FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
brazzo19
#2226 Re: FIAT KONZUMENTI
Znas da mogu
Ja sto se tice auta znam samo gdje se sipa voda za brisace , ulje za motor i ulje za kocnice , i mozda znam promijenit gumu 
- johntra
#2227 Re: FIAT KONZUMENTI
Onda traži nekog električara...ima tema o njima dosta na forumu, a i po netu...
-
fiatpuntomk2
#2228 Re: FIAT KONZUMENTI
pozdrav.. novi sam na forumu.. imam fiat mk1 i htio bi da promijenim to auto za novijeg fiata.. u sarajevu mi covjek nudi zamjenu pa ako neko nesto zna o ovom fiatu http://www.pik.ba/artikal/2241821/fiat-punto-1-2/ bio bih mu zahvalan da mi kaze..
- xamp
#2229 Re: FIAT KONZUMENTI
Ja bih na tvom mjestu ganjao JTD motore jer su mnogo mnogo kvalitetniji od benzinaca...fiatpuntomk2 wrote:pozdrav.. novi sam na forumu.. imam fiat mk1 i htio bi da promijenim to auto za novijeg fiata.. u sarajevu mi covjek nudi zamjenu pa ako neko nesto zna o ovom fiatu www.pik ba/artikal/2241821/fiat-punto-1-2/ bio bih mu zahvalan da mi kaze..
Za 300 maraka vise mozes naci 1.9 JTD
-
citroen xm
#2230 Re: FIAT KONZUMENTI
Daj, kakav 1.9 JTD u puntu. Nit je dobro za Punta, niti potrebno.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2231 Re: FIAT KONZUMENTI
Ne znam nista o navedenom autu,ali oglas dosta govori o vlasniku. Kakvih crnih 5 lit gradske potrosnjefiatpuntomk2 wrote:pozdrav.. novi sam na forumu.. imam fiat mk1 i htio bi da promijenim to auto za novijeg fiata.. u sarajevu mi covjek nudi zamjenu pa ako neko nesto zna o ovom fiatu www.pik ba/artikal/2241821/fiat-punto-1-2/ bio bih mu zahvalan da mi kaze..
Nedavno je prijatelj svome ocu kupio slican auto. Bio je Punto Sporting 1.2 16v 85 KS sa 6 brzina i za ovog je blago receno izmislio svijet. Placen 3000 KM do registracije,cini mi se 3450 sa registracijom.
Prodaj svoj,sa kesom mozes cudo naci.
-
citroen xm
#2232 Re: FIAT KONZUMENTI
Da, ovaj je skup. Još mu i boja oguljena skroz...
-
radostan dan
#2233 Re: FIAT KONZUMENTI
je li ko od fiatoljubaca upućen ili pak vozio fiat sedići alias suzuki r4?
je li čemu?
je li čemu?
- xamp
#2234 Re: FIAT KONZUMENTI
Eki fol, a sto? Hoces usput i da kazes da su kvalitetniji benzinci kod Fiata i Alfe od dizela, JTD il ti ga Multijeta?citroen xm wrote:Daj, kakav 1.9 JTD u puntu. Nit je dobro za Punta, niti potrebno.
-
citroen xm
#2235 Re: FIAT KONZUMENTI
Neću da kažem da su kvalitetniji benzinci jer su JTD veoma kvalitetni. Ono što sam želio reći, a očigledno nisi shvatio jeste da mu dizel u Puntu nije potreban i gore je rješenje nego benzinac zato što ne troši manje od benzinca pa nije isplativ. Previše je jak i težak za karoseriju pa strada prije prednji trap. Prešao je mnogo više od benzinca jer nije džaba kupljen dizel, samim tim je auto vjerovatno više ofucano. I za kraj ide skuplje održavanje. Eto.
-
530i
#2236 Re: FIAT KONZUMENTI
radostan dan wrote:je li ko od fiatoljubaca upućen ili pak vozio fiat sedići alias suzuki r4?
je li čemu?
Auto je OK, ali to je Suzuki prije svega, Fiat je samo značka i ponegdje dizel motor.
-
radostan dan
#2237 Re: FIAT KONZUMENTI
kako se primio taj jtd na onu karoseriju?
gledam po piku, intresantne cijene...
bolje ga fiat radi, doda mu koji -điđu- i malo hroma, pa izgleda ljepše.
šteta što mu je mali gepek i uska zadnja klupa.
gledam po piku, intresantne cijene...
bolje ga fiat radi, doda mu koji -điđu- i malo hroma, pa izgleda ljepše.
šteta što mu je mali gepek i uska zadnja klupa.
