Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2226 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

moze biti i kugla i krajnica bez dizalice i detaljnog pregleda mozemo samo nagadjati ....
sparky

#2227 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

Frutek wrote:Malo čudan problem. Lijevi retrovizor čim idem preko npr. 60 kmh, se trese kao Čečenija. Do te mjere da izbjegavam da ga gledam u vožnji. Djeluje dobro pričvršćen, probao sam ga cimat gore dole i ne djeluje kao da će otpast ili nešto sl, naprotiv djeluje najnormalnije. :?
Haman nisi vozio stojadina nikad (83+god) :) kod njega su se zatvarali na preko 70 :)
Nego, ako ima mogućnost podešavanja na sajlu ili elektroniku, vjerovatno je ležište ogledala stradalo. Moze od pretjeranog pranja onim visokotlacnim peracima.
vješalica

#2228 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vješalica »

molim lijepo gdje da nađem žabice sa kojima se fiksira lajsna na vratima
meni znači trebaju one i one gumice što se stave u rupe u vratima da se fiksira
izgledaju nekako ko u golfa 2
bitanga_sa_otesa

#2229 Re: Pitamo Mehanicare ?

nekad je tih plastikica bilo u anet-u kod strojorada,ali vise nema ,za koji auto tacno ?mozda ima u motorex-u...
Hakuna Matata

#2230 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Hakuna Matata »

vješalica wrote:molim lijepo gdje da nađem žabice sa kojima se fiksira lajsna na vratima

To ako izgleda nekako ko u golf 2 sam neki dan vidio u Kare autodijelovi u Hrasnom.
ned424

#2231 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ned424 »

vješalica wrote:molim lijepo gdje da nađem žabice sa kojima se fiksira lajsna na vratima
VELAS KOMERC u Dobrinji odma na ulazu.
061/250-910
Filter

#2232 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Filter »

sparky wrote:
Frutek wrote:Malo čudan problem. Lijevi retrovizor čim idem preko npr. 60 kmh, se trese kao Čečenija. Do te mjere da izbjegavam da ga gledam u vožnji. Djeluje dobro pričvršćen, probao sam ga cimat gore dole i ne djeluje kao da će otpast ili nešto sl, naprotiv djeluje najnormalnije. :?
Haman nisi vozio stojadina nikad (83+god) :) kod njega su se zatvarali na preko 70 :)
:lol: :lol: :thumbup: a kad "nagazis" 100 otpadne retrovizor u kabini... doslovno. nikad nisam skontao u cemu je kvaka
skafiskafsnjak

#2233 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Filter wrote:
:lol: :lol: :thumbup: a kad "nagazis" 100 otpadne retrovizor u kabini... doslovno. nikad nisam skontao u cemu je kvaka
Velike su to brzine ... od sile vjetra trese se sofersajba, stvaraju se vibracije ... kako nece pri toj brzini !!!
Onda od te vbracije otpade retrovizor...nista se ne cudim. U nekog merecedesa, otpao bi na 80 kmh :D :D :D
esso_sa

#2234 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

isie wrote:Imam Seat Ibizu 6K model ( 1,9 SDI) kada vozim auto i kada dostigne temperaturu 90 stepeni , upali mi se lampica od ulja i pišti gledao sam nivo ulja sasvim je normalan auto ide kako treba nema nikakvih problema osim tog iritirajućeg zvuka to se ne dešava kada auto nije zagrijano mijenjao sam " krušku " ali opet isto se događa. Ako neko zna ili je imao sličan problem molim da mi se javi hvala unaprijed
Jel pali lampicu kad radi u mjestu ili se to desava i u voznji, preko 2000 rpm ?

Nije to skupo ni original u ASA auto (ako ti je VAG vozilo). Ja sam nekad davno tamo placao oko 0,50 KM po setu (zabica/gumica)
isie

#2235 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by isie »

@bitanga ulje je mijenjano prije 20 dana poslije ravnanja glave i dihtunga ,jer mi je pukla glava motora nasuto je 10 40 ne znam koje dok ne provjerim.

@ esso
U leru se ne pali već isključivo kada auto ide bez obzira na koliko RPM radi, takodje lampica treperi 4-5 puta kada se auto tek upali nakon toga se gasi .
esso_sa

#2236 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

isie wrote:@bitanga ulje je mijenjano prije 20 dana poslije ravnanja glave i dihtunga ,jer mi je pukla glava motora nasuto je 10 40 ne znam koje dok ne provjerim.

