Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rusmir.ba

#2226 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by rusmir.ba »

provizija ebay-a je 9-10% zavisno od filijale, za ebay.de je 9% i max je 45€ ako recimo prodas auto za 10.000€ nece ti maznuti 900€ :)

a i paypal uzme svojih 2-3% po transakciji...dakle itekako im se isplati da ti toga sto vise prodas :)
i to sto vise predmeta a za manje iznose :D
Melami

#2227 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

rusmir.ba wrote:provizija ebay-a je 9-10% zavisno od filijale, za ebay.de je 9% i max je 45€ ako recimo prodas auto za 10.000€ nece ti maznuti 900€ :)

a i paypal uzme svojih 2-3% po transakciji...dakle itekako im se isplati da ti toga sto vise prodas :)
i to sto vise predmeta a za manje iznose :D
U USA je maksimalno $250.
Ancient Mariner

#2228 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Ancient Mariner »

Mogu li nekoga da zamolim da mi preporuci neku navigaciju za auto? Preferiram da bude sa ebay.com i Garmin po mogucnosti. Sto se budzeta tice spreman sam da izdvoim do 150$, jer i sa tim budzetom ce ovi nasi da mi oderu kozu sa carinom, pdv-om i ostalim "glupostima". :skoljka:
zlo zlo

#2229 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zlo zlo »

cekam paket realD 3d cviki ovih dana :D nema vise naplate u kinima :lol:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2230 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

haha koliko si platio ? Ako su to one od 10tak dolara zaboravi na 3D :mrgreen:
Chuckie

#2231 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

zlo zlo wrote:cekam paket realD 3d cviki ovih dana :D nema vise naplate u kinima :lol:
Ima li gdje povoljno 3d džozla za Panasonic ST50? :)
zlo zlo

#2232 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zlo zlo »

un1ted wrote:haha koliko si platio ? Ako su to one od 10tak dolara zaboravi na 3D :mrgreen:
8,95.... 5+1 kom, realD 3d ..znaci ko ova sto dobis u kinu, nove :P

i sto bi zaboravila na 3d??? :?

nez koja je 3d tehnologija u cInema city u SA..u Mo je real D u cinestaru.. prvenstveno zbog tog uzimam.. :D

i dok nabavim kakvu finu pasivnu 3d tv, bice ok :lol: , to jos u fazi biranja:)
Last edited by zlo zlo on 24/12/2012 16:38, edited 1 time in total.
kokuz_sa

#2233 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kokuz_sa »

zato sto su u rangu "3D" cvika koje su se prije par godina mogle dobit u dnevnom avazu da bi se na OBN-u gledao onaj film "Spy Kids 3D" :D :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2234 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

Bas tako, te 3d naocale si mogla napraviti u kucnoj varijanti. Prave 3D naocale za 3D televizore su skuplje, par stotina KM kostaju.
zlo zlo

#2235 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zlo zlo »

http://www.ebay.com/itm/BUY-5-PAIRS-GET ... 19c9da0278

ove uzimam, to su plasticne cvike Image.ove na slici, one sto se koriste u cinestaru :P
zlo zlo

#2236 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zlo zlo »

united postoje aktivan 3d i pasivan, aktivan je di cvike rade posao.. pa su skuplje puno, pasivan je di su cvike jednostavne, ili one obicne s folijama u bojama, starija tehnologija ili novija ovakve polarizirajuce :P uglavnom meni bas ove sto sam narucila trebaju :lol:

i radit ce na pasivnim 3d tv ima :lol: isto tako.. onaj decko gore sto pito cvike za panasonic.. on treba aktivne, zajebo se sto kupio aktivan 3d tv :lol: ..i trebat ce skupe cvike :lol:

ps .aktivan 3d je dao svoje on je na samrti ubrzo, dok pasivan 3d iliti drugog naziva 'cinema 3d' se pocinje sve vise koristit, i bit ce u vecini buducih novih tv-a,.....isto mozete vidit sad su velike akcije za cinema 3d tv-e razne.. znaci pocelo je..skup aktivan 3d ide u penziju :lol: :lol:
Last edited by zlo zlo on 24/12/2012 17:09, edited 1 time in total.
Norm

