Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mirche_

#2226 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by mirche_ »

Mehemed wrote:
rinna0304 wrote: Ja sam placala to 3.5. samo ako predmet dodje u kutiji, al vecinom sve dolazi u kesicama i to ne platis nista.... mmeni je postar uvijekcna adresu donosio sve al mislim ako je veci paket ti odes u postu i podignes i postaru placas samo ako je narudzba carinjena
Kao sto je i rinna0304 napisala, ako ti je veci paket onda se salje na carinu na procjenu i otvaranje, a ako je koverta vrlo je vjerovatno da se nece ni slati na carinu, vec odmah sa aedroma prema tebi, naplate 3.50KM otvaranje, 2.50KM ide carini i 1KM posti
Sad mi je jasno, hvala :)

Zanima me da li je neko imao iskustvo sa dostavom sa zavvi.com, hut.com, kitbag.com ... koliko obicno treba da stigne posiljka, i pri registraciji sta ste upisivali pri House Number jer imaju dva reda ponudjena da se ispune, ista stvar je i pri registraciji na stranicu fragrancex, ne bi da mi naruceno ne dodje na pravu adresu :D

i da li stavljate č, č kod prezimena pri pisanju adrese ?
Mehemed
Vozim: automobil

#2227 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mehemed »

mirche_ wrote:
Zanima me da li je neko imao iskustvo sa dostavom sa zavvi.com, hut.com, kitbag.com ... koliko obicno treba da stigne posiljka, i pri registraciji sta ste upisivali pri House Number jer imaju dva reda ponudjena da se ispune, ista stvar je i pri registraciji na stranicu fragrancex, ne bi da mi naruceno ne dodje na pravu adresu :D

Sa tih stranica nisam kupovao, a č,ć,đ,š,ž ne pisem nigdje, sve pisem bez kvake, ime i prezime, kao i adresu, stizalo je sve do sada, sa ebay-a i sa jos jedne stranice
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2228 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Zviz »

Vi svi koji imate rodbinu u Danskoj nekontam da se uopste peglate preko interneta kad je rijec od kupovini odjece ili obuce.

OBA PARA PLACENA NEKIH 180KM U REGULARNOJ PRODAVNICI ZA OBUCU - I ZNAS DA ROBA NIJE NEKI BUVLJAK EDITION

Image
rangarok

#2229 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by rangarok »

Da li neko zna kako funkcionise carina u Svicarskoj?
Posto sam mislio da narucim sa sportdirect.com neke stvari, pa sam kontao unijeti adresu neke rodbine tamo (jer ne pada mi na pamet da ovim nasima placam carine)
Partijaner

#2230 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Partijaner »

Kakva iskustva imate sa amazon.com, da li je neko kupovao na toj stranici ?
seoBIH

#2231 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by seoBIH »

Zezas se !? Pa skoro isto kao Ebay samo sto dosta manje stvari salju u BIH.
burekodsira

#2232 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by burekodsira »

ebay i amazon ko arizona i benetton npr :D
hrle1976

#2233 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by hrle1976 »

rangarok wrote:Da li neko zna kako funkcionise carina u Svicarskoj?
Posto sam mislio da narucim sa sportdirect.com neke stvari, pa sam kontao unijeti adresu neke rodbine tamo (jer ne pada mi na pamet da ovim nasima placam carine)
Preise Importverzollung
Briefe, Pakete (Post und GLS) und EMS Import Preis (CHF)
Grundpreis Verzollung Zone 1 12.-
Grundpreis Verzollung Zone 2 16.50
Zuschlag Warenwert 3%
Maximaler Verzollungspreis 70.-

exkl. MWST

Herkunftsländer:

Zone 1: Deutschland, Frankreich, Italien und Österreich
Zone 2: übrige Länder
Zusatzdienste und Zusatzleistungen
Zusatzdienste und Zusatzleistungen Preis (CHF)
Besichtigung, Wertabklärung und Lagerung 13.-
Verzollung von Sendungen, die einem nicht-zollrechtlichen Erlass oder einer Zusatzabgabe unterliegen 13.-
Vorabklärung Importverzollung 13.-
Zollrevision 13.-
Verzollung zusätzlicher Zolltarifnummern
(> 5 ZTN; Zuschlag je zusätzliche Zolltarifnummer) 10.-
Transitabfertigung 50.-
Freipassabfertigung 80.-
Sonderabfertigung (Carnet ATA usw.) 25.-
Anmeldung Edelmetallkontrolle (EMK) 50.-
Gestellung CITES (Artenschutzabkommen) 50.-
Gestellung Grenztierärztliche Untersuchung (GTU) 50.-
Gestellung Pflanzenschutz 50.-

exkl. MWST

Die Leistungen sind Bestandteil der Bemessungsgrundlage der Einfuhrumsatzsteuer (MWST), die durch die Eidgenössische Zollverwaltung (EZV) erhoben wird.

Keine Verzollung von Privat an Privat

Zu persönlichen / privaten Gebrauch
Bis zu CHF 100.-
Als Geschenk deklariert oder Geschenkcharakter offensichtlich

Eine Verzollung ist in folgenden Ausnahmefällen in jedem Fall nötig:

Tabakfabrikate
Alkoholische Getränke

Seit dem 1. Januar 2011 gelten folgende Mehrwertsteuersätze:
Art Mwst-Satz
Normalsatz auf steuerbare Lieferungen und Dienstleistungen 8 %
Reduzierter Satz auf steuerbare Lieferungen und Dienstleistungen (Bsp. Bücher) 2.5 %
Big Ben

#2234 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Big Ben »

mirche_ wrote:
Mehemed wrote:
rinna0304 wrote: Ja sam placala to 3.5. samo ako predmet dodje u kutiji, al vecinom sve dolazi u kesicama i to ne platis nista.... mmeni je postar uvijekcna adresu donosio sve al mislim ako je veci paket ti odes u postu i podignes i postaru placas samo ako je narudzba carinjena
Kao sto je i rinna0304 napisala, ako ti je veci paket onda se salje na carinu na procjenu i otvaranje, a ako je koverta vrlo je vjerovatno da se nece ni slati na carinu, vec odmah sa aedroma prema tebi, naplate 3.50KM otvaranje, 2.50KM ide carini i 1KM posti
Sad mi je jasno, hvala :)

Ako mislis na www.thehut.com oni su se pokvarili. Dostava je besplatna ali se ceka i po mjesec dana. Moje 2 posljednje narudzbe su bile problematicne. Pisao sam im direktno, zalio se itd. Moj rodjak npr. nikada nije ni dobio trenerku koju je narucio. Prije su bili ekstra. Od glave do pete sam se znao obuci. Sada lose. Veoma lose. Mislim da Zavii drzi thehut ali su veci i ozbiljniji. I placa se dostava mislim.

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk 2
vaučer

#2235 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by vaučer »

I sa zavvii-a je besplatna dostava i sporija je otkad je besplatna (nisam imao problema s dolaskom narudžbu doduše).
joe_cole

#2236 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by joe_cole »

Zanima me kakav je TheHut sto se tice velicina, jeste li zadovoljni, jel npr M bas M kao kod nas, tako isto obuca jel 9 bas kao 43? :)
mirche_

#2237 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by mirche_ »

joe_cole wrote:Zanima me kakav je TheHut sto se tice velicina, jeste li zadovoljni, jel npr M bas M kao kod nas, tako isto obuca jel 9 bas kao 43? :)
Ja sam narucila jedne cipelice, pa cekam da dodju, pa cu onda tek moci nesto vise reci o realnosti brojeva.
Mada sam citala neke recencije, da je uglavnom muska odjeca, posebno neka brendirana, uza, tako da je bolje uzeti za broj vecu ( bar sto se tice odjece ), pogledaj i one recenzije i na zavvi i na hut na pojedine dijelove odjece, tu obicno ljudi spominju velicine. :-D
joe_cole

