Glupost, osim sto ogranicenje 60 NE ZNACI da MORAS voziti 60, ni sporije, ni brze i da je brzina od 50 (5/6 dozvoljene brzine) sasvim normalna, nema tog zakona, sudije ili drota koji ce voznju od 50 lijevom trakom gdje je ogranicenje 60 smatrati brzinom koja predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa. Sega ti je prica, kad neko vozi 50 onda si meritoran i nadlezan da, naravno sasvim pogresno, tumacis zakon i tvrdi da ga krsi, ali kad ga ti krsis ona ti nema ko sta pricati...kakaljin wrote:
odnosi se i te kako na voznju i u naselju i van naselja jer i tako pise u ovom clanu, ( jos sam podebljao gore u postu gdje pise u naseljenom mjestu)
ako ti vozis 50 a ja iza tebe 60 u lijevoj traci ti krsis clan 39. stav 3.
a ako ja vozim vise od 60 tu je policija i radar de me kazne za brzu voznju, a ne drugi sudionik u saobracaju da mi govori koliko moram voziti,
Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#2226 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Last edited by goran16v on 09/10/2012 19:01, edited 1 time in total.
- Hemera
#2227 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
hahhaha
ogranicenje se odnosi na sve trake jednako tako da nema sta krsiti zakon onaj koji vozi lijevom trakom 50
ogranicenje se odnosi na sve trake jednako tako da nema sta krsiti zakon onaj koji vozi lijevom trakom 50
-
kakaljin
#2228 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
goran16v wrote:Glupost, osim sto ogranicenje 60 NE ZNACI da MORAS voziti 60, ni sporije, ni brzine po cemu je brzina od 50 sasvim normalna, nema tog zakona, sudije ili drota koji ce voznju od 50 lijevom trakom gdje je ogranicenje 60 smatrati brzinom koja predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa. Sega ti je prica, kad neko vozi 50 onda si meritoran i nadlezan da, naravno sasvim pogresno, tumacis zakon i tvrdi da ga krsi, ali kad ga ti krsis ona ti nema ko sta pricati...kakaljin wrote:
odnosi se i te kako na voznju i u naselju i van naselja jer i tako pise u ovom clanu, ( jos sam podebljao gore u postu gdje pise u naseljenom mjestu)
a ako ja vozim vise od 60 tu je policija i radar de me kazne za brzu voznju, a ne drugi sudionik u saobracaju da mi govori koliko moram voziti,
Pogresno si me shvatio, mi ucenici u saobracaju bi trebali da se pridrzavamo zakona o saobracaju, a policija je tu da kaznjava one koje ne postuju taj isti zakon. Ali vecinom neki vozaci govore da oni ne prave prekrsaj iako po zakonu ga krse, i sprecavaju druge da voze po propisima. NPR da ti vozis brze od mene, a ja vozim 60 ja cu ti se skloniti u desnu traku da prodjes bez ikakvih problema, jer ja u tom slucaju pravim prekrsaj clana 39. stav 3, a ti ako vozis brze od dozvoljenog onda krsis zakona za brzinu. Vecinom i vozim desnom trakom sem ako vozim brze od drugih u istoj traci, pa ih preteknem i odmah se vratim u desnu traku
Last edited by kakaljin on 09/10/2012 19:07, edited 1 time in total.