#2237 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Norm »

lajkujMe wrote:
Ancient Mariner wrote:Postovani forumasi,

Nov sam kako na ovom forumu tako i u ebay i paypal "vodama" pa mi treba vasa pomoc. Nisam bas laik po pitanju internet kupovine, ali sto bi rekli "ko pita taj ne skita".:) Naime, prije par dana sam otvorio paypal account i uspijesno ga povezao sa ebay nalogom pa bi sada bilo red da se obavi i prva kupovina. :-)
Zelio bih da vas pitam da li neko okvirno zna da li ce na neki od dole navedenih proizvoda biti mi naplacena carina, pdv, administrativna taksa, njihovo otvaranje na posti i slicne "gluposti" koje po vasim iskustvima mogu da naprave skuplju "pitu nego tepsiju" (doduse neko na prvim postovima teme napisa "bez skupe tepsije nema ni dobrog bureka"):
http://www.ebay.com/itm/BRAND-NEW-Garmi ... 4d0779067b
http://www.ebay.com/itm/Sennheiser-CX21 ... 416ec09a7e
http://www.ebay.com/itm/PLAY-INTENSE-GI ... 4d0651daa0

Unaprijed hvala na pomoci i odgovorima!
Poz, :run:
Carina, PDV i razne pristojbe se placaju samo na stvari kojima je cijena iznad 50 km.

Nazalost nije istina...Licno iskustvo, na ebay-u licitirao i pobijedio sa cijenom od 5 EUR. Paket sa fakturom na kojoj je cijena za proizvod, inace neispravan, stigao uredno na adresu...Carina...2,5 KM??? Platio sta cu. Nije puno, ali
izgleda sve zavisi od carinika i raspolozenja istog...
Zato mislim da mozete ocekivati carinu i za proizvode placene 1 EUR, ako vas carini neko n.a.d.r.k.a.n na carinskoj ispostavi...
un1ted

#2238 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

Da li imas fakuturu koju si dobio za placanje carine !? Te 2,5KM mogu biti samo otvaranje paketa, ili dostava do tebe koju nekada znaju naplatiti, ni sam ne znam zasto :-) :-)
Chuckie

#2239 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Norm wrote:
lajkujMe wrote:
Ancient Mariner wrote:Postovani forumasi,

Nov sam kako na ovom forumu tako i u ebay i paypal "vodama" pa mi treba vasa pomoc. Nisam bas laik po pitanju internet kupovine, ali sto bi rekli "ko pita taj ne skita".:) Naime, prije par dana sam otvorio paypal account i uspijesno ga povezao sa ebay nalogom pa bi sada bilo red da se obavi i prva kupovina. :-)
Zelio bih da vas pitam da li neko okvirno zna da li ce na neki od dole navedenih proizvoda biti mi naplacena carina, pdv, administrativna taksa, njihovo otvaranje na posti i slicne "gluposti" koje po vasim iskustvima mogu da naprave skuplju "pitu nego tepsiju" (doduse neko na prvim postovima teme napisa "bez skupe tepsije nema ni dobrog bureka"):
http://www.ebay.com/itm/BRAND-NEW-Garmi ... 4d0779067b
http://www.ebay.com/itm/Sennheiser-CX21 ... 416ec09a7e
http://www.ebay.com/itm/PLAY-INTENSE-GI ... 4d0651daa0

Unaprijed hvala na pomoci i odgovorima!
Poz, :run:
Carina, PDV i razne pristojbe se placaju samo na stvari kojima je cijena iznad 50 km.

Nazalost nije istina...Licno iskustvo, na ebay-u licitirao i pobijedio sa cijenom od 5 EUR. Paket sa fakturom na kojoj je cijena za proizvod, inace neispravan, stigao uredno na adresu...Carina...2,5 KM??? Platio sta cu. Nije puno, ali
Zato mislim da mozete ocekivati carinu i za proizvode placene 1 EUR, ako vas carini neko n.a.d.r.k.a.n na carinskoj ispostavi...
Haha kava bolan carina 2.5KM.

:lol:

To se zove usluga carinskog pregleda, tj. otvaranje i pregled pošiljke.

