Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Dozer
#2226 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
@Bicebolje
Jeste, to je tako kako si i rekao - ko ponudi rjesenja, taj ce dobiti i glasove.
Ali, zar upravo u ovome sto je PK rekao i ne leze rjesenja? A i ja to govorim ovdje vec godinama, puno duze od pedje i NS, samo me niko ne slusa...
Razvojem ekonomije i rastom zivotnog standarda, i nicim vise, dolazi do automatskog slabljenja postojeceg etno-klerikalnog nacionalizma, a ne obrnuto, pricom o ukidanjima entiteta i sl., cime se samo udara na emocije i podgrijava bunt "protiv onih tamo".
Ako bi ljudi poceli normalno zivjeti, ako bi polako poceli vise imati nego nemati, i ako bi to imalo i tendenciju rasta - SDA, HDZ², SDS, SNSD, SBiH i sve slicne stranke, zajedno sa njihovim politikama podjela, medjuetnicke i medjureligijske mrznje, jednostavno idu u zaborav.
Ako bi se ljudima podigao standard zivljenja, cak bi i oni tvrdokorniji i isprepadaniji dosadasnjim politikama poceli shvatati da nema hljeba/kruha/panje ni od srpstva, ni od hrvatstva, ni od bosnjastva i da su to bile samo ublehe koje su duzi vremenski period sijale strah i mrznju samo zarad licnih interesa sacice pojedinaca, markiranih kao "etnicke vodje".
Jeste, to je tako kako si i rekao - ko ponudi rjesenja, taj ce dobiti i glasove.
Ali, zar upravo u ovome sto je PK rekao i ne leze rjesenja? A i ja to govorim ovdje vec godinama, puno duze od pedje i NS, samo me niko ne slusa...
Razvojem ekonomije i rastom zivotnog standarda, i nicim vise, dolazi do automatskog slabljenja postojeceg etno-klerikalnog nacionalizma, a ne obrnuto, pricom o ukidanjima entiteta i sl., cime se samo udara na emocije i podgrijava bunt "protiv onih tamo".
Ako bi ljudi poceli normalno zivjeti, ako bi polako poceli vise imati nego nemati, i ako bi to imalo i tendenciju rasta - SDA, HDZ², SDS, SNSD, SBiH i sve slicne stranke, zajedno sa njihovim politikama podjela, medjuetnicke i medjureligijske mrznje, jednostavno idu u zaborav.
Ako bi se ljudima podigao standard zivljenja, cak bi i oni tvrdokorniji i isprepadaniji dosadasnjim politikama poceli shvatati da nema hljeba/kruha/panje ni od srpstva, ni od hrvatstva, ni od bosnjastva i da su to bile samo ublehe koje su duzi vremenski period sijale strah i mrznju samo zarad licnih interesa sacice pojedinaca, markiranih kao "etnicke vodje".
- nosara
#2227 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kad ta bude pihnula vode u BiH, Zemljana ce bit i na Marsu... Dakle, nikada...Dozer wrote:@Bicebolje
Jeste, top je tako kako si i rekao - ko ponudi rjesenja, taj ce dobiti i glasove.
Ali, zar upravo u ovome sto je PK rekao i ne leze rjesenja? A i ja to govorim ovdje vec godinama, samo me niko ne slusa...
- Alfons Kauders
#2228 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sorry, u vise navrata sam rekao da me programi i statuti stranaka ni najmanje ne zanimaju, jer su mrtvo slovo na papiru dok se ne pocnu provoditi.buzzer wrote:pa zar i ti sine brute? pa makar si ti dosada koristio argumente, a ne insinuacije poput real kana i drugih agenata.Alfons Kauders wrote: Sve to lijepo zvuci, ali ja npr. nisam cuo da se bilo koja stranka, ukljucujuci NS, oglasila protiv nekih drugih bitnih stvari, npr. aranzmana sa IMF-om.
Naime, svi podrzavaju zaduzivanje, pa i eto fol socijala stranke poput NS i SDP. Niko od njih se nije sjetio da kaze "ne moze"... Zasto? Zato jer vecinu stranaka cine ljudi koji su radni vijek proveli u upravi, skolstvu, zdravstvu, nauci i kulturi. Zato jer su cijeli zivot trosili pare i nije im jasno da je ponekad potrebno stvarati novu vrijednost. Naucili da pare same dolaze, a kad ih zafali, uvali narodu na ledja kredit.
Korištenje novca MMFa je spasilo javni sektor, preciznije plaće budžetskih korisnika, ali je
još više otežalo stanje privatnom sektoru, jer ga je diskonektovalo od međunarodnog tržišta
kapitala. Gdje je MMF aktivan, tu privatni investitori ne vide pogodno odnosno sigurno
okruženje za svoj angažman. Na kraju kako povjerovati da će BiH vlastodršci koji nisu imali
rješenje za probleme 2009, smisliti rješenja sredinom 2012. godine kad MMFovi krediti,
uvećani za kamate, dođu na naplatu.
Sadašnja vlast i njene politike jasno su i višekratno potvrdile svoju nesposobnost i odsutnost
volje za promjenama na bolje.
Deklaracija NS o ekonomskom razvoju http://nasastranka.ba/index.php?option= ... &Itemid=96
NS kritikuje vlast radi dizanja kredita, isto kao i ostale opozicione stranke, samo sto kao i ostali, poput SDP-a, ne pominju posljedice raskida aranzmana.
