SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
al-em

#22301 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by al-em »

Letite pred rudu. Ja sam cuo drugu pricu po kojoj je ovaj sto je snimao zasluzeno dobio batine, ali sam je uzeo sa rezervom jer nije izvor kojem bi 100% vjerovao. Realno, ovi zastitari nisu neki intelektualci, al ja koliko idem na utakmice, nisam upamtio da su oni poceli neki belaj i ovako udarali raju.

Ne branim ih i nemam nikoga u tim agencijama, ali sumnjam da je ovaj dobio batine od zastitara jer je snimao. Nema mi logike.
calculator

#22302 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by calculator »

calculator wrote:
hrasno38 wrote:Ovo je stvarno dno dna i potvrdjuje svaku moju napisanu rijec ovdje i potvrdjuje jos jednu zalosnu cinjenicu koja kaze da su te agnecije donekle pocele da provode zakon po gradu i da sve to nece izaci na dobro...
Ne znam, nek' napiše ko zna - Imaju li zaštitari zakonsko pravo da nose oružje u izvršenjuu službe?
edit: Imaju pravo
Član 24.

Agencija koja obavlja fizičku zaštitu može posjedovati vatreno oružje kratke cijevi za najviše jednu polovinu svoga osoblja, a koje će čuvari nositi za samoobranu.
shandrprcSA

#22303 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by shandrprcSA »

calculator wrote:
hrasno38 wrote:Ovo je stvarno dno dna i potvrdjuje svaku moju napisanu rijec ovdje i potvrdjuje jos jednu zalosnu cinjenicu koja kaze da su te agnecije donekle pocele da provode zakon po gradu i da sve to nece izaci na dobro...
Ne znam, nek' napiše ko zna - Imaju li zaštitari zakonsko pravo da nose oružje u izvršenjuu službe?
ima ali samo u objektu koji stiti, znaci ako vidis da se sepuri negdje vani nazoves 122 pa neka kaznjavaju...
Članak 62.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM kaznit će se za prekršaj agencija i pravna osoba koja ima ustrojenu unutarnju zaštitarsku službu:
6) ako osoba angažirana na poslovima zaštite nosi vatreno oružje izvan štićenog objekta;
mali Ninja

#22304 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mali Ninja »

u koju temu da svrstam ovu sprdnju sa posjedovanjem prve pomoci u stanu, boce alkohola i kutijice sode?? :-x
calculator

#22305 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by calculator »

shandrprcSA wrote:
calculator wrote:
ima ali samo u objektu koji stiti, znaci ako vidis da se sepuri negdje vani nazoves 122 pa neka kaznjavaju...
Članak 62.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM kaznit će se za prekršaj agencija i pravna osoba koja ima ustrojenu unutarnju zaštitarsku službu:
6) ako osoba angažirana na poslovima zaštite nosi vatreno oružje izvan štićenog objekta;
Neki zaštitari oružje nose i na pijacu kad idu :-)
bumerangss

#22306 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by bumerangss »

al-em wrote:Letite pred rudu. Ja sam cuo drugu pricu po kojoj je ovaj sto je snimao zasluzeno dobio batine, ali sam je uzeo sa rezervom jer nije izvor kojem bi 100% vjerovao. Realno, ovi zastitari nisu neki intelektualci, al ja koliko idem na utakmice, nisam upamtio da su oni poceli neki belaj i ovako udarali raju.

Ne branim ih i nemam nikoga u tim agencijama, ali sumnjam da je ovaj dobio batine od zastitara jer je snimao. Nema mi logike.
Ne treba nista da logikujes nego da gledas! Momka je priveo samo zato sto je snimao i predao ga ovim djukelama :run:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#22307 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

bumerangss wrote:
al-em wrote:Letite pred rudu. Ja sam cuo drugu pricu po kojoj je ovaj sto je snimao zasluzeno dobio batine, ali sam je uzeo sa rezervom jer nije izvor kojem bi 100% vjerovao. Realno, ovi zastitari nisu neki intelektualci, al ja koliko idem na utakmice, nisam upamtio da su oni poceli neki belaj i ovako udarali raju.