Da je bila carina, imao bi još minimum 4 uplatnice po 1KM, plus PDV, plus carina, plus taxa 10KM, plus carinska evidencija 1%.
Digla_da_kreci

#2240 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Digla_da_kreci »

Melami wrote:Znaci kako ide listing, procenti ebay-a, postarina, kako da oderedim(koliko znam oni imaju neki prijeslog za postarinu, da li je to tacno ili ne), vidim da imaju nekakvu opciju da je free shipping, kako to radi, koje procente uzimaju, i kad im kupac plati, da li novac ide direktno na ebay, paypal acc, ili gdje, da li trebam ja sta kliknuti (koliko se sjecam nesto ima na paypal da se moraju pare kliknuti da s eprebace na racun) i tako to.
Eto, hvala mnogo svima koji su od pomoci.
Listing je cini mi se 0.10 usd, imas fiksne cijene ili aukciju razlika je u provizijii, za aukciju 50 listanja prvi mjesec besplatno, za buy it now je 0.50, za aukciju ti je provizija 9% a za buy it now vise (to ce ti sve pisati lista pri odabiru)
Ako prodajes nesto manje jeftino, pazi na entering fee.
Za postarinu ubaci standard int shipping, (nemoj UPS :mrgreen:
Onda ce ti dalje prikazati zelis li item prodavati worldwide ili samo za neke odredjene drzave.
Nakon toga ce ti pisati fee i opcije za npr. ako zelis dodati jos slika koliko kosta, oznaciti/istaknuti opis, dodatni opis, visibility da item mogu vidjeti i osobe u Europi itd. Sitno je to sve, ali se nabere :D
U vezi placanja, imas na paypal sve upute i neka ti tako uplacuju. Sve ces imati te opcije za odabir pri ispunjavanju, i takodje rok uplate. Ne salji prije nego ti legne uplata na paypal, ako kasne posalji im par poruka pa vidi, ako ne plate prijavis ih i ebay dalje rijesi s njima :D
Znaci, od kupca uplata ce ti ici na paypal i ti ces odmah imati dostupne njegove podatke (to mozes isprintati i nalijepiti na paket za slanje ili ispisi rucno), paypal ce te obavijestiti da ti je legla uplata. Sebi uzimaju 3,4% na ukupnu cijenu i 0,3usd po transakciji, kao sto i ebay na ukupnu cijenu obracuna sebi proviziju i to placas na kraju mjeseca. Iznos sa paypala ne mozes uzeti sebi odmah nego tek nakon mjesec dana, zato sto si novi i dok te ''provjere''. Ustvari mozes ali ce ti uzeti 5 dolara po transakciji. :mrgreen:
Isto vazi i za listanje, dok si novi seller, limit ti je do $500.00 a poslije se to povecava i trebas biti aktivan, ako nisi nista prodao u toku godine, vracas se na pocetak.

Nego, sto te resivere ne prodas na craigslist? :D
Norm

#2241 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Norm »

[/quote]Carina, PDV i razne pristojbe se placaju samo na stvari kojima je cijena iznad 50 km.[/quote]

Zato mislim da mozete ocekivati carinu i za proizvode placene 1 EUR, ako vas carini neko n.a.d.r.k.a.n na carinskoj ispostavi...[/quote]

Haha kava bolan carina 2.5KM.

:lol:

To se zove usluga carinskog pregleda, tj. otvaranje i pregled pošiljke.

Da je bila carina, imao bi još minimum 4 uplatnice po 1KM, plus PDV, plus carina, plus taxa 10KM, plus carinska evidencija 1%.[/quote]

Nisam bas u vodama glede uvoza i izvoza, medjutim prilikom preuzimanja posiljke/paketa lijepo mi je receno carina je 2,5 Km bujrum uplati...Pa se ti i dalje smij...
Do sada sam dobio nekih 5 dostava, neki naruceni predmeti su bili i preko 10 EUR, medjutim samo u ovom slucaju su mi naplatili...Zasto nisu naplatili i ostale "carinske preglede" i otvaranje i pregledanje paketa?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ?
Ili se ipak radi o "objektivnoj" procjeni carinika?
Saka

#2242 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Saka »

Rekli su ti carina zato sto oni u posti nemaju pojma. Tek kad trazis specifikaciju mozes tacno vidjeti sta placas. To je carinski pregled i nije 2,5KM vec treba biti 3,5KM. Ako si platio 2,5 jos si dobro prosao, ustedio si marku.

