme se kontinuirano bore za posao, poštuje se zakon, a građane niko ništa ne pita.
Komentar:
U Sarajevu 5 godina nije uradjena deratizacija? :shock:
Situacija u gradu nikad nije bila gora po pitanju higijene i ovo je stravično, a nigdje ne vidim aktivnost bilo koje stranke po ovom pitanju pa ni od Naše Stranke. Jeste li svjesni šta ovo znači po građane i koje su posljedice???
Mozes pogledati na njihovoj stranici.Robert Plese vijecnik u GV i OV je prije par mjeseci pokrenuo to pitanje
kluz franjo

#22367 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

pk

zahvaljujem na prethodnom odgovoru.

Evo da opet pokušam biti konstruktivan u kontekstu lakrdije od Skupštine KS, a pri tome koristeći "životne primjere".

Košarkaški kadeti BiH tj. klinci sa 15-16 godina su u periodu od 06. - 16.08 odigrali 9 (slovima: devet) mečeva i u tom kratkom vremenskom periodu uspjeli mobilizirati svu želju i talenat i znanje i time donijeti veliku radost brojnim ljudima željnim pozitivnih primjera i uspjeha.

Smatrate li, da možda ovaj put Vi možete iskoristiti svoj prijateljski utjecaj na Premijera i Predsjedavajućeg SKS (kao bivše košarkaše), da koristeći ovaj primjer ishodite stalno zasjedanje SKS od npr. 06. - 16.10.
Na tih zamišljenih 9 zasjedanja/utakmica bi mogli odmjeriti snage sa protivnicima (protivnici u kontekstu teških tema) kao što su:
- Obezbjeđenje redovnog gradskog i prigradskog saobraćaja 56:76 za SKS
- Obezbjeđenje redovnog vodosnabdjevanja 77:65 za SKS
- Rješavanje problema Skenderija 82:78 za Skenderiju
- Rješavanje problema "državnih" ustanova kulture 77:73 za "državne ustanove"
- Rješavanje problema pasa lutalica 64:57 za SKS
- Obezbjeđenje predškolskog odgoja 86:59 za SKS
- Rješavanje problema ZOI 84 70:54 za SKS
- Normiranje osnovnog i srednjeg obrazovanja 78:86 za SKS
- Rješavanje problema Toplane/Sarajevogas/BH Gas 85:83 za SKS

Ili možda smatrate da su klinci imali lakše "protivnike" u tih 11 dana?
Ili možda smatrate da Premijer i Predsjedavajući SKS nisu svojim htjenjem, željom i talentom dorasli ovakvim "utakmicama"?

Zahvaljujem na odgovoru
kluz franjo

#22368 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Za pk
molim za poseban odgovor.
s obzirom da ste u zadnje vrijeme proveli dosta vremena u TK, hoćete li biti ljubazni podijeliti sa nama Vaše impresije u kontekstu efekata političkog dijelovanja premijera TK Bege Gutića?
Istovremeno, a podrazumjevjući cilj NS da u TK i ZDK postane parlamentarna stranka, smijem li Vas pitati za Vašu ličnu uporednu analizu efekata aktuelnog političkog djelovanja premijera TK, ZDK i recimo npr. SK?
Prepoznajete li razlike?
Unaprijed zahvalan na odgovoru.
kluz franjo

#22369 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Pitanje za Albina Zuhrića.
Smijem li ja i dalje biti simpatizer NS? Smijem li ja i dalje vjerovati u evidentno dobar rad vjećnika NS na lokalnom nivou? Is it OK, da ja podržavam i forumski branim mnoštvo dobrih lokalnih inicijativa NS vjećnika (ima naravno nekad i promašaja)?
Tj, hoće li me na "crnu listu NS" staviti pokušaj da pojasnim da na primjeru tzv. nacrta Zakona o porijeklu imovine dužnosnika u KS da je akutni Premijer KS apsolutni egzemplar našeg današnjeg SDA društva?
Smijem li ja koristeći isključivo provjerljive argumente i dalje biti simpatizer NS ili će moja konkretna pitanja "vrijeđajući prijateljska osjećanja predsjednika" dobiti epitet " vid'mu naočala" - poput onog "vid'mu glOAve"?
Smijem li se ja (kao običan građanin, poreski obveznik i simpatizer NS), a da ne ugrozim lik i djelo predsjednika zapitati,
kako to da je, a po izjavama predsjednika NS, za neuvođenje Nacrta zakona u skupštinsku proceduru isključivo kriv ministar pravde, a pri tome nigdje predsjednik ne navodi odgovornost inicijatora zakona tadašnjeg šefa poslaničke (vladajuće) grupe i današnjeg premijera.
Čija dioptrija se po Vašem mišljenju treba provjeriti?
Zahvaljujem
Pedja Kojovic

#22370 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

duffyduck

Nadam se da ce vam Albin odgovoriti na sva pitanja vezano za Vjecnicu - nakon sto dobije infomacije od nasih vjecnika u GV.
Potpuno smo svjesni problema deratizacije i jedan od nasih amandmana na rebalans Budzeta KS o kojem ce se diskutovati 2. septembra se upravo odnosi na to.

p.k.
Pedja Kojovic

#22371 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Nesto vise nego uobicajeno vremena koje sam proveo u Tuzli je posveceno iskljucivo jacanju nase stranacke, sada vec dosta dobre i spremne, ekipe, tako da za analizu kakvu vi trazite nemam dovoljno infomacija.

p.k.
Pedja Kojovic

#22372 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Prije svega, klinci i kantonalna vlast su neusporedivi.
Klinci su ulozili ogroman napor i jos mnogo toga da bi onih 9 utakmica odigrali onako kako su ih odigrali.
To je zato sto su klinci ozbiljni, vrijedni i na kraju krajeva normalni ljudi
A sad ozbiljno...