-
kakaljin
#2229 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
ne govori se u clanu 39 o ogranicenju vec o ometanju vozila izaHemera wrote:hahhaha
-
goran16v
#2230 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Mozda smo se pogresno razumjeli, voznja 50 lijevom kad neko iza tebe vozi 60 se moze smatrati krsenjem cl. 39, ali voznja 50 gdje je ogranicenje 60 niposto nije krsenje zakona niti je voznja 60 lijevom trakom kad neko iza tebe vozi 70 krsenje zakona. Ti vozis za sebe i indiviualno se pridrzavas propisa po kojima, ako vozis 60, je zakonski nemoguce da ometas onoga ko iza tebe vozi 70.kakaljin wrote: Pogresno si me shvatio, mi ucenici u saobracaju bi trebali da se pridrzavamo zakona o saobracaju, a policija je tu da kaznjava one koje ne postuju taj isti zakon. Ali vecinom neki vozaci govore da oni ne prave prekrsaj iako po zakonu ga krse, i sprecavaju druge da voze po propisima. NPR da ti vozis brze od mene, a ja vozim 60 ja cu ti se skloniti u desnu traku da prodjes bez ikakvih problema, jer ja u tom slucaju pravim prekrsaj clana 39. stav 3, a ti ako vozis brze od dozvoljenog onda krsis zakona za brzinu. Vecinom i vozim desnom trakom sem ako vozim brze od drugih u istoj traci, pa ih preteknem i odmah se vratim u desnu traku
-
kakaljin
#2231 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
goran16v wrote:Mozda smo se pogresno razumjeli, voznja 50 lijevom kad neko iza tebe vozi 60 se moze smatrati krsenjem cl. 39, ali voznja 50 gdje je ogranicenje 60 niposto nije krsenje zakona niti je voznja 60 lijevom trakom kad neko iza tebe vozi 70 krsenje zakona. Ti vozis za sebe i indiviualno se pridrzavas propisa po kojima, ako vozis 60, je zakonski nemoguce da ometas onoga ko iza tebe vozi 70.kakaljin wrote: Pogresno si me shvatio, mi ucenici u saobracaju bi trebali da se pridrzavamo zakona o saobracaju, a policija je tu da kaznjava one koje ne postuju taj isti zakon. Ali vecinom neki vozaci govore da oni ne prave prekrsaj iako po zakonu ga krse, i sprecavaju druge da voze po propisima. NPR da ti vozis brze od mene, a ja vozim 60 ja cu ti se skloniti u desnu traku da prodjes bez ikakvih problema, jer ja u tom slucaju pravim prekrsaj clana 39. stav 3, a ti ako vozis brze od dozvoljenog onda krsis zakona za brzinu. Vecinom i vozim desnom trakom sem ako vozim brze od drugih u istoj traci, pa ih preteknem i odmah se vratim u desnu traku
evo ti jedan primjer ja vozim lijevom trakom ti vozis brze od mene i blicas mi da ti se sklonim jer hitno zuris negdje nedaj boze u hitnu vozis nekoga ili su tu nesto javili da hitno moras doci, a ja ti govorim rukom da je ogranicenje i nedam ti da prodjes pored mene i usporavam te a pogotovo u hitnom slucaju, ja time krsim ovaj clan 39.
Taj ti primjer govori da ja ne znam zasto onaj iza zuri niti me interesuje, moja je duznost da se na bezbjedan nacin sklonim i da me on prodje sto prije.
Ja vozim za sebe i moram voditi racuna i o ostalim ucesnicima u saobracaju, nisam jedini za volanom da samo o sebi mislim.
-
goran16v
#2232 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ne krsis, to sto se meni zuri je moja stvar tj moj problem i ne treba da interesuje ni tebe ni zakon, ako mi se prolazi moracu se snaci, proci srednjom trakom itd.kakaljin wrote:
evo ti jedan primjer ja vozim lijevom trakom ti vozis brze od mene i blicas mi da ti se sklonim jer hitno zuris negdje nedaj boze u hitnu vozis nekoga ili su tu nesto javili da hitno moras doci, a ja ti govorim rukom da je ogranicenje i nedam ti da prodjes pored mene i usporavam te a pogotovo u hitnom slucaju, ja time krsim ovaj clan 39.
Taj ti primjer govori da ja ne znam zasto onaj iza zuri niti me interesuje, moja je duznost da se na bezbjedan nacin sklonim i da me on prodje sto prije.
Ja vozim za sebe i moram voditi racuna i o ostalim ucesnicima u saobracaju, nisam jedini za volanom da samo o sebi mislim.
- matsuda
#2233 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
matsuda wrote:Negdje izmedju Viteza i Travnika sam vidio znak na kojem piše "radarska kontrola". Ali iznad tog znaka nema znaka sa ogranicenjem, o cemu je rijec? Je li to znaci da ima kamera koja slika 24/7 ili da s vremena na vrijeme budu policija sa radarom?
