Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hadzinicasa

#22326 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

seln wrote: 19/03/2022 09:00
hadzinicasa wrote: 18/03/2022 20:53

ovo za neuroze je nategnuto. zasto to mislis? jer ce ih odgajati da gledaju sve ljude jednako bez predrasuda i rodnih uloga? ja mislim da su takva djeca rasterecenija i u odnosu na sebe i ocekivanja u njihovim rodnim ulogama i u odnosu na druge. ergo i sretnija i manje sklona neurozama.
Ovo je bas onako tipican odgovor za nase forumske feministice.
Ako si zaboravila, glavni dio poruke je bio ovo:
Ne bilo ti zapovidjeno, hajd me citiraj, gdje sam napisao da feministice moraju radjati djcu.
Dakle, hocel bit stagod?
A sto meni ovo? Ne nalazim se jerbo nigdje ne iznesoh tvrdnju da si ti napisao da feministice moraju radjati djecu.
Ja sam se referirala na ovaj drugi dio recenice gdje ti mislis da je „bi im djeca bila predisponirana za razne neuroze“ i iznijela svoje misljenje i obrazlozila zasto to mislim.
I pitala tebe zasto je tvoje misljenje kakvo jeste.

A usput… otkud ti tvrdnja da feministice ne zele radjati djecu? I ona je pogresna.
Bloo
Globalna šefica

#22327 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Malo radikalnog feminizma kroz prizmu klasne borbe :D za raju u cosku

https://www.femrevolt.com/tekstovi/nema ... brown.html
Jasno je da su Afroamerikanke uvijek bile na prvoj liniji borbe za reproduktivnu pravdu. Principi reproduktivne pravde znače - moći ne imati djecu kada ih ne želiš, imati djecu kada ih želiš te imati pristojne uvjete u kojima ćeš ih podizati.

Kao feministkinje smo usmjerene da pričamo o ženskoj reprodukciji kao o mjestu opresije: žene su opresirane zato što smo mi one koje biološki imamo djecu i to se protiv nas koristi na sve moguće načine.

Očigledno je to točno. Ali u knjizi ste na divan način to preoblikovale, tvrdeći da ja naša reprodukcija također i neka vrsta moći. Imamo nešto što elite žele. I kroz povijest su često željeli. Društvu je potreban reproduktivan rad na isti način kao što trebaju ljude da bi tvornice nastavile proizvoditi, ljude koji će omogućiti taj proces bez zastoja.

Ovo je mnogo uzbudljivija i pozitivnija perspektiva, kontroliramo sredstva proizvodnje, kao što je Marx primijetio da radnici kontroliraju sredstva proizvodnje u tvornici. Radnici štrajkaju za bolje plaće i bolje radne uvjete. Dakle, što želimo izboriti ovim štrajkom rađanja?

Javni zdravstveni sustav - zajamčenu zdravstvenu skrb za svakoga. Plaćeni porodiljni dopust, mnogo porodiljnog dopusta, šesnaest mjeseci kao primjerice u Švedskoj. Javni sustav skrbi za djecu, besplatne javne škole sa sindikalno udruženim učiteljima koji imaju pristojne beneficije i dobre plaće.

Zatim, borba zahtijeva naše vrijeme, zato želimo kraće radno vrijeme za sve. U postratnom razdoblju smatralo se da će obiteljska plaća, ona koju zarađuje muškarac biti dostantna za obitelj - za zaposlenog muža, suprugu i djecu. To je seksističko rješenje jer žene tako ovise o muškarcu, no bilo je i progresivno jer je poslodavac barem neka sredstva usmjerio prema obitelji.

Dakle, ne želimo se vratiti u seksistički sistem obiteljske plaće, već želimo ići korak dalje prema društvenoj plaći, kao u Europi, gdje su ti omogućena sredstva samo zato što živiš ondje u nekoj zemlji. Znači, državni/javni zdravstveni sustav. U sistemu obiteljske plaće, zdravstvena skrb se ostvaruje preko zaposlenja, znači kroz posao tvog supruga. To te čini još ovisnijom o supružniku, ali i o njegovom poslodavcu. U sistemu društvene plaće svi imaju zdravstvenu skrb, bilo da su u braku ili ne, to ne ovisi o tvom bračnom statusu: uopće ne ovisi o tvom odnosu s nekim muškarcem.

