Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

JovicSA

#22251 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

Evo...haj budi pametan...
Daniel Serwer o pobjedi Trumpa: 'Tužno i tragično za Balkan, posebno za Bosnu'
dale cooper

#22252 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 06/11/2024 15:29
sehohari wrote: 06/11/2024 13:50 Da.
Stvar je u tome što su Demokrate podbacile, a ne što je Trump dobio glasove.

Jednostavno, katastrofalno su vodili politiku. Taj njihov fetiš da se prave centristima ih je koštao previše. Iako naravno zbog stanja u senatu nisu mogli puno više, i tamo gdje jesu nisu baš ništa uradili.
Glumiti u podjeljenoj zemlji "glas razuma" je uvijek karta za gubitak.

Demokrate su izgubile progresivne glasače, one koji inače ne izlaze da glasaju. Napravili su iznimku i dali Bidenu svoj glas 2020, ali niko ne želi da ga prave budalom.
Naravno, možda i ovi stariji šupci među Demokratima onda nebi glasali za njih - ali onda svakako Demokrate nisu nikada nije imale šansu.
U biti, Amerika nema dvije struje, već tri u dvije stranke.
Republikanci ujedinjeni pod Trumpom, i desni i lijevi spektar Demokrata. Lijevi spektar je uvijek gubio od desnog, ali je izgleda i tamo više nekome puknuo film.
Demokrate uvijek govore da će kao neki "razumni Republikanci" glasati protiv Trumpa ili odustati, dok kod njih pola glasača ne bi glasali kada bi se sproveo bilo koji ozbiljan prijedlog lijevog krila njihove stranke.
Ako su Republikanci šupci jer glasaju za lika koji je osuđen, lopov i tkd., onda ni Demokrati koji bi okrenuli leđa stranci dok malo ozbiljnije hoće da pomognu socijalno ugroženim nisu ništa bolji.
Vidjecemo post mortem autopsije i analize koje grupe su za koga glasale, no niko nije ocekivao odziv kao iz 2020. To je bila jedinstvena godina zbog covida i nacina glasanja.
No izbor Bidena kroz predizbore i na generalnim je dokaz upravo suprotnog od onog sto tvrdis - jedini nacin da Demokrate pobjede je upravo bio preko centristickog kandidata.
Cim ljudi shvate da progresivci nisu bitan faktor u Americi, bice im lakse.

Usput, ja sam upravo o ovom scenariju pricao prije par sedmica, i kako cemo onda za par godina dobiti novu rundu kandidata za na demokratskim predizborima koji ce pricati istu suplju o tome da ce se svi izborni problemi Demokrata rijesiti samo ako odu ulijevo. :roll:

Amerika i cijeli zapadni svijet su odavno zaokrenuli udesno. Nejasno koje jos dokaze neki ljudi trebaju dobiti da to najzad shvate.
Jedini način da demokrate pobijede je da nađu kandidata za kojeg vrijedi glasati. Onoga koji će svakim svojim govorom mobilizirati glasače,
onoga od kojeg ti krv prokuha kad progovori. Obama je bio zadnji takav kandidat i pobijedio je tada kandidatkinju koja je predstavljala
establišment demokratske stranke.
jeza u ledja

#22253 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Chmoljo wrote: 06/11/2024 15:35 https://www.klix.ba/vijesti/bih/covic-p ... /241106131
Čović pisao Trumpu: Zabrinuti smo za naš narod, samo se Hrvatima uskraćuje legitimno predstavljanje
:lol:

ovaj svaki put kad vidi Plenkovića treba mu tražiti da skine gaće i da ga ljubi u glavić. kurac bi moj on išta dobio, isto ko što bi i HVO oslobodio bez HV.
@Chmoljo , meni je ova tema poodavno jedna od onih sto kad kliknes kad te odvede na zadnji post - ne ode na zadnji nego cca dvije stranice ranije. (Ne znam gdje drugo da ovo napisem.) Ima li kakvo rjesenje za ovo, vjerovatno je do mene? Zna li ko?
Last edited by jeza u ledja on 06/11/2024 15:56, edited 2 times in total.
Point.