-
quarterback
#2234 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Budite oprezni sve od izlaska sa autoputa pa do iza travnika, tamo imaju obicaj postaviti multinova radar koji je mobilan i samo se postavi pored ceste na skriveno mjesto (cesto je iza necega pa ga ni ne vidite jer vas uslika s ledja). Postujte ogranicenja a posebno na tom dijelu, ja sam nedavno uslikan na 62 a ogranicenje je bilo 50.
Prosli put kada sam prolazio sam vidio konacno kako radar i izgleda, mislio sam da je puno manji, u stvari je kao velika tv kamera na tripodu, ipak u voznji cete ga rijetko vidjeti jer je sakriven - ja sam vidio jer sam isao iz suprotnog pravca u momentu kada su ga postavljali.
Obicno je u blizini patrola koja gleda da ga ko ne odnese (ne stoje nikad odmah pored njega, vec malo dalje)
Prosli put kada sam prolazio sam vidio konacno kako radar i izgleda, mislio sam da je puno manji, u stvari je kao velika tv kamera na tripodu, ipak u voznji cete ga rijetko vidjeti jer je sakriven - ja sam vidio jer sam isao iz suprotnog pravca u momentu kada su ga postavljali.
Obicno je u blizini patrola koja gleda da ga ko ne odnese (ne stoje nikad odmah pored njega, vec malo dalje)
Last edited by quarterback on 10/10/2012 14:57, edited 1 time in total.
-
kakaljin
#2235 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
takav je bio kod Hadzica, i pravo je velik kada se vidi, ali oni ne smiju da ga sakrivaju vec ga moraju po zakonu postaviti na vidljivo mjesto da ga ucesnici u saobracaju vide, da nebi dolazilo do naglih kocenja i ugrozavanja ucesnika u saobracaju.quarterback wrote:Budite oprezni sve od izlaska sa autoputa pa iza travnika, tamo imaju obicaj postaviti multinova radar koji je mobilan i samo se postavi pored ceste na skriveno mjesto (cesto je iza necega pa ga ni ne vidite jer vas uslika s ledja). Postujte ogranicenja a posebno na tom dijelu, ja sam nedavno uslikan na 62 a ogranicenje je bilo 50.
-
quarterback
#2236 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
pa vjerovatnije je da ce doci do naglog kocenja ako ga neko vidi... 
- Edin H.
#2237 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Pa o tome ja i govorim u prethodnim postovima, ali nece to prestati raditi dok neko ne uzme dobrog advokata i dobije ih na Sudu.kakaljin wrote:takav je bio kod Hadzica, i pravo je velik kada se vidi, ali oni ne smiju da ga sakrivaju vec ga moraju po zakonu postaviti na vidljivo mjesto da ga ucesnici u saobracaju vide, da nebi dolazilo do naglih kocenja i ugrozavanja ucesnika u saobracaju.quarterback wrote:Budite oprezni sve od izlaska sa autoputa pa iza travnika, tamo imaju obicaj postaviti multinova radar koji je mobilan i samo se postavi pored ceste na skriveno mjesto (cesto je iza necega pa ga ni ne vidite jer vas uslika s ledja). Postujte ogranicenja a posebno na tom dijelu, ja sam nedavno uslikan na 62 a ogranicenje je bilo 50.
-
530i
#2238 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Primjećen znak "radarska kontrola" na relaciji Lašva - Kaonik, par stotina metara (ako i toliko) od restorana kod Fehre, u pravcu Travnika. Stacionarnu kameru, koja obično prati takav znak, nisam primjetio...ograničenje 40.
- mayab
#2239 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
To je cesto po Njemackoj tako, a 50 metara dalje niz cestu ili pored ceste u "livadi" bijeli VW T4quarterback wrote:Budite oprezni sve od izlaska sa autoputa pa do iza travnika, tamo imaju obicaj postaviti multinova radar koji je mobilan i samo se postavi pored ceste na skriveno mjesto (cesto je iza necega pa ga ni ne vidite jer vas uslika s ledja). Postujte ogranicenja a posebno na tom dijelu, ja sam nedavno uslikan na 62 a ogranicenje je bilo 50.
