Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
shandrprcSA

#2226 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by shandrprcSA »

felsh wrote:shandrprc

ako je osmica dozerova ja vise slova ovdje napisati necu.Inace ko je ovo iz sacmarice puco na ovu metu :D :D
:lol: od sad cu se morati paziti i preko ramena gledati :D :D Inace, to je rezultat sa CZ85B i 3 probna :D :D za amatera sasvim dovoljno :)
Dozer

#2227 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Slazem sa sa SeaWolfovim pojasnjenjem.
Sto se trzaja pod 180 tice, on je kao i pod 0, a gledano ocima strijelca vuce vise udesno radi centrifuge zrna uzrokovane desnim uzljebljenjem cijevi. ;)

Postotak pogodaka prosjecnog strijelca u metu u pokretu na 400m je oko 15-20%. Uvjezbanog 90-100. Bar tako kazu statistike :)
Naravno, zavisi i od oruzja :)
direstraits0078

#2228 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by direstraits0078 »

Dozer wrote:Slazem sa sa SeaWolfovim pojasnjenjem.
Sto se trzaja pod 180 tice, on je kao i pod 0, a gledano ocima strijelca vuce vise udesno radi centrifuge zrna uzrokovane desnim uzljebljenjem cijevi. ;)

Postotak pogodaka prosjecnog strijelca u metu u pokretu na 400m je oko 15-20%. Uvjezbanog 90-100. Bar tako kazu statistike :)
Naravno, zavisi i od oruzja :)
Osim ako nije lijeva cijev. :mrgreen:

A ovo drugo, prosjecan strijelac nema konsistenciju i ne vjezba, pa prema tome ako ista pogodi, dobro je. :lol:
Dozer

#2229 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ma rijetko je lijeva. Ja koliko znam, samo neki stariji ruski modeli su imali lijeva uzljebljenja :)
Za drugo - savrseno tacno. Ko ce se jos zajebavati, pogotovo za precizno pucanje, vjezbajuci pucanje drzeci pusku pod 90 ili 180 stepeni :D :D
Stari kenjac

#2230 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Stari kenjac »

Strucnjaci, mozemol se vratiti "Snajperistima u Sarajevu" ili je sve ispricano. Ko hoce da zna vise o tehnici, taktici pucanja nek ide na obuku...
Ramzess Veliki

#2231 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Za mene je samo pumparica i to sa skraćenom cijevi i da se proširi u trubu na vrhu. Za to valjda ne treba obuka, škole mi je navrh glave ... :roll:
Dozer

#2232 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

@Kenjac (i uz to jos i stari :-D )
Pa i sve ovo pomaze da neuki i mladi shvate sta su sve snajperi radili po Sarajevu :)
Stari kenjac

#2233 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Stari kenjac »

Dozer wrote:@Kenjac (i uz to jos i stari :-D )
Pa i sve ovo pomaze da neuki i mladi shvate sta su sve snajperi radili po Sarajevu :)
Jasno, ali meni kenjcu, a mos misliti maldima, puno je iteresantnije citat dogadjaje, a ne brzinu zrna, stepen nagiba,... :-D
Dozer

#2234 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Pa treba da znaju da tome nije lako pobjeci :D
Repetitor

#2235 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Stari kenjac wrote:Strucnjaci, mozemol se vratiti "Snajperistima u Sarajevu" ili je sve ispricano. Ko hoce da zna vise o tehnici, taktici pucanja nek ide na obuku...

Evo vratiti cu ti se ja jednom pricom,koja se meni desila,iako ne rado pričam ovako nešto,iz mnogih nekih razloga.

Znaci pocetak ratnih desavanja, u mom naselju (siri rejon Dobrinje) organizuju se nekakve straze,pojedinci imaju jaku volju i moral,da stanu pred kompletnu JNA i sve cetnike svijeta ako treba,ali s druge strane kad pocne vrijeme straza (prvi sumrak pa do jutra),često budu meta tih istih civila koje ovi pojedinci čuvaju dok ti civili drincaju,pa ih ovi sa balkona ili prozora pospu loncem vode ili cesto zaganjaju vazom nekog cvijeća :D
Tako nekih komičnih situacija,elem nejse...

