Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
almir90

#22301 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by almir90 »

bh.tornjak wrote:
drzava tj.politika ima neke medjunarodne obaveze (ugovore) koje mora ispostovati...pa tako i ugovore o slobodnoj trgovini i slobodnom plasmanu robe...ali....ona zadnja karika u lancu odlucuje sta ce kupit...kod nas se BH gradjanin u 90% slucajeva odlucuje za strani proizvod i time sam sebi skace u stomak......
sam pao sam se ubio.....dobrovoljno....
Kako lijepo vadis odredjene dijelove, mada te opet moram demantovati. Mi imamo ugovor o slobodnoj trgovini, ali smo i dalje samostalna i suverena drzava, koja kroji sebi zakone (mozemo ako hocemo), smanjivanje uvoza se moze itekako pravdati deficitom, tj. koliko ti meni uvezes, toliko moras izvesti necega drugog, i tako smo jednaki. I nemoj papagajski ponavljati "nece niko domace", zasto je Bingo ovoliko jak na trzistu? Svijest se postepeno mijenja, samo treba to dodatno potaknuti.
vivaldi

#22302 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

Kikibombona wrote: Kako ne moze Vivaldi? Uvijek se moze uraditi nesto ako imas sposobne ljude.
pa fino ne moze. petina planete zivi sa manje od 1 dolara dnevno, mi smo jos i dobri. ne postoji dobitni recept jer bi ga svi poceli primjenjivat jos prije 100 godina.

nasa ekonomska dubioza nije rezultat nesposobnosti politicara, ili da se korigujem to bar nije najveci razlog, jer isti problem ima bar jos 10 drzava samo u evropi.

nije problem ni korupcija, jer najvecu stopu rasta zadnjih 10-20 godina imaju kina, turska i donedavno rusija, drzave koje su zasnovane na korupciji.

problem je sto investitor kod nas ne vidi nikakvog interesa.

sto se tice ovih pozitivnih primjera, kokuzu je i marka golema. sve je to toliko malo da ne vrijedi komentarisati.

hrvatska, koja je i sama u teskoj ekonomskoj situaciji, a tek je nesto malo veca od nas, godisnje od turizma uzme 8 milijardi eura sto je vise od 50% bh gdp-a. Pa to je za nas naucna fantastika i misaona imenica.

pa kada to imas na umu, da ni sa tolikim milijardama razvoj skoro pa i ne ide, kako pricati ozbiljno o nekom nasem napretku sa fabrikama peleta, gaca i carapa, klaonicama pilica i mljekarama jer se uglavnom to samo otvara!??

druga stvar cak i taj mali napretak koji ostvarimo u toku 1 godine, javne firme pojedu u roku od 5 dana, ali te dugove vise niko ne moze izracunati pa se i ne broje.

a i nevezano za to sve ide po prinicu korak naprijed korak nazad. prije 15 godina nisam imao redukcije vode, a sada imam vec 2-3 godine. prije 15 godina sam imao skoro nov gradski prevoz, a sada su na izdisaju..

tako je i sa bezbroj donacija koje je vec nagrizao zub vremena jer je vec proslo 20 godina od dejtona..

napretka nema, ali ce obecanja biti u izobilju
Banksy

#22303 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

madner wrote:
Banksy wrote:Apsolutno.

I, kad uplovljava Šesta flota? :D
Lupati, lupati, samo lupati.
:lol: :kiss:
gospodja profiterka

#22304 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by gospodja profiterka »

Čini mi se da mnogi ovdje vjeruju kako je "zapad" generalno naklonjen onima koji su naklonjeni njemu, koji se stavljaju na njegovu stranu po bilo kojem pitanju i tu podršku glasno iskazuju. Ali to nema veze sa stvarnošću, velike sile se stavljaju na stranu onih koji im trebaju, pa makar bili crni vragovi. A mi im ne trebamo. To što smo mi, lafo, antiruski nastrojeni, a oni tamo, lafo, nisu, nema nikakve opipljive konsekvence. Podjednako smo nevažni i nemoćni, geografski položaj nam je očaj, slijepa ulica, investitorima smo neatraktivni... Uglavnom, ne isplati se trošiti resurse i energiju na nas. Bitne strateške tačke na Balkanu su već zauzete (čitaj Kosovo), sve drugo bi bilo bespotrebno razbacivanje novcem i ljudstvom.

