SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Raigor Stonehoof

#22276 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Raigor Stonehoof »

Naslovnica wrote:
Raigor Stonehoof wrote:Pa neko kaze ima boga. Maloumnik prezivi.
Prema povredama koje su rekli da ima možda zaglavi u kolicima.
I to mu je mala kazna. Od vrata nadole, tako ga treba ostavit.

Najtuznije od svega je sto ova tragedija nece utjecati na retarde za volanima. Vec veceras ce ih opet bit pun grad.
walk_M-A-N

#22277 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by walk_M-A-N »

Ovdje pročitah gomilu gluposti. Kao Terciusova da treba sve pohapsiti. I kao sa svim besmislicama, odmah podrška nekih sličnih. A lijepo ranije napisa da su izvor problema sudije i policija. I druga nagađanja odakle ovome auto. Ako ne znaš, ne piši.

Bilo je zanimljivih prijedloga koji su koliko toliko provodivi. Kao ograničiti snagu auta prvih godina od polaganja ili nekako da ne možeš odmah početi voziti džipa. Ili čak da u sklopu obuke moraš otići na uviđaj saobraćajne nesreće. Ako hoćemo djelovati, znači ima načina.

Kad polažeš sve ide fino. Nerealno. Nemaš da te recimo na poligonu namjerno dovede da se okreneš na kiši i snijegu ili da vidiš kako je dug zaustavni put kad voziš brzo ili neprilagođeno . I onda negdje u vožnji se to desi.

Nego nešto me kopka kod tih njegovih tablica.Policija je uvela prepoznavanje tablica na kamerama i odmah vide da nisi registrovan.
Imaju li kamere kad se priključuješ na autoput, ovu sarajevsku zaobilaznicu? Sljedeće pitanje je da li prepoznaju auto, da ne bude da uzmeš tablice sa Golfa, staviš na Bmw i oni očitaju da je registracija u redu.

Registracija je priča za sebe, ima temu. Služi da normalna većina daje pare prebogatim privatnim vlasnicima osiguranja. U velikom iznosu svake godine, koliko god nemali prekršaja. Ne može manje, može samo više. A ne služi da se divljaci ograniče. Neko je već napisao, da je ovaj koga udario, platio bi fond, dakle opet mi svi koji plaćamo svašta što i ne znamo, i taj fond i neregistrovane.
kloniran

#22278 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

walk_M-A-N wrote:Ovdje pročitah gomilu gluposti. Kao Terciusova da treba sve pohapsiti. I kao sa svim besmislicama, odmah podrška nekih sličnih. A lijepo ranije napisa da su izvor problema sudije i policija. I druga nagađanja odakle ovome auto. Ako ne znaš, ne piši.

Bilo je zanimljivih prijedloga koji su koliko toliko provodivi. Kao ograničiti snagu auta prvih godina od polaganja ili nekako da ne možeš odmah početi voziti džipa. Ili čak da u sklopu obuke moraš otići na uviđaj saobraćajne nesreće. Ako hoćemo djelovati, znači ima načina.

Kad polažeš sve ide fino. Nerealno. Nemaš da te recimo na poligonu namjerno dovede da se okreneš na kiši i snijegu ili da vidiš kako je dug zaustavni put kad voziš brzo ili neprilagođeno . I onda negdje u vožnji se to desi.

Nego nešto me kopka kod tih njegovih tablica.Policija je uvela prepoznavanje tablica na kamerama i odmah vide da nisi registrovan.
Imaju li kamere kad se priključuješ na autoput, ovu sarajevsku zaobilaznicu? Sljedeće pitanje je da li prepoznaju auto, da ne bude da uzmeš tablice sa Golfa, staviš na Bmw i oni očitaju da je registracija u redu.

