Kontam sta hoces reci al' mi smijesno ovo upala.hrle1976 wrote:UpucenjeNIN wrote:Dje je upala? U provaliju?hrle1976 wrote:Imao sam priliku da se provozam i kod Visokog je upala cesta - jedan manji dio.jbga drug jos nije skoz propala - nadam se da nije to cilj.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- NIN
#2226 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- kurty
#2227 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nemoj please da pricam sa cim sam sve prolazio... (nemam svoje auto, tako da odmah ne ide ono "a divi ga sto se kur*i )iamia wrote:to je do tvog auta, a ne do autoputa. popravi montizere.
uvala ima na svakom autoputu na svijetu.
ze-sar je jedan od boljih autoputeva na kojem sam vozio.
a onaj bl-bos gradiska je takodje fenomenalan.
da se formirala opasna situacija, formirala se i tu ja koji na sve moguce nacine branim i struku i radnike i firme, kazem da ovo jeste fakat tako
- kurty
#2228 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
propala, da... uvalica se formirala... zamisli lezeci policajac kontra okrenutNIN wrote:
Kontam sta hoces reci al' mi smijesno ovo upala.Mislim da je ispravnije propala.
e bas tako
-
iamia
#2229 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kurty,
je li BiH jedina drzava u kojoj si se provozao preko autoputa ??
ozbiljno pitam.
ozbiljno pitam.
- kurty
#2230 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ne... naravno da nije...iamia wrote:kurty,
ozbiljno pitam.
ali tema je NAS autoput i drzim se toga... Koliko smo samo kudili i skretali paznju ljudima koji mogu uticati, na onu uvalu kad se krene iz vogosce prema podlugovima... 200-300 metara poslije naplatnih kucica... sreca je sto se tu brzina jos razvija, pa nije bilo udesa i problema... i eno rjesili su je koliko toliko...
tako se nadam da se i na ovom mjestu gdje o kojem mi pricamo isto tako nesto uraditi...
Haj sad ti meni reci, jesil ti "naletio" na ovu uvalu o kojoj pricamo???
-
iamia
#2231 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nemam pojma o toj uvali,, a prosao sam autoputem 20ak puta. u oba pravca.
ima malog nagiba, ali ja vozim 130 do 170km /h. pa ne gledam sitnice.
inace,, citav autoput je za moje standarde vise nego odlican.
fenomenalan je prava rijec.
pogotovo kada dosta godina vozis po americkim autoputevima koji su tri put losijeg kvaliteta.
ima malog nagiba, ali ja vozim 130 do 170km /h. pa ne gledam sitnice.
pogotovo kada dosta godina vozis po americkim autoputevima koji su tri put losijeg kvaliteta.
- kurty
#2232 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ok.. hajde kad bude sljedeci put prolazio prema Podlugovima, pa nekih 500njak metara od petlje u Visokoma obrati paznju na ovo...iamia wrote:nemam pojma o toj uvali,, a prosao sam autoputem 20ak puta. u oba pravca.
ima malog nagiba, ali ja vozim 130 do 170km /h. pa ne gledam sitnice.![]()
p.s. na koje nagibe mislis???
-
tec
#2233 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo paćenje sa vinjetama je zamara. NEMA NIKAKVE FINANCIJSKE OPRAVDANOSTI ZA BIH KORISTITI VINJETE. Ako slovenci koji imaju skoro kompletno izgrađenu mrežu gube pare na vinjetama a imaju par miliona tranzitnih putnika godišnje možeš samo zamisliti kako je to isplativo kad imamo 80 km u cijeloj državi sa minimalnim tranzitnim putnicima. Ako pogledaš zemlje koji su probali uvesti vinjete vidjećeš da su sve tranzitne zemlje i niti jednoj vinjete nisu donijele željene rezultate.Alfons Kauders wrote:Slazem se, vinjeta je najbolje rjesenje, sto sam vise puta i rekao (pogotovo na ovoj dionici)... Meni postojeca trasa ne znaci puno, tako da bi mi se vise isplacalo placati ovako...dustaban wrote:
Treba se ibretiti ako ti autoput treba svaki radni dan, tj. ako zivis recimo u Kaknju i ides na posao u sarajevo (nije malo takvih). TREBA NAPRAVITI RJESENJE ZA TAKVE SLUCAJEVE.