Sta ce se desiti ako sutra bude npr. dio opozicione koalicije na vlasti? Radnici u javnom sektoru cine 42% zaposlenih i sigurno preko 50% glasaca, a valja im kad tad reci da plate idu 10-30% dole, da nema regresa, toplih obroka i ostalih sranja. Naravno da to niko iz opozicije ne smije reci, zato jer gube izbore iste sekunde. Iz istog razloga nece nista smjeti uciniti kad i ako dodju na vlast, jer bi zijanili sljedece izbore.
- buzzer
#2229 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ode ti u domen vidovite dzemileAlfons Kauders wrote:Sorry, u vise navrata sam rekao da me programi i statuti stranaka ni najmanje ne zanimaju, jer su mrtvo slovo na papiru dok se ne pocnu provoditi.buzzer wrote:pa zar i ti sine brute? pa makar si ti dosada koristio argumente, a ne insinuacije poput real kana i drugih agenata.Alfons Kauders wrote: Sve to lijepo zvuci, ali ja npr. nisam cuo da se bilo koja stranka, ukljucujuci NS, oglasila protiv nekih drugih bitnih stvari, npr. aranzmana sa IMF-om.
Naime, svi podrzavaju zaduzivanje, pa i eto fol socijala stranke poput NS i SDP. Niko od njih se nije sjetio da kaze "ne moze"... Zasto? Zato jer vecinu stranaka cine ljudi koji su radni vijek proveli u upravi, skolstvu, zdravstvu, nauci i kulturi. Zato jer su cijeli zivot trosili pare i nije im jasno da je ponekad potrebno stvarati novu vrijednost. Naucili da pare same dolaze, a kad ih zafali, uvali narodu na ledja kredit.
Korištenje novca MMFa je spasilo javni sektor, preciznije plaće budžetskih korisnika, ali je
još više otežalo stanje privatnom sektoru, jer ga je diskonektovalo od međunarodnog tržišta
kapitala. Gdje je MMF aktivan, tu privatni investitori ne vide pogodno odnosno sigurno
okruženje za svoj angažman. Na kraju kako povjerovati da će BiH vlastodršci koji nisu imali
rješenje za probleme 2009, smisliti rješenja sredinom 2012. godine kad MMFovi krediti,
Sadašnja vlast i njene politike jasno su i višekratno potvrdile svoju nesposobnost i odsutnost
Deklaracija NS o ekonomskom razvoju http://nasastranka.ba/index.php?option= ... &Itemid=96
NS kritikuje vlast radi dizanja kredita, isto kao i ostale opozicione stranke, samo sto kao i ostali, poput SDP-a, ne pominju posljedice raskida aranzmana.
Sta ce se desiti ako sutra bude npr. dio opozicione koalicije na vlasti? Radnici u javnom sektoru cine 42% zaposlenih i sigurno preko 50% glasaca, a valja im kad tad reci da plate idu 10-30% dole, da nema regresa, toplih obroka i ostalih sranja. Naravno da to niko iz opozicije ne smije reci, zato jer gube izbore iste sekunde. Iz istog razloga nece nista smjeti uciniti kad i ako dodju na vlast, jer bi zijanili sljedece izbore.
ja nisam poduzetnik, jos sam jedan umjetnicki parazit
Država se konačno mora okrenuti „njihovom veličanstvu – poduzetnicima i farmerima“,
identifikovati probleme s kojima se susreću i ukloniti barijere i stege koje je nametnula
nesposobna vlast. Takav pristup i provođenje reformi podstaklo bi reindustrijalizaciju čime bi
se podvostručio udio industrije u dodanoj vrijednosti ekonomije BiH. Kompetitivne prednosti
BiH se ogledaju u specifičnom proizvodnom i marketing miksu „tržišnih niša“ baziranih na:
snažnoj industrijskoj tradiciji, prirodnim resursima (nezagađena tla i vode, rude, šume,
hidropotencijali), povoljnom geografskom položaju (blizina europskih i mediteranskih
tržišta), specifične kompetencija radne snage (proizvodnja roba od igle do aviona), dobro
postavljena fizička infrastruktura (ceste i pruge koji omogućavaju efikasno povezivanje s
evropskim transportnim koridorima, mogućnost pomorskog i riječnog transporta, IT
komunikacije i dobro razvijena energetska infrastruktura) i specificna industrijska
infrastruktura (privredni subjekti, koji mogu biti predmet „privatizacije“ i „reprivatizacije“).
na koncu, moze li biti gore nego sto jeste? moze li skoditi ako se desi jos neki uspjesan primjer bosanskog petrovca?
i, bez zajebancije, nije li kljuc uspjeha u angazmanu? evo recimo tebe? cini se, ponovo bez imalo ironije, da znas sta govoris, pa sto se ne bi stavio na raspolaganje?
- Dozer
#2230 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da, B. Petrovac je odlican primjer rada nekoga iz NS. Ako onaj nacelnik slijedi upute centrale stranke, onda je svaki komentar o namjerama te NS suvisan...
Nedavna anketa gradjana B.Petrovca ovo i potvrdjuje - svi anketirani, osim jednog, imali su samo rijeci hvale za "novu vlast" i "novog nacelnika", i uz pomalo zbunjene izraze lica (vjerovatno su ljudi u nevjerici da neko iz vlasti moze raditi nesto pozitivno i za njih), svi su bili pozitivni po pitanju buducnosti.
Naravno, oni iz SNSD-a i SDA (ili bijase SBiH), odmah su krenuli da pljuju spominjuci nekakav projekat neke zicare koji, kao, nije ni krenuo.