@ esso
U leru se ne pali već isključivo kada auto ide bez obzira na koliko RPM radi, takodje lampica treperi 4-5 puta kada se auto tek upali nakon toga se gasi .
Ja bi probao sa kvalitetnijim uljem, za pocetak. A posto govoris da si radio glavu motora, postoji mogucnost da ta pukotina nije sanirana pa gubis negdje ulje/pritisak. Lampica se treba ugasiti skoro pa odmah po paljenju motora. To blinkanje 4-5 puta je previse dugo (prihvatljivo je samo kad tek zamijenis ulje, pa dok prvi put nabije ulje i pritisak)
began

#2237 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by began »

Ljudi smijem li vozit focusa treba mi :sad: ovo do sljedece sedmice kad cu popravljat sa crknutom turbinom necu ga forsirat do 2k/obr,da napomenem ne baca dim u ulje na izduv samo zavija kad dignem na 2000 i preko. :?
NediM17

#2238 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Ne znam druze sta da ti kazem, ali makar 20% turbo dizela koji prodju pored mene zavijaju da te Bog sacuva, pa ih ljudi i vozaju i deru... Iskreno mislim da bi neki drugi vozali sa takvom turbinom sve dok ne ode u uberturu ili dok se ne razleti.
bitanga_sa_otesa

#2239 Re: Pitamo Mehanicare ?

samo gas :D
SeatLeon123

#2240 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by SeatLeon123 »

Pozdrav,

Vozim Seat Leon 1.9TDI 81kw, 2002 godina. Piše da je prešao 208 hilajda ( ko ce ga znati koja je prava kilometraža).
Lamela mi fata na otprilike 3/4 otpuštene papucice kvacila. Ne proklizuje kada se zagasa, bez problema pali ESP u 2 i 3 brzini kad je mokro, po suhom ide odlicno, ne dešava mi se ono da odjednom obrtaji odtele a da auto ne ubrazava, vec čupa odma iznad 1700-1800. Ne trese i mogu bez problema krenuti cisto na kvacilo bez gasa u prvoj, drugom isto mogu krenuti uz mrvu gasa. Zanima me da li mi je lamela pri kraju, i da li bi me mogla ostaviti na cesti iznenada, ili ce dati neke jasne znakove da nece moci jos drugo ( ako hoce, na koliko ce se prije javiti ti znaci ?? ) ?
Planiram na duži put ukupno oko 1500km pa ne bi da ostanem zaglavljen u nekoj lijevoj državi. :D
sparky

#2241 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

Pa ako je sve tako kako si napisao, slobodno pun gas.
NediM17

#2242 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Ja sam sa lamelom koja je klizala na punom gasu presao jos 30.000km, i mogla je jos, ali sam zamijenio. Ipak mora prvo pokazati znakove umora, tako da bez brige pici i vozi.
Nabucco

#2243 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nabucco »

Može ona još
basicm

#2244 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Treba mi preporuka za majstora, cmax 1.6 dizel, smrdi u kabini preko klime, nesto se cuje kao negdje zrak da izbija ( podloske?), i kad se okrene kljuc da ugasi, on jos radi sekundu-dvije.
Znaci majstor koji radi fino, hvala.
ned424

#2245 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ned424 »

basicm wrote:Treba mi preporuka za majstora, cmax 1.6 dizel, smrdi u kabini preko klime, nesto se cuje kao negdje zrak da izbija ( podloske?), i kad se okrene kljuc da ugasi, on jos radi sekundu-dvije.
Znaci majstor koji radi fino, hvala.
Evo pogledaj gdje ti je i kako da promjenis
https://youtu.be/fUGjQ9ew9vU
basicm

#2246 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Hvala na videu, mislio sam da smrdi dim, ne kao klasicno zacepljeni filter.
Posmatrac_007

#2247 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Posmatrac_007 »

