Nikad neću shvatiti taj stav: što ćemo pozivat nekog igrača iz Sarajeva, Zrinjskog, Želje, Širokog, Slobode... Nek prvo ostvari transfer u Azerbejdžan ili Mađarsku, onda može
BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- cyprus
#22301 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
I glupost je tvrditi da u domaćoj ligi nema kvalitetnih ili bar potencijalno kvalitetnih igrača za spisak od 25 reprezentativaca.
Nikad neću shvatiti taj stav: što ćemo pozivat nekog igrača iz Sarajeva, Zrinjskog, Želje, Širokog, Slobode... Nek prvo ostvari transfer u Azerbejdžan ili Mađarsku, onda može
- jeza u ledja
#22302 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Rodjeni malo prije rata i odrasli vani. To je dijaspora. I ta generacija ce presusiti cim 1992o godiste vec bude na zalasku karijere. Neki od njih jedva pricaju nas jezik.
-
Korisničkoime
#22303 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Reprezentacija - reprezentirati - predstavljati najbolje sto imas a ne pomoci FKS-u, Zelji, Borcu i dr.da pokrpe rupe u klupskim kasama nastale glupostima uprava i strucnih stabova. U reprezentaciju MORAJU samo najbolji.jeza u ledja wrote:Ne, glupost kolosalna je to sto si ti napisao.Korisničkoime wrote: Neki zastupaju misljenje da u biti nije bitno u kojoj ligi i klubu koji igrac igra, po meni je to pogresno.
Nadalje nije trebao zvati ni jednog igraca iz PL, ne nuzno. Ok o Duljevicu i njegovom talentu se predu price i price pa hajd onda valja ga probati i nije los momak, ima materijala vidit cemo jedan uvijek moze proci. Medutim price kako se MORA u reprezentaciju zvati neko iz PL i kako to treba da bude 3-4-5 igraca su glupost i to kolosalna. Reprezentacija nije agencija za prodaju igrava to sto su nasi klubovi kokuzni pa ne znaju napraviti igraca je njihov problem a bice i problem repke kada presusi izvor iz dijaspore. Mozda se onda nekoni zauzme da malo ozbiljnije uredi sport opcenito pa s time i fudbal u ovoj drzavi.
Reprezentacija nije i nesmije biti agencija za prodaju igraca prije svega podvala od igraca sto je na zalost veciba nasih iz PL.
Moze i MORAJU se zvati igraci iz PLBiH, i to UVIJEK. TO MORA BITI osnovna stvar koju SVAKI selektor mora da postuje.
Da nema Duljevica, trebao bi biti pozvan neko drugi. Znaci nekoliko igraca iz lige uvijek treba biti pozivano.
Ovo je reprezentacija BiH, a ne reprezentacija b-h dijaspore. Reprezentacija treba da predstavlja nasu zemlju, a ne ljude porijeklom iz BiH. Ovo treba da vazi za svaku zemlju. Ovo samo, s te "filozofske" strane.
Sa prakticne strane, vec je objasnjeno mnogo puta. Pocevsi od razvoja nase lige, do buducnosti u kojoj ce presusiti igraci iz dijaspore.
Ali ne mi cemo dovest npr.Jesica iz jebenog Mijanmara i dovest cemo dva Brazilca iz tog istog jebenog Mijanmara koji ce ne samo nasoj djeci uzeti mjesto i prostor za razvoj nego ce svi skupa vjerovatno sjebati sezonu i sa vec 3. ili 4. odstetom treneru napaviti rupu u proracunu kluba ALI mi genijalni kao sto jesmo imamo plan uvalit cemo Duljevica nekim papanima iz Turske ali jbg.valja to malo pogurati hajmo malo reprezentacija vadi nas iz govana ma mrs nek se nauce svoj posao ili neka idu u tri lijepe pizde materine. Gdje je najbolji veznjak PL od prije neke godine Sesar, ma prvih 11.genije sa loptom najbolji def.vezni jest ali u kurcu. Ili da ne bude protiv FKS-a mi cemo biti tako pametni pa cemo sutniti jednog Zukanovica koji sada igra u Italiji umjesto da ga prodamo makar u jebenu Belgiju, rjesit cemo se malog sljivotresa utrpat cemo ga glupom Cehu sta on zna kad ono qurko u oba slucaja hajmo repka prodaj nam Svraku itd.itd.
Cuj nije svrha reprezentacije rezultatski uspjeh OOOJ BOZE. Jok eto svrha je utrpavat ublehe od igraca da bi se vi ovdje na forumu mogli kurcit kako ste divovi, milijarderi i slicno.
Ako nema kvalitete nema ni poziva a ja skidam kapu onone ko u nasoj ligi moze bez problema procjenit kvalitetu imas bruku talenata i kvalitete koja kad je otisla iz PL se izgubila ali skroz.
- Logovan
#22304 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Ma džaba Todoru što razvaljuje kad je prestar za ovo. Isto kao i Bekić i Stanić, a pogotovo Kosorić. Valjda treba biti neka granica za godine kada pozivaš igrače iz Premijer lige. Niđe veze.jeza u ledja wrote:Todorovic hajd jos i nekako, jer frajer bas razvaljuje u zadnje vrijeme.
Ovi ostali.Mislim Bekic, ok, meni je dosta dobar igrac, ali ja bih radije ipak pozvao njegovog mladjeg rodjaka. Npr prije njega nego Mahira Karica.
![]()
Stanic cim se vratio nakon povrede preuzeo je vodecu ulogu kod Gracica. Ne znam kakav je sad, nisam ga imao nesto previse priliku gledati osim protiv Slobode. Soldo......nista specijalno golman. Vec je u godinama. Bezze.
Kosoric, da nije malo star mozda?![]()
Sta je sa ovim silnim stoperima Slobode sto se spominju, Kostic, pa onaj iz Veleza, Mehmedagic? Brekalo iz Sirokog? Sta je sa ovom mladjarijom iz Borca?
Al dobro. Ovo su u sustini sitne zamjerke. Svi koji su trebali biti pozvani, manje-vise, su pozvani. Koliko vidim u pitanju su uglavnom najbolji igraci iz najboljih klubova, ne racunajuci starohane.O ovim temama se moze u nedogled raspravljat.
