Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2226 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Garden of illusion wrote:Nazoveš privatno majstora pa pitaš koji bi iznos radova bio na zamjeni odvoda, ako misliš da će njegova cijena biti manja varaš se, a još bi radio na crno. Ti kao predstavnik sebi nemoj dozvoliti neodređene termine tipa jednu ili dvije pločice, ili je jedna ili su dvije, vodi računa o tome (ovo je usputna opaska, želim reči da uvijek moraš tačno i konkretno znati šta se radilo na tvom ulazu). Problem je što ljudi u globalu misle da su građevinski radovi jeftini, nisu, skupi su ko sam đavo. Kao predstavnik svog ulaza koji ima namjeru da se posveti sređivanju svog ulaza (što je za svaku pohvalu) skontaćeš da će ti trebati popriličan broj redovnih uplata na računu da bi bio u stanju nešto konkretno odraditi. U svakom slučaju, sretno :)
Dakle, najvažnije je da svi etažni vlasnici spoznaju da je zgrada kolektivnog stanovanja NJIHOVO VLASNIŠTVO, te pošto su krv, znoj i suze uložili u kupovinu etaže-stana u njoj da se tako i odnose prema svom vlasništvu.

Čim EV, neplatiša, spozna da kada neuplaćuje naknadu za održavanje zajedničkih dijelova, on ne šteti samo upraviteljskoj firmi, nego pruža svoje ruke u džepove svojih komšija, dragih komšija koji mu mogu valjati više nego brat rođeni.

Kako to on, neplatiša oštećuje i komšije, pa jednostavno:
MANJE NOVCA ZA ODRŽAVANJE=>LOŠIJE ODRŽAVANJE ZGRADE=>MANJA TRŽIŠNA VRIJEDNOST SVIH STANOVA U ZKS (Zgradi Kolektivnog Stanovanja)!

ISPRINTATI OVU PAROLU I NA POGODNO MJESTO ZALIJEPITI!
Lone_wolf

#2227 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Lone_wolf »

Šupčina kome je bolje da me zaobilazi i ne pozdravlja.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2228 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Lone_wolf wrote:Šupčina kome je bolje da me zaobilazi i ne pozdravlja.
Kako kada te ne poznajem? Kako da te ne pozdravljam? Objasni.
:?
Bellica

#2229 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote: Takvih slucajeva je otprilike oko 100.000 u KS prema tome, ne sekiraj se, nisi sam. Eto, bar mala utjeha :) A sada ozbiljno, od kad sam referent u ovoj oblasti, naisla sam na veliki broj istih situacija. Ovdje pomaze PEV s dobrim zivcima i znanjem koji se ubjedjuje sa stanarima da pocnu placati, ponudi im nesto da odrade upravitelji na otplatu pa vide da se nesto desava i pocnu placati. Ili, jednostavno puste da ulaz propada, pa kad prodaju stan ne moze kvadrat biti iznad 700KM da je tek renoviran, jer je ulaz budi Bog s nama. Vecina ulaza, ma ne vecina, svi u KS imaju parazite koji ne placaju, ali platit ce, evo po novom Zakonu, ne mozes prodati stan dok ne izmiris dug prema upraviteljima, sto je dobro, kad tad ce htjeti da zamijeni ili proda stan, na kraju, neko od nasljednika kad ga bude prevodio na sebe za 50 godina, nece moci dok ne izmiri dug. Zato, nisi levat sto placas, zasto bi bio, uredno izmirujes svoje mjesecne obaveze i ne gomilas dug, neka ti djeca sutra porastu i hoces da selis s Dobrinje u Stari Grad ili Novo Sarajevo, mozes bez problema, ali kad imas dug od 5000 KM prema upravitelju, to ide malo teze. Imam i ja ulaz s 4 sprata pls nadogrdnja, po 13KM je mjesecno zaduzenje, ali kad se rade neki veci poslovi, krecenje ili stolarija, idemo na varijentu dodatnog prihoda, cisti se dva puta sedmicno i ulaz je osiguran, to su jedini fiksni troskovi ovog ulaza i naknada upravitelju 12%. Eto, nadam se da sam ti malo razjasnila situaciju. Vjerujem da ce i vas ulaz biti u malo boljem stanju u skorijoj buducnosti.
Čestitam na referentluku! Promijeni nick u @Sadžida, to je uobičajeno ime za ''tete-referente''.
:mrgreen: :skoljka:
Hvala na cestitkama, ali nick ne mijenjam, ovaj je moj nadimak od djetinjstva i posebno sam vezana za njega. Nisam ja uopste tako ozbiljan referent kako ti mislis, ali se nadam da cu biti, evo kazu od septembra pocinje testiranje pa cemo vidjeti koliko sam uspjesna u ovoj oblasti. Imam vremena da se pripremim, taman da mi Ramazanski dani lakse prodju.
Bellica