Zasto bi isto placali oni u tranzitu i oni kojima je to svakodnevni transport?
Podsjecanja radi - godisnja vinjeta u Sloveniji 95 EUR, minimalna tranzitna 17 EUR.
Ispada da Kakanjcu koji, mozes misliti bezobrazluka - hoce autom na posao u Sarajevo a ne tramvajom (!)...njemu treba 11KM dnevno, x 22 radna dana = 240 KM mjesecno za putarinu. Ko sto Slovenac plati za godinu !!!
O tome je rijec
Ja plaćam 2,4 eura dnevno za ukupno 16 km autoputa da idem na posao i vratim kući i tako isto oko 20000 drugih (sugrađana) a niti ne napuštam isti grad. Zašto jer je brže i lakše nego da se gušim na lokalnoj cesti. Izvinjavam se što ne žalim nekog iz Kaknja koji će se voziti 80km autocestom i plaćati 8,40 km dnevno jer je to cijena od Kaknja do Jošanice (cijena ove dionice se ne mijenja) nakon uvođenja nove naplate.
- hrle1976
#2234 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja cu samo jedno reci, ako poslje tako malo vremena ima upucenje onda se zaista postavlja pitanje da li je jedno od brojnihkurty wrote:ok.. hajde kad bude sljedeci put prolazio prema Podlugovima, pa nekih 500njak metara od petlje u Visokoma obrati paznju na ovo...iamia wrote:nemam pojma o toj uvali,, a prosao sam autoputem 20ak puta. u oba pravca.
ima malog nagiba, ali ja vozim 130 do 170km /h. pa ne gledam sitnice.![]()
- kurty
#2235 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
i ovo oko naplate... da su teska vremena, teska su...
ali mene su napadali kad sam se zalio sto ja placam 2KM, za 11km autoputa... A isto toliko su placali i oni iz Kaknja i oni iz Visokog i oni iz Zenice... a vozili mnogo vise po autoputu
ali mene su napadali kad sam se zalio sto ja placam 2KM, za 11km autoputa... A isto toliko su placali i oni iz Kaknja i oni iz Visokog i oni iz Zenice... a vozili mnogo vise po autoputu
- Alfons Kauders
#2236 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kontam.... zelje su jedno, a mogucnosti nesto sasvim drugo... bilo bi dobro, ali ne vjerujem da ce ikad biti isplativo - kad nije hrvatima, onda fakat nemamo sta da pricamotec wrote:Ovo paćenje sa vinjetama je zamara. NEMA NIKAKVE FINANCIJSKE OPRAVDANOSTI ZA BIH KORISTITI VINJETE. Ako slovenci koji imaju skoro kompletno izgrađenu mrežu gube pare na vinjetama a imaju par miliona tranzitnih putnika godišnje možeš samo zamisliti kako je to isplativo kad imamo 80 km u cijeloj državi sa minimalnim tranzitnim putnicima. Ako pogledaš zemlje koji su probali uvesti vinjete vidjećeš da su sve tranzitne zemlje i niti jednoj vinjete nisu donijele željene rezultate.Alfons Kauders wrote:Slazem se, vinjeta je najbolje rjesenje, sto sam vise puta i rekao (pogotovo na ovoj dionici)... Meni postojeca trasa ne znaci puno, tako da bi mi se vise isplacalo placati ovako...dustaban wrote:
Treba se ibretiti ako ti autoput treba svaki radni dan, tj. ako zivis recimo u Kaknju i ides na posao u sarajevo (nije malo takvih). TREBA NAPRAVITI RJESENJE ZA TAKVE SLUCAJEVE.