#22254 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Point. »

Oglasila se i najveća hinja u bh političkoj bari
U osiguravanju trajne stabilnosti jugoistoka Europe, dozvolite uputiti zamolbu da zajednički zaštitimo temeljne vrijednosti koje proizlaze iz ovih sporazuma, a osobito mir, stabilnost i delikatno definiran mehanizam dijeljenja moći u kojemu sva tri konstitutivna naroda polažu ustavno pravo na legitimno političko predstavljanje, pravo koje se već dugi niz godina nepravedno uskraćuje samo hrvatskom narodu. Zabrinuti sve češćim napadima na naš narod i na ustavni poredak naše domovine Bosne i Hercegovine, u kojoj Hrvati predvode europske vrijednosti i put prema Europskoj uniji i NATO-u, apeliramo na poštivanje odredbi ova dva sporazuma koji uspijevaju opstati i čuvati mir usprkos brojnim izazovima kroz posljednja tri desetljeća", naglasio je Čović.
vaučer

#22255 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vaučer »

jeza u ledja wrote: 06/11/2024 15:45
Chmoljo, meni je ova tema poodavno jedna od onih sto kad kliknes kad te odvede na zadnji post - ne ode na zadnji nego cca dvije stranice ranije. (Ne znam gdje drugo da ovo napisem.) Ima li kakvo rjesenje za ovo, vjerovatno je do mene? Zna li ko?
Isto ovdje. Firefox browser.
Također refresh na npr stranici 150 ili kojoj god te resetira na prvu stranicu.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#22256 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by corolla02 »

Stanje Nacije :mrgreen:

Image
jeza u ledja

#22257 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 06/11/2024 15:44
jeza u ledja wrote: 06/11/2024 15:29
sehohari wrote: 06/11/2024 13:50 Da.
Stvar je u tome što su Demokrate podbacile, a ne što je Trump dobio glasove.

Jednostavno, katastrofalno su vodili politiku. Taj njihov fetiš da se prave centristima ih je koštao previše. Iako naravno zbog stanja u senatu nisu mogli puno više, i tamo gdje jesu nisu baš ništa uradili.
Glumiti u podjeljenoj zemlji "glas razuma" je uvijek karta za gubitak.

Demokrate su izgubile progresivne glasače, one koji inače ne izlaze da glasaju. Napravili su iznimku i dali Bidenu svoj glas 2020, ali niko ne želi da ga prave budalom.
Naravno, možda i ovi stariji šupci među Demokratima onda nebi glasali za njih - ali onda svakako Demokrate nisu nikada nije imale šansu.
U biti, Amerika nema dvije struje, već tri u dvije stranke.
Republikanci ujedinjeni pod Trumpom, i desni i lijevi spektar Demokrata. Lijevi spektar je uvijek gubio od desnog, ali je izgleda i tamo više nekome puknuo film.
Demokrate uvijek govore da će kao neki "razumni Republikanci" glasati protiv Trumpa ili odustati, dok kod njih pola glasača ne bi glasali kada bi se sproveo bilo koji ozbiljan prijedlog lijevog krila njihove stranke.
Ako su Republikanci šupci jer glasaju za lika koji je osuđen, lopov i tkd., onda ni Demokrati koji bi okrenuli leđa stranci dok malo ozbiljnije hoće da pomognu socijalno ugroženim nisu ništa bolji.
Vidjecemo post mortem autopsije i analize koje grupe su za koga glasale, no niko nije ocekivao odziv kao iz 2020. To je bila jedinstvena godina zbog covida i nacina glasanja.
No izbor Bidena kroz predizbore i na generalnim je dokaz upravo suprotnog od onog sto tvrdis - jedini nacin da Demokrate pobjede je upravo bio preko centristickog kandidata.
Cim ljudi shvate da progresivci nisu bitan faktor u Americi, bice im lakse.

Usput, ja sam upravo o ovom scenariju pricao prije par sedmica, i kako cemo onda za par godina dobiti novu rundu kandidata za na demokratskim predizborima koji ce pricati istu suplju o tome da ce se svi izborni problemi Demokrata rijesiti samo ako odu ulijevo. :roll:

Amerika i cijeli zapadni svijet su odavno zaokrenuli udesno. Nejasno koje jos dokaze neki ljudi trebaju dobiti da to najzad shvate.
Jedini način da demokrate pobijede je da nađu kandidata za kojeg vrijedi glasati. Onoga koji će svakim svojim govorom mobilizirati glasače,
onoga od kojeg ti krv prokuha kad progovori. Obama je bio zadnji takav kandidat i pobijedio je tada kandidatkinju koja je predstavljala
establišment demokratske stranke.
Obama je iz nekog proslog vremena, i takvi se radjaju jednom u sto godina.

Ja sam poprilicno sada siguran da Demokrate ne bi dobile ni sa jednim kandidatom juce. Nije do kandidata Demokrata, vec do percepcije o Demokratama u vezi zadnje 4 godine.
Amerika je otisla skroz udesno.

I koliko vidim nije samo Harris sinoc izgubila, vec svi redom (manje-vise) kandidati Demokrata, na raznim nivoima. (Nisam sad gledao detalje, ali tako sam cuo ukratko.)