#2230 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

levjd wrote:Prokapavalo u kupatilu komšiji od drugog komšije iznad. Pozvao Sarajevostan na intervenciju i konstatovali da je odvod vode loš i to popravili. Danas da provjerim koliko je to sve koštalo i vidim račun po stavkama a ukupno blizu 300km. Nisam mogao vjerovati kako su tako skupo naplatili. Samo stavka keramičara koji je zalijepio jednu ili dvije pločice (koje je dobio od komšije ,imao ih u rezervi), naplatio je 86,13 km. E stvarno pomislih šta bi bilo da su nešto pravo komplikovano radili, koliko bi tada naplatili? Izgleda da upraviteljska firma baš lijepo zarađuje na svom poslu.
Inače, planirao sam da kao PEV uštedim nešto novca da sredim podrum i smetljarnik i još kojekakve sitnice, ali biće teško pored ovako skupih usluga.
Imas MSP pa neka naprave inspekcijski nadzor. Ti kao PEV imas kopije svih naloge za sve te izvedene radove koje si potpisao. Na njima pise da su zalijepljene dvije plocice i da ste imali svoje, dakle, njihovo ljepilo i ruke, neka je ostavio sat vremena i neka je satnica 10KM + PDV i kantica tog pripremljenog ljepila ne moze biti vise od 25KM nikako. Ali o tome ne trebamo mi ovdje raspravljati, kopiraj sve te naloge, napisi dopis MSP pa neka oni provjere za sta su napratili tih 87KM. Moras znati koliko je cijevi zamijenio, ventila, koljena...koliko sati je ostao pa tek onda potpises, na sve to svakako ide slavni PDV. Ali da je preskupo, preskupo je, jer, kod moje mame u kupatilu (preko upravitelja, ali privatno smo platili) je za 320 KM zamijenjena svaka cijev u kupatilu, svaki odvod, ventil, podna i zidna instalacija, vodovodna i kanalizaciona, a kupatilo je velicine 40-tak m2 (pod i zidovi), pa i nije bilo previse skupo ako uporedim s ovim poslom koji je uradjen u tvom ulazu. Inace, usteda se moze napraviti samo preko dodatnih prihoda, nije puno stanarima, a finog se novca skupi pa se potrosi za nesto odredjeno u tvom slucaju za podrum i smetljarnik.
levjd

#2231 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by levjd »

Da. Prva intervencija Sarajevostan-a od kada sam ja PEV i bila je baš paprena, iako su posao solidno uradili. Vidjeti ću da uzmem od njih cjenovnik pojedinih usluga, a od sada slijedi uvijek i pitanje " a koliko će to koštati, molim vas". Inače, drago mi je da sam našao ovaj "sajt" na internetu gdje mi Predstavnici i stanari možemo razmjeniti mišljenja, iskustva i posavjetovati se.
Bellica

#2232 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

levjd wrote:Da. Prva intervencija Sarajevostan-a od kada sam ja PEV i bila je baš paprena, iako su posao solidno uradili. Vidjeti ću da uzmem od njih cjenovnik pojedinih usluga, a od sada slijedi uvijek i pitanje " a koliko će to koštati, molim vas". Inače, drago mi je da sam našao ovaj "sajt" na internetu gdje mi Predstavnici i stanari možemo razmjeniti mišljenja, iskustva i posavjetovati se.
I meni je drago da si nas nasao, ima nas "strucnjaka" u ovoj oblasti, slobodno pitaj za savjet, mi jedva cekamo da nekome pomognemo, otvorimo im oci i ucestvujemo u spasavanju imovine ljudi koji su je stekli na jako tezak nacin, najcesce radeci cijeli zivot.
PipiDugaDevetka