Ah da, i zamjerka za Rustemovica, al eto.
Kad je već pozivao igrače ne gledajući godine, onda je trebao pozvati i Zebu.
Amer Bekić je 10 puta bolji napadač od krampe Mahira Karića. Ne znam gdje se sjeti da Mahira pozove...
-
Korisničkoime
#22305 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Begovic - neStroj-2 wrote:Najjači su mi ovi što pričaju ''nema kvaliteta u PL'' a 14 do 16 igrača trenutno čini repku koji su došli upravo iz te ''nekvalitetne'' PL
![]()
Kakvo nepoznavanje materije i manjak informacija.
Kolasinac - ne
Spahic - jednu godinu 98-99
Zukanovic - 2 godine (Zeljo 7 nastupa Velez 0 nastupa)
Vranjes - tri godine
Lulic - ne
Besic - ne
Pjanic - ne
Visca - 2 godine
Dzeko - 2 godine
Ibisevic - ne
Od pocetnih 11 ako Vranjes ostane na poziciji beka imas 3 igraca koja su ozbiljno igrala u PL, Visca, Dzeko i Vranjes od kojih sebi niko karijeru nije gradio u PL, Vranjes otisao sa 20 u CZ, Dzeko u Teplice.
Cuj 14 od 16 jebem ti matematiku vec u prvih 11 imas 6 koji nikad PL vidili nisu ni na TV-u a kamoli na igralistu.
Meni bi bilo draze da jesu najdraze bi mi bilo da imamo svih 11 koji su stasali u PL. Nasa liga kao sto ce doci i nasa reprezentacija i cijeli fudbal su u ozbiljnim problemima ali se svi mi necemo izvuci iz tih problema prodavajuci nekome muda pod bubrege kao sto neki ovdje predlazu. Od klubova sve krece ako se tu ispravno ulozi ako se tu stvori kvalitet onda je sve drugo lako skoro pa ide samo od sebe. Za sada kao najozbiljni kandidat za takvo nesto je FKS sa svojom akademijom ali to ce malo potrajati, mora ne mogu djeca preko noci porasti pa cemo vidjeti. Ja se nadam najboljem ali sam skeptican.
- Stroj-2
#22306 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Računaju se svi igrači koji su igrali u PL. Spahić je upravo krenuo iz Čelika u ozbiljan fudbal.Korisničkoime wrote:Begovic - neStroj-2 wrote:Najjači su mi ovi što pričaju ''nema kvaliteta u PL'' a 14 do 16 igrača trenutno čini repku koji su došli upravo iz te ''nekvalitetne'' PL
![]()
Kakvo nepoznavanje materije i manjak informacija.
Kolasinac - ne
Spahic - jednu godinu 98-99
Zukanovic - 2 godine (Zeljo 7 nastupa Velez 0 nastupa)
Vranjes - tri godine
Lulic - ne
Besic - ne
Pjanic - ne
Visca - 2 godine
Dzeko - 2 godine
Ibisevic - ne
Od pocetnih 11 ako Vranjes ostane na poziciji beka imas 3 igraca koja su ozbiljno igrala u PL, Visca, Dzeko i Vranjes od kojih sebi niko karijeru nije gradio u PL, Vranjes otisao sa 20 u CZ, Dzeko u Teplice.
Cuj 14 od 16 jebem ti matematiku vec u prvih 11 imas 6 koji nikad PL vidili nisu ni na TV-u a kamoli na igralistu.
Meni bi bilo draze da jesu najdraze bi mi bilo da imamo svih 11 koji su stasali u PL. Nasa liga kao sto ce doci i nasa reprezentacija i cijeli fudbal su u ozbiljnim problemima ali se svi mi necemo izvuci iz tih problema prodavajuci nekome muda pod bubrege kao sto neki ovdje predlazu. Od klubova sve krece ako se tu ispravno ulozi ako se tu stvori kvalitet onda je sve drugo lako skoro pa ide samo od sebe. Za sada kao najozbiljni kandidat za takvo nesto je FKS sa svojom akademijom ali to ce malo potrajati, mora ne mogu djeca preko noci porasti pa cemo vidjeti. Ja se nadam najboljem ali sam skeptican.
Cocalić, Burić, Sušić, Šehić, Šunjić, Aničić, Grahovac, Duljević i Graovac. Kad se dodaju još uskoro Bajić, Hodžić i Cimirot. Jebem ti matematiku i neinformisanost.
- jeza u ledja
#22307 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Da, reprezentacija - reprezentira, najbolje sto imas, ali odakle? Iz Kanade, Luksemburga, Njemacke? Labilan je argument da mi uopste polazemo prava na takve igrace. I jeste, cilj reprezentacije nije uvijek i iskljucivo samo rezultatski uspjeh. Sta je cilj bio igranje sa Svicom i Luxom?
Izuzetno iritira tvoj ton gdje potpuno pogresno i licemjerno rezonujes kontra klubova koji se bore da naprave nesto u ovoj zemlji i nemaju nikakvu pomoc nikoga, ukljucujuci i simpatizere poput tebe.
Jeste, Sesar, i mali milion drugih igraca koji SU PROPALI jer nisu imali pravilan razvoj prvo kod nas, a onda vani. Jer su otisli trbuhom za kruhom, bukvalno, znaci ne negdje gdje ce se dalje razvijati, vec gdje ce zaraditi hljeb. Najnoviji primjer je Tomislav Tomic. Primjer je Asmir Suljic.
Mnogi od igraca su mogli mnogo vise. Evo moze se pogledati spisak danas igraca: Sunjic, Zukanovic, Dzeko, Visca, M. Susic, Anicic, Sehic, Buric, Cocalic. Svi ti igraci su mogli direktno otici u bolje klubove, a ne u druge lige Turske, ili Izraela, Ukrajine, Ceske, Kazahstana, fakin Azerbejdzana, Moldavije. Odes u Koreju ili Iran, tvoja ozbiljna karijera je zavrsena. I pogledaj koliko su oni sezona morali zaobici da bi dosli tu gdje su sad, u ligama petice, ligi sampiona, itd.
