CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
seoBIH

#2226 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

sanela1111 wrote:
agent_001 wrote:
sanela1111 wrote:http://prntscr.com/2p09ul zanima me da li ce ovaj moj paketic ici na carinu, cijena paketica je 40 $ , u pitanju je audio oprema :?
Ako si sretna neće, obzirom da je audio oprema vjerovatno hoće, za to se ljepe ko muha za govno, sad kako će je procjeniti ..... a možda i ne ode :D
narudžba je iz Kine , rekla sam Kinezu da stavi cijenu na paketic 20 $ :-)
Nema carine, poslano tebi. Nisu ni otvarali, tako da neces platiti ni marke drzavi :) Tebi dobro, meni ne jer cu ja platiti za tebe.
Lekler

#2227 Re: CARINA U BiH

Post by Lekler »

Prvi put sam narucio neke stvari sa ebaya (odjeca),vrijednost narudzbe je 110km pa me zanima da li cu ja morati placati carinu ili PDV na ove stvari?
Libyano

#2228 Re: CARINA U BiH

Post by Libyano »

lajkujMe wrote:
Paulaner wrote:Moze li se izbjeci carina ako napravim 2 narudzbe na svoje i mamino ime (ni jedna ne prelazi 50KM),ali ista nam je adresa i obe narudzbe cu ja platiti svojom karticom? :mrgreen:
Ako koristis ebay + paypal ne mozes slati na niciju adresu osim na ime i adresu vlasnika kartice
Ja kupujem na ebay.de i plaćam preko paypal, stavim obično adresu rođaka u Austriji i uvijek prođe.
Mislim da tu nema nikakvih zapreka.
Kofer

#2229 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

Lekler wrote:Prvi put sam narucio neke stvari sa ebaya (odjeca),vrijednost narudzbe je 110km pa me zanima da li cu ja morati placati carinu ili PDV na ove stvari?
Naravno da hoćeš platiti carinu i pdv jer prelazi 50 km vrijednosti.A možda imadneš sreće pa ne otvore,ali ta je mogućnost veoma rijetka da se dogodi.
seoBIH

#2230 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Lekler wrote:Prvi put sam narucio neke stvari sa ebaya (odjeca),vrijednost narudzbe je 110km pa me zanima da li cu ja morati placati carinu ili PDV na ove stvari?
Zezas se sa ovim pitanjem, je li tako ?
Pitarrr82

#2231 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

Vjerovatno je vec bilo pitanje ali ne mogu nista da nadjem, kakva je situacija s narudzbom sjemena za bastu preko eBay-a, naravno male kolicine, da li carina pravi problem itd? Hvala
Lekler

#2232 Re: CARINA U BiH

Post by Lekler »

123456789 wrote:
Naravno da se ne zezam jer nikada u BiH nisam narucivao preko ebaya i ne znam uopste do koje cijene se ne placa PDV i carina.U svakom slucaju hvala na pomoci.
Casual's

#2233 Re: CARINA U BiH

Post by Casual's »

Lekler wrote:
123456789 wrote:
Naravno da se ne zezam jer nikada u BiH nisam narucivao preko ebaya i ne znam uopste do koje cijene se ne placa PDV i carina.U svakom slucaju hvala na pomoci.
Do 25$ se ne placa...Morat ces platiti najmanje otvaranje paketa,sad da li ce ti sta dodatno zaracunati nikad ne znas sa njima..
DON_eARL

#2234 Re: CARINA U BiH

Post by DON_eARL »

Trenutno je 50KM oko 35$...
sanela1111

#2235 Re: CARINA U BiH

Post by sanela1111 »

Planiram da narucim na ebay-u par komada bubica , ukupna cijena 184$ , prodavac mi nudi besplatno slanje putem DHL ili Fedex-a ...sad me zanima koju firmu da izaberem , i kolika ce carina biti ?
BJB

#2236 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Joj kako me zivciraju. Prosla narudzba sa istog website-a vrijednost 51GBP, ova 43 i trebam platiti carinu.
Podignite malo tu granicu prokleti bili, znam da citate ovu temu.

Placa li se carina na iznos narudzbe+ postarinu ili samo iznos narudzbe?
e><pert

#2237 Re: Odg: CARINA U BiH

Post by e><pert »

BJB wrote:Joj kako me zivciraju. Prosla narudzba sa istog website-a vrijednost 51GBP, ova 43 i trebam platiti carinu.

+ poštarina

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
pathyeshme

#2238 Re: CARINA U BiH

Post by pathyeshme »

Poznanik iz Norveške mi reče da se i kod njih plaća carina za vrijednost robe skuplje od 50 KM (protuvrijednost). Dakle, nije samo kod nas tako...