Pri tome su "zaboravili" spomenuti s kolikim sredstvima raspolaze opstina i nacelnik, kao i sta je sa tim raspolozivim sredstvima do tada uradjeno (i to za jedva godinu i po)

Nedavna anketa gradjana B.Petrovca ovo i potvrdjuje - svi anketirani, osim jednog, imali su samo rijeci hvale za "novu vlast" i "novog nacelnika", i uz pomalo zbunjene izraze lica (vjerovatno su ljudi u nevjerici da neko iz vlasti moze raditi nesto pozitivno i za njih), svi su bili pozitivni po pitanju buducnosti.
Naravno, oni iz SNSD-a i SDA (ili bijase SBiH), odmah su krenuli da pljuju spominjuci nekakav projekat neke zicare koji, kao, nije ni krenuo.
Pri tome su "zaboravili" spomenuti s kolikim sredstvima raspolaze opstina i nacelnik, kao i sta je sa tim raspolozivim sredstvima do tada uradjeno (i to za jedva godinu i po)
-
karljos
#2231 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
zanimljivo kako smo godinama cekali da se osnuje neka "normalna stranka", stranka koja nije nicija i koja je svacija, koja gleda u buducnost. i onda kad se takva stranka napokon osnuje, sabotiraju je oni koji su bas kao bili "normalni" nenacionalisti i slicni. ustvari, tek onda se pokaze pravo lice tih i takvih koji bi da vode rat poslje rata koji su ustvari prikriveni ekstremisti a pri tom najvise mislim na sdp - bosnjacke nacionalsocijaliste.
- nosara
#2232 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ako budes glasao za SDP dacu ti 100 maraka... To je gomila love... Razmisli...karljos wrote:zanimljivo kako smo godinama cekali da se osnuje neka "normalna stranka", stranka koja nije nicija i koja je svacija, koja gleda u buducnost. i onda kad se takva stranka napokon osnuje, sabotiraju je oni koji su bas kao bili "normalni" nenacionalisti i slicni. ustvari, tek onda se pokaze pravo lice tih i takvih koji bi da vode rat poslje rata koji su ustvari prikriveni ekstremisti a pri tom najvise mislim na sdp - bosnjacke nacionalsocijaliste.
- jeza u ledja
#2233 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sudeci po prirodi posla kojim se bavis, a koji si vise puta spomenuo, ne cini se bas da 'privredjujes'.Alfons Kauders wrote:
Mrsko mi gledati sad clanstvo i rukovodstvo, ali zadnji put kad smo nesto interno provjeravali, ispalo je da skoro pa niko ni u jednoj bitnoj stranci nije radio u privredi.
Zalazes se za 'stranku radnika'. To je u redu, samo 'radnici' imaju ista prava kao i penzioneri, invalidi, djeca, i ostali socijalni slucajevi.
Problem je sto 'Stranka radnika' moze biti samo stranka bogate elite koja ne zeli placati takse.
- Socijalista
#2234 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sto se patis s njim vise, vidis da je alkosjeza u ledja wrote:Sudeci po prirodi posla kojim se bavis, a koji si vise puta spomenuo, ne cini se bas da 'privredjujes'.Alfons Kauders wrote:
Mrsko mi gledati sad clanstvo i rukovodstvo, ali zadnji put kad smo nesto interno provjeravali, ispalo je da skoro pa niko ni u jednoj bitnoj stranci nije radio u privredi.
Zalazes se za 'stranku radnika'. To je u redu, samo 'radnici' imaju ista prava kao i penzioneri, invalidi, djeca, i ostali socijalni slucajevi.
Problem je sto 'Stranka radnika' moze biti samo stranka bogate elite koja ne zeli placati takse.
- Alfons Kauders
#2235 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nisam nikad rekao da su umjetnici paraziti, niti bi to rekao. I ja sam znao dobro unovciti svoj hobi i klepiti par milja godisnje. Dobar je stvaralacki rad, pogotovo za psihu, samo sam se orijentisao na neke bolje placene stvari...buzzer wrote: ode ti u domen vidovite dzemile![]()
ja nisam poduzetnik, jos sam jedan umjetnicki parazit, pa ti ne mogu parirati u ovoj raspravi, ali mi se, kao laiku, cini da se makar dio odgovora na tvoje dileme krije u nastavku deklaracije:
Ja nemam ama bas nista protiv da NS uzme izbore. Gore uvijek moze, a mislim da bi NS radila itekako bolji posao od ovih koji su sad na vlasti, kao i dobrog dijela opozicije. Nazalost, kako sada stvari stoje NS ce u FBiH dobiti 3-5%, a u RS 1-2% glasova.na koncu, moze li biti gore nego sto jeste? moze li skoditi ako se desi jos neki uspjesan primjer bosanskog petrovca?
i, bez zajebancije, nije li kljuc uspjeha u angazmanu? evo recimo tebe? cini se, ponovo bez imalo ironije, da znas sta govoris, pa sto se ne bi stavio na raspolaganje?
Ja bi se stavio na raspolaganje svakoj opciji koja zastupa moje stavove. NS to ne cini, kao ni ostale stranke. NS je upala u nacionalisticku zamku i pocela pricati o kolektivitetima, narodima, i ostalim sranjima. Iskreno, ocekivao sam puno vise - dosta mi je sto me ovi vladajuci hajvani trpaju u neki tor, to mi ne treba od opozicije. Doduse, pozitivno je sto je neki dan NS odbila kandidatirati predstavnika za Predsjednistvo BiH, radi neispunjavanja presude Evropskog Suda za Ljudska Prava. Ipak, za sebe, Bosanca ateistu, ne vidim mjesto ni u BiH koju NS zagovara, jer bi haman opet bio neka manjina ili neki kurac...