-
Mlad i Nevin
#2238 Re: FIAT KONZUMENTI
Imam Bravu 1997 1,6 koju sam donedavno htio zamijeniti za neki noviji auto...nedavno mi je riknuo motor na 275 000 km (pukao remen i sve podrobio). Upravo je ubačen motor iz stranca 2000 godište, ne znam koliko je taj prešao ali je sigurno ispod 200 000. Uglavnom, motor je fantastičan, na njemu je sve urađeno što treba. Kako sam auto fino sredio, odlučio sam da ga zadržim i dalje (da ne bacam još 6-7 hiljada na vreću lima). E sad, pošto bih ga vjerovatno zadržao idućih 4-5 godina uz neku godišnju kilometražu od 12-15 hiljada, razmišljam da ugradim sekvent plin koji bi koštao oko 1100 KM. Šta mislite, da li je isplativo uložiti u to, ako uzmemo navedene varijable, da ću ga zadržati 5 godina, ali i da je auto već star 16 godina (iako ima motor koji je mnogo manje prešao od samog auta)? Da li me taj auto može poslužiti taj period a da se ne raspadne (naravno, uz propisano održavanje)? Nešto kontam da bi bilo normalno da odveze barem 80-100 000 km bez velikih glavobolja.
-
citroen xm
#2239 Re: FIAT KONZUMENTI
Auto te sigurno može poslužiti tih 5 godina, ali na tu godišnju kilometražu i broj godina, ugradnja plina jednostavno nije isplativa. Izračunaj koliko je litara benzina tih 1100 Km, sračunaj koliko možeš preći, ali računaj da i plin plaćaš. Dakle kilometražu koju možeš preći sa 1100 KM benzina uduplaj i tek posle toga se plin otplati.
-
Mlad i Nevin
#2240 Re: FIAT KONZUMENTI
Pa sad...po nekoj mojoj računici bi ga trebao otplatiti nakon maximalno pređenih 15 000 km. Za tih 1100 bih mogao preći oko 6500 kilometara, što znači da bi se isplatio već na nekih 13 000, no ako uzmemo u obzir još neka usputna ulaganja, pa vjerovatno se može isplatiti makar do 20 000 km. Ja taj auto svakako mislim voziti narednih 60-70 000 km.
- Altsa
#2241 Re: FIAT KONZUMENTI
meni se to isto desilo i prvo sto su rekli da se to ne moze popravii da treba mijenjat citavu inst. tablu a da nisu ni pogledali...otisao elektricaru izvadio tablu pregledao sve dekove i ja mislim da je jedan promijenio...sve vratio na mjesto i sve opet radi...ne mora znaciti da je i slucaj kod tebe ovakav ali treba sve prvo ispitatibrazzo19 wrote:Obisao par mehanicara , elektiracara , osiguraci i ostalo sve uredu, otisao kod zadnjeg , prikljucio mi je auto na laptop i uradio dijagnozu , kaze da mu prijavljuje neku gresku kao prekid "dovoda" struje na kontrolnu tablu i zato nema nista , svjetla mi ne idu preko table kako sam ga razmio i zato rade kad ih upalim al nista ne prikazuje na tabli , kaze kao neka greska u dovodu struje u nekim zicama do kontrolne table , moguce je to a moguce je i da je crkla tabla .... uglavnom to mi je rekao i uputio na drugog majstora , ne znam ni sam sta da radim , auto mogu voziti i sve , ali nemam nikakav uvid , ni kilometraze ni koliko imam goriva ni nista ....
-
citroen xm
#2242 Re: Odg: FIAT KONZUMENTI
Onda ugradi. Ako si zadovoljan sa autom, zašto da ne.Mlad i Nevin wrote:Pa sad...po nekoj mojoj računici bi ga trebao otplatiti nakon maximalno pređenih 15 000 km. Za tih 1100 bih mogao preći oko 6500 kilometara, što znači da bi se isplatio već na nekih 13 000, no ako uzmemo u obzir još neka usputna ulaganja, pa vjerovatno se može isplatiti makar do 20 000 km. Ja taj auto svakako mislim voziti narednih 60-70 000 km.
-
Mlad i Nevin
#2243 Re: FIAT KONZUMENTI
Već imam novi problem sa svojom Bravom...
Naime, kako je drugi motor ubačen, potrošnja je osjetno porasla. Stari motor je trošio 7-8 l prosječno, a ovaj uzima i po 12 l. Nerijetko se osjeti miris benzina izvana, dok motor radi. Očigledno je da nije dobro podešen, i da negdje pušta ''živ'' benzin. Takođe, sada je auto za nijansu tromije, tj. stari motor je nešto bolje vukao. Da li se ovo može jeftino riješiti, ili me opet čeka malo veća investicija?
Naime, kako je drugi motor ubačen, potrošnja je osjetno porasla. Stari motor je trošio 7-8 l prosječno, a ovaj uzima i po 12 l. Nerijetko se osjeti miris benzina izvana, dok motor radi. Očigledno je da nije dobro podešen, i da negdje pušta ''živ'' benzin. Takođe, sada je auto za nijansu tromije, tj. stari motor je nešto bolje vukao. Da li se ovo može jeftino riješiti, ili me opet čeka malo veća investicija?