-
alenthekiller
#2240 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ne znam kako mene nikad nije uhvatio, jednom kod prodjem kroz crveno, puno auto i nisam mogao zakocit. Nista i to kod Importanea bilo prema carsiji. A kad je bio 1. oktobar, isao sa ilidze prema carsiji, ja i ds5 citroen se gOnjali, nisam ispod 70 isao nigdje, al bas. Negdje oko 1, pola 2 navece. Sad ne znam koliko treba da dodje ta kazna ako je uopste ima 
-
aduka11
#2241 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Slika samo prema Ilidži, u suprotnoj traci nema kamera.alenthekiller wrote:Ne znam kako mene nikad nije uhvatio, jednom kod prodjem kroz crveno, puno auto i nisam mogao zakocit. Nista i to kod Importanea bilo prema carsiji. A kad je bio 1. oktobar, isao sa ilidze prema carsiji, ja i ds5 citroen se gOnjali, nisam ispod 70 isao nigdje, al bas. Negdje oko 1, pola 2 navece. Sad ne znam koliko treba da dodje ta kazna ako je uopste ima
- eluna
#2242 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
kakaljin wrote:do mene pogresan clan, nije 45 vec 39.goran16v wrote:Sto se tice min. brzine zakon ne poznaje nikakvu jasno definisanu donju granicu izrazanu u km/h ili u % od propisom ogranicene brzine. Clan 43/2. ZOBS-a kaze:kakaljin wrote:
ima clan 45. ZOBS-a koji kaze da se moraju skloniti u desnu traku gdje imaju dvije i vise traka ako peglaju, ali policija slabo primjenjuje taj clan zakona. tako dovode u nervozu i nesigurnost sve ucesnike u saobracaju.
jer tu je policija i radari da te kazne ako vozis preko ogranicenja, a njega nece kazniti ako se skloni, jedino ako se nesklanja.
Vozac ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobracaja/prometa.
Ako je ogranicenje 60, ako zakon tolerise voznju i do 70 sta je tebi peglanje, onaj ko vozi 60 ili cak 50? Po zakonu nije.
Sto se tice Cl. 45/1 evo sta kaze:
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu/cesti pod normalnim uslovima/uvjetima saobracaja/prometa ne smije se ograniciti saobracajnim/prometnim znakom ispod 60 km na cas/sat na magistralnim putevima/cestama, a 40
km na cas/sat na ostalim putevima/cestama.
Znaci na magistrali ogranicenje ne smije biti ispod 60, u naseljenom mjestu/naselju 40, ali to niposto NE ZANACI da vozac ne smije da vozi ispod 60, odnosno 40, ali taj clan nigdje ne pominje prestrojavanje. Mozda je neki drugi clan?
Clan/Clanak 39.
(1) Vozać je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza/kolnika u
smjeru kretanja.
(2) Vozać je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove/uvjete saobračaja/prometa i stanje i osobine puta/ceste, ne ugrožava
druge ućesnike/sudionike u saobračaju/prometu i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog ćlana/ćlanka, na putu/cesti
u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobračaj/promet vozila u istom
smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobračajne/prometne trake za kretanje vozila, vozać može koristiti i saobračajnu/prometnu traku koja se ne nalazi
uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se
kreču iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava/stavka (3) ovog ćlana/ćlanka ne odnosi se na vozaća
autobusa, vozaća teretnog vozila ćija je največa dozvoljena masa veča od 3.500
kg, vozaća vozila koje na ravnom putu/cesti ne može razviti brzinu kretanja veču
od 40 km na ćas/sat i na vozaća vozila koje se ne smatra motornim vozilom,
osim na dijelu puta/ceste ispred raskrsnice/raskrižja ili drugog mjesta na kojem
vozilo skreče ulijevo.
to je taj clan zakona za vise traka i u gradu
jesi li ovo kopirao od nekud ili kucao???? ................
