Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2226 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Hajlac wrote: Pa da - neko je na temi napisao da mu je FH nedavno u momentu tj. nakon luftiranja povukla oko 2,1kW ...

Gluho bilo ko je sve krajnjim kupcima "predstavnik" giganta poput Mitsubishija, Toshibe, Fujitsua :twisted:

Usraše motku fušerajem!
Ja sam napisao, imam i dokaz da je u jednom trenutku povukla 2,1kw., ovo 800w što se može naći u uputstvima je nekakva srednja potrošnja.
Kod mene je ona još ispod 400w, grijem preko 40m2, visina 270cm
Takođe kod mene je instalacija kraća od 2m i temperatura na podu je jedan stepen manja od zadane.

Sada pitanje za sve, može li biti da sam kompresor ili neki elektronski sklop nije u redu kod dade?
otorinolaringorolog

#2227 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

ma nemas ovdje koga pitat,cini se jedino nordijac ovdje neko ko se bavi ovim,ako ne jave sa vp foruma sta je ne znam ko bi mogao pomoc.
Mozda nebi bilo lose postavit temu na fanzo forumu,tamo su upravo majstori na forumu,mozda bude neki dobar.
ketronsd1

#2228 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

piplica wrote:
Hajlac wrote: Pa da - neko je na temi napisao da mu je FH nedavno u momentu tj. nakon luftiranja povukla oko 2,1kW ...

Gluho bilo ko je sve krajnjim kupcima "predstavnik" giganta poput Mitsubishija, Toshibe, Fujitsua :twisted:

Usraše motku fušerajem!
Ja sam napisao, imam i dokaz da je u jednom trenutku povukla 2,1kw., ovo 800w što se može naći u uputstvima je nekakva srednja potrošnja.
Takođe kod mene je instalacija kraća od 2m i temperatura na podu je jedan stepen manja od zadane.

Sada pitanje za sve, može li biti da sam kompresor ili neki elektronski sklop nije u redu kod dade?
Sve se te pumpe testaju i ne idu u prodaju bez drifta najmanje pola sata tako da ne bi se smjelo desiti da se pusti pumpa sa neispravnim kompresorom.Svi ti testovi se nemogu proci ako se ne ispune zadani kriteriji.Jednostavno se sve mora poklopiti da bi dobio zeleno svjetlo da mozes slati proizvod na zavrsnu montazu.
Vrlo moguce da je neka od kartica koja zahebaje i unuttarnji i vanjski dijelovi ne komuniciraju na najbolji nacin.Sumnjam na kartice jer se cesto zna desiti da se prilikom montiranja osteti kartica(najcesce staticki elektricitet) a da se taj kvar pojavi tek nakon izvjesnog vremena.
Mada sama cinjenica da mu je taj hebeni majstor skopcao sve na jednu liniju daje mi osnova da sve vise sumnjam na ometnje radi toga.
piplica

#2229 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

ketronsd1 wrote:
piplica wrote:

Usraše motku fušerajem!

Sve se te pumpe testaju i ne idu u prodaju bez drifta najmanje pola sata tako da ne bi se smjelo desiti da se pusti pumpa sa neispravnim kompresorom.Svi ti testovi se nemogu proci ako se ne ispune zadani kriteriji.Jednostavno se sve mora poklopiti da bi dobio zeleno svjetlo da mozes slati proizvod na zavrsnu montazu.
Vrlo moguce da je neka od kartica koja zahebaje i unuttarnji i vanjski dijelovi ne komuniciraju na najbolji nacin.Sumnjam na kartice jer se cesto zna desiti da se prilikom montiranja osteti kartica(najcesce staticki elektricitet) a da se taj kvar pojavi tek nakon izvjesnog vremena.
Mada sama cinjenica da mu je taj hebeni majstor skopcao sve na jednu liniju daje mi osnova da sve vise sumnjam na ometnje radi toga.
Ipak to Japanci rade, mada se greška svakome omakne
Da kod dade nema neki izvor radijacije blizu unutrašnje jedinice, tv, mikrovalna...koja bi je zbunila na neki način?
Dado jesi li tu?
Hajlac

#2230 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

ketronsd1 wrote:
Hajlac wrote:Evo neko odavde je postavio problem s FH pumpama pri ovim prelaznim vlažnim periodima(0 do -5 C) na onom nordijskom forumu što je odlično jer valjda će neko "baciti svjetlo" na ovaj čudan problem:

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/ ... ic=54129.0

Ko god je postavio, nek još obavezno naglasi podatak da su instalacije kraće od 2m jer komotno to može biti uzrok a s ovim našim "majstorima" nikad ne znaš koliko su stručni. Trebaju nam povratne informacije odozgo gdje se ljudi masovno griju već od prošle zime na te FH klime.