Demokrate su izgubile radi inflacije i radi imigracije.

Inflacija bi se desila ko god je bio predsjednik, a ja se protivim imigracijskoj politici koju zastupaju Republikanci (i zeli vecina zemlje). Stoga ne vidim sta je tu Demokratski kandidat jos mogao napraviti da dobije glasove, a da ih ne izgubi na drugoj strani.

Polako. Sad Republikanci imaju svu vlast, bar naredne 2 godine. Trump je opet izabran. Ne mogu vise srati o deep state, kradji izbora, nepravdama. Lako je srati iz opozicije. Imaju gomilu nesposobnih ljudi zalutalih u politiku koji ce se poceti trviti cim negdje zapne. Trump je star i svakako sve mlohaviji. Ovog njegovog zamjenika ce razne struje pojesti za rucak.

Americki glasaci su dobili sta hoce. Ovo nije "greska", nije 2016-a pa da kazemo eto omaklo se. Znaci i glasaci i politika imaju "clean slate" da rade sta zele. Pa kad stvari krenu na dole, a hoce, onda mozda i skontaju kakva je Trump ubleha.
Naravno, kolateralnu stetu u vidu ubogih i ugnjetavih ko jebe. :roll:
jeza u ledja

#22258 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

vaučer wrote: 06/11/2024 15:50
Chmoljo, meni je ova tema poodavno jedna od onih sto kad kliknes kad te odvede na zadnji post - ne ode na zadnji nego cca dvije stranice ranije. (Ne znam gdje drugo da ovo napisem.) Ima li kakvo rjesenje za ovo, vjerovatno je do mene? Zna li ko?
Isto ovdje. Firefox browser.
Također refresh na npr stranici 150 ili kojoj god te resetira na prvu stranicu.
Meni je Chrome. Nije do browsera izgleda.

Ja mislim da ima veze nesto u vezi brisanja postova. Ili tako nesto. :?
Osmi Socrates

#22259 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Već se zna koje su grupe za koga glasale.

Sad, mogu izigravati Monday morning quarterback, ali se još mislim.
palermo

#22260 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by palermo »

Haris.ba wrote: 06/11/2024 15:21
Mislis da je lose sto ga je prozvao
Naravno da je lose. Ja razumijem ko smo I sta smo, razumijem I pojam ogranicene suverenosti....al da se ambasador pleka u nekakav konkurs je bas ispod svakog nivoa. I njega kao ambasadora I Bosne I Hercegovine kao drzave.
Ramo je ovdje nebitan, bitan je princip i praksa.... ako ce u konkurse da se petlja sta je onda slijedece...
Zapravo mislim da petljanjem u ove obicne svakodnevne stvari ambasador sakriva svoje nepetljanje ili svoju lose namjeru kada su u pitanju bitne stvari.
Isner

#22261 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Isner »

A i ovaj Daniel Serwer, predstavljen kao neki dr. mr. pr. pazi formulacije: profesor i "stručnjak za Zapadni Balkan"... Ovog je Hadžifejs godinama medijski eksploatisao kao neko giga mega mudo

Stručnjak za Južni Sudan, sjeverni London, maher za sjevernu Rumuniju, a-haa... I mi smo svakakve budale prihvatili kao kakve magove...
apsidejzi

#22262 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by apsidejzi »

Maxxtro wrote: 06/11/2024 15:06
apsidejzi wrote: 06/11/2024 14:42
geoxx wrote:
Koliko ti nemas pojma ni o cemu bktjb :lol:
Hajde onda objasni sta da ocekujemo ti koji imas pojma?