Sta ce klub da radi sa njima, kad im je svaki mjesec pitanje hoce li isplatiti sve plate? Samo prodaj, prvom kom ugrabi, a i nemoguce je zadrzati ako nemas dobar ugovor. Nemas nikakvu pomoc krovne organizacije niti drzave. Prepoznati talenat? Pa nije sve u talentu. Nije ni pola u talentu. Taj igrac koji je danas vani ne bi bio taj igrac da nije vani.
I ne radi se ovdje (samo) o pomoci klubovima vec o obostranom interesu. Reprezentacija ce imati DOBIT od toga sto se igraci prodaju vani, preko izmedju ostalog i reprezentacije. Priznali mi to ili ne, reprezentacija prodaje. Mladi igrac koji je jedan od boljih igraca lige - ce se prodati vani ili ovako ili onako. Par nastupa za repku ce ga prodati umjesto u Moldaviju - u Belgiju, Austriju, mozda cak i lige petice, gdje ce se igrac nastaviti ubrzano razvijati, za razliku od Koreje ili Uzbekistana. Sami kvalitet tu ne odlucuje sve, to je jedna cinjenica.
Ti u stvari nemas uopste argument protiv ovoga sto ja pisem. Samo bljujes neku tiradu kontra klubova. Time nas kljukaju mediji vec 20 godina. Nista ne valja, sve je u kurcu. Jebo domaci fudbal.
A kad vidis jednog Duljevica na terenu u Cirihu skontas da razlika i nije toliko velika, stvar je samo percepcije.
I kad smo vec kod Jesica-Mijanmara. Taj je lik u prvi tim ubacio vise juniora i kadeta u ovih 6 mjeseci nego svi treneri Sarajeva u zadnjih 5 godina, ako ne i vise. Jedan od tih malaca je clan kadetske reprezentacije, prve omladinske repke koja se plasirala na bilo kakvo takmicenje ikad, a u njoj igra jos 4 igraca iz FKS. Ne znas uopste o cemu govoris, samo o onome sto te kljukaju Sinan, Tanovic, Kristic, Spaho i slicni grobari. U Zeljeznicar su zimus dosli Stevanovic i Zahirovic da pokusaju podici svoju karijeru i izmedju ostalog vratiti se u repku. Mogli su oni otic i u Azerbejdzan komotno, ali tada ne bi vise nikad vidjeli nas dres. Ako ovi kadeti uspiju u karijeri (a neki hoce sigurno), ako Stevanovic i Zahirovic uspiju ponovo dokazati kvalitet, hoces li onda opet podrzati kad dodju u reprezentaciju?
Savez ce na kraju takodje imati (finansijske) dobiti od rasta jacine klubova. Vidis sve je u nasoj zemlji tako. Daj samo sad, odmah, daj sad il nikad, nek je samo povrsinski, ono ispod nije bitno. Nikakvi temelji, nista. Kad gledamo prijateljske, hocemo da vidimo Dzeku i Pjanica po stoti put. Ne nekog Graovca. Ne nekog Anicica. Sta ce biti sutra, sta ce biti az 5, 10, 20 godina, ma nebitno. Ne grade se stadioni, ne grade se tereni. Mlade reprezentacije su smijurija sa B-H-S trenerima. Malo kome je to bitno. Reprezentacija je jedan privid samo da smo blizu modernom svijetu i ljude ne zanima koliko je trulo ispod povrsine. A i zasto bi, kad im, opet ista ta drzava svakodnevno servira po pedeset prijenosa raznih liga i kurceva, a s nasih terena nekad snimak od minut i 45 sekundi izvjestaja sa utakmice.
Naravno, ako si odrastao s tim igracima, ako si ih gledao redovno uzivo, pio s njima kafu, derao se na njih, znas im raju, znas odakle su, naravno da ce ti draze biti gledati kad te jedan takav predstavlja nego neko ko jedva prica nas jezik.
No tesko je to razumjeti ako nikad nisi imao nikakvog kontakta sa njima, vec si odrastao saltajuci sportske kanale vikendom.
Izuzetno iritira tvoj ton gdje potpuno pogresno i licemjerno rezonujes kontra klubova koji se bore da naprave nesto u ovoj zemlji i nemaju nikakvu pomoc nikoga, ukljucujuci i simpatizere poput tebe.
Jeste, Sesar, i mali milion drugih igraca koji SU PROPALI jer nisu imali pravilan razvoj prvo kod nas, a onda vani. Jer su otisli trbuhom za kruhom, bukvalno, znaci ne negdje gdje ce se dalje razvijati, vec gdje ce zaraditi hljeb. Najnoviji primjer je Tomislav Tomic. Primjer je Asmir Suljic.
Mnogi od igraca su mogli mnogo vise. Evo moze se pogledati spisak danas igraca: Sunjic, Zukanovic, Dzeko, Visca, M. Susic, Anicic, Sehic, Buric, Cocalic. Svi ti igraci su mogli direktno otici u bolje klubove, a ne u druge lige Turske, ili Izraela, Ukrajine, Ceske, Kazahstana, fakin Azerbejdzana, Moldavije. Odes u Koreju ili Iran, tvoja ozbiljna karijera je zavrsena. I pogledaj koliko su oni sezona morali zaobici da bi dosli tu gdje su sad, u ligama petice, ligi sampiona, itd.
Sta ce klub da radi sa njima, kad im je svaki mjesec pitanje hoce li isplatiti sve plate? Samo prodaj, prvom kom ugrabi, a i nemoguce je zadrzati ako nemas dobar ugovor. Nemas nikakvu pomoc krovne organizacije niti drzave. Prepoznati talenat? Pa nije sve u talentu. Nije ni pola u talentu. Taj igrac koji je danas vani ne bi bio taj igrac da nije vani.
I ne radi se ovdje (samo) o pomoci klubovima vec o obostranom interesu. Reprezentacija ce imati DOBIT od toga sto se igraci prodaju vani, preko izmedju ostalog i reprezentacije. Priznali mi to ili ne, reprezentacija prodaje. Mladi igrac koji je jedan od boljih igraca lige - ce se prodati vani ili ovako ili onako. Par nastupa za repku ce ga prodati umjesto u Moldaviju - u Belgiju, Austriju, mozda cak i lige petice, gdje ce se igrac nastaviti ubrzano razvijati, za razliku od Koreje ili Uzbekistana. Sami kvalitet tu ne odlucuje sve, to je jedna cinjenica.