I gospodo iz OTUSa, Jelića, Elkab.net i ostali, pothitno rješavajte ovaj problem jer je valjda i vama u cilju da ne dođete na loš glas kao i Mitsubishi s kojim radite!

Pitao sam Ally71 kako se njoj ponašaju iste ove FH klime i sličan problem ima - mora podesiti @25C da bi pri podu dobila 22C što je čisti nonsens za tako jaku klimu. Još ako i njoj budu nenormalno visoki računi, onda bi ispalo da FH koje naši majstori ugrađuju ima neki ozbiljan problem (i kod nje su instalacije kraće od 2m - reče oko 1,5m). Halo Hjuston, imamo problem!
HA,HA,HA,HA
Brz si pravo.
Nadam se samo da ce Tomas biti brz sa odgovorom.Inace je jedan od najjacih zajedno sa Ricardom na vpforum.Inae imam jednog na poslu koji zestok sto se tice svega ali je na bolovanju vec duzi period pa ne mogu snjim se konsultovati.
Gdje te sve nema Hajlac :lol: :lol: :lol:
Ma otišao nabrzaka da vidim kako im se ponaša VEHZ kad ne lezi vraže - vidim neko već postavio problem hehe
Ma da ja znam švedsko-norveško-finski :-D lako bih ja tamo nego se moram patit s lošim gugl translate...

Možda mu je curio plin - naudisao se fluorokarbonata pa se razbolio :D
Hajlac

#2231 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:jel taj problem u oba slucaja kod vehz.
Jer ja znam par ljudi koji imaju ve model i sve fercera fenomenalno,potrosnja jako mala.
AFAIK, i kod Ally je VEHZ, dvije 25ice :roll:

Gospodo trznite se i rješavajte problem!
Hajlac

#2232 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

piplica wrote:

Usraše motku fušerajem!

Ali kod tebe je "obična" FH VE zar ne?
piplica

#2233 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Hajlac wrote:
piplica wrote:

Usraše motku fušerajem!

Ali kod tebe je "obična" FH VE zar ne?
Da VE model.
Profil za pisanje

#2234 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Profil za pisanje »

Pozdrav,
da li je normalno da voda curi i na rubovima vanjske jedinice? Znaci ne samo kroz crijevo nego i sa strane.

Fujitsu Nocria 14:
Image
lovacs

#2235 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

Profil za pisanje wrote:Pozdrav,
da li je normalno da voda curi i na rubovima vanjske jedinice? Znaci ne samo kroz crijevo nego i sa strane.

Fujitsu Nocria 14:
meni se cini da nije ova klima dobro postavljena jer sa gornje strane uopste ne moze da usisava zrak bog ove izbocine na fasadi a cini mi se i da je malo i klima presla preko grede sto jos dodatno smanjuje protok zraka kroz klimu.
dado123

#2236 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dado123 »

piplica wrote: Ipak to Japanci rade, mada se greška svakome omakne
Da kod dade nema neki izvor radijacije blizu unutrašnje jedinice, tv, mikrovalna...koja bi je zbunila na neki način?
Dado jesi li tu?
Ima tv oko 1,2 metra od FH, a u sobi tv ispod SF jedinice.
eluna

#2237 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

e pa društvo, da se prijavim :)

Mitsubishi MUZ-SF25VE poručena neki dan, čekam da stigne, pa javim detalje
piplica

#2238 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Fujitsu Nocria 14:
Image
Problem je u ovome plastičnom koljenu koje se kača za tacnu ispod vanjske jedinice, tu se voda zaledi pa onda ide preko skini koljeno i crijevo i pusti da slobodno odlazi voda.
Onda neće biti leda sa strane.
Profil za pisanje

#2239 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Profil za pisanje »

piplica wrote:

Problem je u ovome plastičnom koljenu koje se kača za tacnu ispod vanjske jedinice, tu se voda zaledi pa onda ide preko skini koljeno i crijevo i pusti da slobodno odlazi voda.

Ok. Hvala.
Da li ima nekih posljedica ako ostavim ovako?
Hajlac

#2240 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

eluna wrote:e pa društvo, da se prijavim :)

Sretno i učite na tuđim a ne svojim greškama:

1) propisno vakumiranje
2) antivibranti (10ak KM)

Image
3) cijevi duže od 2m za svaki slučaj
4) unutrašnja minimalno 20cm od plafona a poželjno i više - zavisi od vas.

