sto bi reko oliver "di si bila ti do sad"
Demokratska fronta Željko Komšić
- vivaldi
#22326 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
ja profiterke sto je zajebana
-
VjecitiStudent
#22327 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ili još bolje, drago nam je što si nam se vratilavivaldi wrote:ja profiterke sto je zajebana![]()
- vivaldi
#22328 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
tko je profiterka
- gospodja profiterka
#22329 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Neka vas ljudi... 
-
starisalko
#22330 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
[quote="gospodja profiterka"]
Ne tražim ja čistu ni bezgrešnu stranku, već stranku koja djeluje onako kako propovijeda. Dakle, ako ćemo stvari svesti na najprostije faktore, stranku čiji prvaci u pola dana ili noći znaju šta znače pojmovi "ljevica", "desnica" i "centar" te, što je bitnije, znaju gdje im je u tom spektru mjesto. Tražim dakle stranke koje se neće, linafo, buniti protiv segregacije u školama i opstrukcije povratka, a onda se zubima i noktima boriti za energetiku i ostale profitabilne resore, prepuštajući obrazovanje i izbjeglice onima koji su ih već pretvorili u oružje masovnog uništenja.
Tražim ljude koji znaju šta žele biti kad porastu, pa da ja temeljem toga mogu odlučiti je li mi mjesto pod njihovom zastavom ili ne, a ne da želim dići ruku na sebe poslije svakih izbora jer sam govnima dala glas.
Može li to ikako?[/quote
Po ovom sto trazis jedino te Radeljas moze zadovoljit
Ne tražim ja čistu ni bezgrešnu stranku, već stranku koja djeluje onako kako propovijeda. Dakle, ako ćemo stvari svesti na najprostije faktore, stranku čiji prvaci u pola dana ili noći znaju šta znače pojmovi "ljevica", "desnica" i "centar" te, što je bitnije, znaju gdje im je u tom spektru mjesto. Tražim dakle stranke koje se neće, linafo, buniti protiv segregacije u školama i opstrukcije povratka, a onda se zubima i noktima boriti za energetiku i ostale profitabilne resore, prepuštajući obrazovanje i izbjeglice onima koji su ih već pretvorili u oružje masovnog uništenja.
Tražim ljude koji znaju šta žele biti kad porastu, pa da ja temeljem toga mogu odlučiti je li mi mjesto pod njihovom zastavom ili ne, a ne da želim dići ruku na sebe poslije svakih izbora jer sam govnima dala glas.
Može li to ikako?[/quote
- gospodja profiterka
#22331 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Za ove što će nam činiti vlast naredne četiri godine, Eso je dobri Samarićanin.starisalko wrote:gospodja profiterka wrote:
Može li to ikako?[/quote
-
daddy-kool
#22332 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
HDZ BiH je više od stranke, to je bh ispostava HDZ grupacije koja je u jednom vremenu promovisala veliku Hrvatsku, a čini se da su opet na tragu te politike. "Stožerna stranka" je ozbiljna i opasna stranka, a trenutno ima i inicijativu pri postavljanju ozbiljnih političkih pitanja i trendova u BiH.gospodja profiterka wrote:HDZ je samo politička stranka. To znači da na političku pijacu iznosi ono što može prodati. Između ostalog, to su i dvije škole pod jednim krovom. A niko u "političkom Sarajevu" ne pruža otpor, jer niko nema ništa protiv, uglavnom. To će biti dug i trnovit put. Nismo mi dospjeli ovdje slučajno, već zato što smo se ovamo i uputili.
- gospodja profiterka
#22333 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nije, samo je stranka. To o čemu ti pišeš, to je njihova uloga u BiH. Ali tu ulogu može u bilo kojem trenutku preuzeti neka druga stranka, a to će postići jedino tako što će narodu nuditi isto što sada nudi HDZ. U narodima je problem, narode treba promijeniti, a to zahtjeva težak politički rad, umjesto isforsirane konfrontacije prije svakih izbora.daddy-kool wrote:HDZ BiH je više od stranke, to je bh ispostava HDZ grupacije koja je u jednom vremenu promovisala veliku Hrvatsku, a čini se da su opet na tragu te politike. "Stožerna stranka" je ozbiljna i opasna stranka, a trenutno ima i inicijativu pri postavljanju ozbiljnih političkih pitanja i trendova u BiH.gospodja profiterka wrote:HDZ je samo politička stranka. To znači da na političku pijacu iznosi ono što može prodati. Između ostalog, to su i dvije škole pod jednim krovom. A niko u "političkom Sarajevu" ne pruža otpor, jer niko nema ništa protiv, uglavnom. To će biti dug i trnovit put. Nismo mi dospjeli ovdje slučajno, već zato što smo se ovamo i uputili.