Ti u stvari nemas uopste argument protiv ovoga sto ja pisem. Samo bljujes neku tiradu kontra klubova. Time nas kljukaju mediji vec 20 godina. Nista ne valja, sve je u kurcu. Jebo domaci fudbal.
A kad vidis jednog Duljevica na terenu u Cirihu skontas da razlika i nije toliko velika, stvar je samo percepcije.
I kad smo vec kod Jesica-Mijanmara. Taj je lik u prvi tim ubacio vise juniora i kadeta u ovih 6 mjeseci nego svi treneri Sarajeva u zadnjih 5 godina, ako ne i vise. Jedan od tih malaca je clan kadetske reprezentacije, prve omladinske repke koja se plasirala na bilo kakvo takmicenje ikad, a u njoj igra jos 4 igraca iz FKS. Ne znas uopste o cemu govoris, samo o onome sto te kljukaju Sinan, Tanovic, Kristic, Spaho i slicni grobari. U Zeljeznicar su zimus dosli Stevanovic i Zahirovic da pokusaju podici svoju karijeru i izmedju ostalog vratiti se u repku. Mogli su oni otic i u Azerbejdzan komotno, ali tada ne bi vise nikad vidjeli nas dres. Ako ovi kadeti uspiju u karijeri (a neki hoce sigurno), ako Stevanovic i Zahirovic uspiju ponovo dokazati kvalitet, hoces li onda opet podrzati kad dodju u reprezentaciju?
Savez ce na kraju takodje imati (finansijske) dobiti od rasta jacine klubova. Vidis sve je u nasoj zemlji tako. Daj samo sad, odmah, daj sad il nikad, nek je samo povrsinski, ono ispod nije bitno. Nikakvi temelji, nista. Kad gledamo prijateljske, hocemo da vidimo Dzeku i Pjanica po stoti put. Ne nekog Graovca. Ne nekog Anicica. Sta ce biti sutra, sta ce biti az 5, 10, 20 godina, ma nebitno. Ne grade se stadioni, ne grade se tereni. Mlade reprezentacije su smijurija sa B-H-S trenerima. Malo kome je to bitno. Reprezentacija je jedan privid samo da smo blizu modernom svijetu i ljude ne zanima koliko je trulo ispod povrsine. A i zasto bi, kad im, opet ista ta drzava svakodnevno servira po pedeset prijenosa raznih liga i kurceva, a s nasih terena nekad snimak od minut i 45 sekundi izvjestaja sa utakmice.
Naravno, ako si odrastao s tim igracima, ako si ih gledao redovno uzivo, pio s njima kafu, derao se na njih, znas im raju, znas odakle su, naravno da ce ti draze biti gledati kad te jedan takav predstavlja nego neko ko jedva prica nas jezik.
No tesko je to razumjeti ako nikad nisi imao nikakvog kontakta sa njima, vec si odrastao saltajuci sportske kanale vikendom.
- Point.
#22308 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Nista, napravicemo pravilo da u reprezentaciji igraju igraci samo iz PLBiH (koja pripada ligama petice btw), nebi li se na taj nacin zadovoljili apetiti domacih giganata i divova, koji ne mogu meda cim predju Savu i Drinu i kojima i slavni FK Kukesi predstavlja nemogucu misiju.
Citajuci ovakve komentare stece se dojam da pojedinim navijacima beha klubova interes repke uopste nije u prvom planu, nego samo promocija vlastitih klubova. Tesko se nama sa ovakvim razmisljanjem.
Citajuci ovakve komentare stece se dojam da pojedinim navijacima beha klubova interes repke uopste nije u prvom planu, nego samo promocija vlastitih klubova. Tesko se nama sa ovakvim razmisljanjem.
- cyprus
#22309 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
@Point, de krevelji se... Ne, ne treba biti čitava reprezentacija sastavljena od igrača iz domaće lige, ali u njoj bi se minimalno trebalo nalaziti par 'domaćih' imena... Zašto? Razlozi su mnogobrojni...
1. To neće naštetiti rezultatu reprezentacije... Zna se vrlo dobro ko je okosnica i ko nosi rezultat na svojim leđima, te niko ne traži da se iz reprezentacije izbaci Lulić kako bi igrao Duljević, ili da se šutne Begović kako bi na njegovo mjesto stao Karačić... Za momke iz domaće lige je bitno da su tu, pri reprezentaciji, te da igraju kad se ukaže prilika... A prilika se uvijek može naći - u prijateljskim utakmicama, u rezultatski manje bitnim utakmicama, pri kraju odlučenih utakmica... Dakle, to je minimum koji im se može pružiti... S tim što ja smatram da u domaćoj ligi ima kvalitetnih igrača i za minutažu u nekim bitnijim utakmicama...
2. To je šansa za domaće igrače da se brže/dalje probiju na fudbalskoj sceni... Već je rečeno da će se igrač sa nekoliko reprezentativnih nastupa prije prodat u respektabilniju ligu/klub, od onoga koji je slične kvalitete, ali bez državnih nastupa... Na taj način ćemo imati više igrača u najjačim ili bar pristojnim ligama Evrope, umjesto u Mađarskoj, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Slovačkoj, Moldaviji i slično...
3. To je plus za domaću ligu... Ne trebam objašnjavat koliko bi domaćim klubovima značilo da imaju reprezentativce u svojim redovima... Automatski i liga dobiva na rejtingu... Vjerovatno bi se i mnogi naši igrači iz inostranstva lakše odlučivali da se vrate ovdje, ako bi lakše bilo izborit reprezentativni poziv iz domaće lige, nego iz Azerbejdžana
Evo primjer Stevanovića i Zahirovića, koji su došli u Želju, između ostalog i sa motivom da pokušaju povratiti svoj nekadašnji status reprezentativca... Zato se ja recimo protivim i tome da treba stavljati dobnu granicu za igrače koji se pozivaju iz domaćeg prvenstva... Bar što se tiče igrača ispod 30 godina... Na ovaj način dobivamo motiviranije igrače i bar donekle poboljšanje kvalitete igre na domaćim terenima...