-
citroen xm
#2244 Re: FIAT KONZUMENTI
Pazi to auto je već staro 15-ak godina. Postoji velika vjerovatnoća da su crijeva za dovod goriva istrulila i da negdje pušta benzin ili pak da negdje nije dobro nabačeno i stegnuto crijevo prilikom zamjene motora. Pogotovo što spominješ da se osjeti benzin. Prvo pođi od toga, uvjeri se da je sa crijevima sve OK(najjeftinija varijanta) pa onda kreni dalje.
- punta
#2245 Re: FIAT KONZUMENTI
znam da kod punto mk1 kad napukne kuciste benziske pumpe osjeti gorivo i vani i u autu
pumpa mu je ispod zadnjeg sjediste slicni moguce da je i kod bravo na istom mjestu pumpa
podigni zadnje sjediste i ako je tamo vidjeces poklopac sa 3 sarafa odvrni ga na poklopcu nema nista spojeno zice đekovi i slicno
digni poklopac i vidjeces pumpu ako je problem kod nje tu ces osjetit jaci miris goriva a moguce da vidis i jedan dio pumpe da je vlazan ili kao cist od slijevanja goriva
evo klip sa interneta nije fiat ali je isto sve skoro
moze da se desi kad je rezervoar napunjem manje od pola da mirisa nema a cim naspes vise od pola onda se osjeti i mozda malo da procuri ispod auta
moze se mjenjat komplet pumpa sa kucistem ili samo kuciste zavisi sta je kvar i ako nađes samo kuciste kupit ono je oko 30ak km na otpadu a sve komplet sa pumpom do 100km
pumpa mu je ispod zadnjeg sjediste slicni moguce da je i kod bravo na istom mjestu pumpa
podigni zadnje sjediste i ako je tamo vidjeces poklopac sa 3 sarafa odvrni ga na poklopcu nema nista spojeno zice đekovi i slicno
digni poklopac i vidjeces pumpu ako je problem kod nje tu ces osjetit jaci miris goriva a moguce da vidis i jedan dio pumpe da je vlazan ili kao cist od slijevanja goriva
evo klip sa interneta nije fiat ali je isto sve skoro
moze da se desi kad je rezervoar napunjem manje od pola da mirisa nema a cim naspes vise od pola onda se osjeti i mozda malo da procuri ispod auta
moze se mjenjat komplet pumpa sa kucistem ili samo kuciste zavisi sta je kvar i ako nađes samo kuciste kupit ono je oko 30ak km na otpadu a sve komplet sa pumpom do 100km
-
betametazon
#2246 Re: FIAT KONZUMENTI
Pitanje: zijanio sam ključ od fiat punto mk2, benzinac 1,2 2001 godiste
. Koliko košta zamjena brava, dakle one za vrata i za palenje (sa rukama, ako je neko imao iskustva)?
Hvala...
Hvala...
- Optimist
#2247 Re: FIAT KONZUMENTI
betametazon wrote:Pitanje: zijanio sam ključ od fiat punto mk2, benzinac 1,2 2001 godiste. Koliko košta zamjena brava, dakle one za vrata i za palenje (sa rukama, ako je neko imao iskustva)?
Hvala...
Jucer sam citao reklamni letak od hudinija i na njemu je pisalo da izradjuju kljuceve i ako su izgubljeni kljucevi, dakle po bravi. Kontaktiraj njih i vidi koja opcija ti je bolja, raditi kljuc ili mijenjati brave.
-
betametazon
#2248 Re: FIAT KONZUMENTI
hvala na info, sta sam ja uradio - izradili su mi mehanicki kljuc samo da ga mogu otkljucati i premjestiti (na guranje, naravno) a poslije cu vidjeti moze li se ukinuti kod pa da mogu sa tim i paliti ili ga voziti hakerima...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2249 Re: FIAT KONZUMENTI
Najbolje ti je da izradis novi kljuc u Fiatu. Ne pravi pitu od govana.
Kod se moze zaobici,odnosno ukinuti kako ti kazes,ali onda auto nema nikakvu zastitu. Ali to sa Fiatom i nije toliki problem
P.S. Ne mozes mjenjati samo brave,jer Fiat vozi plivajuci kod,odnosno,kljuc stalno "razgovara" sa ECU,tako da bi morao mjenjati i procesor.
Kod se moze zaobici,odnosno ukinuti kako ti kazes,ali onda auto nema nikakvu zastitu. Ali to sa Fiatom i nije toliki problem
P.S. Ne mozes mjenjati samo brave,jer Fiat vozi plivajuci kod,odnosno,kljuc stalno "razgovara" sa ECU,tako da bi morao mjenjati i procesor.
- johntra
#2250 Re: FIAT KONZUMENTI
ma kakav novi ključ u FIAT-u, skuplja pita nego tepsija...raspitaj se kod ovih što rade reparaciju ECU-a, da ti dekodiraju isti, pa da onda napraviš nove kodirane ključeve...Hudini ti može uraditi naknadno kodiranje po kodu koji ćeš dobiti reprogamacijom...vjerovatno ti je to najjeftinija opcija...