Registracija je priča za sebe, ima temu. Služi da normalna većina daje pare prebogatim privatnim vlasnicima osiguranja. U velikom iznosu svake godine, koliko god nemali prekršaja. Ne može manje, može samo više. A ne služi da se divljaci ograniče. Neko je već napisao, da je ovaj koga udario, platio bi fond, dakle opet mi svi koji plaćamo svašta što i ne znamo, i taj fond i neregistrovane.
u BiH imas mozda 5-6 takvih kamera
jedna bila na putu pored aerodroma i nestala bar sto se tice sarajeva

stacionarni radari i kamere od autocesta ne mogu pratiti ko je registrovan a ko ne
sheilak

#22279 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sheilak »

Ta kamera za tablice sa aerodromskog je izgleda sada mobilna u nekom vozilu sto je bolje i prakticnije i produktivnije nego na jednom mjestu da stoji
Mislim da je i na forumu to neko pominjao (r)
kloniran

#22280 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

gdje ce onu skalameriju u auto
imaju oni kameru u crnoj sestici cini mi se ili je mozda sedmica koja provjerava je li registrovano auto ili ne
made_in_sarajevo

#22281 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by made_in_sarajevo »

Vidio sam na patroli i civilnoj sedmici stoji onaj hepek za registraciju auta sto prati. Mislim kad se to postavi da je fiksno na tom autu, da ne mjenjaju cesto jer ima posla tu da se montira sve
Tercius

#22282 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

walk_M-A-N wrote:Ovdje pročitah gomilu gluposti. Kao Terciusova da treba sve pohapsiti. I kao sa svim besmislicama, odmah podrška nekih sličnih.
Ne druze nisi mozda dobro procitao, pohapsiti pa povjesati naglasak na povjesati, podrzavam civilne inicijative za nekim ublehama, kamerama, izmjenama zakona, ali nakon godina i godina gledajuci takve ublehe u praxi i one koji ih predlazu i sprovode, misljenja sam da Abrams I Leopard u punoj brzini kroz zidove vila, zamkova i ostalih brloga mogu donjeti nekog reda i prosperiteta na ovim prostorima.
Matzan

#22283 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Matzan »

Na temi sve neki tipovi koji bi tukli, vjesali, ubijali...
Naslov teme u potpunosti pogođen.
sheilak

#22284 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sheilak »

kloniran wrote:gdje ce onu skalameriju u auto
imaju oni kameru u crnoj sestici cini mi se ili je mozda sedmica koja provjerava je li registrovano auto ili ne
Pa to je valjda to a kad se postavlja na auto ne ide valjda citava skalamerija kao na stub ili je to sakriveno u gepeku ajd znaj
Nebitno vazno je da ima i pokretna u autu
Bilo je cini mi se podatak da je u mjesec dana slagat cu kamera zabiljezila 1000 ili cak 10000 auta koji nisu registrovani (r)
ado_sar

#22285 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ado_sar »

Matzan wrote:Na temi sve neki tipovi koji bi tukli, vjesali, ubijali...
A ti bi ih rehabilitovao?
l33t

#22286 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by l33t »

Pa to ti je mentalitet grupe (anonimnosti). "ubicu treba ubiti ne treba mu suditi" ; opcenito govorim tako psiha funkcionise, nevezano za ovaj slucaj.

Nordijske zemlje cini mi se, treba proguglati malo, stavljaju jak naglasak na rehabilitaciju i onih najgorih pojedinaca u drustvu, ali oni to mogu zbog drzave i statusa citavog drustva, ispred citavog su svijeta. offtopic malo.

Licno smatram da se vozacu treba suditi za ovakva djela, ugorzavanja vlastite i tuđe sigurnosti. Ali ne treba pretjerivati sa osudama i divljackim komentarima.

edit: u trenutku pisanja post iznad se dotice ovoga moga, dobro ti je pitanje, ima procedura za ovakve slucajave i zakoni. Nek bude sve po zakonu i pravilima i to je to. Drugo je sto kod nas to ne radi kako treba, znamo iz drugih slucajeva...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#22287 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_milojica »

Tercius wrote:
walk_M-A-N wrote:Ovdje pročitah gomilu gluposti. Kao Terciusova da treba sve pohapsiti. I kao sa svim besmislicama, odmah podrška nekih sličnih.
Ne druze nisi mozda dobro procitao, pohapsiti pa povjesati naglasak na povjesati, podrzavam civilne inicijative za nekim ublehama, kamerama, izmjenama zakona, ali nakon godina i godina gledajuci takve ublehe u praxi i one koji ih predlazu i sprovode, misljenja sam da Abrams I Leopard u punoj brzini kroz zidove vila, zamkova i ostalih brloga mogu donjeti nekog reda i prosperiteta na ovim prostorima.
Ovoj državi treba reset, kao Nijemcima nakon 2 svjetskog rata.
SmokingMan

