Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
CherryLips

#2226 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

LaCici wrote:Odlicna je (da je ne ureknem), sve je super, imam mlijeka tako da je hranim bez dohrane. Zutica prosla, spava fino. Ma uglavnom sve je kako treba. Jedino sto mene sada muce hemoroidi. :( Taman prosli bolovi od rane od epiziotomije a pocelo to. Koristim kremu protiv hemoroida ali slabo da pomaze. Izgleda da ne mogu po tom pitanju nista, nego cekati da samo prodje. I da se pohvalim da imam samo 3 kg viska od prije trudnoce :D , tako da sam i tim prezadovoljna, osim ako se ne udebljam sad dok dojim.
Za hemoroide probaj razblazeno sirce,u jednu casu vode 3 kafene kasike sirceta (domaceg) 3x dnevno...
niko_niko_kao_ja

#2227 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

CherryLips wrote:
LaCici wrote:Odlicna je (da je ne ureknem), sve je super, imam mlijeka tako da je hranim bez dohrane. Zutica prosla, spava fino. Ma uglavnom sve je kako treba. Jedino sto mene sada muce hemoroidi. :( Taman prosli bolovi od rane od epiziotomije a pocelo to. Koristim kremu protiv hemoroida ali slabo da pomaze. Izgleda da ne mogu po tom pitanju nista, nego cekati da samo prodje. I da se pohvalim da imam samo 3 kg viska od prije trudnoce :D , tako da sam i tim prezadovoljna, osim ako se ne udebljam sad dok dojim.
Za hemoroide probaj razblazeno sirce,u jednu casu vode 3 kafene kasike sirceta (domaceg) 3x dnevno...
ja ne bih sirce jer kazu da moze zaustaviti laktaciju, ne znam je li istina, ali ja se ne bih igrala.
CherryLips

#2228 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

E to vec ne znam za laktaciju ...:(
Angel_of...

#2229 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Angel_of... »

"Ruscoven" gel, vjeruj mi da ces se preporoditi :)
LaCici

#2230 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Hvala na savjetim, trenutno koristim Hadensu pa cu vidjeti da li ce pomoci. Cepice od kantariona sam trazila ali nema u apoteci.
CherryLips

#2231 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Je li neka mama mozda bebi stavlja pamucne pelene? Malo sam nesto citala pa me zanima ako neko vec ima iskustva s tim,koliko uopste tih pelena treba da bude dovoljno i da ne zafali? A i pogubila sam se u onim silnim objasnjenjima,te umetak,te zastitne gacice,te all-in-one.....sve mi je ko spansko selo :-)
mericak

#2232 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Zar to nije malo prekomplikovano? Ne koristim ih, ali posto cu postati mama po drugi put aBd, interesuje me ta moda pamucnih pelena sad. Ja nekako mislim da bez obzira sto su klix "najlonske", jedina im je mana bionerazgradivost, ali ko ce misliti o tome ako uzmes u obzir da pamucne lakse ostanu mokre, nakon jednog mokrenja i da ce ti dijete biti mokro a da ne znas (osim ako ga ne presvlacis svakih pola sata), od vlaznosti se ojede, pa milion nekih sto ti kazes dodataka, a nije ti ni finansijska usteda kad ih trebas pokupovati puno, pa deterdzenta (ionako s malim djetetom imas skoro masinu vesa svaki dan-svaki drugi), pa nakon velike nuzde prvo isperi, potopi, pa otkuhaj (valjda se to tako cisti?), struja i voda - racuni u nebesa...A susenje zimi? Itd....
A ove klix su cak i siroke same po sebi medu nogama i ne treba ti siroko povijanje dodatno...
To je moje misljenje, molim nekog da me slobodno uvjeri u suprotno!
duboka_misao

#2233 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

moja beba je imala mrsu prvih mjesec dva dana i morali smo koristiti pamucne pelene jer mu se to pojavilo po preponama , pa su bile bolje zbog luftiranja od jednokratnih i koza je bolje disala, ali sam ih zato morala mjenjati svako 5 minuta jer malac i danas piski ko fontana di trevi , pogotovo u noci je bilo zeznuto bebu dizati i mjenjati pelene,stavljati ispod onu plastiku da ne prodje na dusek...jos imamo i susilicu al to robot nije mogao da napere...
wewa

#2234 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

http://www.pelene.info/zasto-platnene-p ... steda.html

a meni je ovo najvazniji argument u korist modernih platnenih pelena:
Prema anketama, roditelji koji su se odlučili za platnene pelene kao najvažniji razlog navode zdravlje djeteta.

