Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
haroks
#22251 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Upozorenje za one koji bi eventualno uzeli klimu u Luku na Grbavici. Ni za zivu glavu ne pristajte da vam "majstor" Edo ugradjuje jer cete zavrsit sa klimom koja:
- nije vakumirana
- nije nivelirana
- nema antivibracijske gumice
- i ko zna jos sta...
A sve to ce vas kostati vise nego inace.
- nije vakumirana
- nije nivelirana
- i ko zna jos sta...
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#22252 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pa obratite se luku i objasnite da klima nije postavljena po propisima i da vam je garancija upitna a postavio je majstor koga su oni predloziliharoks wrote: ↑30/05/2025 19:18 Upozorenje za one koji bi eventualno uzeli klimu u Luku na Grbavici. Ni za zivu glavu ne pristajte da vam "majstor" Edo ugradjuje jer cete zavrsit sa klimom koja:
- nije vakumirana
- nije nivelirana
- i ko zna jos sta...
- problemnatravunu
#22253 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Jašta brate , ako si to sve uočio , te nedostatke , žali im se , nemoj to sve pustiti i zadovoljiti se ovom objavom na forumu
-
axe22
#22254 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
"- nema antivibracijske gumice" 99% sad majstora i ugradjuje bez tih gumica (stare OFF-ON su imale velike vibracije), ali da ne vakumira sistem to je bas glupost.haroks wrote: ↑30/05/2025 19:18 Upozorenje za one koji bi eventualno uzeli klimu u Luku na Grbavici. Ni za zivu glavu ne pristajte da vam "majstor" Edo ugradjuje jer cete zavrsit sa klimom koja:
- nije vakumirana
- nije nivelirana
- i ko zna jos sta...
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#22255 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Vec sam pisao o tome.
R32 ako nije vakumiran sistem je jako opasno.
Kompresor stvara kompresiju,R32 je blago zapaljiv,znaci neka je vrsta goriva,i jos sta fali je kisik.
Ako se vakumira njega nema.
Ali ako nije vakumirano ,ostaje zrak u unutrasnjoj i cijevima.
Zrak u kojem ima kisika.
Znaci imate sve sto je potrebno za eksploziju,odnosno
diesel efekat.
Rijetko kad ce se desiti u radu,ali nekad ce trebati sabiti plin u vanjsku jedinicu,zbog servisa ili premjestanja.
E tad zna biti opasno.
Ko ne vjeruje neka googla :R32 AC blast.
R32 ako nije vakumiran sistem je jako opasno.
Kompresor stvara kompresiju,R32 je blago zapaljiv,znaci neka je vrsta goriva,i jos sta fali je kisik.
Ako se vakumira njega nema.
Ali ako nije vakumirano ,ostaje zrak u unutrasnjoj i cijevima.
Zrak u kojem ima kisika.
Znaci imate sve sto je potrebno za eksploziju,odnosno
diesel efekat.
Rijetko kad ce se desiti u radu,ali nekad ce trebati sabiti plin u vanjsku jedinicu,zbog servisa ili premjestanja.
E tad zna biti opasno.
Ko ne vjeruje neka googla :R32 AC blast.
-
haroks
#22256 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Zalio sam se na vibracije i cudan piskav zvuk koji je izlazio iz vanjske jedinice odmah 2-3 mjeseca nakon ugradnje. Tad sam cekao oko 2 sedmice da dodje njihov serviser. Prvo sto su rekli da nazovem ovog sto je ugradjivao da dodje i provjeri jel nivelirana klima. Naravno, kada sam zvao ovog dundjercinu odmah na prvu je rekao da reknem njima da klima jest nivelirana, i nije se udostojio ni doci provjeriti. U medjuvremenu, oni su dosli, dok su pregledali klimu po obicaju tada nije ispustila ni jedan zvuk, tako da su otisli ne uradivsi nista. Nakon par mjeseci sam uzeo antivibracijske, pozvao drugog servisera da ih ugradi, on je pokusavao namjestiti vanjsku jer ocito nije bila nivelirana, uspio je to do jedne granice ispraviti, ali se zvuk opet nakon nekog vremena vratio.