@vivaldi ima pravo, mi nemamo šta ponuditi. Što se tiče uvjeta za investitore, griješite ako mislite da je cijena rada kod nas niska, ni slučajno. Ona je još uvijek nerealno visoka, bez obzira na naše nezadovoljstvo. Problem je u dijaspori koja još uvijek svojim dotacijama vještački diže ambicije radne snage, a tu su i budžet i socijala koji se propinju na kredite da bi ljudi imali veća primanja nego što bi realno trebali imati, uzevši u obzir objektivne ekonomske parametre. Sve dok se cijena rada ne prepolovi neće biti ozbiljnih investicija. Jer ne odlučujemo mi koliko vrijede naše ruke, džaba sve.
Skijaš

#22305 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

Kikibombona wrote:
Skijaš wrote: Pa bravo, i ja govorim samo o djelovanju u okviru sistema, nikakvo nadjebavanje putem medija nego iskoristiti mehanizme koji Sarajevu stoje na raspolaganju bez obzira na to koliko se HDZ-ovci, Dodik ili neko peti ljutio zbog toga.
Problem je nakaradan sistem koji ne ostavlja puno prostora za djelovanje.

Segregacija u skolama je problem za djecu i njihov razvoj. Evo, dokazao si da je problem zakonski rjesiv i svako normalan ce podrzati rjesenje..
Bitno je da se slažemo oko toga da treba gurati pozitivna rješenja ;

-ako su u skladu sa Ustavom
-bez obzira na otpor HDZ-a ili neke druge političke stranke

Meni smeta kada u kalkulaciju ubacimo nekakvu kvazirelaksaciju odnosa kao preduslov što onda ne da usporava reintegraciju društva nego garantuje prolongiranje etničkih podjela. Relaksacija odnosa i protivljenje HDZ-u vezano recimo za segregaciju djece ne može ruku pod ruku i tu sintagmu "relaksacija odnosa" treba ostaviti iza nas kao pogrešan metod koji garantuje stagnaciju.
gospodja profiterka

#22306 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

HDZ je samo politička stranka. To znači da na političku pijacu iznosi ono što može prodati. Između ostalog, to su i dvije škole pod jednim krovom. A niko u "političkom Sarajevu" ne pruža otpor, jer niko nema ništa protiv, uglavnom. To će biti dug i trnovit put. Nismo mi dospjeli ovdje slučajno, već zato što smo se ovamo i uputili.
Banksy

#22307 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

gospodja profiterka wrote:
HDZ je samo politička stranka. To znači da na političku pijacu iznosi ono što može prodati. Između ostalog, to su i dvije škole pod jednim krovom.
A niko u "političkom Sarajevu" ne pruža otpor, jer niko nema ništa protiv, uglavnom. To će biti dug i trnovit put.

Nismo mi dospjeli ovdje slučajno, već zato što smo se ovamo i uputili.
:thumbup:

I da potpišem sve naredne, na neviđeno ...
zagor 19

#22308 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

gospodja profiterka wrote:HDZ je samo politička stranka. To znači da na političku pijacu iznosi ono što može prodati. Između ostalog, to su i dvije škole pod jednim krovom. A niko u "političkom Sarajevu" ne pruža otpor, jer niko nema ništa protiv, uglavnom. To će biti dug i trnovit put. Nismo mi dospjeli ovdje slučajno, već zato što smo se ovamo i uputili.
:thumbup: Pa vidi se ko je profesorka :mrgreen:
gospodja profiterka

#22309 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

zagor 19 wrote:
gospodja profiterka wrote:HDZ je samo politička stranka. To znači da na političku pijacu iznosi ono što može prodati. Između ostalog, to su i dvije škole pod jednim krovom. A niko u "političkom Sarajevu" ne pruža otpor, jer niko nema ništa protiv, uglavnom. To će biti dug i trnovit put. Nismo mi dospjeli ovdje slučajno, već zato što smo se ovamo i uputili.
Ja sam profiterka, a ne profesorka, ne dao bog.
Skijaš

#22310 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

U redu, šta predlažeš ?
gospodja profiterka

#22311 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Skijaš wrote:
U redu, šta predlažeš ?
Ono što uvijek svima predlažem, ali se nekako svi isprepadaju i pobjegnu: rad. Politički rad na terenu, zalazak u gradove, čaršije, sela, preko svih kantonalnih i entitetskih granica. Primanje bubotaka ako je potrebno, nošenje pancirke ako se mora, ali rad s ljudima, razgovor, sve dok se ne sklopi nekakva agenda, makar i kratka, koja bi bila zajednička konstitutivcima i ovoj mojoj šaci jada zvanoj Ostali.