Što biste vi radije nosili? Meko, pamučno rublje ili jednokratno rublje od sintetičkih vlakana? Kada se radi o nama, ne tražimo znanstvene dokaze, dovoljno nam je osjećati da 24-satno dvoipolgodišnje nošenje sintetičkih jednokratnih materijala, sa slojem kemikalija za bolje upijanje u sredini, u kojima se koža od međunožja do pupka pregrijava i ne diše - ne bi bilo zdravo, a ni ugodno. Bez obzira što je naizgled suho.

Sve reklame za klix pelene naglašavaju suhoću kao čarobno rješenje za zdravu guzu. No prljavština i nedostatak zraka je ono što smeta djetetu, a ne sama vlaga. Superupijajući sloj u jednokratnim pelenama koji odvlači vlagu od djetetove kože može je čak i previše isušiti. Taj sloj je napravljen od natrijevog poliakrilata i možete ga vidjeti kao male komadiće mekanih kristalića na djetetovim genitalijama. Zbog suhoće, dijete također nije svjesno svojih fizioloških funkcija.

Kod većine djece pelenski osip ne ovisi o vrsti pelena, nego o čistoći dječje kože i prozračivanju. Zato mijenjajte pelene čim su pokakane, a redovito mijenjajte mokre pelene, 5-8 puta dnevno. No, za djecu koja naginju kožnim oboljenjima, platnene pelene značajno su bolje rješenje - uz što manje deterdženta, bez omekšivača, koristeći pelene i zaštitne gaćice isključivo od prirodnih materijala, osjetljiva dječja koža bit će u boljem stanju nego u jednokratnim pelenama.

U zadnjih četrdesetak godina otkako se upotrebljavaju, klix pelene nisu donijele ništa pozitivno zdravlju djece, učestalost pelenskog osipa nije se smanjila, produljila se dob do koje djeca nose pelene, a neka istraživanja čak su povezala pregrijavanje testisa u jednokratnim pelenama s kasnijom neplodnošću.
duboka_misao

#2235 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ma i ja bi rado nosila pamucnu krpu umjesto always uloska ali realnost je drugacija .
wewa

#2236 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

duboka_misao wrote:ma i ja bi rado nosila pamucnu krpu umjesto always uloska ali realnost je drugacija .
i nije toliko drugacija - ja prva imam i koristim pamucne uloske, perive u masini.
duboka_misao

#2237 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ma djaba sve ja imam jaka krvarenja ionako ih stavljam po dva i mjenjam svako 5 minuta , nije to za mene nikako dosta mi je krpa bilo u ratu.
mericak

#2238 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Ne znam, ja jos nisam uvjerena, prvo zbog toga sto moje dijete nije bilo ojedeno u jednokratnim, doduse koristila sam Violetine, nekako mi se cine manje vjestackim od Pampers. Takoder, glede duzine nosenja, ja sam bila "kucna" mama i cim je dijete samostalno moglo sjediti kupila sam tutu i stavljala je svakih sat na tutu po pola min, pa se desi da se slucajno popiski u nju i ja "padnem u nesvijest od odusevljenja". Dijete je brzo shvatilo sta mene usrecuje (doduse to je individualno) i nije znala ni pricati kad je trazila tn-tn, koja je postala stalna instalacija nasred dnevne sobe :).
Uglavnom da ne duljim, dijete je imalo 15 mj. kad je pocela nositi pelene samo nocu, preventive radi a i tad su bile suhe... Tako da ja mislim da to nema veze sa osjecajem suhoce vec sa tim kad je djeciji mozak spreman kontrolisati mokrenje i kad je mama spremna zadati se u posao :lol:
CherryLips

