Mister Yes wrote:
Tvoj rezon i logika su savim jasni i imaju smisla ako se stvarno predpostavi da bi nedostatak neprijatelja doveo do "implozije liberalizma". Ali ne znam kako si došao do tog zaključka da liberalizam neće imati neprijatelja ili da će se uništiti ako nema neprijatelje? Slobode uvijek može biti više. Prije svega u nerazvijenim zemljama imaju materijal/mušterije za još 100 godina širenja liberalizma. Islam je toliko zeznut "neprijatelj" u tom pogledu da je pitanje hoće li ikada u islamskim zemljama uspjeti uspostaviti te slobode kojima teže. Moja je prognoza da će proći stotine godina prije nego što bude gay pride u nekoj islamskoj zemlji. Ali evo sve i da pobjede sve religijske i ideološke protivnike globalizma i sloboda opet im ostaju granice. Granice će zatim ukidati jednu po jednu decenijama. Pa onda jezik. Sve to će tražiti ne desetine već stotine godina. A ko zna šta će biti za 200-300 godina. Već danas se narodi masovno miješaju. Bijele rase je sve manje a tamnijih sve više. Zemlje poput Engleske i Francuske postaju sve tamnije. Nije teško zamisliti da za 300 godina više nema toliko razlika u boji kože to jest da svi budemo otprilike iste boje koja je nešto između bijele i crne. Da svi govorimo jedan jezik. Da nema granica a da su slobode u svim aspektima potpune. Tada možda i dođe do nestanka liberalizma kao ideologije ali čisto zato što više neće biti potrebe da se radi na slobodama kada su one stopostotne. I ja u tome ne vidim ništa loše. Volio bih doživjeti svijet bez razlika, svijet bez dogmi i bilo čega drugog zbog čega bi se ratovalo.
...dobro, nista ja isključivo ne tvrdim...sve je u okvirima teorije...bilo bi pretenciozno zauzeti se za isključiv stav u nekoj dalekoj budućnosti...teorija je teorija...može bit, a i ne mora...ali ono što me rukovodi jeste zdrava logika...kada takmac ostane bez protivnika, odnosno bez konkurencije onda i on slabi, topi se i nestaje, htjeo ili ne htjeo...zato liberalizam i pravi korake nazad kako bi na životu održao protivnika, ovog puta Ruse, a time zapravo i samoga sebe...u toj utakmici između Tradicije i multipolarnosti, koju zastupa Rusija i Otvorenog društva i unipolarnosti, koju zastupa globalna financijska oligarhija, obje strane imaju svoje prednosti...meni su prijemćivije prednosti koje zastupaju tradicionalisti...
...i ja, ali postipnim, evolucijskim, prirodnim putem, a ne vještačkim, odnosno prislinim putem kojeg demonstrira SAD da ne bismo završili u nekim orvelovskim društvenim okvirima...jer, ogromna je razlika između paradajza koji sazrijeva u plasteniku i onog koji sazrijeva pod suncem...