Jednog dana moja majka je izasla ispred da prostire opran veš i brže bolje bez daha bukvalno utrčala u kuću,sva prepadnuta i govori mi da je upravo snajperista pucao na nju.Uzeo sam tu izjavu sa velikom dozom ozbiljnosti,i poceo razmisljati ko i odakle je mogao pucati.Nekih ideja je bilo ali bez dokaza nista.
Nakon toga nekih par dana nista se nije desavalo,medjutim jednog jutra,ja sam se upravo vracao sa jutarnje straze ka svojoj kuci,i na par koraka od moje kuce,a u na istom prostoru gdje je par dana ranije pucano na moju majku,tik meni iznad glave je zauzjalo prvo jedno pa drugo zrno,a sa grancica jedne voćke ispod koje sam se tada nalazio odpao je komad lista...Eh tada mi je vec pocelo da bude malo jasnije ko bi i odakle mogao da bude potencijalni strijelac.
U razgovoru sa komsijama skontali smo da nisam bio jedini kojem su se desavale takve stvari ali srecom uvjek je prolazilo bez zrtava.Poceli smo da pratimo narednih dana dio za koji se sumnjalo odakle se puca,medjutim neki su nakon 2-3 sata osmatranja odustali valjda se umorili,ili im preslo u dosadu,medjutim ja sam se bio zastekao na jednu lokaciju i cekao,i pratio.Maksimalno vremena sam provodio u osmatranju koliko sam mogao,ali bez uspjeha.
U medjuvremenu se desilo jos jedno pucanje na smjenu naše straže,i to po noći negdje oko 23 sata,tako da su dva metka pogodila izmedju nogu jednog od mojih jarana.Ja tom prilikom nisam bio tu,ali odmah ujutro sam dosao na mjesto gdje se to desilo,jer u zidu od siporeksa ostala su dva zrna.Zanimljivo je bilo sto su uvjek pucana po dva metka i sto se nije cuo pucanj.Nismo gubili vrijeme,uzeli smo špagu,razvukli i dobili smo koliko je moguće takvim mjerenjem,mjesto u zgradi odakle je pucano na nas.
Pošto nismo imali adekvatnu opremu da mi njega ''ganjamo'' snajperom,odlučili smo čekati.Zaštekao sam se u jedan stan,uzeo dvogled i čekao...
I pred kraj tog dana na ''sumnjivoj'' zgradi,koju sam osmatrao,vidim negdje oko predvečer,pomjera se dio salonita krova(salonit su one ploče kojima su neke zgrade pokrivene,a masovno se koristio u Bosni) i pojavljuje se jedna glava.U prvi mah sam pomislio da se radi o vrani ili gavranu na krovu,kontam umoran od gledanja,ali ni manje ni vise nego glava i na njoj vjerovali ili ne crna neka kapa(kasnije cese ispostaviti sta je tacno).
Sto sam brze mogao odjurio sam do ove svoje ekipe koja se nalazila u blizini,i na brzinu smo se organizovali i krenuli da uletimo u stan odakle je sada bez sumnje pucano.Da nas ne bi primjetio,pokusali smo da zaobidjemo par zgrada i da uletimo na foru kako to vec biva.Medjutim u svemu tome proslo je sigurno nekih 15-tak minuta,i ako bi nam realno da smo precicom isli do njega trebalo maksimalno 2-3 minute.Jos nesto veoma bitno napomenuti za ovdje,je to sto udaljenost sa koje je pucano od nas iznosila je maksimalno nekih 200-250 metara.
Uletili smo u zgradu,dvojica su ostala ispred haustora da kontrolisu svakoga ko bi pokusao da izadje,mi smo se popeli u potkrovlje te zgrade i zatekli jedan od stanova otvoren.Na krovu izrezano tako da se moze otvoriti jedan dio salonita kojeg sam spomenuo nekih dimenzija mozda 40x40cm ne znam sad tacno.Neuredan krevet,stolić,stolica,na stoliću u ovalnom tanjiru k'o da je svadba :-D ,narezana meza sir i meso,flaša neke brlje,telefon,oprema od PASP-a,ali PASP-a nigdje.I ono što me tada iznenadilo i sad se nasmijem kad se sjetim,dok ovo pišem,ona kapa koju sam spominjao-kapa koju koriste tenkisti :lol: Kada sam vidio tog lika,a dvogledom sam osmatrao,''vidio sam'' da je nosio tu kapu,ali nisam bio nikome spominjao to,kontam šuti,ne provaljuj se odkud to da nosi ''snajperista''.

Eh ono što ostaje je to,da ga nismo uspjeli uhvatiti,da li mu je neko dojavio da se krecemo prema njemu(a petokolonaša je bilo,što se kasnije i ispostavilo), ili je nekom svojom ludom srećom uspio da se izvuče ja ne znam,i što je najbitnije i najčudnije u svemu,kako hvala Bogu,sa te udaljenosti nikad nikoga nije uspio pogoditi?
Ramzess Veliki

#2236 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:...i što je najbitnije i najčudnije u svemu,kako hvala Bogu,sa te udaljenosti nikad nikoga nije uspio pogoditi?
Ma nije čitao ovu temu. :lol: :lol: :lol:
ob433

#2237 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ob433 »

ovo basne i bajke se ovdje prepričavaju haha , pa normala da je nosio tenkovsku kapu , znaš ti kakav propuh puše izmedju tih salonita :D
Repetitor

#2238 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote:
Repetitor wrote:...i što je najbitnije i najčudnije u svemu,kako hvala Bogu,sa te udaljenosti nikad nikoga nije uspio pogoditi?
Ma nije čitao ovu temu. :lol: :lol: :lol:
Baš tako :lol:

I mislim par dana nakon toga je tvoj haver sa bradom došao dole sa još jednim da ganja neke druge...ali otom potom :lol:

Pisao sam ti,kako zamalo nije fasovao od našeg jednog blente :-)
Repetitor

#2239 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

ob433 wrote:ovo basne i bajke se ovdje prepričavaju haha , pa normala da je nosio tenkovsku kapu , znaš ti kakav propuh puše izmedju tih salonita :D