PS: Mnogi ovdje pisu isto tako na moje postove ali iznova i iznova ono sto ja napisem ispostavi se kao tacno. Zato me interesuje sta li ti sad mislis da grijesim?
Neki stavovi su u tolikoj mjeri dementni i liseni logike da je jedina normalna reakcija smijeh. Sta kazes, izbor nepismenog dementnog morona kriminalca i silovatelja ce ojacati ekonomiju ucvrstiti ulogu Amerike naustrb rogonja poput Rusije?
Na to cu samo zalijepiti reakcije iz Rusije: In a post on Telegram on Wednesday, Dmitry Medvedev, a former Russian president and senior security official, said that Trump's win was bad news for Ukraine.
Pretpostavljam da se i Medvedev i Putin raduju jacanju Amerike na geopolitickom planu i stavljanju Rusije na njeno mjesto. Da ne zaboravimo sve one ruske farme botova koje neumorno i bjesomucno stancaju propagandu i lazi koje su u dobroj mjeri i zasluzne za ovaj ishod, a koje nepismeni imbecili i na ovom forumu sire bez imalo srama.
Vidi, iz tvog posta se vidi da si subjektivan i da ti je krivo sto je Trump pobijedio. Imas neke svoje razloge sto se tako osjecas, OK. Ali Trump nije ni dementan ni lisen logike. Trump je iskusni stari vuk koji zna manipulisati. Skloni na stranu to sto ga nevolis i razloge zasto ga ne volis. Razmisljaj bez emocija. Razmisljaj kako on rasmislja. Njegov ego je veliki i on voli kao pijetao da pokazuje taj ego. Kad je Elon spustio onaj buster prije par sedmica prvo sto gaje Trump pitao bilo je: Mogu li to uraditi Kinezi i Rusi. Ovaj mu je odgovorio ne mogu. Sad kad Trump dodje za sto sa Xiom i Putinom on ce ih gledati sa visine. Ja mogu podici raketu sa 150 tona esploziva i baciti je bilo gdje na Zemlju. Sad vidi kako se osjeca Putin i Xi kada vide tako nesto. Ni malo lijepo. Putinu ce biti bitno samo da spasi guzicu i on ce Trumpu dati sve sto ovaj trazi samo da natjera Zelenskog da nesto potpise. A Trump ce mnogo traziti.

Ja pokusavam analizirati sta je americki interes da trazi od Rusije i padaju mi na pamet dvije stvari: Fosfor kojeg ima u obilju u Rusiji. Sluzi za umjetno djubrivo. Druga stvar je nafta. Ameri danas proizvode najvise na svijetu preradjevina nafte i nece zeliti da rusija to radi. Ja vidim neki oblik dogovora u kojem ce rusi iskljucivo izvoziti sirovu naftu a ne preradjevine. To ce ostati amerima. Evropa nema ni jedno ni drugo da ce evropa kupovati od amera. No to ostaje da se vidi. Ovo je samo moje nagadjanje.

Mislim, pogledaj samo pricu sa aspekta resursa, jer tako Trump gleda. Evropa ga je popusila momacki. Sve u svijetu danas ide preko amerike. Sve moderne stvari. Od raketa u svemiru do cloud solucija. Kinezi i Ameri. Amerima su kinezi veci protivnici od rusa. Rusi su manje vise nestali sa svjetske scene zauvijek. Kinezi su prijetnja. Moguce da Trum iskoristi ruse da sjebe Kinu. Vidjecemo. Samo ja mislim da ce kratkorocno biti problem sa njim, ali dugorocno ce sjebati kinu i rusiju.
detroit-mercy

#22263 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by detroit-mercy »

palermo wrote: 06/11/2024 16:03
Naravno da je lose. Ja razumijem ko smo I sta smo, razumijem I pojam ogranicene suverenosti....al da se ambasador pleka u nekakav konkurs je bas ispod svakog nivoa. I njega kao ambasadora I Bosne I Hercegovine kao drzave.
Ramo je ovdje nebitan, bitan je princip i praksa.... ako ce u konkurse da se petlja sta je onda slijedece...
Zapravo mislim da petljanjem u ove obicne svakodnevne stvari ambasador sakriva svoje nepetljanje ili svoju lose namjeru kada su u pitanju bitne stvari.
A da za promjenu mozda prestanemo da stelimo tendere firmama od supruga, svalerki, dajdzica, amidzica politicara pa da im izbijemo i tu kartu iz rukava.
Ovako, tenderi prolaze a ovce bleje sto je vec ustaljena praksa od prvih visestranackih izbora :skoljka:.
SmokingMan

#22264 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SmokingMan »

Čovjek bez ikakve ideologije, vođen samoljubljem. Vjerujem kako je njegov nagli uspon počeo nakon ovog trenutka...

Image
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#22265 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Chmoljo »

Chmoljo wrote: 06/11/2024 15:35 https://www.klix.ba/vijesti/bih/covic-p ... /241106131
Čović pisao Trumpu: Zabrinuti smo za naš narod, samo se Hrvatima uskraćuje legitimno predstavljanje

ovaj svaki put kad vidi Plenkovića treba mu tražiti da skine gaće i da ga ljubi u glavić. kurac bi moj on išta dobio, isto ko što bi i HVO oslobodio bez HV.
@Chmoljo , meni je ova tema poodavno jedna od onih sto kad kliknes kad te odvede na zadnji post - ne ode na zadnji nego cca dvije stranice ranije. (Ne znam gdje drugo da ovo napisem.) Ima li kakvo rjesenje za ovo, vjerovatno je do mene? Zna li ko?
Primjedbe salji na istu adresu na koju su isli apeli demokratama prije par godina.