Neke stvari ocijene da ne treba pregledati i dodju ti bez naplate, a ako otvore i pregledaju to i naplate 3,5KM ili vise naravno ako treba placati carinu i PDV.
Chuckie

#2243 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Norm wrote:Nisam bas u vodama glede uvoza i izvoza, medjutim prilikom preuzimanja posiljke/paketa lijepo mi je receno carina je 2,5 Km bujrum uplati...Pa se ti i dalje smij...
Do sada sam dobio nekih 5 dostava, neki naruceni predmeti su bili i preko 10 EUR, medjutim samo u ovom slucaju su mi naplatili...Zasto nisu naplatili i ostale "carinske preglede" i otvaranje i pregledanje paketa?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ?
Jesi ti mutav ili šta? Prije da si dijete, pa ću razumjeti ovakve ispade.

Nešto što na rentgenu nije interesantno za carinjenje, neće biti ni otvarano, tj imat ćeš nula maraka "carine" platit poštaru.

Nešto što iole zagolica maštu carinika da bi moglo biti predmet carinjenja, iako je mala vrijednost navedena na pakovanju, biti će otvoreno i ako ne bude osnova za obračun carine i pdv-a, carinska ispostava će naplatiti tu uslugu 2.5KM i više, zavisno od vrste pošiljke.

Šta ti nije jasno ovdje?

Šta čika poštar "sa 4 razreda osnovne škole" zna šta je carina, pdv, indirektni/direktni porezi i sl.
Norm

#2244 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Norm »

Chuckie wrote:
Norm wrote:Nisam bas u vodama glede uvoza i izvoza, medjutim prilikom preuzimanja posiljke/paketa lijepo mi je receno carina je 2,5 Km bujrum uplati...Pa se ti i dalje smij...
Jesi ti mutav ili šta? Prije da si dijete, pa ću razumjeti ovakve ispade.

Nešto što na rentgenu nije interesantno za carinjenje, neće biti ni otvarano, tj imat ćeš nula maraka "carine" platit poštaru.

Nešto što iole zagolica maštu carinika da bi moglo biti predmet carinjenja, iako je mala vrijednost navedena na pakovanju, biti će otvoreno i ako ne bude osnova za obračun carine i pdv-a, carinska ispostava će naplatiti tu uslugu 2.5KM i više, zavisno od vrste pošiljke.

Šta ti nije jasno ovdje?

Šta čika poštar "sa 4 razreda osnovne škole" zna šta je carina, pdv, indirektni/direktni porezi i sl.
Carinski pregled je 3,5 KM, ja dobijem upute da uplatim 2,5 KM, ja i uplatim "carinski pregled" koji je 3,5 KM na iznos 2,5 KM...Fakat sam mutav, posto nisam dijete...
Hvala Chuckie sto si mi pomogao da spoznam sebe. Ja sam sada sretan covjek.
un1ted

#2245 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by un1ted »

Moze li fakutra po kojoj placas carinu 2,5KM opet te pitam !? Ja kada god sam placao carinu imao sam sve fakturisano.
Chuckie

#2246 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

un1ted wrote:Moze li fakutra po kojoj placas carinu 2,5KM opet te pitam !? Ja kada god sam placao carinu imao sam sve fakturisano.
I ja bih volio da vidim obračun te carine. :D

