Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mesihtrko

#2226 razlog previsokuh računa za vodu

Post by mesihtrko »

Da li je razlog previsokh rn.za vodu poskupljenje od 20% ili loša analiza i gradacija potrošnje urađena na potrošnji jednog člana a u praksi obračunata po potrošaču koji može da ima i 9članova ,i koji zajedno nemogu potrošiti samo 5 kubika.
logično je da potroše 45 kubika vode(9x5=45)i kao takvi bi se trebali obračunati po najnižoj tarifi sa PDV-eom 1,20jer nisu prekoračili cenzus od 5m3.
VIK je ovakvim porodicama iako nisu prekoračili cenzus obračunao po cjeno cirka 1,94 sa PDV-eom.
Ovo je klasični kriminal.
-Prvo što treba da zrade svi koji su dibili ove račune da ih ne plaćaju dok se ne izvrši korekcija cijene,ovnosno dok se ne izvrši obračun po članu.Iako ministar tvdi da je neizvodljivo ja tvdim da ima mnogo načina da sr dođe do tih podataka (kako se moglo u zgradama doći do tih podataka ,a u kućama nije).Prvi način je CIPS,drugi popis....
-drugo što treba da urade jeste da se žale obdusmenu za zaštitu potrošača.
-treće da podnesu krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za donošenje zakona koji nije isti za sve potrošače.

Obudsman za zaštitu potrošača u BiH

Address:
Kneza Domagoja bb
Mostar
88000

E-mail: [email protected]
Telephone: +387 36 311 212
Mobile Phone Number: +387 36 311 210

pogledati na stranici http://www.ozp.gov.ba/index.php
sorcerer

#2227 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sorcerer »

Nikolini wrote: Koliko puta pustite vodu kad serete? Ja je pustim bar jedno 3 puta jer hocu i da ocistim solju iza sebe, a isto rade i moji ukucani.
trebas pustit jedno 12 puta da budes siguran da je otislo vanago.. :lol: :lol: :lol:
zbog takvih rasipaca grad nema vode,vidio sam ih dosta u ratu koji su svaki dan donosili hektolitre vode....
veiz

#2228 Re: razlog previsokuh računa za vodu

Post by veiz »

Mislim da je obračun urađen kriminalno a evo i zašto.
Zakon o zaštiti potrošača nije ispoštovan

evo samo jednog člana zakona

II. OBAVEZA OBAVLJANJA TRGOVINSKE DJELATNOSTI NA POŠTEN NAČIN

Član 7.

(1) Trgovac je obavezan da prodaje proizvod, odnosno pruža uslugu potrošaču na način koji nije u suprotnosti s dobrim poslovnim običajima.

(2) Trgovac je obavezan da prodaje proizvode, odnosno pruža usluge svim potrošačima pod istim uvjetima. Ako pojedinim grupama odobrava posebne uvjete (porodilje, mladenci, invalidna lica, penzioneri i dr.), oni treba da budu jasno istaknuti na prodajnom mjestu.

(3) Trgovac je obavezan da isporuči potrošaču plaćeni proizvod ili uslugu.

(4) Trgovcu je zabranjena diskriminacija bilo kojeg potrošača, naročito odbijanjem prodaje proizvoda koji je izložen ili na drugi način pripremljen za prodaju, ili odbijanjem pružanja usluga koje se mogu obaviti, ili uvjetovanjem prodaje proizvoda ili pružanjem usluga prodajom drugih proizvoda ili pružanjem drugih usluga.
dragan a

#2229 Re: razlog previsokuh računa za vodu

Post by dragan a »

Mi koji u kući imamo 12 članova treba da pobijemo 11 da bi nam se obračunalo po cjeni 1,20.
Neznam jeli ovo bio cilj resornog ministra i onih koji su mu davali upute.
Nikolini

#2230 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nikolini »

sorcerer wrote: zbog takvih rasipaca grad nema vode,vidio sam ih dosta u ratu koji su svaki dan donosili hektolitre vode....
Rasipac je VIK koji ne zeli da obnovi dijelove mreze pa se rasipa preko 70 % vode. Rasipac je Vlada Kantona koja preko RAD-a i PARK-a ulice pere PITKOM vodom, i to obicno nakon sto kisa padne.

Voda mi treba puno vise i od telefona na koje mjesecno trosim 100-njak KM, i od cigara koje svaki dan pusim i od goriva koji svaki dan trosim.

