Sirija

Locked
Challenger__

#2226 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Dobro zapažanje... Dobro.

Imaš li još?
asurbanipal

#2227 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Pored strateških i ekonomskih, jedan od ciljeva sukoba u Siriji je i vehabiziranje ove zemlje. Javna je tajna da je mokri san klana Saud u saradnji sa Abdul-Vehabima uspostava hilafeta, ali sa Saudom na čelu. Ja im kažem malo morgen... :D
Smail Aga

#2228 Re: Sirija

Post by Smail Aga »

Murat Sabanovic wrote:stvar je jednostovna.

amerika , izrael i saudi guraju teroriste na shijski rezim koji iza ledja ima iran i rusiju, dok assad gazi sve pred sobom bojeci se da ne zavrsi kao gadafi. amerika pokushava nagovoriti tursku da u ime cionista odradi posao. ukoliko se turci upletu,ubijedjen sam da ruska reakcija nece izostati.(rusi po svaku cijenu zele sacuvati svoju bazu u siriji)

eh sad , vrlo je moguce i da u samoj turskoj izbije sukom izmedju vojske,lojalne vasingtonu i turskih islamista koji bi vrlo lahko mogli uci u savez sa sirijom, rusijom ,iranom.

tako da bi uskoro mogli vidijeti ruskom mornaricu na sredozemnom moru !
Moguce,moguce. No,sasvim izvjesno je da kada izladze ruska mornarice na Mediteran,da je postavljanje srpske trobojke na Carsiji,pitanje dana :D :D :D
Smail Aga

#2229 Re: Sirija

Post by Smail Aga »

Quaresma wrote:
bashar and company na bajram namazu
Neko me je ubjedzivao da su Asad i njegovi sve komunisti,socijalisti i slicno i to pravi.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
mmaar

#2230 Re: Sirija

Post by mmaar »

Ko ce biti dezurni na ovoj temi, nego osoba koja podrzava teroriste u Siriji i u isto vrijeme otvoreno, bez imalo stida, na temi o Iranu opravdava i podrzava cionisticki rezim "koji se samo brani" u njegovom provodjenju okupacije Palestine, kao i genocida i apartheida nad palestinskim narodom. I budali dosta da zakljuci ko je ko u svoj ovoj prici.
Husnin Hajkl, istaknuti egipatski mislilac, historičar i strategijski analitičar izjavio je da Al Kaida i američka privatna sigurnosna kompanija Blackwater sprovode zapadne planove u Siriji.

Prema izvještaju agencije Fars, Hajkl, analitičar za strategijska pitanja u regionu Bliskog istoka je kazao da su elementi terorističke skupine Al Kaide i pripadnici američke privatne sigurnosne kompanije Blackwater, poznate pod zločinima u Iraku, aktivni i prisutni u Siriji. Istovremeno, britanske novine The Sun su potvrdile prisustvo pripadnika Al Kaide u Siriji. Hajkl je podsjetio da je oko 6.000 pripadnika Blackwatera prisutno u Siriji gdje izvode tajne operacije protiv sirijske vlade.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2231 Re: Sirija

Post by Truba »

Image
Klavikula

#2232 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Smail Aga wrote:

amerika , izrael i saudi guraju teroriste na shijski rezim koji iza ledja ima iran i rusiju, dok assad gazi sve pred sobom bojeci se da ne zavrsi kao gadafi. amerika pokushava nagovoriti tursku da u ime cionista odradi posao. ukoliko se turci upletu,ubijedjen sam da ruska reakcija nece izostati.(rusi po svaku cijenu zele sacuvati svoju bazu u siriji)

eh sad , vrlo je moguce i da u samoj turskoj izbije sukom izmedju vojske,lojalne vasingtonu i turskih islamista koji bi vrlo lahko mogli uci u savez sa sirijom, rusijom ,iranom.