Avaj, što bi se neko mučio, kad na šuplju priču, poticanje mržnje i produbljivanje nepovjerenja može očomiti dovoljno glasova na potezu Sarajevo - Tuzla - Zenica da šestoricu jarana skući na četiri godine.
Skijaš

#22312 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

Skijaš wrote:
U redu, šta predlažeš ?
Ono što uvijek svima predlažem, ali se nekako svi isprepadaju i pobjegnu: rad. Politički rad na terenu, zalazak u gradove, čaršije, sela, preko svih kantonalnih i entitetskih granica. Primanje bubotaka ako je potrebno, nošenje pancirke ako se mora, ali rad s ljudima, razgovor, sve dok se ne sklopi nekakva agenda, makar i kratka, koja bi bila zajednička konstitutivcima i ovoj mojoj šaci jada zvanoj Ostali.
:thumbup:
gospodja profiterka

#22313 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Nemoj mi ovaj drugi paragraf sjeći, ne-ne. Taj je najvažniji. :D
Skijaš

#22314 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

gospodja profiterka wrote:Nemoj mi ovaj drugi paragraf sjeći, ne-ne. Taj je najvažniji. :D
Pa to su "oni", govorimo o alternativi.
gospodja profiterka

#22315 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Skijaš wrote:
gospodja profiterka wrote:Nemoj mi ovaj drugi paragraf sjeći, ne-ne. Taj je najvažniji. :D
Neka i njih, ništa mi ne sijeci. Da nije "njih", bilo bi i alternative.
Skijaš

#22316 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

Skijaš wrote:
Neka i njih, ništa mi ne sijeci. Da nije "njih", bilo bi i alternative.
Alternativi treba tvoja podrška, ako danas može samo verbalna, onda samo verbalna. Ali ne treba potonuti.
gospodja profiterka

#22317 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Skoncentriraj se: alternative nema. Kad je bude, svako će imati moju podršku. Zasad svoju energiju trošim na kenjanje po oportunistima i gladušima koji kolju vola za kilu mesa.
A ja čak i nisam idealist već, kako mi nik potvrđuje, profiterka s obje noge na zemlji. Šta bi tek bilo da mi je stvarno ostalo nade, vjere i ljubavi...
zagor 19

#22318 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

zagor 19 wrote:
Ja sam profiterka, a ne profesorka, ne dao bog.
Aha, vjeruj mi na brzinu pogledah naslov, dobro izvinjavam se gospođo profiterko!
Skijaš

#22319 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

gospodja profiterka wrote:Skoncentriraj se: alternative nema.
Ako tražimo idealno, idealno nećemo naći. Stranke su živi organizmi, podložni evoluciji, nekad je Vuk Drašković propagirao klanja, sada priča o saradnji, Dodik je tvrdio kako je tolerantan, danas otvoreno sije međuetničku mržnju i ako se na političkoj sceni može praviti tako radikalne zaokrete, može i neka stranka koja pravi manje propuste i greške praviti još manje propuste i greške. Tražiti nekakvu kao suza čistu i bezgrešnu političku stranku sastavljenu od ljudi od krvi i mesa djeluje kao gubljenje vremena.
gospodja profiterka