#2233 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

levjd wrote:Da. Prva intervencija Sarajevostan-a od kada sam ja PEV i bila je baš paprena, iako su posao solidno uradili. Vidjeti ću da uzmem od njih cjenovnik pojedinih usluga, a od sada slijedi uvijek i pitanje " a koliko će to koštati, molim vas". Inače, drago mi je da sam našao ovaj "sajt" na internetu gdje mi Predstavnici i stanari možemo razmjeniti mišljenja, iskustva i posavjetovati se.
Čini mi se da u Zakonu nema više ''stanara'', nego su to ''etažni vlasnici''. Veoma bitno je promijeniti svijest da smo MI VLASNICI ETAŽA/STANOVA/GARAŽA/POSL. PROSTORA, te sa tako promijenjenom sviješću pristupiti vođenju brige o svom vlasništvu.
Kada je bilo u Zakonu primjenjivano STANARSKO PRAVO, e, onda su bili STANARI. (Ne radi se o rudniku STANARI).

Onda sam rahat bio, direktor Stambenog za područje Ilidže stanovao preko-puta. Moja obaveza bila plaćanje redovno, a oni su pravili planove kako da održavaju zgrade uključujući i sve u stanu.
novi.dan.nova.nafaka

#2234 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by novi.dan.nova.nafaka »

PipiDugaDevetka wrote:Čini mi se da u Zakonu nema više ''stanara'', nego su to ''etažni vlasnici''. Veoma bitno je promijeniti svijest da smo MI VLASNICI ETAŽA/STANOVA/GARAŽA/POSL. PROSTORA, te sa tako promijenjenom sviješću pristupiti vođenju brige o svom vlasništvu.
:thumbup:
PipiDugaDevetka wrote:Kada je bilo u Zakonu primjenjivano STANARSKO PRAVO, e, onda su bili STANARI. (Ne radi se o rudniku STANARI).
:D
PipiDugaDevetka

#2235 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Postavlja se pitanje da li je ispravno mjesečne izvještaje postavljati na oglasnu ploču ili koje drugo pogodno mjesto tako da svi vide ko je neplatiša? Moje mišljenje je da JESTE ispravno. Kada on/ona neplaćajući upraviteljninu=naknadu za održavanje zajedničkih dijelova zgrade ima hrabrosti zavući ruku u džepove svojih komšija suvlasnikaa zgrade, onda treba imati i petlju da izdrži tu ''sramotu'' javnog obznanjivanja da potkrada svoje komšije.
Ako upravitelj tuži takvog komšiju, etažnog vlasnika, dobro bi bilo kada bi PEV stavio neku napomenu uz ime neplatiše koja bi značila da se problem rješava na Sudu. Možebiti da je taj neplatiša i u pravu što ne plaća, pa neka Sud razrješi. Nema potrebe za svađu među komšijama EV.
novi.dan.nova.nafaka

#2236 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

PipiDugaDevetka wrote:Postavlja se pitanje da li je ispravno mjesečne izvještaje postavljati na oglasnu ploču ili koje drugo pogodno mjesto tako da svi vide ko je neplatiša? Moje mišljenje je da JESTE ispravno. Kada on/ona neplaćajući upraviteljninu=naknadu za održavanje zajedničkih dijelova zgrade ima hrabrosti zavući ruku u džepove svojih komšija suvlasnikaa zgrade, onda treba imati i petlju da izdrži tu ''sramotu'' javnog obznanjivanja da potkrada svoje komšije.
Ako upravitelj tuži takvog komšiju, etažnog vlasnika, dobro bi bilo kada bi PEV stavio neku napomenu uz ime neplatiše koja bi značila da se problem rješava na Sudu. Možebiti da je taj neplatiša i u pravu što ne plaća, pa neka Sud razrješi. Nema potrebe za svađu među komšijama EV.
Apsolutno se slažem sa tobom PDD. Ja tu nisam nikad imao ni trunke dileme - jednom sam našao skinutu karticu sa oglasne ploče i nikad više. Sad je zaključana u staklo. Transparentnosti nikad dosta. Tim više što je to zajedničko dobro svih nas - ko nema para da plaća u fond za održavanje nije ni trebao kupiti stan (i više nego adekvatan termin - zavlačenje ruke u džepove svojih komšija, jer neodržavanjem zgrade opada vrijednost nekretnine drastično).
E sad, nadam se da upravitelji mogu označavati takve pojedince da se PEV-ovi sa time ne bakću, pogotovo u zgradama/ulazima sa više stanara...
Bellica