Sto se tice vakumiranja to je otprilike ovako islo kada je dundjer ugradjivao:
- Cuo sam da se mora odraditi vakumiranje, hocete li to raditi?
- Ma kakvi to, ne treba.
I kako bi covjek u tom momentu reagovao? Da mu pametujes nesto, a on "majstor"? Da ga istjeras, a jedva ugrabio termin? Uostalom, lik od alata ima ljestve i busilicu, sve ostalo je visa matematika pa i vakumiranje. Sva ona prica da ti mora montirat certificirani majstor za svaki brend klime je teski supljak. A vjerujem da kada bi doslo do reklamacija svi bi prebacivali krivicu na drugog.
Po pitanju izostavljenog vakumiranja, ono sto sam ja saznao dosad je sljedece:
- moze se zapaliti, kao sto objasni Haso, ali ako se nije zapalila u 2 godine konstantnog rada, ne bi trebala ni dalje
- nevakumirana klima ima manju efikasnost za 10 - 20%
- nevakumirana klima moze proizvoditi vibracije
Ja bih mogao otici i zaliti se Luku na to, i traziti da to isprave, ali veoma je upitno da li bi oni pristali na to olahko o njihovom trosku.
Ovako ili onako, to vakumiranje planiram odraditi jer imam nekih planova u buducnosti. A ovdje sam htio samo upozoriti potencijalne buduce kupce na ovog lika jer ovima u Luku je on "dobar" majstor i "niko se nije zalio na njega".
Sto se tice vakumiranja to je otprilike ovako islo kada je dundjer ugradjivao:
- Cuo sam da se mora odraditi vakumiranje, hocete li to raditi?
- Ma kakvi to, ne treba.
I kako bi covjek u tom momentu reagovao? Da mu pametujes nesto, a on "majstor"? Da ga istjeras, a jedva ugrabio termin? Uostalom, lik od alata ima ljestve i busilicu, sve ostalo je visa matematika pa i vakumiranje. Sva ona prica da ti mora montirat certificirani majstor za svaki brend klime je teski supljak. A vjerujem da kada bi doslo do reklamacija svi bi prebacivali krivicu na drugog.
Po pitanju izostavljenog vakumiranja, ono sto sam ja saznao dosad je sljedece:
- moze se zapaliti, kao sto objasni Haso, ali ako se nije zapalila u 2 godine konstantnog rada, ne bi trebala ni dalje
- nevakumirana klima ima manju efikasnost za 10 - 20%
- nevakumirana klima moze proizvoditi vibracije
Ja bih mogao otici i zaliti se Luku na to, i traziti da to isprave, ali veoma je upitno da li bi oni pristali na to olahko o njihovom trosku.
Ovako ili onako, to vakumiranje planiram odraditi jer imam nekih planova u buducnosti. A ovdje sam htio samo upozoriti potencijalne buduce kupce na ovog lika jer ovima u Luku je on "dobar" majstor i "niko se nije zalio na njega".
- Idemedosumom
#22257 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ako je majstor njihov, tj. ti nisi imao izbora oko ugradnje prilikom kupovine kod njih, onda se ti nemas sta javljati majstoru, vec direktno luku. Obavijestiti pismenim putem o neispravnoj montazi, koja moze dovesti do opasnosti po zivot, dati im neki realan rok za korekciju prije nego sto ukljucis inspekcijske sluzbe, advokate, itd.