-
VjecitiStudent
#22334 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
A u odnosu na modnu blogericu i ostalo hipstersko društvo, politički strateg bez premca.gospodja profiterka wrote: Za ove što će nam činiti vlast naredne četiri godine, Eso je dobri Samarićanin.
No da ne chatamo dalje na temi o principijelnom DF-u.
- gospodja profiterka
#22335 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Strateg, jašta nego strateg. Pa niko nije zbavio konkretniji resor i obavio konkretniji posao od njega. I nikad ne reci, možda nam i Eso počne pisati kakav blog.VjecitiStudent wrote:A u odnosu na modnu blogericu i ostalo hipstersko društvo, politički strateg bez premca.gospodja profiterka wrote: Za ove što će nam činiti vlast naredne četiri godine, Eso je dobri Samarićanin.
No da ne chatamo dalje na temi o principijelnom DF-u.
-
daddy-kool
#22336 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nažalost nije tako jednostavno, a da je tako ne bi bilo ni rata ni ovolikog krvoprolića u BiH. Ni Srbi ni Hrvati u BiH ne kroje svoju dugoročnu politiku ni strategiju ovdje nego u Beogradu i Zagrebu, pa si upravu kada kažeš da bi bilo koja stranka mogla preuzeti tu ulogu proxy političkog igrača. Pošto je HDZ BiH u toj ulozi trenutno, njegov status je ipak veći i drugačiji nego recimo HDZ 1990.gospodja profiterka wrote:Nije, samo je stranka. To o čemu ti pišeš, to je njihova uloga u BiH. Ali tu ulogu može u bilo kojem trenutku preuzeti neka druga stranka, a to će postići jedino tako što će narodu nuditi isto što sada nudi HDZ. U narodima je problem, narode treba promijeniti, a to zahtjeva težak politički rad, umjesto isforsirane konfrontacije prije svakih izbora.daddy-kool wrote:HDZ BiH je više od stranke, to je bh ispostava HDZ grupacije koja je u jednom vremenu promovisala veliku Hrvatsku, a čini se da su opet na tragu te politike. "Stožerna stranka" je ozbiljna i opasna stranka, a trenutno ima i inicijativu pri postavljanju ozbiljnih političkih pitanja i trendova u BiH.gospodja profiterka wrote:HDZ je samo politička stranka. To znači da na političku pijacu iznosi ono što može prodati. Između ostalog, to su i dvije škole pod jednim krovom. A niko u "političkom Sarajevu" ne pruža otpor, jer niko nema ništa protiv, uglavnom. To će biti dug i trnovit put. Nismo mi dospjeli ovdje slučajno, već zato što smo se ovamo i uputili.
- gospodja profiterka
#22337 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa to ti i govorim. Kakav HDZ, HDZ možeš biti ti, koliko sutra. Ali politika Zagreba (ili Beograda kad smo već kod toga) ne bi mogla biti to što jeste na tlu BiH da narodu nije mila i bliska. TO je naš najveći problem. Ko da bi i Češkoj bilo mrsko uzeti komad Bosne ili neke druge zemlje, ali nema nikoga da pogura iznutra.Nažalost nije tako jednostavno, a da je tako ne bi bilo ni rata ni ovolikog krvoprolića u BiH. Ni Srbi ni Hrvati u BiH ne kroje svoju dugoročnu politiku ni strategiju ovdje nego u Beogradu i Zagrebu, pa si upravu kada kažeš da bi bilo koja stranka mogla preuzeti tu ulogu proxy političkog igrača. Pošto je HDZ BiH u toj ulozi trenutno, njegov status je ipak veći i drugačiji nego recimo HDZ 1990.
-
daddy-kool
#22338 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Narod se tu ne pita puno, ovakva politika se kreira top-down pristupom, a dugi procesi formiranja nacija na Balkanu su završeni. I sada imamo paradoks da se Bosanci (koji se izjašnjavaju etničkim Srbima ili Hrvatima) smatraju nečijom dijasporomu vlastitoj zemlji. Ne postoji politički rad kojim ih je moguće ubijediti u suprotno, i taj korak da se osjećaju i Bosancima mora doći i napraviti se iz njhove duhovne sfere. A prije svega moraju se strategije proširivanja na teritorij BiH potpuno odbaciti.gospodja profiterka wrote:Pa to ti i govorim. Kakav HDZ, HDZ možeš biti ti, koliko sutra. Ali politika Zagreba (ili Beograda kad smo već kod toga) ne bi mogla biti to što jeste na tlu BiH da narodu nije mila i bliska. TO je naš najveći problem. Ko da bi i Češkoj bilo mrsko uzeti komad Bosne ili neke druge zemlje, ali nema nikoga da pogura iznutra.Nažalost nije tako jednostavno, a da je tako ne bi bilo ni rata ni ovolikog krvoprolića u BiH. Ni Srbi ni Hrvati u BiH ne kroje svoju dugoročnu politiku ni strategiju ovdje nego u Beogradu i Zagrebu, pa si upravu kada kažeš da bi bilo koja stranka mogla preuzeti tu ulogu proxy političkog igrača. Pošto je HDZ BiH u toj ulozi trenutno, njegov status je ipak veći i drugačiji nego recimo HDZ 1990.