Moguce,moguce. No,sasvim izvjesno je da kada izladze ruska mornarice na Mediteran,da je postavljanje srpske trobojke na Carsiji,pitanje dana :D :D :D
ruska mornarica je na Mediteranu dugi niz godina, a eto srpska trobojka se jos nije zavijorila na Carsiji
mrAdil

#2233 Re: Sirija

Post by mrAdil »

asurbanipal wrote:Pored strateških i ekonomskih, jedan od ciljeva sukoba u Siriji je i vehabiziranje ove zemlje. Javna je tajna da je mokri san klana Saud u saradnji sa Abdul-Vehabima uspostava hilafeta, ali sa Saudom na čelu. Ja im kažem malo morgen... :D
Da, to je glavni cilj. Porodici Saud politicko i ekonomsko, a Vehabijama vjersko upravljanje zemljom. Od Lorensa od Arabije do danas tako funkcionira svaka Vehabijska zajednica u svijetu.
Taj produk koji je zapoceo iz Londona pokazao se, nazalost, najefikasnijim za kontrolisanje muslimanskih zemalja. Afganistan, Somalija, sunitski Irak, Libija danas, Sirija sutra ...
Last edited by mrAdil on 26/08/2012 15:17, edited 1 time in total.
mrAdil

#2234 Re: Sirija

Post by mrAdil »

mrAdil wrote:
asurbanipal wrote:Pored strateških i ekonomskih, jedan od ciljeva sukoba u Siriji je i vehabiziranje ove zemlje. Javna je tajna da je mokri san klana Saud u saradnji sa Abdul-Vehabima uspostava hilafeta, ali sa Saudom na čelu. Ja im kažem malo morgen... :D
Da, to je glavni cilj. Porodici Saud politicko i ekonomsko, a Vehabijama vjersko upravljanje zemljom. Od Lorensa od Arabije do danas tako funkcionira svaka Vehabijska zajednica u svijetu.
Taj produk koji je zapoceo iz Londona pokazao se, nazalost, najefikasnijim za kontrolisanje muslimanskih zemalja. Afganistan, Somalija, sunitski Irak, Libija danas, Sirija sutra ...
Last edited by mrAdil on 26/08/2012 15:16, edited 2 times in total.
Murat Sabanovic

#2235 Re: Sirija

Post by Murat Sabanovic »

@klavikula

koliko je meni poznato rusi imaju pristup samo siriji,sto nije dovoljno da bi imali ozbiljnijeg uticaja na sredozemlju. rusenjem assada ,oni tu bazu gube !zbog toga je vrlo vazno za usa/izrael da uspiju u siriju.no,ovdje je rijec o turskoj ... jer turci su cuvari sredozemlja...tako da bi u turskoj moglo doci do nereda te saveza sa rusijom.ruska mornarica bi nesmetano prolazila pored turaka i snage bi se izjednacile u ovom dijelu svijeta.

grcka:
obicni grci su uz svoju pravoslavnu bracu,dok je rezim sa nato savezom.u grckoj bi moglo rezutirati revolucijom,dok bi trenutni rezim mogao prodati/ustupiti svoja ostvra savezu koja vjerovatno postaju baze.

p.s. razbijanje jugoslavije je bio interes nato saveza,jer su u jugoslaviji vidjeli ruskog saveznika !

http://blogs.ac-amiens.fr/0021476u_hist ... rranee.jpg
Challenger__

#2236 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Dabome... Od centralnog značaja je pozicija Ankare: kako za prirodu konflikta u Siriji, tako za samu Tursku. Puls naroda ide ka Evroaziji, a vojska i aktuelna kvaziislamistička elita uz atlantizam i cionizam, koji Ankaru gura u poziciju žrtvenog konja na globalnoj šahovskoj ploči.

Vidjećemo šta će se dešavati, vidjećemo...
Smail Aga

#2237 Re: Sirija

Post by Smail Aga »

Klavikula wrote:
Smail Aga wrote:

ruska mornarica je na Mediteranu dugi niz godina, a eto srpska trobojka se jos nije zavijorila na Carsiji
Ako ruski polozaj i moc u svijetu ojacaju a posebno u Mediteranu,stari ruski saveznici Srbija i Crna Gora ce doci na svoje :D :D :D No ,vidim da su i kod Bosnjaka su poceli provladavati proruski stavovi. Razumljivo,donekle,majka je samo jedna a nasa Majka je Rusija :D :D :D Krv nije voda :D :D
Seawolf

#2238 Re: Sirija

Post by Seawolf »

Challenger__ wrote:Dabome... Od centralnog značaja je pozicija Ankare: kako za prirodu konflikta u Siriji, tako za samu Tursku. Puls naroda ide ka Evroaziji, a vojska i aktuelna kvaziislamistička elita uz atlantizam i cionizam, koji Ankaru gura u poziciju žrtvenog konja na globalnoj šahovskoj ploči.