Ne treba nista da logikujes nego da gledas! Momka je priveo samo zato sto je snimao i predao ga ovim djukelama :run:
Dakle ovo je upravo ono sto ponajvise para usi umjesto da zastitari predaju prekrsitelje policiji desilo se obratno i upotreba neprimjerene sile od lica koja nisu zakonski ovlastena da provode zakon nego samo zastitu objekata i osoba. Ovaj decko niti je napao objekat niti je napao osobu pod zastitom!!!! A i sve da jeste na mjestu gdje se nalazi istovremeno policija i zastitarska agencija policija ima apsolutno sve jurisdikcije.

Članak 28.

Čuvar može u obavljanju poslova fizičke zaštite uporabiti fizičku silu i druga zakonom dopuštena sredstva samo ako na drugi način ne može odbiti protupravni i izravni napad kojim se ugrožava njegov život ili život osoba koje osigurava odnosno štiti, ili je napad usmjeren ka uništenju, oštećenju ili otuđenju imovine koju osigurava odnosno štiti.
Uporaba fizičke sile podrazumijeva izvođenje zahvata koji se rabe u vještini obrane radi svladavanja otpora osobe koja fizički napada čuvara, odnosno osobu ili imovinu koje čuvar osigurava odnosno štiti.
Čuvar ne može u obavljanju poslova fizičke zaštite rabiti dodatna sredstva za sprječavanje napada ili vlastite obrane niti uporabiti silu veću od potrebne za odbijanje protupravnog napada.
Tercius

#22308 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tercius »

JThomas wrote:u ratnom stanju je ratni zločin mučiti nekoga ko ne pruža otpor ili ko je savladan. a ne jebeni zaštitari...
Demagogija, level expert.Znaci Jovan Deretic je ko banatski paun naspram tebe...legendo pogledaj nas.
zateznistub

#22309 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

Da je ovo upola drzava, sve i jedan primat iz reda pavijana bi ostao bez posla...dozivotno...
JThomas

#22310 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

ili u slobodnom prevodu - nemam odgovor ni na šta napisano, pa ću izvući jednu rečenicu i praviti se pametan sa riječima kojima otprilike znam značenje. ali ne tačno, jer za jovana deretića ima deset prikladnijih epiteta od demagog.

hoćeš li isto što si napisao da sigurno ima nekog razloga što ga tuku napisati i ako se na sljedećoj utakmici ponovi isto, ali sa obratnim ulogama?
Freamon Lester

#22311 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Freamon Lester »

Batine nisu kazna vec se mogu udjeliti samo ukoliko neko pruza otpor ili napada sluzbenu osobu. Na snimku je jasno da oteta (kako drugacije nazvati ovu situaciju) osoba ne pruza otpor dok ga sivonja udara nogom u glavu, a plavi saucesnici u zlocinu okrecu glavu uz dodatno prebijanje ledja momcicu koji je slucajni prolaznik.
zateznistub

#22312 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

JThomas wrote:ili u slobodnom prevodu - nemam odgovor ni na šta napisano, pa ću izvući jednu rečenicu i praviti se pametan sa riječima kojima otprilike znam značenje. ali ne tačno, jer za jovana deretića ima deset prikladnijih epiteta od demagog.

hoćeš li isto što si napisao da sigurno ima nekog razloga što ga tuku napisati i ako se na sljedećoj utakmici ponovi isto, ali sa obratnim ulogama?
Lik je prašinar, i normalno je da brani svoje...čudilo bi me da ovo piše neko ko ne nosi pendrek.
mg

#22313 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mg »

ACAB
Tercius

#22314 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tercius »

Demagog, manipulator u cyber formi to ti je vrh karijere izgleda, steta sto nisi imao srece da se uhljebis negdje...de malo preciziraj taj obrnuti slucaj...da njega zastitari snimaju a on njih napuca nogom, jel to? ;)
zateznistub

#22315 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

Tercius wrote:Demagog, manipulator u cyber formi to ti je vrh karijere izgleda, steta sto nisi imao srece da se uhljebis negdje...de malo preciziraj taj obrnuti slucaj...da njega zastitari snimaju a on njih napuca nogom, jel to? ;)
Čekaj čovječe božiji,

Pa lik je samo hladno stajao snimao..to valjda ima pravo...