Mislim da ljudi ne razumiju u potpunosti koliko je bez toga oslobođenje žena nemoguće.

Zatim, plaćeni porodiljni dopust. U nekim zemljama u Europi ne moraš čak imati posao kako bi imala plaćeni porodiljni dopust, dobiješ plaću kada dobiješ dijete - dakle, putem društvene plaće. Želimo doista zamijeniti način na koji funkcionira sistem obiteljske plaće.

Također, primijetite da kada oboje supružnika imaju posao, poslodavci dobiju 80 sati rada, umjesto prijašnjih 40, a obiteljska skrb se svodi na dnevni podsjetnik. Pa, jedan od feminističkih načina da to promijenimo je da svi rade 20 sati dnevno za istu plaću koju dobiju za 40 sati.

Još bih nešto dodala: mi ne pozivamo na štrajk rađanja. Jednostavno izvještavamo da je takav štrajk u tijeku, budući da je stopa nataliteta pala, da smo pozivale na takav štrajk prije deset godina, sad bismo se smatrale iznimno uspješnima.
Bloo
Globalna šefica

#22328 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

I will just leave it here :D

Image
Tito_i_Partija

#22329 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Tito_i_Partija »

Bloo wrote: 19/03/2022 14:28 I will just leave it here :D

Image
Ova kaubojka desno izgleda baš k'o da voli pojest' i popit'. :D
piupiu

#22330 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Bloo wrote: 19/03/2022 13:34 Malo radikalnog feminizma kroz prizmu klasne borbe :D za raju u cosku

https://www.femrevolt.com/tekstovi/nema ... brown.html
Dobar tekst :thumbup:

U kapitalizmu, ovom anglo-američkom, nema mjesta za porodiljsko. Ima samo mjesto za nadničare i migraciju.
seln

#22331 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

hadzinicasa wrote: 19/03/2022 13:19

A sto meni ovo? Ne nalazim se jerbo nigdje ne iznesoh tvrdnju da si ti napisao da feministice moraju radjati djecu.
Ja sam se referirala na ovaj drugi dio recenice gdje ti mislis da je „bi im djeca bila predisponirana za razne neuroze“ i iznijela svoje misljenje i obrazlozila zasto to mislim.
Nisi ti, ali si se nadovezala na moj odgovor Marielli, podrzavajuci njene argumente.
A usput… otkud ti tvrdnja da feministice ne zele radjati djecu? I ona je pogresna.
I ovo je paradni primjer za "pars pro toto".
Ako pod "feministice" mislis na zene koje se bore za jednaka prava, onda sam i ja feministica.
I takve zene vjerovatno zele radjati djecu.
Ako pak mislis one koje ne znaju sta ce sa sobom, pa od toga imaju negativan stav prema zivotu, svijetu, radjanju...
onda je vrlo vjerovatno da ce eventualno potomstvo odrastati u jednoj neuroticnoj atmosferi.
vjeshalica

#22332 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

seln wrote: 19/03/2022 12:41
vjeshalica wrote: 19/03/2022 12:28

Opet se vracamo na cinjenicu da bi se moglo na osnovu ponasanja, ako gledamo po tvojim principima pogleda oko sebe, doci do obrnutog zakljicka,da ljudi koji imaju djecu su egoisti.
:lol: :lol: :lol:
Sad nije ni procjena ni pretpostavka, vec obrnuti zakljucak.
Maa nista, dobio si odgovor na svoj zakljucak ali u svom stilu.
hadzinicasa

#22333 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

seln wrote: 19/03/2022 14:58
hadzinicasa wrote: 19/03/2022 13:19

Nisi ti, ali si se nadovezala na moj odgovor Marielli, podrzavajuci njene argumente.
I ovo je paradni primjer za "pars pro toto".
Ako pod "feministice" mislis na zene koje se bore za jednaka prava, onda sam i ja feministica.
I takve zene vjerovatno zele radjati djecu.
Ako pak mislis one koje ne znaju sta ce sa sobom, pa od toga imaju negativan stav prema zivotu, svijetu, radjanju...
onda je vrlo vjerovatno da ce eventualno potomstvo odrastati u jednoj neuroticnoj atmosferi.
Pa stavio si sve u jedan post :) ja sam odgovorila na tvoj post i to na onaj dio koji gore navedoh.