- Alfons Kauders
#2236 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pominjao sam vise poslova, jer sam u zadnjih 12-13 godina promijenio nekoliko firmi i zanimanja... Ako mislis na moju struku, sretno - nemam dana staza u struci.jeza u ledja wrote: Sudeci po prirodi posla kojim se bavis, a koji si vise puta spomenuo, ne cini se bas da 'privredjujes'.
Ne, po meni radnici trebaju da imaju manja prava od socijalnih slucajeva. Ali radnici ne trebaju da vracaju kredite koje dignu neradnici.Zalazes se za 'stranku radnika'. To je u redu, samo 'radnici' imaju ista prava kao i penzioneri, invalidi, djeca, i ostali socijalni slucajevi.
Molim te kako si zakljucio ovo?Problem je sto 'Stranka radnika' moze biti samo stranka bogate elite koja ne zeli placati takse.
- jeza u ledja
#2237 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mislim da je upravo to novi pristup problemu od strane gradjanske opozicije - udaranje problema u sridu.Alfons Kauders wrote: NS to ne cini, kao ni ostale stranke. NS je upala u nacionalisticku zamku i pocela pricati o kolektivitetima, narodima, i ostalim sranjima. Iskreno, ocekivao sam puno vise - dosta mi je sto me ovi vladajuci hajvani trpaju u neki tor, to mi ne treba od opozicije. ..
Politika recimo SDPa je da ignorise postojanje nacionalnih grupa i karakterise bilo kakvu nacionalnu posebnost 'nacionalizmom' ili jos gore 'fasizmom'. Za SDP je smijesno sto o tome uopste rasravlja i sto se njih tice oni su svi Bosanci, ili ovi malo radikalniji - 'Jugosloveni'.
- jeza u ledja
#2238 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mislio sam na ono sto spominjes na ovoj temi.Alfons Kauders wrote:
Pominjao sam vise poslova, jer sam u zadnjih 12-13 godina promijenio nekoliko firmi i zanimanja... Ako mislis na moju struku, sretno - nemam dana staza u struci.
Pedji si govorio o istrazivanjima javnog mijenja vase firme, a i evo gore iznad si slicno nesto spomenuo.
Mislim, nije sad bitno, ali pravo volis da naglasavas svoju radisnost i poslovne uspjehe, pa sam se zato zainteresovao za tvoje privredjivanje.
Po onom kako si pisao stekao sam drukciji utisak.
Ne, po meni radnici trebaju da imaju manja prava od socijalnih slucajeva. Ali radnici ne trebaju da vracaju kredite koje dignu neradnici.
To je generalno tako.Molim te kako si zakljucio ovo?Problem je sto 'Stranka radnika' moze biti samo stranka bogate elite koja ne zeli placati takse.
Pod strankom radnika pretpostavljam zamisljas nekog 'ko bi stitio prava radnika'?
Pa u vidu cega je to? U vidu manjih taksi? Od toga ce najvise profirati vlasnici firmi, a ne radnici.
- Alfons Kauders
#2239 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Vrlo dobro znas da SDP nikako ne gotivim, ali mislim da u ovom slucaju pretjerujes.jeza u ledja wrote:Mislim da je upravo to novi pristup problemu od strane gradjanske opozicije - udaranje problema u sridu.Alfons Kauders wrote: NS to ne cini, kao ni ostale stranke. NS je upala u nacionalisticku zamku i pocela pricati o kolektivitetima, narodima, i ostalim sranjima. Iskreno, ocekivao sam puno vise - dosta mi je sto me ovi vladajuci hajvani trpaju u neki tor, to mi ne treba od opozicije. ..
Politika recimo SDPa je da ignorise postojanje nacionalnih grupa i karakterise bilo kakvu nacionalnu posebnost 'nacionalizmom' ili jos gore 'fasizmom'. Za SDP je smijesno sto o tome uopste rasravlja i sto se njih tice oni su svi Bosanci, ili ovi malo radikalniji - 'Jugosloveni'.
SDP ne naziva ljude koji isticu svoju nacionalnost ni nacionalistima ni fasistima. S druge strane, SDP ne tolerise fasizam koji se ispoljava pod krinkom nacionalnih sloboda.
Sudeci prema dijelu ove diskusije, NS je sklonija tolerisanju fasizma i guranju tih stvari pod tepih radi nekog 'mira u kuci'.
Po ovom pitanju SDP-u hladno dajem prednost, i pored svih sranja koja govorim o njima...
- jeza u ledja
#2240 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Predstavljaju se kao liberali pa stoga to i ne treba da te cudi.Alfons Kauders wrote:Sudeci prema dijelu ove diskusije, NS je sklonija tolerisanju fasizma i guranju tih stvari pod tepih radi nekog 'mira u kuci'.
- Alfons Kauders
#2241 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sorry, ne bavim se tim. Mozda si pogresno shvatio, ili sam se ja lose izrazio. Tacno je da silom prilika dosta citam i da do mene dodju rezultati raznih istrazivanja, medijski izvjestaji i sl... Moja firma s politikom nema nikakve veze - sef je odlucio da se bavi dosta bezazlenijim i zabavnijim stvarima.jeza u ledja wrote: Mislio sam na ono sto spominjes na ovoj temi.
Pedji si govorio o istrazivanjima javnog mijenja vase firme, a i evo gore iznad si slicno nesto spomenuo.
