Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Stil osvajanje USO i nije nešto spektakularan da ti budem iskren, niti jedan top 20 igrač,...patnja u prva 2 kola....polumrtvi Delpo u SF...i Anderson u finalu...
S onakvim tenisom do titule na USO ne bi došao od 2004 pa na ovamo te je 2010 i 2013 bio neuporedivo bolji prilikom osvajanja istog.
Znam, možeš pobjediti samo onoga ko ti dođe s druge strane ali nivo tenisa Rafe na USO nije bio ništa posebno i spektakularno, za razliku od prošlogodišnjeg RG npr.
necko_hz wrote:Spomenuo sam Goffina tamo na temi Australian Open i ne znam fakat da li ga je iko gledao, ali igra definitivno daleko najjači tenis u karijeri. Zvereva i Kokkinakisa je baš razbio. Ritern i forhend mu nikad nisu bolji bili i ako takvu igru zadrži i na AO-u, moći će daleko u trenutnoj konsolidaciji snaga na touru.
100% se slažem po ovom pitanju i po meni je treci favorit za titulu.
ultima_palabra wrote:Pa od ovih novih svi skoro igraju gledljiv tenis... Dimitrov, Thiem, Zverev, Kyrgios itd... samo je mentalni aspekt problematičan.
tenis Dimitrova je i više nego gledljiv, možda je jedan od najatraktivnijih za oko uz Feda i mahnitog Monfilsa...
Redovito, svake godine, u top 10 hot shot udaraca je po nekoliko Dimitrovovih.
Meni je Rafin tenis na USO-u bio spektakularan, nevezano za protivnike protiv kojih je igrao. Nakon svakog meča u kojem bi izgubio prvi set, podigao bi nivo igre do krajnjih granica i rutinski dobijao naredna tri.
Pa intenzitet ona tri seta protiv Del Potra u ravni je sa njegovom igrom sa USO-a 2010 i 2013, ono je bilo morbidno gledati šta mu je uradio, kako mu je reternirao, kako se branio i kako je napadao.
Leopold_IV wrote:ali nivo tenisa Rafe na USO nije bio ništa posebno i spektakularno, za razliku od prošlogodišnjeg RG npr.
Itekako je bio dobar nivo, pri tome mislim na kretanje, servis, udarce sa osnovne linije, return, selekciju udaraca, varijaciju u igri i kontrolu neprisiljenih grešaka. Pogotovo od trećeg kola pa do kraja, sve osim prvog seta protiv Delpa gotovo savršeno odigrano. Konkurencija je bila očajna i tu se apsolutno slažem i tu se sada opet vraćamo na priču o Federeru i njegovim GS dostignućima protiv jednako ili približno jednako jake konkurencije ranijih godina ali ne bih više o tome, sto puta prežvakano
Evo poena koji je svima stavio na znanje da je Rafa na US openu bio na nivou iz 2010.godine.
necko_hz wrote:Da je to tako, Federer u mečevima na tri dobijena seta ne bi pobijeđivao 4 ili 5 godina mlađe igrače od sebe, jer bi njegova fizička (ne)sprema presudila u tome. Prosto. I taj turnir je ustvari i najbolje pokazao da je lik u besprijekornoj fizičkoj formi. Ako ti u tri meča zaredom dobiješ po nekoliko godina mlađe igrače od sebe u mečevima na 5 setova, onda si fizička zvijer imao 26 ili 36 godina.
Ako Wawrinka ne može ispratiti Federerov ritam, to je do tenisa, ne do fizike, jer je u mečevima sa Đokovićem dokazao da je fizički jedan od najjačih na touru. Ako Federer pak to ne može uraditi protiv Novaka, to je isto do tenisa, jer mu Wawrinkine godine u tim okršajima ne bi donijele bolji bekend, ko što mu nisu donosile ni kad je imao 29, a gubio od istog igrača.
Prošla su vremena kada su igrači završavali karijere u 30-oj, jer se starosna granica značajno pomjerila. Sada ih većina igra najbolji tenis u tim godinama (Wawrinka je ušao u Prime u 28-oj, isto kao i David Ferrer).