Pa nisam ja izjavila da feministice ne zele radjati djecu nego ti. Pa valjda znas na „koje feministice“ si mislio.

A o „kategorizaciji“ tek necu.
Samo cu reci da zene feministkinje koje ne zele djecu nece ih ni radjati :D dovoljno su samosvjesne da ne popustaju pod pritiscima drustva i nametanja uloga pa su im i nepostojeca djeca - safe.
seln

#22334 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

hadzinicasa wrote: 19/03/2022 15:35

Pa nisam ja izjavila da feministice ne zele radjati djecu nego ti. Pa valjda znas na „koje feministice“ si mislio.
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Ooooooo, sunce zezeno... ovo neka specijalnost wannabe feministkinja: imputiranje tvrdnji.
Prvo sve u glas tvrde kako sam napisao da feministice moraju radjati djecu, a kad ih pozovem da me citiraju, onda tvrde da sam napisao kako feministice ne zele djecu.
I onda, najbolje od svega. odmah u nastavku:
Samo cu reci da zene feministkinje koje ne zele djecu nece ih ni radjati :D dovoljno su samosvjesne da ne popustaju pod pritiscima drustva i nametanja uloga pa su im i nepostojeca djeca - safe.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ali i ovo je nacin da se pobijedi u diskisiji. Mijenjaj tezu, pisi sta bilo, cas jedno - cas drugo, dok protivnik ne odustane.
piupiu

#22335 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

seln wrote: 19/03/2022 16:20

Ooooooo, sunce zezeno... ovo neka specijalnost wannabe feministkinja: imputiranje tvrdnji.
Prvo sve u glas tvrde kako sam napisao da feministice moraju radjati djecu, a kad ih pozovem da me citiraju, onda tvrde da sam napisao kako feministice ne zele djecu.
Pa jesi to napisao :?
seln wrote: 18/03/2022 11:25 Strogo uzevsi, i nagon za samoodrzanjem je egoizam.
No, ipak ne osjecam potrebu da mi salonske feministice objasnjavaju da sam egoista, samo zato sto sam postao otac.
Ne zele radjati djecu, jer je to egoizam/lose za figuru/ekonomsko opterecenje/cemu sve to (prekriziti pogresne odgovore)?
Nikakav problem. Ali bez projekcije vlastitih motiva na druge.
seln

#22336 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

piupiu wrote: 19/03/2022 17:06

seln wrote: 18/03/2022 11:25 Strogo uzevsi, i nagon za samoodrzanjem je egoizam.
No, ipak ne osjecam potrebu da mi salonske feministice objasnjavaju da sam egoista, samo zato sto sam postao otac.
Ne zele radjati djecu, jer je to egoizam/lose za figuru/ekonomsko opterecenje/cemu sve to (prekriziti pogresne odgovore)?
Nikakav problem. Ali bez projekcije vlastitih motiva na druge.
Ooo, dobro dosla, hoshgeldun... taman sam se pitao ko ce pojacati wannabe team.
I ko ce, narafski, izvrtati ono sto sam napisao.
Hajmo jos jednom, za feministice na jeftinijim protestnim skupovima:
vidis li upitnik na kraju te recenice? Ne usklicnik, vec upitnik? Kao ovaj, na kraju prethodne recenice, i ovaj na kraju ove?
Znas li sta to znaci?
E, to ti znaci AKO. IF. WENN.
Treba li na jos nekom jeziku?
Dakle, prevod sa bosanskog na feministicki: AKO salonske feministice ne zele radjati djecu, njihova stvar.
Ali neka meni ne imputiraju egoizam samo zato sto imam djecu.
Got it? Alles klar?