Mislim, nije sad bitno, ali pravo volis da naglasavas svoju radisnost i poslovne uspjehe, pa sam se zato zainteresovao za tvoje privredjivanje.
Ne znam zasto. Nikad nisam rekao da se trebaju kresati socijalna davanja ili penzije. Ja se protivim pretjeranoj potrosnji u javnom sektoru, nista vise.Po onom kako si pisao stekao sam drukciji utisak.
Profitirali bi i radnici - moze se osigurati da radnici dobiju najveci dio kolaca, jer bi bruto plate ostale iste... Naravno, pod uslovom da sindikati, radnici i inspekcije malo pripaze... Izmedju ostalog profitirali bi i vlasnici firmi, a i zasto ne bi? Ovo je kapitalizam, svako je kovac svoje srece. Ja npr. u zadnje vrijeme ne radim skoro nista privatno, mada imam registrovanu firmu. Ne isplati mi se zajebavat, ne ide. Nekom ide, i neka ide... Islo bi im jos bolje uz nize poreze i doprinose, pa bi imali prostora da za iste pare zaposle vise ljudi i prosire kapacitete ili da si kupe novog Audija, izbor je njihov.To je generalno tako.
Pod strankom radnika pretpostavljam zamisljas nekog 'ko bi stitio prava radnika'?
Pa u vidu cega je to? U vidu manjih taksi? Od toga ce najvise profirati vlasnici firmi, a ne radnici.
Vecina pravih poduzetnika bi se odlucila za prvu varijantu, koja odgovara svima. A ako neko hoce Audi, bujrum - njegove pare, njegov problem. I neko od tih radnika ce povisicu ostaviti u kafani ili kladionici, a neko ce djeci kupovati knjige, do njih je.
- jeza u ledja
#2242 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa, meni se ne cini da je NS stranka koja se zalaze za socijalnu drzavu, barem ne u tolikoj mjeri kao SDP. Mada, u pravu si kad kazes da je tesko ocekivati od ljudi koji su novinari ili umjetnici da razmisljaju na 'business-friendly' nacin.
No ja u njihovom programu upravo vidim stvari za koje se ti zalazes:
No ja u njihovom programu upravo vidim stvari za koje se ti zalazes:
Usput, tu ti je i odgovor u vezi MMFa koji si postavio ranije (ili je to bio neko drugi?).DEKLARACIJA
EKONOMSKOG RAZVOJA BIH
Ekonomija Bosne i Hercegovine
Bosna i Hercegovina već dugi niz godina bilježi negativne rezultate u ekonomskom razvoju
što se najbolje ogleda u podacima o stopi neaktivnosti, koja iznosi 56 %, odnosno stopi opće
nezaposlenosti stanovništva od 24 %. Od toga je 85 % dugoročno nezaposleno.
Vanjskoekonomska neravnoteža tj. rastući jaz između uvoza i izvoza, od 1995., fiskalna
neravnoteža tj. deficite budžeta države od 2007. i povremeni udari na monetarnu ravnotežu u
posljednje vrijeme dodatni su pokazatelji negativnog trenda ekonomskog razvoja. Uzroci
ovakvom stanju, odnosno neodrživom ekonomskom razvoju BiH, su pogrešni ljudi na
odlučujućim državnim/društvenim pozicijama. To su ljudi bez vizija i politika koji su
proveli pljačkašku privatizaciju i neodmjerenu vanjskotrgovinsku liberalizaciju. Takve
politike su razorile domaću proizvodnju, radna mjesta i poreznu osnovu.
Nerazvijen privatni sektor, potpuno je ugrozen ogromnim, parazitskim javnim sektorom koji
prevashodno služi prenosu javnih resursa u privatne ruke tj. u ruke etnokartela i nestručnih ali
podobnih pojedinaca. Privatni sektor je tako nerazvijen jer država ne čini ništa na planu
podsticaja poduzetništvu niti snosi odgovornosti za nepostojanje podrške stvaranju novih
radnih mjesta kroz nastanak malih i srednjih poduzeća u trenutku kada je postalo izvjesno
nestajanje velikih poduzeća bivšeg sistema kao najvećih dotadašnjih poslodavaca. Umjesto da
se poduzeća osnivaju klikom kompjuterskog miša potencijalnog poduzetnika i uz podršku
cjelokupnog sistema, korumpirana birokracija ometa proces na svakom koraku,
komplikovanim procedurama, nepotrebnim takšama, visokim kamatnim stopama i
bankovnim naknadama.
Certifikatska privatizacija kroz privatizacijske investicione fondove, vođene ovlaštenim
privatizerima, upropastila je velika poduzeća. Da bi se dokopali zemljišta, zgrada i kolikotoliko
sačuvane opreme, ovlašteni privatizeri su bacali radnike na ulicu. Jasno je vidljivo da je
postojeća država protunarodna i tajkunska. Jedina razlika od obične krađe je u tome što
državna krađa ima legititimitet. Otima se čak i od najugrozenijih slojeva stanovništva kroz
jednaku stopu poreza na dodanu vrijednost da bi se dalo podzaposlenom u javnom sektoru.
Otima se i kroz visoke cijene javnih usluga za poduzetnike. Unatoč ovim silnim otimačinama,
država je zahvaljujuci nestručnosti svog aparata, zapala u financijske teškoće i našla se pred
finansijskim kolapsom..