Ovo jeste klasicna pljacka, pogotovo za ljude koji imaju vise clanova i s obzirom na cinjenicu da imamo vode na pretek, ali ako mi ista treba u zivotu to je voda i nije mi je zao platiti.
sorcerer

#2231 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sorcerer »

kupi cetku za wc solju ,manje ces trosit vode :D
dragan a

#2232 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by dragan a »

zašto ste premjestili pod ovu temu
hecimnadri

#2233 Re: razlog previsokuh računa za vodu

Post by hecimnadri »

dragan a wrote:Mi koji u kući imamo 12 članova treba da pobijemo 11 da bi nam se obračunalo po cjeni 1,20.
Neznam jeli ovo bio cilj resornog ministra i onih koji su mu davali upute.
U bliskoj prošlosti smo imali namjeru nekih da ostave po nekoliko članova a ostale da pobiju
staradis

#2234 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by staradis »

Da li mozemo prikljuciti neko svoj mjerili za vodu prije ili poslije njihovog mjerila ?
mikasa

#2235 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mikasa »

staradis wrote:Da li mozemo prikljuciti neko svoj mjerili za vodu prije ili poslije njihovog mjerila ?
Mozes ali nema koristi jer tvoje mjerilo nije "bazdareno" po Zakonu i ono moze sluziti samo kao tvoja interna kontrola. Nije problem u mjerilu vec u nacinu obracuna. Moj ti je savjet, ako si u mogucnosti, napravi "bajpas" oko njihog sata 8-)
vozač

#2236 Re: razlog previsokuh računa za vodu

Post by vozač »

mesihtrko wrote:Da li je razlog previsokh rn.za vodu poskupljenje od 20% ili loša analiza i gradacija potrošnje urađena na potrošnji jednog člana a u praksi obračunata po potrošaču koji može da ima i 9članova ,i koji zajedno nemogu potrošiti samo 5 kubika.
logično je da potroše 45 kubika vode(9x5=45)i kao takvi bi se trebali obračunati po najnižoj tarifi sa PDV-eom 1,20jer nisu prekoračili cenzus od 5m3.
VIK je ovakvim porodicama iako nisu prekoračili cenzus obračunao po cjeno cirka 1,94 sa PDV-eom.
Ovo je klasični kriminal.
-Prvo što treba da zrade svi koji su dibili ove račune da ih ne plaćaju dok se ne izvrši korekcija cijene,ovnosno dok se ne izvrši obračun po članu.Iako ministar tvdi da je neizvodljivo ja tvdim da ima mnogo načina da sr dođe do tih podataka (kako se moglo u zgradama doći do tih podataka ,a u kućama nije).Prvi način je CIPS,drugi popis....
-drugo što treba da urade jeste da se žale obdusmenu za zaštitu potrošača.
-treće da podnesu krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za donošenje zakona koji nije isti za sve potrošače.

Obudsman za zaštitu potrošača u BiH

Address:
Kneza Domagoja bb
Mostar
88000

E-mail: [email protected]
Telephone: +387 36 311 212
Mobile Phone Number: +387 36 311 210

pogledati na stranici http://www.ozp.gov.ba/index.php
razlog za poskupljenje vode je način na koji se obračunava koliko trebaš platiti

pri jedinstvenoj tarifi uopšte nije bitno kako će se potrošnja dijeliti, da li po članu domaćinstva ili po stambenoj jedinici, nebitno

pri obračunu po novom sistemu vrši se klasična diskriminacija višečlanih porodica i otimačina, konkretno porodica koja potroši 19 kubika vode, ako je 4-člana, umjesto da plaćaju 4,75 kubika po članu, odnosno da svi plate najnižu cijenu, vodovod njima potrošnju sabire i računa je po za njih (ViK) daleko povoljnijem sistemu, odnosno 5 kubika po najnižoj cijeni, pet po nešto skupljoj i ostatak preko 10 kubika po enormnoj tarifi i logično je da su računi ogromni jer svaki kubik preko 10-og je basnoslovno skup, dakle čisti lopovluk

kad ti obračunava vodu i potrošnju u haustoru onda je dijeli po članu domaćinstva, a kad hoće da naplati onda ti sve stanare iz domaćinstva sabere i obračunava im zajedničku potrošnju, što je onda ne dijeli po članu domaćinstva ... zato jer je ova druga lopovska matematika daleko isplativija, što bi plaćali 19 kubika po 0,70 (4-člana porodica koja potroše po 4,75), kad ti vodovod svojom matematikom to naplati ovako