#2237 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Postavlja se pitanje da li je ispravno mjesečne izvještaje postavljati na oglasnu ploču ili koje drugo pogodno mjesto tako da svi vide ko je neplatiša? Moje mišljenje je da JESTE ispravno. Kada on/ona neplaćajući upraviteljninu=naknadu za održavanje zajedničkih dijelova zgrade ima hrabrosti zavući ruku u džepove svojih komšija suvlasnikaa zgrade, onda treba imati i petlju da izdrži tu ''sramotu'' javnog obznanjivanja da potkrada svoje komšije.
TREBA postavljati mjesecni izvjestaj na oglasnu plocu. Bar u mom slucaju stanari tj. EV nemaju razloga da ne placaju, ako su ljudi ovdje na forumu mogli shvatiti o kakvoj se PEV radi, onda mozes misliti kakva sam u praksi, a oni se nasli da ne placaju i to iz principa nece da placaju, kazu bili su ovdje u ratu, branili drzavu...pa jos treba da placaju. SLazem se ja da borcima treba dati beneficije, ali sto je previse, previse je, jer svi smo mi bili u ratu, svi smo nekoga izgubili, ali imamo stanove od po 90m2 i zgradu koju treba odrzavati. Ako im smeta sto moraju placati, neka odu u nadlezno Ministarstvo za boracku populaciju i neka traze sufinansiranje ovog mjesecnog odrzavanja. Da ne ispasta cijela zgrada zbog u mom slucaju konkretno 4 stanara. Kad bi oni samo isplatili dugove, proslom i trenutnom upravitelju, imala bih sigurno 10.000-12.000KM na racunu ako ne i vise, a za taj novac se moze puno napraviti u ulazu, skoro da i krvo mozemo zamijeniti koji je BTW napravljen od nekog kancerogenog matrijala. Istina, kradu iz dzepova svojih komsija, a sto i ne bi, u mom ulazu su EV stranci, ne poznaju se medjusobno i ne druze se. Srecom, ja isto kazem, ima zakonska odredba koja je odredjena za neplatise, ne daj Boze da mi PEV moramo ici od vrata do vrata i traziti da plate odrzavanje. Znam da nas ne bi poslusali, a bilo bi i ponizavajuce. Evo nesto razmisljam da zamolim ovu djecu sto se igraju oko zgrade da mi na neku plahtu crvenom bojom ispisu imena ovih sto ne placaju pa da okacim na fasadu, ispod napomena "Ljudi koji kradu od svojih komsija" ko zna, mozda ih osramotim :D
Bellica

#2238 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Eh sada da napisem jedan ogroman problem koji nije u direktnoj vezi samnom, ali voljela bih pomoci ako mogu i trebala bi mi podrska po mogucnosti. Naime, prije nekoliko dana je zavrsen SFF i u Novom Gradu je bilo Otvoreno kino ispred OS "Skender Kulenovic", tacnije u skolskom igralistu ove skole, a kako i zasto sam ja bila tamo nije bitno, vazno je da je na zgradi koja se nalazi odmah uz to igraliste, dakle, dijeli ih mozda neka uska ulica (jednosmjerna) postavljen ogroman odasiljac koji je stetan za zdravlje ovih EV u zgradi, ali i onih koji cesto borave u obliznjim ugostiteljskim objektima i ono najvaznije stetan je za tu djecu koja u skoli provode najmanje 6h dnevno, na tom igralistu imaju vjerovatno tjelesni odgoj, provode tu veliki odmor...Ta zgrada je vise prazna nego puna, stanovi su zakljucani, samo nekoliko "hrabrih" EV zivi tu i dan danas. Od kolegice koja je tu imala prijatelja sam saznala da je obolio i nazalost umro nedavno, tu je stanovao, u toj zgradi. Ono najvaznije, niko o tome ne vodi racuna. Ja ne znam ni ko je taj odasiljac postavio, ko je dozvolio, jesu li EV to pismeno dozvolili, je li ih neko pitao, ko je dao kljuc da izadju na krov...? Sve su ovo pitanja na koja bi mi trebao odgovor, jer zelim pomoci tim ljudima, toj djeci u toj skoli, ma svima, pa svako do nas ide ako nista u onaj Mercator, a ko tamo stanuje, seta onim setalistem odmah ispred. Ima li neko nekoga u toj zgradi da se raspita o ovom problemu da im se pomogne, da se taj odasiljac skloni ili na kraju, da li postoji dozvola za njegovo postavljanje? Jer, mnogi stanari za nekoliko hiljada KM (uglasnom 2-5.000KM) dozvole da se svasta kaci na zgradu, a nemaju pojma o cemu se radi. Vjerujem da niko od vas ne bi ostao ravnodusan na ovakvu situaciju. Ja bas i ne mogu otici sama i istrazivati, ipak je to druga opstina, zgrada u kojoj nemam nikoga, nemam bas neke izglede da uspijem, ali kad bih imala odredjene informacije, onda bih znala sta da napravim, pa ako imate nekoga tu, raspitajte se i javite.
novi.dan.nova.nafaka