4. Apsolutna je laž da u ovoj ligi nema kvalitetnih igrača... Iz ove lige svake godine na desetine igrača prelazi u različite klubove širom Evrope, a neki od njih se i dokažu na visokom nivou... Već je navedeno 15-tak igrača iz reprezentacije, koji su igrali u našoj ligi - sve to dokazuje da ovdje ima kvalitete...Vrlo je onda logično pitanje: zašto Hodžić iz Želje nije za reprezentacije, a isti se taj Hodžić, samo iz Dinama, žarko priželjkuje u državnom dresu? I da ne govorim dalje... U ovoj ligi sigurno ima bar još nekoliko Hodžića, Višći, Šunjića... A vjerovatno će se opet nekad javiti i neki novi Džeko... Ako budemo žmirili na domaću ligu, promaći će nam...
5. To je plus za cjelokupan BH fudbal... Reprezentacija jeste prvenstveno usmjerena na svoj rezultat, ali je treba sagledati u širem svjetlu... Reprezentacija treba da djeluje za dobrobit čitavog BH fudbala... A zanemarivanje domaćih igrača je protiv interesa bosanskohercegovačkog fudbala... Rijetke su reprezentacije u svijetu u kojima nema apsolutno niko iz domaće lige... I za to postoje realni razlozi... Reprezentacija osim što stremi rezultatu, također nastoji popularizirati fudbal u državi, te ga generalno podići na viši nivo... Ponavljam - to se ne radi apsolutnim zanemarivanjem domaće lige...
6. Zanemarivanje domaće lige se dugoročno odražava i na sami rezultat reprezentacije... Ako se planira stabilan razvoj reprezentativnog fudbala, domaća liga mora biti baza za stvaranje reprezentativaca... Dijasporaca će pretpostavljam vazda biti, ali ako se oslonimo na to da će oni biti okosnica i u budućnosti, mrka nam je budućnost... Tako ćemo vazda strepit ko će od njih kako izvagat, hoće li dobiti poziv od zemlje u kojoj živi, neće li... A generalno, dijasporaca će biti sve manje zainteresovanih za reprezentaciju... Ne mislim da će taj izvor skroz presušiti, ali nerealno je očekivati da nam bude dugoročna okosnica... Također, moj privatni dojam je da 'dijasporizacija' reprezentacije šteti njenom identitetu, pa i identitetu Bosne i Hercegovine generalno... Na Svjetskom prvenstvu smo imali neki imidž 'izbjegličke reprezentacije' (tako se po stranim medijima uglavnom pisalo), a nisam siguran da mi se to baš sviđa...
7. To je za dobrobit čitavog bosanskohercegovačkog društva... Ovo je najšira moguća perspektiva, koja se može sagledati i koja ima smisla... Šta znači eto za našu djecu kad vide perspektivu u domaćem fudbalu i kada se san o nastupu u državnom dresu i ne čini tako nerealnim, a šta kada im je jasno da će za godine vrijednog i mukotrpnog rada i treniranja moći maksimalno biti nagrađeni transferom u Moldaviju? U ovom drugom slučaju je isplativije izgleda visit u kladionici... Šta znači za jedno mjesto, mahalu, kvart, komšiluk kada ista ima reprezentativca koji je tu odrastao? Šta generalno znači poruka da moraš živjet vani da bi bio uspješan?
Odužih više nego što sam mislio, ali čini mi se da sam obuhvatio sve o čemu se pisalo o ovoj temi...
1. To neće naštetiti rezultatu reprezentacije... Zna se vrlo dobro ko je okosnica i ko nosi rezultat na svojim leđima, te niko ne traži da se iz reprezentacije izbaci Lulić kako bi igrao Duljević, ili da se šutne Begović kako bi na njegovo mjesto stao Karačić... Za momke iz domaće lige je bitno da su tu, pri reprezentaciji, te da igraju kad se ukaže prilika... A prilika se uvijek može naći - u prijateljskim utakmicama, u rezultatski manje bitnim utakmicama, pri kraju odlučenih utakmica... Dakle, to je minimum koji im se može pružiti... S tim što ja smatram da u domaćoj ligi ima kvalitetnih igrača i za minutažu u nekim bitnijim utakmicama...
2. To je šansa za domaće igrače da se brže/dalje probiju na fudbalskoj sceni... Već je rečeno da će se igrač sa nekoliko reprezentativnih nastupa prije prodat u respektabilniju ligu/klub, od onoga koji je slične kvalitete, ali bez državnih nastupa... Na taj način ćemo imati više igrača u najjačim ili bar pristojnim ligama Evrope, umjesto u Mađarskoj, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Slovačkoj, Moldaviji i slično...
3. To je plus za domaću ligu... Ne trebam objašnjavat koliko bi domaćim klubovima značilo da imaju reprezentativce u svojim redovima... Automatski i liga dobiva na rejtingu... Vjerovatno bi se i mnogi naši igrači iz inostranstva lakše odlučivali da se vrate ovdje, ako bi lakše bilo izborit reprezentativni poziv iz domaće lige, nego iz Azerbejdžana
4. Apsolutna je laž da u ovoj ligi nema kvalitetnih igrača... Iz ove lige svake godine na desetine igrača prelazi u različite klubove širom Evrope, a neki od njih se i dokažu na visokom nivou... Već je navedeno 15-tak igrača iz reprezentacije, koji su igrali u našoj ligi - sve to dokazuje da ovdje ima kvalitete...Vrlo je onda logično pitanje: zašto Hodžić iz Želje nije za reprezentacije, a isti se taj Hodžić, samo iz Dinama, žarko priželjkuje u državnom dresu? I da ne govorim dalje... U ovoj ligi sigurno ima bar još nekoliko Hodžića, Višći, Šunjića... A vjerovatno će se opet nekad javiti i neki novi Džeko... Ako budemo žmirili na domaću ligu, promaći će nam...