5 kubika x 0,70,
5 kubika x skuplje i
9 kubika x najskuplje, ne znam konkretne cijene pa zato pišem ovako,

još na ovo ide skuplji odvoz otpadnoh voda, veći PDV i normalno da je svima skuplje i to drastično

da ne znam ti koliko smanjiš potrošnju, ne možeš dobiti manji račun nego prije, nema sile u višečlanim domaćinstvima, nema teorije, dakle čista krađa

ja je više ne plaćam, do sada sam plaćao sve, čak i javni rtv servis i to ih zvao telefonom da im platim, dakle 100% legalista, ali vodu neću platiti ni u ludilu, jer ovo nije nikakvo normalno poskupljenje ovo je čista otimačina

to što ministar sere da je nemoguće obračunati po članu domaćinstva, ja zaista ne razumijem kakav je to kompjuterski sistem i koja tehnologija da ne može ubaciti jednu računsku operaciju u račun, ali je krajnje bezobrazno to pričati jer se očito matematika i informacione tehnologije koje su vodovodu na raspolaganju pokažu izuzetno jednostavne za primjenu kad treba opljačkati stanovništvo, onda sve može, čisti bezobrazluk

osim toga primjenom obračuna po sistemu člana domaćinstva, a sa ovim tarifama, konačno bi se postiglo da se svi stanari prijave jer bi im bilo u interesu da su svi na kućnim listama, iz prostog razloga što bi dobijali manje račune za vodu što ih je više u domaćinstvu, garantujem da bi u roku od 7 dana svi PEV imali najtačnije moguće spiskove stanara i evidenciju kao nikada prije, ali to očito nije interes vlade i vodovoda, da se uvede red, nego samo da se vrši otimačina
suština je ne pošteno i kako bi bilo normalno, nego lopovski uz ostavljanje mogućnosti manipulacije

ima li iko da organizuje i uputi građanstvo u smislu zaštite od eventualnih tužbi i slično da nam se javi, ovo za ombudsmene razumijem, ali šta sa tužbama, kako se odbraniti i ima li iko da organizuje proteste, gdje su sad ti nekakvi aktivisti i PM što se javljaju, nigdje nikoga
Dozer

#2237 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Upravo sam platio vodu, ali ne bas kako su oni zamislili.
Racun je dosao na 69KM. Platio sam im 35, i nek' lagano jedu govna i slobodno me tuze. Ne dam iz principa.

Neko rece:
Potpuno se slažem s Vama. No problem će predstavljati - tužbe. Vodovod će dobijati tužbe. Nepravedno ali tako je , tako da ćemo pored preskupih računa plaćati i sudske troškove.
Ipak , ne treba plaćati pa po cijenu ne znam kolikog duga.
Zbilja su bezobrazni i na to sve , redovnog snadbijevanja vode - nema :sad:
Nikakav problem - necu im platiti ni pfeninga za sve to. Ekvivalent je zatvor, cini mi se 50KM/dan, pa bujrum, neka me slobodno zatvore i tako naplate moj dug.

I tu cemo onda opet doci do imbecilnosti vlastodrzaca jer nisam ja taj koji ce platiti taj moj trosak boravka u zatvoru, nego svi poreski obveznici zajedno. Da ne pricamo o tome da su zatvori vec sad prenatrpani i da cu se i te kako nacekati da tamo dospijem :D

@Nikolini
200L vode na dan po osobi je enormna postrosnja, pogotovo ako znamo da je evropski standard 90L.
Hemera

#2238 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Hemera »

Kako si platio 35 jesi li samo prekrižio iznos i napisao rukom ili na ulatnicu
hvala
Dozer

#2239 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Na uplatnicu, online. Ali mozes i na banku/postu, popunis uplatnicu, napises iznos, a u polja Uplatioca navedes i Referentni broj s racuna i sifru korisnika.
Hemera

#2240 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Hemera »

hvala na odg :)
Dozer

#2241 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

np ;)
mayab

#2242 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mayab »

Vlada kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 16. jula donijela odluku o poskupljenju usluga vodosnadbijevanja, a kako je najavljeno, povećanje cijene za domaćinstva će biti u prosjeku za 20 posto, dok će u privredi usluga vodosnadbijevanja poskupiti za 25 posto.