2
- Real Khan
#2243 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pročitao sam u Danima jedan jako indikativan članak o geopolitici, demografiji i kako je demografski rast Bošnjaka implicitno alarmantan, a eksplicitno je starost stanovništva u RS-u "još alarmantniji podatak" u kontekstu rasta bošnjačke populacije...buzzer wrote:mozes li biti malo jasniji? da li si se razocarao jer si shvatio da su mustafic i tanovic ti velikosrpski agenti koji su vješto uzurpirali i ovaj pokušaj zdravog političkog rezonovanja..., ili su oni samo naivni i glupi, pa dozvolili da im velikosrpski agenti bajic i sero uzurpiraju stranku?Real Khan wrote: Da se razumijemo, kada sam čuo da se formira neka nova stranka, liberalnog profila, Danis Tanović i Dino Mustafić,... bilo mi je drago čuti da se napokon počinje stvarati građanska politička svijest...međutim, odmah nakon ulaska Bojana Bajića (moderne verzije Dr. Uroša Krulja, pročitati Bajićevu "teoriju opasnosti od bošnjačke demografije") i raznih ublehaša poput Šere i raznih drugih "šera", razočarao sam se jer su nam velikosrpski agenti vješto uzurpirali i ovaj pokušaj zdravog političkog rezonovanja... Umjesto istinske GRAĐANSKE stranke dobili smo nekog mutanta koji zarad očekivanja onih par glasova u RS-u vagaju na tankoj žici i stavljaju znak jednakosti između velikosrpskih pretenzija i pitanja suvereniteta i FUNKCIONALNOSTI DRŽAVE Bosne i Hercegovine. Pitam se kada će većina ljudi shvatiti da Bosna nikada neće biti funkcionalna država koja je u stanju da se bori za svoje građane (i za njihov standard) sve dok postoje mehanizmi blokade u rukama bradatih i golobradih četnika (poput SNSD, SDS, Radikala, PDP, svejedno jer se oni samo razlikuju po imenu stranke i imenu lidera, dok im je odnos prema BiH potpuno ISTI... neprijateljski)
Da još nešto razjasnim, meni se niti jedna stranka koja je sada u vlasti ne sviđa, i znam da sa njima nikada nećemo na zelene grane (možda baš zato što su "zelene")... ali sa njima barem znam na čemu smo...jer se narod zna braniti od onih bradatih četnika sa kokardom na glavi, ali postavlja se pitanje da li se znaju braniti od maskirane velikosrpske ideologije upakovane u celofan sa tufnicama...
Eto, toplo preporučujem svim "apstinentima" da izađu na izbore i daju glas Našoj stranci da napokon vidimo ta grandiozna djela i političku mudrost...promjene, CHANGE...
gdje si procitao bajicev tekst pod naslovom "teorija opasnosti od bošnjačke demografije"?
... Samo me ubijedite da ovako treba da piše lider "građanske stranke"...[Citat preuzet iz istog teksta]...Međutim, šta imamo danas? Po prvi put, nakon 150 godina, javlja se natpolovična većina jednog naroda. Ova činjenica je isto tako jak istorijski događaj za BiH, kao gore pomenuti istorijski datumi u XX vijeku, a vrlo vjerovatno i prekretnica bh. budućnosti. Uzmimo samo procjenu Agencije za statistiku BiH: ukupan broj stanovnika u BiH je 3.447.156. Po entitetima: Federacija 64,2% ili 2.213.074, RS 33,8% ili 1.165.138, Brčko 2% ili 68.943. Ako su tačne biskupske procjene da je optimistična prognoza za broj Hrvata u BiH negdje do 450.000 ili 12-13%, dok s druge strane Srba ima maksimalno 1.150.000 ili 32-33%, preostaje da Bošnjaka ima oko 1.850.000 ili 53-54%. Pored ovoga, Agencija za statistiku je obznanila jedan još alarmantniji podatak, a to je prosječna starost stanovništva u RS-u koja je za 3,8 godina veća nego u Federaciji BiH. Ovo je posljedica odseljavanja mladih ljudi iz RS-a u Srbiju, što govori da se u RS-u povećava udio starih u odnosu na mlade. Ovaj trend osigurava siguran rast broja Bošnjaka u budućnosti u odnosu na Srbe i Hrvate, a proces će se postepeno ubrzavati kako se procentualna razlika bude povećavala.
U političkoj psihologiji se proučava i analizira ne samo način pisanja i ono što piše, nego se traži i ona skrivena nit koja odgovara na pitanje ZAŠTO SE O NEČEMU PIŠE KAKO SE PIŠE... Vjerujte, osoba koja se upušta u ovakvu temu u kojoj pravi koktel geopolitike, geostrategije, demografije, historiografije...i farba u negativnim bojama demografiju jednog od naroda, nije baš toliko ni naivan koliko želi da se predstavi... Opasne su to teme, pogotovo kada dolaze iz pera jednog "građanskog političara"...Opasno je zato što je Bojanu Bajiću natalitet Bošnjaka ni manje ni više nego "alarmantan" (!), što u interpretaciji prosječnog ravnogorskog mikro-mozga znači: "mora se pobiti još Bošnjaka"... Ovakva priča je mimikrirani i podsvjesni poziv na novo istrebljenje i genocid. Ja ovo razumijem kao poziv na tihu mobilizaciju velikosrpskih egzekutora...a nikako kao pisanje umjerenog "građanskog političara koji svima želi jednak prosperitet"....Ništa Srbima ne znači postojanje Republike Srpske kada budu činili zanemarljiv udio u procentu stanovništva, kao što Bošnjacima na referendumu o nezavisnosti BiH iz 1992. godine ništa ne bi značio "turski paragraf" iz vremena Mehmeda Spahe da ih je tada bilo dvadesetak posto, a Srba, npr. 57%. Znači da je referendum uspio zbog politike nataliteta, a ne neke međunarodne urote. Da su Srbi od popisa iz 1910. kada su imali 43,5% do 1991. godine porasli za samo 10% (dakle za 81 godinu), onda se '92. ne bi održavao Referendum o nezavisnosti BiH, već bi bio referendum o ostanku BiH u krnjoj Jugoslaviji (u zajednici sa Srbijom). Ove brojke su kroz istoriju uvijek bile argumenti i uvijek će biti. Brojke su važnije bile Bošnjacima od "turskog paragrafa", koji je svakako kasnije izbrisan, kao što se ustavi i nadležnosti uvijek mijenjaju, ali ako narod ostane u snazi, onda taj narod ima šanse.
