a i paypal uzme svojih 2-3% po transakciji...dakle itekako im se isplati da ti toga sto vise prodas
i to sto vise predmeta a za manje iznose
Moderator: anex
U USA je maksimalno $250.rusmir.ba wrote:provizija ebay-a je 9-10% zavisno od filijale, za ebay.de je 9% i max je 45€ ako recimo prodas auto za 10.000€ nece ti maznuti 900€
a i paypal uzme svojih 2-3% po transakciji...dakle itekako im se isplati da ti toga sto vise prodas![]()
i to sto vise predmeta a za manje iznose
Ima li gdje povoljno 3d džozla za Panasonic ST50?zlo zlo wrote:cekam paket realD 3d cviki ovih dananema vise naplate u kinima
8,95.... 5+1 kom, realD 3d ..znaci ko ova sto dobis u kinu, noveun1ted wrote:haha koliko si platio ? Ako su to one od 10tak dolara zaboravi na 3D
.ove na slici, one sto se koriste u cinestaru lajkujMe wrote:Carina, PDV i razne pristojbe se placaju samo na stvari kojima je cijena iznad 50 km.Ancient Mariner wrote:Postovani forumasi,
Nov sam kako na ovom forumu tako i u ebay i paypal "vodama" pa mi treba vasa pomoc. Nisam bas laik po pitanju internet kupovine, ali sto bi rekli "ko pita taj ne skita".Naime, prije par dana sam otvorio paypal account i uspijesno ga povezao sa ebay nalogom pa bi sada bilo red da se obavi i prva kupovina.
![]()
Zelio bih da vas pitam da li neko okvirno zna da li ce na neki od dole navedenih proizvoda biti mi naplacena carina, pdv, administrativna taksa, njihovo otvaranje na posti i slicne "gluposti" koje po vasim iskustvima mogu da naprave skuplju "pitu nego tepsiju" (doduse neko na prvim postovima teme napisa "bez skupe tepsije nema ni dobrog bureka"):
http://www.ebay.com/itm/BRAND-NEW-Garmi ... 4d0779067b
http://www.ebay.com/itm/Sennheiser-CX21 ... 416ec09a7e
http://www.ebay.com/itm/PLAY-INTENSE-GI ... 4d0651daa0
Unaprijed hvala na pomoci i odgovorima!
Poz,
Haha kava bolan carina 2.5KM.Norm wrote:lajkujMe wrote:Carina, PDV i razne pristojbe se placaju samo na stvari kojima je cijena iznad 50 km.Ancient Mariner wrote:Postovani forumasi,
Nov sam kako na ovom forumu tako i u ebay i paypal "vodama" pa mi treba vasa pomoc. Nisam bas laik po pitanju internet kupovine, ali sto bi rekli "ko pita taj ne skita".Naime, prije par dana sam otvorio paypal account i uspijesno ga povezao sa ebay nalogom pa bi sada bilo red da se obavi i prva kupovina.
![]()
Zelio bih da vas pitam da li neko okvirno zna da li ce na neki od dole navedenih proizvoda biti mi naplacena carina, pdv, administrativna taksa, njihovo otvaranje na posti i slicne "gluposti" koje po vasim iskustvima mogu da naprave skuplju "pitu nego tepsiju" (doduse neko na prvim postovima teme napisa "bez skupe tepsije nema ni dobrog bureka"):
http://www.ebay.com/itm/BRAND-NEW-Garmi ... 4d0779067b
http://www.ebay.com/itm/Sennheiser-CX21 ... 416ec09a7e
http://www.ebay.com/itm/PLAY-INTENSE-GI ... 4d0651daa0
Unaprijed hvala na pomoci i odgovorima!
Poz,
Nazalost nije istina...Licno iskustvo, na ebay-u licitirao i pobijedio sa cijenom od 5 EUR. Paket sa fakturom na kojoj je cijena za proizvod, inace neispravan, stigao uredno na adresu...Carina...2,5 KM??? Platio sta cu. Nije puno, ali
izgleda sve zavisi od carinika i raspolozenja istog...
Zato mislim da mozete ocekivati carinu i za proizvode placene 1 EUR, ako vas carini neko n.a.d.r.k.a.n na carinskoj ispostavi...
Listing je cini mi se 0.10 usd, imas fiksne cijene ili aukciju razlika je u provizijii, za aukciju 50 listanja prvi mjesec besplatno, za buy it now je 0.50, za aukciju ti je provizija 9% a za buy it now vise (to ce ti sve pisati lista pri odabiru)Melami wrote:Znaci kako ide listing, procenti ebay-a, postarina, kako da oderedim(koliko znam oni imaju neki prijeslog za postarinu, da li je to tacno ili ne), vidim da imaju nekakvu opciju da je free shipping, kako to radi, koje procente uzimaju, i kad im kupac plati, da li novac ide direktno na ebay, paypal acc, ili gdje, da li trebam ja sta kliknuti (koliko se sjecam nesto ima na paypal da se moraju pare kliknuti da s eprebace na racun) i tako to.
Eto, hvala mnogo svima koji su od pomoci.