Kako živim u dvosobnom stanu na Dolac Malti, a prema najavama iz Vlade kantona Sarajevo i ministra Zlatka Petrovića, nisam očekivao osjetno povećanje računa, niti sam se nadao da bi to moglo ugroziti poprilično skroman kućni budžet, koji se, zahvaljujući ekonomskoj politici i „sprovođenju“ strukturnih reformi, kontinuirano smanjuje.

U prethodnih nekoliko mjeseci računi za vodu su bili približno jednaki, u prosjeku 16 konvertibilnih marka mjesečno, što je takođe predstavljalo iznos koje domaćinstvo nije moglo da potroši. No, račun za mjesec avgust je za više od 100% veći od svih prethodnih računa i iznosi 37,55 konvertibilnih maraka!! Dokazi za navedeno se nalaze u prilogu.

Nakon ovog poskupljenja, razmišljam da ukućanima kupanje ograničim na jednom sedmično, možda i jednom u dvije sedmice, da suđe peremo u buretu koje bi bilo napunjeno kišnicom, a da vodu za piće kupujemo - povoljnije je. No, ni sve navedene mjere ne bi mogle da umanje mjesečne račune koje su mnoge građane Sarajeva, ako su već bili na granici, otjerali u zonu siromaštva i koji su prinuđeni odreći se osnovnih životnih namirnica, ili, jednostavno, izbjeći plaćanje harača koji je nametnut od strane „eksperata“ iz Vlade Kantona Sarajevo.

Dok uposlenici Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i Kanalizacija“, poznati i po paušalnom utvrđivanju utroška vode, uživaju u redovnim platama i beneficijama koje su iznad federalnog prosjeka, gubici u transportu vode su veći od 50%, bez tendencije da se to uskoro promjeni. A i zašto bi, građani Sarajeva uredno plaćaju svoje račune, bez obzira koliko iznosili, tako da još uvijek ima prostora za dodatno povećanje, jer je to jedina mjera koju su resorni ministar Zlatko Petrović i nesposobna Vlada kantona Sarajevo u stanju sprovesti.

Pozivam sve građane Sarajeva da, umjesto na šalterima preduzeća „Vodovod i Kanalizacija“, svoje nagomilano nezadovoljstvo iznesu ispred zgrade Vlada kantona Sarajevo, jer je to jedina adresa na kojoj bi potencijalna reklamacija imala smisla. Ukoliko nam je, pak, svima dobro i povećanje nas ne tangira , onda ništa.
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/uku ... ti-kisnicu
Zovem se Zelena

#2243 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Zovem se Zelena »

mayab wrote:
Vlada kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 16. jula donijela odluku o poskupljenju usluga vodosnadbijevanja, a kako je najavljeno, povećanje cijene za domaćinstva će biti u prosjeku za 20 posto, dok će u privredi usluga vodosnadbijevanja poskupiti za 25 posto.

Kako živim u dvosobnom stanu na Dolac Malti, a prema najavama iz Vlade kantona Sarajevo i ministra Zlatka Petrovića, nisam očekivao osjetno povećanje računa, niti sam se nadao da bi to moglo ugroziti poprilično skroman kućni budžet, koji se, zahvaljujući ekonomskoj politici i „sprovođenju“ strukturnih reformi, kontinuirano smanjuje.

U prethodnih nekoliko mjeseci računi za vodu su bili približno jednaki, u prosjeku 16 konvertibilnih marka mjesečno, što je takođe predstavljalo iznos koje domaćinstvo nije moglo da potroši. No, račun za mjesec avgust je za više od 100% veći od svih prethodnih računa i iznosi 37,55 konvertibilnih maraka!! Dokazi za navedeno se nalaze u prilogu.

Nakon ovog poskupljenja, razmišljam da ukućanima kupanje ograničim na jednom sedmično, možda i jednom u dvije sedmice, da suđe peremo u buretu koje bi bilo napunjeno kišnicom, a da vodu za piće kupujemo - povoljnije je. No, ni sve navedene mjere ne bi mogle da umanje mjesečne račune koje su mnoge građane Sarajeva, ako su već bili na granici, otjerali u zonu siromaštva i koji su prinuđeni odreći se osnovnih životnih namirnica, ili, jednostavno, izbjeći plaćanje harača koji je nametnut od strane „eksperata“ iz Vlade Kantona Sarajevo.