Pa, je li na kraju turska (kvazi)islamistička elita, ulazi u savezništvo sa Amerima ili sa Rusima (i Iranom i Sirijom)?
crnoplavo

#2239 Strani borci u bici za Halep

Post by crnoplavo »

Aljazeera
http://balkans.aljazeera.net/makale/str ... i-za-halep
Strani borci u bici za Halep

Pobunjenici kažu da se u njihovim redovima bore stranci, uključujući i neke koji tvrde da su povezani s Al-Kaidom.

Pobunjenički borci u najvećem sirijskom gradu, Halepu, kažu da se suočavaju s protivljenjem stanovnika tog grada, ali da su im se u borbi protiv predsjednika Bashara al-Assada pridružili strani borci.

Nije bilo lako suprotstaviti se sirijskoj vojsci, pogotovo nakon što grad nije stao uz pobunjenike koji su upali u neke siromašne četvrti i postavili baze.
crnoplavo

#2240 Strani borci u bici za Halep

Post by crnoplavo »

crnoplavo wrote:Aljazeera
http://balkans.aljazeera.net/makale/str ... i-za-halep
Strani borci u bici za Halep

Pobunjenici kažu da se u njihovim redovima bore stranci, uključujući i neke koji tvrde da su povezani s Al-Kaidom.

Pobunjenički borci u najvećem sirijskom gradu, Halepu, kažu da se suočavaju s protivljenjem stanovnika tog grada, ali da su im se u borbi protiv predsjednika Bashara al-Assada pridružili strani borci.

Nije bilo lako suprotstaviti se sirijskoj vojsci, pogotovo nakon što grad nije stao uz pobunjenike koji su upali u neke siromašne četvrti i postavili baze.
AliceInChains

#2241 Re: Sirija

Post by AliceInChains »

Turska je sa ovim umjesanjem definitivno prokockala njen diplomatski prostor agiranja u regiji, ako ne i sire. Ispali su glupi i omrazeni kao i Srbija na EX-YU prostoru.
Challenger__

#2242 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Seawolf wrote:

Challenger__ wrote:Dabome... Od centralnog značaja je pozicija Ankare: kako za prirodu konflikta u Siriji, tako za samu Tursku. Puls naroda ide ka Evroaziji, a vojska i aktuelna kvaziislamistička elita uz atlantizam i cionizam, koji Ankaru gura u poziciju žrtvenog konja na globalnoj šahovskoj ploči.

Pa, je li na kraju turska (kvazi)islamistička elita, ulazi u savezništvo sa Amerima ili sa Rusima (i Iranom i Sirijom)?
Moguće da Murat i ja drugačije gledamo na Erdogana: ja ga vidim kao pijuna atlantizma a opozicioni Džumhurijet kao islamiste neuporedivo bliže evroazijskom pulsu turskog naroda.
Murat Sabanovic

#2243 Re: Sirija

@ seawolf

kada napisem turski islamisti ,mislim prije svega na erdogana i njegove sljedbenike.
Murat Sabanovic

#2244 Re: Sirija

@challenger

mislim da nije cionisticki pijun i ako ima bizarnih odluka.vojska bi mogla na njega udariti,jer vojska je jos pod uticajom amerike.
Seawolf

#2245 Re: Sirija

Post by Seawolf »

Murat Sabanovic wrote:@ seawolf

kada napisem turski islamisti ,mislim prije svega na erdogana i njegove sljedbenike.
O.K, sve jasno.

Dakle, uz Amere su turska vojska (sa čime se svi slažu) i Erdoğan i njegova AKP (što tvrdi @Challenger__, a sa čime se vi ne slažete), a uz Ruse (i Ši'ije) su opet Erdoğan (što tvrdite vi, a sa čime se ne slaže @Challenger__) i turski narod i opozicija (koje ionako niko ništa ne pita).