I sad onako posteno, sto bi rekli, po dusi:
zbilja nisi razumjela napisano ili je to samo pracenje matrice tvojih jaranica, tj. izvrtanje mojih rijeci?
piupiu

#22337 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

seln wrote: 19/03/2022 17:20
piupiu wrote: 19/03/2022 17:06

vidis li upitnik na kraju te recenice? Ne usklicnik, vec upitnik? Kao ovaj, na kraju prethodne recenice, i ovaj na kraju ove?
Znas li sta to znaci?
Dakle, prevod sa bosanskog na feministicki: AKO salonske feministice ne zele radjati djecu, njihova stvar.
Got it? Alles klar?

zbilja nisi razumjela napisano ili je to samo pracenje matrice tvojih jaranica, tj. izvrtanje mojih rijeci?
Zvučiš k'o ruski ambasador kod Senada. "Mi ne ratujemo u Ukrajini, to je propaganda." :lol:
seln

#22338 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

piupiu wrote: 19/03/2022 17:29

Zvučiš k'o ruski ambasador kod Senada. "Mi ne ratujemo u Ukrajini, to je propaganda." :lol:
Voila!
no_sikiriki

#22339 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Znas li sta to znaci?
Got it? Alles klar?

:lol: :lol: :thumbup:
piupiu

#22340 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

seln wrote: 19/03/2022 17:33

Voila!
Nemaš šta pisati 'voila', bez veze praviš dramu, mene uopšte ne interesuje zašto si napisao to što si napisao, ali to tako piše, pa ako si mislio drugačije, jednostavno reci. Svakome se omakne rečenica koja nama zvuči ovako, a drugima potpuno drugačije. Sa i bez upitnika, ta rečenica nedvosmisleno kaže da feministkinje ne žele djecu, a da razlozi mogu biti različiti.
madner

#22341 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Socialne mreze su omogucile raznim grupama da sire ideologiju bez provjere da li ista ima veze sa stvarnoscu.
seln

#22342 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

piupiu wrote: 19/03/2022 17:38
seln wrote: 19/03/2022 17:33

Voila!
Nemaš šta pisati 'voila', bez veze praviš dramu, mene uopšte ne interesuje zašto si napisao to što si napisao, ali to tako piše, pa ako si mislio drugačije, jednostavno reci. Svakome se omakne rečenica koja nama zvuči ovako, a drugima potpuno drugačije. Sa i bez upitnika, ta rečenica nedvosmisleno kaže da feministkinje ne žele djecu, a da razlozi mogu biti različiti.
Ma ja,ba, lubenica - uciteljica.
no_sikiriki

#22343 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Ali i ovo je nacin da se pobijedi u diskisiji. Mijenjaj tezu, pisi sta bilo, cas jedno - cas drugo, dok protivnik ne odustane.
:-) :-)
Navedi bar JEDNU koja je to rekla.
Mariella ti je rekla "nemoj samo tjerati svoju djecu da se razmnozavaju ako ne budu zeljeli", a ti si zakljucio da to znaci da ti "sve feministice govore da im govoris da moraju rađati djecu".

Budi realan i priznaj da se ovo odnosi na TEBE: "Mijenjaj tezu, pisi sta bilo, cas jedno - cas drugo, dok protivnik ne odustane."
seln

#22344 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

no_sikiriki wrote: 19/03/2022 17:51

Mariella wrote: 18/03/2022 18:22
Ni salonske feministice ne osjecaju potrebu da ti njima objasnjavas kako su one egoisticne jer ne zele radjati djecu, a bez da znas nicije motive. Koje licemjerje.

Nek su ti djeca ziva i zdrava, nemoj ih samo tjerati da se razmozavaju protiv njihove volje.
Zadovoljna?
A sad, u cosak i stidi se.
no_sikiriki

#22345 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

seln wrote: 19/03/2022 17:59
no_sikiriki wrote: 19/03/2022 17:51

Mariella wrote: 18/03/2022 18:22
Ni salonske feministice ne osjecaju potrebu da ti njima objasnjavas kako su one egoisticne jer ne zele radjati djecu, a bez da znas nicije motive. Koje licemjerje.