Jesi ti mutav ili šta? Prije da si dijete, pa ću razumjeti ovakve ispade.Norm wrote:Nisam bas u vodama glede uvoza i izvoza, medjutim prilikom preuzimanja posiljke/paketa lijepo mi je receno carina je 2,5 Km bujrum uplati...Pa se ti i dalje smij...
Do sada sam dobio nekih 5 dostava, neki naruceni predmeti su bili i preko 10 EUR, medjutim samo u ovom slucaju su mi naplatili...Zasto nisu naplatili i ostale "carinske preglede" i otvaranje i pregledanje paketa?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
?
Ili se ipak radi o "objektivnoj" procjeni carinika?
Carinski pregled je 3,5 KM, ja dobijem upute da uplatim 2,5 KM, ja i uplatim "carinski pregled" koji je 3,5 KM na iznos 2,5 KM...Fakat sam mutav, posto nisam dijete...Chuckie wrote:Jesi ti mutav ili šta? Prije da si dijete, pa ću razumjeti ovakve ispade.Norm wrote:Nisam bas u vodama glede uvoza i izvoza, medjutim prilikom preuzimanja posiljke/paketa lijepo mi je receno carina je 2,5 Km bujrum uplati...Pa se ti i dalje smij...
Do sada sam dobio nekih 5 dostava, neki naruceni predmeti su bili i preko 10 EUR, medjutim samo u ovom slucaju su mi naplatili...Zasto nisu naplatili i ostale "carinske preglede" i otvaranje i pregledanje paketa?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
?
Ili se ipak radi o "objektivnoj" procjeni carinika?
Nešto što na rentgenu nije interesantno za carinjenje, neće biti ni otvarano, tj imat ćeš nula maraka "carine" platit poštaru.
Nešto što iole zagolica maštu carinika da bi moglo biti predmet carinjenja, iako je mala vrijednost navedena na pakovanju, biti će otvoreno i ako ne bude osnova za obračun carine i pdv-a, carinska ispostava će naplatiti tu uslugu 2.5KM i više, zavisno od vrste pošiljke.
Šta ti nije jasno ovdje?
Šta čika poštar "sa 4 razreda osnovne škole" zna šta je carina, pdv, indirektni/direktni porezi i sl.
I ja bih volio da vidim obračun te carine.un1ted wrote:Moze li fakutra po kojoj placas carinu 2,5KM opet te pitam !? Ja kada god sam placao carinu imao sam sve fakturisano.
Upoznao sam se sa vecinom tih stvari vec na ebayu, al sad mi je novo to na paypal :SDigla_da_kreci wrote:Listing je cini mi se 0.10 usd, imas fiksne cijene ili aukciju razlika je u provizijii, za aukciju 50 listanja prvi mjesec besplatno, za buy it now je 0.50, za aukciju ti je provizija 9% a za buy it now vise (to ce ti sve pisati lista pri odabiru)Melami wrote:Znaci kako ide listing, procenti ebay-a, postarina, kako da oderedim(koliko znam oni imaju neki prijeslog za postarinu, da li je to tacno ili ne), vidim da imaju nekakvu opciju da je free shipping, kako to radi, koje procente uzimaju, i kad im kupac plati, da li novac ide direktno na ebay, paypal acc, ili gdje, da li trebam ja sta kliknuti (koliko se sjecam nesto ima na paypal da se moraju pare kliknuti da s eprebace na racun) i tako to.
Eto, hvala mnogo svima koji su od pomoci.
Ako prodajes nesto manje jeftino, pazi na entering fee.
Za postarinu ubaci standard int shipping, (nemoj UPS![]()
Onda ce ti dalje prikazati zelis li item prodavati worldwide ili samo za neke odredjene drzave.
Nakon toga ce ti pisati fee i opcije za npr. ako zelis dodati jos slika koliko kosta, oznaciti/istaknuti opis, dodatni opis, visibility da item mogu vidjeti i osobe u Europi itd. Sitno je to sve, ali se nabere![]()
U vezi placanja, imas na paypal sve upute i neka ti tako uplacuju. Sve ces imati te opcije za odabir pri ispunjavanju, i takodje rok uplate. Ne salji prije nego ti legne uplata na paypal, ako kasne posalji im par poruka pa vidi, ako ne plate prijavis ih i ebay dalje rijesi s njima![]()
Znaci, od kupca uplata ce ti ici na paypal i ti ces odmah imati dostupne njegove podatke (to mozes isprintati i nalijepiti na paket za slanje ili ispisi rucno), paypal ce te obavijestiti da ti je legla uplata. Sebi uzimaju 3,4% na ukupnu cijenu i 0,3usd po transakciji, kao sto i ebay na ukupnu cijenu obracuna sebi proviziju i to placas na kraju mjeseca. Iznos sa paypala ne mozes uzeti sebi odmah nego tek nakon mjesec dana, zato sto si novi i dok te ''provjere''. Ustvari mozes ali ce ti uzeti 5 dolara po transakciji.![]()
Isto vazi i za listanje, dok si novi seller, limit ti je do $500.00 a poslije se to povecava i trebas biti aktivan, ako nisi nista prodao u toku godine, vracas se na pocetak.
Nego, sto te resivere ne prodas na craigslist?