Ako su oni samo predlozili majstora bez obaveze, ti pristao, nema pisanog traga, garancije na montazu, mislim da si onda donji
Drugi kolega je pisao da bez vakuumiranja nema montaze, telefonom monteru/firmi objasni da djaba ne dolaze bez vakuum pumpe, bit ce s vrata odbijeni
Ako su oni samo predlozili majstora bez obaveze, ti pristao, nema pisanog traga, garancije na montazu, mislim da si onda donji
Drugi kolega je pisao da bez vakuumiranja nema montaze, telefonom monteru/firmi objasni da djaba ne dolaze bez vakuum pumpe, bit ce s vrata odbijeni
-
haroks
#22258 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ne tjeraju te oni na majstora, ja sam trazio da mi preporuce svog majstora, oni mi preporucili tog lika. A s obzirom na stanje majstora kod nas, nije mi se dalo traziti niti cekati previse. Naravno, dundjer nije ostavio pisanog traga.Idemedosumom wrote: ↑01/06/2025 11:47 Ako je majstor njihov, tj. ti nisi imao izbora oko ugradnje prilikom kupovine kod njih, onda se ti nemas sta javljati majstoru, vec direktno luku. Obavijestiti pismenim putem o neispravnoj montazi, koja moze dovesti do opasnosti po zivot, dati im neki realan rok za korekciju prije nego sto ukljucis inspekcijske sluzbe, advokate, itd.
Drugi kolega je pisao da bez vakuumiranja nema montaze, telefonom monteru/firmi objasni da djaba ne dolaze bez vakuum pumpe, bit ce s vrata odbijeni![]()
A u pravu si oko vakumiranja, ne treba tu ocekivati da ce se majstor sam ponuditi ili da ce ovi sto prodaju insistirati na tome. Ja sam se vodio idejom koja se ovdje plasirala na forumu da se svaka klima mora ugraditi od strane certificiranog majstora kako bi ti vazila garancija, ali ocito da je to samo slovo na papiru, i da bukvalno treba otjerati majstora koji ti dodje bez vakum pumpe.
-
numizmatic
#22259 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Je li ovo ok cijena za ovu klimu? Midea All Easy Pro, 18-ka
https://domod.ba/shop/proizvod/midea-kl ... hf/LIM3906
1999 KM
1999 KM
-
1Dante1
- skupljac_zeljeza
#22261 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Meni su te gumice poprilično ublažile vibracije na jednoj Mideinoj vanjskoj. Znam iskustveno prije i poslije jer sam tražio naknadno da pokušaju riješiti taj problem. Ko hoće skroz tihu vanjsku moje iskustvo sa Mitsubishijem (puta 2) je ta da se ne čuje i kada se stoji pored nje ili ispod nje. Zato ja tražim neka stavi na bilo koju, ne jedu hljeba.
-
1Dante1
#22262 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Trazimo mi koji smo procitali da postoje i da idu. Masa ljudi ne zna za njih, a kostaju nista. Otac rekao da ugrade, jer sam mu napomenuo, a kada sam dosao, obicne gumene podloske ubacili.
Sta reci?
Sta reci?
- dječak sa šibicama
#22263 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja cu zahtjevati antivibracijske gumice i vakumiranje, vec sam nasao firmu koja postavlja pocincane nosace, pozlaceni isparivac, karbon filter. Jebiga moras prouciti klima uredjaje kad radis sa nasim majstorima, da te ne dopadne dundzer, isto ko sa doktorima sto moras nauciti sve o nekoj bolesti jer oni su povrsni najcesce. Na kraju ti njemu govoris sta da napise u nalazu.
- dječak sa šibicama
#22264 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moze se ona naci i jefftinija, ali i skupljanumizmatic wrote: ↑02/06/2025 09:42 Je li ovo ok cijena za ovu klimu? Midea All Easy Pro, 18-ka
1999 KM
https://olx.ba/artikal/67746110
-
Peugeot2008
#22265 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Puno je to novaca za takvu klimu, može se naći bolji izbor klima uređaja za te novce.dječak sa šibicama wrote: ↑02/06/2025 10:58Moze se ona naci i jefftinija, ali i skupljanumizmatic wrote: ↑02/06/2025 09:42 Je li ovo ok cijena za ovu klimu? Midea All Easy Pro, 18-ka
1999 KM
https://olx.ba/artikal/67746110
- dječak sa šibicama
#22266 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moze, samo je neinformisanost nasih ljudi takva da svi znaju za par vrsta klima, Vivax Hisense Tesla Beko Midea Gree, malo bolje informisani uloze vise para u Daikin Toshibu ili Mitsubishi gdje dobiju vecu ustedu i bolje grijanje.