#2239 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:TREBA postavljati mjesecni izvjestaj na oglasnu plocu. Bar u mom slucaju stanari tj. EV nemaju razloga da ne placaju, ako su ljudi ovdje na forumu mogli shvatiti o kakvoj se PEV radi, onda mozes misliti kakva sam u praksi, a oni se nasli da ne placaju i to iz principa nece da placaju, kazu bili su ovdje u ratu, branili drzavu...pa jos treba da placaju. SLazem se ja da borcima treba dati beneficije, ali sto je previse, previse je, jer svi smo mi bili u ratu, svi smo nekoga izgubili, ali imamo stanove od po 90m2 i zgradu koju treba odrzavati. Ako im smeta sto moraju placati, neka odu u nadlezno Ministarstvo za boracku populaciju i neka traze sufinansiranje ovog mjesecnog odrzavanja. Da ne ispasta cijela zgrada zbog u mom slucaju konkretno 4 stanara.
Sjooo, što te nemo slušat' to pomaganje "boraca".
Kao prvo, moj otac je bio u ratu dobrovoljac od Aprila '92, ranjen u glavu i noge, na kraju rata demobilisan. Radio u firmi čije je sjedište u Beogradu bilo, ostao bez posla (čak nije bio ni među sretnima što su stan dobili prije rata). Šta on sad treba - do kraja života tražiti neke beneficije !?!? Nego, krenuo tip iz početka - uzdaj se u se(be) i svoje kljuse.
Isto tako, hem je masa onih koji se lažno predstavljaju kao borci, hem su ista ili bolja kategorija od mog rođenog oca. Dakle, otkačio bih ih samo tako slatko. Nisu se oni borili za povlastice u životu, već za golo preživljavanje. I sad bi ga neko do kraja života morao tetošiti..
E sad, ima stvarno tih boraca-invalida, koji nisu sposobni zaraditi i tih socijalnih slučajeva, to treba uvažiti. Ali, svaki onaj ko ima za kutiju cigara dnevno, kojima truje sebe i svoje najrođenije, ima Boga mi i za mjesečno održavanje zgrade!
Bellica

#2240 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Bellica wrote:TREBA postavljati mjesecni izvjestaj na oglasnu plocu. Bar u mom slucaju stanari tj. EV nemaju razloga da ne placaju, ako su ljudi ovdje na forumu mogli shvatiti o kakvoj se PEV radi, onda mozes misliti kakva sam u praksi, a oni se nasli da ne placaju i to iz principa nece da placaju, kazu bili su ovdje u ratu, branili drzavu...pa jos treba da placaju. SLazem se ja da borcima treba dati beneficije, ali sto je previse, previse je, jer svi smo mi bili u ratu, svi smo nekoga izgubili, ali imamo stanove od po 90m2 i zgradu koju treba odrzavati. Ako im smeta sto moraju placati, neka odu u nadlezno Ministarstvo za boracku populaciju i neka traze sufinansiranje ovog mjesecnog odrzavanja. Da ne ispasta cijela zgrada zbog u mom slucaju konkretno 4 stanara.
Sjooo, što te nemo slušat' to pomaganje "boraca".
Kao prvo, moj otac je bio u ratu dobrovoljac od Aprila '92, ranjen u glavu i noge, na kraju rata demobilisan. Radio u firmi čije je sjedište u Beogradu bilo, ostao bez posla (čak nije bio ni među sretnima što su stan dobili prije rata). Šta on sad treba - do kraja života tražiti neke beneficije !?!? Nego, krenuo tip iz početka - uzdaj se u se(be) i svoje kljuse.
Isto tako, hem je masa onih koji se lažno predstavljaju kao borci, hem su ista ili bolja kategorija od mog rođenog oca. Dakle, otkačio bih ih samo tako slatko. Nisu se oni borili za povlastice u životu, već za golo preživljavanje. I sad bi ga neko do kraja života morao tetošiti..
E sad, ima stvarno tih boraca-invalida, koji nisu sposobni zaraditi i tih socijalnih slučajeva, to treba uvažiti. Ali, svaki onaj ko ima za kutiju cigara dnevno, kojima truje sebe i svoje najrođenije, ima Boga mi i za mjesečno održavanje zgrade!
Ma svaka ti je rijec na mjestu :thumbup: Ja sam isto bila u ratu, mnogo clanova porodice sam izgubila, pa sta sada, redovno placam sve moguce mjesecne racune. Nana je isto ranjena i 60% je invalid, redovno placa racune, nego ovo je kod mene u zgradi bezobrazluk, borio se pa ne mora placati, ma hajde, mi ostali smo bili u New York-u dok se on borio.
Ally71