5. To je plus za cjelokupan BH fudbal... Reprezentacija jeste prvenstveno usmjerena na svoj rezultat, ali je treba sagledati u širem svjetlu... Reprezentacija treba da djeluje za dobrobit čitavog BH fudbala... A zanemarivanje domaćih igrača je protiv interesa bosanskohercegovačkog fudbala... Rijetke su reprezentacije u svijetu u kojima nema apsolutno niko iz domaće lige... I za to postoje realni razlozi... Reprezentacija osim što stremi rezultatu, također nastoji popularizirati fudbal u državi, te ga generalno podići na viši nivo... Ponavljam - to se ne radi apsolutnim zanemarivanjem domaće lige...
6. Zanemarivanje domaće lige se dugoročno odražava i na sami rezultat reprezentacije... Ako se planira stabilan razvoj reprezentativnog fudbala, domaća liga mora biti baza za stvaranje reprezentativaca... Dijasporaca će pretpostavljam vazda biti, ali ako se oslonimo na to da će oni biti okosnica i u budućnosti, mrka nam je budućnost... Tako ćemo vazda strepit ko će od njih kako izvagat, hoće li dobiti poziv od zemlje u kojoj živi, neće li... A generalno, dijasporaca će biti sve manje zainteresovanih za reprezentaciju... Ne mislim da će taj izvor skroz presušiti, ali nerealno je očekivati da nam bude dugoročna okosnica... Također, moj privatni dojam je da 'dijasporizacija' reprezentacije šteti njenom identitetu, pa i identitetu Bosne i Hercegovine generalno... Na Svjetskom prvenstvu smo imali neki imidž 'izbjegličke reprezentacije' (tako se po stranim medijima uglavnom pisalo), a nisam siguran da mi se to baš sviđa...
7. To je za dobrobit čitavog bosanskohercegovačkog društva... Ovo je najšira moguća perspektiva, koja se može sagledati i koja ima smisla... Šta znači eto za našu djecu kad vide perspektivu u domaćem fudbalu i kada se san o nastupu u državnom dresu i ne čini tako nerealnim, a šta kada im je jasno da će za godine vrijednog i mukotrpnog rada i treniranja moći maksimalno biti nagrađeni transferom u Moldaviju? U ovom drugom slučaju je isplativije izgleda visit u kladionici... Šta znači za jedno mjesto, mahalu, kvart, komšiluk kada ista ima reprezentativca koji je tu odrastao? Šta generalno znači poruka da moraš živjet vani da bi bio uspješan?
Odužih više nego što sam mislio, ali čini mi se da sam obuhvatio sve o čemu se pisalo o ovoj temi...
- Point.
#22310 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Pa bolan @Kipre, ja se uglavnom slazem sa tobom to sto si napisao, bio bih najsretniji kad bi pola repke igralo u PL, ja se protivim ideji da se MORAJU zvati iz nase lige. Zasto se mora ako nema kvaliteta? Ne mora se zvati neko samo zato sto igra vani, ali se ne mora i iz nase lige AKO nema kvaliteta. Meni to moranje smeta. Eto.
- Stroj-2
#22311 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Što ne gumo kore na rende svijumi. Evo reču onako kratko i jasno. Dijaspora lažni patriotizam.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#22312 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Pa bolje ovo MORA. hoćeš bolju ligu i bolje profilisanje domaćih igrača, onda ih pozovi u reprezentaciju. Poziv u reprezentaciju de facto ne znači da će oni igrati svaku utakmicu 90 minuta. Pozvao je Graovca, dao mu nekih 10ak minuta, ako se dobro sjećam, protiv Švicarske i mi nismo ni svjesni koliko to znači tom momku na psihičkoj i mentalno osnovi.Point. wrote:Pa bolan @Kipre, ja se uglavnom slazem sa tobom to sto si napisao, bio bih najsretniji kad bi pola repke igralo u PL, ja se protivim ideji da se MORAJU zvati iz nase lige. Zasto se mora ako nema kvaliteta? Ne mora se zvati neko samo zato sto igra vani, ali se ne mora i iz nase lige AKO nema kvaliteta. Meni to moranje smeta. Eto.
- jeza u ledja
#22313 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Pa dobro eto ne mora se bukvalno biti rigorozan i drzati pravila da "mora", ali samo cu ti reci da je to do sada uvijek bio slucaj, cak i kada je liga bila slabija i cak kad je reprezentacija bila najjaca. Samo, sto ti koji su pozivani cesto nisu imali ni minute igre ili vrlo malu minutazu, i drugo, ti koji su pozivani su cesto bili matori i cak nisu bili najjaci igraci na toj poziciji ili najjaci igraci iz tih klubova.Point. wrote:Pa bolan @Kipre, ja se uglavnom slazem sa tobom to sto si napisao, bio bih najsretniji kad bi pola repke igralo u PL, ja se protivim ideji da se MORAJU zvati iz nase lige. Zasto se mora ako nema kvaliteta? Ne mora se zvati neko samo zato sto igra vani, ali se ne mora i iz nase lige AKO nema kvaliteta. Meni to moranje smeta. Eto.
Liga bi trebala bas grohnuti na nivo Lihtenstajna pa da mi nemamo koga pozvati.
Hocu reci sve i da teoretski ne "mora", ja ne vidim prakticno kad bi bilo opravdano da to tako ne bude.
Mislim da ima sasvim dovoljno prostora u prijateljskim utakmicama da se ovakvim igracima daje sansa, jer ja ne vidim da cemo puno izgubiti ne pocinjuci svaki ubogi put prijateljske sa najjacim sastavima. Neki treneri su shvatali prijateljske kao teferic za dijasporu ili nagradu za postojece igrace da se eto malo razonode.
Po meni npr. Dzeko i Pjanic uopste nisu trebali nastupiti protiv Luxa, ali eto. Selektore valjda strah da ne izgube, da se ne obrukaju.
- Point.
#22314 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Lazni patriotizam ste upravo vi sarajevski divovi i manijaci, koji su najsretniji kad im selektor zovne igraca iz svojih timova, samo da bi mogli zajebavati jedne druge preko foruma, a ispadate jadni. Cak i kad je na stetu reprezentacije.Stroj-2 wrote:Što ne gumo kore na rende svijumi. Evo reču onako kratko i jasno. Dijaspora lažni patriotizam.