Podsjecanja radi - godisnja vinjeta u Sloveniji 95 EUR, minimalna tranzitna 17 EUR.
Ispada da Kakanjcu koji, mozes misliti bezobrazluka - hoce autom na posao u Sarajevo a ne tramvajom (!)...njemu treba 11KM dnevno, x 22 radna dana = 240 KM mjesecno za putarinu. Ko sto Slovenac plati za godinu !!!
O tome je rijec
Ja plaćam 2,4 eura dnevno za ukupno 16 km autoputa da idem na posao i vratim kući i tako isto oko 20000 drugih (sugrađana) a niti ne napuštam isti grad. Zašto jer je brže i lakše nego da se gušim na lokalnoj cesti. Izvinjavam se što ne žalim nekog iz Kaknja koji će se voziti 80km autocestom i plaćati 8,40 km dnevno jer je to cijena od Kaknja do Jošanice (cijena ove dionice se ne mijenja) nakon uvođenja nove naplate.
- Better Man
#2237 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dionica Podlugovi - Jošanica i obratno je kompletna zrela za rekonstrukciju i svakim danom sve više postaje makadam! O tim nekim uvalama kad se uključi iz Visokog prema Podlugovima na autoput što spominje Kurty, nisam primjetio ni osjetio. Uvala ima kad se uključiš u Jošanici prema Podlugovima odmah na početku i još ima neka linija, koja je u stvari kao neki kanal i to je stvarno ogroman minus za one koji održavaju autoput i to je tako već godinama, a da ne spominjem u Podlugovima da u brzoj traci imaju tragovi nekadašnjih zebri i kad ideš tom trakom kao da preko kakvih manjih rupica prelaziš. Uzeću primjer autoputa Slavonski Brod - Zagreb. Bolje mi se auto ponaša i tiši je pri brzini 150 km na tom autoputu, nego pri brzini od 110 km na ovom našem autoputu na relaciji Visoko - Jošanica i obratno.
- hrle1976
#2238 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
tec wrote:Ovo paćenje sa vinjetama je zamara. NEMA NIKAKVE FINANCIJSKE OPRAVDANOSTI ZA BIH KORISTITI VINJETE. Ako slovenci koji imaju skoro kompletno izgrađenu mrežu gube pare na vinjetama a imaju par miliona tranzitnih putnika godišnje možeš samo zamisliti kako je to isplativo kad imamo 80 km u cijeloj državi sa minimalnim tranzitnim putnicima. Ako pogledaš zemlje koji su probali uvesti vinjete vidjećeš da su sve tranzitne zemlje i niti jednoj vinjete nisu donijele željene rezultate.Alfons Kauders wrote:Slazem se, vinjeta je najbolje rjesenje, sto sam vise puta i rekao (pogotovo na ovoj dionici)... Meni postojeca trasa ne znaci puno, tako da bi mi se vise isplacalo placati ovako...dustaban wrote:
O tome je rijec
Nije bas da su Slovenci skroz ukinuli cestninu, jer na Krakavankama i dalje se placa prolaz kroz predor od 6,5€ Ali prije dok su bile cestarine turistima je bilo jeftinije nego domacem stanovnistvo. U prosjeku je bila naprlata recimo Ljubljana - Novo mesto 4€ u jednom pravcu i neko ko je imao posao je placao godinjse skoro 800€ samo na cestninu. Danas samo 95€ A to sto ce neko neki truista da plati 30€ vinjetu za mjesec dana ili neko od izbjeglih kad idu za BiH to je druga prica.