Pozdrav,
Vozilo je Golf IV TDI ima ABS ali ne i ESP (bar nema taster za ESP u kabini pa zaključujem da nema ESP). E sad, čulo se hučanje u toku vožnje koje me podsjeća na ležaj pa sam otišao kod majstora da to i provjeri. Testirao je ovako, zadnje podigne i rukom zavrti a prednje podiže jedan po jedan i onda ja upalim vozilo, ubacim u 3. brzinu i pustim polako kvačilo a zatim i gas do nekih 60 km/h nakon čega ugasim vozilo i izbacim na ler. Utvrdili smo da je prednji lijevi otkazao pošto je nevjerovatno bučan.
Prilikom ovog testa dešavalo se da dok jedan točak vrti u prazno i ja dajem gas čuje se pisak upozorenja na svakih 4-5 sekundi bez signalizacije u kontrolnoj tabli. Vjerovatno iz razloga što jedan točak stoji. :?
Da li se na ovaj način može nešto drugo oštetiti, majstor kaže da ne može. Vaše mišljenje?
Unaprijed hvala na odgovoru! :)
LeKo

#2248 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LeKo »

Posmatrac_007 wrote:Pozdrav,
Vozilo je Golf IV TDI ima ABS ali ne i ESP (bar nema taster za ESP u kabini pa zaključujem da nema ESP). E sad, čulo se hučanje u toku vožnje koje me podsjeća na ležaj pa sam otišao kod majstora da to i provjeri. Testirao je ovako, zadnje podigne i rukom zavrti a prednje podiže jedan po jedan i onda ja upalim vozilo, ubacim u 3. brzinu i pustim polako kvačilo a zatim i gas do nekih 60 km/h nakon čega ugasim vozilo i izbacim na ler. Utvrdili smo da je prednji lijevi otkazao pošto je nevjerovatno bučan.
Prilikom ovog testa dešavalo se da dok jedan točak vrti u prazno i ja dajem gas čuje se pisak upozorenja na svakih 4-5 sekundi bez signalizacije u kontrolnoj tabli. Vjerovatno iz razloga što jedan točak stoji. :?
Da li se na ovaj način može nešto drugo oštetiti, majstor kaže da ne može. Vaše mišljenje?
Unaprijed hvala na odgovoru! :)
Taj signal te upozoravao da je ručna kočnica "podignuta". Majstor je u pravu.
XiiLLy

#2249 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by XiiLLy »

SeatLeon123 wrote:Pozdrav,

Vozim Seat Leon 1.9TDI 81kw, 2002 godina. Piše da je prešao 208 hilajda ( ko ce ga znati koja je prava kilometraža).
Lamela mi fata na otprilike 3/4 otpuštene papucice kvacila. Ne proklizuje kada se zagasa, bez problema pali ESP u 2 i 3 brzini kad je mokro, po suhom ide odlicno, ne dešava mi se ono da odjednom obrtaji odtele a da auto ne ubrazava, vec čupa odma iznad 1700-1800. Ne trese i mogu bez problema krenuti cisto na kvacilo bez gasa u prvoj, drugom isto mogu krenuti uz mrvu gasa. Zanima me da li mi je lamela pri kraju, i da li bi me mogla ostaviti na cesti iznenada, ili ce dati neke jasne znakove da nece moci jos drugo ( ako hoce, na koliko ce se prije javiti ti znaci ?? ) ?
Planiram na duži put ukupno oko 1500km pa ne bi da ostanem zaglavljen u nekoj lijevoj državi. :D

upravo si napisao da je sve ispravno, pa onda postavljaš pitanje da li je ispravno....ne vidim baš logiku u tome, ali svejedno, ako je sve tako kako si napisao, očito je da nemaš problema sa lamelom ili ostalim dijelovima pogonskog sklopa....
XiiLLy

#2250 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by XiiLLy »

esso_sa wrote:
isie wrote:Imam Seat Ibizu 6K model ( 1,9 SDI) kada vozim auto i kada dostigne temperaturu 90 stepeni , upali mi se lampica od ulja i pišti gledao sam nivo ulja sasvim je normalan auto ide kako treba nema nikakvih problema osim tog iritirajućeg zvuka to se ne dešava kada auto nije zagrijano mijenjao sam " krušku " ali opet isto se događa. Ako neko zna ili je imao sličan problem molim da mi se javi hvala unaprijed
nisam pratio prethodne postove, ali da nije možda problem u pumpi za ulje?
Post Reply