I sta plavi rade, umjesto da (ako je kriv) privedu u stanicu i u najgorem slučaju oduzmu materijal uz uikor i puste kuci, oni

Ga predaju najgorem šljamu koji ima neke ovlasti a ponetki vatreno oružje... i šta rade...cipelare nekoga ko se uopšte ne opire...
JThomas

#22316 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

zateznistub wrote:
JThomas wrote:ili u slobodnom prevodu - nemam odgovor ni na šta napisano, pa ću izvući jednu rečenicu i praviti se pametan sa riječima kojima otprilike znam značenje. ali ne tačno, jer za jovana deretića ima deset prikladnijih epiteta od demagog.

Lik je prašinar, i normalno je da brani svoje...čudilo bi me da ovo piše neko ko ne nosi pendrek.
ovo je proširena verzija trule solidarnosti, jer mi pričamo o zaštitarima. koji nisu policija i nisu država, mada znaju tripovati da jesu.
Haris.ba

#22317 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Haris.ba »

Najzanimljivije mi je sad postalo što razmišljajući kako policajac fata kera i vodi ga zaštitarima, i jedan od njih ga glavom udari u glavu - a vidno ker ne pruža fizički otpor, shvatio sam da bi taj policajac sutra bio na stubu srama, pokrenut bi bio disciplinski postupak, i bio bi rješen hitno. Kriv ili ne - nije bitno. I to u društvu koje većinski odobrava ubistva kao način rješenja mnogobrojnosti kerova.

I vidim mnogo frustracije kod nekih. I razmišljam također o davnoj narodnoj priči o buni li se narod na represiju, i popuštaj ako šuti.
saabsa

#22318 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by saabsa »

Nadam se da ce momak podnijeti tuzbu protiv Game AA i da nece podleci pritiscima i pretnjama koje ce vjerovatno imati , a iz licnog iskustva znam da mu ne vredi podnijeti tuzbu protiv onog drotovskog govneta unutrasnjoj kontroli .
Tercius

#22319 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tercius »

Haris.ba wrote:Najzanimljivije mi je sad postalo što razmišljajući kako policajac fata kera i vodi ga zaštitarima, i jedan od njih ga glavom udari u glavu - a vidno ker ne pruža fizički otpor, shvatio sam da bi taj policajac sutra bio na stubu srama, pokrenut bi bio disciplinski postupak, i bio bi rješen hitno. Kriv ili ne - nije bitno. I to u društvu koje većinski odobrava ubistva kao način rješenja mnogobrojnosti kerova.

I vidim mnogo frustracije kod nekih. I razmišljam također o davnoj narodnoj priči o buni li se narod na represiju, i popuštaj ako šuti.
Kao sto rekoh to je apsurd teskih razmjera.Plitki umovi skloni kriticiziranju svega oko sebe koji i najblizu toleranciju na tudje stavove dozivljavaju kao poraz vlastitih...
Akibh

#22320 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Akibh »

Tercius wrote:
Kao sto rekoh to je apsurd teskih razmjera.Plitki umovi skloni kriticiziranju svega oko sebe koji i najblizu toleranciju na tudje stavove dozivljavaju kao poraz vlastitih...
I ono nekom spocitava da je demagog :lol: N
Hoce li se pokrenut postupak protiv policajca koji krsi zakon?
hrasno38

#22321 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

saabsa wrote:Nadam se da ce momak podnijeti tuzbu protiv Game AA i da nece podleci pritiscima i pretnjama koje ce vjerovatno imati , a iz licnog iskustva znam da mu ne vredi podnijeti tuzbu protiv onog drotovskog govneta unutrasnjoj kontroli .
O da i te kako vrijedi s obzirom da je citava stvar izasla u javnost i moze traziti da helsinski odbor prati postupak ali i mediji. Policija mora izaci jasno sa saopstenjem o ovome slucaju
saabsa