#22288 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SmokingMan »

Ovde samo pomaže egzikucija,nikako rehabilitacija.Mi,sa ovih prostora smo neopravljivi,shodno našem poganom balkanskom mentalitetu.Volimo nasilje,skloni smo nasilju,i uglavnom većinu stvari riješavamo nasiljem.
l33t

#22289 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by l33t »

SmokingMan wrote:Ovde samo pomaže egzikucija,nikako rehabilitacija.Mi,sa ovih prostora smo neopravljivi,shodno našem poganom balkanskom mentalitetu.Volimo nasilje,skloni smo nasilju,i uglavnom većinu stvari riješavamo nasiljem.
Ne demantujem, ali kazem i zatvor je kazna, kao i fizicke povrede i savjest ukoliko je ko god ima.
nismo valjda u srednjem vijeku da lincujemo ljude javno?
Tercius

#22290 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

mali_milojica wrote:
Tercius wrote:
Ovoj državi treba reset, kao Nijemcima nakon 2 svjetskog rata.
Pa ja cijelo vrijeme evo to pokusavam da kazem.Reset i to onaj hardwerski, mehanicki, uzmes rukama i iscupas sto ne valja.Ali eto uvijek se nadju neki inzinjeri geekovi sto su vise za opcije crackovanja, upgredovanja sta ja znam vise.
Alfons Kauders

#22291 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Alfons Kauders »

Ne kontam to s kamerama.

Kakve veze ima da snime ovakve pacijente kad ce sutra nastaviti voziti bez ikakvih posljedica?

Napisat ce kaznu i nikom nista
ado_sar

#22292 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ado_sar »

l33t wrote:
Pa to ti je mentalitet grupe (anonimnosti). "ubicu treba ubiti ne treba mu suditi" ; opcenito govorim tako psiha funkcionise, nevezano za ovaj slucaj.

Nordijske zemlje cini mi se, treba proguglati malo, stavljaju jak naglasak na rehabilitaciju i onih najgorih pojedinaca u drustvu, ali oni to mogu zbog drzave i statusa citavog drustva, ispred citavog su svijeta. offtopic malo.

Licno smatram da se vozacu treba suditi za ovakva djela, ugorzavanja vlastite i tuđe sigurnosti. Ali ne treba pretjerivati sa osudama i divljackim komentarima.

edit: u trenutku pisanja post iznad se dotice ovoga moga, dobro ti je pitanje, ima procedura za ovakve slucajave i zakoni. Nek bude sve po zakonu i pravilima i to je to. Drugo je sto kod nas to ne radi kako treba, znamo iz drugih slucajeva...
Upravo, mi nismo Norveska. Kod nas i za rehabilitaciju treba stela ili se rehabilitacija odradi traljavo, pa su ti lafo rehabilitovani za dvije godine opet na cesti i ubijaju. Samo metak u celo i cao. Tako je radio i Tito i to je cini mi se jedini princip koji kod balkanskih plemena prolazi. Nije dovoljno jednostavno reci “neka bude po zakonu”. Zakoni su za k.
l33t

#22293 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by l33t »

ado_sar wrote:
l33t wrote:

Upravo, mi nismo Norveska. Kod nas i za rehabilitaciju treba stela ili se rehabilitacija odradi traljavo, pa su ti lafo rehabilitovani za dvije godine opet na cesti i ubijaju. Samo metak u celo i cao. Tako je radio i Tito i to je cini mi se jedini princip koji kod balkanskih plemena prolazi. Nije dovoljno jednostavno reci “neka bude po zakonu”. Zakoni su za k.
Slazem se nismo, al jel tezimo da budemo il se vracamo u neka starija vremena? Onda je to onda izreka nasa forumska, " baci nuklearne dvije tri na citav balkan " pa nek nestanemo. Kakav nam je mentalitet prezivjeli bi opet koliko dijaspore sve ex yu drzave imaju.
Nisu bas zakoni losi, samo nema ravnopravnosti i pravilne raspodjele pravde. To je taj restart drzavni sto pricaju, pa kad bi sve radilo kako treba od osigrajavucih kompanija, tehnickih pregleda, saobracajne policije, kazni (ne 50% manje, nego vise), sistemskog djelovanja onda bi bilo bolje. Tako da jednim dijelom se slazem, restart drzavnih organa definitivno...
drug_profi