#2238 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by joe_cole »

mirche_ wrote:
joe_cole wrote:Zanima me kakav je TheHut sto se tice velicina, jeste li zadovoljni, jel npr M bas M kao kod nas, tako isto obuca jel 9 bas kao 43? :)
Ja sam narucila jedne cipelice, pa cekam da dodju, pa cu onda tek moci nesto vise reci o realnosti brojeva.
Mada sam citala neke recencije, da je uglavnom muska odjeca, posebno neka brendirana, uza, tako da je bolje uzeti za broj vecu ( bar sto se tice odjece ), pogledaj i one recenzije i na zavvi i na hut na pojedine dijelove odjece, tu obicno ljudi spominju velicine. :-D
Ok hvala, a kad ti stignu cipelice ti javi jel odgovara kako pise jer sam nekako najsumnjicaviji za obucu :)
mirche_

#2239 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by mirche_ »

Zna li neko da li mogu naruciti neke vitamine, dodatke prehrani itd sa iherb-a, da li cu imati problema na carini ako se to budu tretirali kao lijekovi ?
ufff

#2240 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ufff »

kad bi uzimao neki mob iz inostranstva ide li tu carina i koliko i sta :D
mirche_

#2241 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by mirche_ »

joe_cole wrote:
mirche_ wrote:
Ok hvala, a kad ti stignu cipelice ti javi jel odgovara kako pise jer sam nekako najsumnjicaviji za obucu :)
Stigle cipelice za 9 dana, brojevi su realni, bar sto se tice obuce, ja i vise nego zadovoljna :-D
boracha

#2242 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by boracha »

jel vam kasne paketi iz uk?
zgiba

#2243 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zgiba »

boracha wrote:jel vam kasne paketi iz uk?
Kasne! Posljednjih 3-4 mjeseca nesto se desava sa royal mail-om (ili sa nasom carinom). Znali su mi prije stici paketi iz USA nego iz UK, sto je apsurdno. :evil:
boracha

#2244 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by boracha »

i meni iz kine...
seoBIH

#2245 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by seoBIH »

Pa jel' ode na cariinu, pratite li po TN !?
Poslat 13, 17tog dosao u bih :)
shandrprcSA

#2246 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shandrprcSA »

123456789 wrote:Pa jel' ode na cariinu, pratite li po TN !?
Poslat 13, 17tog dosao u bih :)
kod mene nema TN, poslano sa "Standard Int'l Postage"
boracha

#2247 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by boracha »

nemam ni ja, al hajde ovo s ebay-a, a sa ove druge stanice mi uvijek dodje najkasnije za 15 dana, cesto i za 7...a iz kine mi doslo prije 5, 6 dana, poslano kad i ovo...
seoBIH

#2248 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by seoBIH »

Ja nemam problema ni s jednom posiljkom iz UK ili kine koja ima TN.

Iz uk stigla za 4 dana, iz Kine prosjek 7 dana, maksimalno 10 dana i ni dana vise :)
Edinz

#2249 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Edinz »

boracha wrote:jel vam kasne paketi iz uk?
Kasne, naruceno 31.5 vise stvari od vise posiljalaca i jos cekam...
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2250 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Zviz »

Iz Kine za 7 dana?? Pravo me zanima sta narucujes i jel hitna posiljka? Haj sto u Danskoj imaju 48% dumping poreza na uvoz iz Kine - znaci sta god da kupis 48% te oporeze. Ali nije moguce da ti nesto stigne za 7 dana da ga naopako okrenes. U Danskoj barem cekas 14 dana inkl. one dane dok je roba u rukama porezne i danske poste. Iz UK od 2 dana do 3 sve zavisi iz ostalih drzava unutar Unije 1 do 3 dana.
Post Reply