- Point.
#22315 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Nado sam se da ce onaj iz Dinama, pa Cimirot te jos taj mali iz Sarajeva igrati protiv Luxa, ali eto nije se dalo. Idealan protivnik da se isprobaju novi igraci.jeza u ledja wrote:Pa dobro eto ne mora se bukvalno biti rigorozan i drzati pravila da "mora", ali samo cu ti reci da je to do sada uvijek bio slucaj, cak i kada je liga bila slabija i cak kad je reprezentacija bila najjaca. Samo, sto ti koji su pozivani cesto nisu imali ni minute igre ili vrlo malu minutazu, i drugo, ti koji su pozivani su cesto bili matori i cak nisu bili najjaci igraci na toj poziciji ili najjaci igraci iz tih klubova.Point. wrote:Pa bolan @Kipre, ja se uglavnom slazem sa tobom to sto si napisao, bio bih najsretniji kad bi pola repke igralo u PL, ja se protivim ideji da se MORAJU zvati iz nase lige. Zasto se mora ako nema kvaliteta? Ne mora se zvati neko samo zato sto igra vani, ali se ne mora i iz nase lige AKO nema kvaliteta. Meni to moranje smeta. Eto.
Liga bi trebala bas grohnuti na nivo Lihtenstajna pa da mi nemamo koga pozvati.
Hocu reci sve i da teoretski ne "mora", ja ne vidim prakticno kad bi bilo opravdano da to tako ne bude.
Mislim da ima sasvim dovoljno prostora u prijateljskim utakmicama da se ovakvim igracima daje sansa, jer ja ne vidim da cemo puno izgubiti ne pocinjuci svaki ubogi put prijateljske sa najjacim sastavima. Neki treneri su shvatali prijateljske kao teferic za dijasporu ili nagradu za postojece igrace da se eto malo razonode.
Po meni npr. Dzeko i Pjanic uopste nisu trebali nastupiti protiv Luxa, ali eto. Selektore valjda strah da ne izgube, da se ne obrukaju.
- Logovan
#22316 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Ne generalizuj.Point. wrote: Lazni patriotizam ste upravo vi sarajevski divovi i manijaci, koji su najsretniji kad im selektor zovne igraca iz svojih timova, samo da bi mogli zajebavati jedne druge preko foruma, a ispadate jadni. Cak i kad je na stetu reprezentacije.
- supercali
#22317 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
ljudi nikako da shvate da dzeko koji igra u zelji do svoje 24-e pa ode u rusiju pa onda u madjarsku ne bi bio isti kao ovaj koji je otisao sa 20 u teplice pa wolfsburg itd
jednostavno u nasim klubovima nemaju ni uslove ni strucan kadar koji bi dzeku nekog klinca trenirao i od njega napravio dzeku koji igra u ligi prvaka i sl
pojedini slucajevi koji i uspiju su samo izuzeci koji potvrdjuju pravilo
evo sarajevo je napravilo akademiju nesto cime su se izdigli iznad svih klubova u bih
sta imaju od toga?
ok uslove su dobili al ko ih trenira
dzenan fakin jebeni uscuplic koji ne zna nista o pedagogiji koja je vrlo vazna za ove djecake koji treniraju tu
znanje u fudbalu mu je ravno nuli
ili u zelji mulalic koji je fakin i koji nece ni jednog klinca nauciti dobrom a eto jos je presao u prvi tim
u celiku slobodi borcu klincu palcu su sigurno isti ili slicni koji treniraju djecu
znaci sve je kao i u obicnom zivotu na ho ruk pa ako uspije dobro je ako ne uspije nikom nista
nema sistema ni u jednom klubu i to je nas problem
jednostavno u nasim klubovima nemaju ni uslove ni strucan kadar koji bi dzeku nekog klinca trenirao i od njega napravio dzeku koji igra u ligi prvaka i sl
pojedini slucajevi koji i uspiju su samo izuzeci koji potvrdjuju pravilo
evo sarajevo je napravilo akademiju nesto cime su se izdigli iznad svih klubova u bih
sta imaju od toga?
ok uslove su dobili al ko ih trenira
dzenan fakin jebeni uscuplic koji ne zna nista o pedagogiji koja je vrlo vazna za ove djecake koji treniraju tu
znanje u fudbalu mu je ravno nuli
ili u zelji mulalic koji je fakin i koji nece ni jednog klinca nauciti dobrom a eto jos je presao u prvi tim
u celiku slobodi borcu klincu palcu su sigurno isti ili slicni koji treniraju djecu
znaci sve je kao i u obicnom zivotu na ho ruk pa ako uspije dobro je ako ne uspije nikom nista
nema sistema ni u jednom klubu i to je nas problem
- Stroj-2
#22318 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Zato sto smo najjaci i moze nam se.Point. wrote:Lazni patriotizam ste upravo vi sarajevski divovi i manijaci, koji su najsretniji kad im selektor zovne igraca iz svojih timova, samo da bi mogli zajebavati jedne druge preko foruma, a ispadate jadni. Cak i kad je na stetu reprezentacije.Stroj-2 wrote:Što ne gumo kore na rende svijumi. Evo reču onako kratko i jasno. Dijaspora lažni patriotizam.
-
Mirza007
#22319 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Uz duzno postovanje svima, mislim da u narednim kvalifikacijama necemo vidjeti gotovo nikoga od ovih 29 igraca koji se uskoro okupljaju.
Mozda 1-2 imena i to je to od 23 odabrana. Tesko da ce ijedan dobiti i minute na terenu.
Cinjenicno stanje je slijedece:
- PL nema potrebni kvalitet; od samostalnosti nemamo ama bas niti jedan klub koji je napravio iskorak - ne u Evropi nego cak ni u regionu; Partizan I Zvezda, o Dinamu da I ne govorimo, su vidljivi na evropskoj fudbalskoj mapi dok nasih klubova, nazalost, nema ni u tragovima.