Sent from my Nokia Lumia 920 using Tapatalk
milanesse

#2239 Re: CARINA U BiH

Post by milanesse »

Pozdrav ljudi.Imam jedno pitanje...iscitiavao sam temu s pocetka i znam da je stvar lutrije,tj. da ako otvore paket onda moguce je da dolazi do carinjenja.Mene interesuje sta da radim u ovom slucaju.Zelim da za posao ali kao fizicko lice,a ne kao firma kupim ovu masinu :
http://www.ebay.com/itm/New-Dental-35K- ... c#shpCntId ili ovu http://www.ebay.com/itm/Dental-Lab-Elec ... pCntId.Ima takodje istih modela sa free shiping.Sad me interesuje da li je bolje da je cijena isporuke ukljucena u cijenu proizvoda (tj. da je free shiping) ili je bolje da odvojeno platim isporuku.Takodje kada gledam detalje isporuke negdje pise da ce biti poslato Standard int'l shiping a negdje Expedited Int'l Shipping.Kako da se obezbjedim da me ne zakolju na carini i da li ikako mogu.Cijena masine je jeftinija i sa carinom ako je primjene po ovom obrascu nego da je kupim ovdje kod nas.Samo mi je frka da oni ne procijene da je skuplja pa da primjene drugi arsin kod carinjenja.Da li je dovoljno da pokazem paypal izvod koji jasno pokazuje sta je koliko placeno na ebay-u i da im pokazem cijenu koja stoji na ebay-u?Unaprijed hvala!
channel10

#2240 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

Oni ce ti procjenu vrsiti na osnovu papira koji dodje uz paket. Vrlo vjerovatno nece pisati prava cifra pa bi te mogli nazvati sa carine da im dostavis paypal racun. Moguce cak i da prodje bez carine, ali to je manje vjerovatno. Nece sigurno sami procjenjivati bez da tebe zovnu.

Sad mene nesto drugo interesuje. Da li si dobro pregledao na ebayu jer je ovo kineska stvar i vrlo je moguce da ima kupiti i za manje para? Druga stvar, da li isti proizvod koji bi mogao kupiti kod nas, da li je i on kineski ili neki kvalitetniji? Moras sve to uzeti u obzir
milanesse

#2241 Re: CARINA U BiH

Post by milanesse »

channel10 wrote:Oni ce ti procjenu vrsiti na osnovu papira koji dodje uz paket. Vrlo vjerovatno nece pisati prava cifra pa bi te mogli nazvati sa carine da im dostavis paypal racun. Moguce cak i da prodje bez carine, ali to je manje vjerovatno. Nece sigurno sami procjenjivati bez da tebe zovnu.

Sad mene nesto drugo interesuje. Da li si dobro pregledao na ebayu jer je ovo kineska stvar i vrlo je moguce da ima kupiti i za manje para? Druga stvar, da li isti proizvod koji bi mogao kupiti kod nas, da li je i on kineski ili neki kvalitetniji? Moras sve to uzeti u obzir
Ma u pitanju je koreanska masina.Ali vec su je neke moje kolege kupovale i rade dobro.Cak kad su uzimali prosli su bez carinjenja.Samo me interesuje jos da li da uzimam sa free shiping ili da mi je naplate odvojeno?I da li da idem standard shiping ili express posto ovdje ljudi masivno imaju losa iskustva sa ovim dhl-om i ups-om.Nije mi frka ako duze putuje.Za sada sam uzimao neke sitnice za mobilni iz Kine i samo mi postar donese.Nista nisam dodatno placao.I na omotu je pisalo sta je poslao,ko je poslao,kome i cijena.Prvi put kupujem skuplje pa ne znam da li ce mozda sad biti unutra racun.A ovakve masine kostaju inac u BiH 800 km i skuplje.Nas na ovoj medicinskoj opremu bas deru jarane.Zato sam se i odlucio za kineski...
seoBIH

#2242 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

pathyeshme wrote:Poznanik iz Norveške mi reče da se i kod njih plaća carina za vrijednost robe skuplje od 50 KM (protuvrijednost). Dakle, nije samo kod nas tako...

Sent from my Nokia Lumia 920 using Tapatalk
Norveška,...hej norveška!!! Ne plaćaju carinu na prozivode iz EU tako da im kina skoro i ne treba! Ja narucim odjece za 100KM i moram platiti jos 70KM carine...puuuuuuuu

za ovog iznad... plati jos 4-5 za SINGAPOR ili HONGKONG SHIPPING i doci ce ti jako brzo :) to je expedinture ja mislim.
channel10

#2243 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

milanesse wrote:
channel10 wrote:Oni ce ti procjenu vrsiti na osnovu papira koji dodje uz paket. Vrlo vjerovatno nece pisati prava cifra pa bi te mogli nazvati sa carine da im dostavis paypal racun. Moguce cak i da prodje bez carine, ali to je manje vjerovatno. Nece sigurno sami procjenjivati bez da tebe zovnu.