Za koliku kvadraturu ste namijenili tu SF25 pošto nije među jačim klimama?
eluna

#2241 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

Hajlac wrote:

1) propisno vakumiranje

Image

za nekih 35 kvadrata trenutno, poslije ću je prebaciti u drugu sobu, a ovdje uzeti jaču klimu - kad dođe vrijeme za to

cijevi moraju biti duže od 2 m jer vanjska ide na terasu, a to od plafona ..... UH moram izmjeriti danas :roll:

pojasni mi molim te to za vakumiranje i antivibrante
piplica

#2242 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

eluna wrote:
Hajlac wrote:

1) propisno vakumiranje

Image

za nekih 35 kvadrata trenutno, poslije ću je prebaciti u drugu sobu, a ovdje uzeti jaču klimu - kad dođe vrijeme za to

cijevi moraju biti duže od 2 m jer vanjska ide na terasu, a to od plafona ..... UH moram izmjeriti danas :roll:

pojasni mi molim te to za vakumiranje i antivibrante
Hmm, nisam baš siguran da ceš uspjeti zagrijati 35m2. Koja je visina prostora?
Za tu kvadraturu/zapreminu ti treba neka od jačih klima uređaja, jedino možda ako nemaš super kvalitetnu stplariju i stirpopor od 25cm na zidovima?
piplica

#2243 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Profil za pisanje wrote:
piplica wrote:

Ok. Hvala.
Da li ima nekih posljedica ako ostavim ovako?
A zašto bi ostala ovako smrznuta, samim tim i stepen iskorištenja je manji, led može pomotati saće....
Čupaj plastiku dok je vrijeme!
Ovih dana ću postaviti fotografije rješenja protiv smrzavanja odvoda, nadam se da ću uspjeti
eluna

#2244 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

piplica wrote:
Za tu kvadraturu/zapreminu ti treba neka od jačih klima uređaja, jedino možda ako nemaš super kvalitetnu stplariju i stirpopor od 25cm na zidovima?
ima strujni radijator u tom prostoru također, a poslije je planirana da grije cca 20-ak kvadrata .......na tom mjestu će biti samo privremeno
lovacs

#2245 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

eluna wrote:
piplica wrote:
ima strujni radijator u tom prostoru također, a poslije je planirana da grije cca 20-ak kvadrata .......na tom mjestu će biti samo privremeno
odlicno razmisljas :D
otorinolaringorolog

#2246 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Fujitsu Nocria 14:
Image
Skini ti to crijevo ako mozes,samo ti smeta.
Image
ovako je moja izgledala jutros na -8
Mozda ti je ostala koja gumica u tacni pa ne otice voda
I tebi je neki majstorcina ugradio,jedan dio gore odsjekao da ne radi :-)
eluna

#2247 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by eluna »

lovacs wrote:
eluna wrote:
piplica wrote:
odlicno razmisljas :D
zbunjena sam - je li ovo kompliment ili ..... :roll:
otorinolaringorolog

#2248 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Vjerovatno jeste,klima ti nija jaka,ali ce ti u medjuvremenu ustedit puno para sa tim parama ces kupit jacu bolju a tu ces premjestit da ti grije manji prostor.Fino zamisljeno. :-D :-D :-D
Hajlac

#2249 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote:

Fujitsu Nocria 14:
Image
Skini ti to crijevo ako mozes,samo ti smeta.
Image
ovako je moja izgledala jutros na -8
Mozda ti je ostala koja gumica u tacni pa ne otice voda
I tebi je neki majstorcina ugradio,jedan dio gore odsjekao da ne radi :-)
I to "odsjekao" je tj. zaklonio tačno dio gdje se nalazi senzor temp. vanjskog radijatora :roll:
Katastrofalno loše urađeno.
Ako ti se bude nenormalno ponašala u vezi odmrzavanja, znaćeš šta je u pitanju ;-)
Last edited by Hajlac on 04/12/2013 11:16, edited 1 time in total.
lovacs

#2250 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

eluna wrote:
zbunjena sam - je li ovo kompliment ili ..... :roll:
ne fakat mislim tako. ako neko nema para da kupi klime da pokrije cijeli stan/kucu onda najbolje tako uzeti jednu klimu i odmah poceti stediti koliko toliko a ostalo nadoknaditi grijalicama. kad ustedis para a sigurno ces ustediti u odnosu na ostala grijanja onda kupis jos jednu.to je jedna od dobrih strana grijanja na klime sto se ne moras odjednom izvalit kao sto je slucaj sa centralnim grijanjem.
Post Reply