- gospodja profiterka
#22339 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne ide to tako. Tebi je u interesu da oni promijene stav, ti na tome moraš raditi. Kad kažem "ti" mislim na političke stranke iz Sarajeva. Što se tiče nacionalnog identiteta, on je tu manje bitan nego što se vama čini. Svi u BiH mogu biti ono što tvrde da jesu, a da zemlja ipak uživa njihovu lojalnost. Samo vam se čini da to ima neke veze.daddy-kool wrote:Narod se tu ne pita puno, ovakva politika se kreira top-down pristupom, a dugi procesi formiranja nacija na Balkanu su završeni. I sada imamo paradoks da se Bosanci (koji se izjašnjavaju etničkim Srbima ili Hrvatima) smatraju nečijom dijasporomu vlastitoj zemlji. Ne postoji politički rad kojim ih je moguće ubijediti u suprotno, i taj korak da se osjećaju i Bosancima mora doći i napraviti se iz njhove duhovne sfere. A prije svega moraju se strategije proširivanja na teritorij BiH potpuno odbaciti.gospodja profiterka wrote:Pa to ti i govorim. Kakav HDZ, HDZ možeš biti ti, koliko sutra. Ali politika Zagreba (ili Beograda kad smo već kod toga) ne bi mogla biti to što jeste na tlu BiH da narodu nije mila i bliska. TO je naš najveći problem. Ko da bi i Češkoj bilo mrsko uzeti komad Bosne ili neke druge zemlje, ali nema nikoga da pogura iznutra.Nažalost nije tako jednostavno, a da je tako ne bi bilo ni rata ni ovolikog krvoprolića u BiH. Ni Srbi ni Hrvati u BiH ne kroje svoju dugoročnu politiku ni strategiju ovdje nego u Beogradu i Zagrebu, pa si upravu kada kažeš da bi bilo koja stranka mogla preuzeti tu ulogu proxy političkog igrača. Pošto je HDZ BiH u toj ulozi trenutno, njegov status je ipak veći i drugačiji nego recimo HDZ 1990.
Razlog za averziju je nepovjerenje, nepovjerenje koje traje već par stoljeća. Vrijeme je da se demontiraju uzroci nepovjerenja, a sve ostalo će leći na svoje mjesto. Međutim, političari se ne žele zahmetiti time jer mnogo više (za sebe) postižu podgrijavanjem neprijateljstava i rodoljubnim pjenjenjem, nego pravim političkim aktivizmom. I tu smo gdje smo.
-
de balzac
#22340 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Đe se krila profiterka do sada 
-
daddy-kool
#22341 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa Sarajevo je pokušavalo kroz multietničke stranke i forsiranje koalicija da zbace "nacionalističke" stranke sa vlasti i da promijene političku klimu u FBiH i BiH, i nije im to dosad uspijevalo. Zašto misliš da za ovih 20 godina poslije rata to nije niko pokušao?gospodja profiterka wrote:
Ne ide to tako. Tebi je u interesu da oni promijene stav, ti na tome moraš raditi. Kad kažem "ti" mislim na političke stranke iz Sarajeva. Što se tiče nacionalnog identiteta, on je tu manje bitan nego što se vama čini. Svi u BiH mogu biti ono što tvrde da jesu, a da zemlja ipak uživa njihovu lojalnost. Samo vam se čini da to ima neke veze.
-
daddy-kool
#22342 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ovo mi nije jasno - nepovjerenje koje traje par stoljeća?gospodja profiterka wrote: Razlog za averziju je nepovjerenje, nepovjerenje koje traje već par stoljeća. Vrijeme je da se demontiraju uzroci nepovjerenja, a sve ostalo će leći na svoje mjesto. Međutim, političari se ne žele zahmetiti time jer mnogo više (za sebe) postižu podgrijavanjem neprijateljstava i rodoljubnim pjenjenjem, nego pravim političkim aktivizmom. I tu smo gdje smo.