- johntra
#2239 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ima uvala tu, ali nije sad toliko posebna da bi ugrozila saobrćaj, na brzinama oko 110 se skoro i ne osjeti, jedino kad se malo brže prođe tuda...ali, ja sam jako negativno iznenađen drugom stvari...naime, odmah prije te uvale, jedno 50 ili malo više metara, ljudi iz tog naselja normala prelaze autoput...vidio sam to jednom svojim očima, valjda je mreža sa desne strane, dole iza Vispakove fabrike pokidana, pa se može proći gore...to bi nam Visočani mogli malo bolje objasniti...kurty wrote:
pogotovo kada dosta godina vozis po americkim autoputevima koji su tri put losijeg kvaliteta
ok.. hajde kad bude sljedeci put prolazio prema Podlugovima, pa nekih 500njak metara od petlje u Visokoma obrati paznju na ovo...
- hrle1976
#2240 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tebe to iznenadilo? Ja sam na toj autocesti sreo stopera i vozaca sa havarijom u pomocnoj traci kako gleda koridujohntra wrote:ima uvala tu, ali nije sad toliko posebna da bi ugrozila saobrćaj, na brzinama oko 110 se skoro i ne osjeti, jedino kad se malo brže prođe tuda...ali, ja sam jako negativno iznenađen drugom stvari...naime, odmah prije te uvale, jedno 50 ili malo više metara, ljudi iz tog naselja normala prelaze autoput...vidio sam to jednom svojim očima, valjda je mreža sa desne strane, dole iza Vispakove fabrike pokidana, pa se može proći gore...to bi nam Visočani mogli malo bolje objasniti...kurty wrote:
pogotovo kada dosta godina vozis po americkim autoputevima koji su tri put losijeg kvaliteta
ok.. hajde kad bude sljedeci put prolazio prema Podlugovima, pa nekih 500njak metara od petlje u Visokoma obrati paznju na ovo...
- johntra
#2241 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
stajanje u pomoćnoj traci je svakodnevnica i radi banalnih stvari, tako da me to ne iznenađuje...prelazak je mnogo opasniji, jer pješak nekad nije u stanju procijeniti brzinu vozila koje mu se približava, što može biti fatalno...
-
drugi_profil
#2242 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Opasnije od pjesaka je zivotinja. Od covjeka ces ocekivati da je koliko-toliko oprezan, ali ako je u ogradi rupa, nadati se konju, kravi , psu... na toj brzini tu se gine. Zbog psa mozda i neces, ali mozes izgubiti kontrolu i kao rezultat moze doci do svega.johntra wrote:stajanje u pomoćnoj traci je svakodnevnica i radi banalnih stvari, tako da me to ne iznenađuje...prelazak je mnogo opasniji, jer pješak nekad nije u stanju procijeniti brzinu vozila koje mu se približava, što može biti fatalno...
-
talić
#2243 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Autoput je srednja žalost, možda je dobar u odnosu na američke ali je loš u odnosu na Austriju, Njemačku a bogami i ovaj Split -Zagreb. Ima već oštećenja, ima uvala kod Visokog od desetak cm na dužini od dvadesetak metara i sad je ograničenje 80 kmh, ako se vozi preko 120 kmh osjeti se poprilično.
Kod termoelektrane je na traci do Bosne rađena rekonstrukcija i prije nego što je puštena u saobraćaj.
Mnoge krivine imaju nagib prema vani umjesto prema unutra i s obzirom da se mnogo nasipalo uz rijeku Bosnu i otimalo od korita bit će tu još slijeganja.
Ali dobro je kako je bilo i bar ne moram gledati u oči hajvana koji ulijeće u makaze.
Kod termoelektrane je na traci do Bosne rađena rekonstrukcija i prije nego što je puštena u saobraćaj.
Mnoge krivine imaju nagib prema vani umjesto prema unutra i s obzirom da se mnogo nasipalo uz rijeku Bosnu i otimalo od korita bit će tu još slijeganja.
Ali dobro je kako je bilo i bar ne moram gledati u oči hajvana koji ulijeće u makaze.
Last edited by talić on 05/06/2013 22:58, edited 1 time in total.
- kurty
#2244 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Daleko najjaci scena je kad su ljudi iz Donje Vogosce naslonili jednu drvenu gredu na most autoputa i svako jutro prelazili preko nje...