#2241 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Ally71 »

Molila bih pomoć!!!
Nedavno sam se preselila na Marin Dvor, zgrada u kojoj je upravitelj Hetig. Zgrada i ulaz je malo reci katastrofa. Podrumi poplavljeni, ulaz nije okrecen 10 godina, paucina po zidovima, fuj....sad su se cujem i zohari i neke bube pojavile (valjda po cijelom Marin Dvoru). Stanari su htjeli promijeniti Hetig i sve dogovorili sa Sarajevostanom, međutim neko Udruženje upravitelja ili sta vec (komsinica mi nije znala tacno reci), koje upravlja radom i odabirom tih kompanija, valjda ne dozvoljava, jer se zgrada u kojoj smo, sastoji od dva ulaza (valjda je krov zajednicki) i ovaj drugi ulaz neće da mijenja Hetig...napominjem, da nemamo nikakvih dugova prema Hetigu, sto je rijetko.... pomozite!!! kako da ili promijenimo upravitelja ili da natjeramo Hetig da radi svoj posao? HVALA!!!
Bellica

#2242 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Ally71 wrote:Molila bih pomoć!!!
Nedavno sam se preselila na Marin Dvor, zgrada u kojoj je upravitelj Hetig. Zgrada i ulaz je malo reci katastrofa. Podrumi poplavljeni, ulaz nije okrecen 10 godina, paucina po zidovima, fuj....sad su se cujem i zohari i neke bube pojavile (valjda po cijelom Marin Dvoru). Stanari su htjeli promijeniti Hetig i sve dogovorili sa Sarajevostanom, međutim neko Udruženje upravitelja ili sta vec (komsinica mi nije znala tacno reci), koje upravlja radom i odabirom tih kompanija, valjda ne dozvoljava, jer se zgrada u kojoj smo, sastoji od dva ulaza (valjda je krov zajednicki) i ovaj drugi ulaz neće da mijenja Hetig...napominjem, da nemamo nikakvih dugova prema Hetigu, sto je rijetko.... pomozite!!! kako da ili promijenimo upravitelja ili da natjeramo Hetig da radi svoj posao? HVALA!!!
Ukoliko zgrada ima dva ulaza, za smjenu upravitelja je potrebno da skupite 51% potpisa iz oba ulaza, odnosno, potpise stanara-etaznih vlasnika koji u svom vlasnistvu imaju 51% korisne povrsine zgrade. Jer, vasa zgrada je cjelina koja ima dva ulaza i automatski imate zajedniceke dijelove. Predstavnici etaznih vlasnika bi isto trebali biti isti. Isti procenat potpisa treba i za izbor novog upravitelja koliko sam shvatila Sarajevostan je u pitanju. Nemojte ni pokusavati da ih natjerate da rade jer HETIG nece da radi, imala sam iskustvo s njima i to jako lose. Zato, prikupite potpise iz ova dva ulaza i promijenite ih, obavezno trazite da vam prebace sredstva s racuna na racun koji cete imati kod novih upravitelja, a posto su oni dosta usporeni, morat cete da se dobro potrudite da vam novac prebace. Lakse ih je promijeniti nego natjerati da rade, a koliko znam, na Marin Dvoru neme nekih ogromnih zgrada i nebodera lako cete vi to obaviti, skupite potpise i njima jedan dopis i to sto prije da zelite smjenu jer ce vam dati ogroman otkazni rok kad kazem ogroman mislim na 2 mjeseca, a pocinje onog dana kad prime vas dopis. Udruzenje upravitelja nema veze s vama i vasom odlukom o promjeni upravitelja. Njihova uloga je nesto sasvim drugo.
Bellica