Ti stvarno neces da procitas sta sam napisao vec ponavljas istu pricu i izvlacis stvari iz konteksta. Evo probacu jos jednom i zadnji put sto se tice ove teme. Napisao sam "...da bi pobijedio nekog od najboljih". Navodis igrace koji su ispod Federerovog nivoa. Koga od njih racunas kao najbolje? Jesu li oni po tebi priblizno istog kvalitete na toj podlozi? Koliko je puta Stan pobijedio Federera na betonu? Gledao sam ih uzivo dva puta na betonu i Federer je uvijek imao kontrolu nad situacijom. Rekao si sam da Nadal nije onaj stari i ja sam ti napisao da se vidjelo da tokom cijelog turnira nije do maksimuma mogao koristiti svoj "patentirani" forhend sa podosta top-spin:a, oruzje koje je skoro po pravilu uvijek funkcionisalo protiv Federera. Eto i on sada nazalost mora opet da pauzira radi istog koljena sto znaci da i on nije pouzdan izvor za tvoju klimavu jednacinu.
U vrhunskom sportu razlika od par procenata je razlika izmedu pobjednika i petog ili desetog. Da bi pobijedio nekoga na danoj podlozi i pod danim uslovima moras imati te procente na svojoj strani. Isto je u svim sportovima i ovo sto pisem je generalno a ne specificno za tenis. Kada su igraci priblizno iste kvalitete, onaj ko je mladi ce uvije biti u prednosti zbog tih par procenata prevage koju mu daje ta razlika u godinama. Sada su se granice fizickog vrhunca u vecini sportova pomjerile, nazalost dosta radi dopinga ali to je druga tema, ali je cinjenica da su mladi sa istim tehnickim kvalitetima i iskustvom uvijek u prednosti. Zbog tako male razlike se mogu desiti iznenadenja jer ako imas "slab dan" ta prednost nestaje.
Sve navedeno uz varijacije u podlogama, lopticama, nacinu treninga itd. za mene sva poredenja igraca iz razlicitih perioda cije se fizicki vrhunac nije podudarao cine neozbiljnim i kao sto je neko vec napisao na nivou sta bi bilo kad bi bilo i imaju svrhu da neko od umijesanih novinara, trenera itd. ima nesto da napise a da publika i da se o tome razglaba na forumima.
Ponavljam opet, prije nego sto skocis pred rudu i pocnes pricati om zaslijepljenim idolima, ovo vrijedi generalno za sve sportove gdje ces naravno uvijek naci par izuzetaka. Po pisanju sam skoro siguran da se nikada nisi bavio vrhunskim sportom. Inace ne bi ovako nesto pisao.
Da ne ulazim u detalje a i to mogu ako te zanima, ovo je nesto u cemu sam imam dugogodisnje iskustvo i zbog toga reagujem na ono sto si napisao.
Na vase analize treba dodati veoma bitan segment koji recimo izdvaja Federera a to je inteligencija, brzina promisljanja I nalazenja dobrih rjesenja. Takvih stvari kod njega ne.manjka jer mu stil igre dozvoljava da bukvalno kombinuje igru kako hoce ...Na kraju krajeva veliki Rafa je to isto rekao mada I njemu kapa dole kao I Noletu naravno.
Bit će prije da tebi ne vrijedi objašnjavati iste stvari više puta.
Dakle, sad ću ti ja zadnji put odgovoriti i nakon toga više ti se ne namjeravam obraćati na tu temu.
1. Tvrdio sam da fizikalije nisu igrale ulogu u mečevima Đokovića i Federera na USO, Wimbledonu 2015-e, i Indian Wellsu 2014-e i 2015-e, već Novakov teniski nivo. Kao dokaz za to priložio sam ti mečeve koje je Federer igrao još kao godinu i po-dvije stariji igrač protiv nekoliko godina mlađih igrača od sebe u pet setova, a gdje nije imao nikakvih problema fizičke prirode. Tebi su ti mečevi nebitni, relativiziraš ih i osporavaš navodeći da ti igrači nisu Rogerov teniski nivo. Meni su ti mečevi dokaz njegove vanserijke fizičke spreme. Ja se slažem da Wawrinka i Nishikori nisu njegov teniski nivo, a to je upravo i razlog zašto su gubili te mečeve, a ne to što su mlađi ili stariji od njega. Isti razlozi su u pitanju zašto je Federer gubio od Đokovića, a ne to što je stariji od dotičnog.
