Forumerrer wrote:dresdener78 - uzivam citati tvoje postove.
Sta kazes za gradski prevoz u Istanbulu? Meni se cini da je odlicno napravljen sistem.
Hvala Ti puno na komplimentu svakako mislim da ne pišem onako ništa ekstra... samo se trudim prenijeti informacije recimo koje sam lično pokupio negdje u drugim gradovima i lična iskustva.
Istanbulski prevoz je recimo još daleko od nekog super stanja, ALI odlično se razvija, svaka čast, mada imam svoje mišljenje o vrhu Turske.
Neki kažu da se recimo saobraćaj u Istanbulu gradi na megalomanski način, ali kada pogledam koliko je grad OGROMAN, tu mislim je trenutno svaka megalomanija nedovoljno megalomanska. Projekat Marmaray, priključenje Istanbula na mrežu brzih vozova (pri čemu se prije par decenija mogao nivo turskih željeznica sravnjivati sa BiH dakle obijen vagon sekond hand iz Istočne Njemačke, dizelka koja dimi kao zapaljena Fabrika duhana, brzina takva da i preplašena kokoš krene brže...
I ne samo Istanbul, u javni prevoz ogromno ulažu i u drugim mjestima, posebno zanimljiv je novi trolejbuski sistem u gradu Malatya čiji trodijelni trolejbusi bi po mome mišljenju bili super rješenje za sarajevsku liniju 103 do Dobrinje...
Istanbul je doživio u prošlosti SVE one greške koje se mogu negdje desiti sa pogleda gradskog prevoza.
Tramvaj je u ime "napretka" i automobilizma nemilosrdno ukinut 1966. godine, trolejbus 1984. godine. Ostao je samo autobuski prevoz te manje-više privatni kombi prevoz "dolmuš" (znači "pun" dakle krene sa stajališta / terminala tek kad se napuni putnicima da bude ono profitabilan).
Možemo svi zamisliti kako je izgledao prevoz na ulicama gigantičnog grada Istanbula koji je sastojao samo od automobila i autobusa (okej još par brodova ali to je van teme jer brodovi plivaju na moru).
Kada su istanbulski politički idioti uspješno doveli ovu mega aglomeraciju na ivicu totalnog kolapsa, počeli su tek razmišljati JAO JBG ŠTA ĆEMO SAD.
Ljudi su bukvalno svoje najbolje godine provodili u saobraćajnim gužvama.
Od kraja osamdesetih onda ulažu milijarde dolara u šinski prevoz, dakle brzi tramvaj, podzemnu željeznicu, brze autobuske ekspres linije sa odvojenim trakama. Redovno pratim sva ta dešavanja, iskreno razvoj metroa u okviru Evrope se može sravnjivati samo sa Moskvom koja svake godine otvara nove i nove kilometre podzemne željeznice. Ljudi KONAČNO mogu ostaviti automobil kući i udobno, klimatizirano putovati na posao, za kulturom, na provod bez nerviranja, udesa, problema sa parkingom, bez sata vremena u gužvi... ranije je pet kilometara značilo i 40 minuta nerviranja za volanom, danas desetak minuta u metrou ili ekspres autobusu.
Drago mi je što si spomenuo Istanbul - jer to me uvijek čudilo što sarajevska plemenska vrhuška, koja uvijek takmičila u ligi prvaka u disciplini "analna speleologija prema Turskoj" (znaš ono u stilu sve tursko kao "sveto" i mora se to okititi i zlatom oljepiti, Turska naša majka Erdo naš babo bla bla bla), NIKAD nije niti pokušavala bilo šta preuzeti šta se ovih iskustava i trendova u Turskoj tiče. Sarajevska vrhuška se zadnjih 25 godina trudi da Sarajevo stavi saobraćajno na nivo Bagdada, Lagosa, Dhake. Dakle haos, haos, i ništa drugo nego haos, trajni saobraćajni kolaps i grad promijenjen u jedan ogroman parking.
Jer da je neko barem MALO pokušavao "kopirati" trendove u Turskoj, nebi gradski prevoz u Sarajevu bio ne samo totalno sheban, nego i bez ikakve perspektive osim blesavih stvari kao Memićbahn do Hrasnice i "zatvaranje tramvajskih stanica".
P. S. šta se tog prokletog GRAS-a tiče, mnogi forumaši nisu skontali jednu bitnu stvar: Trenutno stanje dugoročno SAVRŠENO ODGOVARA političkoj vrhuški. Dakle baš ono kad je ova firma rupa bez dna gdje možete nasipati deset ili sto milijuna i pare će pouzdano nestati bez traga.
Dakle i da se saniraju dugovi, da se otpuste neradnici i oni zaposleni po raznim "posebnim" vezama, onda će ta firma - ILI BILO KOJA DRUGA- opet za par godina grcati u dugovima, zbog toga što će opet služiti za krađu budžetskog novca, sa Kantonom koji očekuje usluge za sto maraka ali osigura jedva trideset...
Kao što sam rekao, ja ustvari već ne očekujem nažalost ništa drugo nego potpunu afrikanizaciju gradskog prevoza, dakle kraj tramvaja, kraj trolejbusa, autobus čisto u privatne ruke, vozi gdje se isplati i kad se isplati, na gradskim ulicama će se pojaviti još par desetina hiljadu automobila...