:mrgreen:
palermo

#22266 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by palermo »

detroit-mercy wrote: 06/11/2024 16:11
palermo wrote: 06/11/2024 16:03
A da za promjenu mozda prestanemo da stelimo tendere firmama od supruga, svalerki, dajdzica, amidzica politicara pa da im izbijemo i tu kartu iz rukava.
Ovako, tenderi prolaze a ovce bleje sto je vec ustaljena praksa od prvih visestranackih izbora :skoljka:.
Pa slazem se....ali MI, ne ambasador.......da budem sad malo cinican :D I to ambasador zemlje koja Trumpa bira za predsjednika
Prpa.ba

#22267 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Prpa.ba »

detroit-mercy wrote: 06/11/2024 16:11 A da za promjenu mozda prestanemo da stelimo tendere firmama od supruga, svalerki, dajdzica, amidzica politicara pa da im izbijemo i tu kartu iz rukava.
Pa vidi, sve to od navedenog su nasi unutrasnji problemi i nemamo mi kome izbijati bilo kakve karte iz rukava.

Evo, pozvacemo i mi americkog ambasadora da pozove americke gradjane i politicare da se ne brukaju, da umanje nepotizam u institucijama itd. Neka nam izbiju karte iz rukava, i neka Trump ne imenuje ahbabe na funkcije.
Ozimician

#22268 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Ozimician »

Meni je nejasno samo cemu cudjenje, pa ovakvo raspolozenje trenutno vlada u svim drzavama svijeta izgleda i USA nije izuzetak.

Ideologija je bitna kad sve ostalo ide potaman.

Kao sto neko napisa - ispade da je zenama daleko vaznije kolike su cijene namirnica u supermarketima, nego da imaju pravo na pobacaj.
I to jeste nazalost tako, u vremenu kad je egzistencija upitna, troskovi najosnovnijih ljudskih potreba (hrana i stanovanje) enormno visoki svugdje - ljudi sve ostalo stavljaju na drugo mjesto.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#22269 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

koji je to progresivni kandidat izgubio izbore? ili neko ko je imao kampanju na progresivnim idejama? ne kontam gdje je to Kamala mogla još otići udesno? podržati ukidanje abortusa, to joj je jedino preostalo :D

pa bukvalno je to najveća kritika, da je otišla previše desno i da je ljevica odlučila da ne želi glasati, povrh toga što je loš kandidat koji je 2020. godine osvojio 1% glasova

Trump je izgubio četiri miliona u odnosu na 2020, Demokrate su izgubile 16 jebenih miliona :D
Last edited by Velkoski on 06/11/2024 16:32, edited 1 time in total.
Laertes

#22270 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Laertes »

Same here.
madner

#22272 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

Kamala nije imala pozitivnu kampanju, nije prodavala viziju i nadu nego nisam Trump i predstavljam manjine.

Logicno da nije mogla tako mobilisati nikoga, Trump je imao tako los imidz u medijima da je mogao samo imati plus od bilo kakve kampanje.

Nije Hitler, a nisu ni crnci i latinosi koji su glasali za njega rasisti. :roll:
Osmi Socrates

#22273 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Žene su znale da razdvoje ta pitanja - Harris i pobačaj.

Pitanja oko prava na pobačaj su referendumima dobilla podršku glasača u pojedinačnim državama, ali se nije dovoljno preslikalo na glasove za Harris.

Jedino na Floridi nije poboljšano pravo na pobačaj prošlo, ali je dobilo više od 50% glasova. Bilo je potrebno 60%. I još jedna država, čini mi se. :?

Harris je dobila procentualno manje glasova od žena nego Biden prije četiri godine.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#22274 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

Osmi Socrates wrote: 06/11/2024 16:32 Žene su znale da razdvoje ta pitanja - Harris i pobačaj.

Pitanja oko prava na pobačaj su referendumima dobilla podršku glasača u pojedinačnim državama, ali se nije dovoljno preslikalo na glasove za Harris.

Jedino na Floridi nije poboljšano pravo na pobačaj prošlo, ali je dobilo više od 50% glasova. Bilo je potrebno 60%. I još jedna država, čini mi se. :?

Harris je dobila procentualno manje glasova od žena nego Biden prije četiri godine.
pa da, samo još jedan dokaz da je debilan kandidat koji je doveo Cheney familiju da je endorsa
sinuhe

#22275 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sinuhe »

Trump (Trumpov Vrhovni sud) nikad nije ukinuo pravo na pobacaj.
Na kraju nije ni bilo bitno pitanje.
Post Reply