#2243 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Ne postoji firma koji upravlja odabirom upravitelja u zgradama, to biraju sami EV, samo vi mozete izabrati upravitelja ili ako ne mozete da se dogovorite, onda Ministarstvo stambene politike dodijeli prinudnog, niti jedna druga institucija nije nadlezna da utice na vas izbor pri odabiru upravitelja zgrade.
PipiDugaDevetka

#2244 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:
TREBA postavljati mjesecni izvjestaj na oglasnu plocu. Bar u mom slucaju stanari tj. EV nemaju razloga da ne placaju, ako su ljudi ovdje na forumu mogli shvatiti o kakvoj se PEV radi, onda mozes misliti kakva sam u praksi, a oni se nasli da ne placaju i to iz principa nece da placaju, kazu bili su ovdje u ratu, branili drzavu...pa jos treba da placaju. SLazem se ja da borcima treba dati beneficije, ali sto je previse, previse je, jer svi smo mi bili u ratu, svi smo nekoga izgubili, ali imamo stanove od po 90m2 i zgradu koju treba odrzavati. Ako im smeta sto moraju placati, neka odu u nadlezno Ministarstvo za boracku populaciju i neka traze sufinansiranje ovog mjesecnog odrzavanja. Da ne ispasta cijela zgrada zbog u mom slucaju konkretno 4 stanara. Kad bi oni samo isplatili dugove, proslom i trenutnom upravitelju, imala bih sigurno 10.000-12.000KM na racunu ako ne i vise, a za taj novac se moze puno napraviti u ulazu, skoro da i krvo mozemo zamijeniti koji je BTW napravljen od nekog kancerogenog matrijala. Istina, kradu iz dzepova svojih komsija, a sto i ne bi, u mom ulazu su EV stranci, ne poznaju se medjusobno i ne druze se. Srecom, ja isto kazem, ima zakonska odredba koja je odredjena za neplatise, ne daj Boze da mi PEV moramo ici od vrata do vrata i traziti da plate odrzavanje. Znam da nas ne bi poslusali, a bilo bi i ponizavajuce. Evo nesto razmisljam da zamolim ovu djecu sto se igraju oko zgrade da mi na neku plahtu crvenom bojom ispisu imena ovih sto ne placaju pa da okacim na fasadu, ispod napomena "Ljudi koji kradu od svojih komsija" ko zna, mozda ih osramotim :D
Ne prepisuj od mene. Ja sam takobio stavio na svoj balkon parolu. Namah nadogradjeni uvedeni u evidenciju FAMOS-GRADNJE. Od tada me komšije iz susjednih zgrada čudno gledaju. Ne plaćam više upraviteljninu!
Ally71

#2245 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Ally71 »

Hvala puno Bellica na brzom odgovoru. Vidjecu sa stanarima da to što prije uradimo!! Javim se sa novim vijestima.

Pozz
Bellica wrote:
Ne postoji firma koji upravlja odabirom upravitelja u zgradama, to biraju sami EV, samo vi mozete izabrati upravitelja ili ako ne mozete da se dogovorite, onda Ministarstvo stambene politike dodijeli prinudnog, niti jedna druga institucija nije nadlezna da utice na vas izbor pri odabiru upravitelja zgrade.
sarajevo63

#2246 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

levjd wrote:Prokapavalo u kupatilu komšiji od drugog komšije iznad. Pozvao Sarajevostan na intervenciju i konstatovali da je odvod vode loš i to popravili. Danas da provjerim koliko je to sve koštalo i vidim račun po stavkama a ukupno blizu 300km. Nisam mogao vjerovati kako su tako skupo naplatili. Samo stavka keramičara koji je zalijepio jednu ili dvije pločice (koje je dobio od komšije ,imao ih u rezervi), naplatio je 86,13 km. E stvarno pomislih šta bi bilo da su nešto pravo komplikovano radili, koliko bi tada naplatili? Izgleda da upraviteljska firma baš lijepo zarađuje na svom poslu.
Inače, planirao sam da kao PEV uštedim nešto novca da sredim podrum i smetljarnik i još kojekakve sitnice, ali biće teško pored ovako skupih usluga.
Samo što je potpisano skida se sa zajedničkog računa.
PipiDugaDevetka

#2247 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

sarajevo63 wrote:
Zbliže se nekako, uz neki interes upraviteljska firma i PEV,...NEMA POMOĆI, a LEVATI redovno plaćaju i misle da komšija PEV pošteno odrađuje svoj dio posla.