#22322 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by saabsa »

hrasno38 wrote:
saabsa wrote:Nadam se da ce momak podnijeti tuzbu protiv Game AA i da nece podleci pritiscima i pretnjama koje ce vjerovatno imati , a iz licnog iskustva znam da mu ne vredi podnijeti tuzbu protiv onog drotovskog govneta unutrasnjoj kontroli .
O da i te kako vrijedi s obzirom da je citava stvar izasla u javnost i moze traziti da helsinski odbor prati postupak ali i mediji. Policija mora izaci jasno sa saopstenjem o ovome slucaju
Imao slicnu situaciju predao tuzbu u unutrasnju kontrolu ljudi uzeli i audio i video zapis dogadjaja , al kada je doslo to neko sudjenje mup plati advokata Kocu od buđetskih para da brani drota a sudiju glumi sada vec poznati Irfan Nefic . Ishod svega procijeni sam :) .
hrasno38

#22323 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

saabsa wrote:
hrasno38 wrote:
Imao slicnu situaciju predao tuzbu u unutrasnju kontrolu ljudi uzeli i audio i video zapis dogadjaja , al kada je doslo to neko sudjenje mup plati advokata Kocu od buđetskih para da brani drota a sudiju glumi sada vec poznati Irfan Nefic . Ishod svega procijeni sam :) .
E da ali rekao sam namjerno da u takvim stvarima treba traziti obavezno prisustvo medija i nekoga iz helsinskog odbora. Policija je isto kao i vecina privatnih firmi familijarno popunjena i tu sto se bar tice Sarajevo apsolutno vlada Istocna Bosna. Gledo jedno 5 puta kako se zavrsavaju kazne na familijarni "Foca" nacin. Policiji je i te kako i to sto prije potrebna jedna gvozdena metla da se ocisti pojedini sljam koji se ucahurio u njenim redovima.
Oligarh

#22324 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Oligarh »

Tercius wrote:
Haris.ba wrote:Najzanimljivije mi je sad postalo što razmišljajući kako policajac fata kera i vodi ga zaštitarima, i jedan od njih ga glavom udari u glavu - a vidno ker ne pruža fizički otpor, shvatio sam da bi taj policajac sutra bio na stubu srama, pokrenut bi bio disciplinski postupak, i bio bi rješen hitno. Kriv ili ne - nije bitno. I to u društvu koje većinski odobrava ubistva kao način rješenja mnogobrojnosti kerova.

Piše se kritiziranju, ali nejse, nije ni bitna pismenost u pokušaju. Ono što tebi, kao predstavniku te neke strane koja bi da zastupa prava uniformisanih snaga za provođenje reda ima više veze s vašim mediokriteskim pristupom problemu.

Udarati smijete samo one koje za koje niste sigurni da će vam vratiti na bilo koji način. Evo recimo, navijače odnosno huligane Lecha u Vogošći niste smjeli ni pogledati, samo ste ih okružili i napravili blokadu. ALi kada treba prebiti momka od 60 kg u čopuru, tu nemate nikakvih skrupula.

Ne tako davno, prije par godina, utakmica Sarajevo - Marsalklok (ili kako se već zpovu ti Maltežani). Jednica za podršku MUP KS polazi u obračun sa navijačkom grupom Hz, udara nemilosrdno momke bez ikakvog razloga, jer su dobili "nalog" od jednog rođaka nije bitno koga. Ja stojim na toj tribini, možda 20tak metara udaljen od te grupe i gledam utakmicu sa prijateljem koji je iz jedne sarajevske tv kuće. Slučajno sam korpuletan, obrijane glave i imam bordo majicu na sebi. Jedan od policajaca mi prilazi da me udari iako nemam nikakve veze sa tom grupom, ali u njegovim očima sam ja huligan iako gledam utakmicu i pogled mi uperen prema terenu. Uspijem ga odgurnuti od sebe i to ga je malo dozvalo da povuče ručnu u svom "mraku na očima". Pritrčavaju još dvojica i hoće da me savladju. Munjevito se tu stvara njihov komandir, izdera se na njih da se sklone od mene i izvinjava mi se, jer me momak zna još i iz ratnog vremena, ali i nekih drugih situacija. Tu ja presvrnem i počnem da tražim ime tog policajca koji je nasrnuo na mene. Pola sata su me smirivali ispred stadiona, dolazili neki drugi da se izvinjavaju meni i tom mom prijatelju, da bi mi na kraju prišao i taj specijalac i snishodljivo mi se izvinuo.