Nije ba bajka? Odkud bajka.Pa mi svi mislili puca snajper na nas,kad on tenk sa prigušivačem parkirao u potkrovlje i puca na nas...Jes eto ne moraš vjerovati.Tenk ostavio a on pobjeg'o.
TheMule

#2240 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Ciji je bio stan? Kako se mimoiso s vama na stepenicama? Mora da vas je odmah vidio i zgario niz soliter ili vas je vidio kasnije, pa se sakrio u neciji stan.
Gojeni H

#2241 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

ob433 wrote:ovo basne i bajke se ovdje prepričavaju haha , pa normala da je nosio tenkovsku kapu , znaš ti kakav propuh puše izmedju tih salonita :D
Hvala sto si se registrovao.
trocadero

#2242 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Ја познајем једног вашег Халила који је дужио снајпер ПАСП , и са тим истим снајпером како каже ЈУРИШАО са ТЕКБИРОМ на уснама! :D
Код нас рецимо снајпериста никад није јуришао а камоли галамио!
kosava

#2243 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

trocadero wrote:Ја познајем једног вашег Халила који је дужио снајпер ПАСП , и са тим истим снајпером како каже ЈУРИШАО са ТЕКБИРОМ на уснама! :D
A jebi ga nismo imali oruzija ko vi a slabo smo imali i gradova u okruzenju pa da mozemo potegnuti obarac pa onda potegnuti brlje iz flase i tako dok neprodje smjena
Ramzess Veliki

#2244 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

trocadero wrote:Ја познајем једног вашег Халила који је дужио снајпер ПАСП , и са тим истим снајпером како каже ЈУРИШАО са ТЕКБИРОМ на уснама! :D
Kod nas su PASP nosili preko štele da bare cure.
Znao sam tipa koji je dužio PASP - slijep na desno oko, na lijevo vidi svega 30%, uz to dešnjak. Mi mu namjerno ostavimo otvorena vrata u haustoru prema stepeništu, i čekamo ga kad krene sa krova "sa posla" da vidimo kako će se nasaditi na krilo vrata. :lol: :lol: :lol:
Dozer

#2245 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Seawolf

#2246 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

TheMule wrote:Ciji je bio stan? Kako se mimoiso s vama na stepenicama? Mora da vas je odmah vidio i zgario niz soliter ili vas je vidio kasnije, pa se sakrio u neciji stan.
Koliko sam shvatio iz priče koju nam je ispričao @repetitor, nije se radilo ni o kakvom soliteru, nego o dvospratnici u A. naselju.

@repetitor

To čudo koje ti nazivaš "tenkovskom kapom", se u JNA zvalo "šljemofon" i predstavlja kombinaciju šljema, slušalica i mikrofona. Od te "kape", vodi kabl na čijem kraju se nalazi utikač koji odgovara utičnici za slušalice / mikrofon na radio uređajima RUP-113 i RUP-123, kao i utičnici na većini ostalih radio uređaja tadašnje sovjetske proizvodnje. Mikrofon je izveden u vidu dva kontaktna mikrofona, koji se prislanjaju uz kožu prednjeg dijela vrata, gdje se nalaze glasne žice.

Nije ti, možda, palo na pamet da je tu "kapu" ovaj "tvoj" snajperista koristio za komunikaciju sa nekim ko je bio sa one strane linije, ili sa nekim svojim kolegom, petokolonašem, koji je osmatrao iz drugog ugla? A da je jedna od stvari koje su nedostajale kada ste upali u potkrovlje, pored puške M76, bio i prenosni radio uređaj?
Ramzess Veliki

#2247 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

U pravu je Morski Vuk ...
trocadero

#2248 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Ramzess Veliki wrote:
Kod nas su PASP nosili preko štele da bare cure.
Znao sam tipa koji je dužio PASP - slijep na desno oko, na lijevo vidi svega 30%, uz to dešnjak. Mi mu namjerno ostavimo otvorena vrata u haustoru prema stepeništu, i čekamo ga kad krene sa krova "sa posla" da vidimo kako će se nasaditi na krilo vrata. :lol: :lol: :lol:
Јесте, ложиле се цуре на "дужу цијев" :D
Сад већ на тебе гледам и широм отвораним очима :shock: :thumbup:
Dozer

#2249 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

"Najkrvavije" je kad cujes ljude da nakon 1-2 godine rata , i kada vide PASP, kazu - vidi prepravljene PAP-ovke :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#2250 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Imali mi neki karabin, 7,9 a jedva neke drvene obloge na njoj, još i kundak skraćen, čim opališ ona skoči i opauči te optika u obrvu i napravi ti fin ožiljak ako nisi zategao remen ispod lakta. I ta nam je puška služila isključivo da nekoga nasamarimo - uvijek bilo delegata koji bi da pucaju snajperom po dimnjacima, a mi jedva dočekamo da mu uvalimo pušku i skupimo se okolo njega i čekamo da ga krv oblije. :lol: :lol: :lol:
Za par sedmica je ulicom šetalo njih dvadesetak sa flasterima na obrvama. :lol: :lol: :lol:
Post Reply