KraljicaIzJajca wrote: ↑17/03/2022 10:18
Chmoljo wrote: ↑17/03/2022 10:11
idi pravi avione od papira.
Nisi nikad objasnio svoju izjavu o smještaju doma, suradnji istog i vračanja djece u dom, to su tvoje riječi.
Dio teksta sa stranice:
Hraniteljstvo može biti prema statusu, srodničko ili nesrodničko, a prema potrebama hranjenika: tradicionalno, hitno,
povremeno i specijalizirano.
Ti si spomenuo kratkoročno, ja sam napisala da je to žongliranje sa djecom kao sa predmetima a ne osobama.
jebo me svak što se upuštam... ali...
naravno da nemaš pojma, jer si u google ukucala hraniteljstvo u FBiH i izbacio ti ustanovu u sarajevu. i naravno, pročitala si brošuru i kontaš da si posrkala pamet. a u stvari lelujaš okolo i nabadaš, a bezveze trabunjaš.
da znaš, kao što ne znaš, temeljni propis u Federaciji BiH koji se odnosi na porodične odnose je Porodični zakon. njim je određeno u kojim situacijama nadležni centar za socijalni rad može smještati između ostlaog i djecu u druge porodice ILI USTANOVU SOCIJALNE ZAŠTITE.
u toj brošurici su bez citiranja članova zakona navedene situacije, i nejasno je šta je tvoj problem sa kratkoročnim zbrinjavanjem djeteta ako je to u njegovom najboljem interesu. dakle U NJEGOVOM NAJBOLJEM INTERESU.
šta znači "žongliranje"? to si ti nešto u svojoj glavi skovala, bogapitaj šta, kako ide, da se dijete prebacuje kako je kome ćejf.
u praksi, a ne kao u tvojoj glavi, kratkoročni smještaj su situacije kada se dijete sklanja uglavnom od problematičnih ili problematičnog roditelja ili članova porodice, kada nema vremena za birokratiju i razmatranje i naglabanje gdje bi dijete moglo trajnije boraviti. gdje se onda poduzimaju mjere da se djetetu pronađe kvalitetniji i dugotrajniji smještaj.
ili dok ne prođu razlozi da se dijete vrati u svoju porodicu, ako je razlog bio recimo liječenje roditelja u kom periodu se nije mogao brinuti za malo dijete, a oni su kao porodica socijalni slučaj. obično se smještaj prvo traži u okviru dijela porodice koji nisu idioti i gdje bi mogao normalno odrastati.
u tim situacijama, svakako da je bolje dijete smjestiti kratkoročno kod hranitelja koji se opredijelio za takav vid hraniteljstva, koji je prošao neku osnovnu obuku koja je propisana zakonom i kojeg redovno posjećuju socijalnu radnici. ustanova, koliko god imali sredstava, koliko god imali tople ljude koji brinu za djecu, ipak je ustanova.
neko pametniji od mene i od tebe, pogotovo tebe, je na ogromnom broju primjera uvidio da je za djecu mnogo manja trauma kada se za njega individualno pobrine, kada mu se posveti velika pažnja, a to je mnogo lakše u okviru hraniteljstva, nego ustanove.
ja sam, za razliku od tebe prisustvovao treningu ljudi za osposobljavanje za hraniteljstvo gdje im je vrlo jasno rečeno da se mogu opredijeliti i za dugotrajno hraniteljstvo, a koje u mnogo slučajeva ustvari predstavlja usvojenje, samo ne u formalnom smislu.
dakle, žongliranje je glupost koju si izmislila, da bi dokazala ne znam šta. i sa hraniteljstvom i bez hraniteljstva, djeca bi bila izuzimana u onim navedenim slučajevima, samo što bi da nema instituta hraniteljstva bila smještena u dom, i gdje bi taj proces bio mnogo traumatičniji. trebalo bi malo imati dodira sa djecom odraslom u domu i djecom odgajanom kod hranitelja da bi se uopšte imalo pojma u čemu je razlika.
iskreno mislim da u svakom trenutku postoji ogroman broj djece kojoj bi bilo bolje u hraniteljskim porodicama nego sa vlastitim roditeljima, u manje više svakom društvu.
zašto je lakše pratiti rad hranitelja u ovoj sredini, nego onoj iz koje ti crpiš iskustva, zato što, kako sam već rekao, je riječ o manjoj sredini i lakše je upratiti svačiji bekgraund. to ne znači da ne može i neće biti grešaka. ali dobit je mnogo veća od eventualnih opasnosti.
kamo sreće da su Smaju Ćesira mogli "žonglirati"...
ja aposlutno ne sumnjam da će ti ovo reinterpretirati onako kako ti misliš da je napisano i da ćeš izbubati neke nove gluposti.
stvarno ne želim više na ovu temu, jer niti je tema, niti mi se da više polemisati sa tobom.