Bošnjačka politika zna da je srpska zabluda o vječnoj zaštiti nadležnosti RS-a promašaj, jer srpski narod curi u Srbiju. Rezonujući na ovaj način, Bošnjaci će imati višestruke i dugoročne koristi od postojanja Republike Srpske, jer im nedovršeni Karadžićev projekt (a dovršen je jedino otcijepljen) pomaže da ostvare dvotrećinsku većinu. A kad je ostvare, onda se napravi šestomjesečna kampanja među Bošnjacima da 500.000 Bošnjaka izvadi ličnu kartu u RS-u i onda potpuno legitimno izaberu vladu, predsjednika, naprave skupštinsku većinu i donesu odluke koje se tiču postojanja RS-a. Zbog ovoga su amandmani o konstitutivnosti naroda veoma, veoma dalekovidi. Bez obzira što je ovaj primjer teoretska simulacija, on šalje jasnu poruku da onaj koji ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke.
I na kraju (da ne razvlačim priču): ponekad je korisnije vidjeti O ČEMU NEKO RAZMIŠLJA I PIŠE, pa tek onda čitati šta je i kako napisano... Ako je Bojanu Bajiću "alarmantan" bošnjački natalitet, i ako je takav čovjek predsjednik stranke koja pretendira biti nekakva alternativa nacional-šovinistima, onda smo fakat zaglibili duboko u govna, jer je ovaj tekst Bojana Bajića izljev čistog i koncentrovanog nacional-šovinizma! Hajde da sam ovako nešto pročitao iz pera Dobrice Ćosića, ne bih se ni malo iznenadio nego bih samo klimnuo glavom, slegnuo ramenima i konstatovao kako mu stvarno nema pomoći...
- buzzer
#2244 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ja bih te jedino rado ubjedio da je insinuirati nemoralno i da djeluje vrlo negativno na kredibilitet onoga ko se insinuacijama sluzi, ali sam veoma pesimistican po pitanju izglednosi pokusaja, pa odustajem.Real Khan wrote:... Samo me ubijedite da ovako treba da piše lider "građanske stranke"...
ti si, doduse, mala maca u odnosu na tvoje partnere na istom zadatku sa anam onoga banjaluckog foruma.
a da nisi zlonamjeran, mozda bi ti za oko zapela i sustina ovoga teksta sazeta u pozivu srbima iz rs da ne odustaju od svoje domovine, bosne i hercegovine i da je ne napustaju. to je taj "alarmantni podatak".
Real Khan wrote: Pored ovoga, Agencija za statistiku je obznanila jedan još alarmantniji podatak, a to je prosječna starost stanovništva u RS-u koja je za 3,8 godina veća nego u Federaciji BiH. Ovo je posljedica odseljavanja mladih ljudi iz RS-a u Srbiju, što govori da se u RS-u povećava udio starih u odnosu na mlade.
-
hercegovac_pravi
#2245 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Samo da se zna, zbog informisanja šire javnosti, ovo boldirano nisu riječi forumaša real khana@ već nikog drugog do Bojana Bajića predsjednika NS-a.buzzer wrote:ja bih te jedino rado ubjedio da je insinuirati nemoralno i da djeluje vrlo negativno na kredibilitet onoga ko se insinuacijama sluzi, ali sam veoma pesimistican po pitanju izglednosi pokusaja, pa odustajem.Real Khan wrote:... Samo me ubijedite da ovako treba da piše lider "građanske stranke"...
ti si, doduse, mala maca u odnosu na tvoje partnere na istom zadatku sa anam onoga banjaluckog foruma.
a da nisi zlonamjeran, mozda bi ti za oko zapela i sustina ovoga teksta sazeta u pozivu srbima iz rs da ne odustaju od svoje domovine, bosne i hercegovine i da je ne napustaju. to je taj "alarmantni podatak".
Real Khan wrote: Pored ovoga, Agencija za statistiku je obznanila jedan još alarmantniji podatak, a to je prosječna starost stanovništva u RS-u koja je za 3,8 godina veća nego u Federaciji BiH. Ovo je posljedica odseljavanja mladih ljudi iz RS-a u Srbiju, što govori da se u RS-u povećava udio starih u odnosu na mlade.
evo i link
http://nasastranka.ba/index.php?option= ... ng=bosnian
buzzer@, jesi li ti onako neki "body gard" NS-a ili tako nešto? Čovječe shvati da se ovdje treba voditi nekakva pozitivna konverzacija a ne diskreditiranje učesnika rasprave. U čemu je problem ako neko želi znati tok razmišljanja i motivaciju Predsjednika NS-a? Moraš razumijeti da svojim komentarima samo štetiš NS-u i ne pomažeš im u njihovoj namejeri čak ni u promilima. Ohani legendo i pusti ljude da razgovaraju.