O stoperima, i zivotinjama je suvisno i pricati... Mada sam bar jedno 30puta bio u dilemi kad biciklom idem u Sarajevo, da ga u Podlugovima smotam na autoput
Srecom nisam nikad
p.s. i jedne prilike sam naletio na dvamomkai dvije djevojka... najnormalnije u lijevoj traci, upalili sva cetri, one setkaju oko auta, a oni mjehurice ispraznuju
i jos se nesto bune i granaju svima onima koji ima sviraju
O stoperima, i zivotinjama je suvisno i pricati... Mada sam bar jedno 30puta bio u dilemi kad biciklom idem u Sarajevo, da ga u Podlugovima smotam na autoput
Srecom nisam nikad
p.s. i jedne prilike sam naletio na dvamomkai dvije djevojka... najnormalnije u lijevoj traci, upalili sva cetri, one setkaju oko auta, a oni mjehurice ispraznuju
-
drugi_profil
#2245 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Obzirom da nam je saobracajna kultura niska, upravo zbog toga bi na neki nacin trebalo vise paznje obratiti na autoputeve, upravo zbog ovih nepismenih vozaca koji ugrozvaju zivote cistom gluposcu i bezobrazlukom, jednakom onom preticanjem u nepreglednoj okuci.
Da li video nadzor, ili patrole, besplatna broj za dojave o broju tablica prekrsioca, a da policajac dezura na naplatnoj kucici, ili nesto slicno...
Da li video nadzor, ili patrole, besplatna broj za dojave o broju tablica prekrsioca, a da policajac dezura na naplatnoj kucici, ili nesto slicno...
-
kakaljin
#2246 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo ce na autoputu biti glavni problem dok ne budu policajci u presretacima i na naplatnim kuicama i da drakonski kaznjavaju te vozaca, cak i zatvorom radi ugrozavanja tudjih zivota.drugi_profil wrote:Obzirom da nam je saobracajna kultura niska, upravo zbog toga bi na neki nacin trebalo vise paznje obratiti na autoputeve, upravo zbog ovih nepismenih vozaca koji ugrozvaju zivote cistom gluposcu i bezobrazlukom, jednakom onom preticanjem u nepreglednoj okuci.
- hrle1976
#2247 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nataknes kameru na armaturenbrett (nemam pojma kako se kaze na bosanskom) i kad imas konkretan snimak o preksaju predas snimak policiji i oni imaju dokaz sa kojim lagano mogu drugog vozaca krivicno da gone. U nekim drzavama to stariji ljudi cine pa kad na vrata pokuca pismo da si njegdje nisko letio onda tek pocnes da razmisljas.drugi_profil wrote:Obzirom da nam je saobracajna kultura niska, upravo zbog toga bi na neki nacin trebalo vise paznje obratiti na autoputeve, upravo zbog ovih nepismenih vozaca koji ugrozvaju zivote cistom gluposcu i bezobrazlukom, jednakom onom preticanjem u nepreglednoj okuci.
-
VjecitiStudent
#2248 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Putarina naskuplja u BiH i Hrvatskoj, najjeftinija u Makedoniji i Srbiji
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/pu ... i-i-srbiji
- dustaban
#2249 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Slusaj nesta, ne moras ti zaliti Kakanjca (mada mi ova arogancija ide na racku) nego nisi skontao poantu.tec wrote:Ovo paćenje sa vinjetama je zamara. NEMA NIKAKVE FINANCIJSKE OPRAVDANOSTI ZA BIH KORISTITI VINJETE. Ako slovenci koji imaju skoro kompletno izgrađenu mrežu gube pare na vinjetama a imaju par miliona tranzitnih putnika godišnje možeš samo zamisliti kako je to isplativo kad imamo 80 km u cijeloj državi sa minimalnim tranzitnim putnicima. Ako pogledaš zemlje koji su probali uvesti vinjete vidjećeš da su sve tranzitne zemlje i niti jednoj vinjete nisu donijele željene rezultate.Alfons Kauders wrote:(quote="dustaban"
O tome je rijec )
Slazem se, vinjeta je najbolje rjesenje, sto sam vise puta i rekao (pogotovo na ovoj dionici)... Meni postojeca trasa ne znaci puno, tako da bi mi se vise isplacalo placati ovako...