#22320 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Skijaš wrote:
Ako tražimo idealno, idealno nećemo naći. Stranke su živi organizmi, podložni evoluciji, nekad je Vuk Drašković propagirao klanja, sada priča o saradnji, Dodik je tvrdio kako je tolerantan, danas otvoreno sije međuetničku mržnju i ako se na političkoj sceni može praviti tako radikalne zaokrete, može i neka stranka koja pravi manje propuste i greške praviti još manje propuste i greške. Tražiti nekakvu kao suza čistu i bezgrešnu političku stranku sastavljenu od ljudi od krvi i mesa djeluje kao gubljenje vremena.
Ne tražim ja čistu ni bezgrešnu stranku, već stranku koja djeluje onako kako propovijeda. Dakle, ako ćemo stvari svesti na najprostije faktore, stranku čiji prvaci u pola dana ili noći znaju šta znače pojmovi "ljevica", "desnica" i "centar" te, što je bitnije, znaju gdje im je u tom spektru mjesto. Tražim dakle stranke koje se neće, linafo, buniti protiv segregacije u školama i opstrukcije povratka, a onda se zubima i noktima boriti za energetiku i ostale profitabilne resore, prepuštajući obrazovanje i izbjeglice onima koji su ih već pretvorili u oružje masovnog uništenja.

Tražim ljude koji znaju šta žele biti kad porastu, pa da ja temeljem toga mogu odlučiti je li mi mjesto pod njihovom zastavom ili ne, a ne da želim dići ruku na sebe poslije svakih izbora jer sam govnima dala glas.

Može li to ikako?
It_is_a_Leclerc

#22321 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

Da, ideološko naprđivanje o ljevici i desnici, socijalizmu i nacionalizmu, Marxu i Aliji je uvijek bilo bitnije od konkretnih resora i posla koje u njima treba obaviti.
almir90

#22322 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by almir90 »

It_is_a_Leclerc wrote:Da, ideološko naprđivanje o ljevici i desnici, socijalizmu i nacionalizmu, Marxu i Aliji je uvijek bilo bitnije od konkretnih resora i posla koje u njima treba obaviti.
Al' bitno je pojedincima pljuvati po DF-u, iako vlast još i nije krenula sa radom. Šta reći, koju posluku porati? :-)
gospodja profiterka

#22323 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

It_is_a_Leclerc wrote:Da, ideološko naprđivanje o ljevici i desnici, socijalizmu i nacionalizmu, Marxu i Aliji je uvijek bilo bitnije od konkretnih resora i posla koje u njima treba obaviti.
A kakvo drugo rasuđivanje o ljevici i desnici postoji osim ideološkog? Ne trči pred rudu, nema tamo ništa.
Ukoliko se ljudi pod svojim imenom i prezimenom sastaju da pričaju o budućnosti ljevice u BiH, ko je tu ideološki naprđivač? Sasvim je druga priča što se, nakon podjele fotelja, jedni ne sjećaju da su išli ideološki naprđivati, drugi ne znaju ni šta je to ljevica, a treći ne znaju gdje je Mostar.

Sada je sasvim jasno da ozbiljne namjere nema, osim da se omasti brk i podmaže politička karijera bez ideološkog naprđivanja, bez ikakve svrhe uostalom, bez vizije i plana. Ostaju nam samo sarajevski gladuši da potežu konopca sa SDA oko nekoliko stotina hiljada glasova, ostatak ide zna se kome.

Bujrum, neka u konkretnim resorima obavljaju konkretan posao i završena priča.
Skijaš

#22324 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

Skijaš wrote:
Ne tražim ja čistu ni bezgrešnu stranku, već stranku koja djeluje onako kako propovijeda. Dakle, ako ćemo stvari svesti na najprostije faktore, stranku čiji prvaci u pola dana ili noći znaju šta znače pojmovi "ljevica", "desnica" i "centar" te, što je bitnije, znaju gdje im je u tom spektru mjesto. Tražim dakle stranke koje se neće, linafo, buniti protiv segregacije u školama i opstrukcije povratka, a onda se zubima i noktima boriti za energetiku i ostale profitabilne resore, prepuštajući obrazovanje i izbjeglice onima koji su ih već pretvorili u oružje masovnog uništenja.

Tražim ljude koji znaju šta žele biti kad porastu, pa da ja temeljem toga mogu odlučiti je li mi mjesto pod njihovom zastavom ili ne, a ne da želim dići ruku na sebe poslije svakih izbora jer sam govnima dala glas.

Može li to ikako?
Može i mislim da si prestroga prema Našoj stranci.
gospodja profiterka

#22325 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Može i mislim da si prestroga prema Našoj stranci.
Prestroga sam prema svima i trebali biste i vi biti.
Post Reply