Naravoučenije ove priče je da se sila sa vaše strane provodi nad onim nad kojima se može u ovakvim situacijama. Ovdje neadretalci iz firme Alije Jašarevića tuku momka koji ničim, ali apsolutno ničim ne izaziva prijetnju nikome. Policajac ga je protivpravno privremeno lišio slobode i predao ga uposlencima kompanije koji nemaju nikakvih da sprovde bilo kakvu vrstu represije ili fizičke prisile nad građanima. A građani Kantona Sarajevo, FBiH i BiH ima jednaka prava i na ulici i onog momenta kada pređe kapiju sportskog objekta. Građanin se štiti od organa reda po svaku cijenu i svaki atak na njegov integritet, fizičko i duševno zdravlje je protivpravno djelovanje bilo da dolazi od strane drugih građana, uposlenika kompanije za fizičko obezbjeđenje objekata, kao i organa za provođenje reda i zakona tj policije.

Protivpravno lišenje slobode je krivično djelo, atak na tijelo i život (što se ovdje desilo) je krivično djelo. Na ovom snimku vidimo sve elemente tih krivičnih djela i ovim putem bi rado apelirao na ovog momka da ide u tom smjeru tj krivičnom prijavom protiv policajca i pripadnika zaštitarkse agencije. Momak svojim činom snimanja nije ugrozio nikoga, nije ugozio bezbjednost samog događaja, te samim tim policajac koji ga je privremeno lišio slobode je bio svjestan toga. Priveo ga je zbog situacije koja nije inkriminisana niti jednim zakonom, a potom napravio još goru stvar - predao ga službenicima kompanije koja nema apsolutno nikakvih zakonskih ingerencija za zadržavanje ili hapšenje lica, a čiji su službenici vršili fizičku torturu nad tim licem, samim tim ugozivši mu fizičko i mentalno zdravlje, te izvjesnim radnjama (silinom direktnih udaraca u glavu, lice na kojem su naočale) ugrozile njegov život.

Ja da sam na njegovom mjestu, da banaliziram, odro bi ih žive pravnim putem.
kox

#22325 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by kox »

Oligarh wrote: Ovdje neadretalci iz firme Alije Jašarevića tuku momka koji ničim, ali apsolutno ničim ne izaziva prijetnju nikome. Policajac ga je protivpravno privremeno lišio slobode i predao ga uposlencima kompanije koji nemaju nikakvih da sprovde bilo kakvu vrstu represije ili fizičke prisile nad građanima. A građani Kantona Sarajevo, FBiH i BiH ima jednaka prava i na ulici i onog momenta kada pređe kapiju sportskog objekta. Građanin se štiti od organa reda po svaku cijenu i svaki atak na njegov integritet, fizičko i duševno zdravlje je protivpravno djelovanje bilo da dolazi od strane drugih građana, uposlenika kompanije za fizičko obezbjeđenje objekata, kao i organa za provođenje reda i zakona tj policije.

Protivpravno lišenje slobode je krivično djelo, atak na tijelo i život (što se ovdje desilo) je krivično djelo. Na ovom snimku vidimo sve elemente tih krivičnih djela i ovim putem bi rado apelirao na ovog momka da ide u tom smjeru tj krivičnom prijavom protiv policajca i pripadnika zaštitarkse agencije. Momak svojim činom snimanja nije ugrozio nikoga, nije ugozio bezbjednost samog događaja, te samim tim policajac koji ga je privremeno lišio slobode je bio svjestan toga. Priveo ga je zbog situacije koja nije inkriminisana niti jednim zakonom, a potom napravio još goru stvar - predao ga službenicima kompanije koja nema apsolutno nikakvih zakonskih ingerencija za zadržavanje ili hapšenje lica, a čiji su službenici vršili fizičku torturu nad tim licem, samim tim ugozivši mu fizičko i mentalno zdravlje, te izvjesnim radnjama (silinom direktnih udaraca u glavu, lice na kojem su naočale) ugrozile njegov život.

Ja da sam na njegovom mjestu, da banaliziram, odro bi ih žive pravnim putem.
:thumbup:
Locked