#22294 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Dok sam bio mlad idealistican i optimistican vjerovao sam u ljudska prava.
Sad vjerujem samo u pravo jaceg.
A da bi normalni prevladali nad debilima moraju izvuc ruke iz guzice.
Tercius je u pravu. Ukratko.
Azamo

#22295 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Azamo »

:sad: u ovoj nesreći je otišlo 5 mladih života. Čovjek je izgubio 2 kćerke. Molim Vas da zadržite sve bespotrebne komentare za sebe
vješalica

#22296 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

kloniran wrote:gdje ce onu skalameriju u auto
Ima neobiljezeni peugeot bijeli prosle godine bila promocija znaci sve snima haos
A Sparta je u manjim mjestima dobra bas sam nedavno pricala u proputovanju kad me patrola zaustavila
Gemaju strane hokstaplere na magistrali i domacu furdu
Tako i treba
drug_profi

#22297 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Azamo wrote::sad: u ovoj nesreći je otišlo 5 mladih života. Čovjek je izgubio 2 kćerke. Molim Vas da zadržite sve bespotrebne komentare za sebe
Ovdje i jesu najvece zrtve roditelji. Zivi ljudi koji sigurno nisu djecu vaspitali tako da im se ovo desi.
Medjutim nema gorih godina kod djevojaka nego od 16-17 i momaka od 18- 22. Tad misle da su najpametniji i roditelje i njih tad samo sreca cuva.
drug_profi

#22298 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

A ovdje je sreca zakazala.
Da nije bilo stuba zavrsilo bi se unistenim autom i mozda bez mrtvih glava.
Mislim da je rjesenje gdje branici podizu vozilo na stub nije bas najsretnije. Tu bi na samom vrhu raskrsnice trebalo postaviti neki inertni materijal. Burad s vodom, gume i sl. Nije nuzno da svako ko udje prebrzo bude kaznjen motanjem oko stuba.
vješalica

#22299 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Ovdje niko od forumasa u biti nije napisao nista lose iz zle namjere.
Prvo ima i.ovdje roditelja,generacija koje su vjerujem odgojile djecu i paze ih ko oci u glavi,i nije im sigurno svejedno da puste dijete vani i citaju ovakve vijesti i da se oduzimaju misleci ko im dijete more ubiti ili obogaljiti!
Tako da i neki komentar koji kritikuje nema potrebe da se zadrzi za sebe jer imaju pravo ljudi da se pobune i kazu pa na bilo koji navin,da se jednom prestane sutiti na ovu bezobzirnu bahatost na cesti.Svi mi ovdje vozimo i svima su nam glave u koferu zbog ovih letaca.Najgori su mi ovi padobranci koji mole da se komentari zadrze za sebe i mentalitet "svakome se moze desiti".Gubite se vise sa ociju isprepadanih (sa razlogom) ljudi koji zele zivjeti normalno i bez straha kad izadju iz kuce
vješalica

#22300 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

drug_profi wrote:A ovdje je sreca zakazala.
Da nije bilo stuba zavrsilo bi se unistenim autom i mozda bez mrtvih glava.
Mislim da je rjesenje gdje branici podizu vozilo na stub nije bas najsretnije. Tu bi na samom vrhu raskrsnice trebalo postaviti neki inertni materijal. Burad s vodom, gume i sl. Nije nuzno da svako ko udje prebrzo bude kaznjen motanjem oko stuba.
Kod nas inace sve kontra krivine,uzbrdice,nizbrdice i ostala inzinjerska rjesenja,obicne ceste smrti
Post Reply