A za ostale marke koje jesu dostupne na nasem trzistu, jeftinije i manje reklamirane a jednako kvalitetne u rangu ovih srednjih klasa Midea Gree nisu ni culi. Ili su culi ali ne vjeruju da su dobre jer nemaju pojma o njima.
A za ostale marke koje jesu dostupne na nasem trzistu, jeftinije i manje reklamirane a jednako kvalitetne u rangu ovih srednjih klasa Midea Gree nisu ni culi. Ili su culi ali ne vjeruju da su dobre jer nemaju pojma o njima.
- Idemedosumom
#22267 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ali na mojoj pise da grije do -30 c, mora da vrijedi tih para.

-
Peugeot2008
#22268 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Što reče jedan uvaženi majstor klima uređaja neki dan, sačekaj da se vrati zima par dana i da drži u minusu i dan i noć, pa ćeš vidjeti šta je klima i njezina kvaliteta.dječak sa šibicama wrote: ↑02/06/2025 12:00 Moze, samo je neinformisanost nasih ljudi takva da svi znaju za par vrsta klima, Vivax Hisense Tesla Beko Midea Gree, malo bolje informisani uloze vise para u Daikin Toshibu ili Mitsubishi gdje dobiju vecu ustedu i bolje grijanje.
-
Peugeot2008
#22269 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
A ima do lijenosti naših ljudi.dječak sa šibicama wrote: ↑02/06/2025 12:00 Moze, samo je neinformisanost nasih ljudi takva da svi znaju za par vrsta klima, Vivax Hisense Tesla Beko Midea Gree, malo bolje informisani uloze vise para u Daikin Toshibu ili Mitsubishi gdje dobiju vecu ustedu i bolje grijanje.
-
Rogie
#22270 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Na koje mislis? Koja je u rangu od ove gore all easy pro, a da je od tih manje poznatih marki?dječak sa šibicama wrote: ↑02/06/2025 12:00 A za ostale marke koje jesu dostupne na nasem trzistu, jeftinije i manje reklamirane a jednako kvalitetne u rangu ovih srednjih klasa Midea Gree nisu ni culi. Ili su culi ali ne vjeruju da su dobre jer nemaju pojma o njima.
-
haroks
#22271 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Po meni bi to trebali monteri da sugerišu, ako hoćeš gumice tolko su, a njemu to nije nikakav dodatni zahmet kad montira.
-
HunterHunts
#22272 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
nikad više ništa neću narućiti prije nego pitam forumaše
hahahah
- dječak sa šibicama
#22273 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Azzuri Supra ili Naturalux adekvatna alternativa Gree uostalom Gree ih i praviRogie wrote: ↑02/06/2025 13:58Na koje mislis? Koja je u rangu od ove gore all easy pro, a da je od tih manje poznatih marki?dječak sa šibicama wrote: ↑02/06/2025 12:00 A za ostale marke koje jesu dostupne na nasem trzistu, jeftinije i manje reklamirane a jednako kvalitetne u rangu ovih srednjih klasa Midea Gree nisu ni culi. Ili su culi ali ne vjeruju da su dobre jer nemaju pojma o njima.
Bergen je recimo vec klasa iznad, a ima ih i u ovom rangu. Samo im je i cijena veca.
-
HunterHunts
#22274 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
kakvi su to vaučeri?-Chesterfield- wrote: ↑24/05/2025 12:14Jesi li kupio? Ima na ananas.ba vaučer iznad 700 KM.dječak sa šibicama wrote: ↑22/05/2025 12:58 Dvoumim se oko Gree Cosmo i Midea All Easy Pro obje 12 cijena slicna cirka milju ipo sa ugradjom, Midea skuplja oko 100 km ali a+++/a++ sto je veca usteda energije, Gree je plusic manje
Ove jeftine vivax hisense tesla ipak ne bih.
Vivax aeri 970 KM
Koštala bi te 770 KM
-
1Dante1
#22275 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Vikend vaucer, tj popust. No zakasnio si, prosli vikend je bilo 100KM.