ČIM NEMA GODIŠNJIH ILI MJESEČNIH IZVJEŠTAJA NA OGLASNOJ PLOČI, TO JE PRVI ZNAK DA TREBA POSUMNJATI U MOGUĆE MAHINACIJE,...
sarajevo63

#2248 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

PipiDugaDevetka wrote:
sarajevo63 wrote:
Zbliže se nekako, uz neki interes upraviteljska firma i PEV,...NEMA POMOĆI, a LEVATI redovno plaćaju i misle da komšija PEV pošteno odrađuje svoj dio posla.

ČIM NEMA GODIŠNJIH ILI MJESEČNIH IZVJEŠTAJA NA OGLASNOJ PLOČI, TO JE PRVI ZNAK DA TREBA POSUMNJATI U MOGUĆE MAHINACIJE,...
Pipi, ja skontah (možda pogrešno) da je čovjek PEV.... I ne bih se složila sa prvim znakom :), iako može biti znak.
Ovom "mom" PEV-u lijepo rečeno da neće moći promijeniti upravitelja (po zakonu), a satro se da mene "skine" sa te važne funkcije. Čovjek na upozorenje rekao: ima on svoje veze (šega.ba), a juče na oglasnoj osvanulo obraćanje upravitelja (lijepo obrazloženo, po zakonu) kako se ne može promijeniti upravitelj.
Ne ide to baš tako kako glupan zamisli....
PipiDugaDevetka

#2249 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

sarajevo63 wrote: Pipi, ja skontah (možda pogrešno) da je čovjek PEV.... I ne bih se složila sa prvim znakom :), iako može biti znak.
Ovom "mom" PEV-u lijepo rečeno da neće moći promijeniti upravitelja (po zakonu), a satro se da mene "skine" sa te važne funkcije. Čovjek na upozorenje rekao: ima on svoje veze (šega.ba), a juče na oglasnoj osvanulo obraćanje upravitelja (lijepo obrazloženo, po zakonu) kako se ne može promijeniti upravitelj.
Ne ide to baš tako kako glupan zamisli....
Znam da je @lejv PEV, predstavio se i objasnio još u prvom svom javljanju. Šta ima veze.
Radi se o psihologiji levatora. Taj predmet se uči na Bembaša fax-u istureno odjeljenje Dugi sokak.

Psihologija LEVATA se ne izučava, ali je levatorima savršeno poznata. Izbjegavanje verbalnih i ostalih sukoba, životarenje ''linijom manjeg otpora'', kratko rečeno konformizam zvani, ŠUTI I TRPI, DOBRO JE DA NE PUCA.

E, sad kada poskupi sve,...ima da se zaštitnici levatora zabrinu za svoja radna mjesta,...Kuka&motika kada krene, ima da bude srče do koljena. I u sexualnoj revoluciji krv proljevaju nevini, a kamoli neće kada poskupi, recimo plin sa grijanjem jedno 40%.

Pomrijeće nam avangarda našeg društva, moji dragi umirovljeni penzioneri...Ja sam za ukidanje upraviteljskog sistema održavanja zgrada, a za vraćanje hausmajstora, sada zvanih PEV-ovi.

Nema logike da je skuplja ugradnja interfona putem upravitelja, nego kada ja kao pojedinac naručim ugradnju.

Upravitelji su beskorisni.
PipiDugaDevetka

#2250 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Reklama za Grawe osiguranje životno i osiguranje VAŠEG DOMA:

Nema potrebe za osiguranjem vašeg ugodnog i toplog doma ako ne kontrolišete upraviteljske mjesečne ili godišnje izvještaje. Zapali se stan ispod vašeg, totalna šteta na stanu ispod, na zajedničkim dijelovima i u vašem stanu. Grawe će isplatiti vama određeni procenat koji ste ugovorili. Za isplatu štete na zajedničkim dijelovima zgrade, prvo morate uplatiti izvjesnu sumu (zajedno sa ostalim EV), pa je moguća isplata i to do ugovorom ograničene cifre.

Smiješno mi je da neko plaća osiguranje stana i stvari u stanu, a uopšte se ne brine o tome da li komšije uplaćuju naknadu za održavanje, ne brinu se ni o tome kako izgledaju godišnji i mjesečni izvještaji upravitelja.
Indolentni mužeki! Levati!

Ne brinu se o svojoj, mukom stečenoj privatnoj imovini, koja je privatna, ali u zajedničkom vlasništvu.
Post Reply