- eluna
#2243 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
quarterback wrote:Budite oprezni sve od izlaska sa autoputa pa do iza travnika, tamo imaju obicaj postaviti multinova radar koji je mobilan i samo se postavi pored ceste na skriveno mjesto (cesto je iza necega pa ga ni ne vidite jer vas uslika s ledja). Postujte ogranicenja a posebno na tom dijelu, ja sam nedavno uslikan na 62 a ogranicenje je bilo 50.
DOBRO JUTRO KOLUMBO!!! ........... od kada ti radari postoje ihhhhhhhhhh
- eluna
#2244 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
zna to i ptrajatialenthekiller wrote:Ne znam kako mene nikad nije uhvatio, jednom kod prodjem kroz crveno, puno auto i nisam mogao zakocit. Nista i to kod Importanea bilo prema carsiji. A kad je bio 1. oktobar, isao sa ilidze prema carsiji, ja i ds5 citroen se gOnjali, nisam ispod 70 isao nigdje, al bas. Negdje oko 1, pola 2 navece. Sad ne znam koliko treba da dodje ta kazna ako je uopste ima
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#2245 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Na koliko slika onaj na otoci?
-
quarterback
#2246 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
malo pristojnosti ti ne bi bilo na odmeteluna wrote:
DOBRO JUTRO KOLUMBO!!! ........... od kada ti radari postoje ihhhhhhhhhh
-
quarterback
#2247 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
tamo je takodje 60, dakle trebalo bi 71rashtiman wrote:Na koliko slika onaj na otoci?
- Hemera
#2248 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
kakaljin wrote:respo wrote:i sta taj clan 39 govori?
nista u vezi ovoga sto se prica
ja ako vozim 50 a ti 60 nekom logikom ti smetam i sta recimo tako treba milion auta voziti desnom koji hoce normalnu voznju da bi ti "profurao" sa citavih 60 lijevom trakom
a ovo se i ne odnosi na ceste u naseljenom mjestu jer je u gradu ne pisano pravilo da je najbrza traka srednja traka iz nekih ocitih razloga
ovaj clan jedino ima smisla na cesti koja nije gradska cesta a posebno jer nije neka brza cesta magistrala i slicno
nema nepisanih pravila u zakonu vec samo ono sto pise u zakonu
pa vidiš postoji debela razlika u onome što si jos i obojio crvenom bojom a odnosi se na rijec može koristiti.
može ne znači ne smije tj. ne znači izričitu zabranu na pomenutu radnju
prica je besmislena...
-
kakaljin
#2249 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Hemera wrote:kakaljin wrote:respo wrote:i sta taj clan 39 govori?
nista u vezi ovoga sto se prica
ja ako vozim 50 a ti 60 nekom logikom ti smetam i sta recimo tako treba milion auta voziti desnom koji hoce normalnu voznju da bi ti "profurao" sa citavih 60 lijevom trakom
a ovo se i ne odnosi na ceste u naseljenom mjestu jer je u gradu ne pisano pravilo da je najbrza traka srednja traka iz nekih ocitih razloga
ovaj clan jedino ima smisla na cesti koja nije gradska cesta a posebno jer nije neka brza cesta magistrala i slicno
nema nepisanih pravila u zakonu vec samo ono sto pise u zakonu
pa vidiš postoji debela razlika u onome što si jos i obojio crvenom bojom a odnosi se na rijec može koristiti.
može ne znači ne smije tj. ne znači izričitu zabranu na pomenutu radnju
prica je besmislena...
Citiraj do kraja crvenom bojom sto sam podvukao, zaboravio si rijeci ako ne smeta
- HardCore
#2250 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Kakve sve glu**** voze, to nije normalno ja danas onim autoputem iz blazuja prema ilidzi isao oko 150kmh, ispred mene bio megane rs, isao je minimalno 190, ipalio se ispred mene ko metak, kad pred kraju puta neka zenska hladno vozi u ljevoj traci oko 90ke i nije se ni pomakla morali smo ih obojica zaobilazit....fkt bezobrazluk