Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ned071

#2226 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Ned071 »

karanana wrote:Ove nove stanbeno poslovne zgrade sto godinama zjape prazne.....kumrovec, volving, grada cacka preko puta skole.....sta mislite jesu one samo paravan pranja para? Jer kako se nekom postenom isplati da mu zgrade zjape? Komsic je sunarodnjaku nastelio kumrovec i nastelio mu par drzavnih institucija da iznajmljuje prostore, ove druge dvije godinama prazne. Ima ih jos vjerovatno.
nema komsic veze s tim poslom. to je bio tal dragan vrankic-ljiljanko palac uz malu pomoc nikole spirica
armma

#2227 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by armma »

karanana wrote:Ove nove stanbeno poslovne zgrade sto godinama zjape prazne.....kumrovec, volving, grada cacka preko puta skole.....sta mislite jesu one samo paravan pranja para? Jer kako se nekom postenom isplati da mu zgrade zjape? Komsic je sunarodnjaku nastelio kumrovec i nastelio mu par drzavnih institucija da iznajmljuje prostore, ove druge dvije godinama prazne. Ima ih jos vjerovatno.
A kako misliš stambene zgrade ??? Zgrada kumrovec je poslovna zgrada barem ono što ja znam, u tu je svrhu pravljena ..a o isplativosti i da ne pričamo ,kad imaš viška novca itekako se isplati imati nekretninu pa makar i prazna da stoji neko vrijeme.
Tahta

#2228 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tahta »

armma wrote:
A kako misliš stambene zgrade ??? Zgrada kumrovec je poslovna zgrada barem ono što ja znam, u tu je svrhu pravljena ..a o isplativosti i da ne pričamo ,kad imaš viška novca itekako se isplati imati nekretninu pa makar i prazna da stoji neko vrijeme.
Ta zgrada je poslovna nema tu stanova, i na prodaju je odkako je izgrađena invenstitor traži 6000 KM/m2 bez PDV
vjerovatno zbog toga nije ni prodata .Zgrada je prelijepa sva u staklu al jbg slabo kod nas ima biznisa svi kubure i preživljavaju
made_in_sarajevo

#2229 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

jel ima kakve logicnosti da se u 45 do 50 kvadrata zgura trosoban stan? ja trenutno zivim u 55 kvadrata dvosobnom stanu pa ne znam vise kud cu sa sobom i sa stvarima,a ne u toliko kvadrata da se guraju 3 sobe.
Adriatic

#2230 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Adriatic »

Ned071 wrote:
nema komsic veze s tim poslom. to je bio tal dragan vrankic-ljiljanko palac uz malu pomoc nikole spirica
Jok, samo je bio načelnik opštine :-)
Gdje bi on.
Uzgred, u tom lopovluku je ugrađen izgleda i Amir Zukić iz SDA.
MeanMachine

#2231 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by MeanMachine »

made_in_sarajevo wrote:jel ima kakve logicnosti da se u 45 do 50 kvadrata zgura trosoban stan? ja trenutno zivim u 55 kvadrata dvosobnom stanu pa ne znam vise kud cu sa sobom i sa stvarima,a ne u toliko kvadrata da se guraju 3 sobe.
Sve se može kad se hoće :mrgreen: Ipak, mislim da je sve što je manje od nekih 65 m2 premalo za komforan trosoban stan (a i to je donja granica, 70 m2 naviše je tu već realistična kvadratura). Može se naravno i 45 m2 podijeliti da imaju tri zasebne prostorije, ali to je onda tako malo i stisnuto da tu nema govora o nekom velikom komforu i udobnosti.
OldMayor

#2232 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

made_in_sarajevo wrote:jel ima kakve logicnosti da se u 45 do 50 kvadrata zgura trosoban stan? ja trenutno zivim u 55 kvadrata dvosobnom stanu pa ne znam vise kud cu sa sobom i sa stvarima,a ne u toliko kvadrata da se guraju 3 sobe.
Pa jbg sad ti napravi kuhinju, trpezariju i dnevni u 12m2.

Predsoblje i kupatilo ti budu oko 8m2. I eto ostane 30m2 za sobe, taman tri sobe.

E sad to sto ti u kupatilo jedva uguras ves masinu, sto nemas kako treba mjesta za plakare je druga stvar. Imas kao tri sobe.

I skontaj sad da ce tu valjda zivjeti minimalno 3-4 ljudi, gdje sa stvarima jbt tito? :D
milojicabrzi

#2233 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

Ima sada kod novogradnje ponuda i rjesenja prostora, da se u 50 m2, smjesti dnevni boravak i dvije zasebne manje sobe.

Uglavnom, to su solidni stanovi, imaju dnevni boravak i kuhinju od oko 22-23 kvadrata i jos dvije male sobe od cca 8-9 kvadrata, ono bas djecje sobe ili mini spavace.

To se tretira cisto kao dvosoban stan.

Pojam trosobnog stana za mene je 70+ m2.

Imam prijeratni stan od 64 m2, koji se uvijek tretirao kao dvoiposoban.