Nek su ti djeca ziva i zdrava, nemoj ih samo tjerati da se razmozavaju protiv njihove volje.
Zadovoljna?
A sad, u cosak i stidi se.
:lol: :lol:
Stidim se ja, ali ne za sebe. Čudna je stvar ta empatija, meni često bude neugodno kad se drugi ljudi blamiraju. :mrgreen:
seln

#22346 Re: Danasnji "feminizam"

Post by seln »

no_sikiriki wrote: 19/03/2022 18:01

:lol: :lol:
Stidim se ja, ali ne za sebe. Čudna je stvar ta empatija, meni često bude neugodno kad se drugi ljudi blamiraju. :mrgreen:
Shvatam te, ali... zasto onda ne tjesis jaranice?
KraljicaIzJajca

#22347 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Ma lako je muškarcima biti trudan, rađat' i dojit'. :skoljka:
medvjed23

#22348 Re: Danasnji "feminizam"

Post by medvjed23 »

piupiu wrote: 19/03/2022 09:07
Hakiz wrote: 18/03/2022 15:20 Samoodržanje i genetska reprodukcija su stvar nagona, ne racionalne odluke. Dakle, nemaju smisla, rade se čak i uprkos, ne zbog, smislu.

E, sad, kako mi, ljudi, tvrdimo da se nagoni ne samo mogu, nego i moraju kontrolisati, pa i potiskivati, i na na tome stalno radimo, sve šta sada imamo, pa i to uništavanje 80% vrsta itd je u slavu našeg bijega od nagona.
Pa to, biološki smo programirani da se reproduciramo, odgojimo mlade i umremo. Biološki 'smisao' našeg postojanja je da održavanje vrste, dakle reprodukcija. Smiješno je i reći da nismo egoistični, a namnožili se tako da smo svim drugim vrstama oteli staniše, pobili, poharali, zagadili...
Moglo bi se reći da je to egoizam, ali taj egoizam se, barem u jednom dijelu (manjem od spomenutih 80%), nameće kao nužnost. Mi i bića slična nama, da bismo živjeli, moramo, ako ništa, osakatiti pokoju biljku... Destruktivnost prema okolini je neizbježna i to je na tragu mizantropskog argumenta protiv reprodukcije: nemoj praviti dijete, jer ako ga napraviš, uništavaće okolinu. Meni je dosta bliži filantropski argument: nemoj praviti dijete, jer ako ga napraviš, patiće, manje ili više. U kontekstu tog argumenta, manje je nužnosti, a više mogućnosti izbora. Osim toga, ljudska patnja ima znatno teže moralne implikacije nego patnja drugih vrsta... Možda zato što je moral ljudska tvorevina :D
KraljicaIzJajca

#22349 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

medvjed23 wrote: 19/03/2022 18:51
piupiu wrote: 19/03/2022 09:07

Pa to, biološki smo programirani da se reproduciramo, odgojimo mlade i umremo. Biološki 'smisao' našeg postojanja je da održavanje vrste, dakle reprodukcija. Smiješno je i reći da nismo egoistični, a namnožili se tako da smo svim drugim vrstama oteli staniše, pobili, poharali, zagadili...
Moglo bi se reći da je to egoizam, ali taj egoizam se, barem u jednom dijelu (manjem od spomenutih 80%), nameće kao nužnost. Mi i bića slična nama, da bismo živjeli, moramo, ako ništa, osakatiti pokoju biljku... Destruktivnost prema okolini je neizbježna i to je na tragu mizantropskog argumenta protiv reprodukcije: nemoj praviti dijete, jer ako ga napraviš, uništavaće okolinu. Meni je dosta bliži filantropski argument: nemoj praviti dijete, jer ako ga napraviš, patiće, manje ili više. U kontekstu tog argumenta, manje je nužnosti, a više mogućnosti izbora. Osim toga, ljudska patnja ima znatno teže moralne implikacije nego patnja drugih vrsta... Možda zato što je moral ljudska tvorevina :D
A zašto uopće tražiti argumente? Nisu uopće potrebni.
medvjed23

#22350 Re: Danasnji "feminizam"

Post by medvjed23 »

Pa ako izneseš neku tvrdnju, red je da za nju ponudiš argumente. Bar ako želiš smislenu raspravu, a ne gađanje paušalnim izjavama, etiketama, emotivnim ispadima i sl :D
Post Reply