Ma u pitanju je koreanska masina.Ali vec su je neke moje kolege kupovale i rade dobro.Cak kad su uzimali prosli su bez carinjenja.Samo me interesuje jos da li da uzimam sa free shiping ili da mi je naplate odvojeno?I da li da idem standard shiping ili express posto ovdje ljudi masivno imaju losa iskustva sa ovim dhl-om i ups-om.Nije mi frka ako duze putuje.Za sada sam uzimao neke sitnice za mobilni iz Kine i samo mi postar donese.Nista nisam dodatno placao.I na omotu je pisalo sta je poslao,ko je poslao,kome i cijena.Prvi put kupujem skuplje pa ne znam da li ce mozda sad biti unutra racun.A ovakve masine kostaju inac u BiH 800 km i skuplje.Nas na ovoj medicinskoj opremu bas deru jarane.Zato sam se i odlucio za kineski...
Sto se tice shippinga, to je do tebe. Vjerovatno free shipping traje duze, a carinici ce svoje naplatiti i to ti nece nesto uticati na ukupne troskove. Mislim da bi ti mogao imati problem jer ce ti najvjerovatnije poslati preko DHL. Ako tako bude, izbit ce ti jos barem 50-60 KM na njihove troskove. Ja sam prije 2-3 godine nesto slicno narucio iz Kine ( ona "lemilica" za susenje plombi :D ) i doslo je preko DHL-a. Zvali me da im posaljem kopiju racuna, ali im nisam mogao profaksati jer nisam imao faksa. Rekao mu fino da je vrijednost paketa 120 dolara i da mi je stvarno veci problem naci faks i to sve uraditi nego platiti sve te troskove i na kraju nisam nista platio. Bili neki fini momci :) i pustili paket.

A sto se tice ovoga sto ti uzimas, dobro pregledaj na ebay-u jer se sigurno moze naci i jeftinije, a isti proizvod. Cini mi se da sam negdje vidio i za 80-90 dolara.

Ako neko vec koristi ovako nesto i ako mu radi, onda kupi i ti, ali vecina ovakvih proizvoda koji dolaze iz Kine ne valjaju. I ta "lemilica" je bila s.anje zivo i na kraju se prodala. Samo covjek bezveze izgubi zivce.

edit: evo citam ovo sto ti je 12345... napisao i u pravu je. Vidi sa prodavcem da izbjegne po svaku cijenu DHL i Fedex. Neka posalje obicnom postom pa kad god dodje i doci ce na drzavnu postu i tako ces bolje proci. Ne zahtjevaj na brzini jer cete onda oguliti ovi nasi ovdje (dhl ili fedex).
BJB

#2244 Re: Odg: CARINA U BiH

Post by BJB »

e><pert wrote:
BJB wrote:Joj kako me zivciraju. Prosla narudzba sa istog website-a vrijednost 51GBP, ova 43 i trebam platiti carinu.

+ poštarina

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
Jos jedna nova fora nase carine...Paketic sa cultbeauty stranice, stave stagod salju u scrni papir, pa karton a onda u crnu vrecicu na kojoj je adresa. Ovi nasi poderali kesu, karton i odmotali sve da vide sta je unutra, izvadili racun na kojem pise koliko sta kosta i nisu ga vratili unutra. Zaljepili selotejpom karton, zalijepili crnu vrecicu na tri strane i poslali na adresu i naplatili carinu.
Mjesanac

#2245 Re: CARINA U BiH

Post by Mjesanac »

Pozdrav raja,

Da ne otvaram novu temu. Hocu da narucim iz Amerike zacine za kokice http://www.kernelseasons.com/shop/6-popcorn-seasonings. Kakva su pravila na carini, je li ja smijem ovo dobiti na adresu u BiH kao i recimo odjecu ili postoje neki posebni zakoni za uvoz hrane?

Hvala :)
nera18

#2246 Re: CARINA U BiH

Post by nera18 »

ja se izvinjavam, sta feelinique vraca? carinu ili?
seoBIH

#2247 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Ne kontamo tvoje pitanje?
Frutek

#2248 Re: CARINA U BiH

Post by Frutek »

Evo i ja da pitam, nadam se konkretnom odgovoru. Recimo, kupim TV ili neki Hi-Fi uredjaj u EU i dolazim s tim na našu granicu. Šta mi je činit i koje su moje obaveze, tj. šta moram platit? Hvala :thumbup:
channel10

#2249 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

Frutek wrote:Evo i ja da pitam, nadam se konkretnom odgovoru. Recimo, kupim TV ili neki Hi-Fi uredjaj u EU i dolazim s tim na našu granicu. Šta mi je činit i koje su moje obaveze, tj. šta moram platit? Hvala :thumbup:
Samo kazes da nemas nista prijaviti i to je to :D
Frutek

#2250 Re: CARINA U BiH

Post by Frutek »

channel10 wrote:
Frutek wrote:Evo i ja da pitam, nadam se konkretnom odgovoru. Recimo, kupim TV ili neki Hi-Fi uredjaj u EU i dolazim s tim na našu granicu. Šta mi je činit i koje su moje obaveze, tj. šta moram platit? Hvala :thumbup:
Samo kazes da nemas nista prijaviti i to je to :D
TV je velik, ne vjerujem da bi ta priča prošla. Ajmo dalje :oops:
Post Reply