Dok uposlenici Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i Kanalizacija“, poznati i po paušalnom utvrđivanju utroška vode, uživaju u redovnim platama i beneficijama koje su iznad federalnog prosjeka, gubici u transportu vode su veći od 50%, bez tendencije da se to uskoro promjeni. A i zašto bi, građani Sarajeva uredno plaćaju svoje račune, bez obzira koliko iznosili, tako da još uvijek ima prostora za dodatno povećanje, jer je to jedina mjera koju su resorni ministar Zlatko Petrović i nesposobna Vlada kantona Sarajevo u stanju sprovesti.

Pozivam sve građane Sarajeva da, umjesto na šalterima preduzeća „Vodovod i Kanalizacija“, svoje nagomilano nezadovoljstvo iznesu ispred zgrade Vlada kantona Sarajevo, jer je to jedina adresa na kojoj bi potencijalna reklamacija imala smisla. Ukoliko nam je, pak, svima dobro i povećanje nas ne tangira , onda ništa.
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/uku ... ti-kisnicu
Kad, šta, kako? Sve mi se čini da će biti veliko ništa!
The Realist

#2244 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by The Realist »

Kako neće biti u gubitku i nama naplaćivati sve, kad ih ima milion koji rade. Nama pukla cijev u ulici i ne znaju gdje i sada silazim dolje da vidim, kad njih DEVETORICA, jedan za rovokopačem, jedan lopata, ostali sjede i jedan je šef. Da bi otkrili gdje curi voda, zovu desetog.

Hej, desetorica ih potrebno da poprave kvar, a od toga uglavnom sedmorica samo sjede. Hajde neka se dvojica uključe s vremenom, ali šta će onih 5 još?

I ne, znali su da je manja ulica i da tu ne vode nikakve velike cijevi, pa iz ni zato nije bilo potrebno toliko.
The Realist

#2245 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by The Realist »

ladyblue18 wrote:Masinu za ves paliti svaki dan :?
Pa nije mi kuca hotel sa restoranom
Ako imaš malo dijete, kao ja, onda moraš to raditi svaki dan. Svaki dan moram kompletnu garderobu promijeniti (supruga i ja), tuširanje (supruga i ja) i hajde, suđe dosta mašina pere pa uštedi.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#2246 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ladyblue18 »

The Realist wrote:
Ako imaš malo dijete, kao ja, onda moraš to raditi svaki dan. Svaki dan moram kompletnu garderobu promijeniti (supruga i ja), tuširanje (supruga i ja) i hajde, suđe dosta mašina pere pa uštedi.
Ma dobro to za malu djecu razumijem, ali u suprotnom zaista ne vidim potrebu za paljenjem masine svaki dan.

Btw kad smo kod masine za sudje ja je ne koristim previse jer sve kontam da bi mi islo jos vise vode i struje nego ovako dok "rucno" perem, jesam u krivu? :-?
Capsicum

#2247 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Capsicum »

ladyblue18 wrote:
The Realist wrote:
Ma dobro to za malu djecu razumijem, ali u suprotnom zaista ne vidim potrebu za paljenjem masine svaki dan.

Btw kad smo kod masine za sudje ja je ne koristim previse jer sve kontam da bi mi islo jos vise vode i struje nego ovako dok "rucno" perem, jesam u krivu? :-?
Mi od kad smo kupili masinu za sudje potrosnja vode nam je osjetno manja. Ranije je bio racun oko 20 KM, a s masinom oko 12-14 (ne racunajuci ove najnovije racune po novim tarifama). Osim toga i racun za plin je manji za nekih 5-6 KM (topla voda nam ide preko plinskog bojlera).
SHOCK

#2248 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by SHOCK »

Ja od računa za vodu još ne mogu sebi doći. 73,60KM, kuća sa 2 stana je u pitanju. Dosada najveći račun za vodu ikada, bio je 32KM, a nikad u zadnjih 5 godina nisam primjetio da nam je neko provjerio stanje brojila. Nismo se dosada ni pitali kako nam obračunavaju vodu. :( Pljačka velika.
jedna tamo

#2249 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by jedna tamo »

možda su plate narasle pa sve po standardu .....
sorcerer

#2250 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sorcerer »

sorcerer wrote:i meni se isto desilo kako su zamijenili brojilo,kao navodno svakih 5 god redovna zamjena,ali nije se bas toliko povecala potrosnja dolazilo mi je otprilike 6-7 maraka poslije toga 10-11 maraka racun...
juce dosao racun 37 maraka .....
Post Reply