ARMIJA ljudi ce sa autoputa sici na zaobilaznicu zbog ove cijene koja je za nas prevelika. Vec sad mnogi idu okolo, jebiga vrijedi ostati pola sata vise u autu ako ces ustediti 8 KM dnevno, to je, zavisi, 100 - 200 KM mjesecno. A mozda ce se cak ustedjeti i na gorivu!
Ali, zar nije interes Autocesta da uzme koju paru i od ovih "potrosaca"? Treba naci neki optimum i on se zove - vinjeta.
Autoput Zenica - Sarajevo, shvatite vec jednom, jeste bezmalo gradska komunikacija i kicma ovog najjvaznijeg dijela BiH.
Apsurdno zvuci, ali sa ovakvom politikom naplate autoput bi mogao biti cak prepreka razvoju tog podrucja!
-
tec
#2250 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U BiH bi svi htjeli imati sve ali ništa ne platiti, kada postoji razvijenost na nivou austrije ili njemačke onda se može razmišljati tako nešto . Ako mislite da je autocesta skupa u BiH nego u okolini razmislite koliko km autocesti je BiH imala prije 20 ili 10 godina a koliko sve te ostale zemlje gdje je putarina jeftinija za BiH je 0km u obadva slučaja a ostali su več prije 20 godina imali nekoliko stotina km autocesti.dustaban wrote:
Slusaj nesta, ne moras ti zaliti Kakanjca (mada mi ova arogancija ide na racku) nego nisi skontao poantu.
ARMIJA ljudi ce sa autoputa sici na zaobilaznicu zbog ove cijene koja je za nas prevelika. Vec sad mnogi idu okolo, jebiga vrijedi ostati pola sata vise u autu ako ces ustediti 8 KM dnevno, to je, zavisi, 100 - 200 KM mjesecno. A mozda ce se cak ustedjeti i na gorivu!
Ali, zar nije interes Autocesta da uzme koju paru i od ovih "potrosaca"? Treba naci neki optimum i on se zove - vinjeta.
Autoput Zenica - Sarajevo, shvatite vec jednom, jeste bezmalo gradska komunikacija i kicma ovog najjvaznijeg dijela BiH.
Apsurdno zvuci, ali sa ovakvom politikom naplate autoput bi mogao biti cak prepreka razvoju tog podrucja!
Da ponovim NEMA NIKAKVE FINANCIJSKE OPRAVDANOSTI ZA BIH DA KORISTITI VINJETE. Ako je tebi preskupo platiti onda idi sat i vise alternativnim putem niko ti ne brani ali sigurno nećeš potrošiti manje benzina, a uostalom preseli se u Sarajevo nije autocesta za tvoju korist nego cijelu države. Interes JP Autocesta je da može nastaviti graditi autoceste koji su od ekonomske žila kucavica države. Tebi je dovoljno to izgrađeno onda se treba sve prestati graditi jer 50 kakanjaca bi jeftino da putuje autocestom. Uostalom tebi se cijena od jula ne mijenja nego nastavlja biti ista kao do sata. Sada je na tebi da razmisliš šta ti se više isplati: 1. ići autocestom na posao, 2. ići alternativnim putem, 3. naći posao u Kaknju, 4. preseliti se u Sarajevo. Takva pitanja si postavljaju stotine miliona drugih građana na zemaljskoj kugli i prave računicu, ne traže da cijeli svijet treba prilagoditi njihovim željama, nego nalaze kako za njih najbolje prilagoditi se svijetu.