Znaci, otprilike ide ovako

do 30 m2- garsonjera
oko 40-45 m2- jednosoban stan
od 50-65-dvosoban
preko 65 - trosoban, cetverosoban i sl.

U sarajevskim novogradnjama, najvise je malih stanova, grasonjera i jednosobnih, nesto malo dvosobni, a na cijeloj etazi zgrade mozda samo jedan koji ide preko 65 m2. To je zato sto upravo tako trazi trziste :)
cpu_fan

#2234 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

Evo izgleda da počinje nova gradnja oko Tibre II. Zna li ko gdje će se raditi novi kompleks ?
supercali

#2235 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by supercali »

Vjerovatno gdje god ima zemljana povrsina
StupskaBitanga

#2236 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

cpu_fan wrote:Evo izgleda da počinje nova gradnja oko Tibre II. Zna li ko gdje će se raditi novi kompleks ?
gdje tačno
cpu_fan

#2237 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

Najavili su javnu raspravu tu u MZ Stup II pa čemo da vidimo .
StupskaBitanga

#2238 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

ovdje na Stupu Nina završava još jednu lamelu
Niču zgrade ko gljive poslije kiše
L u c i f e r

#2239 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by L u c i f e r »

StupskaBitanga wrote:ovdje na Stupu Nina završava još jednu lamelu
Valjda ce uskoro biti i kakve infrastrukture...
StupskaBitanga

#2240 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

Ima eno kod džamije se viore SDA zastave
SNAGA JE U JEDINSTVU :thumbup:
L u c i f e r

#2241 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by L u c i f e r »

StupskaBitanga wrote:Ima eno kod džamije se viore SDA zastave
SNAGA JE U JEDINSTVU :thumbup:
Maaasala! :D
OldMayor

#2242 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

L u c i f e r wrote:
StupskaBitanga wrote:ovdje na Stupu Nina završava još jednu lamelu
Valjda ce uskoro biti i kakve infrastrukture...
Ma ajde polako bice, prvo da iskoristimo svaki komadic zemlje...sta ostane to cemo za puteve.

Jbt gledam kod Tibre, 100 hiljada ljudi zivi ondje, a put dva malo veca auta se jedva mimoidju. :-)

Je li problem, ako vec kanton i opstina nemaju love, usloviti investitora, hos zgradu, ok ali napravi i normalan pristupni put. Dok ne napravi put ne dat mu upotrebnu dozvolu i uknjizbu stanova.
milojicabrzi

#2243 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

OldMayor wrote:Ma ajde polako bice, prvo da iskoristimo svaki komadic zemlje...sta ostane to cemo za puteve.

Jbt gledam kod Tibre, 100 hiljada ljudi zivi ondje, a put dva malo veca auta se jedva mimoidju.

Je li problem, ako vec kanton i opstina nemaju love, usloviti investitora, hos zgradu, ok ali napravi i normalan pristupni put. Dok ne napravi put ne dat mu upotrebnu dozvolu i uknjizbu stanova.
Jeste, ali u normalnoj zemlji...
iceman2010

#2244 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

OldMayor wrote: Ma ajde polako bice, prvo da iskoristimo svaki komadic zemlje...sta ostane to cemo za puteve.

Jbt gledam kod Tibre, 100 hiljada ljudi zivi ondje, a put dva malo veca auta se jedva mimoidju. :-)

Da je kako treba bila bi prvo skola, put, barem jedno igraliste i park, jedan poveci parking i to sve za ovo sto je vec izgradjeno. Ali posto smo mi takvi kakvi smo bice jos koja zgrada. Mozda dodaju jos koji sprat. Malo je 13. :oops:
StupskaBitanga

#2245 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

da je kako treba ne bi Memićbio naačelnik opštine ma ne bi on bio ni predsjednik kućnog savjeta u normalnoj zemlji
pinokio04

#2246 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pinokio04 »

Koliko ukupno tibra planira izgraditi faza:
A
B
C
D
....
Koliko je do sada završeno, ima li neko slike iz vazduha kako to izgleda, i na kojim mjestima će tačno teći slijedeća faza zgrada..
cpu_fan

#2247 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

pinokio04 wrote:Koliko ukupno tibra planira izgraditi faza:
A
B
C
D
....
Koliko je do sada završeno, ima li neko slike iz vazduha kako to izgleda, i na kojim mjestima će tačno teći slijedeća faza zgrada..
Ima u mjesnoj zajednici Stup II regulacioni plan pa svako može dobiti uvid u njega.
OldMayor

#2248 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

Tibra ce traziti dozvolu za no-fly zone iznad i okolo njegovih zgrada u radijusu od 1,5km.

Pa jbmu nece nekakav aerodrom i avioni ometati njegove oblakodere, izgradnju istih.
frenkoza

#2249 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by frenkoza »

jeli istina da tibra navodno gradi novo naselje kod merkatora "konzuma" na socijalnom ... gdje pijaca bila ili jeste..
StupskaBitanga

#2250 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

jeste onaj plac gdje su bili montažni autosaloni
Post Reply