2. Naveo sam Federerovu izjavu koja se dotiče utjecaja fizikalija na njegove mečeve, gdje je rekao da nema nikakvih problema sa izdržljivošću i da može trčati tri ili pet sati. Osporio si i nju na svoj način, jer očigledno misliš da si u Federerovo fizičko stanje upućeniji od njega samog. Opet, ti imaš pravo da misliš šta hoćeš, a čije mišljenje od vas dvojice ima za mene veću važnost, ne moram ni naglašavati.
3. Ušao si u raspravu da su takva poređenja za tebe besmislena i apsurdna, dok ja nisam takvog stava. Na početku sam ti rekao da ako ti se ne raspravlja o tome, nemoj ni raspravljati, jer te niko ne tjera. Dao sam ti izjave teniskih legendi i igrača koji su imali priliku da gledaju obojicu mnogo više puta od mene i od tebe, a neki od njih su i igrali protiv obojice i mišljenja su da je Novak igrao na najvišem teniskom nivou ikada. Rekao si da možeš naći najmanje ili čak veći broj onih koji misle drugačije. Zamolio sam te da nađeš, ignorisao si. Dakle, ne možeš potkrijepiti ono što si rekao.
4. Ovo ponavljam po ko zna koji put. To što svi oni misle da je Novakov nivo najveći ikada, ne znači da svi moraju misliti tako i da je to opštepoznata činjenica, ali znači da se o tome može diskutovati i da se može obrazložiti zašto neko misli tako. To je ono što sam ja uradio i o čemu sam govorio još u svom prvom postu na ovu temu, rekavši da je to za mene najviši nivo tenisa koji sam vidio. Ne za tebe, ne za Shakea, ne za Red Devila, već za mene. Vi ste se upalili ko kutnjaci, jer otkud nekome pravo da smatra najboljim nekog čije ime ne počinje sa Roger, a prezime završava sa Federer.
Ako misliš da je apsurdno porediti nivoe, ok, to je tvoj stav, nemoj ih porediti, nit te tjeram da to radiš, nit te tjeram da misliš ko ja. Ja sam ti naveo mnogo relevantnije ljude koji nisu tvog mišljenja, a između njih i tebe, opet, mislim da ti ne moram govoriti čiji stav ću više cijeniti po tom pitanju.
Što se mene tiče, a sada i definitivno, diskusija na ovu temu je završena, barem sa moje strane. Ono što sam rekao, to sam i argumentovao na više načina, a budući da mišljenje nećemo približiti, ne vidim svrhu da nastavljam(o) dalje.
necko_hz wrote: Rekao si da možeš naći najmanje ili čak veći broj onih koji misle drugačije. Zamolio sam te da nađeš, ignorisao si. Dakle, ne možeš potkrijepiti ono što si rekao.
Ovo sam ja rekao ali nemam ti iskreno vremena kopati po internetu uz sve obaveze, ali tokom 2004-2007 je nebrojeno teniskih stručnjaka pričalo na najboljem tenisu ikad. 7-8 godina nakon perioda Djokoviceve dominacije pišu o njegovom nivou i dominaciji...za 7-8 godina će pisati o Zverevu/Rublevu/Aliassimeu ili nekom trećem...
Sve što ti pokušavam(o) reći je:
a.) u komparacijama ne možeš zanemariti 6 godina razlike u ovako fizicki zahtjevnom sportu, nije pikado
b.) najviši nivo tenisa koji sam ja vidio nije ni Noletov ni Rogerov nego mjesec dana Nalbandianovog, a u pojedinačnom meču je to Wawrinkin.
c.) Roger se odlično kreće i igra za čovjeka od 36 godina, nema govora, u odličnoj je formi, ali sasvim sigurno da je bio eksplozivniji, brže reagovao i bolje pokrivao teren sa 25, i tih pola koraka, djelić sekunde i čini tu razliku da mečeve iz 2014 i 2015 s noletom ne možeš uzimati kao reper.
Novi reket, promjena gameplana, agresivniji tenis većeg rizika je nešto što je morao uraditi da ostane konkurentan, ali biologiju ne možeš prevariti.
Necko hvala ti što si se vratio temi i potakao raspravu, a moguća je jedino ako se ne slažemo oko nekih stvari
Pa i da iskopaš nisu relevantne, jer su iz godina kada još niko od njih nije vidio Đokovićev Prime.
Da li će neko za sedam godina pričati tako o nekom drugom igraču, ne znamo, ali znamo da su svi oni, ili barem velika većina, koji su Federerov nivo smatrali najboljim promijenili mišljenje nakon Đokovića.