- draganbl
#2246 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pošto sam i ja spomenut u nekim prethodnim postovima, kratko ću ponoviti svoj stav o Našoj stranci i ostalim našim strankama.
Ne može drugovi tako. Nijednog apstinenta nećete ovako privući. Sami ne možete, ne možete ni sa problematičnim osobama tipa Krsmanović, jer koliko vam on glasova donese, najmanje duplo vam oduzme. Nemate ničiju podršku, nema institucije koja je sa vama, koja vas podržava, ni udruženje pecaroša ne možete privući, jer i oni idu "za krupnijim ribama". Nemate akademsku i studentsku podršku, nemate novca, nemate eksperte, slabi ste sa kadrom, jednim autom hoćete da obiđete Bosnu u kampanji, nemate ni pošten sajt... Za vas niko nije ni čuo, ja jesam i to na ovom forumu, ali ne od vas, već od drugih forumaša prošle godine. Da naglasim, ne mislim da ste loši, naprotiv, ali NE MOŽETE SAMI! Stoga je vaša kampanja unaprijed propala, utonućete u blato kvazigrađanstva u kojem se SDP iz sličnih razloga već godinama nalazi... Umjesto da ste zajedno iz tog blata izašli dok niste propali do pojasa, jedni ćete druge gurnuti još dublje. A nama ćete ostaviti razjarene nacionaliste, dok će nada u građansku opciju ostati zaglibljena u blatu vaše i SDP-ovske socijaldemokratije.
A i ovo učešće na forumu je smiješno. Nijednog pametnog, drskog, odlučnog odgovora nismo čuli. Neodređenost i vaganje svake riječi kako se ne bi naljutila "druga strana" nisu mamac za apstitente.
Sve najbolje u još četiri godine boravka na margini političke scene.
Ne može drugovi tako. Nijednog apstinenta nećete ovako privući. Sami ne možete, ne možete ni sa problematičnim osobama tipa Krsmanović, jer koliko vam on glasova donese, najmanje duplo vam oduzme. Nemate ničiju podršku, nema institucije koja je sa vama, koja vas podržava, ni udruženje pecaroša ne možete privući, jer i oni idu "za krupnijim ribama". Nemate akademsku i studentsku podršku, nemate novca, nemate eksperte, slabi ste sa kadrom, jednim autom hoćete da obiđete Bosnu u kampanji, nemate ni pošten sajt... Za vas niko nije ni čuo, ja jesam i to na ovom forumu, ali ne od vas, već od drugih forumaša prošle godine. Da naglasim, ne mislim da ste loši, naprotiv, ali NE MOŽETE SAMI! Stoga je vaša kampanja unaprijed propala, utonućete u blato kvazigrađanstva u kojem se SDP iz sličnih razloga već godinama nalazi... Umjesto da ste zajedno iz tog blata izašli dok niste propali do pojasa, jedni ćete druge gurnuti još dublje. A nama ćete ostaviti razjarene nacionaliste, dok će nada u građansku opciju ostati zaglibljena u blatu vaše i SDP-ovske socijaldemokratije.
A i ovo učešće na forumu je smiješno. Nijednog pametnog, drskog, odlučnog odgovora nismo čuli. Neodređenost i vaganje svake riječi kako se ne bi naljutila "druga strana" nisu mamac za apstitente.
-
hercegovac_pravi
#2247 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
draganbl"draganbl wrote:Pošto sam i ja spomenut u nekim prethodnim postovima, kratko ću ponoviti svoj stav o Našoj stranci i ostalim našim strankama.
Imam samo
- buzzer
#2248 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
da nisi na drugoj temi reagovao na drske i odlucne odgovore zeljka komsica onako kako si reagovao, nebi me ni iznenadio.draganbl wrote:Nijednog pametnog, drskog, odlučnog odgovora nismo čuli. Neodređenost i vaganje svake riječi kako se ne bi naljutila "druga strana" nisu mamac za apstitente.
Last edited by buzzer on 26/05/2010 00:16, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#2249 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja se bas ne slazem, cak naprotiv.draganbl wrote: A i ovo učešće na forumu je smiješno. Nijednog pametnog, drskog, odlučnog odgovora nismo čuli. Neodređenost i vaganje svake riječi kako se ne bi naljutila "druga strana" nisu mamac za apstitente.
.
Sve ovo sto imali do sad je bila plejada 'drskih i odlucnih politicara'.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#2250 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kriti se iza drskosti i kvazi"odlucnosti" je cisto paravan serviran za usi svojih glasaca ( po pravilu iz istog naroda,cast izuzetcima)
U ovako slozenoj zemlji po uredjenju,sa jos slozenijim mentalnim sklopovima njenog stanovnistva,privilegija je imati politicara/re koji imaju sluha za sve usi,i imaju sluha za sve gradjane,narode i bilo kakve druge skupine.
Bosna,a boga mi i Hercegovina
,samo uz veliku kolicinu kompromisa i uz slusanje i dijalog moze biti zemlja za sve njene narode,gradjane, il' bilo kako se neki od njenih stanovnika osjecao 
U ovako slozenoj zemlji po uredjenju,sa jos slozenijim mentalnim sklopovima njenog stanovnistva,privilegija je imati politicara/re koji imaju sluha za sve usi,i imaju sluha za sve gradjane,narode i bilo kakve druge skupine.
Bosna,a boga mi i Hercegovina