Kada se sve sabere i oduzme, velike su šanse da će Rusija ostati bez luke u Mediteranu za svoju ratnu mornaricu, a moguće, i bez prolaza iz Crnog mora u Mramorno more i dalje u Sredozemno more.
Challenger__

#2246 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Murat Sabanovic wrote:@challenger

mislim da nije cionisticki pijun i ako ima bizarnih odluka.vojska bi mogla na njega udariti,jer vojska je jos pod uticajom amerike.
Volio bih da si u pravu (da nije pijun) te napominjem da nisam kategoričan (da jeste pijun). Lijep pozdrav.
Challenger__

#2247 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Seawolf wrote:
Kada se sve sabere i oduzme, velike su šanse da će Rusija ostati bez luke u Mediteranu za svoju ratnu mornaricu, a moguće, i bez prolaza iz Crnog mora u Mramorno more i dalje u Sredozemno more.
Previdio si čitav niz mogućih scenarija.
Challenger__

#2248 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Neka mi moderacija ne zamjeri na trećem uzastopnom postu, dva su odgovora, a ovaj je zasebna cjelina. Dakle...

Globalno, dešavaju se tektonska pomjeranja gdje dvije adrese, Berlin i Ankara imaju izuzetno značajnu ulogu. Berlin, kao adresa (re)definisanja pozicije EU i Ankara kao adresa na kojoj se pokušava redefinisati status Turske na globalnoj geopolitičkoj ravni. Čitav niz poteza Berlina (prvorazredna privredna i druga saradnja sa Kremljem, veto za ulazak Ukrajine u NATO 2008, Gruzije 2008, distanciranje od događanja u Libiji itd) pokazuju da Berlin EU ne vidi kao evroatlantsku tvrevinu, nego kao zasebnu tvorevinu, ili - "ah, koja jeres" - evroazijsku tvorevinu. U tom kontekstu treba sagledavati i savremenu Tursku i previranja iza scene koja je lucidno opisao Murat.

Sirija je samo katalizator tih procesa čiji epilozi su krajnje nepredvidivi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2249 Re: Sirija

Post by Truba »

jesu li pobunjenici izgubili pa nema vijesti ili se čeka neki novi pokolj :cry: :cry: :cry:
asurbanipal

#2250 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Challenger__ wrote:
Murat Sabanovic wrote:@challenger

Volio bih da si u pravu (da nije pijun) te napominjem da nisam kategoričan (da jeste pijun). Lijep pozdrav.
Sviđa mi se kako pišete obadvojica, sviđa mi se vaše razmišljanje i zamolio bih vas da ostanete na istom fonu, bez obzira na neke različite poglede.
Kada je u pitanju Turska i njena trenutna administracija na čelu sa Erdoganom bliži sam Muratovim stavovima i pogledima. Zašto ovo pišem. Ovdje u obzir treba uzeti malo poznatu činjenicu, koju na forumu izgleda niko nije naveo, iako je naizgled beznačajna, a to je da Erdogan ima sufijskog učitelja, mada ne sumnjam da je to slučaj i sa ostalim iz administracije, a s obzirom na već poznati odnos vehabizma prema tradicialnom islamu kod drugih naroda i kultura kao i sufizmu, ova činjenica bi mogla biti od značaja.
Tema o vehabizmu i njegovom antagonizmu i stavu prema muslimanima izvan arapskog poluostrva je već mnogo puta prežvakana, ali eto vrijedi spomenuti, još kad se na ovo dodaju friške vijesti iz Libije o rušenju biblioteka, džamija i turbeta. Također vijesti koje dolaze iz Sirije to potvrđuju, a već mi je i na samom početku sukoba bilo jasno ko pored USA, Izraela, Britanije i Francuske stoji iza pobunjenika. To je naravno prije svega Saudijska Arabija, zatim Kurvajt i ove ostale sitne državice sa poluostrva ili kao što je Gadafi jednom rekao: "To nisu države, to su naftne korporacije."

Da se vratim na Tursku. Mislim i nadam se da će Erdogan i administracija povući mudre poteze po pitanju Sirije, a ako ste primijetli, nakon onog slučaja sa obaranjem aviona, Turci su se uglavnom ušutili i drže se po strani i uglavnom se javljaju po pitanju izbjeglica. Također tu je vječiti problem s Kurdima i pitanje je kako će se stvari odvijati sa njima ako Asad kojim slučajem sleti s vlasti. Puno je pitanja, a malo odgovora, sve djeluje poput nekog zamršenog klupka, a sljedeći period zahtjeva puno strpljenja i mudrih odluka...
Locked