Ne sjećam se tog nepovjerenja za vrijeme Jugoslavije, i koji su to uzroci nepovjerenja i kako ih demontirati!?
- Skijaš
#22343 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Borbu za multietničku BiH se vodi tamo gdje se istu osporava. Mislim, nisam jednom rekao kako SDP (i druge stranke koje se deklarišu kao multietničke) trebaju voditi borbu za srca i umove onih Srba i Hrvata koji glasaju za Dodika i Čovića. Tja ne glasaju za njih jer su zli nego zato što su izmanipulisani, i ako već ubireš milionske cifre od izdavanja zgrade Vladi FBiH, uloži to u tribine, sportske i kulturne manifestacije, koje pičke materine društvo ima koristi od seminara po motelima Igmana i hotelima Dubrovnika ? Ovdje je @profiterka u pravu, Sarajevo treba zavrnuti rukave i krenuti među Srbe i Hrvate umjesto što ih prepušta svojim "prirodnim partnerima" u okviru šire igre podjele tala.daddy-kool wrote:Pa Sarajevo je pokušavalo kroz multietničke stranke i forsiranje koalicija da zbace "nacionalističke" stranke sa vlasti i da promijene političku klimu u FBiH i BiH, i nije im to dosad uspijevalo. Zašto misliš da za ovih 20 godina poslije rata to nije niko pokušao?gospodja profiterka wrote:
Ne ide to tako. Tebi je u interesu da oni promijene stav, ti na tome moraš raditi. Kad kažem "ti" mislim na političke stranke iz Sarajeva. Što se tiče nacionalnog identiteta, on je tu manje bitan nego što se vama čini. Svi u BiH mogu biti ono što tvrde da jesu, a da zemlja ipak uživa njihovu lojalnost. Samo vam se čini da to ima neke veze.
- gospodja profiterka
#22344 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Sjećam se ja. Ali ja sam hem stara, hem provincijsko dijete.daddy-kool wrote:Ovo mi nije jasno - nepovjerenje koje traje par stoljeća?gospodja profiterka wrote: Razlog za averziju je nepovjerenje, nepovjerenje koje traje već par stoljeća. Vrijeme je da se demontiraju uzroci nepovjerenja, a sve ostalo će leći na svoje mjesto. Međutim, političari se ne žele zahmetiti time jer mnogo više (za sebe) postižu podgrijavanjem neprijateljstava i rodoljubnim pjenjenjem, nego pravim političkim aktivizmom. I tu smo gdje smo.
Ne sjećam se tog nepovjerenja za vrijeme Jugoslavije, i koji su to uzroci nepovjerenja i kako ih demontirati!?
- Skijaš
#22345 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Imaš na temi o Draškoviću čini mi se, priča o Asimu, Miloradu, kako se već zvahu, i kako ti onaj ispod stola i onaj za stolom misle isto. Takvim se bolesnim interpretacijama treba suprotstavljati umjesto što se taj strah spušta vertikalno s koljena na koljeno.daddy-kool wrote:Ovo mi nije jasno - nepovjerenje koje traje par stoljeća?gospodja profiterka wrote: Razlog za averziju je nepovjerenje, nepovjerenje koje traje već par stoljeća. Vrijeme je da se demontiraju uzroci nepovjerenja, a sve ostalo će leći na svoje mjesto. Međutim, političari se ne žele zahmetiti time jer mnogo više (za sebe) postižu podgrijavanjem neprijateljstava i rodoljubnim pjenjenjem, nego pravim političkim aktivizmom. I tu smo gdje smo.
-
daddy-kool
#22346 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Uredu, ali polovina stanovništva je živila u gradovima i čitave generacije su odrasle i bile indokrinirane u bratstvu i jedinstvu.gospodja profiterka wrote:Sjećam se ja. Ali ja sam hem stara, hem provincijsko dijete.daddy-kool wrote:Ovo mi nije jasno - nepovjerenje koje traje par stoljeća?gospodja profiterka wrote: Razlog za averziju je nepovjerenje, nepovjerenje koje traje već par stoljeća. Vrijeme je da se demontiraju uzroci nepovjerenja, a sve ostalo će leći na svoje mjesto. Međutim, političari se ne žele zahmetiti time jer mnogo više (za sebe) postižu podgrijavanjem neprijateljstava i rodoljubnim pjenjenjem, nego pravim političkim aktivizmom. I tu smo gdje smo.
Da opet ponovim pitanje, zaista bi nas sve interesovalo:
Koji su to uzroci višestoljetnog nepovjerenja i kako ih demontirati?