- U zadnjih 10-15 godina gotovo da i nismo imali standardnog reprezentativca koji je to postao dok je igrao u PL. Reprezentativci koji su nekada igrali u PL su neophodnu kvalitetu sticali tek igrajuci i kaleci se u jacim ligama. Spominjati Spahica kao reprezentativca iz PL nista ne dokazuje jer je covjek odigrao samo jednu sezonu u PL prije nego je postao reprezentativac. Slicno je I sa Viscom. On mozda jeste debitirao na nacionalni tim iz Zelje ali je poceo pruzati kvalitetnije partije I postao standardan reprezentativac tek nakon par sezona odigranih u jacoj konkurencije gdje je stasao kao igrac.
Naravno, PL ce tu i tamo dati talenta i to se ne smije propustiti. No ja od takvih talenata ocekujem da taj talent vrlo brzo dokazu u jacoj konkurenciji.
Igranje u prijateljskim utakmicama ce ih svakako staviti u izlog i dati volju i moral za dalji napredak no prava kvaliteta ce se pokazati tek u konkurenciji koja je jaca od PL.
Mozda 1-2 imena i to je to od 23 odabrana. Tesko da ce ijedan dobiti i minute na terenu.
- PL nema potrebni kvalitet; od samostalnosti nemamo ama bas niti jedan klub koji je napravio iskorak - ne u Evropi nego cak ni u regionu; Partizan I Zvezda, o Dinamu da I ne govorimo, su vidljivi na evropskoj fudbalskoj mapi dok nasih klubova, nazalost, nema ni u tragovima.
- U zadnjih 10-15 godina gotovo da i nismo imali standardnog reprezentativca koji je to postao dok je igrao u PL. Reprezentativci koji su nekada igrali u PL su neophodnu kvalitetu sticali tek igrajuci i kaleci se u jacim ligama. Spominjati Spahica kao reprezentativca iz PL nista ne dokazuje jer je covjek odigrao samo jednu sezonu u PL prije nego je postao reprezentativac. Slicno je I sa Viscom. On mozda jeste debitirao na nacionalni tim iz Zelje ali je poceo pruzati kvalitetnije partije I postao standardan reprezentativac tek nakon par sezona odigranih u jacoj konkurencije gdje je stasao kao igrac.
Naravno, PL ce tu i tamo dati talenta i to se ne smije propustiti. No ja od takvih talenata ocekujem da taj talent vrlo brzo dokazu u jacoj konkurenciji.
Igranje u prijateljskim utakmicama ce ih svakako staviti u izlog i dati volju i moral za dalji napredak no prava kvaliteta ce se pokazati tek u konkurenciji koja je jaca od PL.
-
baxul
- jeza u ledja
#22321 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Kaze lik koji za igraca napise da se zove "Duljanin".Mirza007 wrote:Uz duzno postovanje svima, mislim da u narednim kvalifikacijama necemo vidjeti gotovo nikoga od ovih 29 igraca koji se uskoro okupljaju.
Kako te bolan nije stid da to napises? Mjesecima ovdje trunis o formacijama i igracima, ne znas najboljem mladom igracu iz domace lige ni ime.
- Point.
#22322 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Nastavi misliti tako.Stroj-2 wrote:Zato sto smo najjaci i moze nam se.Point. wrote:Lazni patriotizam ste upravo vi sarajevski divovi i manijaci, koji su najsretniji kad im selektor zovne igraca iz svojih timova, samo da bi mogli zajebavati jedne druge preko foruma, a ispadate jadni. Cak i kad je na stetu reprezentacije.Stroj-2 wrote:Što ne gumo kore na rende svijumi. Evo reču onako kratko i jasno. Dijaspora lažni patriotizam.
-
Mirza007
#22323 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Kakve ovo veze ima sa postom to zna jedino covjek sa "provincijskom doskocicom" u nicku (kako je sam sebe definirao).jeza u ledja wrote:Kaze lik koji za igraca napise da se zove "Duljanin".Mirza007 wrote:Uz duzno postovanje svima, mislim da u narednim kvalifikacijama necemo vidjeti gotovo nikoga od ovih 29 igraca koji se uskoro okupljaju.
Igranje u prijateljskim utakmicama ce ih svakako staviti u izlog i dati volju i moral za dalji napredak no prava kvaliteta ce se pokazati tek u konkurenciji koja je jaca od PL.![]()
Kako te bolan nije stid da to napises? Mjesecima ovdje trunis o formacijama i igracima, ne znas najboljem mladom igracu iz domace lige ni ime.
Haris Medunjanin, Haris Duljevic, sta ces zanese se covjek pa iskombinira Duljanin ali se ispravi. Cudno malo da ti je, tako ostroumnom, promaklo prvi put.
- jeza u ledja
#22324 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Provincijska doskocica? Sam sebe definirao? Wtf? Nisam znao da je nick "definicija samog sebe"? Sta si ti onda, tajni agent?
Pises gluposti koje nemaju veze s temom.
Napisao si "Duljanin" misleci na Duljevica, ne na Medunjanina. Time pokazao da ne znas ni imena igraca, a uzimas si za pravo da karakterises kvalitet lige.
Napisao si "Duljanin" misleci na Duljevica, ne na Medunjanina. Time pokazao da ne znas ni imena igraca, a uzimas si za pravo da karakterises kvalitet lige.
-
Mirza007
#22325 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3
Onog momenta kada sam shvatio da:jeza u ledja wrote:Provincijska doskocica? Sam sebe definirao? Wtf? Nisam znao da je nick "definicija samog sebe"? Sta si ti onda, tajni agent?![]()
a) nemas kulture dijaloga
b) nemas kucnog odgoja
c) nema supstance u tvojim postovima
sam odustao ne samo od ulaska u polemiku s tobom nego i od citanja tvojih postova, osim ako bas nisu direktno meni upuceni.
Btw, procitaj svoje ranije postove pa ces vidjeti da si sam svoj nick definirao kao "provincijsku doskocicu". Ako ti je memorija kratka, ima historija foruma pa vidi.
Evo vidim sada da ti moje postove redovito citas, obzirom da vec znas o cemu i kako pisem pa slobodno nastavi. Nije zgoreg ponekad imati i pokoji argument u replikama. Sretno ti bilo.