Vi se sjecate da smo mi u proslosti govorili o potrebi stalnog zasjedanja SKS i takodje zahtijevali (Forto na prosloj sjednici) tematske sjednice o, manje vise, temama koje ste vi naveli.
S obzirom da po sadasnjem Poslovniku materijale za tematsku sjednicu priprema predlagac one bi jedino imale smisla ukoliko bi predlagac i obradjivac materijala bila Vlada.
Ako je vase pitanje, smatram li da Vlada ima kapacitet da pripremi materijale i zakaze sjednice po ovim pitanjima - moje misljenje je da nema.
Takodje, s obzirom na dosadasnje iskustvo, odnosno prateci kako se poslanici pripremaju za sjednice mislim da ni Skupstina ne bi mogla ucestvovati u kvalitetnoj raspravi o tim temama tempom koji ste sugerisali.

Pitanje koje ste uputili direktno Albinu a tice se mene necu detaljno komentarisati osim da kazem...da je neozbiljno misliti da moji licni odnosi uticu na politicke stavove.
Vezivanje odgovornosti u vezi zakona koji spominjete za ministarstvo pravde je iskljucivo rezultat cinjenice da je u usvojenom planu i programu rada SKS to ministarstvo bilo zaduzeno da bude predlagac tog zakona i da oni, koji poput mene, svakodnevno prate sta se desava s tim zakono, znaju "gdje je zapelo".
Upravo zbogo toga ce se i odrzati sastanak jedne radne grupe u vezi s tim zakonom koja ce pokusati rjesiti neke pravne i organizacijske probleme koji nisu rjeseni od strane predlagaca, odnosno, spomenutog ministarstva

p.k.
VjecitiStudent

#22373 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Evo jednog teksta, specijalno za Peđu, možda i skonta kako život običnih ljudi izgleda, sa svojih hipsterskih visina.
Radnja se dešava u Hrvatskoj, koja je po implementaciji vlastitih zakona za nas Zapad. Kako to izgleda u domaćim, robovlasničkim kompanijama, možemo samo pokušati da zamislimo.
”Dugogodišnja sam radnica Plodina, ali ono što sam doživjela na Krku nisam ni sanjala”, započinje svoju priču nezadovoljna radnica i dodaje da se ljudi boje progovoriti jer imaju djecu koju školuju, kredite koji dolaze na naplatu i stanarine koje moraju platiti.

Navodi kako su svježi odjeli u prodavaonici izvor zaraze. ”Prodaju se proizvodi kojima je istekao rok upotrebe. Na gastro odjelu se zelena piletina marinira i prodaje pod pečenu piletinu, na odjelu delikatesa vjerojatno ni nema ispravnog roka u komori”, priča nam radnica te dodaje da mnogi ostaju raditi do kasno u noć i nastavljaju odmah ujutro u prvoj smjeni, što je protuzakonito.

”Voditelji svježeg odjela su gore ribali WC i kancelariju od poslovođe. Ljudi se ruše, hitna pomoć je redovito u Plodinama Krk”, priča nam radnica i dodaje kako je kao zaposlenica doživjela ponižavanja na način da više nije mogla hodati od umora.

”Ostajala sam na poslu po 3-4 sata duže svaki dan pod izlikom da je to normalno jer tako rade svi centri. Ljudi se mijenjaju kao na traci, poslovođa u centar dovede sestru i pola rodbine i moraš paziti što govoriš u svakom trenutku jer ti to može utjecati na posao. Ostaje se dok zadnja osoba ne iziđe iz trgovine, ako i poželiš otići ne možeš jer su vrata zaključana. Kad nešto nije bilo u redu, pljuvalo se po nama da će doći tržna, sanitarna i pitaj Boga kakva inspekcija sve ne, i onda bi mi radili u grču. A inspekcija, dođe li, ništa neće naći jer je svaki papir tamo dupli, pa čak i raspored jedan za inspekciju rada, a drugi za nas običnu radničku, robovlasničku stoku”, ogorčeno zaključuje ova radnica čiji su podatci poznati redakciji.
http://--- no links ---/vijesti/hrvatska/v ... oku-825249
Drvosjeca iz Dejcica

#22374 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ne znam da li je ko ranije postavljao pitanje ali volio bih čuti jasan stav NS po pitanju bosanskoj jezika s obzirom da se u zadnje vrijeme ponovo aktuelizirala ta tema.

Hvala.
Pedja Kojovic

#22375 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

drvosjeca

Nismo na organima stranke raspravljali o jeziku.
Raspravljali smo o slucajevima krsenja ljudskih prava a koja su se pojavljivala u RS-u ali i u drugim dijelovima BiH.

Moj licni stav je, ako vas zanima...

Lingvisticki je vrlo upitno da li se radi o razlicitim jezicima ili o dijalektima jednog.(Po meni, to je jedan jezik sa vise dijalekata).
Naravno, svako ima pravo da jezik kojim govori zove kako zeli.
Problemi imena jezika u sredinama u kojima je naziv problem se mogu jednostavno rijesiti po ugledu na medjunarodnu praksu - upisivanjem jezika u skolske knjizice i diplome kao "maternji jezik".
Moj licni stav je da ako govorite recimo "zracna luka" i "vazdusna puska" i "rahatluk" i citate i pisete i latinicu i cirilicu onda govorite bosanski jezik.
Kada sam prilikom izdavanje svojh knjiga hrvatskim i srbijanskim izdavacima morao odgovoriti na pitanje na kojem su jeziku pisane stavio sam bosanski upravo iz razloga koje sam naveo u prethodnoj recenici.

p.k.
Locked