#2239 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Da
duboka_misao

#2240 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

kakavdanakneiskustvu wrote:da li se tablete dabroston mogu dobiti uz recept?
ako ti se ne gadi imam ja novu kutiju potrosila mozda 4 komada kupljeno prije dvije sedmice
niko_niko_kao_ja

#2241 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

ja samo znam da ni sleper pamucnih pelena ne bi bio dovoljan za mog bebca :-)
CherryLips

#2242 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Za mene je prerano i da pitam ali eto nesto me interesuje. Kad samo pomislim kakav je meni rahat nakon menstruacije i ulozaka kad koza prodise,kako li je bebama stalno u tome...A koliko sam citala za odrzavanje,peru se na 60°C,ne peglaju se....kad su roditelji meni (a i svima nama,uostalom) mogli stavljati one pamucne pelene i otkuhavati i peglati,pa valjda nije bas toliki zahmet i sada to raditi. Lahko je meni kao laiku sa strane pametovati i pricati ali bih bas voljela da se javi bar jedna mama koja bebi stavlja ove pamucne pelene pa da nas uvjeri/razuvjeri :)
CherryLips

#2243 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Da, u SA
CherryLips

#2244 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

A-ha,valjda se neko javi pa da znas:)
Cholina_Lokica

#2245 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

CherryLips wrote:Za mene je prerano i da pitam ali eto nesto me interesuje. Kad samo pomislim kakav je meni rahat nakon menstruacije i ulozaka kad koza prodise,kako li je bebama stalno u tome...A koliko sam citala za odrzavanje,peru se na 60°C,ne peglaju se....kad su roditelji meni (a i svima nama,uostalom) mogli stavljati one pamucne pelene i otkuhavati i peglati,pa valjda nije bas toliki zahmet i sada to raditi. Lahko je meni kao laiku sa strane pametovati i pricati ali bih bas voljela da se javi bar jedna mama koja bebi stavlja ove pamucne pelene pa da nas uvjeri/razuvjeri :)
I ja sam nekako istog misljenja, al vidim kad bude to derle :D Mada iz ove perspektive sam za pamucne, ja kad sam se rodila bile su ove klix uveliko u opticaju, i mama mi ih nije stavljala posto sam bila alergicna na njih (i sad imam grozne probleme sa uloscima). Pa pogotovo ako povuce na mene sa tim, klix ne dolaze u obzir
duboka_misao

#2246 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Cholina_Lokica wrote: I ja sam nekako istog misljenja, al vidim kad bude to derle :D Mada iz ove perspektive sam za pamucne, ja kad sam se rodila bile su ove klix uveliko u opticaju, i mama mi ih nije stavljala posto sam bila alergicna na njih (i sad imam grozne probleme sa uloscima). Pa pogotovo ako povuce na mene sa tim, klix ne dolaze u obzir
puno se ti meni vrtis po ovoj temi ...
Cholina_Lokica

#2247 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

duboka_misao wrote:
Cholina_Lokica wrote: I ja sam nekako istog misljenja, al vidim kad bude to derle :D Mada iz ove perspektive sam za pamucne, ja kad sam se rodila bile su ove klix uveliko u opticaju, i mama mi ih nije stavljala posto sam bila alergicna na njih (i sad imam grozne probleme sa uloscima). Pa pogotovo ako povuce na mene sa tim, klix ne dolaze u obzir
Jel' ti to smetam :( :mrgreen:
swirl

#2248 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by swirl »

Cholina_Lokica wrote:
duboka_misao wrote:
Jel' ti to smetam :( :mrgreen:
Ne sekiraj se Lokice, ni kod mene ni b od bebe, a dusa mi citati sta ovdje pisu :D :D
duboka_misao

#2249 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Cholina_Lokica wrote: Jel' ti to smetam :( :mrgreen:
vazda :D
Cholina_Lokica

#2250 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

duboka_misao wrote:
Cholina_Lokica wrote: Jel' ti to smetam :( :mrgreen:
vazda :D
Znala sam ja :D