-
Martinez_
#22347 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
daddy-kool wrote:
Težnje za ostvarivanjem nacionalne države Srba, nacionalne države Hrvata i nacionalne države Bošnjaka (neko ostvario, neko do pola, neko nije uopšte - rezultat je nebitan, bitna je težnja) Zato se manjina na teritoriji većine uvek osećala ugroženo i to je uzrok nepoverenja.
Rešenje je, kao i uvek - Jugoslavija. Bosna i Hercegovina ne može bez ideje jugoslovenstva, to je surova istina (barem ne kao multietnička. Kao država Bošnjaka, može). Greše oni koji misle da je moguća reintegracija BiH društva koja će se završiti na Drini, Savi i Uni.
Last edited by Martinez_ on 15/03/2015 20:48, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#22348 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Čuo sam tu priču, prenesenu od ljudi koji su bili žrtve četničkih pokolja iz 2 svj. rata. Toliko su puta nastradali u relativno kratkom periodu da su takve priče prenošene kao nauk i to ljudima koji su opet bili među najvećim žrtvama i u ovom ratu. Ali sve to ne znači da svakog pojedinca ne treba gledati kao jedinku i suditi mu spram njegovih poteza. Upravo zbog toga često naglasim da smo još uvijek u ratu sa određenim politikama/ideologijama, a ne sa narodima.Skijaš wrote: Imaš na temi o Draškoviću čini mi se, priča o Asimu, Miloradu, kako se već zvahu, i kako ti onaj ispod stola i onaj za stolom misle isto. Takvim se bolesnim interpretacijama treba suprotstavljati umjesto što se taj strah spušta vertikalno s koljena na koljeno.
- gospodja profiterka
#22349 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ma nije ba, sela su nam bila puna ljudi, čaršije su vrvile, druga je stvar što se sada svi slivaju u gradove, kojih ionako nemamo mnogo. A koliko su generacije bile indoktrinirane bratstvom i jedinstvom vidjeli smo na prvim demokratskim izborima. Između ostalog i u Sarajevu.Uredu, ali polovina stanovništva je živila u gradovima i čitave generacije su odrasle i bile indokrinirane u bratstvu i jedinstvu.
Uzrok nepovjerenja leži u činjenici da su već stotinama godina pripadnici triju vjera u BiH na različitim stranama. I to bez izuzetka. Niti jednom nisu bili na istoj strani u značajnijem broju. I jedni drugima su uvijek bili izvor najvećeg jada. Niko ih nije toliko ubijao i progonio kao jedni druge. Nije mali posao navesti ljude da zanemare prošlost i povjere sebi bitne stvari, od uprave, preko ekonomije, do školstva, policije i vojske, onima s kojima nikada prije nisu došli do kompromisa. A to stvarno znači zajednički život u zajedničkoj državi, a ne samo navijanje na utakmicama i mlataranje zastavama. E to je posao profesionalnih političara, a ne forumaša.
-
daddy-kool
#22350 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Bili su na istoj strani u Jugoslaviji i taj model aktivnog multikulturalizma treba opet primjeniti (sa svim novostečenim slobodama naravno).gospodja profiterka wrote:
Uzrok nepovjerenja leži u činjenici da su već stotinama godina pripadnici triju vjera u BiH na različitim stranama. I to bez izuzetka. Niti jednom nisu bili na istoj strani u značajnijem broju. I jedni drugima su uvijek bili izvor najvećeg jada. Niko ih nije toliko ubijao i progonio kao jedni druge. Nije mali posao navesti ljude da zanemare prošlost i povjere sebi bitne stvari, od uprave, preko ekonomije, do školstva, policije i vojske, onima s kojima nikada prije nisu došli do kompromisa. A to stvarno znači zajednički život u zajedničkoj državi, a ne samo navijanje na utakmicama i mlataranje zastavama. E to je posao profesionalnih političara, a ne forumaša.
U ideološkom smislu to je jedino usmjerenje koje BiH daje budućnost. Taj isforsirani multikulturalizam treba biti nešto kao u Brčkom, ali sa još većim pritiscima/izraženijom multi-kulti (pa i kroz kvote) kroz svaki vid dodira države sa pojedincem. Primjer: u državnoj službi u svakom gradu treba biti procentualno broj policajaca barem kao i broj stanovništva u cijeloj državi, od Sarajeva, do Mostara, Banjaluke, Gruda, Trebinja, Bijeljine ... Ljudi će ići trbuhom za kruhom.
Last edited by daddy-kool on 15/03/2015 21:14, edited 2 times in total.