Opet, ti možeš misliti i za Flavia Cipollu da je imao najveći nivo, ne mislim ti odgovarati niti vaditi oči zbog toga.
Svoje mišljenje o Federerovim fizikalijama i generalno njegovom tenisu sam dosta puta istakao i obrazložio, a uz to i potkrijepio njegovom izjavom vezanom za fizičku spremu, tako da se ne mislim ponavljati, a vi se sa tim možete složiti ili ne.
Ne očekujem, naravno da se složite, jer bi to poremetilo sve floskule i izgovore koje Federerovci imaju za njegove poraze od 2008. godine.
E sad ubacuješ ni krivog ni duznog Cipollu a ja ti na temu najveći nivo tenisa ikad naveo:
čovjeka koji je u 20 dana dobio 2x prime Federera, 2x Nadala raznjeo, Djokovica, Delpa, Berdycha i Ferrera i
čovjeka koji je u epicentru Djokovicevog "najboljeg tenisa ikad" istog ispratio sa 3:1 i 60 winnera na najsporijoj GS podlozi.
ti meni usporedjujes sa Cipollom, ccc
očekujem javno izvinjenje u Oslobođenju!
Mi prvo trebamo "popričat' o onoj gluposti koju si napisao sinoć
A Cipollu sam ti naveo samo da ti pokažem da možeš misliš šta hoš. Naravno, ako navedeš Cipollu niko te neće smatrati ozbiljnim, za Nalbandiana ćeš i naći neke istomišljenike, ali u manjini.
necko_hz wrote:Mi prvo trebamo "popričat' o onoj gluposti koju si napisao sinoć
A Cipollu sam ti naveo samo da ti pokažem da možeš misliš šta hoš. Naravno, ako navedeš Cipollu niko te neće smatrati ozbiljnim, za Nalbandiana ćeš i naći neke istomišljenike, ali u manjini.
necko_hz wrote:Evo vam Tsitsipasa, nasljednik Federera veći nego što će Dimitrov ikad biti.
Necko, zaslužio si mandatnu kaznu za naročito drsko ponašanje i remećenja forumskoj reda i mira s ovom izjavom.
Kazna je 40,00 bam, ako platiš u roku od 8 dana imaš 50% popusta.
p.s tebi i onom šarlatanu od Emira cu na Dimitrovu uzeti po gajbu pive.
necko_hz wrote:Evo vam Tsitsipasa, nasljednik Federera veći nego što će Dimitrov ikad biti.
Necko, zaslužio si mandatnu kaznu za naročito drsko ponašanje i remećenja forumskoj reda i mira s ovom izjavom.
Kazna je 40,00 bam, ako platiš u roku od 8 dana imaš 50% popusta.
p.s tebi i onom šarlatanu od Emira cu na Dimitrovu uzeti po gajbu pive.
Zasto celavi americki Jermen koji Djovaka sada i trenira ne rece nikad o tom tenisu Srbijanca da je najvisi teniski nivo kojeg je vidio, ha hordas?
Mogu ti u rijec citirati sta je recimo rekao za jednog drugog tenisera kojeg teska srca spomenes ovdje samo kad je o pukoj statistici rijec.
Hoćel iko ostati ko smatra Federerov nivo najvećim?
Kakvo skidanje maske kad se siri neizdrziv vonj od napisanog sranja vezanog za fizicku spremu i godine?
Ja ponavljam da ne ulazim u te seme poredenja. Ti si danas napisao po tebi zadnju poruku vezanu za diskusiju koja je mijenjala temu kao Muhamed Filipovic politicki dres. Sta sada bi, nemas sta novo nasvrljati pa kao lokalni politicari gazis dano obecanje?
Sada jedno ozbiljno pitanje za sve, koliko razlicitih pobjednika GS:ova u 2018 predvidate a kakve su vam zelje po tom pitanju?
Zar nije vrijeme da neko iz mlade garde probije led.
konektovan wrote:Ja volim Rogera k'o brata, al' Nadal je igrao na najvecem, najvišem, najbrutalnijem nivou od svih. Kraj!!!!!!!!!
Sto se tice fizickog nivoa on Lendl, Muster i Chang. Sto se tice zena naravno Serena ali i Martina. Svi u svoje vrijeme fizicki fantomi i sa naizgled bezrezervnim zalihama energije.