Baš me zanima ta osnovica na koju je carina 2.5 marke. :oops:
Melami

#2247 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

Digla_da_kreci wrote:
Melami wrote:Znaci kako ide listing, procenti ebay-a, postarina, kako da oderedim(koliko znam oni imaju neki prijeslog za postarinu, da li je to tacno ili ne), vidim da imaju nekakvu opciju da je free shipping, kako to radi, koje procente uzimaju, i kad im kupac plati, da li novac ide direktno na ebay, paypal acc, ili gdje, da li trebam ja sta kliknuti (koliko se sjecam nesto ima na paypal da se moraju pare kliknuti da s eprebace na racun) i tako to.
Eto, hvala mnogo svima koji su od pomoci.
Listing je cini mi se 0.10 usd, imas fiksne cijene ili aukciju razlika je u provizijii, za aukciju 50 listanja prvi mjesec besplatno, za buy it now je 0.50, za aukciju ti je provizija 9% a za buy it now vise (to ce ti sve pisati lista pri odabiru)
Ako prodajes nesto manje jeftino, pazi na entering fee.
Za postarinu ubaci standard int shipping, (nemoj UPS :mrgreen:
Onda ce ti dalje prikazati zelis li item prodavati worldwide ili samo za neke odredjene drzave.
Nakon toga ce ti pisati fee i opcije za npr. ako zelis dodati jos slika koliko kosta, oznaciti/istaknuti opis, dodatni opis, visibility da item mogu vidjeti i osobe u Europi itd. Sitno je to sve, ali se nabere :D
U vezi placanja, imas na paypal sve upute i neka ti tako uplacuju. Sve ces imati te opcije za odabir pri ispunjavanju, i takodje rok uplate. Ne salji prije nego ti legne uplata na paypal, ako kasne posalji im par poruka pa vidi, ako ne plate prijavis ih i ebay dalje rijesi s njima :D
Znaci, od kupca uplata ce ti ici na paypal i ti ces odmah imati dostupne njegove podatke (to mozes isprintati i nalijepiti na paket za slanje ili ispisi rucno), paypal ce te obavijestiti da ti je legla uplata. Sebi uzimaju 3,4% na ukupnu cijenu i 0,3usd po transakciji, kao sto i ebay na ukupnu cijenu obracuna sebi proviziju i to placas na kraju mjeseca. Iznos sa paypala ne mozes uzeti sebi odmah nego tek nakon mjesec dana, zato sto si novi i dok te ''provjere''. Ustvari mozes ali ce ti uzeti 5 dolara po transakciji. :mrgreen:
Isto vazi i za listanje, dok si novi seller, limit ti je do $500.00 a poslije se to povecava i trebas biti aktivan, ako nisi nista prodao u toku godine, vracas se na pocetak.

Nego, sto te resivere ne prodas na craigslist? :D
Upoznao sam se sa vecinom tih stvari vec na ebayu, al sad mi je novo to na paypal :S
Znas li tacno koliko provizije uzimaju i da li ce uzeti proviziju tih $5 ako odmah prebacim pare, a stari sam korisnik, nisam imao prodaje al sam kupovao preko njih i imao sam refund. Da li ce mi napisati te provizije kad budem prebacivao pare ili ce uzeti kako im se cejfne?
Znaci kad paypal me obavjesti da je legla uplata to je sigurno za slanje?

MA ne mogu resivere na craigslist, nece to niko bas tu gledati, al neke druge stvari sam stavio i na craigslist, a i ranije sam tu dosta prodao stvari :D
Limit je 10 stvari i $1000 za mene trenutno.
Mogu li ove provizije odmah da mi otkinu od para, da ja ne trebam placati na kraju mjeseca, i jel to za ebay, ili sa ebay i paypal (to na kraju mjeseca).
Melami

#2248 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

Upravo sam prodao prvi artikal na ebay-u :)

Zna li neko koji im je djavo sa ovim shipping labels? Moram li to printati ili mogu normalno poslati postom kako se i salje? Koja im je svrha uopste ovoga?
Last edited by Melami on 25/12/2012 12:00, edited 1 time in total.
Melami

#2249 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

.
marakes

#2250 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by marakes »

Imam jedno pitanje, narucila sam krajem augusta dva kupaca kostima i poslati su mi sa tracking brojem. Vidjela sam da su u bih, i u nasu postu u sarajevu dosli krajem septembra, te da su nakon toga poslati za mostar.

ja naravno svoju posiljku nikad nisam dobila. sta sad da radim, je li neko imao slican slucaj? vrijedi li ici u glavnu postu, trazit svoju posiljku???
Post Reply